HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Pánikvásárlás - vásárlási pánik

2012.09.14. 13:15 Martin Blake

panik.jpgKülönböző okokból kifolyólag számos példát láthattunk az elmúlt években az ún. pánikvásárlásra, vagy vásárlási pánikra. Ez annyit tesz, hogy valamilyen szokatlan, esetleg szélsőséges esemény folytán az emberek (néha szó szerint) megrohamozzák az üzleteket, hogy felvásároljanak bizonyos készleteket. A félelem lehet valós, de lehet pletykákon alapuló is, a következmény viszont minden esetben ugyanaz: üresen tátongó üzletek, bezárt benzinkutak, akár napokig, hetekig tartó áruhiány. Előző cikkemben már érintettem a kérdést, amikor a bolgár vagy bosnyák pánikvásárlásról írtam, ma egy kicsit jobban körbejárom a témát.

Néhány napra a katasztrófa markától

Egy igen érdekes tanulmányt találtam (pdf), melyet David Korowicz, ír fizikus, ökológus neve fémjelez. A kutatásai szerint egy átlagos, modern város mindössze 3-4 napra elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik. Ennek oka az, hogy a mai logisztikai rendszerek ún. JIT-elv (just in time) alapján működnek, azaz a megvásárolt, kifogyó készleteket 1-2 nap alatt töltik fel újra, gyakorlatilag a hét minden napján. Ha ezt a bonyolult rendszert valami megbolygatja, a rövid zavaron felül akár a teljes rendszer is összeomolhat napokon belül, ami végül a teljes gazdaság leállását is előidézheti. Alább egy pontosabb leírást közlök ebből, hogyan is működik ez a gyakorlatban, ha például üzemanyaghiány miatt nem közlekednének a teherautók.

Ha a kamionok megállnak, Amerika is megáll

(a nagyobb ipari létesítmények, üzemek leállásának forgatókönyve)

Az első 24 óra

  • Egészségügyi felszerelések, eszközök szállításának megrogyása az érintett területeken.
  • A kórházak kifogynak alapvető készletekből, úgy mint fecskendőkből, katéterekből már néhány óra leforgása alatt (!). A sugárkezelések lehetetetlenné válnak.
  • A benzinkutak elkezdenek kifogyni az üzemanyagból.
  • Gyárak, üzemek, amik JIT-rendszert használnak, alkatrészhiánnyal kezdenek küszködni.
  • A postai-, futár- és egyéb kézbesítő szolgáltatások akadoznak.

Egy napon belül

  • Élelmiszerhiány alakul ki.
  • Az üzemanyaghiány komolyabb méreteket ölt, az árakat az egekbe röpítve. Hosszú sorok alakulnak ki a benzinkutaknál.
  • A fokozódó alkatrészhiány miatt gyártósorokat kell leállítani. A már elkészült termékeket nem tudják elszállítani. Emberek ezreit küldik kényszerszabadságra.

Két-három napon belül

  • Az élelmiszerhiány veszélyes mértéket ölt, az emberek mindent felvásárolnak.
  • Alapvető élelmiszerek, a palackozott víz, húsok, tejtermékek eltűnnek a boltok polcairól.
  • A bankautomatákból elfogy a pénz és a bankoknak gondja akad a transzferekkel.
  • A benzinkutak teljesen kifogynak az üzemanyagból.
  • Szeméthegyek lepik el az utcákat.
  • A teherhajók a kikötőkben vesztegelnek, a vasúti közlekedés is az összeomlás határára kerül.

Egy héten belül

  • Az autóközlekedés lehetetlenné válik az üzemanyaghiány miatt. Az autók, buszok hiánya miatt sok ember nem tud dolgozni menni, bevásárolni, vagy kórházba eljutni.
  • A kórházak kifogynak az oxigénpalackokból.

Két héten belül

  • Akadozni kezd az ivóvízellátás.

Négy héten belül

  • Teljesen megszűnik a tiszta ivóvizellátás, járványokat okozva a szanitáció hiánya miatt. Az amúgyis leterhelt egészségügyi rendszer teljesen összeroppan emiatt.

Ahol már túléltek hasonlót

  • nofuel.jpgNagy-Britannia a 2000-es években - Üzemanyaghiány
    Az ezredforduló után három alkalommal történt jelentősebb üzemanyaghiány az országban. Elsősorban a kamionsofőrök sztrájkja fűtötte az eseményt, de pl. a 2005-ös Hertfordshirei Olajterminál balesete is okozott némi fennakadást. A főbb évszámok: 2000, 2005, 2007, 2012. A legutóbbi esemény mintegy 2-3 hónapig tartott, a legnagyobb felfordulást még a balhé kirobbanásakor, március környékén okozva. A "nem túl bölcs" kormányzati és szakszervezeti nyilatkozatok következtében emberek ezrei lepték el a benzinkutakat, számos helyen teljesen kiürítve azokat.

  • A kubai rakétaválság során leginkább konzerveket és egyéb élelmiszereket halmoztak fel az emberek.

  • Az 1973-as olajválság miatt olajat, üzemanyagot vásároltak fel mindenütt (elsősorban Amerikában).

  • 2005-ben az erős hurrikánok (különösen a Katrina) miatt üzemanyagot, élelmiszert és egyéb felszerést tartalékoltak az emberek.

  • 2008: a változó törvényi előírások miatt lőszerhiány alakult ki az Egyesült Államokban

  • A hagyományos izzók forgalmazásának beszüntetésével 2009-től kezdve sokan felhalmoztak ilyen égőket.

  • A 2011-es japán cunami következtében elsősorban Tokióban alakult ki felvásárlási láz (mit tanulhatunk tőlük? - cikkem korábbról).

    tokio.jpg

  • Ide tartozik még a Kínában elkezdődött pánikvásárlás is. A Fukushimai atomerőmű szivárgása miatti pánik során elterjedt a pletyka, hogy a jódozott só segít a radioaktív sugárzás csökkentésében. Az üzleteket megrohamozták az emberek, leginkább Pekingben és Shanghajban alakultak ki ellátási problémák. Néhány helyen 5-10-szeresére emelkedett a só ára pillanatokon belül, amit végül a kormányzat úgy próbált orvosolni, hogy jelentős bírságot (2 millió jüan - 68 millió forint) helyezett kilátásba az indokolatlanul árat emelőkkel szemben. Az egészségügyi minisztérium végül a honlapján közölte, hogy a jódozott asztali sóból egy embernek 3kg-ot kellene fogyasztania valamennyi védelemért cserébe. Ez pedig nyilván nem túl egészséges megoldás, erre speciális jódtablettákat kell használni.

    kina1.jpg
    kina2.jpg

  • 2010 januárjában a jelentős mennyiségű hó miatt számos brit városban ellátási gondok alakultak ki. Kenyérből, tejből és utcaszóró sóból fogytak ki elsősorban a készletek. Szintén jelentős mennyiségű fagyasztott étel, krumpli és egyéb zöldség is eltűnt a hűtőkből. Néhány helyen még a karácsony előtti nagybevásárlási rekordot is megdöntötték az üzletek a megnövekedett kereslet miatt.

    tesco2010winter.jpg

  • 2007. augusztus 19-én Jamaikában is megrohamozták az üzleteket az emberek a Dean hurrikán miatt.

    jamaika2007.jpg

  • 2009 végén a Fülöp-szigeteken is ellepték a bevásárlóközpontokat az 5-ös erősségű tájfun közeledtekor.fulopszigetek2.jpg

    fulopszigetek.jpg

  • Mugabe reformjai miatt 2007-ben hatalmas áruhiány lépett fel a zimbabwei üzletekben.

    zimbabwe.jpg

  • 2012 májusának végén az indiai Ambuttarban is üzemanyaghiány miatt lepték el az emberek a benzinkutakat.

    india.jpg

  • Egy veszélyes anyagokat szállító tankerhajó balesetének következtében 20 tonnányi sav került a Xin'an folyóba. Huangzhou városának lakói így iható víz nélkül maradtak és azonnal bevásároltak palackozott vízből. A boltok polcairól alig néhány óra alatt az összes víz eltűnt.

    kinaviz2.jpg

    kinaviz1.jpg

  • Szerencsére a humorérzék még vásárlási pánik idején is megmarad. :)

    panicbeer.jpg

Amit prepperként tehetünk az "mindössze" annyi, hogy még az ilyen krachok előtt, idejében felkészülünk az esetleges áruhiányra. Elsősorban a víz és az élelmiszer a legfontosabb beszereznivaló, de a napok múlásával megannyi más dologra is szükségünk lehet, megfelelő fűtésre, alapvető technikákra, de végső soron akár egy sátorra is. Készüljünk fel még időben, hogy ne a baj közben kelljen pánikolnunk, ebben segítséget nyújthat egy másik korábbi írásom is.

Te felkészültél? Esetleg volt már részed vásárlási pánikban? Oszd meg véleményedet a többi olvasóval is!

1 komment

Címkék: vásárlás pánik túlélés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr344776624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LS74 2013.07.24. 13:51:09

Érdekes volna végiggondolni mi történne, ha akár csak indokolatlan pánik törne ki. Még "béke" időben is alacsony a toleranciaszintjük az embereknek, hát még helyzetet feltételezve. Vegyünk alapul egy nagyvárosi multi áruházat ahová mit sem sejtve hazafelé betérünk csemeténkkel kézen fogva hogy pár szelet párizsit vegyünk, és azzal találjuk szembe magunkat hogy tömött sorok kígyóznak a kasszáknál dugig pakolt bevásárlókocsikkal. A pénztárosok a nagy fluktuáció miatt jellemzően amúgy sincsenek a helyzet magaslatán (tisztelet a kivételnek) , az egy szem biztonsági őr képtelen a rendet fenntartani, előbb utóbb az ajtóba kell állnia hogy korlátozza a bent tartózkodók létszámát. A pénztáros a haladás érdekében, és mert egy idő után rendszertúlterheltség miatt úgysem fog működni a POS terminál csak készpénzt fog elfogadni, természetesen a negyedik 20 ezres után már abból sem tud vissza adni, A bolt előtti bankautomatánál hosszú sor kígyózik, és egy órán belül kifogy az összes címlet belőle.
Ha valaki véletlenül elővenné a pénztárnál a kedvezményes pontkártyályáját a sorban állók seperc meglincselnék, a gyerekkel sorban állók megpróbálnának előrébb jutni, ha nem sikerül a gyerek ordít, ezzel tovább fokozva a türelmetlenséget. Aki egy árucikkből látványosan túlspájzol pláne ha az utolsó darabokat veszi le a polcról azzal összeverekednek. Megjelennek a helyzetet kihasználó zsebtolvajok.
Felmerül, hogy milyen biztonsági tervekkel rendelkeznek az üzletek ilyen helyzetekre? és van e terve a hivatalos szerveknek.
Be nem zárhatnak hirtelen, mivel garantáltan betörnék a kirakatokat, ha másért nem bosszúból. Sok üzlethálózat még kamerákkal sincs ellátva mint visszatartó erő. A biztonsági őröknél nem lehet lőfegyver. A polgárőrök, és rendőrök kevesen vannak, hogy minden bolt mellé egy csapatot szervezzenek.
Láttam már EU-s élelmiszerosztást ahol balhé volt, mert egyes élelmesebb rétegek többször sorba álltak, alpári viselkedésükkel segítették elő a gyorsabb haladást a sorban ( inkább mindenki maga elé engedte csak hogy távolabb legyen tőle ), aki nem bírta ki a fél-egy óra sorban állást dohányzás nélkül az rágyújtott, felfüstölve a nem dohányzókat és a gyerekeket. Amikor elfogyott a szétosztandó készlet, az éppen sorban állók hoppon maradtak, a szervezők meg csak széttárták a kezüket. Egy ilyen szituáció élesebb helyzetben minimum tömegverekedéssé fajul.
A 80-as években volt, hogy egy hónapig nem lehetett WC-papírt kapni, a románoktól vettük a piacon a hajtogatott rendszerű papírjukat, de még mindig emlékszem rá milyen kemény, sprőd volt.
süti beállítások módosítása