HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Elhagyom a várost

2013.02.24. 15:02 Martin Blake

SHTF esetén általában az a legjobb megoldás, ha otthon, a menedékhelyünkön, esetleg a családunk más tagjainál vészeljük át ez eseményt. Ugyanakkor nehéz a döntés, hogy hova menjünk, hiszen számos érv szól az elbarikádozás, míg legalább ugyanennyi a menekülés mellett. A korábbi posztok után kialakult beszélgetésekben sokan említik a falvakat, mint ideális menekülési célpontot, míg mások a városra voksolnak. Másra lehet szüksége krach esetén egy vidéken, gyéren lakott részen élő embernek, míg megint másra egy nagyvárosban élőnek. Azon gondokodtam, hogy a mai posztban megoszthatnánk egymással a tapasztalatainkat ezzel kapcsolatban. Leírok néhány gondolatot a város illetve a vidék mellett érvelve, aztán kipótolhatjuk továbbiakkal a listát. Arra vagyok tehát kíváncsi, hogy gebasz esetén mit hiányolna egy vidéki ember, mi az a tárgy/dolog/szolgáltatás/valami, ami szinte biztosan eltűnne az életéből és hiányozna neki. Ugyanez a kérdés a városlakókhoz is: ha beütne a krach, mi az, amit csak vidéken találhatnánk meg, de mi szólna mégis a városban maradás mellett? Érvek és ellenérvek.

Víz, csatorna

Magyarország felszíni vizeinek 96%-a az ország határain túlról érkezik. Bármilyen változás (elsősorban katasztrófára gondolok) a vízellátásban azonnali problémát okozhat. Talán még emlékszünk az ezredfordulón bekövetkezett tiszai ciánszennyezésre, amikor számos ivóvízbázis került azonnali veszélybe a szennyezés miatt. A katasztrófa másik vonzata pedig, hogy az élővilágot is alaposan megviselte a cián és egyéb nehézfémek okozta szennyezés: többszáz tonnányi hal és egyéb élőlény pusztult el néhány nap alatt. Két másik példát is megemlítenék, az egyik Esztergomban történt még 2004-ben, amikor a dorogi gyógyszergyárból veszélyes anyagok kerültek a város ivóvízbázisába. Emlékszem, lajtoskocsiknál álltunk sorba, palackozott vizet osztogattak, fejenként két palackkal kaptunk naponta. A boltokból, Tescóból néhány óra alatt elfogyott az összes palackozott víz. Erről az emlékről pedig egy frissebb hír jutott az eszembe: karácsony óta mintegy 300 település 800 ezer lakosa kapja lajtoskocsikról a vizet, mivel a hatóságok eddig nem oldották meg a szigorodó előírásokat az arzénra vonatkozóan.

A kis bevezető után a lényeg, hogy világosan látható, mennyire sérülékeny az ivóvízellátás Magyarországon (és persze máshol a világon). Különösen fontos szempont ezért a felkészülőknek, hogy számos tervvel rendelkezzenek a szolgáltatás kimaradása, akadozása esetére, ill. a hatóságoktól való függetlenedésre. Jelenleg a magyar háztartások kb. 95%-a van rákötve az ivóvízvezetékre, 66%-a pedig a csatornára. A magas (és egyre növekvő) arány miatt azonban a kiszolgáltatottság is egyre nő: az emberek természetesnek veszik a csapból folyó, tiszta, egészséges vizet, elfeledkezve arról, hogy ez is pont ugyanolyan szolgáltatás, mint a mobiltelefon-térerő, internet vagy a mosoly a büfés arcán, miután vettünk egy lángost nála: egyszer megkapjuk, máskor meg nem. A szolgáltatás megszűnésekor mások a lehetőségei egy városi és mások egy vidéki lakónak.

kutfuras.jpgVidéken a (z általában) több hely miatt több a lehetőség is kútfúrásra, mint első lehetőségre. Egy panellakó a városban nyilván nem teheti ezt meg. Szintén jobbak az esélyei egy vidékinek, ha vízgyűjtésről van szó. A természetes vizek általában tisztábbak és könnyebben, biztonságosabban elérhetőek, mint városi társaik. A tetőket, egyéb szabad tereket kihasználva pedig szintén egyszerűbb esővizet gyűjteni. Városiaknak tehát különösen fontos lehet némi víz tárolása és megfelelő szűrők beszerzése, míg vidékieknek alternatíva lehet a kút.

Csatorna szempontjából is a vidékiek járnak jobban a több hely miatt. Huzamosabb ideig kimaradó szolgáltatás esetén felállítható egy budi szinte bárhol (figyelembevéve a kutakat a közelben, nehogy elszennyeződjenek). Városiaknak ideiglenesen más megoldások után kell nézniük (lásd ezt a korábbi írást). Nem tudom, mennyire szokás ez, vagy van-e rá jogi szabályozás, de szerintem megfontolandó minden ilyen közösségnek (panel- és társasház lakóinak) közösen megbeszélni a kérdést, és baj esetére előre kijelölt helyen (közeli parkban például) alkalmi budit felállítani, ill. gyűjtőhelyet a "teli kannáknak". Baj esetén nagyon hamar elterjednek a fertőzések egy higiéniai szempontból nem megfelelő épületben, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb megoldást találjanak rá az emberek. Kész tervekkel napokat spórolhatunk, amivel akár életeket menthetünk.

Élelmiszer

Felhalmozni, raktározni szinte mindenki egyforma lehetőségekkel tud: elmegy a legközelebbi üzletbe, bevásárol, majd félreteszi a készletet. Rövid- és középtávon tehát nagyjából egyformák az esélyei egy városinak és egy vidékinek. Az önellátásra törekedve azonban ismét a vidékiek járnak valamivel jobban: több lehetőségük van növénytermesztére, állatok tartására, mint városi társaiknak. A közeli erdőket, mezőket járva vadászásra, gyűjtögetésre is lehetőség nyílik, a folyókban, tavakban halat foghatnak. Városiaknak tehát szűkebbek a lehetőségeik hosszútávon, de rövidebb időt nézve esélyeik nagyjából egyformák. Kicsit feldobhatja az étrendet a teraszon, ablakpárkányon nevelt paprika, paradicsom, fűszernövények - de túléléshez ez kevés lesz.

(Köz)biztonság

Talán ez lesz az egyik legvitatottabb pontja a város vs vidék kérdésnek. SHTF esetén, különösen, ha elhúzódó incidensről beszélünk, az aktuális kormány hatalma jelentősen korlátozódhat. Alapesetben egy terület ellenőrzése a mindenkori kormány feladata, amit a rendőrség, hadsereg és egyéb rendvédelmi szervek segítségével végez. Ha beüt a krach, akkor azonban meginoghat a bizalom bennük, az éhínség, járványok elharapódzása, a bandák, maffia hatalomátvétele miatt tulajdonképpen megszűnhet a mai értelemben vett közbiztonság. Magyarul eltűnnek a megszokott rendőrök az utcáról, helyüket például a vörösszalagosok veszik át.

Ismét említenék egy saját tapasztalatot ezzel kapcsolatban. Nemrégiben történtek a londoni zavargások, melyet pont a kellős közepén élve sikerült átvészelnünk. Valamikor aznap úgy döntöttünk akkori asszonnyal, hogy elmegyünk vásárolni pár apróságot. A lépcsőházba leérve vettük észre, hogy betörte valaki az ajtón lévő ablakot. Ekkor még csak bosszankodtunk, de kiérve az épületből vagy többtucat csuklyás zombit láttunk fel-alá mászkálni, graffitiztek, kukákat borítottak fel, telefonfülkéket törtek össze - ja és a földszinten lévő üzlet kirakatát is bezúzták. Hirtelen fel sem fogtuk, hogy mi a fene folyik itt, szerencsénkre a mi környékünk két gócpont között volt félúton, így komolyabb zavargások (pl. gyújtogatás) nem is történt arrafelé, "csak" széttörtek mindent, ami törhető volt. A szomszédos üzletek kirakatait éppen deszkákkal fedték be a tulajdonosok. Egyikük baseballütővel a kezében (Angliában nem tartható fegyver magánembereknek) állt az ajtóban, úgy engedte be a vásárlókat. A sarki kínaiban is le voltak engedve szinte teljesen a redőnyök, guggolva lehetett csak bemenni - két marcona külsejű kínai engedélyével. Meglepetésemre a közeli Tesco is éppen így működött: az elektromos ajtókat kikapcsolták, két biztonsági őr állt az ajtóban, akik egyenként engedték ki-be az embereket, mindenki után gondosan bezárva az ajtót. A szokásos üzletbe beérve a vásárlási pánik nyomait fedeztük fel: a polcokat addigra lefosztották az emberek, alig volt valami raktáron. A fosztogatóktól tartva ekkorra már el is tüntették az italokat, cigarettát a polcokról, még kérésre sem adtak. Rendőrt mindeközben egyetlen egyet sem láttunk.

corruptpoliceman.jpgDe visszakanyarodva a témához: városban tehát jellemző lehet a csoportok, bandák spontán szerveződése. A zavar közepette sokan úgy gondolják, hogy mindent következmények nélkül megtehetnek, ezért gondolkodás nélkül hozzácsapódnak a többiekhez és fosztogatnak, gyújtogatnak, rabolnak, vagy embert is ölnek. A sűrűbben lakott területeken lehet erre számítani elsősorban. Vidéken, gyérebben lakott területeken ezzel szemben kisebb, szervezettebb bűnbandák felbukkanását látom valószínűbbnek, akik akár hosszabb megfigyelés után csapnak le áldozataikra, törnek be házukba stb. Mindkét helyen problémát jelenthet az, hogy nem tudhatjuk a rendőrök, katonák valódi szándékait. Eleinte valószínűleg a mindenkori kormány céljait valósítják meg (azaz lojálisak), de a gebasz elhúzódásával, az élelmiszer, szolgáltatások eltűnésével egyre korruptabb, míg a végén teljesen a maga útját járó "rendőrökre" lehet számítani, akiknek a pénz és javak fontosabbak a már nem is létező államnál.

Ugyanakkor közösségekben gondolkodva egy városlakó is élhet relatíve jó biztonságban. Csoportok, ellenőrzőpontok felállításával, utcai járőrszolgálattal, rádiókommunikáció segítségével hatékonyabban léphetnek fel kívülállókkal szemben, mint például egy erdő mélyén, egyedül megbúvó ember a zugában.

Csak az épületet és a közvetlen környezetet tekintve vidéken is található jó megoldás. Egy jól körbelátható, ugyanakkor bevédhető épület(együttes) remek fedezékül szolgálhat. Jobban kiszúrható a távolságban egy közeledő banda (és felkészülhetünk a védelemre), mint egy városban, ahol akár a tőszomszédságban álló épületről is "átogorhatnak hozzánk vendégek", a meglepetés erejével.

Egészségügy

Talán az egyik legerősebb érv a város mellett a kórházak, egészségügyi intézmények elérhetősége. Természetesen gebasz esetén jelentősen változhatnak ezek a felszerelést, személyzetet illetően (Selco például arról számolt be, hogy az alkalmazottak nagyrésze nem ment dolgozni a háború kitörése után), de általában véve mégis ezek maradnak a központi helyek, ahol nagyobb eséllyel számíthatunk megfelelő ellátásra. Vidéken kevésbé elérhetőek jól (avagy jobban) felszerelt műtők, laborok, gyógyszertárak. Fontos lehet még a távolság is: egy gyérebben lakott területről egy sebesült, beteg emberrel jóval nehezebb lehet segítséget keresni, mint egy valamivel jobban bejárható városban. Persze ezek is az esemény súlyától függnek: városban is akadályt jelenthetnek az eltorlaszolt utak, miközben talán vidéken hamarabb keresztüljut az ember ösvényeken, erdőkön át a legközelebbi orvosig.

Egy nagyon jó pont a vidék mellett a gyógynövények, melyek könnyebben megtalálhatóak, termeszthetőek.

Kereskedelem

Egy másik fontos érv a város mellett a kereskedelem még. Ősidők óta a városok a kereskedelem központjai, ahol mindenféle tárgyat vehet, csereberélhet az ember. A nagyobb népesség miatt az elérhető (cserélhető) áruk száma is nagyobb lehet, többféle portékából választhatunk. Különösen fontos lehet ez, ha olyan dologra lenne szükségünk, amit nem, vagy csak nehezen tudnánk magunk előállítani, vagy ami akár életmentő lehet (lásd feljebb: egészségügyi felszerelések, gyógyszerek stb.).

Közlekedés

escaping_criticism_by_caso.jpgSHTF szituációban is fontos közlekednünk. Bár elképzelhető, hogy kijárási tilalom vagy éppen mesterlövészek miatt nem célszerű elhagyni otthonunkat, de előfordulhatnak események, amikor muszáj elhagyni azt. Városokban alapesetben jól kiépített utakon közlekedhetünk, amik viszont a karbantartás elmaradása vagy éppen harcok miatt jelentősen károsodhatnak, akár teljesen járhatatlanná is válhatnak. Preppereknél általában a hármas számot szoktuk emlegetni, mint "univerzális megoldást", azaz legyen három megoldásod mindenre! Járhatatlan utakat kikerülhetünk, ha például a kertek alatti kis ösvényt használjuk, épületek romjain vágunk át, vagy akár alagutat ásunk, hogy egy veszélyes szakaszt elkerüljünk. Érdemes még most elgondolkodni legalább három másik úton, ahol lakásunkat megközelíthetjük - vagy elhagyhatjuk. Ha van menedékhelyünk vagy rejtekhelyen tárolunk különböző felszereléseket, akkor tudjuk azokat is másféle módon megközelíteni, mint a hétköznapokon! Krach esetén sokszor a kevésbé járt utat kell választanunk és jó dolog, ha tényleg ismerjük is azokat.

Csak néhány szempontot soroltam fel, de számos más érv szólhat a város vagy vidék mellett, és persze ellen is. Várom a kommenteket, szerinted mivel érdemes még kiegészíteni a listát?

158 komment

Címkék: város vidék

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr255084812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

astonferi 2013.02.28. 16:36:12

@koxi: az még csak hogy nyomtatsz ( nekünk elérhetetlen drága lesz) löszerünk akkor sincs :)

astonferi 2013.02.28. 16:48:30

@koxi: és csak egy részét nyomtatja a többi alkatrészt boltba veszi.

DestinyClassSpaceShip 2013.02.28. 20:16:57

Minden attól függ, hogy milyen súlyos a katasztrófa.

Ha a katasztrófa okán megszűnik a központi hatalom és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások (víz, áram, közrend, egészségügy, stb.), akkor városban maradni a halállal egyenlő.

Miért?

Víz, csatorna: ahhoz hogy ezek működjenek a nap 24 órájában emberek tucatjai/százai dolgoznak országszerte, ha ők abbahagyják a munkát akkor nincs víz, városban pedig a csapvíznek nemigen van alternatívája - hirtelen végig gondolom, akkor nekem a Duna és a Feneketlen tó van közel, hát ugye egyik sem egy tiszta hegyi patak...

Élelem: az összes boltból/raktárból órák alatt elfogy mindenféle élelmiszer, mert megveszik/elviszik. Így napok alatt elfogy minden élelmiszer és közrend nélkül senki sem fog vidékről élelmiszert felhozni. Egy hét múlva már jönnek a kutyák/macskák/kisállat kereskedések, ha meg azokat is felélték akkor...

Közbiztonság: ha megszűnik a központi hatalom, akkor a városokban hamar átveszi a hatalmat az alvilág/kemény-legények/önjelölt királyok, a börtönök kapui megnyílnak... jó szórakozást.

Egészségügy: a kórházakat hamar kifosztják, vagy csak szimplán kifogynak eszközből/gyógyszerből/orvosból.

Kereskedelem: ha nagyon beüt a vég, akkor vidéken is ki fog alakulni piac. Ha nem is pláza méretekben, de az emberek kereskedni fognak a szomszéddal, vagy közeli falvakkal.

Csak gondoljunk bele abba, hogy vidéken kilométereket lehet bejárni úgy, hogy egy lélekkel sem találkozunk, míg pl. Budapesten vagy másfél millió ember él. Baj esetén ez másfél millió éhes-szomjas ember...

Dream_walker 2013.02.28. 20:30:35

vízellátás:

www.eautarcie.com/hu/03a.html

Városban is megvalósítható, sőt.

És még egyszer leírom, bár valahol már említettem, a budi nem tudja elszennyezni a kutat, legfeljebb ha a kávájára építi valaki. A talajban a komposztálódás minden esetleges szennyezést meggátol. Jelenleg az ihatatlan vizű kutak ipari és mezőgazdasági szennyeződések miatt azok. Évszázadokig volt a budi meg a trágyakazal egy udvarban a kúttal, és sehol semmiféle baj nem volt. Ma sincs, illetve nem attól.

élelmiszer:
városban felejtős, ha nagy a baj
esetleg lehet zombit enni is, csak az mindenféle egészségügyi problémával járhat

közbiztonság
ha van egy jó mikroközösség, akkor igazából a környezet hatása mindegy
városban, és vidéken is vannak előnyök, hátrányok
ha valaki kreatív, és tudja használni a lehetőségeket, illetve kiküszöbölni a hátrányokat, akkor már tényleg csak a krach természetétől függ, hogy melyik hely a nyerő
a városnak itt jelentkezik egy hatalmas előnye, mégpedig a konkurencia
azaz ha sok ember van egy behatárolt területen, akkor kisebb az esélye annak, hogy pont minket találnak meg a rosszfiúk

egészségügy
a vidéki levegő mindig jobb, nem hiába építik oda a szanatóriumokat ;)
nagyobb problémánál meg úgyis felejtős, hogy akárcsak egy műtétet el tudnak végezni valakin

kereskedelem
több embernél több cucc van
de vajon tényleg szükség van-e olyan sok cuccra?

Tblog 2013.03.01. 02:30:17

@L. B. Alberti: "A másik, a fúrt kútból hogy jön fel a víz? Szivattyúval. Áram-aggregátor-benzin."

Vagy egy vödör fogójára kötsz kötelet és leereszted. :)

Fredddy 2013.03.01. 10:07:38

@Tuleloblog: fúrt kútba nem eresztesz vödröt, az egy kb öt centis átmérőjű cső (nem ugyanaz, mint az ásott kút). Általában van viszont egy pumpálós része, annak segítségével lehet kenyérgázzal is vizet pumpálni. Akkor kell a szivattyú, ha nagyobb területet akarsz öntözni vele, és nem akarod az egész napodat pumpálással tölteni.

astonferi 2013.03.01. 11:11:14

amerikában előre gyártva létezik szélkrekes vízszivattyú. biztos nálunk is van ilyesmi.

astonferi 2013.03.01. 21:01:25

arról kéne irni milyen eseménynek milyen valószínűsége van és mennyi ideig tarthatna.

albino combino 2013.03.01. 21:12:36

@astonferi: na ez az amit szinte lehetetlen meghatározni.
max egy olyat lehetne hogy mi az ami valószinűbb mint a másik. Ez nálam úgy nézne ki hogy egyik végén az van, hogy elveszted a munkád, gázszivárgás miatt el kell hagynod a házad, belviz/árviz, a másik végén meg mondjuk zombik, UFÓ-k. Közte aztán lehetne agyalni, hogy mi valószinűbb.
Az meg hogy meddig tarthat...
ez is olyan, hogy attól függ melyik következik be. Ha veszünk egy gazdasági összeomlást, mint ami mondjuk az Argentinoknál volt, vagy egy sokkal kevésbé valószinű háborút, polgárháborút, akkor az évekig elhúzódhat, és akár évtizedek telhetnek el mire "normalizálódik" a helyzet.
Egy világméretű valami, amit senki nem tud elképzelni, mondjuk egy atomháború az meg annyira sokváltozós hogy arról meg pláne csak fantáziálgatni lehet, pontosabbat max a brit tudósok tudnának mondani

Tblog 2013.03.02. 12:55:53

Ez aztán nagyon szép. Néhány gondolat a prepperekről.
Vigyázat, a hozzászólás erősen előítéletekkel telített!

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=124145170&t=9000799

astonferi 2013.03.02. 13:07:00

sose értettem miért kell leszólni, lehülyézni azokat akik másként gondolkodnak vagy más a " hobbyjuk" de amúgy nem ártanak senkinek.
minden csoportban vannak szélsőségesebb emberek nem hülyézek le minden focidrukkert mert létezik egy keménymag aki balhézik a meccseken és még sorolhatnám.

Tblog 2013.03.02. 13:18:08

Én inkább azt nem értem, hogy egy filmet látva, vagy vagy egy cikket olvasva hogy ítélhet el egy csomó embert? Nem lenne értelmesebb dolog tőle, ha megkérdezne néhány preppert, ahelyett, hogy valami szubjektív cikk elolvasása után úgy beszél minden prepperről mint valami ócska szemét bűnözőkről? Kíváncsi vagyok, hogy honnan szedte az "ágyút". Talán az RTL klubon vagy a TV2 oldalán volt valami minden reális alapot nélkülöző cikk?

Tblog 2013.03.02. 15:01:00

Találtam egy érdekes videót (magyar).
www.youtube.com/watch?v=Iv3CqrJuAfM

SZL8 2013.03.02. 21:18:18

Azon gondolkozom, hogy bár sokan azt mondják, menni kell a betondzsungelből, biztosan lesznek olyanok, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak majd. Szóval lehetne esetleg egy külön poszt csak arra az esetre, hogy mit tegyen az aki a városban szorul a négy fal közé. Direkt nekik szánt ötletek, pl leengedhető redőny minden ablakra, és így este nem látszik ki, ha gyertyával világít, stb...

astonferi 2013.03.02. 21:33:51

@SZL8: lehetne :) írj és mi is ötletelünk. nekem könnyű lesz mert én nem voltam vidéken így a város ismeretem hibátlan szinte :)

SZL8 2013.03.02. 21:59:41

@astonferi: Hú, de szeretnék én már ott tartani...
Jelenleg már annak is örülök, ha egy használható BOB-om összejön 1-2 hónapon belül...

Tblog 2013.03.03. 05:26:57

@SZL8: Igen, volt. Én válaszoltam neki. :D

Locomotiv 2013.03.03. 19:05:36

@Tuleloblog: Ez a nick sokat elárul a gazdájáról...

I_Isti 2013.03.03. 20:28:07

@koxi: sztem arról lehet szó, hogy a bó'tban törvényesen lehet kapni olyan gépkarabélyt, ami le van butítva öntöltőre, vagyis nem lehet sorozatot lőni vele. Viszont ezzel a nyomtatós technikával át tudják alakítani olyanra, amivel lehet "igazi" sorozatot is lőni.

Tblog 2013.03.04. 07:05:56

@I_Isti: Nem teljesen. Inkább csak arról van szó, hogy legújabban a tárakat, sőt az AR-15-ösöket be akarják teljesen tiltani. Azért aggódnak, hogy ha korlátozzák a jogokat, esetleg az egész Alkotmánnyal szemben betiltják a fegyvertartást, akkor a 3D technikával mégis tudnak majd fegyvereket készíteni a lakosok. Ha egy nemzet nem teljesen védtelen, akkor nehezebben irányítható. Úgyhogy már a nagyon kezdeti stádiumban lévő nyomtatott puskáktól is rettegnek.

trendo+ 2013.03.07. 08:48:17

Szerintem a rendszeres gyakorlás, edzés, a lőkészség folyamatos fejlesztése legalább annyit számít, mint a fegyver típusa. Egy gyakorlott lövész nagy valószínűséggel kifektet egy rutintalan kezdőt, még akkor is, ha annak korszerűbb, gyorsabb, nagyobb tűzerejű fegyvere van is.

astonferi 2013.03.07. 10:23:16

@trendo+: lehet hogy meg kéne osztani a kis társasággal az ötletünket :)

trendo+ 2013.03.07. 15:34:45

@astonferi: No és ki akadályoz meg ebben? :))))

SBlessed 2013.03.08. 09:10:15

A kórház, mint érv a város mellett szerintem nem helytálló. Persze helyzete válogatja, de komoly balhé esetén senki ne gondolja, hogy a dokik meg az egyéb személyzet azon töri magát, hogy bejusson a kórházba és tegye a dolgát víz és áram nélkül, miközben a saját családjuk és vagyonuk veszélyben lesz. A kórházi készletek kifosztása amúgy is az elsők között lesz.
Központi rend fenntartásra se kell számítani. A magyar rendőrség és ,,hadsereg" létszáma amúgy sem lenne alkalmas a helyzet kézben tartására. Ráadásul az ott szolgálók is inkább a családjukkal foglalkoznának. Aki meg még is bemegy aznap szolgálatra, az arra koncentrál, hogy az őrsöt vagy egyáltalán az épületet megvédje, ahol maga tartózkodik.
Azt kell megérteni, hogy ilyen szituációban néhány nap alatt semmivé foszlik az államhatalom és az ellátás. Naivitás abban gondolkodni, hogy majd ha bibis lesz a kezem, akkor besétálok a kórházba. Az egy félig kiégett épület lesz, kifosztva, személyzet nélkül, a kórtermekben magára hagyott betegekkel. Ébresztő!

SBlessed 2013.03.08. 09:20:46

Összességében egy valódi világvégét nem szeretnék, de sajnos bizonyos értelemben erre felé tartunk. Nem csupán a média, a filmek, és a könyvek foglalkoznak a világvégével. Egyre több ember ,,komolyan” foglalkozik a gondolattal, és valami módon igyekszik felkészülni. De jellemzően ezek nem valódi és gyakorlatias felkészülések, inkább csak egy illúzió önszuggerálása, hogy igen, felkészült.

De közelítsük meg gyakorlatiasan a kérdést, és menjünk bele kicsit a részletekbe. Mik a túlélés dilemmái?

Sokféle helyzet adódhat, de én most kifejezetten azokról az esetekről beszélek, amik több hónapig vagy évig tartanak, esetleg évtizedekre is elnyúlnak. Nyilván ezek a legrosszabb forgatókönyvek, de ezeken érdemes elgondolkodni, mert egy vihar miatti távvezeték szakadás, ha kellemetlen is, hisz kizökkent minket a megszokott kényelemből, azért nem a világ vége és viszonylag gyorsan rendeződik.

Több cikket olvastam a témával kapcsolatban, illetve rengeteg fórum oldalt tanulmányoztam. Azt tapasztaltam, hogy a témával foglalkozók többsége arra koncentrál, hogy milyen fegyverei legyenek, hogyan gyújtson tüzet, stb. Szóval ezek fontos kérdések, de csak részei egy rendszernek, s maga a rendszer sokkal bonyolultabb, mint amennyire ezt sokan végiggondolják. Itt jönnek a képbe a túlélés dilemmái.

Nézzük. Úgy érzed fel vagy készülve. Van fegyvered és tudod is megfelelően használni. Most az mindegy, hogy puskád van, íjad, csúzlid, vagy késed. A lényeg, hogy ne csak az eszköz legyen meg, hanem tényleg képes legyél azt megfelelően és hatékonyan működtetni. Ez sok és folyamatos gyakorlást igényel, bármi is az eszköz. Az, hogy x éve a honvédségnél lőttél kettőt, meg szét és össze tudtad szerelni az AMD gépkarabélyt, az nem azt jelenti, hogy most is meg tudod tenni. Te talán azt hiszed, de ha odalöknének eléd egyet, lehet, hogy meglepődnél. Lőfegyvernél a lőszer amúgy is gyenge láncszem, hisz nem fog korlátlanul rendelkezésre állni, szóval azt, ami mégis van, nagyon meg kell becsülni. Az íj ilyen szempontból praktikusabb, hisz akár magad is készíthetsz ilyet, illetve hozzá való vesszőket. Természetesen csak akkor, ha ,,béke időben” megszerzed ehhez a gyakorlati tudást és gyakorlod is. Amit nem gyakorolsz, legyen az valami készség, nyelvtudás, önvédelem, nos, az meg fog kopni. Te azt hiszed, hogy tudod, aztán élesben meg kiderül, hogy hű, de régen foglalkoztál ezzel.

A fegyvereken túllépve ott van például a gyógyszerek és orvosi ellátás kérdése. Az emberiség történetét a kezdetektől mind a mai napig végig kíséri ez a problémakör. Minden igényt kielégítő vagy legalábbis a jelenlegi színvonalú egészségügyi ellátás semmiképpen nem fog működni a tárgyalt helyzetekben. Ezt el kell felejteni. Drasztikusan megnő a halandóság, és durván csökkenni fog a várható élettartam. Ez ellen nem tudsz tenni semmit, ezt el kell fogadni. Ha be is tárazol gyógyszert, azok szavatossági ideje nem túl jelentős, illetve úgy is olyan szer kellene, ami neked pont nem lesz. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy előbb diagnosztizálni kell a betegséget, aztán ismerni a megoldást. Tehát orvos kellene, meg berendezések, meg ilyesmi. Valami orvos még akár lehet is a környékeden, de az orvostudomány nagyon specializált. Egy belgyógyász nem fog tudni vakbelet műteni – s akkor még a műtéti felszerelésről nem is beszéltünk -, és értelemszerűen egy sebész nem tudja, miért fáj a májad. Mindenféle orvos meg úgy sem lesz a szomszédod. A lényeg, hogy aki rendszeres orvosi ellátásra és gyógyszerezésre szorul, annak a túlélési esélyei jelentősen csökkenek. De aki jelenleg egészséges is, az se számíthat semmi jóra, hisz bármikor történhet egy baleset vagy betegség, ami most kezeléssel gond nélkül megoldható, de Mad Max időkben halálossá válik. Persze erre mondhatja valaki, hogy de ott vannak a gyógynövények, azzal is mindent meg lehet oldani. Egyrészt nem lehet velük mindent megoldani, másrészt ismered a gyógynövényeket? Úgy értem valóban felismered őket? Nem arra gondolok, hogy van-e gyógynövényes könyved szép képekkel, hanem a gyakorlatban felismered-e ezt a növényt? Tudod, hogy a környéketeken hol van ilyen? Esetleg termesztesz ilyeneket a kertedben? S betegség alatt nem egy megfázást értek, hanem komolyabb dolgokat. Meg, ha van is gyógynövény kertészeted és tudod is őket mesterien használni, attól a műtétek továbbra is megoldhatatlanok. Mondjuk, vadászat közben eltöröd a kezed, lábad. Ez elég életszerű eset. Ha szilánkos a törés, akkor véged. Ha ,,normál” törés, akkor is helyre kell rakni szakszerűen. Ha nem sikerül, akkor egész életedben sántítasz majd, vagy nem tudsz a kezeddel rendesen fogni, emelni. Mind-mind komoly hátrány. Vagy az asszonynál szülés közben keresztbe fordul a gyerek, se előre, se hátra. Fel kellene vágni. Sterilen, szakszerűen, meg varrni, közbe vért pótolni, fájdalmat csillapítani, stb. Nem fog menni. Ha gyerek meg is marad, az asszonynak vége. Ezt csak két, nagyon egyszerű példa, ami bármikor előfordulhat. Tehát a ,,világvége” kezdetén légy egészséges és maradj is az!

Még csak néhány részterületet érintettünk, de már most körvonalazódik, hogy aki viszonylag sokáig talpon szeretne maradni a jelenlegi világ vége után, annak rendkívül sokoldalúnak kell lennie, mindamellett, hogy ő és családja alapvetően egészséges, és a megfelelő és szükséges felszerelések jó részével rendelkezik. Továbbá magányos létre senki rendezkedjen be, mert nem fog működni. Csak közepes méretű közösségek lesznek működőképesek. A tanya ehhez túl kicsi. Nem tudod megvédeni, nagy utakat kell megtenned a cserekereskedelemhez, távol leszel a segítségtől. A városok túl nagyok és jobbára most is élhetetlenek, csak mesterségesen tartható fenn a ,,vérkeringésük”, vagyis aki ott marad az a biztos halál. A falu lesz a megfelelő hely. Ott, azokban a kénytelen-kelletlen összetartó közösségekben lesz annyi és nem több vagy kevesebb ember, ami kell a megfelelő védelmi erőhöz és fenntartható, önellátó gazdasági termeléshez. Egy ilyen közösségbe kerülj be és legyél ezermester, hasznos ember. Akkor lehet esélyed.

Ez az írás messze nem teljes körű, hisz rengeteg terület van, amiről nem ejtettem szót. Csupán gondolatébresztőnek szántam abból a célból, hogy elmélkedjetek azon, valóban felkészültetek-e. Az általatok birtokolni vélt elméleti tudást képesek vagytok a gyakorlatban használni? Valóban olyan sokoldalúak vagytok, mint hiszitek? Ténylegesen hasznos tudással rendelkeztek? Ellenőrizted ezeket, vagy csak azt hiszed, hogy majd menni fog? Sok kérdés merül fel, és ha nem melldöngető, hanem őszinte válaszokat adtok magatoknak, akkor már közelebb kerültök a túléléshez.

Sok sikert…

trendo+ 2013.03.08. 12:25:13

Harminc évvel ezelőtt kinevettek vagy bolondnak néztek engem a "gyógynövény-mániám" miatt. Azóta nagyot fordult a megítélés. Csak éppen rossz irányba! Hamis mítoszok alakultak ki, mióta sok félművelt kuruzsló belépett a "természetgyógyász piacra". Attól, hogy a net teli van egymásról lemásolt növényismertetőkkel, még az emberek maradtak ugyanolyan tájékozatlanok botanikában, gyógyszeres, vegytani és gyógyítási ismeretekben, mint anno. Szidalmazzák a gyógyszeripart, aztán bemennek a gyógynövényboltba és ugyanolyan kapszulákat vásárolnak, mint a patikákban, csak éppen azok zöme még be sincsen vizsgálva hatásmechanizmus és mellékhatások szempontjából.

Tblog 2013.03.08. 14:45:54

@SBlessed: "Nem csupán a média, a filmek, és a könyvek foglalkoznak a világvégével. Egyre több ember ,,komolyan” foglalkozik a gondolattal"

Még csak az se mond sokat. A legjobb azt nézni, hogy a kormányok mit csinálnak és bizony azok is készülnek valamire. Látni hogy miket vesznek, miket szereznek be és annál jobb iránytű nem is kell. Minél furábban viselkednek, annál egyértelműbb, hogy nem árt ha a lakosság is felkészül minden katasztrófára.

astonferi 2013.03.08. 14:50:55

@SBlessed: nos ezt már leirtuk és tárgyaltuk hogy a betegségre nem tudsz készülni. vakbél-epe műtét. csonttörés helyre igazitásában bármilyen orvos tud segíteni de az szerintem megtanulható. gyógyszer probléma. sajnos ezekre nem tudsz felkészülni és sok egyébre sem mert se pénzed se helyed szerintem. nekünk nagyon másként kell gondolkodni. abban igazad van hogy csak közösségben van esélyed.

Locomotiv 2013.03.08. 15:08:30

@SBlessed: Amit írtál igaz, mindannyian tisztában vagyunk vele sőt, millió olyan szituációt el tudunk képzelni amit nem tudnánk megoldani vagy túlélni. Éppen ezért nem feltétlen a legfelkészültebb marad életben, hanem inkább a legszerencsésebb. Én a lehetőségeim szerint készülök, és reménykedem. De minden felkészülés ellenére sincsenek "romantikus" túlélési álmaim, hisz egyszer mindenkinek meg kell halnia. Amit lehet addig is megteszek, ha pedig menni kell...

SBlessed 2013.03.08. 15:21:53

@astonferi: A törések sem egyértelműek, szerintem. Időnként még egy gyakorlott traumatológus sem rakja rendesen helyre a törést, de egy háziorvostól, vagy egy aneszteziológustól nem várnék semmit. Ami a megtanulhatóságát illeti, hát nem tudom. Amikor ott üvölt valaki egy nyílt lábszártöréssel, akkor nem biztos, hogy meg tudod oldani. De a törések sem mindig tiszták. Gondolj csak egy szilánkos törésre. Azt műteni kell, nem lehet helyrerakni. Természetesen az élet mindig a bonyolultabb eseteket produkálja.
Nyilván, végszükség esetén meg kell tenni, amit lehet, de nem jók az esélyek.

SBlessed 2013.03.08. 15:23:13

@trendo+: Pontosan erről van szó...

SBlessed 2013.03.08. 15:25:08

@Locomotiv: Így van, reálisan kell látni a dolgokat. Azoktól vagyok készen, akik azt hiszik, hogy ha vettek a BG túlélőkést, akkor minden meg van oldva.

SBlessed 2013.03.08. 15:34:04

@astonferi: Ja, és bocs, ha esetleg olyat írtam, amit már kiveséztetek, de nem volt időm az összes hozzászólást és a blog minden írását elolvasni. Úgy voltam vele, ha lejárt lemez, amit írok, akkor átugorjátok. Nyilván nem csak én gondoltam ezekre a dolgokra.

trendo+ 2013.03.08. 15:56:45

@SBlessed: Mindenesetre "beljebb" lennénk, ha mindenki legalább alapfokon tisztában lenne az elsősegélynyújtás alapjaival, a legegyszerűbb sebkötözési stb. ismeretekkel. Különben hiába van ott a "harmadik B" a túlélőcsomagban :) (Mármint a kötszer)

SBlessed 2013.03.08. 16:02:53

@trendo+: Tiszta sor! Alapvető dolgokat azért tudni kell. Egy gond van, hogy a túlélés során sok az alapvető dolog. :)

astonferi 2013.03.08. 16:27:38

@SBlessed: nem baj mert mindig új ötletek és nézőpontok merülnek fel. én pl ezt a töréses dolgot nem is gondoltam igy végig.

Locomotiv 2013.03.08. 21:46:53

@SBlessed: Nincs ezzel semmi gond, bár valóban kiveséztük néhányszor a "mivan akkor ha" témát. Véleményem szerint nem azon kell rágódni, amin nem tudunk segíteni, hanem olyan megoldásokon gondolkozni melyek kivitelezhetők és egy jövőbeni vészhelyzetben megoldást nyújthatnak bizonyos esetekre. Magam részéről örömmel tapasztalom, hogy van itt egy állandó kommentelő csoport aki sok hasznos információt osztott meg már eddig is az oldalon.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.10. 11:37:53

@SBlessed: Hozzáfűzni nem is nagyon tudok mit, ez a blog éppen erről a témáról szól, a felkészülésről. Mindig más témáról beszélgetünk, de ez így is van jól. Könyvet írni képtelenség lenne erről, mert ez nem egy "elolvasom aztán megtanulom" dolog, hanem inkább életstílus. Aztán minél többmindenbe ássa bele magát az ember, annál több tapasztalatot szerez a kérdésben. Mindent azonban sosem fog megtanulni - illúziókat igyekszünk nem kergetni errefelé -, de minél több kérdésre tud egy ember választ adni, megoldást találni, annál jobbak a túlélési esélyei.

Én például rengeteget tanultam eddigis a sok-sok kommentből, hiszen mindenki másképp csinálja, rengeteg nézőpontot és véleményt ütköztethetünk itt.

trendo+ 2013.03.10. 13:12:53

ÜNNEPI BESZÉD

- Nagytiszteletű tanácstagok! Tisztelt hölgyeim és uraim! Engedjék meg nekem, hogy némi nosztalgikus szomorúsággal, egyben mégis büszkeséggel a szívemben megnyissam Tanácsunk utolsó ülését. Hadd emlékeztessem önöket ebből az ünnepélyes alkalomból arra, hogy mi is volt e testület létrehozásának célja. Röviden idézek az alapításkor minden tagállamunk kormányfője által ellenjegyzett memorandumból.
”Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület feladata, hogy tudományosan megalapozott információkat nyújtson, s így segítsen átfogó és objektív képet alkotni a földi éghajlat megváltozásának kockázatáról, a drámai változások elkerülését célzó beavatkozások lehetõségeirõl, illetve a már mindenképpen bekövetkezõ változásokra való felkészülésrõl.”

Nos, a Testület állásfoglalása szerint mára már egyértelmûen kimutatható, hogy bizonyos gazdasági tevékenységekbõl, életviteli szokásokból adódóan, minden erőfeszítésünk ellenére, a földi légkörben gyors ütemben növekedett a globális éghajlatváltozást kiváltó üvegházhatású gázok mennyisége. Ennek következtében jelentõs mértékû felmelegedés alakult ki, ami együtt járt a csapadékviszonyok megváltozásával, gyakoribb és egyre súlyosabb károkat okozó szélsõséges meteorológiai jelenségekkel, a világtengerek szintjének emelkedésével és mindezek számottevõ természeti, társadalmi-gazdasági következményeivel, a számos emberáldozattal és a hatalmas méretű népességvándorlással.

A Testület sokoldalú értékelése alapján az elmúlt években sokszor sikerült nemzetközi szinten is összehangolt fellépést elérni. Számos egyezményt, multilateratális megegyezést hoztunk tető alá, és viszonylag rövid idõn belül el is értünk némi eredményt. Tudós kollegáim jól tudják azonban, hogy az elért eredmények csekélynek bizonyultak. A bolygónk légkörét leginkább károsító gázok gázok légköri kibocsátásának nemhogy a felére csökkentését, mely fő célunk volt, de még a kibocsátás növekedésének ütemét is alig tudtuk mérsékelni mostanra, a 21.század közepére. A tudósok számításai sajnos helyesnek bizonyultak!

Az emberiségnek nem sikerült elkerülnie a környezeti feltételek túlzottan gyors és nagymértékû megváltozását. Az ökológiai rendszerek képtelenek voltak alkalmazkodni, a társadalmak pedig hatalmas árat fizettek a késlekedésért. A földi környezetet fenyegető végső, globális katasztrófa immár elkerülhetetlen! Velem együtt mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben szívén viselték természeti környezetünk sorsát, megértették a földi környezetet veszélyeztetõ folyamatokat és cselekedni is akartak e veszélyek elhárítása, illetve a káros hatások mérséklése érdekében, keserű tanulság ez.
Ami mégis örömteli, hogy az Emberiség önvédelmi ösztöne mégsem hunyt ki teljesen. Számos nemzet, élén az Amerikai Egyesült Államokkal és az Ázsia Népek Úniójával, komoly erőfeszítéseket tett időközben a világűr meghódítására, alternatív lehetőséget teremtve ezzel az emberiség megmentésére. Küszöbön áll az első Marsi Letelepedési Akció beindítása!

Hölgyeim és Uraim! Örömmel jelenthetem, hogy több évtizedes, szüntelen munkálkodásunkat, melyet e testület a Kék Bolygó megmentése érdekében végzett, az expedíciót szervezők lehetőséget nyújtanak egy korlátozott számú személyi kontingensnek, hogy helyet kapjon az első rakétákon.

A Nagytiszteletű Tanács hosszas, néha késhegyre menő vitákat folytatott arra nézve, hogy ki kerüljön be a Kormányközi Testület által delegált csapatba.
Számos szempontot mérlegelve döntöttünk. Döntésünk, bármennyire is fogják sokak Önök közül sérelmesnek vagy akár igazságtalannak minősíteni, de végleges. Hogy elkerüljük a jelenlévők között esetleg kirobbanó ellentéteket, az alábbi technikai megoldást követjük. A tanácskozásunk végeztével mindenki szíveskedjék a meghívóját a biztonsági kapuk egyikénél ellenőriztetni. Aki az expedíció beválasztott tagja, az a jobboldali kijáratnál kapja meg a biztonságiaktól a követendő instrukciókat, melyek szigorú betartását kérjük Önöktől.

És most engedjék meg, hogy az utolsó, ünnepi ülésünk alkalmából átnyújthassak néhány kitüntetést és jutalmat azok között, akik munkákat áldozatkészen, nagy szaktudással és önzetlen odaadással támogatták!
Elsőként kérem a színpadra fáradni….”

És két nappal később a rakéták, az ózonpajzs cafatokra szaggatott maradványai között elsuhanva mindörökre elhagyták a hajdani Kék Bolygó, a Föld légkörét.

knife1 2013.03.11. 19:01:55

@SBlessed: A BG-re nem esküdnék meg, de egy Fallknivennel más a helyzet!

Lord Warrior 2013.03.13. 23:40:51

Én szintén vidékpárti vagyok.Gyakorlatilag valóban nincs szinte semmi az orvosi ellátáson kívül amit ne tudnál vidéken előteremteni.Ha belegondoltok,a falun élő lakosság nagy része most is megteremti magának a megélhetéséhez szükséges dolgok (élelmiszer) javát.Talán az olyan dolgokra vagyunk inkább rászorulva mint pl a cukor,a tisztitószerek,stb.

És hogy egy kis OFF is legyen:)

Dafoe Robinson-ja is megélt a lakatlan szigeten,pedig szinte a semmiről indult,és ha jól emlékszem az író a saját élményei alapján írta a könyvet.

Lord Warrior 2013.03.14. 11:28:14

Eszembe jutott egy ötlet,ha valaki arra kényszerül hogy téli gebasz esetén a városban maradjon:
Bár nagyon rég laktam tömbben,emlékeim szerint még a tömbházaknál is van, minimum a fűrdőszobában egy szellőző.Ha van rá mód be kell szerezni egy kis jancsikályhát vagy teakályhát, hozzávaló csővel.ha nagyon nagy a baj,a szellőzőre rá kell kötni, persze amennyire lehet,meggátolva hogy a füst visszaáramoljon.Ezek után már csak fűtőanyagot kell hozzá biztosítani.Alternatívák még egy tömblakásban is vannak erre:
-Régi ruhák
-bútorok
-parketta (ha van)
-esetleg ha van az épület közelében park,bozótos akkor onnét is meg lehet próbálni tüzelőt szerezni,bár rizikós a már említett fosztogatók miatt kimenni.
és végszükség esetén:
-elhagyatott szomszéd lakások hasonló felszerelése.
Persze ez csak végső megoldásként,de amikor már a fagyhalál szélén áll az ember félre kell tenni a morális aggályokat.
További kényelmetlenségek,hogy kénytelen lenne az ember abban a helységben elvackolni magát ahol a szellőző van (ha ez a fűrdő akkor ott), valamint ajánlatos csak éjjel fűteni,mert nappal főleg az égő ruhák füstje kilométerekről látszik.Éjjel inkább csak a füst szagát érezni,de pl egy lázongás esetén amikor autókat,sőt üzleteket,házakat gyújtanak fel,ez nem annyira feltűnő.És ha mégis feltűnik egy fosztogató csoportnak,sokkal nehezebb beazonosítani hogy honnét ered a fűst.

Lord Warrior 2013.03.14. 11:32:52

A fent említett megoldás nem új,a városban ahol laktam,egy kisebbségi család bizony gyakorlatban alkalmazta ezt,pedig gebasz sem volt.:)
Egyszerűen nem fizették a távfűtés díját,így a szolgáltatást kikapcsolták náluk,ezek után álltak át a megoldásra amit leírtam.Később kiderűlt hogy a lakásban (3. emeleti tömblakás) még disznót is neveltek.:D

trendo+ 2013.03.14. 13:14:02

@Lord Warrior: A gond ezzel az, hogy ha nem működik a központi szellőztetés (márpedig villanyszámla spórolásból általában a legtöbb helyen kikötötték a szellőztető ventillátorokat régen) akkor a füst, az összes égéstermékeivel egyetemben szétárad az összes fölötted levő lakásban. A panel épületek szellőztető kürtői nem kémények!

trendo+ 2013.03.14. 13:20:10

@Lord Warrior: Eszembe sincs kétségbe vonni a szavahihetőségedet, Barátom, de ugyebár, azt a bizonyos emeleten hízlalt kocát nem láttad a saját szemeddel?! Aki valaha tartott sertést, azt tudja jól, hogy képtelenség egy disznót kádban tartani! Vesd össze a koca és a kád méreteit, gondolj bele a takarmányozásba és a ganajozásba! Max. azt tudom elhinni (azt is nehezen), hogy egy cocát nem otthon, hanem már az új lakásban vágtak le :)
+ keresztkérdés: Szerinted a "kisebbségekre" jellemző volt, hogy sertést neveltek? :))

Lord Warrior 2013.03.14. 18:06:46

@trendo+:
Nem,én már csak azt láttam mikor a rendőrök vezették el őket,majd azt hogy kirendelt köztisztaságiak vödörrel hordták le a trágyát.(Egy barátom lakott mellettük)És a lépcsőházban érezni lehetett azt a bizonyos jellegzetes szagot.
Ez persze még mindig nem biztos hogy alapból ott nevelték,lehet hogy csak pár napra "szállásolták" el.:)

Tblog 2013.03.14. 22:53:11

"47 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, gondok vannak a vonatközlekedésben is

47 ezerre emelkedett a rossz időjárás okozta vezetékszakadások miatt áram nélkül maradt fogyasztók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője."

Aki árammal fűt, az rosszul járt.

koxi 2013.03.15. 09:23:45

Szevasztok Prepperek,
túlélő szituáció bontakozott ki több magyarországi településen és közúton. Jó lenne olvasni olyanok beszámolóját, akik bent rekedtek a kocsijukban, nincs áram a lakásukban stb.. Mégiscsak ők tudják a legjobban az adott szituációban mire lett volna a legnagyobb szükségük, mit csináltak volna másképp, ha tudják, h be...b..sz a gebasz.

SZL8 2013.03.15. 11:50:57

@koxi: Szerintem ők most mással vannak elfoglalva... Pl hogy legyen áram, vagy hogy kiássák a kocsijukat a hó alól, esetleg visszakapják, és működjön egyáltalán, ha benne voltak a 40-es karambolban (emberi butaság, ugye, minek betartani a követési távolságot, meg téligumit rakni a járgányra...)
Szóval szerintem víz, kaja, fűtés - nem feltétlenül ebben a sorrendben. És ruha, takaró, meg szerszámok lenne az első gondolatom. Persze csak ha mindenki egészséges, különben gyógyszerek és kötszer meg ilyesmi.
Persze ha már ott is mindenki prepper, csak elemek, gyertyák és könyvek meg társasjáték kell (lévén egy ideig úgyse mennek sehová...)

trendo+ 2013.03.15. 12:31:05

Most sokan kaptak némi ízelítőt egy komolyabb helyzetből. És aki "csupasz fenékkel" indult neki mondjuk egy 200 km-os útnak, az talán legközelebb meggondolja magát.

robertokarcsi 2013.03.15. 12:40:14

@trendo+: egyébként tényleg tanulságos ez a hóhelyzet. csak megerősíti az elhatározásom és a felkészülésbe vetett hitem.

trendo+ 2013.03.15. 12:48:33

Egyre több rendkívüli időjárási helyzet alakul ki, ahogy a sokak által legyintéssel elintézett klímaváltozás kezd érződni. Trópusi esőzések, árvizek, hatalmas havazások, extrém hőingadozások jelentkeznek még a mérsékelt égöv alatt is. Nem árt ezekre felkészülni. Néhány napot még át lehet vészelni, akár fél lábon is, de ha mondjuk, ha egy ilyen hóhelyzet eltart pár hétig, akkor nagy pofára esés lehetséges.

koxi 2013.03.15. 13:04:29

Az a helyzet, h mikor felkészült voltam sosem jött semmi. Bezzeg majd ha nem leszek az... Télen mikor hazaindultunk, ott volt nálam a plusz 20literes kannában a gázolaj, hálózsák minden utasnak, hólánc, autós hólapát (a tavalyi eltört gagyi műanyag helyett frankó erős alumínium), több liter víz, energiaszeletek.
Amúgy meg egyetértek trendo+-al, hogy egyre sűrűsödni fognak az időjárási anomáliák. Szerintem.

knife1 2013.03.15. 13:16:35

@koxi: na én is megszívtam, pedig igyekszem felkészülni. Kettős fűtési rendszerem van (tartályos gáz és vegyestüzelésű kazán), de a legutóbbi átalakításnál zárttá alakítottuk a nyitott rendszert a hatásfok növelése miatt. Áram elszállt, kazán túlmelegedett, a lefúvó szelep nem nyitott ki, helyette szétvágta a colos kivezető csövet, szakad a hó, fúj a szél,( szerencsére van kandallóm is, amit azért begyújtottam hajnalban) és szerelem a csövet. Sajna eddig még nem szereztem be aggregátort, de hamarosan!!!

koxi 2013.03.15. 14:29:38

@knife1: Eléggé túl leszel biztosítva ezzel az aggregátorral :-) De a jelek szerint mégsem felesleges

Lord Warrior 2013.03.15. 14:43:45

Ha nem is beszámoló:
Fejér megyében lakom,Reggel még az út a falutól kifelé/befelé le volt zárva,szóval mondhatom hogy elzárt település.Talán mindenki tapasztalta már a mobil pékségek előnyeit (felénk legalábbis jár rendszeresen a pékség kereskedő-autója), hát ma nem élvezhettük.És itt lép be a képbe a prepperkedés:). Ugyanis ha nem lenne bespájzolva,már most "éheznénk", így viszont az asszonyka fogta magát és sütött kenyeret.Engem pedig riasztott a polg.mester hogy kéne menni segíteni pár eltemetett házat kilapátolni a hóból.Volt olyan ház ahol a bejárati ajtót 3/4-ig betemette a hó,az ablakot szintén.Ráadásúl ez a probléma főleg időseknél jelentkezett,ezért kérték azokat a polgárokat akik alkalmasak munkára,hogy segítsenek.

Bartush 2013.03.15. 17:09:59

Azt hiszem most igazán előállt egy szituáció, amiről többször is beszéltünk. Elég egy komoly havazás, az állam részéről elég kevés segítség, áramszünet és rengetegen maradnak ellátás nélkül.
Ami elgondolkodtató, hogy hányan vágnak neki ilyen időben útnak, anélkül, hogy elolvassák az időjárásjelentést, hogy legalább vizet és 1-2 szendvicset/gyümölcsöt a kocsiba rakjanak. Takaróról, meleg ruháról.... már nem is beszélek.

Azt hiszem nekünk mindenképpen tanulság, hogy ha baj van, akkor leginkább magunkra, megfontoltságunkra és előrelátásunkra hagyatkozhatunk, mert ugyan vannak még az országban segítőkész önkéntesek, de ez így kevéske. Szóval nézzétek át, mit is rejt a csomagtartó, ha elindultok, és tartsatok leltárt a spájzban, vágjatok elég fát a kályhához.

Lord Warrior 2013.03.15. 18:32:42

@Bartush: Állam bácsi is megtette a magáét:
Az asszony ma délután már az ítéletidő végén kapott a belügytől SMS-t,hogy ne induljon neki gyalog ha elakadt az autóval,üljön át másikba:D

Bartush 2013.03.15. 20:40:41

Remélem hálásak vagytok érte!!! :-) Leginkább azt remélem, hogy a feleséged egészségesen haza ért már.

astonferi 2013.03.15. 20:58:48

@Lord Warrior: én páromnak is jött sms ma késő délután...még jó hogy itthon vagyunk 2 napja és csak az ablakon bámulunk ki :)

Lord Warrior 2013.03.16. 14:37:18

@Bartush:
Szerencsére nem voltunk úton,de ez is jelzi hogy nem szabad arra blazírozni hogy a hatóság segít.Mivel nem azt írták hogy jelezze hol akadt el,hanem hogy ha elakadt,és elfogy az üzemanyaga,üljön át másik autóba.Ez nem segítség az én véleményem szerint,hanem mindössze egy jó tanács.Ugyanis:Ha én elakadtam,akkor már a mögöttem jövő is nagy eséllyel elakad,és ezzel mindössze annyit érne el a bajba jutott,hogy talán még egy darabig meleg helyen húzhatja ki.Ez pedig nem segítség (szerintem).

I_Isti 2013.03.18. 10:10:09

Magyarországon szerintem az első mindörökre intő jel az a bizonyos augusztus 20-i vihar volt. Ez a mostani havazás pedig a második mindörökre intő jel.

Arra figyelmeztetés, hogy az állam ma, Magyarországon le se szarja a saját polgárait, csak saját magával van elfoglalva - és még a nyilvánvalóan nagyon szar teljesítményt nyújtó ágazatait is inkább kitünteti, minthogy kritizálná.

A polgárok gyakorlatilag csak saját magukra számíthatnak bármilyen kisebb, vagy nagyobb baj esetén, esetleg más polgártársaikra.

Itt az ideje nagyon komolyan venni a prepperkedést!

Hobbyparaszt 2013.03.18. 15:09:06

@I_Isti: Igen teljesen igazad van, a prepperkedés, nem csak akkor jó ha összeszakad a világ. Ilyen "kis" problémáknál is jól jön.
A felkészülésről annyit, hogy "felkészülök" már a 2000 években is sokan voltak és komolyan foglalkoztatták az akkor vállalkozásomat :)

trendo+ 2013.03.19. 06:05:16

Nem riogatásból mondom, de nyakunkon van a következő SHTF, bizonyos folyók áradása. Aki veszélyeztetett helyen lakik, kezdheti törni a fejét, hogyan készül fel. Néhány éve tanúja voltam, hogy jelentéktelen, "békeidőben" bokáig érő vagy kiszáradó kis hegyi patakok mekkora pusztítást tudnak végbevinni. Hidakat sodortak el, sőt, volt akinek (szó szerint) a fél telkét elmosta a víz.

trendo+ 2013.03.19. 06:08:57

@robertokarcsi: Egy jótanács, a költő után szabadon:
"Hagyd a dagadt Államot másra,
Túlélőzsákodat cipeld a padlásra!" :))))

Hobbyparaszt 2013.03.19. 08:52:26

Hát igen :( Elhagyni a várost.
Beszélgettem egy nagyon régi barátommal, elmondtam a problémám, érvek ellenérvek.
Mert Pesten van munka, de mikor leszek munkanélküli? Higgyétek el lehet akkora katasztrófa mint egy járvány.
Mire elmesélte, hogy a környező falukba mi a trend.
Jönnek a Pöstiek, vesznek 1Ha földet (többen) húznak a közepére egy "mezőgazdasági" épületet, aminek furcsa módon előregyártott szennyvíz aknája van (és ismét több) És mivel soha nincsenek kint. Bérbe adják a termőrészt. Kicsit utána számoltan:
1Ha föld 350. +10% adó
1db 2.5X2,5X6m beton akna teljesen vízzáró tetővel 1.6MFt
VAGY 1db beton garázs 370+ szállítás 40
és kell egy alap 15m2
mert hát erre sem kell építési engedély.
Fúrt kút / két réteg/ vagy 25Ev. 105E
Alfa bázisnak ideális lenne.

trendo+ 2013.03.20. 10:47:59

Az autósoknak hasonló helyzetekre felkészülve, érdemes beszerezni egy szivargyújtóról működő telefontöltőt. Ezek a mostani csilivili telefonok nagyon gyorsan lemerülnek.

Tanyasilegény 2013.04.09. 16:01:49

Sziasztok.
Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre a blogra.Szeretnék segíteni mindenkinek,aki tanyára költözés mellett teszi le a voksát.Párom és én tavaly novemberben költöztünk tanyára.Önellátást a legfőbb célunk.Kettő gondolat vezérelt: elsődlegesen mi is tartunk a krachtól,másodlagosan,hogy egy minimálbérből se haljunk éhen ha az marad csak.Ha hosszútávú krachra készültök akkor úgy alakítsátok az életeteket,hogy a legkisebb részben függjetek a mai rendszertől.Szerintem a közösségi önellátás a legjobb erre.Ha valakinek van kérdése szívesen válaszolok a tudásomhoz mérten.

SZL8 2013.04.09. 23:30:29

@Tanyasilegény:
Szia Tanyasilegény!

Üdv a "klubban"!
Martin Blake a házigazda, de Ő mostanában elég elfoglalt, ezért engedelmeddel feltennék én pár kérdést.
Kétfelé bontanám, előzményekre és tennivalókra.
Előzmények:
-Milyen messze van a tanya a legközelebbi településtől, és ott hányan laknak?
(Nem mindegy az orvosi ellátás és az utazás szempontjából.)
-Milyen messze vannak a szomszédok esetleges baj, vagy házibulis zavarás miatt?
-Mivel jártok be a városba? Autó, tömegközlekedés, bringa, stb?
-Munkahelyetek hol van, mennyi az útidő és mekkora "gondot" okoz az eljutás?
(Pl. 3x át kell szállni és napi 2,5 óra, ilyesmi...)
-Milyen szempontok alapján választottátok ki a tanyát?
(Ismerős ajánlotta, hirdetés, találomra, terület, egyéb?)
-Milyen közművek vannak?
(Kútból kell vizet nyerni, fűtés, napkollektor, ilyesmik?)

Tennivalók:
-November óta milyen teendő voltak?
(Csak tüzifa kellett, vagy voltak már állatok is? Takarmányt, szerszámokat hogy oldottátok meg?)
-Ha még nincs haszonélővilág (háziállat, takarmánynövény, stb.) miket, mennyit terveztek?
-Csak ketten lesztek, vagy más is odaköltözik? munka mellett/helyett el fogtok tudni látni mindent?
(Háztartásvezetés, javítgatások, állatok ellátása, kertgondozás, stb?)
-Kaptok-e segítséget valakitől, vagy otthonról hozott tudásotok van?

Hirtelen ennyi jutott eszembe, bocsi, ha sok lett, de bennem ezek merülnének fel elsőre, lévén városi vagyok.
Ha lesz időd, majd írj pár sort, kezdd azzal, hogy ennyi idő távlatából megérte-e, szeretitek-e?
Jó olvasgatást és felkészülést!
SZL8

SZL8 2013.04.09. 23:45:29

Ezt nemrég mutatta egy ismerősöm, szerintem példaértékű, de legalább egy olvasást megér:
www.pozitivnap.hu/gazdasag/le-a-kalappal-interju-a-20-gyerekes-milliardos-hazasparral

"Lukács Ernő egy igazi „anticeleb”, aki 45 éve hűséges feleségéhez, 20 gyereke van, albérletből költözött tanyára, ahol valóságos munkával gazdagodott meg, életében nincsenek sötét titkok, nem népszerű és a média által nem ünnepelt személyiség."

Tanyasilegény 2013.04.10. 10:21:01

Szl8!
A tanyát egy ismerős ajánlotta, megnéztük és megvettem. A tanya igazából 2 generációs(2 tanya van egymás mellett velük derékszögben a melléképületek,u alakú az épületsor),tehát el tudok szállásolni plussz embereket.Egy kisebb városka(8000 fő) van 5 km-re.Kórház 20 km-re van.A szomszédok kb 150 m-re találhatók.Ha veszünk egy 3 km sugarú kört akkor kb 30 tanya van a környékünkön,ahol a legtöbben laknak és gazdálkodnak is(munkamegosztás,csere kereskedelem).Autóval járok dolgozni.Viszont egy kis terepjáró elférne a felázott földesutak miatt.A tanyán van ásott kút,hydrofor plusz bevittem a hálózati vizet is. 3 fázisú áram is van. Fűtés természetesen fával(rengeteg erdő van a környéken),központi van.Mihamarabbi cél a keringetőszivattyúra egy szünet mentes táp,áramszünet esetére.A családban van generátor is(kicsi 2 kw-os leadottal de a lényegre elég,mondjuk vizet húzatni a hydroforral).Vannak kutyáink,baromfiaink.A földre idén kukoricát gondoltunk,ősszel gyümölcsfákat ültetünk( állítólag úgyis jó cserealap a pálinka,meg ugye szeretjük is).Sokan kérdezik,hogy milyen kint?Erre a válaszom:mink nincsen meg a tanyán,ami a városban megvan?

SZL8 2013.04.11. 15:08:04

@Tanyasilegény: Köszönöm a válaszokat! Mondjuk így egész jónak tűnik, nem a világ vége, bár az tény, hogy egy terepes járgány mindig jól jöhet.
Amúgy a városban - már amikor éppen működik - a kényelem a legfőbb szempont. 10-20 perc alatt gyalog a központban lehet az ember, van minden, éjjel-nappal nyitva a tesco, mindegy hogy kenyér vagy plazma tv kell, van orvosi ügyelet, stb. Pont ezért lesz szívás, ha a rendszer dugába dől.

Cuba-Libre 2013.04.14. 16:25:44

@SZL8: Ugyanakkor sajnos egyre több faluban gond a rablás és a fosztogatás, amit nagyrészt idős emberek sérelmére követnek el. Farm vásárlás előtt érdemes átvilágítani a falut, hogy milyen a lakosság összetétele. Nehogy valami Gyöngyöspata és társai jellegű faluba költözz ahol minden pénzed és energiád a védekezésre és a balhékra megy el a felkészülés helyett. És még SHTF sincs...

I_Isti 2013.04.15. 11:13:13

@Cuba-Libre: "És még SHTF sincs..." vagy van, csak már hozzászoktunk az utóbbi kb 1000 évben...

koxi 2013.04.19. 14:41:52

Most olvastam el a csávóról a cikket:

www.origo.hu/nagyvilag/20130412-a-tarsadalombol-kivonult-cristopher-knight-az-eszakito-tolvaj-remetejenek-elete.html

A legmegdöbbentőbb nekem, h semmi betegsége nincs. A további gondolataim már erősen a konteók világába érnek át, de nem lehet, h maga a civilizáció öl meg minket? Ez a csávó évtizedekig élt a vadonban, és teljesen jól elvolt.

Fredddy 2013.04.25. 12:30:09

@koxi: a vadonban élt, de ételt, ruhát, mindent a civilizációból szerzett. Azzal, hogy rendesen táplálkozott, a betegség esélyeit is csökkentette.
+ki tudja, hogy hány ilyen remete van, aki soha nem bukott le, mert előbb meghalt valami betegségben.

Zöld Október 2013.04.25. 19:14:23

@Zöld Október: Még szerencse, hogy Túlélő megcsinálta a prepper fórumot, így addig is van mit olvasni. :)

knife1 2013.04.28. 20:18:04

Hát kicsit döglődik!

Lackó555 2013.04.29. 05:53:31

A fórum megy , új cikkek nincsenek ...

SZL8 2013.04.30. 08:48:23

Biztos mindenki elfoglalt.
Amúgy mi a vélemény a kerekes táskákról? Minap láttam egyet, gyengébbek is tudnák húzni maguk után, nem kellene egész nap az ember hátát húzza, varratni rá két vállpántot, ha hegynek fel megy az ember, és van nagy kerekű, talán terepet is bíró. Persze plusz súly a váz, viszont ahol legalább egy ösvény van, és nem akad el, ott részben tehermentesít. Ilyesmire gondoltam:
www.pako.hu/files/products/4923/images/large/ce8ef5a7e0cb4014e4be2cdafb1df0d7.jpg

Zöld Október 2013.04.30. 12:04:35

@SZL8: Elsőre nekem nem néz ki úgy, hogy terepen használható lehetne. Valaki valahol említette még a bevásárlókocsit, én ezt egy kicsit tovább gondoltam: babakocsi!
Tesóméknak most van kisbabájuk és vettek valahonnan 20-ért egy használt, de baromira jó minőségű babakocsit! Bitang nagy kerekei vannak, jól meg terepen is, mivel a felfüggesztése nem merev, így a köves, durva talajt is minden nehézség nélkül viszi, ráadásul tele van mindenféle kis zsebbel, retesszel, ahová pakolni lehet. A bevásárló kocsinál könnyebb, zártabb (védettebb), s a kerekek mérete és kialakítása miatt könnyebben tolható. Ez csak egy alternatíva a bevásárló kocsira, bár nem biztos, hogy bármelyiket is használnám. :)

SZL8 2013.05.16. 16:53:46

Mivel még nem csináltam ilyet, nézzétek el, ha hemzsegni fog a hibáktól, majd együtt kijavítjuk őket!

Szóval tegyük fel hogy nincs lehetőségünk elhagyni a városi (saját példából kiindulva panel) lakást. (Az most mindegy, mi miatt.) Milyen biztonsági óvintézkedéseket tehetünk saját és családtagjaink, valamint vagyontárgyaink védelmében?

- MINŐSÉGI FÉMAJTÓ (sokpontos biztonsági): sajnos vannak silány utánzatok, a neten keringenek videók, hogy kapja szét egy 8 éves kislány egyetlen szerszámmal az egészet kb 10 perc alatt… Szóval érdemes kerülni a legolcsóbbakat (60-70e) és inkább MABISZ által sokra értékeltet választani (kb. 120-150e). Ilyenkor elég időt nyerhetünk odabent felkészülni, mielőtt ránk nyitná valaki az ajtót. Én annak a híve vagyok, hogy hiába hisznek mögé vagyont, értékeket, mindenképpen hanggal és komoly erőfeszítéssel jár átjutni rajta, tehát inkább legyen, mint ne.
Előnyök/hátrányok:
+ nehéz átjutni rajta
+ az illetéktelen bejutás zajjal jár és időigényes, esélyt kapunk fogadni a látogatókat
+ békeidőben is biztosít egyfajta pluszt, kb mint a kerékpároknál: ha van mellette gyengébb záras, valószínűleg inkább azt viszik.
- mivel nehéz átjutni rajta, a tűzoltók is nehezen hoznak ki, ha ránk ég a lakás
- nem tudom, hogy lehet pótolni a speciális kulcsokat, főleg ha nem lesz áram (előre beszerezni többet?)

- FÓLIA ABLAKON : autóknál, iskolai tornatermeknél szoktak használni egy műanyag fóliát, ami bizonyos erőhatásig nem engedi széttörni az üveget, csak szilánkosodik, de egyben marad. És nem csak az üvegdaraboktól véd, hanem nehezebb is átütni. Léteznek belőlük hő és fényvisszaverő típusok is, emisszivitás címszó alatt lehet keresni.
Előnyök/hátrányok:
+ nehezebb betörni
+ véd a szilánkoktól
+ nehezen észrevehető
- az árán kívül nem tudok

- REDŐNY AZ ABLAKON: már most is elég sok helyen látni, mert véd a melegtől, jégesőtől, gyakorlatilag az anyatermészet különböző hatásaitól. Áram nélkül, mechanikusan mozgatható, lehet résnyire nyitva hagyni, vagy teljes leengedni illetve felhúzni. Létezik rengeteg típus: műanyag, alumínium, belső tokos, vakolható.
Előnyök/hátrányok:
+ védi az üveget, vagy ha kitörik, bizonyos értelemben helyettesítheti is azt (csak nem fúj be úgy a szél vagy ver be az eső…)
+ ha jó minőségű/anyagú, nem engedi ki a fényt (ha nincs áram, világíthatunk)
+ plusz védelmi szint, hallható ha felhúzzák
- a hagyományos kívülről bontható (esetleg eszkábálható rá lakatnak pánt)
- egy egész lakást körbefedni nem olcsó mulatság

- PÁNTOK AZ ÖSSZES NYÍLÁSZÁRÓN: puha falba nem látom túl sok értelmét (vályog, szilikát) de betonba, téglába jó szolgálatot tehet. Lényege, hogy lehetőség szerint az összes, de legalább a kritikus bejutási pontoknál (pl emeletes háznál a földszintre) az ajtók és ablakok belső oldalaira „L” vagy „U” alakú pántokat rögzítünk, amik előre ki vannak fúrva, hogy szükség esetén az addig titokban, rejtve tartott rácsokat, lemezeket viszonylag gyorsan tudjuk rögzíteni hozzájuk. Persze azokat előre legyártva otthon kell tartani, nem a három utcával odébb lévő garázsban.
Kb úgy képzeld el, hogy van az ablakod, annak bent egy befogadó „kerete”. Alul-fölül, jobbról-balról 2-2 vagy 3-3 vasdarabot, hasonlót a mezei polctartóhoz belefúrsz a falba. Ha beüt a baj, és veszélyeztetve érzed magad, csak hozod a farost/fémlemez vagy rács előre méretre odagyártott elemeket, és vagy lakattal, vagy csavarokkal+anyákkal rögzíted őket.
Előnyök/hátrányok:
+ előre gyártott, méretre szabott, viszonylag gyorsan, csendben felszerelhető
+ plusz védelmi szint, csak zajjal lehet átjutni rajta, ráadásul időt nyerünk vele
+ ez a kedvencem: mivel az ajtó mögött nem látszik, érheti kellemetlen meglepetés a peches betörőt, ha be akarja rúgni az ajtót. Ráadásul ha le is bontja az ajtót, még mindig csak félúton jár…
- súlya van, 80 éves mamika nem valószínű, hogy mozgatni fogja
- minden nap fel-leszerelni időigényes és fárasztó lehet (ha pl nem világvége van, csak lázongások, és csak éjszakára kell)
- rács esetén át lehet látni, nyúlni, lőni, dobni
- az előkészület, gyártás viszonylag idő és pénzigényes

-BIZTONSÁGI LÁNC: régen sajnos csak dísz értéke volt, de ma már kapni igen komoly darabokat. Lényeg, hogy minél kisebb rést adjon, masszív legyen, kívülről ne lehessen hozzáférni. Akár házilag is elkészíthetik vállalkozó szellemű barkácsolók, csak fúrni kell, meg pár szem lánc.
Előnyök/hátrányok:
+ olcsó
+ kis helyet foglal, nem feltűnő
- ha már nyitva az ajtó, és nem tudjuk becsukni, csak idő kérdése, mikor jönnek be

SZL8 2013.05.16. 16:56:44

-KUKUCSKÁLÓBA SZERELHETŐ HALSZEMOPTIKA: (Létezik olyan videórendszer is, amit a helyére építenek be, és a tv-n nézhetjük a képét, de ehhez ugye áram kell, szóval csak megemlítettem, hogy van olyan is.) Kb 170°-os látószöget adókról tudok, elég nehéz rejtve maradni előtte, csak kiugrók mögé bújva van esélye a behatolóknak.
Előnyök/hátrányok:
+ viszonylag olcsó
+ ajtónyitás nélkül láthatjuk szinte az egész folyosót
- lefújható/ragasztható, ezáltal hatástalanítható (persze ha ilyen történik, érdemes azonnal felkészülni valami rosszra)
- igen, ha amcsiban lennénk, félhetnénk, hogy lelőnek rajta keresztül. De erre általános másodikban készítenek 2 tükörből meg pár fadarabból periszkópot.

-KÖTÉL: min 2X olyan hosszú, mint amilyen magasan lakunk. Nem árt, ha tisztában vagyunk pár csomózási technikával, pici hegymászási ismerettel, és leküzdjük a tériszonyunkat.
Előnyök/hátrányok:
+ nem sok helyet foglal, kicsi, könnyű (5. emelet kb 14 méter, 10. emelet kb 28 méter)
+ ha nem használhatjuk a lépcsőházat, legalább esélyünk van lejutni (békeidőben is jól jöhet egy tűz esetén, persze csak ha nem a mi oldalunkon csapnak fel a lángok)
- meg kell tudnunk tartani saját súlyunkat lefelé (plusz felszerelés, gyerek, miegymás)(Itt jön jól, ha a magasság kétszerese van, mert nem kell fixen kikötni, hanem miután mindenki lejutott, le tudjuk húzni és magunkkal vihetjük.)
- tanulni kell a használatát (viszont ha már tudjuk, bárhol, bármikor jól jöhet)

-CSAPDÁK: millió féle fajta van, én annyit szeretnék leszögezni, hogy csak akkor érdemes a telepítésükbe belevágni, ha
- mindenki, álmából felverve is tudja a pontos helyüket, hatásukat, és hatástalanításukat
- kisgyerek, idős (főleg szenilis) ember, alkoholista esetén csak korlátozottan és nagyon körültekintően

-FEGYVEREK: amit a törvény és a pénztárcánk enged, mindent és mindenből pótlást, meg szerszámokat javításhoz, karbantartáshoz, tisztításhoz. Amire talán nem gondolna elsőre az ember, mert zárt tér: szálfegyver, pl. lándzsa. A rácsokon, vagy biztonsági láncra nyitott ajtón keresztül kinyúlva jó szolgálatot tehet.

És ami talán a legfontosabb: fizikailag és mentálisan is felkészülni előre, ne akkor kapkodjunk, amikor már késő…

hunforum.com weboldal · http://hunforum.com/ 2014.01.18. 12:21:21

En birom a kovetkezot, ha baj lesz mindenki elmenne a varosbol.
De senki se nem gondolja azt, hogy egy atlagos nagyvarosi embernek fogalma nincs arrol, hogy eljen tul egy erdoben vagy valami elhagyatot helyen hosszab ideig. Sokan majdnem nem tudjak a kulonbseget a tehen es a kecske kozot..nem valami bonjolultabbat.
Nagy baj eseten csak akkor hagyhatod el az otthonod ha van egy biztos hely ahol el birsz bujni + ott vannak elegendo tartalekaid+tudasod, lehetoseget kaja termelesre. Az embernek viz es kaja kell, azt meg nem lehet csak ugy eloteremteni.
Nem olyan az elet hogy elmesz az erdobe, ott minden terem a fan, te meg leszeded es megeszed. Ha nem vagy felkeszulve, szenvedes lesz az egesz..

MrA 2016.09.18. 19:19:10

Sziasztok ! Él még ez a blog ? Én is foglalkozom ezekkel a kérdésekkel egy ideje,bár az én tudásom elméleti szinten mozog föleg. Voltam katona,elég jól ismerem a fegyvereket,jelenleg is foglalkozom közelharcal hobby szintem. DE amire én gondolok az föleg a tulélés második fázisára értendő,tehát a menekülés után egy veszélyes zónából ,megkezdeni a családom fentartását..Én föleg az energia elöállitását céloztam meg..Jelenleg minimális anyag használattal tudok energiát termelö készülékeket késziteni.Vizturbina,szélmalom,bio gas,hogyan termesszünk növényeket föld nélkül akár egy panel házban.Én a városi tulélésre gondoltam,egy jól védhetö panel ház elfoglalásával....kb....De ezek csak fikciók,mint bármelyikünké itt...Sok érdekeset olvastam itt tölletek,dobtak pár ötletet..

Köszönettel

MrA

gabiiii 2016.10.07. 23:10:48

Nincs jól védhető panelház! Inkább egy városszéli bevásárlóközpont elfoglalásában gondolkozz.

stg44 2016.10.15. 22:08:45

Végre feltámad a blog?!?!?
Sziasztok!

A bevásárló központ sem jó!
Mindenki oda siet majd, ha borul a bili!!!!
Ha mondjuk, úgy érsz oda, hogy a rendőr már nem b@sztat, de még a tömeg sem moccant, akkor a készleteid feltöltheted vízzel, konzervvel, száraz babbal/borsóval/lisztel/cukorral/sóval/gyógyszerrel/amit gondolsszal.

Egyedül gyenge vagy!
Nincs az a kaja/víz és lőszer/nyílvessző ami el ne fogyna!
Az a jó, ha többen vagytok, legjobb ha baráti és hasonlóan gondolkodó családok együtt készülnek, terveznek, GYAKOROLNAK!!!
Ne pazarold az időd mások győzködésére, eleve hasonló gondolkodásúakat keress!
Már csak azért is mert te leszel a közösség hülyéje, ha a ,,vakok" közt elkezdesz ilyesmikről beszélni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kis falvak, tanyák: ezek a legjobbak.
Én somogyba, zalába, vasban próbálkoznék, ha lenne módom.
Egy erdőkkel körbevett zsákfalu, az nagyszerű lenne!
Állítólag vannak olyan falvak, ahol 1! egy forintért adnak telkeket (talán házat is) csak költözz oda és vállalj 2-3 gyereket. Bár a GYERMEK az alap!!!!

Minden hasznos infót a netről megszerezhetsz, csak nyomtasd is ki, hátha nem lesz áramod!
A gyakorlatot viszont csak saját kézzel, izzadsággal, elvágott újakkal, stb érheted el.
Gyakorolj, próbálkozz: inkább most hasalj el bármivel, mint mikor a szeretteid élete múlhat rajta!

Sziasztok!

gabiiii 2016.10.22. 21:58:01

@stg44:
A tanya is felejtős, mert teljesen védhetetlen. Egy tetszőleges szabadcsapat, vagy akár a helyi buckalakók pillanatok alatt megesznek. Esetleg valami eldugott helyen, ahol nem találnak meg (de előbb-utóbb megtalálnak).

Az erős közösséggel rendelkező kis falu viszont komoly dilemma: Csak úgy tudsz a közösség része lenni, ha ott laksz. Azonban ha ott laksz, akkor minden más lehetőséged csökken, tehát kevesebbet tudsz fordítani felkészülésre (hacsak nem te vagy a helyi földesúr). Ha városi emberként jelensz meg baj esetén a hétvégi falusi házadban, ugyan úgy kívülálló leszel. A falvakban sokkal jobban érvényesül a helyi hatalmi hierarchia, aminek a legaljára érkeznél. Nem egy életbiztosítás...

Na erre kellene valami okosságot kitalálnunk, amit gyökeres életforma váltás nélkül is meg lehet tenni!

ps: A világot elnézve tényleg nem árt feléleszteni a témát.

stg44 2016.11.06. 16:59:34

Szia gabiii!

Természetesen én is úgy gondolom, hogy kint a semmi közepén egy tanya védhetetlen! Tanya alatt én egy bázist, táborhelyet, stb-it értettem, nem az Alföldön a semmi közepén kis házikót. ólacskát, ilyesmit.

Igen a taszkenek megtalálnak előbb vagy utóbb. Mit tehetünk? Ha kevesen (néhány család) vagyunk, minél messzebb kell menni a lakott helyektől és mozgó járőröket és előre tolt leshelyeket kell alkalmazni. Ha nagyon kevesen vagyunk (1-2-3 fő) akkor lapulni ha gáz van, amúgy meg állandóan mozgásba lenni!

Kis falu része lenni jó! Már most ki kell ,,menekülni" a városokból! Mire várnánk? Már most kell 4-5 tyúk, kiskert, gyümölcsfák, stb!!! Ne a bajban kezdj kapkodni, tanulni a ház körüli teendőket.
Tanulj olyan dolgokat, sajátíts el olyan készségeket, hogy hasznos tagja legyél a közösségnek. Egyrészt árúba bocsájthatod, másrészt a közösségben is emelkedhetsz feljebb+ők akarnak majd beintegrálni, megtartani soraikban!

Szerintem ha baj lesz, akkor a cserekereskedelmen fog alapulni az élet! Megeshet, hogy hosszabb ideig! Erre rendezkedjen be mindenki!!!

Valamit le kell adnunk a mostani életformánkból, mert a rövidebbet húzzuk ha ragaszkodunk a mostani életünkhöz! Mert most önként és fokozatosan lehet átállni, ha várunk nagy lesz a trauma és nem is biztos, hogy sikerül!
Meg amúgy is, mi ami ma megy? Valóvilágos szemét, éjjelnappal b...zipest, trágyaszeméthányás minden mennyiségben!!!

Ne érts félre, nem győzködlek! Nyilván azon már túl vagy, ha ilyen oldalakat látogatsz! Hátha még van aki hezitál, NEKI/NEKIK szól az okfejtésem.

Van egy Kisfiam és én mindenben úgy hozok döntést, hogy Neki az jó vagy rossz a jövőjét tekintve. Hidd el, nem sokat kell hezitálnom!!!!!

Szia!

Haru Kaze 2017.03.24. 18:23:59

Üdvözlet!
Olvastam a blogról jópár cikket és az internetet is bújom hasonló témák után viszont nem sok találat akad ilyen tekintetben.

Osztom az előttem posztoló véleményét,én is egy faluban képzelném el a felkészülést, egy hasonló gondolkodású közösségben,egyedül egy tanyán még a "mostani" időkbe se nagyon tanácsos...habár ez valamilyen szinten területfüggő.

Esetleg tud valaki ilyen közösségekről? Ahogy láttam az eddigi önellátásra törekvő közösségek valahogy a "szivárványos" oldalt ragadják meg,nem egy esetleg lassan közeledő krach elleni törekvést.Szép persze mindez,csak pl. egy gazdasági válság esetén senki sem fog szép szóval kérni...

stg44 2017.04.24. 22:23:46

@Haru Kaze: Szia Kaze! Igen a nyugati megyék nem annyira gázok. Még! Persze, ha majd nem lesz hatóság, hogy téged hurcoljon meg a jogos önvédelemért, akkor azért máshol sem lesz reménytelen. A halott taszken nem jön vissza majd..... (legalábbis bízzunk benne)
Vannak ,,alvó sejtek" szerintem mindenfelé. Sokan megunták, hogy röhögnek rajtuk, mikor ilyesmikről beszélnek, ezért sokan lejöttek a netről, meg ilyenekről. Már itt is ritkán írogatunk. Hagyományőrző rendezvényeken lehet ilyen emberkékkel találkozni főleg (szerintem). Zsák a foltját effektus. A szivárványosok tényleg gázosak, de tanulni lehet azoktól is! Ja jó tanács: netről mindent nyomtass ki amit találsz, minél előbb! Elolvasni ráérsz később is! Nyomtass mert olvasni majd gyertyánál is tudsz, gépezni, mentett fájlokat nyitogatni meg nem!!!
Másik: ne várj senkire: kezdj bele a ,,mókába"! Kertes ház? Ha csak 2-3 tyúk van már jó!
Panel? 2-3 zsugor víz+5-6 konzerv tartalékban? Már többet tettél mint a sok agyhalott valaha fog!!!!!! Ja ne győzködj senkit! Azt tapasztaltam, hogy ha valaki nem eszmél magától, akkor a legritkább esetben lehet hatni rá. Vagy le pereg egyből róla, meg még reklámozza is milyen hülye vagy. Vagy hamar ráun és inkább kocsmabubus, stb lesz. Szerintem mentálba fáradnak el, a hosszútávú (örökké tart ám ez) készülődésbe. Vagy ki tudja.... Lényeg: ne várj senkire, kezd meg! A leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik. Mondják a bölcsek. Én most ruháztam be az Ezer gyógynövény c. könyvre. Na az drága móka volt! Mondjuk ismerek arcokat akik 4-5ször annyit isznak el havonta, utána meg rínak, hogy a rongy élet mindent elvesz tőlük!!! Ja benzines gyújtó nem rossz, ha van, mert a szél nem fújja el ha rákészülés közben táborozol pl. De legyen nagyítód is, ha elfogy a benzin/olaj/petróleum. Á, már csapongok... Annyi minden van a bukta fejembe, de mind egy, nem traktállak. Szia! Ja fontos: szenvedélybetegségekről próbálj leállni! Pl cigi, szesz. Most még lassan lehet, de ha jön a baj dráma lehet a vége!!! Szia!

stg44 2017.04.24. 22:28:07

Fo@Haru Kaze: Fogak rendbetétele, lézeres szem műtét. Ilyenekre ne sajnáld a pénzt, ha van lehetőség, meg persze ha szükséges!
Sport! Én már elb....tam sajnos, de így is amit lehet megteszem.... Remélem.... Szia!

Haru Kaze 2017.04.26. 18:59:42

@stg44: Szia!
Jelenleg városban lakunk a családommal,ezen szeretnék változtatni a jövőben.Szívesen változtatnék most is viszont a jelenlegi tőkém még nem elég ilyen törekvésekhez,kell még kis idő hozzá.Addig próbálok beszerezni könyveket,stb.Én abban "bízok" hogy nem hirtelen jön a baj,hanem továbbra is marad ez a hosszútávú lassú leépülés.Traktálj nyugodtan,szívesen veszek minden hasznos tanácsot :D Szenvedélybetegség eddig se volt úgyhogy azon nem múlik. Sportnak saját testsúlyos gyakorlatokat használom talán ez a leg..hm költséghatékonyabb? De valaha íjászkodtam is,annak ellenére hogy szemüveges vagyok,nem tudom így szükséges lenne-e egy szemműtét.Elvégre látni ilyen katonákat régi fotókon is,kérdés mennyi volt a túlélési ráta köztük..

stg44 2017.04.26. 21:11:45

@Haru Kaze: Szia Kaze! Én szerencsére kétlaki vagyok. Budapest és .... A meló miatt jó Bp de amúgy nem szeretem!!!!!!!!!! Én is szemüveges vagyok meg íjászkodom is tradival. Nekem az utóbbi 5-6 hónapban annyit romlott a szemem, hogy lépnem kell. Most ez az 1. számú feladat. Az a baj, hogy fiatalon ittam, cigiztem sokat, úgyhogy leromlottam meglehetősen, meg a térdeim+könyökeim is ki vannak. Sport semmi. Gondolhatod.... de nem adom meg magam!!!!!!!!!!!!
Íj+nyíl szuper! Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Késed nem lehet elegendő! kicsi, nagy, vadász, hadi, bicska, stb. Mindent gyűjts be. Én 3 bicskát állandóan magamnál tartok: 2db svájcit, 1db solingent. Ha hátizsákkal megyek akkor pluszba egy átszabott AK bajonett is van nálam. A kocsiba egy gyalásó+glock kés van, tervezek még egy fejszét betenni. Pároddal álljatok rá az aktuális gyümölcs és zöldség raktározásra, feldolgozásra. Ha ,,túl városi" a helyzeted akkor egyenlőre elméletre koncentrálj!!! (nyomtatni, nyomtatni, nyomtani) Lekvár, dzsem, szörp, szirup, aszalás, stb. Fűszernövény is jó! Azt a balkonon megkezdheted, vagy a konyha ablakban. Tervez állandóan4 Ha kész a terv akkor gondold át, hogy ha ez+az így+úgy alakul akkor mi lesz? Minél több változatot rágsz át oda vissza, annál kisebb az esély, hogy meglepi ér, ha borul a bili. FerFalt már olvastad? (Argentín móka) Ha nem keress rá, olvasd el!!!!!!!! Ja és régen a féllábú, egyszemű kollégát is besorozták, gondolták rádiósnak, hadtáposnak jó lesz.... Amit lehet szerezz be pl: bőrlyukasztó fogó. Most vettem egyet kb 1300-1500 ft volt. Azt sem tudom, hogy kell megfogni, de hasznos lesz! szerszámok: balta, fűrész, kalapács, ásó, kapa, stb. Ez úgyis kell vidéken, a bajban meg kincset ér majd! Mindent tanulj, olvass, szemlélődj. Fontos egy jó lábbeli! Szerezz be egyet és törd is be mihamarabb! Vadonatúj bakancsban menekülni, vagy csak vonulni is bárhova gyilkos tud lenni! Na meg egy jó hátizsák is kell! Szia!

gabiiii 2017.05.04. 04:07:28

@Haru Kaze: stg44 sok hasznos dolgot leírt, viszont a legfontosabb kimaradt: a védelem. Az alap kérdés a következő: ha neked konzerved és befőtted van, a szomszédodnak viszont nyílpuskája, akkor ki fog vacsorázni? Szóval védekezni tudni kell!
Kés, balta, lándzsa, stb. végszükség esetén jó lehet, de ekkor már nagyon közel az ellen.
Az íj egy fokkal jobb, csak nagyon sokat kell vele gyakorolni, cserében teljesen legális és rögtön megvan a sport is. A gyakorlás nagyon fontos! Ha nincs rá rendszeresen lehetőséged,akkor inkább ugorj a következő pontra.
A nyílpuska az átlagembernek összességében még jobb, bár vannak hátrányai. És még ez is szabadon tartható, bejelenteni sem kell. Javaslom szerezz be egyet, amíg még lehet.
Lehetsz sportlövő és ekkor tarthatsz otthon akár maroklőfegyvert is. Ez ugyan kicsit hosszadalmas, a fenntartása sem egyszerű, és manapság szereti szivatni őket a hatóság, de még járható.
A tuti tipp: lehetsz vadász. Nem olyan bonyolult és költséges, mint elsőre gondolnád, viszont tetszőleges vadászfegyvert tarthatsz otthon. Tűzerőben verhetetlen leszel a környéken! Hosszabb távon is biztos megoldás, mert amíg hős vezéreink szeretnek vadászni, addig nem fogják betiltani.

Stg44 jól írta: bármit is csinálsz, kezd el minél hamarabb!

Üdv a klubban!

Haru Kaze 2017.05.08. 15:52:23

@gabiiii: Szia!
Nyílpuskában erősen gondolkodok, szerintem a legerősebb hidegfegyver ami legálisan tartható védelemre.Plusz felhúzott állapotban célra tudsz vele tartani ameddig akarsz,ami az íj esetében kb. néhány mp testi erőtől függően,és a távcső is sokat dob hozzá.
Korábban azért kérdeztem hogy tud e valaki vidéki (oké a blog neve városi túlélő) önellátó közösségeket akik a válságra készülnek mert a védelem is csak így oldható meg szerintem.Hiába a nyílpuska ha a fosztogató hordák ellepnek a városban,egyedül nem lehet Rambót játszani ahogy az sok cikkben írva volt.Ha viszont egy szervezett közösség áll a looterek útjába...
A tűzfegyverekkel nekem az a felvetésem hogy ki tudja mielőtt érződne egy krízis előszele a hatalom nem kötelezné beadásra őket féltve hogy ellenük fordítják...nem lenne jó csere a befektetett idő és pénz tekintetében

stg44 2017.06.27. 14:42:01

Sziasztok!

Nekem is a fejemben voltak ezek a dolgok (vadászat, nyílpuska,stb) csak mikor írni kell elfelejtem. Vidék-nem vidék: Ezek az ,,ember kaptárak" amit mi városnak nevezünk, nem igazán teszik majd lehetővé a túlélést! Vannak dolgok, amik az esélyeket növelik, de az igazi a kiköltözés, legalább egy kertvárosias peremkerületbe. Pl a XVII Pécel felőli része. Esélyeidet növelheted a városban, ha csapatot gyűjtesz, de nagyobb csapat, több felszerelést, több élelmet, több vizet, több gyógyszert igényel!!! Olvastam valahol, hogy mikor Kubát blokkolták az amcsik, akkor ott minden talpalatti földet megműveltek a városban. A parkokat és a tereket is beültették. Tereken például magas ágyásokat alkalmaztak, a parkokban gondolom gyümi fákat ültettek, vagy ilyesmi. Csakhogy ott volt egy központi HATALOM, aki koordinálta az egész műveletet! Itt meg az orkok már most is mindent visznek....Lehet itt nem lesz ilyen szerencsénk.... Meglátjuk majd akkor. Falun, kertvárosban tudsz tyúkot tartani, nyulat, akár röfit is. Nyílpuska jó, de vadászni nem annyira jó mert ha feszítve tartod míg cserkelsz (akár órákig) akkor egyrészt fárad, másrészt, ha meg van a vad és akkor feszíted fel, akkor elijed a kattanásra. Kicsit olyannak tartom mint a bozótvágót, az is inkább önvédelemre jó, bár ha már azt kell elővenni igencsak a nyakadon lesznek. Más: idén már három tyúkom kotlott úgyhogy az állomány stabilan fejlődik. Vettem egy lánc fűrészt is, mert mindig kellhet (1 évet spóroltam rá). A következő egy fúró/csavarozó gép lesz, utána meg egy alumínium létra (legalább a 3X6 fokos). Lassan de biztosan! Biztos most is kihagytam dolgokat, de ha kérdeztek válaszolok majd. Fontos: szögek és szigetelő szalag mindig legyen otthon! Sziasztok!
süti beállítások módosítása