HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Túlélni Sandyt

2012.11.03. 21:21 Martin Blake

southbethany.jpgAmíg frissek az élmények, érdemes végigvenni az amerikai átlagemberek tapasztalatait és ötleteit a Sandy szupervihar túléléséről. Magáról a viharról itt most nem írnék részletesebben, az elmúlt napokban minden hírcsatorna vezető hírei között szerepelt az utóbbi időszak egyik legpusztítóbb természeti jelensége. A poszt megírásáig (5 nappal a vihar után) 106 áldozatot, 40-50 milliárd dolláros becsült kárt és hatalmas káoszt okozott Sandy mintegy 20 államban és Kanadában is. Csaknem egy héttel a pusztító vihar lecsillapodása után is 3-4 millió háztartás van áram nélkül és valószínűleg még legalább 1-2 hétig el fog tartani, amíg a lakosok újra bekapcsolhatják hűtőiket, tévéiket. A károk teljes felszámolása pedig még hónapokig el fog tartani. Több hírt itt olvashattok Sandyről az indexen.

Tervezzünk különböző menekülési útvonalakat!

Érvényes lehet itt is a 3-as szabály: legyen legalább három helyszín, ahova szükség esetén elmenekülhetünk (pl. magasabban fekvő helyre áradás esetén; hétvégi házba, ha az állandó otthonunk lakhatatlanná válna stb.). Nézzünk utána a közeli mellékutaknak, földutaknak, ösvényeknek, mennyire járhatóak, mennyi ideig tart áthaladni rajtuk, milyen járművet célszerű használni.

Ma tettem egy utat a környéken, hogy a vihar okozta károkat megnézzem. A szokásos útvonalon való haladást egy törmelékből álló torlasz nehezítette meg. Ezért letértem az útról és alternatív megoldást kerestem. A kisebb földutak, mellékutak is elég rossz állapotban voltak persze. Félreálltam, bekapcsoltam a GPS-t, de nem működött. Mondanom sem kell, egyből eltévedtem. Végül valahogy mégis sikerült kikeverednem a főútra, ahonnan már folytathattam az utamat. Legalább rádöbbentem, milyen hasznos lehet egy hagyományos papírtérkép a környékről és hogy alternatív útvonalat is ismerjek már előre. /slacker2002/

Az elektromos hálózat összeomlása

Mintegy 10 millió ember áramellátása szűnt meg a vihar tetőzésekor, de még ebben a pillanatban is millióknál nincs semmilyen szolgáltatás. Néhány dolog, amivel ilyenkor szembesülnie kell az embernek:

 - Éjszakai világítás megszűnése: nehezebbé, veszélyesebbé teszi a közlekedést; csökkenti a biztonságérzetet és növeli a bűnözést (lásd Selco tippjeit, hogyan érdemes ilyen helyzetben közlekedni)

 - Hűtött/fagyasztott ételek megromlanak

 - Beszűkülnek a kommunikációs lehetőségek (nem működik a tévé, rádió, internet, telefon)

Megoldások:

 - Generátor beszerzése (elegendő üzemanyaggal!)

 - Megújuló energiaforrások kiaknázása, szélerőmű, napelemek használatával

 - Különböző lámpák, elemek beszerzése; sok túlélő említi meg a karácsonyi fénysorokat, amik keveset fogyasztanak

 - Gyertya, gyufa, öngyújtó (Nemrég vettem egy százas csomag kisméretű teamécsest kb. 1000 forintért. Egy mécses kb. 3-4 óráig bírja, néhány darabbal egész jól kivilágítható egy szoba és még hangulatos is)

A vízellátás megszűnése

Valamelyest az előzőhöz is kapcsolódik, mert a városok vízellátó rendszerei is általában igényelnek valamennyi áramot (pl. vízátemelők), annak hiányában azonban rögtön megszűnhet a szolgáltatás.

Hátrányai:

 - A nélkülözhetetlen ivóvíz nem elérhető

 - Nem lehet mosakodni, fürdeni, ruhát mosni, főzni

 - A vécét nem lehet leöblíteni (a szanitációról itt olvashatsz bővebben)

Megoldások:

 - Elegendő mennyiségű ivóvíz tárolása; szükség esetén víz tisztítása

 - Áram nélkül működő kézi mosógép beszerzése (Kézi mosással hosszú órákig tart mindent kimosni. Nagy terhet vehet le a vállunkról, ha ezt a sok időt megspóroljuk például egy pedálos mosóeszközzel)

Üzemanyagellátás akadozása

petrol.jpegBarack Obama elnök tegnap elrendelte, hogy 80 millió liter üzemanyaggal lássák el a katasztrófa által sújtott területeket a stratégiai készletből, mivel a töltőállomásoknál kialakult kígyózó sorokban egyre inkább elszabadulnak az indulatok, több helyen verekedés tört ki a benzinért. New York benzinkútjainak kétharmada még most is zárva van, az emberek kannákkal a kezükben járják a várost üzemanyag után kutatva. A múlt heti hawaii cunamiriadónál is percek alatt torlódások alakultak ki a kutaknál.

Megoldásként érdemes valamennyi üzemanyagot is tárolnunk, a kocsi tankját pedig inkább teletankolva hagyni, mint a piros csíkkal kacérkodni. Tárolásnál figyeljünk arra, hogy az üzemanyagot időnként (legfeljebb félévente) érdemes átforgatni - a régit elhasználni és újjal feltölteni a készleteinket.

Gondok a fűtéssel

Szintén milliók kényszerülnek fűtés nélkül élni, a gázellátás akadozása miatt, ill. az áramhiány miatt. Pár hete már írtam ezzel kapcsolatban egy cikket, itt elolvashatjátok.

Egészségügy

Kiköltöztették az összes beteget a New York-i Egyetem klinikájáról

Helyi idő szerint kedd estére kiköltöztették az összes beteget a New York-i Egyetem klinikájáról, mivel elromlott a tartalék áramforrás. Michael Bloomberg polgármester sajtótájékoztatóján nem rejtette véka alá dühét a hiba miatt.

A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison szolgáltató egyik manhattani alállomásán hétfő éjjel robbanás történt. Emiatt az érintett kórházakban működésbe kellett lépnie a tartalék áramforrásnak, de a New York-i Egyetem Langone Gyógyászati Központjában ez felmondta a szolgálatot. Ezenkívül az intézmény épületének alagsorát három méter magasan víz árasztotta el. Az intézményből 300 beteget kellett kimenekíteni.

A művelet 15 órát vett igénybe. Több ápoló 10-15-ször fordult a betegekkel a sötét lépcsőházban, a lélegeztető készülékeket pedig kézzel kellett pumpálni.

Bloomberg a sajtótájékoztatóján láthatóan mérgesen számolt be arról, hogy a kórház vezetői korábban úgy tájékoztatták, működőképes a tartalék áramforrás.

/kisalföld.hu/

Érdemes még időben felkészülnünk, elsősegélycsomagot összeállítanunk, a szükséges gyógyszerekből elegendő mennyiséget tárolnunk. Legyünk tisztában családtagjaink betegségeivel, hogy hogyan tudnánk segítséget nyújtani nekik az egészségügyi ellátás akadozása esetén (pl. asztmás, cukorbeteg stb. rokonainknak). A házipatikánkat is nézzük át még most.

A közlekedési rendszer megbénulása

Az utakra hullt törmelék, szemét és az áramkimaradások miatt hatalmas közlekedési káosz alakult ki szerte az érintett államokban. Néhány hidat ún. HOV-sávosra alakították át ideiglenesen (legalább 3 embernek kell ülnie a hídon áthaladó járműben), van ahol útdíjat szednek a forgalom csillapítása érdekében.

Megoldásként készüljünk fel minden szükséges felszereléssel és csak halaszthatatlan esetben keljünk útra. Várható katasztrófa esetén (mint Sandy is) érdemes családtagjainkkal együtt átvészelni azt, hogy ne a káosz közepette kelljen egymás után kutatni - telefont, internetet, postát, közlekedést nélkülözve.

Kommunikáció akadozása

phonecharge.jpgTöbb túlélő arról számolt be, hogy az egyik legnehezebben elviselhető problémát a külvilágtól való elszakadás jelentette. Áram nélkül nem működnek a tévék, rádiók, telefonok, internet, akadozik a hagyományos postai szolgáltatás is, így sokan képtelenek kapcsolatba lépni szeretteikkel, vészhelyzet esetén nem tudnak segítségért fordulni, de nem értesülnek a kárelhárítás alakulásáról sem.

Megoldás lehet CB rádiók beszerzése, amiknek hatótávolsága több km is lehet. A családtagok között szétosztott rádiók (pl. egy a családnál, egy a nagyinál, egy az unokatesóéknál stb.) használatát előre gyakoroljuk be. Beszéljük meg velük, hogy mikor kommunikálunk, melyik csatornán stb. Titkosított átvitellel a minket lehallgatók nem juthatnak kritikus információkhoz a felszerelésünkről, tartózkodási helyünkről. Készüljünk fel elegendő elemmel, akkumulátorral, újratöltési lehetőséggel (pl. napelemes töltővel).

Viszonylag olcsón kaphatóak hordozható AM/FM rádiók, tévék is - ne felejtsük el az elemeket ebben az esetben sem.

Növekedő bűnözés

Fentebb már említettem Selcót, érdemes elolvasni a délszláv háborúban szerzett tapasztalatait a vészhelyzetben történő közlekedésről. Egy SHTF helyzetben a rablók, útonállók száma is megnő, ezért készüljünk fel elkerülésükre (alternatív útvonalak!), ill. tanuljunk önvédelmi technikákat. Ne reklámozzuk, hogy milyen felszerelésünk van, ne hívjuk fel magunkra a figyelmet, maradjunk a háttérben.

A segítségért könyörgők

Vészhelyzetben mindig felbukkannak emberek, akik valamilyen segítségért folyamodnak. Néhányan sérülés, egészségügyi problémák miatt, mások élelmiszer- vagy vízhiány következtében, néhányan aludni szeretnének nálunk vagy csak elsírni a bánatukat.

Próbáljunk meg ember módjára segíteni rajtuk, készletünkből adjunk valamennyit a bajbajutottnak (de sose mutassuk vagy említsük meg teljes felszerelésünket idegenek előtt!). Ha nem reklámozzuk, hogy mi felkészültünk, akkor a sóvárgó emberek sem fognak felbukkanni.

Áradás

New Yorkban egyes helyeken többméternyi víz árasztotta el az utcákat, a metróhálózat még a mai napig sem működik teljesen az elázott alagutak miatt. Az árvíz egyik egyértelmű veszélye a fulladás, elsodródás. Másrészt elszennyezi az ivóvizet, korlátozza a közlekedési lehetőségeket, valamint az épületekben is jelentős károkat okozhat (pl. alámoshatja őket).

Tanuljunk meg úszni (sosem késő :) ), de gyakoroljuk is rendszeresen az úszást. Használjunk (lehetőleg valamilyen erősebb anyagból készült) felfújható kenut, csónakot - de vészhelyzetben akár egy felfújt gumibelső is segítség lehet. Összedőlő, omladozó épület esetén szükségünk lehet egy menekülési útvonalra és egy helyre, ahol meghúzhatjuk magunkat (de a túlélőzsákunkban lévő sátrat is használhatjuk persze).

Hóvihar

A partot elérő viharos szél és eső a szárazföld belsejében hóviharrá alakult. A belsőbb államok és Kanada elsősorban emiatt szenvedett. Egyik korábbi cikkben végigvettem a leginkább esélyes magyarországi vészhelyzeteket, ahol részletesebben is foglalkoztam ezzel.

Ott voltál? Láttad, megtapasztaltad esetleg? Átéltél már hasonló helyzetet? Várom a kommenteket!

1 komment

Címkék: amerika katasztrófa new york usa túlélés sandy szupervihar

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr464887226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása