HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

A legfontosabb túlélési technikák

2012.09.08. 20:34 Martin Blake

  1. foodstorage.jpgÉlelmiszer felhalmozása: Megfelelő mennyiségű élelmiszer nélkül gyorsan végetérhet a túlélésünkért folytatott küzdelem. Alapvető élelmiszereket (liszt, rizs, bab stb.) nem nehéz tárolni nagyobb mennyiségben sem és néhány óra alatt hetekre elgendő mennyiséget tehetünk el könnyedén. Természetesen ügyeljünk a megfelelő hely kiválasztására, hogy a beázást, napfénytől való felmelegedést stb. kiküszöböljük.

  2. Élelmiszer tartósítása: Valamelyest az első ponthoz tartozik még egy újabban feledésbe merült technika, az élelmiszertartósítás. A legtöbb élelmiszer ugyanis viszonylag hamar veszít minőségéből, tápértékéből és megromolhat. Némi gyakorlással megtanulhatjuk a befőttkészítés, konzerválás, füstölés, fagyasztás, szárítás stb. trükkjeit, hogy ne vesszen semmi kárba.

  3. Egészségügyi ismeretek: Minden túlélőnek érdemes megtanulnia alapvető dolgokat, pl. az elsősegélynyújtást, szanitációs ismereteket. Tanfolyamok iránt érdemes felkeresni a Vöröskeresztet, a helyi orvost, gyógyszerészt, kórházat, ahol útbaigazíthatnak. Magyaroszágon a jogosítvány megszerzésekor is szükséges egy ilyen tanfolyamot elvégezni, amivel két legyet üthetünk egycsapásra. Időnként frissítsük fel ismereteinket, ami nem csak túléléskor, de a mindennapokban is hasznunkra válhat.
    Itt érdemes még megemlíteni az egészséges életmódra való törekedést is. Egy túlélő esélyeit alapvetően ronthatják a különböző szenvedélyek, elsősorban a dohány és az alkohol. A nyilvánvaló egészségügyi kockázatok mellett fontos szempont az elvonási tünetek is, amely talán a legkevésbé kívánatos esemény lehet, miközben éppen a világ készül összeomlani körülöttünk. Ha nincs pl. cigarettautánpótlás az akadozó áruszállítás miatt, az ember az őrület határára kerülhet, ami megpecsételheti a sorsát.

  4. Kertészkedés: A modern városlakónak kevés lehetősége van kertészkedni hely- és pénzszűke miatt. Mégis, ha megtehetjük, akkor érdemes legalább néhányféle gyümölcsöt, zöldséget termeszteni a kertben, esetleg ládákban a teraszon. Meglepően nagy mennyiséget lehet viszonylag kis helyen termeszteni, a tartósítási ismereteinkkel pedig hosszabb időre is eltehetjük a termést. Ill. mozgásnak, kikapcsolódásnak sem utolsó a kertben tölteni szabadidőnket.

  5. chickencoop.jpegÁllattartás: Ehhez már természetesen több helyre lesz szükségünk, hiszen haszonállatot a fertőzések, élősködők stb. miatt megfelelő távolságban kell tartani a saját szállásunktól. Mégis, ha van rá lehetőség, érdemes elgondolkodni néhány állat beszerzésén, amivel húshoz, tejhez, tojáshoz stb. juthat az ember. Az állatoknak viszont megfelelő mennyiségű takarmányra is szükségük lesz, így ez a lehetőség elsősorban a vidéki, nagyobb kerttel, földdel rendelkezők számára elérhető opció. Saját tapasztalatból kiindulva talán csirkét a legegyszerűbb és legolcsóbb tartani.

  6. Vadászat, halászat: Ha a szabadban kell huzamosabb időt töltenünk, életmentő képesség lehet a vadon élő állatok elejtésének ismerete. A túlélőknek valamivel előnyösebb lehet a csapdakészítés csínjának-bínjának elsajátítása, mert így a vadászattal, halászattal töltött időt másra fordíthatjuk. Mérlegeljünk és tanuljunk legalább néhány alapvető dolgot a témában!

  7. Víztisztítás: Bár ezt a lista elejére kellett volna vennem, de még itt is belefér. Az egyik legfontosabb túlélési "tárgy", amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Élelmiszer nélkül akár napokat, sőt, heteket is kibírhat az ember, de megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül szinte biztos a gyors halál. Tanuljuk meg a víztisztítás trükkjeit, tároljuk a vizet megfelelő palackokban és készüljünk fel még időben!

  8. Fegyverhasználati ismeretek: Érdemes minden túlélőnek valamilyen fegyvert beszereznie, természetesen a lakóhelyünk törvényeinek betartása mellett (pl. engedélyek beszerzése lehet szükséges). Nem csak lőfegyvert, de kést, vadászcsúzlit, íjat is beszerezhetünk igényeink függvényében. A legfontosabb, hogy magabiztos ismeretekkel rendelkezzünk ha meg kell fogni azt a fegyvert, tartsuk tisztán, jó állapotban, álljanak rendelkezésünkre javítóeszközök, alkatrészek, lőszer stb. is szükség esetén.

  9. Szerszámhasználat: Japánnal foglalkozó cikkemben már érintettem a kérdést, hogy minden túlélőnek érdemes legalább egy alapvető szerszámkészletet tartania otthon. Még ha nem is rendelkezünk barkácsvénával, mindenképpen szánjunk időt legalább az alapvető szerszámkezelési ismeretek megtanulására. A legegyszerűbb szerszámok a kalapács, fűrész, csavarhúzó, különböző (csípő)fogók stb., melyekkel kisebb-nagyobb javítási munkákat végezhetünk el ha úgy hozza a sors.

  10. Energia előállítása: A tűzgyújtástól kezdve az áram előállításán és tárolásán át a különböző üzemanyagok, tüzelőanyagok széleskörű ismerete minden túlélőnek rendkívül fontos. Legalább világításhoz elegendő áramot viszonylag egyszerűen, napelemekkel vagy szélkerékkel is előállíthatunk, pénztárcánk függvényében persze több lehetőség nyílhat meg, akár a teljes energiaellátást is fedezhetjük házilag előállított árammal. Itt jegyzem meg, hogy legalább ennyire fontos szempont a felhasznált energia csökkentése energiatakarékos izzókkal, berendezésekkel, így a rendelkezésre álló árammal többmindent kezdhetünk.
    Sok gáztűzhely átalakítható PB-palackos üzemre is. Megfelelő mennyiségű palackkal akár évekre elegendő tartalékot képezhetünk, hogy ne legyen gond a sütéssel, főzéssel.
    Tüzelőanyagból, üzemanyagból is érdemes valamennyit felhalmozni, hogy megszűnő, akadozó ellátás esetén se fagyjunk meg, vagy "ragadjunk be".

  11. Inflació_utan_1946.jpgÖnvédelmi technikák: Néhány egyszerű fogást már kis gyakorlással is elsajátíthatunk. Persze nem kell mindenkinek Rambó szintig eljutni, de alapvető ismeretekkel már kibújhatunk egy-egy szorult helyzetből. Nézzünk utána, milyen lehetőségek vannak a környéken, tanuljunk és gyakoroljunk be néhány mozdulatot! Ne felejtsük el, hogy egy összeomló gazdasági, társadalmi környezetben a bűnözők, rablók, tolvajok száma is megnő!

  12. Befektetés: Az alapvető túlélési technikák elsajátítása után elgondolkodhatunk a jövőn is. Pl. sok túlélő fektet nemesfémekbe, aranyba, ezüstbe stb., hogy egy esetleges gazdasági válság esetén is megfelelő váltóeszköze legyen. Még ha a pénzt az utcán söprik is, egy aranygyűrű vagy nyaklánc mindig jól jöhet csereberénél.
    Mások ingatlanba fektetnek, hogy ott önfenntartó életre rendezkedhessenek be. Egy megfelelő méretű farmon szinte minden szükségletünket megtermelhetjük magunknak, zöldséget, gyümölcsöt termeszthetünk, állatot tarthatunk. Vegyük számításba igényeinket és kutassunk utána, melyik lehet a számunkra legmegfelelőbb befektetési forma!

Kiegészítenéd még a listát valamivel? Szerinted mik azok a képességek, amik jól jöhetnek túléléskor?

243 komment · 1 trackback

Címkék: lista túlélés képességek

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr544763482

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vigyázat, mély víz! I. rész. 2012.09.10. 12:13:21

Többszörösen kifejező és hasonlatszagú a cím. Mivel víz nélkül nincs élet mégsem, hozzátok el az Ő vízét nékem! Mármint a vízszolgáltató által biztosított vezetékről a házba. Mikor belevágtunk eldöntöttük, vizsgálódás nélkül cseréljük a közművek vezeté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elfmage 2012.09.10. 01:23:36

@baliquez:

Ezzel a kacsa dologgal megfogtál.
Nem találtam forrást arra hogy jobb tojó lenne a kacsa a tyúknál, illetve a kacsa és liba tojásokat 10 perces főzésre írják elő a konyhában a szalmonella veszélyességük miatt (80%-os arányban az).

A Némakacsa egyébként jó ötlet egy baromfiudvarban mert igénytelen, és pl kevés fajok egyike amelyik megeszi a csigákat is.
Összességében viszont csak hús hasznosítást látok bennük.

elfmage 2012.09.10. 01:24:51

@Almandin:

Amíg nem volt angolwc addig hogy oldották meg ezt a középkorban pl?
Mire való az ablak? :D

Mondjuk járványok lesznek tőle az biztos...

elfmage 2012.09.10. 01:28:12

@Martin Blake:

Akkor már egyszerűbb lefesteni nem? :)

Viaszolás hogyan van kivitelezve?
Felolvasztott viaszba mártod, vagy csak rácsurgatva? Esetleg csak az illesztések bemártása?

Azért a konzerv átrozsdásodás nem egy gyakori dolog szerintem, persze kérdés hogy hány évre készletezel.

Almandin 2012.09.10. 01:29:14

@elfmage: Én is erre gondoltam, hogy szükségből a középkori módi visszahozható (ablakon való kiöntés).
Igen ám, de akinek gangra, vagy szűk közös udvarra néz az ablaka, ezt se tudja könnyedén megoldani.
Nem is olyan rég (50-100 éve) még pottyantós budiba csinált a többség. Sajnos ezeket felszámolták a csatornázással. Akkor az volt a módi, hogy nappal a budira jártak, éjjelre meg éjjeliedényt használtak, amit reggel ürítettek.

Almandin 2012.09.10. 01:35:06

@elfmage: A kajafelhalmozásnak egyébként van egy másik veszélye is: volt már rá példa a történelemben, hogy krízishelyzet esetén a kormány megtiltja az élelmiszer-felhalmozást, bűncselekménnyé nyilvánítja az élelmiszer-rejtegetést. Ilyenkor simán agyon is lőhetik az embert, ha kiderül, kaját rejteget (ez most jutott az eszembe).

Pénz nélkül 2012.09.10. 07:44:54

Szia! Oszd meg a blogjaidat légyszi a mudizz.com/blog oldalon is, hogy még többen olvassák! Be tudsz lépni a Facebook, vagy a Google azonosítóddal, és csak be kell másolni az URL-t! Köszi!

Tájfájter 2012.09.10. 07:56:43

+ Pokróc, meleg ruházat/nagy strapabírású munkaruhák, katonaruhák.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.09.10. 08:02:24

:0
egész jó poszt
fura, hogy ilyen is index címlapra kerülhet, amikor nincs benne se az "orbán a hibás", se a "tudomány sosem téved" vezényszó

a víz valóban a legfontosabb lenne
valaki mondta nekem, hogy van olyan hordozható, kézi pumpás, svájci, katonai szerkezet, ami kerámiaszűrőn pumpálja át a vizet. annyira kis méretűn, hogy még a virusokat is kiszűri.
cirka 70-80e Ft-ért...
én nem találtam meg a neten sem, de ezek szerint ez megoldható

természetesen egy ilyen világvége után, se az árammal működő, se a cserélhető szűrőbetétes eszközök nem érnek semmit, hiszen nincs hozzájuk utánpótlás

A gépek másképp is kérdésesek.
Még ha lenne hozzá erőforrás (olaj ugye nincs) Tesla féle ingyen energia gép, atlantiszi kristályenergia, vagy más passzív áramtermelő berendezés, az agya, akkor is nagyon érzékeny egy ilyen szerkezetnek.
A mikroprocesszorokat egy erős napkitörés/víz hazavágja, akkor pedig semmit nem érnek.

A kaján kívül (termelés) a lakhatás is fontos, passzív szalmaház
youtu.be/72YD5dzaBAc
vagy jurta
youtu.be/Iqqg5siIxgM
képében.

Közlekedéshez is kellene valamilyen saját erővel működő szerkezet. Egy strapabíró, terepbicikli... de hogy abból is melyik az igazán jó...

szóval sok mindenre kellene gondolni, egy ilyen világvége után, nemcsak puszta fotelban henyélés az élet
aki szeret mozogni, vagy természetben lenni, szereti a természetet, az előnyben van

B megoldás lehet, egy hirtelen, hatalmas spirituális fejlődés.
Akkor elérhetővé válik a fényevés, nem szükséges ételt magadhoz venni, ellát a prána
ez azért is jobb, mert ha békében vagy magaddal, istennel, és a világgal, nem csípnek agyon a bogarak sem, amik a természetben kikészítenek
...sőt... az erőszakos emberek is elkerülnek/esélytelenek

szóval ez utóbbi lenne a legjobb, de ez talán még nehezebb, mint az első... dehát ezért vagyunk itt

KenSentMe 2012.09.10. 09:06:59

@Dr. Furia: "Attól, hogy paranoiás vagy, még lehet, hogy tényleg üldöznek."

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:11:16

@Almandin: Ezzel is adtál egy jó ötletet, majd lesz egy cikk belőle, mert fontos lehet. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:14:38

@Almandin: Ezért érdemes még a krízishelyzet előtt elkezdeni felkészülni. Tulajdonképpen erről szól az egész prepping, azaz a preparedness /felkészültség/, hogy még azelőtt gondolkodjon az ember megoldásokon, mielőtt megtörténne a baj.

kewcheg 2012.09.10. 09:19:08

Itteni írásokat olvasva meg vagyok döbbenve magamon hogy még nem készültem fel a túlélésre.
Ma el is kergetem az összes szomszédomat, mert hiába vagyok jóba velük, adott esetben ember embernek farkasa lesz. Le kell túratni még a házaikat is, hogy jól belátható legyen a környék, valamint a házak törmelékeibők minden oldalról erődszerű falat kell emelni.
El kell kergetnem közeli hozzátartozóimat is, mert meber az embernek farkasa és eleszik előlem az élelmet. Természetesen rengeteg élelmiszert halmozok fel, később ha pedig beüt a káosz szisztematikusan lopom mindenhol a kaját, de nem magamnak halmozom fel, hanem megsemmisítem hogy másnak ne legyen, így előnyhöz jutok a túlélésben.
Amikor pedig már nem lesz törvény, hát isten irgalmazzon mindennek és mindenkinek.

Szóval tisztelt kommentelők, ilyen hörcsögszerű képződmények akarunk lenni?....

bucbuc 2012.09.10. 09:19:44

@Almandin: Az összefogás a másik érdeke is. Sokkal, de sokkal hatékonyabb közösen. Elhiszem, hogy ahol te élsz, nincs ilyen, ezen vagy tudsz változtatni, vagy nem.

bucbuc 2012.09.10. 09:20:45

@Almandin: Mert az áramszolgáltatás az stabil marad? :)

2012.09.10. 09:20:53

Nézzétek meg a Jericho-t, pont erről szól és nagyon jó sorozat!

átlátó 2012.09.10. 09:29:46

@Martin Blake: Eddig nem akartam eljutni, de jól van öcsém, ha te jössz elém... :) koboldokkal e nem e lehetne e?
Jobban menne az idő. :) Meg a fénynek az evése akkor még szóba se jött, pedig jöhetne.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 09:30:57

@Kara kán: nem már...natGeo...A múltkor láttam egy "túlélő" csajt, 6 óra alatt gyalogolt 10 kilométert és mire elér a 20 kilométerre lévő depóhoz, már feláldozta volna magát az első fosztogató bandának. Röhejes, szánalmas, nevetséges.

polly graph 2012.09.10. 09:33:52

Ha másoknak használható tanácsokat adsz, azzal nem csökkented a saját túlélési esélyeidet?

Egyébként a National Geographic-en is van egy sorozat túlélési technikákról és megszállottakról, akiknek a teljes élete arról szól, hogy készülnek egy esetleges katasztrófára.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:37:18

@átlátó: :)

De, már szóba jött a fényevés is, ki mit preferál. Én maradok a babkonzervnél. :D

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 09:41:29

@Egyasokkozul: "Közösség. Most és azonnal kezdjétek el építeni, ha még nincs, egyénnek nincs esélye.
Beszerzésre 3 fős férficsapat jár, egy utcát 1o-15 család véd és lát el." Cö-cö-cö. SOHA. Egy csapatnak soha nem lesz akkora esélye a túlélésre mint egy jól felkészült egyénnek. Minél többen vannak, annál több a rizikófaktor. Csak gondolj bele, ha menekülni kell, és valakit hátra kellene hagyni, azzal fog elmenni az idő, hogy én márpedig így nem, meg úgy nem, és addig jónapot. Rejtekhely, közlekedési eszköz, élelem, egy embernek könnyebb vagy 35-40-nek?Ja, ha többen vannak persze később lesz miből válogatni...A háborúkban is azért élte túl sokkal több egyén, mint csoport.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:51:46

@polly graph: Természetesen van egy csoportja a preppereknek, akik egészen szélsőségesen készülnek és tényleg minden percben azt várják, hogy jöjjön az a bizonyos végső katasztrófa. Én nem ilyen típus vagyok, de abba a csoportba sem szeretnék tartozni, akik étlen-szomjan kóborolnak, amíg rájuk nem talál valaki, mert mondjuk az árvíz elvitte a házukat (ami jóval gyakoribb, mint "Az ítéletnap").

Aki akar, az készüljön arra, mert megteheti, az ő élete. A többségnek viszont jól jöhetnek ötletek arra az esetre, ha mondjuk világháborús bomba, víz/gázcsőtörés vagy szélvihar, árvíz, hó miatt szorult helyzetbe kerülnek és magukra kell hagyatkozni étel, ital stb. tekintetében.

Magyarországon is minden télen akad település, ami akár elzáródhat a külvilágtól a hó miatt, szinte hetene kell kiüríteni több-kevesebb időre utcákat régi bombák miatt, az árvíz, belvíz is gyakori probléma, de ott van Kolontár, Devecser esete is... Rengeteg olyan "apró" történés van, ami kizökkenti az átlag városlakót a komfortzónájából és - jobb híján - másokra kell hagyatkoznia, különben szomjanhalna napokon belül. Vagy elkezdhet felkészülni, hogy legalább azt a pár napot kibírja, amíg valószínűsíthetően megérkezik a segítség.

Hogy csökkentem-e a saját esélyeimet? Nem tudom, én próbálok kevésbé szélsőséges esetekre készülni. Volt kétszer gázszivárgás miatti kitelepítésem, egyszer a víz vált ihatatlanná napokra... Én elsősorban ezekre próbálok fókuszálni és ötleteket adni a túléléséhez. Ha pedig másoknak is rendelkezésére áll az a néhány napi élelem, víz, felszerelés, ami kellhet, akkor viszont éppenhogy megnövelem a saját esélyeimet is. Más kérdés egy súlyosabb történés, polgárháború, járvány stb., de azt hiszem ott olyan szabályok íródnak amúgyis, amit legtöbbünk még sosem élt meg, így felkészülni is nehezebb rá. De beszélgetni lehet arról is, ezért van ez a blog. :)

Kono 2012.09.10. 09:52:06

Érdekes poszt.

Ugyanakkor figyelmen kívül hagy egy igen fontos dolgot. De ha elárulom, meg kell öljelek.

Ennek fényében mégiscsak elmondom: érdemes elraktározni kuriózumnak számító cikkeket is, ami sokat segíthet egy-egy szívesség elintézésében.
Ilyen időkben egy jobb whisky, vagy egy szivar, vagy csak sima dohánypapír és dohány hatalmas dolgokra képes. Ezért érdemes cigit venni annak is, aki nem dohányzik. Egyébként, aki túlélő akar lenni, az szokjon le a cigiről! :)

Kono 2012.09.10. 09:56:13

@Dr_utcai_arcos: Gondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy egy munkatárborban, vagy börtönben is rögtön bandákra szakadnak és nem egyénenként próbálnak túlélni?
Egy ilyen ereje és védelme gyakran visszatartó erő. Már megtámadni sem mernek, ha tudják, kihez tartozol.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:56:22

@Dr_utcai_arcos: Egy korábbi cikkemben már írtam erről, akkor olvastam egy tanulmányt a témáról, amiben 80-20% arányban a csoport javára dőlt el a túlélési ráta. Tehát statisztikailag ritkább a magányos hős happy endje.

Itt olvashatod amúgy:
varositulelo.blog.hu/2012/05/10/egyedul_vagy_csoportban

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 10:01:05

@Kono: Igen, először beleírtam a cikkbe, hogy "Szokj le!", de aztán inkább kivettem. :D

Érdekes dolog ez a cserebere, olvastam olyan ellenvéleményt, hogy minek raktározni whiskyt, dohányt, ha prepperként úgyis mindene megvan az embernek és elvileg minden lényeges dologra gondolt, nem fog hiányt szenvedni semmiben? De ugye ott van az emberi faktor, hogy mindannyian hibázunk és felejtünk, még a legjobb preppernek is szüksége lehet valamilyen extra felszerelésre baj esetén. Szerintem is jobb, ha van valamilyen cserére alkalmas, nélkülözhető tárgy, legyen az egy aranygyűrű vagy egy jobb kubai szivar - élelmiszerre, vízre stb.-re ezeket mindig el lehet cserélni.

dez01 2012.09.10. 10:03:40

Az elmélet szerint 2 hét kajatartalék kell - és az is azért, hogy amikor kitöl a balhé, akkor neked ne a kajaszerzésen kellen ügyködni, hanem a többek előtt járva már a menekülést/ egyéb szükséges melót végezhesd, ezáltal helyzeti előnyt szerezve.

Én szoktam azon gondolkodni, hogy a falut (Biatorbágy) be tudnánk-e védeni szükség esetén. Szerencsére elég jók az adottségok, szinte minden oldalról van valami természetes vagy mesterséges terepakadály, kevés sáncot kellene építeni....

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 10:07:45

@Kono: az egy zárt közösség, egy börtönben rá vagy kényszerítve, a szabadban nem.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 10:09:05

@Martin Blake: igen, később megtaláltam, kíváncsi lennék rá, ki készítette a statisztikát. Nekem ez elég összecsapottnak tűnik, 20-80? Kizárt.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 10:11:01

@Martin Blake: pont amiatt amit feltételez, hogy van a csapatban orvos, mérnök, ács, szakács, katona.Ja, ezek elég életszerűen csapódnak az "átlag" életben is egymáshoz :). És akkor egy idő után elérkezünk, a :nekem több kaja, pihenés, hely kell mert: xxxx. (Orvos vagyok, katona vagyok, stb.)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.09.10. 10:20:41

Jó ég. Egyébként tévhit, hogy a rozsdától vérmérgezés. A tyúk a legjobb tojó, errõl ne is legyen vita. Ami pedig az erõszakos emberek általi elkerülést illeti...ha rendben vagy magaddal õk majd nem lesznek éhesek vagy mi?! Áh. A téma maga jó, pár hasznos, tapasztalati tanács is van, de még mindig túl sokan teszik bele magukat, önérzetüket, szubjektivitásukat. Rengetegen igen távol kerültek a valóságtól és helyzet esetén csak az összeomlás lenne. Arany középutat érdemes megtalálni bármilyen esetben emberség és erõszak között. Fõleg, hogy megannyian utóbbi fékevesztett mivoltának, indokolatlan mértékû alkalmazásának legitimációját látják egy ilyen túlélési szituációban. Elkeserítek mindenkit: a megfelelõ disztingválóképesség, az ész, az embernekmaradás, helyes helyzetfelismerés, emberismeret, önismeret itt sem nélkülözhetõ. Mindezek mellett, ha kell, szemrebbenés nélkül ölni, úgy, hogy ne zuhanj meg tõle. Állattá válni könnyû. Emberként túlélés és emberség szempontjából is helyes és hasznos döntéseket hozni már nagyobb kihívás. Aki csak az erõszakhoz ért nem jó stratéga; könnyen lehet, hogy egy késõbbi szövetségesét vagy megmentõjét nyírja ki a nagy okossága tudatában. Kell errõl is beszélni, mert a legtöbben csak erre várnak; kisebb katasztrófa, jöhet a félreértelmezés, az agybajos Rambóskodás, lsd ork.

odeon 2012.09.10. 10:21:22

Fontos a hírszerzés, mert ezzel indul minden.
Az első hír az lesz, hogy egy kicsit késnek a nyugdíjak kifizetésével. A második az lesz, hogy késnek a közalkalmazotti bérek kifizetésével ( ekkor már a nyugdíj el is marad).
Na ha ekkorra nem vagy felkészülve akkor elkéstél, mert ilyenkor már megrohanják a bankokat.
A kormány ( bármelyik) ilyenkor elrendeli a bankzárlatot. Aztán Argentína.
A határokat lezárják ( kívülről) illetve csak a megfelelő anyagi lehetőségeket bizonyítókat engedik ki. ( Ukrajnába is)
Aki meg belül marad azoknak lesz szükségük a túlélő technikára.
Megjegyzem legfontosabb a lőfegyver.
El kell végezni egy vadászvizsgát és már vehetsz is.
Aztán évente kifizetsz a fenntartására ( állami vadászjegy) 16.000,-Ft összeget és már nagyjából biztosított is lesz a túlélésed, feltéve ha te lősz előbb.

prekker 2012.09.10. 10:38:52

@odeon:
Ennek a blognak egy másik bejegyzésében pont ez került szóba: Mikor kezdjük el a túlélő üzemmódot?
varositulelo.blog.hu/2012/05/10/egyedul_vagy_csoportban#more4500855

"Szerintem nem kérdés, hogy csoportban.
MI beszéltünk erről a problémáról, úgyahogy "készülünk" is erre, de pl nem alszunk felváltva, hogy tudjunk őrködni:)
Ellenben van lista (nem a vinyon vagy pendrajvon, hanem kinyomtatva) a közeli élelmiszer, fegyver és gyógyszer lerakatokról. Mert ha beüt a krach, a net megy el először.
Apropó, egy örök kérdés nálunk: mikor (milyen jelre, hatásra, eseményre) kapcsoljunk túlélő üzemmódba?
Mert ha túlreagáljuk és idő előtt megyünk be zárás után a patikába, lecsuknak és tök felesleges volt az egész. Akkor is felesleges, ha az események ugyan már egyértelműek, de te hamarabb "mész" a dolgokért, mert akkor a lehető legrosszabb, hogy a menekülés helyett egy sitten rohadsz.
Az sem jó, ha várunk és az adott lerakatot már valaki előttünk kiürítette.
No, ti mikor indulnátok el?"

LallyPop 2012.09.10. 11:04:39

Benzin kell meg dízel meg petró, semmi más. Olyan nem vót még hogy odébb ne lett vóna jaó.

jooasszony 2012.09.10. 11:10:42

Elolvastam az írást , és az elején nevetgéltem... most? ...ilyenekkel foglalkozni? ,,, és eszembejutott nagymamám aki mindig vásárolt lisztet, olajat, sót és a lakótelepi lakásában a leglehetetlenebb heíyeken okozott "elolajosodást" amikor véletlenül az üvegek eltörtek a ruhásszekrényben stb....

Továbbolvasva azonban világosodott a fejem, hogy bármilyen elképzelhetetlen, de a napi jeleket figyelve (bár jelenleg szerintem nagyon alacsony a valószínűsége ) igenis, jöhetnek "keményidők",...és a preppingelés nagyon ésszerűnek tűnik.

Ne legyenek azonban illúzióink... az átlagembernek nagy vész esetén nincs sok esélye a túlélésre - bármilyen felkészülten is várja azt.

A nagy bajban a legnagyobb eséllyel azok menekülnek meg, akik a tömegek és a pánik előtt időben értesülnek...a leghatékonyabb túlélési előkészületeket akkor tehetjük, ha azt biztosítod, hogy az infot - az ésszerű szükséges válaszlépések előtt i- dőben be tudod szerezni.

mandro 2012.09.10. 11:36:40

Én elsőként cigánynak álcáznám magamat...:)

Környezettudatos 2012.09.10. 11:46:01

@Martin Blake: Levegőtől elzárja. Zsír is jó. Az oxidáció miatt romlanak meg az ételek nagyrészt.

Nekem van veteményem, nem veszek zöldséget soha, télre is van eltéve, ami eltehető. Van agregátor, sajnos benzint nem érdemes nagyon tartalékolni, mert meglepő módon megromlik. Ilyen a modern adalékolt benzin, ezért az enyém diesel motorral megy, azt lehet hajtani használt étolajjal is. Fegyver...hát, nem nyilatkozom. :)

mocorgi 2012.09.10. 12:19:45

Végre egy érdekes blog az indexen.

Az összeomlás szerintem elkerülhetetlen, legfeljebb az ideje és a mérete kérdéses. A jelenlegi életnívó nagyon sok ok miatt is fenntarthatatlan. Csak reménykedem, hogy lassan fogunk összecsuklani és belecsúszni a nyomorba, de sajnos a helyzetben egy gyors és violens zuhanás is benne van.

Ivóvíz: Katadyn Combi Plus. Az amerikai hadsereg is ezt használja. 50e körül volt az ára amikor vettem. Most 70-80 körül lehet. Érdemes hozzá aktív szén szűrőt is venni tartalékba. Akkor (2010) nem lehetett kapni, úgy hozatta be a Tengerszem.

Szerintem városban reménytelen a túlélés. Persze matematikailag lehetséges, de annyira kiszámíthatatlan tényezőkkel kellhet szembe nézni, hogy szinte elhanyagolható.

Pl: Ha nincs áram, leáll a vízszolgáltatás és a csatorna is. Az átemelő szivattyúk nem dolgoznak, az alacsonyabb területeken kiönt a szennyvíz (A WC-ket le kell dugózni). A második héttől kezdődően megkezdődnek a járványok (szemét, patkányok, egerek). A karhatalom hiánya miatt fellángolnak a fosztogatások, stb.

Kis, életképes, önellátó, lehetőség szerint nagyobb városoktól 25-30km-re fekvő települések jöhetnek számba. Szerintem 1000-2000 lakos között. A kisebb helyben lakó közösségek közösségek nem tudják megvédeni magukat és a javaikat, a vándorlóak pedig túlságosan sebezhetőek.

Legalább annyit érdemes tudni, hogy merre veszi az ember az irányt, ha kitör a buli. Akkor már késő lesz keresgélni.

Eddig még nem említette senki a tudást. Könyvek kellenek, vagy számítógépen pdf-es dokumentumok. (persze energiaforrást biztosítani kell). Minden olyan irodalmat gyűjtök, ami egy ilyen helyzetben használható lehet: barkácsolás, mezőgazdaság, gyógynövények, stb.

LallyPop 2012.09.10. 12:27:12

@mocorgi: beteg ember vagy. Én abból lettem milliomos hogy túlélőcuccot adtam el a hülyéknek. Igy biztosítom a túlélésem....:)))

bucbuc 2012.09.10. 12:28:20

@odeon: Nyugi a nyugdíjakat hagyják a végére.

Te hol élsz? Most hogy mindent csökkentenek még mindig stabil a nyugdíjemelés. Az imf-el is emiatt nem állapodnak meg, a gazdaságilag racionális lépés a politikai öngyilkosság lenne.
Ez egy ilyen öngyilkos rendszer, ahol az eltartottak határozzák meg a dolgok menetét.
Ezért tartunk a csőd felé.

bucbuc 2012.09.10. 12:29:26

@odeon: Vadászvizsgával vehetsz legálisan félautomata pisztolyt esetleg smg-t? :)

Mert ide a kellesz.

dez01 2012.09.10. 12:31:54

@Ándi bácsi: Jó ötlet:) Én is ilyesmin gondolkodom:)

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 12:37:53

@Dr P(r)epper: óbazdmeg,másnak is eszébe jutott...aztakurva, szerintem 1960 után minden filmet égessünk el, mert ami azután készült, az már egyszer másnak is eszébe jutott. Nyomorék.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 12:41:41

@jooasszony: "A nagy bajban a legnagyobb eséllyel azok menekülnek meg, akik a tömegek és a pánik előtt időben értesülnek...a leghatékonyabb túlélési előkészületeket akkor tehetjük, ha azt biztosítod, hogy az infot - az ésszerű szükséges válaszlépések előtt i- dőben be tudod szerezni."Á, egy fenét, azok fognak megmenekülni, amire már többen utaltak, akiknél először fog lefoszlani a cukormázas civilázáltság. Lehetsz te fasza gyerek és elsőként érsz a boltba,patikába, bankba stb, ha az első sarkon valaki gondolkodás nélkül elvágja a torkod :(. Lásd már említett birka, farkas, juhászkutya.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 12:45:01

@Dr_utcai_arcos: Van némi különbség egy fotelrambó fantáziái és a jugoszláv túlélők nem is régi tapasztalatai között. A család és a nagyon szoros baráti közösség túlél. Mindenki más megy a levesbe.
Amit én írok, az tapasztalat.
A tied álomkép.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 12:55:11

@baliquez: Csak fémhordókban tárolok és nem látom nyomát rozsdának. A PE hordón a rágcsálók úgy rágják át magukat, mint a vajon és azok fognak először elszaporodni.
aprod.hu/hirdetes/elado-200-l-es-femhordo-IDtZPx.html

Dr P(r)epper 2012.09.10. 12:55:52

@Dr_utcai_arcos: Menjél és igyál még egy felest, aztán olvasd át a linkelt blogot figyelmesebben!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:02:54

@Dr P(r)epper: Megkérhetnélek, hogy fejezd be ezt a stílust itt? Ez nem a te blogod, én pedig nem vagyok vevő az értelmetlen személyeskedésre.
Mint írtam neked privátban, a blogodra pár napja bukkantam (az argentin csőddel kapcsolatos cikket kerestem, amit még valamikor régebben olvastam). Nagyjából ennyi volt a kapcsolatom vele, az IP címem fix, megnézheted a paneleden melyik oldalt hányszor töltöttem le - és meg fogsz lepődni.
A továbbiakban erre nem szeretnék több szót pazarolni.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 13:03:21

@shwarcz bácsi: Nem vitatkozom, jó tudni idegen nyelveket, de két teljesen más élethelyzetről beszélünk.
A hétköznapi életben eligazodni, mint túrista vagy összeomláskor életben maradni két különböző dolog. Én már biztosan nem fogom megtanulni az összes környező állam nyelvét és dialektusait.
Egyébként szerinted melyik hutut érdekelte, hogy a tuszi beszéli-e a nyelvét? Melyik vajdasági magyart védte meg a jugoszláv nyelv?
Ha irtásra kerül a sor, a nyelvtudás csak arra jó, hogy több nyelven könyöröghess feleslegesen.

magyar bucó 2012.09.10. 13:04:49

Ha nem én vagyok az egyetlen túlélő, akkor fegyver + sok-sok lőszer kell.
Azzal mindent meg lehet szerezni. Anélkül meg bármit készletezhetek, elveszik tőlem.

bucbuc 2012.09.10. 13:13:48

@magyar bucó: Attól még készletezhetsz. :)

Dr P(r)epper 2012.09.10. 13:23:50

Ha elfogadtok egy tanácsot -és ezt tényleg a legnagyobb jóindulattal mondom- én ezt a fegyverkezés témát nem erőltetném nyilvános fórumokon, ez nem az az ország. Ennél jóval kevesebbért is rádrúgja a TEK az ajtót.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:31:10

@magyar bucó: Azt kell (azaz érdemes) beszerezni, amire lehetőség van. Ha nem vehetsz shotgunt, attól még íjat, vadászcsúzlit stb. igen. Egy vasgolyót ellőve is igen kellemetlen sebet üthetsz ellenfeleden. Persze ha neki shotgunja van, akkor kevesebb az esélyed, de a prepping arról szól, hogy a meglévő esélyeidet maximalizáld.

Ha valaki puszta kézzel elkezdi döngetni a kapudat, mert éhes és fáj a foga a készletedre, akkor egy jól célzott lövéssel az íjadból megfelelő belátásra bírhatod (persze miután a humánusabb, kommunikáció útján történő kísérlet kudarcot vallott). :)

Szóval az egésznek az a lényege, hogy még azelőtt felkészüljön az ember a váratlan eseményekre, mielőtt az bekövetkezne, és esélyeit még a "történés" előtt maximalizálja. Amikor hirtelen mindenki megrohamozza az utolsó készleteket a boltban, amikor hirtelen mindenkinek minden kell, addigra te már a következő lépésen gondolkodhatsz, mert van élelmiszered, vized, szállásod, ruhád, fegyvered, minden alapvető szükséglet. Amíg ők egymás torkának ugranak az utolsó palack ásványvízért az üzletben (ezért a találó "zombi" elnevezés), addig te már a menekülésedet, elköltözésedet, a továbblépést tervezheted jóllakottan. Egy lépéssel előrébb leszel.

odeon 2012.09.10. 13:40:24

Szerintem a nem vadászati fegyverrel vigyázni kell
A legális megszerzésiről a fegyvermagazinban lehet olvasni ( kaliber) vagy meg kell kérdezni a jogászukat
www.drbokros.hu-n úgy tudom e. mailben is szokott válaszolni ( mondjuk én még nem kérdeztem de hallottam kollégától aki jó ötleteket kapott). Egyébként meg vannak sztem fegyveres fórumok, ahol lehet érdeklődni túlélésről is

Almandin 2012.09.10. 14:25:37

@dez01: Én is egy-két hét kajatartalékban gondolkodom, mert pl. államcsőd esetén a főbb balhék ennyi idő alatt lezajlanak, másrészt városi körülmények esetén hosszabb időt kihúzni egy lakásba zárva áram, víz, gáz nélkül nemigen lehetséges. Két hét után én is felkerekednék, és elhagynám a várost, de valószínűleg még az országot is.
Két heti élelemnél többet pedig egy átlagos méretű lakásban nem is nagyon lehet felhalmozni.

Almandin 2012.09.10. 14:32:54

@jooasszony: Nagymamád biztos azért csinálta ezt a felhalmozást, mert már átélt egy világháborút. A mai 70 év alatti népesség azért is tanácstalan ilyen helyzetekben, mert nem éltek át háborút. Ez az európai népesség többségére igaz. Érdemes kifaggatni 80-90 éves rokonokat, ismerősöket (ha vannak még), ők hogyan vészelték át a világháborút evés, fűtés szempontjából. Ha valakinek délszláv ismerőse van, őt is érdemes "meginterjúvolni", mert ők már "civilizáltabb" körülmények közt éltek át háborút.
Olvastam régen Zlata Filipovic naplóját. Ő pl. leírta, hogy amikor elment az áram, ők meg a szomszédaik betegre ették magukat, mert a hűtőből mentették, amit csak lehet.Utána meg alig tudtak valamit enni.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 14:40:55

@Almandin: Este elültetted a bogarat a fülemben és már volt egy félig-meddig kész poszt ezzel kapcsolatban, úgyhogy délelőtt befejeztem, ez lett belőle:

varositulelo.blog.hu/2012/09/10/pottyantani_viz_nelkul

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 14:47:31

@Almandin: Emlékszem, a 2000-es évfordulókor beharangozott, majd végül elmaradt Y2K "felfordulásra", amikor a számítógépek leállása okozta káosztól tartottak sokan.

Nagymamám nem értett az egészből semmit, mert neki a számítógép már túl modern, de azt sikerült leszűrnie a híradóból, hogy problémákra lehet számítani. Alig két hétre rá mentünk őt meglátogatni és a konyhájában szinte raklapnyi lisztet, cukrot, étolajat, tojást stb.-t fedeztünk fel. Édesanyám persze dobott egy hátast, hogy mi ez a sok kaja, de miután a nagymama beszámolt a háborús és '56-os tapasztalatairól, elgondolkodtatott a dolog, hogy talán nem is volt olyan nagy butaság, amit tett. Semmi nem romlott meg vagy veszett kárba, akkor miért ne lehetne előre gondolkodni? Éppen a hétvégén volt 88 éves. :)

Almandin 2012.09.10. 14:59:31

@Martin Blake: Ez semmi. Engem apám szó szerint kinevetett, amikor elmondtam, hogy államcsőd veszélye miatt nálam egy-két heti konzerv fel van halmozva. Mondta, ne mondjam másnak, mert hülyének fognak nézni. Én meg mondtam neki, hogy hozzám jöhet majd kajálni, ha nem kapható majd élelmiszer, vagy hiperinfláció lesz, és nem tudja majd megfizetni. Mondtam, nyugodtan kiröhöghet, meg bolondnak tarthat, nem érdekel.

Almandin 2012.09.10. 15:04:57

@Martin Blake: Boldog születésnapot nagyikádnak!

magyar bucó 2012.09.10. 15:36:30

@Almandin: Nekik a fűtés kisebb gond volt, mert jellemzően szilárd (otthon jól tárolható) fűtőanyaggal fűtöttek és a kályhához nem kellett áram. Manapság már sok kandalló is csak árammal működik... Elképesztő mértékű a függésünk az áramellátástól.

magyar bucó 2012.09.10. 15:38:07

@Almandin: Nem konzervet készleteznék, hanem szárazárut. A konzerv (azon kívül, hogy rossz ízű), tele van vízzel és mindenféle pótszerrel.

lápi póc 2012.09.10. 15:40:20

Én LifeSaver víztisztítót használok, itthon is beszerezhető és létezik nagy kannás változata is.
Lőszerből meg csak ezer darab tartható itthon legálisan. Remélem elég lesz! :)

Almandin 2012.09.10. 20:18:32

@magyar bucó: Mit csinálsz a száraztésztával, babbal, stb., ha nem tudod megfőzni?
A konzervek vizet is tartalmaznak, valamint gyümölcskonzervre a C-vitamin, húskonzervre a fehérje miatt is szükség van. Amúgy jó szárazárut is felhalmozni, mert ha épp van energiaszolgáltatás, akkor megehetőek.
Vannak olyan konzervek is (elsősorban az üvegesekre gondolok) amik biokonzervek, tartósítószer nélkül készültek. Az UHT tejben sincs káros anyag.
Instant levesek nagy része is tartósítószer nélküli. Ha van meleg víz, azok is jók.

átlátó 2012.09.10. 20:25:49

@Martin Blake: Őszintén köszönöm, hogy megnyugtattál...:) Így már minden világos. :)

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 23:18:12

@Egyasokkozul: Taníts mester. (egy fotelrambo)...

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 23:22:33

@Martin Blake: az íj az tényleg jó eszköz, persze sok gyakorlás kell hozzá, de az tanulható. Persze nagyon jó minőségű vesszők kellenek, hogy "utána" vissza is tudd azokat szerezni. Csendes, gyakorlott kézben 40-50 méterig (NEM olimpiai bajnok) megfelelő hegyekkel halálos. Egy baj van vele, hogy ha kifogy a készlet, sokkal nehezebb utánpótlást találni, mint egy 9mm-s pisztolyhoz. Kiegészítőnek mindenképpen ajánlott egy tűzfegyver mellé.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 23:27:14

@magyar bucó: @Almandin: nem rossz ötlet a konzerv mellé a szárazáru, nem a rögtön fogyasztható kajád lesz a cserealap, ha éhes lesz valaki, úgyis cserél egy kiló babra is!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.11. 00:16:47

@Dr_utcai_arcos: Igen, a szárazáru jó dolog, bár azt érdemes figyelembevenni, hogy annak elkészítéséhez, megfőzéséhez stb. valószínűleg több energiára, vízre lesz szükség, így azzal is számolni kell.

magyar bucó 2012.09.11. 07:47:06

@Almandin: A konzervben nincs tartósítószer, nem kell bele, a tökéletes zárás és a hőkezelés tartósítja. Viszont állományjavítók és egyéb pótlékok bőven. Így tudják elérni, hogy egy doboz "jó sűrű" konzervkajában alig van valódi táplálék.

magyar bucó 2012.09.11. 07:50:59

@Martin Blake: Ha víz nincs, nem a kaja a fő kérdés.
Idő meg van tökölni a szárazkajával. Ami egyébként többnyire nyersen is ehető, ha nem is finom.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.09.11. 09:59:35

@Almandin: hagyjad már az energiaszolgáltatást. Bedől, összeomlik minden - tegyük fel ugye - akkor majd UTÁNA időnként épp lesz? Egyszer csak valahogy visszajön, aztán megint eltűnik? Hát nem tartom túl valószínűnek. Magadnak kell gondoskodni róla. Indukciós főzőlap, akkumulátor vagy - és ez most egészen hihetetlen és meredek lesz - tűzgyújtáás, igenn. Azon lehet főzni, sütni. Na jó, maradjunk a főzésnél, mert városi környezetben aligha találunk mondjuk erre legalkalmasabb fát, de azért mindenképpen ajánlható: a TŰZ. El van csökevényesedve a városi elme, elfelejti a tüzet.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.11. 13:09:13

@Dr_utcai_arcos: Valóban nehezebb beszerezni nyílvesszőt?
Nádszál, egyenes faág levágása, kihegyezése, tollazás, ezt még egy ősember is megcsinálja. Ha nem, elég sok helyen beszerezhető szabadon nyílvessző. Én a gyakorlóhegy elé sem állnék ki mellesleg.
9x19 lőszer: nehezen megszerezhető engedéllyel, fegyverboltban, nyilvántartva.
Melyik a problémásabb?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.11. 14:09:48

@magyar bucó: Nem vitatkozom, mert mindkettőnknek igaza van, csak más oldalról nézzük a dolgot. :)
De... ha nincs vized és úgy fogyasztod a szárazat, akkor az egyrészt kevésbé ízletes és ugye folyadékot se nagyon tartalmaz. Ettől viszont még a konzerv is valamivel jobb választás. Ezért mondtam, amolyan megjegyzésként, hogy az arany középút lehet a legjobb megoldás, konzerv is és száraz is (meg akármi más, a lényeg, hogy változatos legyen), de ehhez a főzés miatt több vízre lehet szükség a folyadék pótlására. Nem biztos, de szerintem valószínűbb.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.11. 14:22:20

@Egyasokkozul: Egyébként a lőszer, vessző témához hozzászólva... Szerintem a legtöbb embernek nem lesz szüksége ezernyi munícióra, mert csak a filmekben szokás több tucat tárat ellövöldözni. A való életben néhány lövés után általában elcsendesedik egy kisebb csoport vitája.

Ha pl. íjról beszélünk, néhány tucat vessző megteszi, mert a célpont sem fogja ölbetett kézzel megvárni, amíg mindet szépen ellövöm rá. :D A kritikus az első néhány lövés lesz úgyis, addig vagy eltalálom őt, vagy ő talál el engem, ő fut el, vagy én. A tűzpárbaj kialakulása nem jellemző (persze előfordulhat), legfeljebb katonáknál - de az meg más tészta.

Az íj, vadászcsúzli előnye még az is, hogy "igénytelen", tehát a vesszőt kiszedhetem az áldozatból és újra felhasználhatom, vagy összegyűjthetem a kilőtt acélgolyókat, vesszőket később, de faraghatok is újat, követ is tölthetek bele. Míg a lőfegyverhez azért ettől komolyabb felszerelésre lesz szükség, hogy megfelelő töltényt állíthassak elő.

(nem konkrétan neked szól, hanem a témához általában).

magyar bucó 2012.09.11. 15:43:31

@Martin Blake: Nem is egy elhúzódó harchoz kell sok lőszer, hanem sok néhány lövésből álló csetepatéhoz. Arra kell számítani, hogy utánpótlás nincs.

vontod75 2012.09.18. 00:12:01

Tartós kajához nekem lenne egy ötletem. A méz. Marha nagy energiatartalommal, gyakorlatilag korlátlan eltarthatósággal (légmentesen lezárva). Emellett korlátozottan gyógyhatással is rendelkezik. (igaz ez kb két év után jelentősen csökken).

Almandin 2012.09.18. 00:20:43

@vontod75: Ez jó ötlet. Tudom még a csokoládét is javasolni. Nagy energiatartalmú, és sokáig eláll.

shwarcz bácsi 2012.09.18. 04:33:47

A gyogynovnyekrol nem esik szó. Pedig megerne egy posztot.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.18. 09:52:08

@vontod75: @Almandin: Méz és csoki az egyik legfontosabb! :)
Bár nem áll el olyan sokáig, de egy üveg nutellában is rengeteg energia van - sajnos ennek az a baja, hogy gyakran után kell tölteni, mert hamar elkopik. :D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.18. 09:53:24

@shwarcz bácsi: Jó ötlet, bár ott majd sötétben fogok tapogatózni... de majd megnézem, mi érhető el, aztán talán lesz egy poszt is belőle.

vontod75 2012.09.18. 22:13:30

@Martin Blake: A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint a cukoré - körülbelül 320 kcal/100 g -, ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Kalcium-, kálium-, vas-, mangán-, C-vitamin- és biotintartalma is igen magas - ráadásul baktériumölő hatású is.

Acsád Avar 2012.10.07. 09:33:34

@wmiki:

Fényevés...
Atlantiszi kristály izé...
Ez most milyen blog???

Acsád Avar 2012.10.07. 15:30:07

@Martin Blake:
:))))))))) pont ezt kerestem!
A fényevők éhen halnak.... sötétben....

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.10.07. 16:46:49

@Acsád Avar: Mindenki más módját választja a túlélésnek. Van, aki reinkarnál és úgy lesz jobb az élete, de van olyan is, aki vizet, babkonzervet, tésztát és rizst halmoz fel. A fényevés is lehet egy megoldás (ki vagyok én, hogy eldöntsem: nem az?), még ha nekem nem is szimpatikus. :)
Remélem találsz pár érdekes dolgot majd a blogon, minden jót! :)

Acsád Avar 2012.10.08. 16:15:37

@Martin Blake:
Korrekt.
Remek blog, van már pár dolog ami új volt nekem. És
igazad van mindenki másképp készül, végül is a lényeg a felkészülés.

Tblog 2012.11.27. 00:50:47

@Almandin: Vödörben levinni, csatornafedelet felszedni, oda beönteni a dolgot. Jobb mintha az utcán hagyná a lakosság. :)

Tblog 2012.11.27. 00:59:23

@jooasszony: "Ne legyenek azonban illúzióink... az átlagembernek nagy vész esetén nincs sok esélye a túlélésre - bármilyen felkészülten is várja azt."

Miért ne lenne? Egy földrengés, egy árvíz, egy néhány hónapos komoly gazdasági összeomlás. Hány ilyen történt a világon? Rengeteg. Ha ezeket nem lehetne túlélni, akkor már nem lenne emberiség.

knife1 2013.03.01. 13:28:52

@lápi póc: Bocsi, lehet több ezer is, csak szigorúbbak a tárolási feltételek!

knife1 2013.03.06. 10:05:04

@Martin Blake: Hello!

Alakul a képfeltöltési lehetőség?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.06. 23:22:08

@knife1: Sajnos lassabban, mint terveztem. :(
Nem tudom mi ütött a Föld nevű bolygóba, de az utolsó fél évben mozgalmasabb életem volt, mint az elmúlt tízben összesen... Igyekszem és szólni fogok, amint közelebb kerülök a dátumhoz, addigis elnézést a csúszásért.

Almandin 2021.11.07. 20:32:12

Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd kialakulni és mindenkinek ajánlom, hogy tanulmányozza az ilyen írásokat.
Pl. az élelmiszerfelhalmozás már az elmúlt másfél évben időszerű lett. Nálam is többheti élelmiszerkészlet van egy esetleges karantén átvészelésére.
süti beállítások módosítása