HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Vendégposzt: Az új fiú

2013.02.10. 12:04 Martin Blake

A mai posztban egy újdonsült prepper osztja meg a gondolatait velünk. Mivel még nagyon az elején jár és sok mindennel csak elméletben foglalkozik, ezért arra gondoltam, hogy a blog veterán olvasóival közösen "zsürizhetnénk" az írót a poszt végén található útmutató alapján. Csak annyit kérnék szokás szerint, hogy ha valamit kritizálni szeretnénk, akkor ne azt mondjuk, hogy "az hülyeség!", hanem hogy mi lenne talán jobb megoldás helyette, azaz legyünk ismét konstruktívak! De akkor jöjjön először a poszt.

Bevezető:

prepp.jpgSzeretném azzal kezdeni, hogy bizonyos fokig csak elméletben foglakozom a felkészüléssel, de ezt később kifejtem. Azt is hozzá kell tenni, hogy ezt régóta teszem, mert már apám is, aki átvészelte az 56’-os időket mondogatta, hogy készülni kell, mert ha megint bekövetkezik, újra valami esemény ne legyen olyan tehetetlen és felkészületlen az ember, mint akkor. Bár engem jobban foglalkoztat a túlélés második szakasza, amit nevezhetünk újrakezdésnek. Azt is tudni kell, hogy én kicsit gyakorlatiasabb részről közelitek dolgokat és csak a helyi viszonyokkal foglalkozom, mint Magyarország azon belül is Budapest. Teszem ezt, azért mert meggyőződésem, hogy a jó helyismeret legalább annyit segít, mint egy jó felszerelés.

Megpróbálom témakörönként összefoglalni gondolataimat.

Mivel nem határoztuk meg milyen eseményre készülünk fel, megpróbálok általánosítani.

Élelem:

Készítsünk listát az élelmiszerekről lejárati idő szerint. Bizonyos termékek, mint pl.: rizs, tészta, vákuumcsomagolás nélkül is 2-3 évig eltartható. Tésztából a durum tészta 3 éves szavatossági idővel rendelkezik a rizs szintén 2 év, de az úgynevezett parboleid (előgőzölt) rizs 3-4 évig jó. Smack levesek 2 év szavatossággal rendelkeznek ( többet is kibírnak, az ’E’ betű nem romlik meg J ). Cukor jódozott só korlátlan ideig eláll. Konzervek 5 évig, de mint tudjuk ezek is tovább jók. Olaj fajtákból az olívaolaj kizárólag fém dobozban 8-10 évig jó hűvös helyen tárolva. ( Én bontottam fel 6 éves ilyen olajat semmi baja nem volt). Bab, lencse, sárgaborsó, csomagolva szintén 2-3 évig gond nélkül tárolható.

Napi adag 2 x étkezzéssel:

rizs       150 g *365 nap = 54,7 kg

tészta   250 g *365 nap = 91,2 kg

hús       300 g *100 nap = 30    kg

kenyér 400 g *180 nap = 72 kg  ( 550-600 g liszt és 3,5-4 dl víz kell 1 kg kenyérhez és szárazélesztő ami 1 év szavatossággal rendelkezik.)

Ez kombinálva konzervvel kb. 2 évre elég. Kicsit egyhangú de a túlélés a cél.

Élelmiszert külön tárolva dobozokban elzárva érdemes tartani, mert a penészedés vagy egyéb fertőzés továbbterjedését meg tudjuk gátolni.

Víz mint emberi létszükséglet. Több helyen is egyetértettek abban, hogy napi 3-4 liter vízre van szükségünk. Természetesen fürdésre és mosásra, mosogatásra nem kell ivóvíz minőségű víz. Ez lehet esővíz vagy egyéb helyről származó, de azért kezelt víz. Vizeknek is van szavatossági idejük de hűvös helyen fénytől védve nem gondolom hogy bármi baja lenne. A víztisztításról sok lehetőségről hallani. Ezt mindenki kedve és hite szerint alkalmazhatja. Én Németországban láttam egy öko rendszert, ami több eltérő méretű kavics tálcánkon folyik át és a végén egy aktív szenes szűrőn. Aktív szenes szűrő szerezhető a légtisztítókból nem is komoly összegért. Van még a forralásos módszer és víztisztító tabletta ( 10 db 2000-2500 Ft, 50 db 7000-9000 Ft ) egy liter vízhez 1 tabletta, 15 perc várakozás feloldódás után és iható is. Az ára miatt hosszú távon nem jó megoldás, de életmentő esetekre jó.

Azért nem szeretném a tárolást nagyon ragozni, mert úgy gondolom, mindenképpen újra kell indítani az élelmiszertermelést. Vetőmagok beszerzése és tárolása elengedhetetlen ezért.

Lapos tetejű, mint pl. panelházak tetején termőföld felhordása után lehet konyhakerti növényeket termeszteni, de erről máshol bővebben. Én kipróbáltam és a szobában tudtam paprika és paradicsom palántát nevelni.

Magok: paradicsom, paprika, borsó, uborka, hagyma, kelkáposzta,

Közösség:

post_apocalypse_by_oos78.jpgKözösségben nőnek a túlélés esélyei. Célszerű lakóparkot vagy lakótelepi részt védetté tenni. Egy közösség hatékonyan tud működni, ha fel vannak osztva a munkaterületek. Mindenki másban tud hatékony lenni.

Külön csoportokat létrehozni, akik az élelmet felügyelik, akik beszerző utakra járnak, gyerekre vigyáznak, harcoló és őrködő egységek, valamint műszakiak, orvosok. Ilyen módon mindennek van felelőse és egyre nagyobb rutint szerez a munkaterületén.

Bár ez csak fikció és hely specifikus, de egy 50-70 fős csoporttal beköltöznék a Margit szigetre. Miért ? Nos saját vízbázisa van víztoronnyal, szálloda lakni, főzni, élelmiszert tárolni, rádióadó (stúdió), orvosi rendelő, állatkert (bezárt) haszonállat tartására.

Védelem:

Mivel Magyarországon szinte lehetetlen a legális fegyvertartás (vadászat, sport lövészet – nagyon drága és körülményes mindkettő) ezért ebben a témában sok alternatíva nincs. Az íjak-számszeríjak, csúzli, kés, bunkósbot, nem kimondottan hatásos önvédelmi eszköz. Szerintem bármilyen esemény bekövetkezte esetén a lakosság (valós példákból merítve) az élelmiszer boltokat és a műszaki boltokat (minek azt nem tudom) fosztja ki. Én a vadász boltot céloznám meg (szélsőséges esetben rendőrőrsöt). Számolni kell azzal is, hogy kijárási tilalmat vezetnek, be ezért csak nappal tudsz mozogni éjjel viszont némileg nyugalmad van. Lakókörnyezetünkben barikádok kerítések megfigyelő pontok létesítése, belső mozgásteret tudunk kialakítani magunknak akár több lépcsős védelmi vonalakkal. Ezekhez már közösségben kell élnünk. Praktikus dolog karantén zónát kialakítani az esetleges fertőzések megállítására vagy a később befogadott menekültek időszakos elkülönítésére, amíg nem bizonyosodunk, meg hogy nem fertőzőek.

Kommunikáció:

Amennyiben nem működnek a hagyományos eszközök (vezetékes, mobiltelefon, internet) használhatóak a kézi adóvevők CB rádió illetve walki talki, érdemes megpróbálni a rendőrségi, mentő, tűzoltóság rádióit, hiszen azok átjátszó adókkal nagy hatótávolságúak. Átjátszó adók már sok helyen napelemmel üzemelnek így van esély a működésre.

Célszerű szórólapokat készíteni, hogy a többi túlélőt tájékoztassuk létezésünkről.

Mivel nem tudjuk mire várunk én faraday ketrecben tárolnám az eszközeimet.

Egészség és Higiénia:

Bátran kijelenthetjük, hogy a betegségeke nem lehet felkészülni. Egy vakbél vagy epegyulladás halálos lehet műtét nélkül. Sajnos a gyógyszereknek is általában 1 évig marad meg a hatásuk. Vannak kivételek és a 8-10 celsius körüli tárolás hosszabbítja a szavatossági időt. Célszerű védőmaszkokat tartani-tárolni. Csatornarendszer hiányában gondot fog okozni az emberi melléktermékek elhelyezése. Beszerezhető mobil wc és hozzá fertőtlenítő folyadék de a klórmész is hatékony. Érdemes több távol eső helyen gödröket ásni e-célból. Szemetet el kell égetni szinte azonnal és így meleg vizet nyerni.

Energia fűtés:

apocalypse.jpgÁram hiányában generátorok használata de figyelembe kell venni, hogy egy átlagos 60 m2 lakás áramfogyasztása 500 kW ezért egy 1,5kw/h aggregátorra van szükségünk, aminek a fogyasztása. 2 – 2.5 liter / óra. Tehát ez hosszú távon nem megoldás, mert rengeteg üzemanyagra van szükségünk.

Építhetünk szélgenerátort a gépkocsikból kiszedett generátorokkal kombinálva. Ezekkel lehet akkumulátorokat tölteni és akár inverterrel 220 voltot nyerni. Ezek teljesítménye korlátozott de viszonylag sok telepíthető és folyamatos a működésük. Szélgenerátor építésére a neten sok leírást találni amik nem is tűnnek kivitelezhetetlennek.

Vizet fúrt kutakból nyerhetünk, amit magunk is tudunk fúrni. Melegvizet és fűtés kiegészítést napkollektorokból nyerhetünk. Fűtésre érdemes vegyestüzelésű kazánokat beszerezni, mert abban a szemét egy részét is elégethetjük.

Felszerelések és egyebek:

A kereső csoportoknak érdemes mindent begyűjteni, amit csak találnak könyvek, számítógépek hátha találnak hasznos információkat. Én szereznék éjjellátót ( 50-70e ), lézeres távmérőt ( 1000 méterig mér 60 e ), hő kamerát ( a legolcsóbb 2 Millió )  J . Időjárás előrejelző állomást vezeték nélküli külső egységgel ( kb. 30 e ). Mivel nem készülök vándorolni mert ez nővel és kis gyerekkel veszélyesnek tartom inkább a rejtőzködésben és védelemben gondolkodom. Amennyiben menni kell megoszlottak a vélemények a kocsiról. Szerintem a városban gyors, erős kocsi kell de ezek sokat fogyasztanak. Terepezéstől óva intem azokat akinek nincs gyakorlata hiába van terepjárója. A terepjáró és a pick up teherbírása kb. 600-700 kg. Amit én választanék az egy VW transporter syncro. Elmegy könnyebb terepen is 1000 kg teherbírása van.

Minden info gyűjtése fontos lehet ezért én már letöltöttem több alternatív energiáról és ezek építéséről szóló könyvet valamint a növénytermesztés és gyógynövényekről szóló könyveket. Ezen felül rengetek barkács és építési könyvet.  Azért hogy ne unatkozzunk, mert néha pihenni is kell kb. 7000 könyvet, 5000 CD albumot, 500 filmet is.

Kedves Olvasó, így pontozz:

  1. Víz: mennyit, milyen minőségűt, hol tároljon... utánpótlási lehetőségek (van-e folyó, patak stb. a közelben), víztisztítás (rendelkezik-e szűrővel, klórtablettával stb.) - további ötletek itt
  2. Élelmiszer: mennyit, milyen minőségűt, hol tároljon... utánpótlási lehetőségek (vadászat, halászat, gyűjtögetés stb.), újrakezdés (növénytermesztés, állatok nevelése) stb. - további ötletek itt
  3. Otthon + védelem: biztonsági megoldások külső fenyegetettség, behatolók ellen; önvédelmi technikák és eszközök; rejtekhely; menedékhely (alfabázis ;) )
  4. Társadalom és fenntarthatóság: tervek a jövőre nézve; kapcsolatok, kommunikáció; újrakezdéshez szükséges eszközök, felszerelések; a "tudás" megőrzése, gyakorlása; energia, fűtés; higiénia, egészségügy
  5. Egyéb: minden egyéb szempont prepper szemszögből, ami szerinted kifejezetten jó vagy éppen rossz

Összesen tehát 5 kategóriában pontozhatsz, kategóriánként 0-10-ig, ahol 0 a legrosszabb, 10 a legjobb besorolás. Kérlek ne csak pontozz, de indokolj is, legfeljebb 5 sorban kategóriánként!

Természetesen minden más kommentet is szívesen fogadok!

200 komment

Címkék: vendégposzt prepping

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr125057832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.10. 12:04:33

1. Víz: Jó infókkal rendelkezel a szükséges víz mennyiségét és minőségét illetően, többféle víztisztítási módszert is említettél. Érdemes lenne viszont legalább 2-3 hétre elegendő mennyiséget tárolnod kezdésnek, hogy egy kisebb vészhelyzetet, katasztrófát könnyebben átvészelhess. 6/10
2. Élelmiszer: Szintén jó a megközelítés, jól ismered a hosszan elálló, könnyen tárolható alapvető élelmiszereket és szintén jó pont jár a mennyiségekkel való tervezésért. Ugyanakkor ezek elkészítése energia- és vízigényes feladat, ami már rövidtávon kimerítheti ezen készleteidet, ezért fontolóra veheted a készételeket (aka konzervek, befőttek stb.), mint megoldást rövid- és középtávon. Az újrakezdésig is ki kell valahogy húzni, nyersen viszont nem a legjobb dolog rizst enni, ha nincs elég (meleg)víz. :) 5/10
3. Otthon + védelem: A leírásból ugyan sokat nem tudtunk meg, de jó pontok járnak a járőrözés ötletéért, és gondoltál a fegyverekre, önvédelemre is. Bár a menedékhely megemlítéséért adok egy plusz pontot, de a Margit-szigetre valószínűleg még párszáz (-ezer?) másik ember is gondolni fog mint menekülési célpontra, ezért jobb ötlet lenne egy kevésbé szem előtt lévő helyet találnod (lásd a "menedékhely" szó alatti linket). 5/10
4. Társadalom és fenntarthatóság: Itt adom a legtöbb pontot neked, a közösségben gondolkodás az egyik legjobb túlélési módszer. Felszerelést és szaktudást csereberélhetsz a többi emberrel, amit kiválóan felismertél. Az egyetlen negatívum, hogy fenntarthatóság szempontjából már inkább az önellátó berendezkedésre fókuszálsz, amihez viszont teljesen más nézőpont szükséges már. Javasolnám a rövid- és középtávú eseményekre a felkészülést, mert addig is kell valahogy innod, fűtened, létezned, amíg át nem álltál a teljes önellátásra. 7/10.
5. Egyebek: Plusz pontok járnak a szórakozás megemlítéséért: az egyik leginkább elfelejtett része a preppingnek. Pedig nagyon fontos a morál megőrzése, különösen ha SHTF szituációval állunk szemben, ezért jó ötlet könyveket, társasjátékot, gyerekeknek játékokat stb. beszerezni (még a BOB-ba is érdemes lehet betenni valamit ezekből). Célszerű megtalálni a balanszot a digitális és az áram nélkül is működő cuccok között, ha esetleg nem lenne ménkű. 5/10.
Összegzés: 28 pont az 50-ből, gratula. :) Amit a leginkább észre lehet venni a beszámolóból az az, hogy te már inkább a hosszabb távú dolgokra koncentrálsz, ami ugyan örvendetes, de a prepperkedést éppen a másik irányból célszerű elkezdeni. Legyen túlélőzsákod azonnali vészhelyzetre, mindig legyen elég víz, élelmiszer, tüzelőanyag, üzemanyag stb. a következő 3-4 napra, és így tovább, szépen haladva a kitűzött cél felé (ami mondjuk lehet már a teljes önellátás is). Addig, amíg ezt nem éred el, is érhetnek meglepetések az életben, amit így nehezebben tudnál csak leküzdeni. Mindenesetre, üdv a klubban! :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.10. 14:41:23

Egyúttal megragadnám az alkalmat: elnézést a ritkított menetrend miatt, de költözködöm, karrierváltás előtt állok megint... Mozgalmas év ez a 2013 és még csak február van. :O

astonferi 2013.02.10. 15:35:02

@Martin Blake: hova költözöl ha nem titok ?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.10. 16:26:01

@astonferi: Semmi extra, csak egy másik apartman London nyugati felén. Viszont spórolok naponta 2-3 órát a rövidebb út miatt a melóba, ami nagyon megkönnyíti majd a dolgokat. Már ezen a héten is sokkal több időm jutott egyebekre, remélhetőleg a Városi túlélőre is több időt tudok szánni a jövőben. :)

astonferi 2013.02.10. 16:50:00

mindenki külföldön ? most már akkor kíváncsi vagyok ki van itthon és akkor arra is hogy merre

Napalm84 2013.02.10. 17:32:58

Vannak érdekes ötleteid de pár elképzelésedhez lenne pár hozzászólásom pl:
A fegyverboltokra legalább egy ember még rajtad kivül gondolni fog a tulajdonosa és mivel ö lőni is tud ill. rendelkezik a kulcsokkal a fegyvereket és löszert tároló széfekhez és valószinüleg nem kedveli a fosztogatókat így ezt a részt a helyedben átgondolnám.... rendőörsre fokozottan igaz ez. Úgyhogy marad az ütő vágófegyverek széles tárháza esetleg elöre beszerzett legális fegyverek pl nyílpuskák, gumilövedékes fegyverek, paintball fegyverek. Légpuska beszerzése is jó ötlet lehet vadászat céljára.
Panelház tetejére földet hordani elég nagy meló egyszerübb talán a játszóteret kerté alakítani ill. a lépcsőház megfelelhet egy könnyebben védhető melegháznak.
Fűtés: akár a panellakás is könnyen kis átalakítással fűthetővé tehető bármilyen éghető anyaggal.
500wattos enegiafogyasztás egy ilyen helyzetben luxusnak tűnik. Túléléshez nem kell tv, számítógép se állandó üzemben, hűtő müködéséhez is elegendő néhány órányi áram igy lehet spórolni az üzemanyagon.
Komunikációnál mobil hálózatok beleértve rendőségi rádiórendszer felejtős túl karbantatás igényesek ezért hamar megszünnek létezni. Műholdas telefonok hoszú és kézi rádiók rövidtávolságú komunikációra használhatóak.
Csináld magad könyvek gyüjtése jó ötlet de javaslom a fontosabbak kinyomtatását arra az esetre ha a számítógép nem eléhető.
És nem elég a könyvek megléte esetleg el is olvasása tanácsos a képességek begyakorlása kipróbálása hiszen egy túlélö szituációban az energiád és nyersanyagaid kisértletezésre pazarlása akár végzetes is lehet.
Közösség: Nézz végig a szomszédaidon? Képesek ők is túlélni? Hajlandóak tudnak dolgozni? Megbizol bennük anyira hogy megoszd velük az ételed is akár?
Illetve egy B terved is legyen ha a városi túlélés nem müködne vedd számba a vidéki rokonokat akikhez menekülhetsz ha a városi tervek nem müködnének

Hawks 2013.02.10. 22:34:33

Most ez a poszt arra vonatkozik, ha a fidesz nyerne '14-ben?

diohely 2013.02.10. 23:50:36

Heló.
Mondhatni én is kezdő vagyok ebbe a dologba,de amint lesz egy kis időm leírom ,hogy én hogy ,s mint készülök..Az élelmiszer ellátásra ajánlok egy nagyon jó dolgot..Halastó..Persze ezt csak azok tudják létesíteni, akik kertes házba laknak,de kitünő hús forrást biztosít, hiszen egy esetleges katasztrófa után az áramforrásoknak annyi,így se fagyasztó,se semmi..Halakat egész évbe tudsz fogni,még télen is.Valamint én tartok kacsákat,csirkéket,kecskét..A fegyverre pedig annyit mondanék,hogy ha bekövetkezik bármi ilyesmi a törvényeknek annyi lesz..Nem rég láttam egy olyan Slavia légpuskát, ami sörétet lőtt ki így jóval hatásosabb...Nemsoká írok egy hosszabb összefoglalást is :)

prukker 2013.02.10. 23:55:08

Hello:)
1 Víz: Aktív szénszűrős jó, de nem gondolom, hogy ezeket Te be is szerezted, csak tervezel velük. ÉS ugye a tervek nagyon kevesek amikor beüt a krach. Szóval mid is van vízellátás témájában?:) 5/10
2. Sokan a bespejzolást tartják jónak. Én nem feltétlenül. Nyilván kell 1 heti adag mindenből, nem kell éveben gondolkodni, hanem alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez. Hiába van vetőmagod, ha nem tudod elvetni és utána learatni. 6/10
3. Amit kinéztél, Londonból elég nehezen hozzáférhető:) (Margitsziget) Régi bunkerek sem jó ötlet, mert kicsik, hidegek és nem komfortosak. Szerintem kell egy B terv, ahova elmehetsz, valahol vidéken, ahol esetleg teremnek is növények,tarthatsz állatokat. De ez megint a krach fajtájától függ. Egy biztos: a flaszteren nem nő alma. Védelem is kell, az biztos.A rendőrörs elég meredek ötletnek tűnik, van könnyebben kivitelezhető is fegyverszerzési lehetőség is, gondolkozz !...5/10.
4. A röpcédula szerintem nem okos dolog. Hiszen a lényeg, hogy ne hívd fel magadra a figyelmet-- szerintem-- A társaság se lesz válogatva(orvos, mérnök, tanyagazda, stb), hanem lesz a 30 emberből 7 biztonsági őr, 7 irodista. 2 ovónő. 4 sofőr 5 bölcsész és 3 angoltanárnő. Amit leírtál, az egy idealista elképzelés. Ez a pont összességében 2/10
5. Könyvek, tudás, ismeretanyag összegyűjtése jó ötlet. Nekem alapvetés, hogy ne gyűjtögessek, hanem felkészüljek lélekben. Arra, hogy be kell törnöm a gyógyszertárba, hogy bántanom kell embereket azért, hogy ne ők bántsanak engem vagy a csoportom tagjait. Pl te mikor döntesz úgy hogy na mostantól "szabad a gazda", lehet menni betörni a gyógyszertárba? Mi ez a pont, amikor már nem vársz, hanem túlélő üzemmódba kapcsolsz?
Mitől indul be nálad ez az "üzemmód"?
Mert ugye hamar reagálni sem jó, mert sitten átélni azt, amire annyira készültél egészségtelen dolog. Későn sem érdemes nekiindulni, hiszen akkor már nem lesz semmi, vagy éppen mindenki ott lesz és küzdened kell egy db konzervért.
Ezt a pontot még sose láttam leírva definiálni.

telkoe 2013.02.11. 00:06:27

Építhetünk szélgenerátort a gépkocsikból kiszedett generátorokkal kombinálva. Ezekkel lehet akkumulátorokat tölteni és akár inverterrel 220 voltot nyerni. Ezek teljesítménye korlátozott de viszonylag sok telepíthető és folyamatos a működésük. Szélgenerátor építésére a neten sok leírást találni amik nem is tűnnek kivitelezhetetlennek.

Ehm, ezt azert javasolnam kiprobalni mielott tovabbajanlgatod. Kezdesnek el lehet gondolkozni azon hogy fogod eloallitani szelkerekkel egy gk generator uzemi fordulatszamat.

prukker 2013.02.11. 02:04:11

@telkoe:
valami fasza kis áttétellel:)

andysmith 2013.02.11. 07:46:12

A szaktudás cseréje (és megőrzése) elengedhetetlen lesz, főleg az orvosi, manapság egyszerűnek tűnő dolgokhoz, mint pl. a szülés.
A tárolásnál a húsfélék fogják a fő gondot jelenteni, áram nélkül problémás a mi éghajlatunkon, de érdemes régi módszereket elővenni, pl. zsírban kisütve zsírban tárolni, pincehőmérsékleten.
A legnagyobb gondnak a vetőmagbeszerzést látom, ugyanis optimális tárolási körülmények (hőmérséklet, páratartalom) között is veszítenek csírázóképességükből.Tehát ebből nem érdemes hosszú évekre előre tárolni, hanem évről évre új készletet kell beszerezni, a krach után pedig előállítani. Itt további gond lehet, hogy a jelenleg nagyüzemi körülmények között alkalmazott hibrid fajták közül nem mindegyik lesz alkalmas a háztáji keretek közötti vetőmagtermesztésre.
A termésátlagokkal is óvatosan kell bánni, mert ha kézi erővel tervezem a gazdálkodást ,(vetés, aratás, tápanyagvisszapótlás stb.) akkor az eredményem töredéke lesz a mostani átlagoknak.
Amúgy olvasásra ajánlom Stephen King: Végítélet c. művét gondolatébresztésre. :-)

csepke 2013.02.11. 07:48:52

Szerintem meg főként cigarettát és kávét (és alkoholt) mint a cserekereskedelem legértékállóbb valutáját, kell felhalmozni :)

csepke 2013.02.11. 07:54:15

és persze min. 4 napra ivóvizet

Polemius 2013.02.11. 07:54:22

"érdemes megpróbálni a rendőrségi, mentő, tűzoltóság rádióit"

Itthon régóta Tetrát használnak. Vagyis kódolt, digitális adást. Ha még szerzel (pl. találsz) is egy rádiót, azt egyből letiltják ha még van valahol egy diszpécser. Ha pedig már ezek a szervezetek is összeomlanak, a Tetra sem fog működni.
A (bármilyen) átjátszók sem fognak működni áram nélkül.

Használhatóbb lehet, és egyébként is nagyobb valószínűséggel fülel valaki a CB / PMR / rádióamatőr frekiken.

"szereznék éjjellátót, lézeres távmérőt, hő kamerát"

Éjjellátónak még talán lehet valami haszna. A többit minek? Amennyibe kerülnek, azt számtalan hasznosabb dolog beszerzésére fordíthatnád.

"Időjárás előrejelző állomást vezeték nélküli külső egységgel ( kb. 30 e )"

Vagyis barométert. A hagyományos olcsóbb, áram nélkül is működik. Bent a házban is, hacsak nem zártad le légzsilippel.

A hagyományos (ütő, szúró-vágó, hajító) fegyverek hasznosságát én nem becsülném le ennyire.

Szilv Eszter 2013.02.11. 07:55:21

a panelok nagy részében nincs kémény, úgyhogy ott csak az ablakon kidugott cső segít
a ház villamos rendszerét sem pik-pak lehet átállítani generátorosra

panelban a fűtés, ha gebasz van, akkor villanyfűtés (klíma, olajaradiátor, hősugárzó)
ez kellemes fél órát biztosít, mert utána leég ház összes vezetéke a falban :)

Link Elek 2013.02.11. 08:13:02

minden preppernek:
a freeze dried food 30 evig all el, es a keszitesehez csak 2 dolog kell:
melyhuto, vakumkamra
minden nem tul vizes kajabol elkeszitheto.

Link Elek 2013.02.11. 08:14:55

@Link Elek:
kimaradt:
termeszetesen hutes nelkul all el 30 evig
az elkesziteshez kell egyszzer lefagyasztani

Shinigami Daiko 2013.02.11. 08:28:36

látom, sok katasztrófa filmet láttatok.

Az 1 hetes betárolást ésszerűnek tartom - a hétköznapokon is van itthon 2-3 napi kajám (hogy ne kelljen mindennap bótba menni).

Utána: a bunkerből úgy is ki kell menni, ahol vagy Te győzöl, vagy legyőznek / megesznek (persze, nem 1 hét után ...).

Fegyver: akik a felfegyverkezésben gondolkodnak, közülük hányan éreztek már vérszagot? Akár a sajátjukét, akár a legyőzött ellenfélét?

Shinigami Daiko 2013.02.11. 08:29:42

jut eszembe: a katasztrófa filmekben az érdekelt szereplők (a főhős csaja pl.) mindig dögös macák. A Tiéd is ilyen?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.11. 09:09:24

(nagy)városban nem lehet túlélni az ilyet
azok esnek el először

nem tudsz magadnak élelmet termelni

stuffmonger 2013.02.11. 09:14:11

minek akarsz szélgenerátort építeni te kis butus? napelem kell és rögtön van delej

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 09:50:34

@prukker: Keversz minket, az író Budapesten él, onnan nincs messze a sziget. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 09:55:42

@Shinigami Daiko: Bögyös szöszi, pipa. De a főhős milyen kvalitásokkal bír?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 10:00:40

@wmiki: Megvan az előnye és a hátránya is mindkettőnek (vidék-város). Még a nagyvárosok sem néptelenednek el az esetek többségében (lásd Mogadishu például), de jelentősen esik a lakosságszám és a területeket praktikussá alakítják urbanista helyett (értsd, pl. parkokból veteményes lesz).

Vidéken több a hely és tényleg egyszerűbb lehet az élelmiszer előállítása, de a városban jobb eséllyel kaphatsz eü ellátást vagy könnyebben kereskedhetsz (mindent azért még a legönelláttóbb család sem tud maga előállítani, valamilyen szinten kereskedniük kell majd).

Hm, ebből akár egy poszt is lehetne, miért ne?

Shonion 2013.02.11. 10:00:44

Napelem jó, de a szél éjjel is szokott fújni. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 10:04:45

@Shonion: Pont ezt akartam mondani, a kettő jól kiegészítheti egymást.

stuffmonger 2013.02.11. 10:20:26

a napelem nem tud elromlani, nincs benne forgóalkatrész

továbbá mobilis eszköz, bármikor magaddal viheted, kirakhatod, beszedheted ha úgy alakulnak a dolgok

szélgenerátor problémás, fixre van telepítve, arról nem is beszélve, ha normális termelést akarsz kell egy min 7m-es oszlop, na az honnan a város közepén?

arról nem is beszélve, hogy a termelése jóval kiszámíthatatlanabb

otapi 2013.02.11. 10:31:29

Hát, manapság olyan fegyverek vannak a fiókokban, hogy ha valóban egy újabb VH-ra kerül sor, akkor el lehet felejteni az eső- és szabadvizet még mosakodásra is, a termőföldeket termesztésre valamint a levegőt lélegzésre. Lásd nukleáris fegyverek (nem feltétlenül H- és atombombára gondolok, elég néhány "piszkos" surgárzó anyagot a levegőbe juttató hagyományos bomba), hadi céllal tenyésztett vírusok és baktériumok, meg aztán itt vannak a már közel száz évvel ezelőtt is jól bevált harci gázok.
Egy elhúzódó háborúval szükségszerűen együttjáró technikai ugrással meg már elérhető közelségbe kerülhetnek a mikroszkópikus nanobotok is, na akkor már egy 500 méter mélyen elhelyezkedő zárt rendszerű atombunker sem véd meg.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.02.11. 10:53:44

Szalacsi Sanyi megmondta, hogyan köll kivenni a vízbül a zoxigént.
Tessenek szaktanácsért fordulni hozzá!

VegaLife 2013.02.11. 11:44:52

Számomra kicsit "viccesek" ezek a "felkészülés-elméletek". Ha világ VÉGE, akkor nincs az a bunker, vagy hely, ahol NE lenne VÉGE. Más, ha a felkészülés háborús időkre szól(na)...
De világ VÉGE, az számomra egyet jelent a földi történelem végével. Nem holmi háborús helyzet, ahol némelyek túlél(het)ik a "nehéz helyzetet".
De mint gasztroblogger (vagy olyasmi), tetszett az élelmiszerek eltarthatósági leírása ;)

Kicsit úgy érzem mégis, a világvégével nem komolyan foglalkozó írásokkal, beszélgetésekkel kapcsolatban, hogy felkapják a témát, lejáratják, az emberek számára unalmassá teszik, s amikor tényleg beszélni kell(ene) róla, az emberek már csak legyinteni fognak. Persze tisztelet a kevés kivételnek, akik nem viccelődnek a témával.

Ez nem azt jelenti, hogy a humor ellen vagyok.

csepke 2013.02.11. 11:46:15

@Martin Blake: először is az 5. napon már kihaltak akiknek ez sem jutott eszébe, másrészt 5 nap után így is úgyis ki kellene menni, cigarettáért fegyvert és kaját veszel, és elindulsz víznyerő helyet keresni :)

genarlot (törölt) 2013.02.11. 12:02:40

Fegyverek nélkül belevágni sem nagyon érdemes. Bár próbálkozni lehet. Nem értem, hogy pl. az átlag cseh, szlovák, német miért kapja meg a túlélésben azt a szükséges pluszt, amit a magyar nem. Értem ezalatt a fegyvertartáshoz való jogot.

A szigetelt, panel programos lakótelepeken tapasztalatom szerint télen nulla fűtéssel sem fagysz meg. Legalábbis 16 fok mindig van egy rokonomnál, ha hónapokig nem is fűt télen, akkor is. Nem tudom ez mennyire számít, de azért nem mindegy, hogy egy ház a szabadban áll, vagy egy nagy kockában van, körbevéve az oldalai más lakásokkal, amik azért szigetelnek valamennyit.

@wmiki: Vidéken már most sem lehet élelmet termelni, lásd Kelet-Magyarország. Leszedik, kivágják, ellopják. Megvédeni már a rendőr, mezőőr sem tudja, pedig békeidő van.
A városok biztonságot nyújtanak: lásd Szarajevó, ahol bár az orvlövészek sok áldozatot szedtek, még mindig védhetőbb volt, mint egy tanya, ahol semmi esélyed a védekezésre, el vagy zárva a külvilágtól, csak a rossz szándékú emberek látogatnak meg. Már most is így van, tanyán ki vagy téve mindenkinek, ha fegyvered nincs semmid nincs.

genarlot (törölt) 2013.02.11. 12:07:02

A rendőrségi rádiók, mobil telefonok, amik informatikai rendszerekre épülnek elég nagy eséllyel használhatatlanok lesznek. Nagy távolságú távközlésre az amatőr rádiósok számíthatnak, de belőlük már nincs sok, a helyi szinten a walkie-talkie az egyetlen járható út. Napelemes akkutöltővel.

Homeoffice 2013.02.11. 12:17:40

Ha Magyarországot vesszük, a rohamnál az első dolog, ami elfogy, az az LCD-Plazma Tv lenne.:)

Mi a helyzet a csokoládéval és az alkohollal?

A csokoládé elvileg nagy kalóriatartamú, könnyen eláll, ezenfelül tartalmaz dopamint is, ami a depresszió ellen hatékony.
Az alkohol meg ugye egyrészt csereeszköz, hangulatjavító ezenfelül jó fertőtlenítő is.

KAMA3 2013.02.11. 12:35:38

@stuffmonger: A város tele van kandelláberekkel, kábeltartó oszlopokkal. A többségük megvan 7 méteres. A 10 emeletes panelház tetején akadnak antenna állványok, azokra is lehet telepíteni.

Az autók generátorai általában kétszer gyorsabban forognak, mint a motor főtengelye. Alapjáraton is képes ellátni a gépkocsi fogyasztóit árammal, tehát az 1500 as percenkeénti fordulatszámot kell elérni szélgenerátor üzemben, hogy valamit termeljen. Azt is figyelembe kell venni, hogy a terhelésre lecsökken a fordulatszám, hiába fúj a szél. Az is lehet, hogy csak akkor fúj a szél, amikor nem tudjuk felhasználni az áramot. Ergó csak akkumulátor töltésre lehet használni, a napelemmel együtt. Hiszen általában akkor kellene világítani, amikor nem süt a nap.

KAMA3 2013.02.11. 12:41:16

Mondjuk SHTF esetén a villannyal csínján kell bánni. Ha van napelem a háztetőn, az messziről látszik. A szélgenerátor is. Tehát védeni kell. Éjjel az ablakokat le kell takarni spalettával, vagy belülről kartonnal, hiszen ha mindenhol sötét van, és nálunk ég a világ, hozzánk fognak először bejönni a rossz arcú emberek.

2013.02.11. 12:53:18

Az alapkoncepcióval nem értek egyet. Ha helyzet van, az egy évre előkészített cuccok csak helyhez kötnek, márpedig egy nagy gebasz idején valószínűtlen, hogy egy évig egy helyben tudjon maradni az ember. Annyi táp kell, amit lehet vinni, és elég egy-két hétre. Utána a többit be kell szerezni. Ehhez első lépés a fegyver, nehéz ügy, de prioritás. A fegyverbolt, pláne a rendfenntartó szerv rossz ötletek. Máshonnan kell, passz. Én így készülnék: gyalogos menetelésre való felszerelés, minőségi túracuccok, hátizsák, amibe ésszel pakolhat az ember pár napnyi ellátmányt. Tűzszerszám, kések, meleg ruha, gyapjúholmi, felsőkategóriás hálózsák, víztisztító tabletták, minél kisebb térfogatú, de magas tápértékű ételek, vitaminok, alapvető gyógyszerek, főleg antibiotikum. Minden mást menetközben kell beszerezni. felkészüléskor a legfontosabb megszerzendő elem, a tudás. Mezőgazdasági, állattartási ismeretek, mérgező-, és gyógynövények ismerete, alapszintű gyógyászati ismeretek, tájékozódási ismeretek, fegyveres jártasság megszerzése, túlélési technikák, fortélyok (nem Bear Grylls). Az életképesség alapja nem az elrejtőzés és a spájzolás, hanem az alkalmazkodóképesség, a mozgékonyság, és a túléléshez szükséges ismeretek megléte. Törekedni kell a legkevésbé lakott helyek elérésére, minél kevesebb emberrel kell kapcsolatot tartani. És ott kell kezdeni, hogy mindent el kell felejteni, ami árammal, benzinnel működik, ezek nélkül kell boldogulni.

csepke 2013.02.11. 12:59:25

@shitgun: ez tökéletesen igaz. Még esetleg annyival lehetne kiegészíteni, hogy a felkészülés része a sportosság és az egészség megtartása lehetőleg tökéletes állapotban.

2013.02.11. 13:00:24

@csepke: ez kimaradt tényleg, elengedhetetlen.

astonferi 2013.02.11. 13:09:18

@shitgun: ez ok is de egy nővel és mondjuk 4-5 éves gyerekkel merre indulsz ? nagyobb veszélyben lennél bárhol mint elrejtőzve. harc esetén nem csak magadat kéne védeni ami lehetetlen.
sajnos a legnagyobb gond a fegyverek hiánya.
valaki említette hogy vidéken már most sincs biztonságban semmi. ez nagyon is igaz. esemény esetén fegyver nélkül vidéken nulla az esélyed.

2013.02.11. 13:15:25

@astonferi: északra. Az emberek ragaszkodnak a komfortérzetükhöz, akkor is, ha már nincs. Ergo a többség a városokban fog maradni. A többség azt hisz, az étel a boltban nő, de a boltok hamar kiürülnek, termelni, vadászni városban pedig nincs lehetőség. Ott ülnek majd sokan a bespájzolt készleteiken, akiknek meg nincs raktáruk, nagyon hamar ráállnak az előbbiekre. Vagyis egy-két héten belül, mikor a gyomrok többsége kiürül, megindul a fosztogatás, az üzletek hamar kifogynak, utána jönnek az egyéb raktárak, és minden sarkot fel fognak forgatni egy morzsáért is. Nincs az a pince, vagy berácsozott lakás, ami ne kerülne sorra sikerrel. Ott állsz majd a gyerekkel, asszonnyal pár százezer éhes, elkeseredett, morálisan széthullott vadász között. Vesztes helyzet. Arra kell menni, ahova kevesen mennek, és eleve kevesen vannak már most. Ne legyen a közelben kikötő, vasútvonal, közutak, el kell szigetelődni, és akkor már csak az élelemmel kell foglalkozni, nem az önvédelemmel, ami városban totális bukó.

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2013.02.11. 13:18:48

@telkoe: egy gépjármű generátor kb 1000 fordulat/perc-en már leadja az akku töltéséhez szükséges áramot.
Persze kétszeres fordulaton majdnem kétszeres a töltési áram, de szerintem 1500-as fordulattól már jól működne.
Gondolj arra, hogy az autódnak alapjáraton is van töltése, és az átlag 950-1000-es fordulat az autóknál.
Áttétel: egyértelmű, hogy gyorsítani kell a szélkerékről lejövő fordulatszámon. Ha 60 fordulat/perc-et veszünk alapnak (másodpercenként egy fordulat a szélkeréken) akkor kb 25-szörösére kell a fordulatot emelni.
Nem elfelejteni, hogy az autó generátort induláskor gerjesztőárammal kell ellátni, majd ha felépül a mágneses mező akkor már saját maga látja ezt el: fesszabályozó is kell ami gyakorlatilag lehet egy helyről a generátorral. Vagyis ha szerzel egy Lada generátort akkor azt egy Lada fesszabályozóval, kell kb ugyanúgy bekötni mint ahogy az autóban is volt.
Sokan azt csinálják, hogyha nincs szél akkor egy rugós kapcsoló szél ellenében megszakítja a gerjesztőáramkört, majd ha elindul a rendszer mert elkezd fújni a szél, akkor a fesszabályozó oldja a gerjesztő kört.
Tervezem egy ilyen szélgenerátor megépítését, ha gyakorlati infóim lesznek megosztom majd veletek...

Csabi. 2013.02.11. 13:20:23

átgondolatlan az egész, tele hibával. egy évig kenyéren élni?:))) de legyenek paradicsommagok is? az meg mire elég, 3 napra?

telkoe 2013.02.11. 13:28:30

@KAMA3: 1500 as percenkeénti fordulatszámot kell elérni szélgenerátor üzemben, hogy valamit termeljen

meg par aprosag:
- legyen eleg nagy a szelkerek hogy kis / kozepes szelnel mar termeljen
- legyen eleg stabil hogy nagyon szel / erosebb befuvas se tepje le
- olyan attetel legyen mogotte hogy a generator uzemi fordulaton forogjon de a szelkerek ne szakadjon szet
- ez az attetel lehetoleg ne egye meg a szelkerek teljesitmenyenek felet
- kivitelezheto legyen hegesztes es vill keziszerszamok (pl furas) nelkul is
A szetnezunk az interneten es a roncstelepen osszeutunk ket kocsironcsbol valamit ami majd evekig vilagit az erosen almodozas kategoria.

sankó panza 2013.02.11. 13:30:41

nagyon tetszett a cikk.nagyanyámtól tanulva, nekem mindig van otthon a spájzban szalonna, hagyma, krumpli, tészta, 4 kanna víz, üveg pálinka (bár azt mindig megiszom így folyamatosan pótolnom kell)
-a kaja rész jól össze van szedve, de egy-két dologgal kiegészíteném, a fent említett szalonna, mint zsíradék nagyon fontos és hűvös helyen nagyon sokáig eláll, csoki szintén és magas a kalória tartalma, aszalt gyümölcs, lekvárok szintén, pálinka fertőtlenít, kisebb hasmenés ellen jó emellett, ahogy egy posztoló említette nagyon helyesen, néhány háziállat is kellene pl. csirke igénytelen, elkapirgál gyakorlatilag a szemétből is elél, kis helyen is elvan. biztosítja a friss húst és a tojást. nyúl, kis helyen tartható, kevés élelemmel is beéri, szapora, a bundája felhasználható...a vízre később térek rá.
közösség. szerintem 5-6 főnél nem érdemes nagyobb csoportot alkotni, klikkesedés és ellentétek miatt. valamint szerintem igenis nagyon fontos a mobilitás, ha kell ennyi ember akár 10 perc alatt is "összekapja" magát,+befér egy autóba. mindenképp olyan társaságot érdemes választani, akiket jól ismersz és megbízol bennük. pl a szomszédomat biztos vinném, mert olyan, mint mekgájver:) mondjuk egy doki is elkelne a csapatban, de szerintem nagyon ilyen helyzetben nem lehet válogatni.
a hely ahol meghúznám magam , valószínű nem egy panelház lenne...ha nagy lenne a gebasz és az emberek öldösnék egymást inkább valami erdei helyet keresnék pl. hegységeink közül olyan helyet, ami nem túl ismert, könnyen figyelemmel tartható a környéke van a közelében forrás...az erdőből van tűzifa, lehet csapdákat, hurkokat kirakni így élelmet szerezni, könnyű rejtőzni, menekülni (egy panelban ha beszorítanak, csak felfelé tudsz menni...egy darabig) a forrás vize mindig friss, de 2-3 napra valót tárolnék is folyamatosan, ha véletlen hirtelen el kell hagyni a területet. a csoporttal megbeszélnék 2-3 menekülő útvonalat és egy másik helyen találkozási pontot jelölnék meg , ahol beásva lenne egy kis túlélő csomag, kajával,elsősegély cuccokkal, takaróval. önvédelemre bárhol vásárolható gázpisztoly és közelharcban jelentősen növeli az esélyeid, kés feltétlen valamint egy fejsze (fát és támadót aprítani:) nagyon szükséges és nem olvastam, hogy néhány kéziszerszám is legyen a csomagodban vagy a táborhelyen pl. fent említett fejsze, fűrész, kézifúró, csavarhúzó
egyéb kapcsolódó cuccok: szögek, csavarok, drót, ragasztó, szigszalag, kötél, madzag, szemetes zsák, visszazárható zacsik, egyszerű edények, bogrács, ponyva. Nagyon fontos, hogy legyen egy jó hálózsákunk, lehetőleg mínuszos, ha szabad égen kell éjszakáznunk, hátizsák amiben a cuccainkat tároljuk ill. visszük.
autók közül valami egyszerű szerkezetű régi dízelt választanék (kevés fogyasztás, igénytelen) vagy dobozos uazt, ami ugyan sokat eszik de elmegy mindenhol és jól pakolható (ezt esetleg a táborhely közelében álcázva tartanám)
gondolj bele egy modern autóban a szgép mondjuk letilt valamit oszt ott állsz, mint az a bizonyos a lagziban (régi dízel elmegy sütőolajjal is, és könnyű bütykölni)
a kommunikációnál a walkie-talkie elegendő ha pl. a csoport nem együtt mozog. a többieket nem biztos hogy szórólappal szeretném értesíteni, hogy "hahó csávokáim van egy rakás szalonnám meg páleszom" az óvatosság szerintem a legfontosabb ilyen helyzetekben.
energia, a napkollektor jó ötlet, de én a mobil változatát választanám, ha kataklizma nyugis és nem őrjöngenek az emberek, akkor lehet akár sörkollektort is készíteni kikukázott dobozokból vagy házi szélerőművet.
ha gyerek/ek is vannak nekik képregényt, társasjátékot, játékkártyát, tetrist vagy mobilt adnék játszani és persze vinnék könyveket is (ezt magamnak is)
a fentieket leírva inkább a mobil túlélést jelentenék, ha a helyzet normálisabb és állandó lakhelyen lehet élni, akkor több minden beleférne a "csomagba"

telkoe 2013.02.11. 13:32:22

@DOGMAN: hat sok sikert hozza, lesz mirol meselned amikorra osszejon egy mukodo megoldas.

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2013.02.11. 13:46:21

@telkoe:
Meglehetősen cinikus vagy, ha te nem szeretnél vagy nem tudsz szélenergiával működő energiaforrást készíteni, attól még másnak sikerülhet, sőt még akkor is ha te abszolút megvalósíthatatlan hülyeségnek tartod :)

Itt egy működő példa elméleti és _gyakorlati_ összefoglalója a sok közül:
www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert6/HazSzel.html

Ami egyértelműen kiderül a leírásból:
Nem akkor kell szélkereket csinálni, amikor kidől a bili, hanem amikor megvannak a technikai lehetőségeid többféle konstrukciót kipróbálni, tesztelni, értsd: "békeidőben".
Rengeteg teljesen jól működő amatőr változat létezik, és valóban termelnek vele áramot otthonra, ha másra nem ezzel világítanak a lakásban pl LED-es lámpatestekkel. Egy átlag családi házban kb 8-10 db 100w-os izzó található, ezek már teljesen kiválthatók LED-es lámpákkal.

telkoe 2013.02.11. 13:56:39

@DOGMAN: El kell hogy keseritselek, mar vegigasszisztaltam egy ilyen kerek elkesziteset. Ha tulleptel a googlin megkerestem az tutit szinten sok erdekes dologrol beszelgethetunk :)

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2013.02.11. 14:11:32

@telkoe: Nem fogok elkeseredni, mert én tudom, hogy mire vagyok képes, mások kudarcaiból ("mar vegigasszisztaltam egy ilyen kerek elkesziteset") tanulni érdemes, nem feladni valamit :)
Akkor jöhetnek témák a posthoz kacsolódóan (és ezekből nekem vannak saját tapasztalataim), pl
- rövidhullámú rádiós adatátvitel (PSK31) amatőr rádiók segítségével: ki próbálta már élesben, milyen frekvencián stb...
- gyári (sokmilliós) napelemes megoldások vs amatőr napelemtábla+szabályozó+akku+inverter megoldások: szerintem egy 30000 Ft-os napelemtábla+egyéb segéd cuccok segítségével állandóan feltöltve lehet a mobilunk, gps, adó vevő, zseblámpa, és ez még méretben sem akkora hogy ne lehessen mobilizálni akár.

porthosz 2013.02.11. 14:24:19

Szerintem a legfontosabb kimaradt: nem árt egészségesnek lenni amikor beüt a krach.
És nem csak úgy általában, hanem hogy be legyél oltva hepatitis ellen, tetanusz ellen, ne legyen rossz fogad stb.
Ezekre senki nem gondol pedig egy ilyen szituációban akár belehalhatsz akár egy rozsdás szög okozta karcolásba is ha pár hétig nem kapsz orvosi ellátást.

Az összes többi meg ami a posztban van, az csak fikció, mert minden ellen nem lehet felkészülni. Szóval tudni kell milyen fajta "világvége" van, mert pl. lehet jó ötlet egy pincébe húzodni és erőddé alakítani fosztogatók ellen, de nem biztos hogy ugyanilyen jó ötlet árviz esetén... Mint ahogy az sem mindegy hogy mennyi ideig kell "túlélni" a civilizáció hiányát, 1 hét, 2 hét, 2 hónap, 2 év 20 év nagyon nem mindegy.

És akkor még nem is beszéltünk a család meglétéről/hiányáról, nekem az a tapasztalatom hogy a legtöbb ilyen világvégés ember úgy képzeli el hogy ő majd mint magányos valami magányos harcos tengeti az életét az erdőben, és nem gondol arra hogy mi lesz a feleségével, barátnőjével, gyerekével, szüleivel stb.

telkoe 2013.02.11. 14:43:27

@DOGMAN: Irj te is arrol amit csinaltal es mukodik (vagy nem). Sokkal erdekesebb lesz mint arrol vitazni hogy miket olvastal neten.

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2013.02.11. 14:58:50

Oké!
A fent említett PSK31 protokoll segítségével szeretnék nagy távolságú rádiós adatátvitelt létrehozni.
Ez úgy néz k, hogy az amatőr rádió össze van kötve a PC-vel/laptoppal, egy pár forintnyi alkatrészt tartalmazó adapterrel.
A számítógépen gyakorlatilag egy modem szoftver fut ami a számítógép hangkártyájának segítségével kódolja/dekódolja hanggá a gépelt szöveget, amit a rádiókészüléken hangként továbbít. A protokoll egy kiváló hibajavítási eljárást is tartalmaz, ami lehetővé teszi egészen rossz vételi viszonyok közt is az adatok a továbbítását.

Az rádió és a PC közti adapter már kész, le is van tesztelve lakáson belül, és közelében (kb 100 méter)
Jó lenne nagyobb hatótávon is tesztelni (pár km-en legalább), de mivel ez - a magyar hírközlési törvény(ek) miatt - csak a PMR frekvencián működhet, mindenképpen valami kitelepüléssel kell egybekötnöm. Ugyanis nálunk csak a 0.5W kimenő teljesítmény engedélyezett, ezáltal a magaslatokról, kilátókról elképzelhető csak komolyabb távolságra kapcsolat.
A lényeg a protokoll működik, és USA prepperek használják is, de persze a náluk hivatalosan használható frekvenciák sokkal alkalmasabbak erre a célra. (mert ott nemcsak fegyvered lehet hanem kissé szabadabban rádiózhatsz is)
Ha valakit érdekel kifejtem a frekvenciákkal, és a magyar amatőr rádiózással kapcsolatos aggályaim bővebben, röviden: gyakorlatilag ha a fenti kapcsolatot élesben és igazán használható módon akarja az ember tesztelni, akkor Magyarországon illegális módszerekhez kell folyamodnia, mind frekvenciák, mind adóteljesítmény tekintetében.

zaki82 2013.02.11. 15:42:08

Sajnos ez a "felkeszules" az eg vilagon semmire sem jo. Ertem, h a hamis biztonsagerzet segit, de a valosag sajnos nem ilyen...

kerdes, h milyen buli van a strandon: zombi apokalipszistol addig, h mukodik annyira a torveny, h katonak es tankok vedik a rendet. de alapvetoen:

1) felejstd el a biztonsagos kis feszkedet. ha makod van es otthon voltal amikor kitort a banzaj meg ossze tudsz pakolni de ennyi. vagy vized nem lesz zaros hataridon belul, vagy -fegyveres- portyazokra/gangekre kell szamitani es eselytelen egy lakast megvedeni ha eleg lelkesen ostromoljak, vagy duhukben rad gyujtjak a pajtadat, h kiszaladj egy fejlovesert - vagy rosszabbert...

2) ne raktarkeszletben gondolkozz ezer evre mert helyhez kot es tulzott ragaszkodast fogsz mutatni. kinos ha az eleted is hajlando vagy odaadni 2 marek rizsert, marpedig ha a "rizs = elet" vilagkep alakul ki a fejedben, akar meg is halsz a raktarodert...
ehelyett inkabb tanuld meg hogyan tisztits vizet, melyik novenyt eheted meg es melyiket nem, hogyan vadassz, stb. es annyi keszleted legyen amit hatizsakban kb kenyelmesen elbirsz. es ha mar vadaszat:

3) amint lehet hagyd el a varost! ha nincsenek kozmuvek es varhatoan nem is lesznek, ha volt nagy bolt fosztas, stb akkor a varos az egyetlen olyan hely ahol egesz biztos valaki sportbol le fog meszarolni elobb-utobb vagy ehen halsz
varosba csak portyazni terj vissza: szakkonyvek, megmunkalt femek, gumi, uzemanyag, hasonlok miatt, ie olyasmi amit nem tudsz h allits elo vagy "videkies korulmenyek" nem engedik eloallitani es potolhatatlanok

es vegul a bevetes szabalyai (elhagytad a varost, mit csinalj?)
1) ivoviz forras -most meg van, de kesobb is fog kelleni-
2) fegyver (lofegyver ha van -ki fog fogyni...-, kes, bunko, ij, nyilpuska, darda, hajitobard, kard, pajzs, stb)
3) vedelmi zona kialakitasa ("biztonsagos" hely ahol nem latszol, de latod ha jonnek, nem sok felol tamadhatnak, nem tudnak "kifustolni", esetleg titkos menekulo osveny is akad) - nem hatrany ha csapdakat is felallitasz
4) elelemforras
5) felderites. terulet is, de igyekezni erdemes kozossegbe kerulni igy vagy ugy. lehetoleg olyan emberrek akikkel ugy erzed jol ki fogtok jonni. ha csak ketten vagytok es barmikor megrendul a bizalmad, azonnal old meg.
akarsz tarsasagot vagy sem, sikerul vagy sem, fontos, h a terkepre keruljon fel olyan gocpont vagy szemely akivel tudsz uzletelni (tudsz olyasmit adni amit o nem es vice versa)

zaki82 2013.02.11. 15:43:35

ja! kimaradt! ha minden aron kommunikalni akarsz az amator radiozas technikai es a fenyjelzesek javasoltak (morze pl).
neha "sima radiot" is erdemes bekapcsolni, h jonnek-e hirek, h van/lesz valami a vilagban vagy sem (de szamolj azzal, h le fog merulni az elem elobb-utobb!)

stuffmonger 2013.02.11. 15:57:01

@KAMA3:

hát, nem győztél meg

sok sikert a túléléshez, ha kirakod az utcára a szélkereked, az kb egy ide lőjetek tábla

hidd el, legegyszerűbb egy db 250Wp-és napelemtábla(vagy több ha kell), az kb 20kg 1x1,6m, egy töltésszabályzó és egy akku, ha mindenképpen váltóáramot is akarsz, akkor egy inverter

fogod, viszed, kirakod, termel, töltöd az akkut, arról meg amit akarsz

Macropus Rufus 2013.02.11. 16:40:45

elolvastam. szerintem hibás a megközelítés.
Ez nem katasztrófa max. 2-3 hónapig gond van.
Katasztrófa pl. a Toba vulkán kitörése.
Folyamatos technikai kütyükkel van körbevéve, ami természetesen soha nem fognak tönkremenni. A napelem sem, a generátor sem semmi sem.

Ja és ugye anarchia sem lesz, mindenki szépen tiszteletben fogja tartani a jogait.. Hát a lóf.szt.
Anarchia lesz és az erősebb disznó baszik rendszer fog működni. Aztán majd évek, esetleg évszázadok alatt kialakúl majd egy új társadalom.

Macropus Rufus 2013.02.11. 17:06:18

@Macropus Rufus:
ja: ennyi kaját sem vinnék magammal, mert mint feljebb már írták: hová tegyem. + meg is fog romlani.
Húst 100napra hová? Hűtőbe? Nocsak azt nem érte katasztrófa?

Véleményem szerint az ember ilyen helyzetben improvizálni fog.
Ami nálam lenne az szúró/vágó eszközök + vitaminok (ezek sokáig eltartanak) víztisztitók és hasonlók. Kaja lesz az úton. Bármi. Talán némi fűszert még azért vinnék magammal, hogy ne legyen olyan mocsok szar íze a sűlt kutyának :D

Amire fel kell készűlni: az emberi kapcsolatok alapvetően fognak megváltozni ui. az emberek nagyrésze túlélő módba fog kapcsolni. Érdek barátságok fongak szövődni akár évtizedekre is. Szóval érdekes szitu lesz, de szerintem amit feljebb leírt a posztoló az nem fog neki összejönni.
Túl sok és nehéz cucc lesz nála. (ráadásúl másoknak igencsak értékes lehet 1-2 okossága, amivel a villanyával még fel is fogja hívni a figyelmet.

Pisztoly/puska stb. felejtős: mennyi lőszert tud magával vinni 1000? 10.000? És akkor hová teszi a kaját meg a generátort meg úgy egyáltalán a több tonnányi felsorolt cuccost?
Sok scifit nézett :)

Tblog 2013.02.11. 19:17:41

Elég jó írás én csak ezt kritizálnám egy kicsit:

"Én a vadász boltot céloznám meg (szélsőséges esetben rendőrőrsöt)."

Logikus lenne, azt leszámítva hogy ha nincs lőfegyvered, akkor a fegyveres vadászboltost nem fogja neked átadni a puskáit. Ahogy a rendőr se, főleg hogy ha olyan lenne a helyzet, akkor maguk a rendőrök vinnének el mindent az őrsről és hurcolnák haza az összes önvédelmi eszközt.

tuleloblog.blogspot.com/

Locomotiv 2013.02.11. 19:22:44

Néhány saját gondolat...
Legnagyobb problémánk, hogy nem tudjuk mire is készülődünk pontosan. Aki egyetlen lépést tesz a felkészülés érdekében már megnövelte az esélyeit a többivel szemben. A felkészülők nagytöbbsége valószínűleg túlélne egy komolyabb gazdasági válságot is feltéve hogy csak azt kellene túlélni. Ha azomban befigyel a képbe egy társadalmi összeomlás, anarchia, háborús vagy polgárháborús helyzet radikálisan romlanának az esélyeink. Sajnos mindenre nem, sőt néhány dologra egyáltalán nem lehet felkészülni. Említették már a vegyi, biológia és nukleáris fegyvereket. Igen a bunker megvéd ezek ellen, de onnan egyszer ki kell jönni és egy elfertőzött, megmérgezett vagy éppen sugárzó környezetben nem sok esély van a túlélésre. Én is prepper vagyok, sok pénzt és energiát öltem már bele a felkészülésbe mégis úgy gondolom ez egyfajta önálltatás. Azért pedig végképp csak imádkozni tudok, hogy ne köszöntsön ránk egy a Mad Max által vázol világ.

Dream_walker 2013.02.11. 19:44:08

a pontozás, véleményezés részt kihagynám, az már lefutott kör itt, ahogy nézem :)

viszont említve lett az ürülék problémás elhelyezése
ez egy többemeletes embertároló esetén valóban necces tud lenni, minden más esetben használható egy pár ezer éves innovációs megoldás, az udvarvégi csillagvizsgáló, más néven a budi

itt a fekália, vizelet, stb. a megfelelő körülmények között komposztálódik (80 celiusfokosra melegszik, ez a pasztőrözés hőmérséklete is), és a hozzáadott szervesanyag (régen kukoricacsutka, csuhé, ilyenek, a lényeg a magas cellulóztartalom) hatására bűz sem képződik
mikor a gödör megtelik, akkor földet kell a tetejére rakni, beleültetni egy fát, a bódét pedig arrébb költöztetni tíz méterrel

Tblog 2013.02.11. 20:10:54

@VegaLife: Ki beszélt világvégéről? Rossz helyzetekről, háborúról, politikai és gazdasági összeomlásról és különböző katasztrófákról (ember által előidézett vagy természeti) van szó. Senki nem ír olyat, hogy jön egy hold nagyságú bolygól és elsöpri a Földet.
Ez utóbbit csak belemagyarázzák az egész témába és gagyi, humorosnak szánt hozzászólásokat szórnak mindenfelé. A hir24 cikke alatt is ez volt.

Tblog 2013.02.11. 20:16:56

@Csabi.: "egy évig kenyéren élni?:)))"

A világháború után fűlevest ettek az emberek, annyira nem volt étel. De túlélték. Ha annyira rossz a helyzet, akkor a kenyér bizony fejedelmi lakomának számít. Meg ha van mellé cukrod, esetleg egy tyúkod, akkor csinálhatsz kalácsot. Akinek meg a kalács se jó, annak a sült malac se ízlene. :-)

Tblog 2013.02.11. 20:26:34

@zaki82: 1) Miért kéne elfelejteni a "biztonságos fészket"? Hová akarnál menni ha baj lenne? Egyáltalán lenne hová menned? Vagy belemennél a vakvilágba mint Mad Max? Aki prepper az alapvetően arra készül hogy nem megy sehová, csak ha már nagyon muszáj.

"2) ne raktarkeszletben gondolkozz ezer evre mert helyhez kot"

Az a lényeg, hogy ott maradhass, mert megvan mindened. Ha meg megvan mindened, minek mennél egy olyan helyre ahol nincs semmi?

"3) amint lehet hagyd el a varost!"

Csak akkor ha van hová menned. Ha nincs egy jól védhető hely ahová mehetsz akkor talán jobb ha vársz és takarékon élsz. Ha nem BP kellős közepén laksz, akkor később is mehetsz valahová. Egy kisvárosból kijutni nem nagy kunszt, csak a nagyvárosok jelenthetnek problémát ilyen szempontból.

telkoe 2013.02.11. 20:26:46

@DOGMAN: Ez jol hangzik. Antennaban is tervezel valami specialisat vagy sima boltit hasznalsz?
Ezt a projektet ismered? wiki.hacdc.org/index.php/Byzantium

Sok sikert!

astonferi 2013.02.11. 20:32:30

most örülök is meg szomorú is vagyok.
1. örülök mert úgy fest mindenki elmegy a városból bár nem mondják meg hova :).
2. szomorú vagyok mert én nem vagyok olyan bátor és jó fizikumú hogy vállalkozzak erre. mert úgy 3-4 napi élelem és víz meg persze némi meleg ruha,( ha nincs nyár), csajka, egyéb cucc kb.20-25 kg s naponta meg tudok tenni 30 km-et jó esetben ha nem kell útközben bujkálnom más elöl és harcolni rossz arcuakkal. és persze kipihent vagyok.
majd megérkezem egy idegen környezetbe (feltéve hogy nem valami előre berendezett helyre megyek) ahol rögtön ellenségnek tekintenek.
arra nem kaptam választ hogy a 4 napos vándorlás alatt elfogyasztott élelmet honnan pótolom. bevallom fogalmam sincs hogyan kéne vadászni vagy mit gyűjtögetnék az erdőben.
szóval sok kérdés nyitott maradt mindkét oldalról és a fent leírtakat nem bántáskánt inkább kérdésként irom le

astonferi 2013.02.11. 20:38:33

@Tuleloblog: azt hiszem én is ezekre gondoltam pont. de lehet hogy csak azért mert nem vagyok rambo típus :)

Tblog 2013.02.11. 20:39:52

@astonferi: Így van. A vándorcirkusz helyett jobb otthon tartani amit lehet és kivárni amíg jobb nem lesz a helyzet.
Hacsak nincs egy kis ház egy kis faluban ahová vissza lehetne vonulni. Mert akkor érdemes lenne arra felé venni az irányt. Ha az nincs akkor jobb nem belemenni a nagyvilágba.

astonferi 2013.02.11. 20:41:50

@Tuleloblog: igen mindenki másképp képzeli el ettől jó az egész és jó hegy ezt itt nyugodtan érvekkel lehet megvitatni.

Locomotiv 2013.02.11. 20:43:52

@astonferi: Igaza van Tuleloblognak csak akkor hagyd el a várost, ha van hova menned. Biztosan élnek rokonaid barátaid vagy ismerőseid vidéken. Vedd számításba kinél mire számmíthatsz, baj esetén hova menekülhetsz. Családdal bele a vakvilágba több mint lutri. Útközben a kaja utánpótlás vadászat, esetleg gyűjtögetés. De ezt ott és akkor már tudnod kell, mit hogyan, mi ehető és mi nem. Most kell megtanulni. :)

astonferi 2013.02.11. 20:53:13

@Locomotiv: én nem akarok sehova menni... én pont az otthoni lapitás hive vagyok

Locomotiv 2013.02.11. 21:00:17

@astonferi: Akkor ebben egyformák vagyunk. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 21:27:25

@zaki82: A cél az, hogy elgondolkodtassam az embereket ezzel a bloggal. Nyilván nem lehet mindenre felkészülni, de aki bekapcsolja a biztonsági övét reggel az autóban, aki motorsisakot húz, aki bedob néhány extra pelenkát a csomagtartóba mielőtt elindul a nagyihoz... azok is mind felkészülnek egy olyan szcenárióra, ami remélhetőleg sosem következik be. Miért lenne ez másképp ettől alapvetőbb dolgokkal, mint a víz- és élelmszerellátásunk megoldásával (többlábon), menekülési útvonalak keresésével és végigjárásával, egy túlélőzsák összeállításával stb.?

Szerintem az a hibás megközelítés, ha csak legyint az ember, mert akkor egészen biztosan nem adja meg magának azt a kicsike esélyt is, amit esetleg felkészüléssel megkaphatott volna. Nem kell mindenkinek atombunkert építeni 2050-ig elegendő ellátmánnyal, de ha sok-sok emberke felkészülten vár egy ínségesebb időszakot, akkor rablóból is kevesebb lesz, mivel kevesebb éhező száj lesz.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 21:36:44

@VegaLife: Nem tudom eldönteni, hogy most humorizálsz vagy sem. :D

Nem, ezen a blogon nem az aszteroidabecsapódástól "rettegünk", hanem ettől hétköznapibb "világvégéktől", úgymint katasztrófaprepping (árvíz, szélvihar, hóvihar ésatöbbi), gazdasági krach okozta sokk vagy egy egyszerű kitelepítés 3 napra mondjuk gázcsőtörés miatt. Ezek mindennapos vészhelyzetek, amire egyre kevesebben készülnek fel, mert "úgyis jön majd a segítség". Oszt' mi van, ha nem jön? :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 21:39:35

@Tuleloblog: Az csak hagyján, de mi van, ha lezárják a városból kivezető utakat? Akkor bukik az egész menekülős sztori.

Egyébként azért nem piszkálom az olvtársat, mert sok-sok szcenáriót végiggondolt már, azaz valamilyen szinten prepper ő is. Csak még nem tudja. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 21:42:10

@astonferi: Maradj az olvasónk, gyűjtögesd az infókat, kommentelj, járj utána dolgoknak és oszd meg velünk... Aztán szépen lassan mindenre megkapod a választ. ;)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.11. 21:44:03

@Locomotiv: Ismét egyetértek. Pont azért érdemes még most megtanulni mindenféle okosságot, mert gebasz esetén kár lenne (vagy akár életveszélyes is) ilyenekkel múlatni az időt.

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2013.02.11. 22:00:02

@telkoe: Antenna is készül majd bár csak szigorúan kísérleti célból majd szét lesz szedve a teszt után, ugyanis a magyar törvények szerint a 0,5 wattos PMR rádiónak fix antennásnak kell lennie. Értsd: forrasztva ragasztva levehetetlenül kell rajta lennie a rádión :D

Byzantium-ról már hallottam régebben, bár nem tudtam, hogy ez a neve. Elképzelhető, hogy csak az elvet olvastam annakidején nem a konkrét projektet.
Majd egyszer kipróbálom ezt is...

KAMA3 2013.02.11. 22:39:05

@stuffmonger: Nem is meggyőzés volt a célom. ::)) Vázoltam a lehetőségeket és a buktatókat is. Nem akarok SHTF esetére szélkereket építeni. Még békeidőben is több értelmét látom egy napelemes rendszernek, mint valami kendács szélkeréknek. Néhányan már megsérültek viharban leszakadó rotoroktól.

A napelem is rizikós, hiszen csak akkor tudod használni, amikor jók a látási viszonyok. Elég, ha egy bandita észreveszi, mert megcsillan rajta a nap fénye. De még így is jobban rejthető, mint a szélkerék. 20 kg-ot viszont nem cipelnék csak azért, hogy töltögessek pár cuccost.

SHTF esetére inkább építenék egy elektromos kerékpár-agymotorból, inverterből ilyen vészgenerátor cuccost, azzal még közlekedni is lehetne.

prukker 2013.02.11. 22:49:37

@astonferi:
Ha másra nem, hát arra jó volt ezt a posztot elolvasni, hogy megtudd, mire lehet szükséged. Én, ahogy írtam is és ahogy páran osztották is az általam leírtakat, nem a gyűjtögetést, hanem a tudati felkészülést preferálom. Elolvasni, megtanulni(vagy könyvben megszerezni) azokat, amiket nem tudok és majd létfontosságú lehet, ilyen pl a Kis növényhatározó.
Akkor már lehet, nem fogod tudni bekapcsolni a PC-det, vagy e-book readeredet,, nem fogsz tudni nyomtatni, tehát jobb az ilyen tudástárat most megszerezni.
Ha másra ne hát ennek felismerésére jó ez a poszt.

prukker 2013.02.11. 22:53:32

@KAMA3:
És akkor a téli szűrt fényről, vagy az esetlegesen a légkörbe került hamuról ne is beszéljünk. (Nemrégen az egész észak európai repülés is leállt emiatt)
Napelem költséget csökkenteni jó, függetlenné tenni magad a hálózattól nem jó.
Télen, amikor több energiát használsz, szinte nem is működik, míg nyáron, amikor termel áramot, alig használod.

KAMA3 2013.02.11. 23:00:39

@DOGMAN: Egyik cimborámmal NLM-8 al beszélgettem. Ő Csepelen volt, egy 10 emeletes panel 9. szintjén, én a Gellért hegy tetején, a Szabadság szobornál. 5ös vétel, volt mindkét irányban. Utólag térképen lemértük, 7 km volt a távolság. Asszem az alpokban összehoztak 250 km-is, fél wattal, de ott már volt valami mókolt antenna.

Egébként meddig tart nagyobb antennát forrasztani egy PMR-re? ::))

Az NLM-8 ban egy PIC vezérli a PLL-t. Lehetne írni olyan szoftvert bele, ami megtoldja a 8 csatornát néhány extra csatornával ::))

KAMA3 2013.02.11. 23:06:39

@prukker: Nagyon elmegyünk a témától, de van értelme. Szaldós elszámolással a hálózatba táplálod a nyáron el nem használt napenergiát, télen pedig kiveszel a hálózatból amennyire szükséged van. Év végén a különbséget kell kifizetned, ha van.

Télen a hideg miatt amúgy jobb a napelemek teljesítménye, csak ilyenkor gyakrabban felhős az ég.

Teljesen függetleníteni magadat a hálózattól nem éri meg, amíg van jól működő hálózat.

prukker 2013.02.11. 23:31:09

@KAMA3:
A lényeg a függetlenedés, nem?
Mondtam, hogy olcsóbb békeidőben megéri, de napelemmel nem tudod magad önellátni.
Ugyanis nem lesz hálózat, amiből télen visszaveszed(a scenario szerint legalábbbis)

Tblog 2013.02.12. 00:01:36

@prukker: A múltkor találtam egy videót, fickó kint él a semmi közepén, napelemet használ a legtöbb dologra, rákötötte néhány akkumlátorra. A mikrohullámú sütőjéhez és a gépszerszámaihoz pedig üzemanyagos generátort használ. Fúrt kútja van, vízre nincs gondja. A vécéje tartalmát hivatalos ürítő helyen üríti ki, ingyen. (lakókocsivécéje van) A fűtést is megoldotta.

Mindent azét, mert teljesen független akart lenni a kormánytól és a szolgáltatóktól. Ez így nagyjából sikerült is neki. :)

prukker 2013.02.12. 00:12:14

De nem a mi klímánkon él, ugye? Hanem valami Florida környéki helyen, ahol télen is süt a nap.
Nyakam teszem rá, hogy nem maine-i a fickó:)

Tblog 2013.02.12. 00:19:36

Amerika közepén valahol. Nem sivatagos részen. Majd megkeresem a videót, emlékszem hogy betettem a kedvenceim közé. :)

Szilv Eszter 2013.02.12. 09:35:59

Én arról olvasnék szívesen, hogy mi mit csinálna mondjuk egy hónapig egy bunkerben.
Mivel ütné el az időt mondjuk áram nélkül?
kártya, activity, sakk?

zaki82 2013.02.12. 09:51:38

@Tuleloblog: ahogy irtam, helyzet es "sulyossag" fuggo minden. de elefelejteni azert kell, mert a kozmuvek megszunesevel a kaksit se tudod lehuzni, de ha megis, elobb-utobb dugul a csatorna, nincs hova tenned a szemeted, stb - persze qlazhatsz zacsiba es dobhatod az utcara, vagy lerohangalhatsz dolgod intezni, de a vized pl nagyon hamar el fog fogyni, hamarabb minthogy eso essen.
Mellesleg ha esik is, azt meg kell tisztitani. Zart terben ez eleg nehez, kell legyen keznel (elore tervezes) szen, homok, ez-az... mondjuk ozon generator de ahhoz meg aksi kell ami le fog merulni.

Nem sorolom tovabb, a lista vegtelen... es meg egyszer: elobb-utobb lesznek portyazok akik teged akarnak majd kifosztani (es esetleg megolni), egy lakas pedig vedhetetlen.

"megvan mindened" - ez a jo celpont egyik kituno ismerve... olyan helyre ahol ???"nincs semmi"??? pedig azert mesz, mert valojaban van, meghozza megelhetes csak te ezt mar elfelejtetted. Megelhetes nem a spajzban meg a kozertben van, hanem a vadon termo novenyekben, halakban, madarakban, kisallatokban, stb. Ezert is irtam, h erre kell ragyurni, h ujra meg tudj elni abbol amit a termeszet ad.

A varost pedig, meg egyszer, azert _kell_ elhagyni amint lehet, mert rengeteg a veszely, elelem es tiszta viz pedig nulla.

@Martin Blake: abszolt vilagos volt a celod, ezt sejtettem az irasodbol, ezert is kommenteltem.
Nem mondtam egy szoval sem, h hibas "raktarozni" vagy felkeszultnek lenni viszont nem tartom szerencsesnek egy raktarkeszletre alapozni, amivel megprobalod kibekkelni eleted vegeig.
Ha ugy erzed, h a nagy keszlet a jo mert hatha kisebb a galiba es megeri megprobalni "lakasban tulelni" hajra, lehet jo a strategia. Viszont ha nem az, merni kell felismerni, felkapni annyi felszerelest amit meg kenyelmes es utnak kell eredni.

KAMA3 2013.02.12. 10:00:34

Volt egy orosz család, akik bemenekültek Szibéria közepébe a tajgára. ott éltek 40 évig, amíg valami geológus csoport rájuk nem talált.

index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/30/40_evig_elt_elzartan_egy_sziberiai_csalad/

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.12. 10:17:05

@zaki82: Így van, és az jár a legjobban, aki mindegyik képességgel rendelkezik. A hirtelen vészhelyzetre ott a túlélőzsák, a "belépőszint" a prepperek világába. Egyébként a Katasztrófavédelem is legalább ennyi felkészülést javasol minden embernek. Aztán onnan lehet továbbépítkezni, ki merre látja jónak. Ebben a blogban pedig kevésbé a hagyományos túlélésre fókuszálunk, mint inkább a megelőzésre - persze a kettő fedi egymást. Minden jót!

szilaj8 2013.02.12. 10:35:02

A kulcs szó szerintem az önellátó közösség!
Pár ötlet:
-a kajához hozzá tenném a CSÍRÁZTATÁST,3-5 nap alatt ki csiráznak a magok ,és minden ami kell az embernek benne van,3 éve eszem őket és azóta nem voltam dokinál,egyszerű és olcsó,egészséges igaz víz igényes!Plusz még az aszalás/hús száritás!Régen nem volt hűtő szekrény,vermeket ástak és télen elrakták nyárra a jeget-5 méteres verem,szalma/jég/szalma/jég....
-víz: a legegyszerűbb a desztílálás,lehet bármivel,napfénnyel is,én a duna mellet lakom,szóval egy darabig lesz vizem :)
-emberi ürülék: komposzt WC-ben felhasználható,komposztálás után jó a növényeknek,vagy biogázt lehet belőle előállitani=energia
-energia:mivel fával fűtünk,vissza marad egy kishamu,amit összegyüjtünk és készíthetünk lúgos akkumlátort,réz és alluminium segitségével,ha dobozos sört iszol,akkor kezdheted gyűjteni az aluminiumot.....a müanyag lepárlásával benzint kapunk,de ha olajos magvakat kipréseljük,akkor lesz olajunk,ami már jó a dizelmotornak,persze ha kisütünk egy macska zsírját az jó egy egyszerű dízelnek :)
-növénytermesztéshez ajánlom olvasgatni a hidrophoniát,aqvaphoniát,a mostani tescos zöldésgek is hidrophoniából származnak,és ezt meg lehet valósitani 10-ik emeleten is
-lőfegyverek:én nem vagyok a híve,inkább elektromos sokkolót használnék,és van még olyan tömegoszlató fegyverek,amivel bandákat is szét lehet oszlatni,gáz,fény,hang fegyverek.....
visszatérve az elejére,önellátó közösség,már most is rengeteg ilyen falu van....

mossberg operator 2013.02.12. 12:46:46

@szilaj8:
Bocs, de a "lofegyvereknek nem vagy hive", szerinted ez fogja erdekelni azt aki felszedi majd a sokkolod a kilukasztott hulladrol?

spájdernecc 2013.02.12. 14:46:07

@Martin Blake:
"Nem, ezen a blogon nem az aszteroidabecsapódástól "rettegünk", hanem ettől hétköznapibb "világvégéktől", úgymint katasztrófaprepping (árvíz, szélvihar, hóvihar ésatöbbi), gazdasági krach okozta sokk vagy egy egyszerű kitelepítés 3 napra mondjuk gázcsőtörés miatt."
írod, többször is
ehhez képest valóságos robinson-képzőt működtetsz :)
ez persze nem baj, csak következetlenség

szilaj8 2013.02.12. 14:53:00

@londonercsecse:
nem hiszem,hogy 1500-m-ről fognak leszedni,ha meg igen,akkor igy jártam :)

mossberg operator 2013.02.12. 15:47:14

@szilaj8: Nem a masik vegletre gondoltam, hanem arra az esetre, ha valakinel van mondjuk egy soretes, nalad meg egy sokkolo...Szerinted ki tavozik a helyszinrol nagy valoszinuseggel?

astonferi 2013.02.12. 16:28:04

én csak azt nem tudom ( de biztos én vagyok a naiv) hogy nekem a pincében meg a szekrényben van 6 hónapra kaja meg víz. mindez egy lakópark egyik épületének egyik lakásában. beüt a gebasz csendesen elvagyok...ki fogja kitalálni hogy hozzám kell jönni fosztogatni mert nekem van kajám ? és mondjuk mire bejönne a 8 ponton záródó ajtón ( tűzoltó is nehezen) elunja és keres könnyebb prédát szerintem.

astonferi 2013.02.12. 16:41:50

más:
egyszer találtam a neten egy kínai szélgenerátort. úgy néz ki mint egy 1m X 1 m es négyzet benne a lapátkerék. a házfalra v kéményfalra lehet felszerelni és olyan mintha egy szellőző ventillátor lenne. sorba lehet őket kapcsolni így több darab együtt képes ellátni egy házat. nagy erejű szél esetén visszahúzódik a lapát a házrészbe így csak egy kb 20 cm széles kocka rész marad.
ha valaki megtalálja a netet küldje el a linket légyszi.

KAMA3 2013.02.12. 17:19:05

@astonferi: Ezt általában nem kitalálják, hogy hozzád kell bemenni, bár az ajtók típusából lehet következtetni, hogy hol találhatóak nagyobb értékek. Hanem hordákba verődve végig feltörik az összes ajtót egy házban, felforgatják a lakást értékek után kutatva. A te ajtódnál lehet egy kicsit tovább fognak időzni, amíg felér a kolléga a motoros flexxel, amit egy lakatos cég telephelyéről gyűjtöttek be. Te meg majd ott állsz egyedül tíz zsivány ellen.

Hacsak nem tudjátok ház szinten megvédeni magatokat. De egy átlagos budapesti társasházban erre semmi reális esélyt nem látok.

Tblog 2013.02.12. 17:44:09

Én úgy tudom hogy a szélgenerátor eléggé hangos. Szóval nem csak a méret, hanem a zaj is felhívná a figyelmet.

www.gereports.com/how-loud-is-a-wind-turbine/

Locomotiv 2013.02.12. 18:49:31

@Tuleloblog: Arról nem is beszélve, hogy rengeteg forgó-mozgó alkatrészből áll, nem egyszerű az elkészítése, sok a meghibásodási lehetősége és nem utolsósorban a hatásfoka sem a legjobb.

Tblog 2013.02.12. 19:04:06

Bizony, még a nagy iparilag legyártottak sem tökéletesek..

www.youtube.com/watch?v=7nSB1SdVHqQ

www.youtube.com/watch?v=jCyQD83NLDc

www.youtube.com/watch?v=0ovHFTSBQ54

Persze akinek van rá pénze, az vehet egyet kipróbálásra.

www.youtube.com/watch?v=xgHEsYA_vqo

:)

astonferi 2013.02.12. 20:18:53

én most nem biztos hogy megosztanám az ötletemet mert ezzel kapcsolatban mert lehet hogy örültnek néznétek de azért van :)

Locomotiv 2013.02.13. 07:56:29

@knife1: Megnéztem, okésnak tűnik, de békeidőben sem állítanék fel egy ilyet a kertemben. Sőt azon gondolkodom, hogy a napelemtáblákat is leszerelem a tetőről és a ház mellé egy gurulós állványra szerelem fel. A hatásfoka romlani fog, de legalább az utcáról nem lesz látható és estére be tudom tolni a melléképületbe.

Locomotiv 2013.02.13. 08:02:02

@astonferi: Engem is néztek már itt őrültnek a véleményem miatt úgyhogy hajrá! :D Egyébként meg pont azért van ez a blog hogy megbeszéljük a gondolatainkat. Én személy szerint kíváncsi vagyok az ötletedre.

astonferi 2013.02.13. 09:18:44

@Locomotiv:
hvg.hu/ingatlan/20100125_mini_szeleromu
ez hogy tetszik ?
greenpolis.files.wordpress.com/2010/12/a-szerkezet-kc3b6zelrc591l.jpg
erre gondoltam a multkor
energiaoldal.hu/ridgeblade-tetogerincre-szerelheto-kompakt-szelkerek/
erről pedig elsőre nem is gondolnád hogy szélerőmű
az ötletről meg késöbb vagy ha tényleg érdekel leirom priviben mert kicsit futurisztikus :)

Locomotiv 2013.02.13. 10:29:05

@astonferi: Tetszik, a kicsi a mobilitás miatt, a nagyobb pedig azért mert valóban nem hivalkodó a háztetőn. Mindezek ellenére én mégis inkább a napelemet preferálom, egyrészt a szélerőmű elromolhat, másrészt hazánkban több a napsütéses órák száma mint a szeleseké. Ráadásul a napelem borongós időben is termel valamennyi áramot.

szilaj8 2013.02.13. 10:35:55

@londonercsecse: az távozik épen a helyszinről,aki hamarabb lő,és itt mindegy hogy mivel ,sörétes,vagy atombomba,vagy sokkoló,aki hamarabb lő,az a nyertes,ha bejönnek a házamba,ott már nincs nagy távolság,a lényeg a taktika!

Valójában a túlélő helyzetben a legfontosabb az energia,mert ha van energiád akkor van mindened!
Alternativenegiák,meg elég kevés van,ami télen-és sötétben is elegendő energiát ad!
Én kakiból csinálnák biogázt,az elégetném egy belsőégésű motorban,a motorhűtővize adná a fűtést,a főtengelyen meg a generátor adná az energiát,vagy ugyan ezt csak fagázból csinálnám...
Más alternativenergia ötletek?Kellene egy ilyen poszt is nem?(energia) :)

lapaleves 2013.02.13. 13:40:38

Jol elfilozofaltok itt a szelkerekekrol meg napelemrol, de azert tudjatok rola hogy par szazerer alatt meg plane otthon mobiltoltot kaptok, nem tobbet.

Autoakksi is mondjuk 50ah annak felet tudod kivenni az 25 x 12 wh azaz mondjuk 300w egyetlen oraig. Konvertalod 230v-ra ennek csak 80%-a. Uj akksi bir igy mondjuk 1-200 ciklust.

Szeleromu hazankban leginkabb par szeles hegyen, de ott is inkabb meglevo napelem + akksi melle. Napelem 1250kwh eves hozam egy 1000w panelen. Ez kb 800e penz csak panelben. Ami a nagyobb baj, hogy a 3 teli honapban az eves termelese <5%-at kapod. Azaz semmit.

Amit nem tudsz magaddal vinni az nincs. Majd meg okoskodok.

Locomotiv 2013.02.13. 17:23:24

@lapaleves: Komolytalan volna egyetlen 50 Ah akkuval bármihez is kezdeni... Az tény, hogy százezres nagyságrendről van szó, de azt se felejtsük el, hogy gebasz esetéről beszélünk. Nyilván ilyenkor csak a legfontosabbra használnánk áramot. Itt most nem arról van szó, hogy leváljunk az elektromos hálózatról. Egyébként a legócskább ólomsavas akku is kibír 4-500 ciklust.

astonferi 2013.02.13. 18:26:26

@Locomotiv: találtam minivíz turbinát is. érdekes dolog lehet de még nem olvastam nagyon végig.

prukker 2013.02.14. 01:23:18

@szilaj8:
Kicsi esélyed azért lehet a lőfegyver ellen, talán 10%. De ne feledd, a lőszer 1 év múlva is lőszer, míg a sokkoló eleme nem feltétlenül bírja addig...

lapaleves 2013.02.14. 11:22:35

@Locomotiv: persze kibír, 80%-ra merítve. 50%-ra merítve meg az van amit írtam. más kérdés, hogy napelemhez eléggé b terv az autóakksi, mert a mélykisülést meg egyátalán nem tolerálja.

még mindig a napelem a leghasználhatóbb, de ott is sok minden kell. konvertálni csak ha nagyon nincs más, de nem tudom ezek a szivargyújtós kínai négyszögjelgépek egyátalán kihajtanak-e egy flexet pölö. megint más, hogy a töltésvezérlő is szulfátmentesítős legyen, autóakksi-gyűjtés esetén pláne.

amúgy meg mindenből 12v, szivargyújtó téma. lehet notitöltőt, elemtöltőt (ledes zseblámpa nem árt), vízforralót, mindenfélét kapni. még mindig inkább két minimál tablet / ereader / noti rajta az összes hasznos tudásoddal, mint 50 kiló keménykönyv. meg egy négyjegyű fvtáblázat első helyen ugye (nem láttam még ekönyvben / scannelve, ahogy gimis klasszik kémiakönyvet se).

ledekből g4 meg ilyesmiket érdemes nézni, 5050-es smd diódákkal. azokat polaritásfüggetlenül tudod kötni akksira.

vannak routerek (fritzbox), amiket wifin rá tudsz kötni telefonra, és legalább wifi hatótávban van bázisállomásod. szintén 12v betáp. elvileg rá lehetne erőltetni egy easycap + motion kombót, ami analóg kamból motion detektál. biztos nem egyszerű, de vannak készen is kamok ilyesmire. kell még pár 1w ir led és elég szépen látsz a sötétben ha védeni kell.

najó abbahagyom.

Locomotiv 2013.02.14. 12:49:54

@lapaleves: Minden amit írtál helytálló és egyet is értek veled. Az autóakku tényleg csak b terv, de ha épp nem lesz más az is jó. A kínai négyszögjel generátor valóban nem sok eszköznek használ, ezért is vettem szinuszos invertereket amikkel viszont gond nélkül üzemel a hűtő, fagyasztó, hidrofor.

lapaleves 2013.02.14. 13:09:44

@Locomotiv: ebből esetleg a hidrofor jöhet szóba akksis táplálás esetén, hűtő-fagyasztó nagyon felejtős áramot fogyaszt (1kwh körül írják a napi átlagot, az párszázezres napelem+akksi nyári csúcshozama - vö még akksi kapacitás). az verem (pincécske), ahogy a régi emberek csinálják. 2 méter mélyen konstans 7 fok van. vagy csinálsz rendes hűtőt talajszondával, de az nem város hogy leásol 7 métert csőkígyónak.

de hűtő-fagyasztó még mindig nem 700w egybőlterhelő flex, márpedig flexelés nagyon alap, ha neked kell a szerszámaidat csinálni. nem feltétlen neked szól, csak mint gondolat.

mintha úgy értettem volna, hogy shtf-ben majd lehet szélkereket barkácsolni (bár lehet, hogy shtf előtti kivitelezés volt a terv, csak futólag olvastam).

ott kezdődik, hogy mennyi csavarod meg kézifűrészed, kéziszerszámod van otthon. azért a csavarboltot érdemes kipakolni még előtte (kérek m4-től m10-ig 30, 40, 60, 80, 100 mm-ből 100-100 darabot, százezer önzáró anyát meg alátétet rugósat és simát). meg beszerezni vasfűrészlap, fafűrész, kézihajtású fúró stb.

astonferi 2013.02.14. 13:38:23

@lapaleves: tényleg a szerszám és alapanyag tárolás kimaradt. irhatnál egy cikket kiváncsi lennék rá.

Locomotiv 2013.02.14. 13:42:04

@lapaleves: A++ dupla hőszigetelésű láda méréseim szerint nyáron sem fogyasztott többet 500W-nál naponta. És szerencsére egy kisebb barkácsboltra való kézi és elektromos szerszámom, alapanyagom kötőelemem van otthon. Nem feltétlen egy káosz helyzetre készülve, csak mert gyerekkorom óta amit lehet SK készítek. (szélkereket nem akarok készíteni) :)

lapaleves 2013.02.14. 15:16:33

az 500wh (nem w) már eleve 600wh mert nem hiszem, hogy 80% fölé mész. bár nem tudom mekkora az invertered, ha azt mondod kilowattos folyamatos terhelésre tervezett, akkor még talán. mindenesetre az 500wh is irdatlan sok, teljesen irreális erre pazarolni az energiát szerintem.

ha van egy millás szigetüzemű rendszered, akkor arról kihajtod (nyáron, az első kéthetes melegfrontig). télen csak akkor kevesebb, ha a kamrában van, nem a konstans 22 fokon.

én összeraktam nagyjából 3-400 ezerért a napelemes cuccot, és szó szerint wattokkal meg tizedwattokkal küzdök a 7/24 fogyasztóknál. pedig nálam full dc van, semmi konverzió. pláne nem jó, ha dupla (dc --> ac --> dc) konverziód van egy csomó cuccnál. majdnem fele áramod elmelegszik.

Locomotiv 2013.02.14. 18:19:23

@lapaleves: Közel félgurigát költöttem eddig a napelemes rendszerre, de még mindig nincs kész, Terveim szerint még jónéhány szazezret rá fogok szánni a bővítésre fejlesztésre. Számításaim szerint mint irtam hűtőt, fagyasztót, hidrofort gond nélkül bírni fogja. De ha minden törik és szakd, likvidálni fogom a fagyasztót hiszen mindent amit benne tartok tudom tartósítani sózással, füstöléssel, szárítással, befőzéssel.

prukker 2013.02.15. 11:11:58

@Locomotiv:
Téli időszakban is bírni fogja? Erre számolgattál már valamit?

Locomotiv 2013.02.15. 12:46:05

@prukker: Számoltam, számolgattam de mivel még nem teljes a rendszer fullos tesztüzemet nem tudtam csinálni, a számításoknál pedig az a baj, hogy elméleti számok amik a legritkább esetben fedik a valóságot. Télen például a hűtőt nem kell üzemeltetni, a fagyasztót kiköltöztetem a fűtetlen melléképületbe, víz sem kell annyi mert nem kell locsolni, elméletileg kevesebb energia is elég. Meglátjuk mire lesz elég és az alapján döntök, hogy mire használom mire nem.

Locomotiv 2013.02.15. 12:53:21

@prukker: Még valami! Egyáltalán nem ezt tekintem a túlélés alapjának, látszat ellenére is kevesebbet alapozok rá mint a felkészülés többi szegmensére.

Fredddy 2013.02.15. 12:56:50

Nem tartom magam ilyen prepper arcnak, nem is tervezek ilyesmit (víz-, gáz-, vagy áramkimaradásra egy normális háztartás alapból felkészül, ahogy egy heti kajával is, simán lehet, hogy egy hétig nem megy az ember boltba, nem kell ahhoz zombiapokalipszis, elég, ha influenzás a család vagy sok a meló, naponta vásárolni felesleges időelcseszés), a zombis filmeket meg a Fallout-sorozatot viszont bírom, azért olvastam bele ebbe a blogba.

Egy gondolat a vadászattal kapcsolatban: nem Alaszkában vagyunk, ahol sok a vad és kevés az ember. Magyarországon alapból nagy gond az orvvadászat, ha nincs kaja, heteken, max hónapokon belül elfogyna a vad. Nem azért, mert már csak az van, hanem azért, mert mindenfajta élelmiszer megdrágulna, így jobban megérné ezzel is foglalkozni +az ellenőrzés csökenne.

3 dolog, ami jól jött ,,békeidős" utazásoknál (itt még nem nagyon láttam megemlítve)
-szigszalag: nem az a hagyományos fajta, hanem a vastag, szövettel erősített, duct tape-nak nevezett cucc, ami a filmekben van. Szakadt cipő, szakadt hátizsák, szakadt, törött bármi, hacsak ideiglenesen is sikerül megjavítani, már akkor sem kell pl félig mezítláb hazacsoszogni akár egy teljesen békés városnéző sétáról.
-reklámszatyor: inventory-bővítés, simán bárhol megláthat az ember útközben olyan dolgot, amit hazavinne, de kézben kényelmetlen vinni, a csomagba meg nem fér be (nem csak egy csontváztól elszedett géppisztolyra gondolok :) városnéző sétán szuvenírárus, akármi). Ha nem, egy összehajtott szatyor akkor sem nehéz, sem helyet nem foglal. Ha sátorban kell lakni, akkor meg feldarabolható plusz vízhatlan anyag, mondjuk egy szakadás befoltozására.
-mosókrém: nincs benne a 10 legfontosabb elviendő cuccban, de otthon érdemes tartani, nem kell ahhoz atombomba, hogy elromoljon a mosógép, kisebb ruhák (alsógatya, zokni) gyors kézi mosásához jobb, mint a szappan, vagy a mosópor.

Locomotiv 2013.02.15. 15:23:09

@Fredddy: A legtöbb háztartásban evidens, hogy nem egy napi élelem van otthon, de a gáz, víz, villamosáram hiány nem ilyen egyszerű, víz kivételével bajos a tárolás, felhalmozás. Te például, hogy készültél fel ezek hiányára, mondjuk csak egy 72 órás kimaradásra?

Fredddy 2013.02.15. 16:10:05

@Locomotiv:

víz: 1-2 *12l tartós tej, 1-2 zsugornyi ásványvíz (3-an vagyunk). Egyébként nem szokatlan, hogy van kisebb-nagyobb szünet, be szokták jelenteni legalább annyival előtte, hogy tudjon elég vizet venni az ember.

gáz: pokróc, elektromos hősugárzó, hideg élelem (amit nem kell melegíteni), felöltözöm, spórolok a szellőztetéssel. Volt már, hogy egy hétre elment a gáz tél közepén (társasház, valami hülye nekiállt felújíttatni, megtalálta a falu legkétbalkezesebb mesterét, aki elrontotta azt is, ami nem volt elromolva, aztán kitalálták, hogy ha már így benne vagyunk, meg úgyis el van baszva, akkor egy füst alatt cseréljük ki a társasház fő gázvezetékét), senki nem halt bele.

villany: a hidegvízben zuhanyzás para (ha van gáz, akkor lehet vizet melegíteni 15 literes bádogfazékban), meg az, hogy leolvad a hűtő. Ha jégakkut teszek be (az van mindig feltöltve), meg nem nyitogatom, akkor kibírja valameddig (mert alapból elég jó hőszigetelő anyagból van). A többi nélkül ki lehet bírni, gyertya meg elemlámpa megfelelő mennyiségű elemmel van a háznál.

Szóval 72 órát kisebb kényelmetlenségekkel, de simán ki lehet bírni, nem kell drámázni. Ha azt mondják, hogy mondjuk egy hétig nincs semmi, akkor kiveszek szabadságot, beülök a kocsiba és irány a vidéki rokonokhoz (annyi benzin mindig van benne, alap).

astonferi 2013.02.15. 19:56:18

@Fredddy: ez dicséretes de mi lesz 72 óra után ?

Tblog 2013.02.15. 21:31:36

Gondolom 72 óra alatt jobban letisztulnak a dolgok mint 3-4 óra alatt. 72 óra elég gondolkozni, megtervezni néhány lépést, intézkedni, felkeresni néhány barátot, családtagot, stb.

Fredddy 2013.02.15. 21:59:34

@astonferi: 72 órára vonatkozott a kérdés. Egyébként nyilván minden attól függ, hogy mivel kell szembenézni. Egy átlagos kisebb vészhelyzetet elhárítanak ennyi idő alatt, vagy legalábbis tesznek valamit, egy háborús vészhelyzet meg nem jön előzmények nélkül.
Fő közlekedési utaktól távolabb eső agglomerációs település egyébként, árvízveszély nincs, egy fosztogató meg semmi olyat nem remélhet itt, amiből ne lenne 25*annyi a pár kilométerrel arrébb lévő Budapesten. Szóval ha más nem, legalább egy kis extra idő van.

Fredddy 2013.02.15. 23:52:15

Még egy dolog ehhez az egészhez.
Úgy látom, alapvetően egy amerikai eredetű dologról van szó, viszont az ottaniak tapasztalatait és elképzeléseit csak igen nagy fenntartásokkal lehet átvenni: az USA népsűrűsége 31 fő/négyzetkm, és ebben már benne van San Francisco, Los Angeles, a Nagy Tavak hatalmas ipari körzetei és a 200 km-es összefüggő várossá összenőtt keleti part is. Az ország belső területein hatalmas néptelen térségek vannak. Ilyen körülmények között tényleg meg lehet azt tenni, hogy elvermel a reménybeli túlélő valami Isten háta mögötti, erőddé alakított farmon, aztán tuti nem fog senki arra járni.
Magyarország népsűrűsége majdnem négyszer ekkora, 108 fő/négyzetkm, és jóval egyenletesebb eloszlású is. Tehát hiába vonulnál el akárhová, 10 kilométeren (=két óra séta) belül lesz valami település, ahonnan özönlenek majd a látogatók, vagy kell, vagy se. Természetben elbújást nálunk hagyományosan a Tisza mocsaraiban játszottak, de azokat meg már 150 éve lecsapolták.

Cserébe viszont a hatóságok is ennyivel közelebb vannak (ha feltesszük, hogy legalább minimálisan működnek, és ezt azért feltételezhetjük). Nincs az a decentralizáltság se, mint ott, nálunk jóval könnyebb párszáz rendőrt gyorsan az ország egyik végéből a másikba vezényelni, mint egy olyan országban, ahol minden falunak külön, önálló rendőrsége van. +van most már EU is, külföldről is könnyebb segítséget kérni.

Tblog 2013.02.16. 00:13:54

Annyira teljesen kies területre felesleges menni. Egy kisebb falu, sok szántóval körbevéve ésszerűbb visszavonulási pont lehet. Kis faluból pedig van bőven, olyanból is ami több mint 10 kilométerre van más településektől. De aki erdő mélyén akar lakni, vagy tanyán, az azt is megteheti. :)

Locomotiv 2013.02.16. 19:41:38

@Fredddy: Igazad van, valóban nem vagy Prepper.:) Viszont bennünket (szerintem nyilatkozhatok a többiek nevében is) nem nyugtatna meg ennyi. De szerintem már az is jó a részedről, hogy itt vagy, olvasod a blogot és eszedbe jutott, hogy a megszokott kényelmes életünk gyökeresen megváltozhat egy pillanat alatt. Mindenki másképp készül, mást tart előnyösnek. Ha baj esetén nem esel pánikba, hanem higgadtan számbaveszed a lehetőségeid és esetleg beugrik néhány dolog amit itt olvastál... már megérte :)

prukker 2013.02.17. 00:55:47

@astonferi:
Na ezért kell mentálisan felkészülni:)

Eszembe jutott egy viszonylag rossz hír a prepperkedőknek(a felhalmozókra gondolok most)

Egy nagyobb gebasz esetén mindenkinek megvan a romantikus elképzelése, hogy milyen faszán felkészült készletekkel, ilyen-olyan energiaforrásokkal, stb.
De nézzük csak a pár hónapja New Yorkban tomboló hurrikánt. Áramszünet,benzinszünet, stb ÉS !!!! rengeteg embert kitelepítetek, komplett falvak, kisvárosok váltak néptelenné.
Na ezzel mihez lehet kezdeni? Mert a zsaruk, katonák jönnek éls pont leszarják, hogy te maradni akarsz, kapsz 3 percet a bőröndödre és visznek is.
(pont így történt new yorkban is)
Itt a katasztrófa, amire annyian várnak és cseszhetik, mert a katonasággal azért mégse száll szembe az ember...
És ha jobban belegondoltok, ez a forgatókönyv a legvalószínűbb, a kitelepítés.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.17. 11:42:11

@prukker: Azért azt tisztázzuk, hogy a prepping nyilván szól a mentális felkészülésről is, a felhalmozás csak egy része az egésznek. Amiért itt kevesebb szó esik a mentális felkészülésről az pusztán annyi, hogy ahhoz már nem elég az internet vagy ez a blog, hogy leírjam: mozdítsd már meg a valagad és próbáld ki magad is, élőben, tanulj és gyakorolj!

Ezeket vagy megcsinálja valaki, vagy nem, vagy hozzáedzi magát, vagy nem. Én (és ez a közösség) azért próbálok mindig ösztönözni, de ettől többet nem tehetek, ill. nem lenne sok értelme a valóságtól jobban elrugaszkodott blogot írni, mert senki nem olvasná (ki szereti, ha cseszegetik? :D ).

A kitelepítésre/menekülésre való felkészülés is sokszor elhangzik itt, általában a túlélőzsákkal kapcsolatban emlegetem. Fel lehet (sőt érdemes) készülni rá, begyakorolni a mozdulatokat, útvonalakat, időt mérni stb. Ha több idő van, akkor bepakolni a kocsiba/motorra/biciklire a szükséges dolgokat és úgy elmenekülni. Ezek is (tehát a "lelki edzés") mind szerves részét képezik a preppingnek, csak éppen érdektelen a többség számára, ha leírja valaki. :)

Amúgy sok new yorki (környéki) prepper éppen ezért volt egy orrhosszal előrébb a zombiknál, mert már begyakorolta és ismerte a mozdulatokat, eljátszotta többször a szcenáriót stb., így amikor jött a hivatalos kitelepítésről a felszólítás, akkor már rutinból kirázta a kisujjából a szükséges teendőket. Eközben a zombik meg kapkodtak jobbra-balra, mert azt se tudták mihez nyúljanak hirtelen.

Locomotiv 2013.02.17. 13:15:40

@prukker: Tudjuk jól, hogy minden eshetőségre nem lehet felkészülni, főleg úgy, hogy nem egy konkrét eseményre készülődünk. A végtelenségig lehetne sorolni az úgy kezdődő mondatokat, hogy "mi van ha...". Aki ilyen okokra hivatkozva tesz a felkészülésre vajon egy SHTF esemény bekövetkeztekor mit fog csinálni? Leül egy csöndes sarokba és várja a halált, vagy esetleg megzavarodik mint mókus az erdőtűzben? Mert komoly esetben más lehetősége nemigen lesz.
Kitelepítéssel kapcsolatban pedig ha jól tudom a saját felelősségedre maradhatsz az otthonodban, de ha mégis menni kell abban az esetben is előnyben vagyunk ahogy azt Martin Blake is írta.

prukker 2013.02.17. 20:35:32

@Locomotiv:
Nem, a kitelepítéskor nincs szabad választásod,ezért vannak a katonák. Különben ki menne el a házából?

Amúgy láttátok a Divide c filmet? Érdemes megnézni, bár eléggé beteg egy film, viszont egy atomtámadás után egy prepper menedékébe idegenek keverednek és erről a kényszer összezártságról szól a film.

Locomotiv 2013.02.17. 20:56:17

@prukker: Hidd el, hogy saját felelősségedre maradhatsz az otthonodban, legalábbis eddig ez volt a gyakorlat a magyarországi kitelepítéseknél. Láttam a filmet tényleg nagyon beteg volt. Nos ez az a esemény amit nem biztos hogy túl akarok élni. Egy atomtámadás esetén inkább haljak meg az első villanásnál, mint hogy utánna hetekig hónapokig szenvedjek a sugárfertőzéstől.

Locomotiv 2013.02.17. 21:31:50

@prukker: Egy dolgot azért megkérdeznék. Azt állítod, idézlek: "És ha jobban belegondoltok, ez a forgatókönyv a legvalószínűbb, a kitelepítés. " Ezt mire alapozod? Elképzelhetők olyan események, hogy bizonyos területeket ki kell telepíteni, de ez itt nem egy falu gyűlése amit árvíz fenyeget. Egy egész országot pedig nem lehet kitelepíteni. Én úgy gondolom, hogy a felkészülők egy zöldárnál komolyabb dologra készülődnek, országos illetve globális problémára. Hétköznapi esetben egy kitelepítés nem okoz gondot se a kitelepítőknek sem a kitelepítetteknek, mert pontos forgatókönyv van rá. Gyakorlatilag ha semmit nem viszel magaddal sincs gond,mert az ellátásodat (szállás élelem orvosiellátás stb) biztosítják. Viszont egy országos vagy globális gebasznál senki nem lesz aki ki akarna telepíteni bárkit is. De tényleg érdekel, hogy mire gondoltál pontosan.

Tblog 2013.02.18. 03:51:13

@Locomotiv: Egyet kell értsek. Ha kitelepítenek, az azt jelenti hogy kapsz vizet, élelmet, meg még néhány dolgot ami szükséges hogy átvészeld a dolgokat. Ha nem telepítenek ki, akkor meg nem kényszerítenek arra hogy elhagyd a házat.

prukker 2013.02.19. 12:20:01

@Locomotiv: @Tuleloblog:
Nézzétek meg a new yorki hurrikán esetét: ott hányan maradhattak? Sehányan. Adtak vizet, az útra, de utána mindenkinek magának kellett megoldania a szállást,kaját és haza nem mehettek a még a cuccaikért sem, a lezárt településeken a rendőrök és a gárda járőrözött.

Szó sem volt az egész ország kitelepítéséről, hanem "csak" pár ezer emberről.
Közülük hány hamster prepper volt? Talán 1% ? Ebből a 10 HPből mennyien értek valamit is a felhalmozásukkal?
Persze, nem akarok győzködni senkit, csak egy kérdésem lenne még : aki válsághelyzet esetére készül, az úgy készül, hogy az egész országban gáz lesz? Szerintem nem. Bőven elég abban a kitelepített párezer ember között lenni, akit egy helyi katasztrófa sújt.

zaki82 2013.02.19. 13:45:09

@Tuleloblog:
re1: Miért kéne elfelejteni a "biztonságos fészket"? / "a lényeg, hogy ott maradhass"
nyah. azert mert:
1 - nem tudhatod, h a katasztrofa mennyire fogja erinteni a pecot. lehet, h onnan indul a zombi apokalipszis vagy a haz alatt reped szet a bolygo es zuhan a magba, esetleg onnan ahol vagy megkozelithetetlenne valik; ergo arra kell epiteni, h te mire vagy kepes, nem arra, h milyen raktarad van
2 - a kozmuvek ha eltunnek nagyon hamar elhetetlenne valik a lakasod. ha tarsashaz siman lehet, h nem miattad, csak a te lakasod is kap masok felelotlenkedeseibol (pl a folotted lako mindenhova oda sz@rik mert csak, vagy valaki szetb@sz valamit ami az egesz hazra hatassal van). a csaladi hazak kifosztogatasi celpontok es a csatorna ott is gond lesz nagyon hamar
3 - elobb vagy utobb (de mar ezt is irtam talan) ki akarnak majd rabolni. ha nem mozdulsz ki este feny van nalad vagy gyanus 0-24 sotetites (elet ez igy?!). ha kimzodulsz (valoszinubb) te tiszta leszel, apolt es jol taplalt ergo nagyon feltuno, tehat celpont
4 - egyeb kockazati tenyezok, pl valaki neki all sportbol hazakat robbantgatni, vagy becsuzlizni minden ablakot mert az vicces, v csak felgyujtogatni epuleteket mert meleget ad, stb; siman lehet celpont a te lakod is

re2: "Hová akarnál menni ha baj lenne" / stb
erre valo a rendes felkeszites, ie a kepzettseg. ugyan oda ahova az elso emberek mentek. folyo vagy to kozelebe, legyen valemerre egy erdo is, esatobbi. ha van videki (lehetoleg falusi) rokon az persze taktikusabb, bar itt megint felmerul a vilageges jellege es melysege. elofordulhat, h nem szabad egy helyen maradnod huzamosabb ideig ahogy az is, h kijelol az allamaparat egy tulelo-kozpontot (minden masnak sanyi) ahova ha eljutsz elve megusztad, ha nem akkor igy jartal.
ezek maris elore vetitik, h a legjobb felkeszules az ha tulelo vagy.

re3: "csak a nagyvárosok jelenthetnek problémát ilyen szempontból"
haaat en vegig surun lakott teruletekre gondoltam, ie nagyvaros. lehet, h ez rogton nem jott at.
egy jo kis faluban eselyes, h eszre se vennek a vilagegest. csak pista bacsi veszmadarkodna a kocsmaban amikor mar napi 2-3 'varosi ruhaban parolazo' zombi fejet kell szetvernie asoval a vetemenyesben, h "szerinte valami nem stimmel a vilagban" de mindenki lehurrogna, leven a varosiak sose voltak normalisak, miert pont ez volna furcsa (es osszessegeben igazuk is van).

Megjegyzem (bocs, reklam-szagu lesz) tervezunk egy nagyon jol kepzett ismerossel es sok szinten jol kepzett baratjaval tulelo tabort, ie egy tobbnapos felkeszitest apokaliptikus bulikra (emelt szintu elsosegely; viz- es elelemszerzes es tisztitas varosi/terep; gyogyszerismeret; rogtonzott fegyverek, vertek, pajzsok, csapdak varosi/terep; meregismeret varosi/terep; tajekozodas varos/terep; gerilla taktikak; csapatvezetes; stb-stb).
A reszletek meg kidolgozas alatt vannak, meg azt sem dontottuk el, h melyik kikepzo melyik agakat "vegye fel", ugyhogy gyerekcipos az egesz de majd irok a blog tulajdonosnak ha mar komolyan veheto a dolog es lehet ra jelentkezni ha valakit erdekel.

zaki82 2013.02.19. 14:30:48

o! meg egy fontos elemet kihagytam! az emberi tenyezot.
az egyszeruseg kedveert legyen egy pelda:
tegyuk fel, h otthon vagy es csak 1 szomszedod van aki tulelte, viszont o nem keszult fel semennyire semmire, ambator van egy 4 eves kislanya.
elobb-utobb atkopog etelet kerni mert eheznek. aztan at fog kopogni tizedszer is.
ha adsz, maris harom fot kell ellatni a raktaradnak egy helyett (vagy 5-ot 2 helyett, mindegy).
ha nem adsz, ehen halnak ami neked lelki problemakat fog okozni, vagy agressziv lesz es te vagy kenytelen vegezni vele - akkor lesz ott az a tudat, h van egy 4 eves ehezo arva a szomszedban (akit te tettel arvava). es ujra egy nagyon nehez dontes elott allsz mikozben a tetemtol probalsz szabadulni -h kesobb ne vegezzen veled a hullamereg-.
es bar van olyan ember akit nem visel meg, h olt sajnos te valoszinutlen, h ezek koze tartozol (szocializaltsag, intelligencia, stb). mindegy, h jogos volt-e.

mindez ket okbol:
1 - helyhez vagy kotve
2 - raktarad van, nem kepesseged elelem szerzesre amit tovabb adhatnal vagy amivel ellathatnal varatlan +1/+2 fo"t, legalabb atmenetileg

astonferi 2013.02.19. 17:12:43

@zaki82: azt gondolom irni kell egy cikket a mentális kérdésekről és ennek hatásairol

Fredddy 2013.02.19. 18:14:07

@zaki82: ,,egy jo kis faluban eselyes, h eszre se vennek a vilagegest. "
Az én nagyszüleim egy jó kis faluban éltek, és a legutóbbi világégést nagyon is észrevették. Legkésőbb mikor egy T-34-es kipukkant a ház mellett, és leégett az egész.

,,rogtonzott fegyverek, vertek, pajzsok,"
Ez már eléggé kezd átcsúszni realitásokból a Mad Max-rajongó cosplay irányába, Kalasnyikov ellen védő vértet nem tudsz rögtönözni, vagy, ha igen, meg se bírsz benne mozdulni.

Szerintem kicsit túlértékelitek a helyben maradást, mint opciót. Egyáltalán nem biztos, hogy a gondosan berendezett hörcsögfészek egy áradás, vulkánkitörés vagy pláne nukleáris szennyezés után is lakható, felhasználható állapotban marad.

Locomotiv 2013.02.19. 18:33:26

@prukker: Egyszer és mindenkor felejtsük már el Amerikát. Semmilyen téren nem lehet párhuzamot húzni a két ország között. New Yorkban 10 millióan élnek, többen mint nálunk az egész országban. Lehetetlenség ennyi embert kitelepíteni vagy kimenekíteni, ráadásul a hírek szerint nem is vették komolyan a figyelmeztetéseket. És a prepper szerintem kifejezetten nem lokális gondokra készül. A lokális problémákat ha egyébként máshol nincs gond az országban akkor a hatóságok probléma nélkül megoldják. Ha pedig az egész országban gebasz van úgy is magadra hagynak.

Locomotiv 2013.02.19. 18:43:36

@zaki82: Már megint azok a mondatok melyek úgy kezdődnek: "Mi van ha..." Felsoroltál jónéhányat, de bármely felkészülő mellé tudna tenni még legalább ennyit. Pontosan tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek melyekre semmilyen szinten nem lehet felkészülni. Bármennyire is előrelátó vagy mindig adódhat olyan amire esetleg nem gondoltál, vagy épp lehetetelen kivédeni. Van amikor a helyben maradás a jó megoldás, van amikor a menekülés. Senki nem tudja mi vár ránk.

Tblog 2013.02.19. 19:04:22

@prukker: Ez így nem igaz. Nem tudom hogy mennyire volt kényszerített az a kitelepítés. Azt tudom hogy volt aki megmondta a hatóságoknak hogy jól van és nem nyúltak hozzá, nem parancsolták meg neki hogy hagyja el a házat.

A másik hogy a Dome-ba tették be a sok embert. Sportcsarnokba vagy hová. Szörnyű állapotok voltak ott, de szomjan és éhen senki se halt.

Prepperekre ne is gondolj. 2005 környékén ez nem volt divat, főleg nem a feketék körében. New Orleans pedig többnyire fekete lakosú.

Tblog 2013.02.19. 19:33:21

@zaki82: 1. Lehet hogy nem tudhatod, de arra az esetre való a "bug out bag". A házadban felhalmozol, arra az esetre ha el kellene hagynod a házat arra meg ott van a megrakott hátizsák.

A prepper az, aki átvészelésre gyűjtöget. Minden nem fér bele egy hátizsákba, ahhoz egy egész otthon kell.

2. Nem kell lakásban lakni. Kell egy olcsó falusi ház, megművelhető területtel. Már 1 millióért is kapsz egyet, ha jó helyen keresel és szerencséd is van.

3. Ez önvédelmi kérdés. Azt már kitárgyaltuk néhányszor. De ha nincs közmű, akkor ugye éjszakai világítás se lesz nálunk. :D

De akkor újra kérdezem. Hová akarsz menni? Ha nem otthon vagy, akkor hová mész? Be az erdő közepébe, vagy egy barlangba, hogy megfagyj? Ott mitől lesz jobb? Nem értem.

4. "valaki neki all sportbol hazakat robbantgatni" Ezt mire alapozod? Mikor történt olyan? Tényleg olyan nagy esély van erre, mert sok a robbantási szakértő? Akkor inkább már molotov koktél, viszont ott ahol arany ára van az üzemanyagnak ott azzal kereskednek, nem eldobálják.

re2: És a folyó vagy tó közelében nem házban laknál? Ott nem lenne nálad gyertya hogy világíts? Oda nem törnének be bűnözők? Az a hely láthatatlanná tenne? Nem, ott is látnának, de ott még a saját otthonod védelmét se élvezhetnéd. Ott is házakban laknál, különben télen a -20 C-ban érdekessé válna a sátorozás.

Ha egy kisgyerek megy hozzád segíteni, akkor segíteni fogsz. Ha -ahogy írtad- "agyonvernéd" csak mert sűrűn átkopogna az elfogadhatatlan dolog, minden szempontból. Teljesen elfogadhatatlan.

Locomotiv 2013.02.19. 20:26:45

Még valamit megjegyeznék. Nem akarom magamra venni a blog szerzőjének feladatát, de szerintem kicsit elkanyarodtunk a lényegtől. Én szívesebben venném a hozzászólóktól a túlélést, felkészülést segítő gondolatokat, ötleteket vagy építő kritikát. Sajnos mostanában tisztelet a kivételnek csak kifogásokkal, intrikával találkozom a hozzászólásokban. Egy dolgot fontos szemelőtt tartani! Fogalmunk sincs milyen helyzet adódik majd a jövőben amit túl kell élni, meg kell oldani. Éppen ezért nincs egységes és jó megoldás. Mindenki tudása és képességei szerint készül vagy nem készül.

astonferi 2013.02.19. 20:39:25

@zaki82:
elsősorban: még a gondolat is elfogadhatatlan hogy egy gyereket vagy nőt esetleg bárkit aki nem tör az életemre megölj. a prepperek java része szerintem közösségben gondolkodik.
2.azt hiszem már leírtam a múltkor.
magadhoz veszel egy hátizsákot amiben van 3 palack víz = 5kg, víz tisztító tabletta, kétszersült, pár konzerv, gyalásó, fűrész, kanálgép, csoki, váltás ruha, hálózsák, növénymagok, térkép, vadászíj-vesszők és még pár dolog.
ez kb 20 kg ezzel elvegetálsz 3-4-5 napot.
max 120-150 km-et tudsz megtenni. este nem nagyon alszol mert egyedül vagy és parázol.
3. vidék jó dolog ha van rokonod aki befogad mert amúgy idegenként kilógsz a környezetből és te leszel az első akit vasvillával elzavarnak mert fosztogatónak néznek.
4. vadászathoz és bogyó gyűjtéshez nagy rutin kell amivel szerintem kevesen rendelkezünk profi módon.
5. harci körülmények közt 30-45 napot tudsz eltölteni. ez tapasztalat. az állandó feszültség és egyedül lét esetén a kialvatlanság valamint a nem megfelelő táplálkozás felőrli az idegeidet teljesen.
6. gondolom a legtöbb menekülő víz mellé megy mert a víz alap tehát megint csak gond van.
a tábor nem rossz ötlet ha kicsit racionálisan közelítjük meg. vagy életszerű dolgokkal foglalkozik. a facebookon volt erre egy hölgytől felajánlás aki pest közelében tudna és szíves is tenné egy nagy erdős birtokot biztosítana. keresd meg szerintem.

Fredddy 2013.02.19. 22:43:24

A vértekről meg a pajzsokról jut eszembe, aki agrártevékenységgel tervezi a zombiapokalipszist túlélni, az viszont tényleg nem árt, ha az ács- és a kovácsmunkákhoz is ért legalább alapszinten. Egy kapának még az élezése se magától értetődő (pláne, ha elárulom, hogy kalapáccsal kell), nemhogy a javítása: normális kapa- vagy ásónyelet például már egy átlag falusi mekkmester se tud készíteni (tapasztalat), pedig neki még árammal működő szerszámai is vannak.
(A bádoglemezből hajlított bolti vackokat felejtsük el.)

prukker 2013.02.19. 22:49:31

@Locomotiv: Felejtsük.
De akkor vegyünk egy magyar példát: Kolontár.

zaki82 2013.02.19. 22:51:16

@Fredddy:
"T-34-es kipukkant a ház mellett, és leégett(...) az egész realitásokból a Mad Max-rajongó"
a falus resz kicsi ironizalas volt es nem vilaghaboru, hanem zombi apokalipszis vonalon - ertsd: nem bantas jelleggel. egy vilaghaboru egeszen mas tortenet, lasd lejjebb.

@astonferi: "harci körülmények közt 30-45 napot tudsz eltölteni."
mehh! egy ujabb "aprosag" amit elfelejtettem emliteni :)
nem is beszelve arrol, h a kepzes sem art. ha az nincs, talan 2 napot se sikerul.

osszessegeben a valaszokra:
egyreszt koszi, h ertekelitek annyira a hozzaszolasomat, h van mit irnotok ra (tenyleg!).
masreszt mindegyik megjegyzesbol -fenti mad max is ide tartozik- az tukrozodik, h nem "tisztazottak a korulmenyek". en amit irok azt egy potencialis legrosszabbra probalom vetiteni, azaz ja, mondjuk mad max, vagy the road, vagy zombieland. kis vicc, nemi ironia, de alapvetoen szornyu. megegyszer: _A_ legrosszabb.
masra azt gondolom nehez, mert minden erosen korulmeny fuggo es ami a fo, "konnyebben tulelheto" mint az ismert vilag megszunese a nepesseg bo 90%-aval egyutt.

kisgyerekre es szulore -nem irtam, h anya vagy apa- vonatkozo megjegyzesekre: egyreszt irtam, h agresszivva valik es rad tamad, ergo jogos onvedelem. masreszt ha az, ha nem, ha szornyu a feltetelezes, ha nem, adodni fog olyan helyzet amiben dadog a viselkedesed es igy vagy ugy, de irgalmatlan teher fog idovel rad nehezedni az akkori donteseid miatt, amiket nyomas alatt hoztal. ezt is el kell viselni - nagyon nem konnyu, sem egyedul, sem csapatban, se sehogy.

irta valaki, h kene egy tanulmany psziches teher vonalon: ilyen jellegu tanulmanyok keszultek, meglepoen sok. sot olyan is, h mi tortenik ha "lego pincebe" / "bunkerbe" zarnak ossze embereket hosszu idore mert a kinti vilag elpusztult.
diohejban az van, h "Torvenyek nelkul allatok vagyunk." - azaz ha 'odakint' uj vilagrend nem alakul surgosen akkor a tulelok visszavarazsoljak az emberiseget a kokorszakba; lezart teruleten pedig garantalt, h mindenki ott pusztul.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.19. 22:51:54

@zaki82: Az, hogy valaki raktároz, még nem zárja ki azt, hogy ne készülhetne fel vadászatra, halászatra, bogyók és gombák megismerésére stb. Szerintem a kettő kombinációját (lakhelytől, képességektől, lehetőségektől függően) érdemes megkeresni mindenkinek.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.19. 22:57:21

@zaki82: Ja még egyet akartam, hogy bár világvégéről beszélünk, azért érdemes nem az armageddon környéki eseményekre fókuszálni. Igen, elképzelhető egy olyan is, hogy a 4 éves kislány anyját kivégzed, mert mittudomén... De szerintem valamilyen szinten érdemes inkább embernek maradni, bármilyen szar is legyen a helyzet. Nem tudom, de ha ilyen helyzetbe kerülnék, hogy nem tudnék a saját készletemből vagy vadászat/gyűjtögetés stb.-ből annyit szerezni, hogy néhány extra fő kibírja addig, amíg újra be nem indul valamilyen szinten a gazdaság... akkor talán úgy végezném én is, mint Stephen King Mystjében az emberkék. :D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.19. 23:03:21

@Locomotiv: Egy kicsit szinte mindig elkanyarodunk a fő témától, de a beszélgetések már csak ilyenek. Holnap lesz új cikk, majd megint elgondolkodunk valami máson. :)

zaki82 2013.02.19. 23:08:39

@Martin Blake: alapvetoen igazad van, kombinalni a legszerencsesebb. viszont az embernek van egy olyan tulajdonsaga, h szeret birtokolni es a "biztos elelemforrast" nem szivesen hagyja hatra - akkor sem ha ezzel valojaban sokkal nagyobb kockazatot vallal mint azzal, h kimegy a dzsangelbe kessel vadaszni grizlire.
en ezert kvazi nem kedvelem a nagy raktarkeszlet gondolatat, egesz konnyu abba belehalni, h van :)

szemelyes resz: szeretnem hinni, h en is ilyesmi lennek ha a totyanak lesz igaza es nagy balhe lesz :D (ha meg van meg a regi kabare)
viszont erdekes, h nem tudhatjuk! amig az ember eletveszelybe nem kerult 'a' vagy 'b' modon, 'x' vagy 'y' fajta ellensegtol veszelyeztetve addig szeretne hinni, h ilyen vagy olyan lenne adott helyzetben, de gyakran egesz mast tesz. es ez mindig csak akkor es ott derul ki. meg a jo hadseregek minosegibb (pl kommando) kepzesei is csak kondicionalni tudnak, tobbet nem.

Fredddy 2013.02.19. 23:12:51

@zaki82: nem viccből írtam, tényleg leégett a ház egy kilőtt T-34-es miatt- a kis falu egyik békés hétköznapjára rászervezték a debreceni páncéloscsatát. Soha nem tudod, mi jöhet.

Ami a Mad Max-et illeti, a legrosszabbra való felkészüléssel az a baj, hogy egyrészt sokféle formában eljöhet, másrészt, meg ha már így benne vagytok, nem árt egyúttal a kevésbé rossz dolgokra is felkészülni. Hogy pontosan mi várható, arra hogy kell készülni, és a többféle dologra való felkészülés sokszor egymásnak is ellentmondó követelményeit (menni-maradni pl) hogyan lehet összeegyeztetni, az a legérdekesebb kérdés. Ki lehet választani egy szimpatikus világvégét, és arra nagyon rákészülni, viszont szerintem ha már ennyi energiát és pénzt áldoztok rá, értelmesebb (és komolyabban vehető), ha a lehetőségek minél szélesebb spektrumát próbáljátok meg lefedni.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.19. 23:19:04

@astonferi: A másik, hogy a legtöbb ember kombinálhat is a családtagokkal, barátokkal felszerelés ügyben. Az egyik visz egy extra baltát, a másik egy ásót, a harmadik extra sátrat stb.
Egy kisebb csoport (persze, HA így sikerül összehozni a dolgot) remek túlélőközösséget alkothat.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.19. 23:23:39

@zaki82: Ez igaz. Talán ezért is jó egyáltalán foglalkozni a preppinggel, mert ha már elgondolkodunk dolgokon, amiken amúgy nem gondolkodnánk el, már egy orrhosszal előrébb vagyunk. Ahogy a kommandósokat is igyekeznek a legvalószínűbb eseményekre felkészíteni - de mindenre ugye nem tudják - és a végén vagy sikerül megoldaniuk a szituációt, vagy nem. A gyakorlás (esetünkben a prepping) sok-sok alapszituációra adhat választ, még mielőtt bekövetkezne az. Univerzális megoldás sajnos nincs. :)

trendo+ 2013.02.20. 07:41:57

Nemrégen keveredtem ide és mindent el sem tudtam olvasni még. Hasznosnak tartom a blogot, mert segíti az emberek felelős viselkedésének a kialakítását vészhelyzetekben. A fő tanulságok számomra: "Mindenre" lehetetlen felkészülni. Ezért célszerű a havariák bekövezkeztének valószínűségét rangsorolni. (M.o-on pl. sokkal kisebb az eshetősége egy mindent romba döntő földrengésnek, mint Chilében, Japánban vagy Los Angelesben) De egy lokális vészhelyzet esetén is (pl.egy társasházi lakástűz, gázrobbanás) jól jön, ha kéznél van egy túlélő csomag, még akkor is ha a hatóságok segítenek. Nálunk a legnagyobb országos krach egy nagyméretű ipari baleset (pl.Paks) vagy egy általános gazdasági összeomlás, államcsőd lehet. Ez utóbbi esetére pl. fel lehet készülni legalább némileg készletezéssel, előre gondolkodással. (lásd az argentin túlélő visszaemlékezéseit.) A magam részéről erre irányuló lépéseket tettem. Ha érdekel benneteket, majd megosztom a készlet összeállításom elveit és gyakorlatát veletek. Ha lépésről-lépésre haladunk, csőlátás nélkül, akkor nagyon hasznos lehet a prepping.

Locomotiv 2013.02.20. 08:05:16

@prukker: Mire gondolsz Kolontárral kapcsolatban?

Locomotiv 2013.02.20. 08:07:35

@trendo+: Pontosan így gondolkozom erről én is ahogyan írtad, és érdekelnének a felkészülésed részletei.

trendo+ 2013.02.20. 08:55:17

@Locomotiv: Mielőtt belekezdenék, elmesélem idevágó, meghatározó élményeimet, talán nem érdektelen.
1956: Körfolyosós bérház. Mindenki otthon kussol. Hamar elfogyott az ennivaló. Anyám vagány nő volt, a lövöldözések szünetében kimerészkedett vásárolni, mikor-mit kapott az összevissza kinyitó boltokban. Mikor hazaért, megrohanták a szomszédok. Amit leginkább reklamáltak, mert megőrültek a hiányától: az a CIGARETTA és a SZESZ volt! Ezzel csak az volt a gond, hogy ebből annak a tanknak a személyzete is hamar kifogyott, amelyik a kapunk előtt állomásozott (!) Viszont cigi és pálinka fejében némi védelmet nyújtottak (nem bántottak senkit) és az "idegen" oroszokat és más fegyvereseket is távoltartottak, a mi beszerzőink mozgását nem akadályozták.
Talán 1996: Kegyetlen nagy hó esett, a város lebénult. A boltokból percek alatt kifogyott minden, főleg kenyér nem volt, mert a helyi péküzembe nem jutott el az élesztő (!). Mindent megvettek a népek, kekszet, kalácsot, kétszersültet és ha mégis kapott, hát kétszerannyi kenyeret, mint ami kellett valójában. (Két-három nap múlva: kuka) Feleségemmel mosolyogtunk: a gáztűzhely sütőjében lazán megsütöttünk egy gyönyörű veknit vízfürdőn.
2000: A karácsonyi ünnepeket a nyaralóban töltöttük, amit akkorra sikerült téliesíteni. A falusi bolt 2 km-re volt, kocsink nincs. Habár elvben mindent összecsomagoltunk és kicipeltünk, mégis óránként jutott eszünkbe valami hiányzó apróság. Akkor döntöttem el, hogy kint is és otthon is mindig lesz minden ezentúl
No, innen folytatom :)

astonferi 2013.02.20. 08:56:24

@trendo+: érdekel mert tanulunk egymás ötleteiből és hibáiból

trendo+ 2013.02.20. 11:13:39

@Locomotiv: A feudális /vö: szocialista társadalmak egyik klasszikus válságtünete: Bármi nagy társadalmi gebaszt van, a "parasztok" kifosztják a "kastélyt". Minden szembetűnő, kihívó épület célpont egy társadalmi felfordulás esetén. És pont azok a "jóemberek" fordulnak ellened, akik addig néha segédkeztek az építkezésednél pl.

Locomotiv 2013.02.20. 11:55:51

@trendo+: Nem tudom ezt miért nekem címezted, de én egy kis falu egyik csendes utcájának teljesen szokványos házában lakom, és senki sem tudja a környezetemben hogy felkészülő vagyok.

astonferi 2013.02.20. 12:36:01

@Locomotiv: mert te kérdezted a részleteket ...te is :)

trendo+ 2013.02.20. 12:49:09

@Locomotiv: @astonferi: Sokan vagyunk, sokfélék, akik et végül is az mozgat, hogy szeretnénk utódainkról gondoskodni, megóvni őket. Ha bárkit, bármivel megbántok, előre elnézést kérek! (Mint a régi viccben: "Udvariassági versenyben vagyok, tehát: AZ ÉN JÓ ÉDES ANYÁMAT!" :)))

trendo+ 2013.02.20. 13:04:51

De a lényeg:
Mikor feltámadt az igény, hogy "bespájzolással" gondoskodjak a családról, a következő startégiát agyaltam ki:
Vers.001: Szükséglet felmérés
Minden család külön dzsungel. Soha, senki nem fog Neked a kezedbe nyomni egy frankó listát, mivel töltsd fel a raktáradat, x időre, x főre.
Az én paramétereim: normál fővárosi panel kégli. Tárolási lehetőség (nagyon fontos!): van kamrám, igaz, csak kb.egy m2 alapterületű, de van! Sok lakásban ez sincs, csak "kamraszekrény". Én bepolcoztam ezt a kis helyiséget a plafonig, így a tárolókapacitást megnöveltem.
1. Nem tárolok benne limlomot, csak kaját ill. edényzetet.
2. Áttekinthető az egész. Szemben a polcokon az alap élelmiszerek vannak. Jobbra-balra fent a készételek, befőttek, konzervek, ill. leginkább kéznél a naponta használatos cuccok, gyári csomagolásból kibontott alapanyagok, fűszerek műag.adagoló dobozokban. Alul a padlón meg a tárolt ivóvíz 4 műag.marmonkannában, zsugorban ásványvíz, kartonokban a szesz, sör, egy rekesz bor (cserekereskedelemre főleg! :)

trendo+ 2013.02.20. 13:10:00

@trendo+: Tehát kialakítottam a tárolóhelyet. Megvettem, a tároláshoz szükséges edényeket, dobozokat,kannákat stb. Még a csomagjelző eszközökről is gondoskodtam (többféle öntapadós címke, stb)

Utána beszereztem egy "STANDARD" havi készletet, amit én kb. megsaccoltam.

Utána jött a korrekció! (folyt.köv.)

astonferi 2013.02.20. 17:02:11

@trendo+: végre még valaki pesti így nem leszek egyedül a városban :) nekem van 2 db 4 nm es pincém száraz hűvös, áthozzhatod a kajádat majd vigyázunk rá :) :)

trendo+ 2013.02.20. 17:18:57

Három hónapon át szigorúan könyveltem, hogy az induló készletből mi fogyott el. Ehhez a kamraajtón levő, filccel írható táblát használtam, aminek a napi feljegyzéseit aztán rávittem gépre. Gyorsan kiderült, hogy mennyire nem ismeri az ember a saját családja fogyasztását sem! (Ezért botorság bármiféle "listát" írni ismeretlen igényű idegen családoknak!:) Szóval 3 hónap után már láttam, mik a reális szükségleteink (mindennemű elhatározott, "bevezetett" korlátozás nélkül) Meglepő mellékhatás volt, hogy -talán a tudatosság hatására- , mégis kezdtünk kevesebb fölösleges cuccot venni. Lassan kialakult, hogy mi az, ami egy hónapban, a szokásos étrend mellett elfogy. Kb. félév múlva a fölösleget leürítettük, hogy ne legyen útban. El nem tudjátok képzelni, mennyi minden volt! Aztán a kamrát beállítottuk egyfajta körforgásra. A jobban fogyó cuccokat adagolódobozba raktuk (kb.1 kg-ot tároltak) Ezeket egy polcra rakva, azonnal lehetett látni, hogyan állunk belőlük. Amint a szintjük (szó szerint) a veszélyes szint alá süllyedt, pótoltuk. Volt, ami alig mozdult, volt, ami a vártnál sűrűbben. (Pl. cukor nálunk igen kevés fogy, rizs viszont az átlagnál több)
Mostanra kialakult, hogy mindenből van egy bontatlan csomag, + az adagolóban ami van. Ez a rendszer a csomagolt alapanyagokkal. (3 féle liszt, cukor,rizs, búzadara, só, olaj,száraztészta, fűszerek stb.)
Hasonló a szitu a hüvelyesekkel: szárazbab 3féle, lencse 2féle, hajdina stb. Ezekkel annyi plusz cicoma van, hogy ami zsizsikesedésre hajlamos, az egy-két hetet vásárlás után a fagyasztóban pihen.
Zsiradék: többféle olajat használunk főzéshez, salátákhoz. Ezen kívül rendszeresen kisütök hájat ill. zsírszalonnát. A töpörtyűt vagy frissen megesszük, vagy bekeverjük ledarálva kenőanyagnak (tepertőkrém). A zsírral főzünk, sütünk, elkenjük. A baromfiból valót hűtőben tartjuk, a sertészsírt bödönben a spájzban. A szalonna nálunk nem jött be, mert ahhoz nem elég hűvös a spájz. Félévente lesütünk egész vagy szeletelt húsokat, amikor "kilóg" a zsírból, akkor olyat főzünk, hogy elfogyjon. Kacsazsírba pulykamedálokat szoktam belesütni, isteni szendvicshez, vagy főzelékfeltétnek!
Befőzni mi nem szoktunk, de a nászasszony annál inkább, így mindig van legalább 20 üveg lekvár és befőtt, több, mint elég. Mi lecsót szoktunk készételként elrakni, amit önállóan, körethez, ételízesítőként használunk (bogyiszlói paprikából, szántóföldi paradicsomból, makói bronzhagymából, szalonnával készül, évente egyszer, kalákában a nagylányommal) A konyha meleg, így egyszerre csak pár kiló krumplit, hagymát veszek. Ez szem előtt van, mielőtt lefogy, vagy nekiáll csírázni, pótolom.
Ivóvízet a kamrában tárolok, 4 db 10l-es műag.kannában csapvíz+ 2 zsugor ásványvíz bontatlanul. Kólát, üdítőt nem fogyasztunk, csak természetes gyümölcsszörpöt ill. paradicsom ivólevet, ameddig kitart eltevéstől.
Zöldséget mindig olyankor veszek, amikor olcsó, de akkor bőven. Megtisztítva, feldarabolva négyszögletes dobozban elteszek répát, gyökeret, zellert, karalábét a fagyasztóba. Ha kell, kiveszek belőle, olajon átfuttatom és percek alatt megvan a levesbe, főzelékbe való. Zellerzöldet, petruskát is elteszek így. Spenótot, tököt, sóskát, zöldbabot és zöldborsót készen veszek, ha elfogy, pótlom. 2 doboz tojás mindig van, ha egy doboz kezd elfogyni, megint veszek kettőt. No, majd ami eszembe jut, innen folyt.köv.

trendo+ 2013.02.20. 17:22:27

@astonferi: Nekem is van egy kiadós pincerekeszem, de oda nem mernék betárolni semmi értékeset. Tutti akkor kelne lába, mikor szükség lenne rá.(Vagy még előtte!:)

Locomotiv 2013.02.21. 10:03:12

@trendo+: Eddig is tudtam, hogy a városiak, főleg a panelben élők iszonyatos hátrányban vannak a falusiakkal szemben a felkészülés terén. De az írásod alapján döbben rá az ember, hogy nem csak a lehetőségeitek borzasztó korlátozottak, hanem rendelkezésre álló tároló hely is. Én amikor még nem voltam felkészülő is több élelmet tároltam otthon mint amennyit most Te. Tudom ez nem a Te hibád, hanem a körülményeké.

astonferi 2013.02.21. 10:37:32

@Locomotiv: és akkor tegyük hozzá hogy az elmúlt években látott és tapasztalt (nem a TV-ből nézve )tüntetések alapján mondjuk hogy a menekülés sokkal veszélyesebb lenne mint a lapítás és kivárás.

trendo+ 2013.02.21. 11:04:30

@Locomotiv: És úgy képzeld el, hogy a korábbi, uekkora alapterületű lakásban még kamra sem volt! Csak egy 60x60cm alapterületű szekrény a konyhába. A klasszikus Nielssen-Hansen házgyári házaknál abból indultak ki, hogy a lakók majd házon kívül étkeznek, nem főznek, max.melegítenek!
Visszatérve rám, még némi plusz tárolóhelyet kialakítottam a konyhában és a gardrobe-ban, a konzerveknek és a tisztasági cuccoknak.
A pincerekeszekből mindent ellopnak még békeidőben is. Ezek azok az adottságok, amikből ki kell indulni.
Van egy kicsi házam vidéken, ott jobbak a tárolási lehetőségek, viszont - ahogy többen is megjegyezték- ott van lakatlanul, ennek minden kockázatával.
Ezzel együtt, azt mégis sikerült elérnem, hogy egy hét rendkívüli helyzetet (pl.betegség, extrém nagy hó stb.) azt simán, két hetet némi nehézséggel ki tudok bekkelni. (Ha üzemelnek a közművek, legalább időszakosan :)

astonferi 2013.02.21. 16:04:23

@Locomotiv: jaaa és arról nem is beszéltünk hogy alternatív energia lehetösége szinte nulla.

trendo+ 2013.02.22. 05:51:41

@Martin Blake: Talán a horgászat az, amire érdemes felkészülni felszereléssel és gyakorlattal. A vadászat kissé illuzórikus, a fegyverproblémák és a "konkurencia" miatt.(De ha nagy gáz van, a városokban csúzlival lehet majd galambászni:)
Jó gombász év csak 3-5 évente van, az időjárás függvényében. Esetleg tartósított készlettel (savanyítás, aszalás, gombapor) lehet készülni, de ez inkább extremitás, mint sokaknak járható út. Az erdei gyümölcsökről és ehető zöldekről (vadmurok, turbolya, csalán stb.) nem is beszélve. Erre berendezkedni illuzórikus a magyar középhegységi viszonyok közt.

Locomotiv 2013.02.22. 12:41:02

@prukker: Tudom, hogy a kitelepítésre, csak azt nem tudom hogy ezzel kapcsolatban hová akarsz kilyukadni.

astonferi 2013.02.22. 12:54:01

asszem írni kell egy vendégpostot a vidék vs város lehetőségekről :)

trendo+ 2013.02.22. 13:08:00

@astonferi: Egy jó poszt a témában valóban letisztázna sok mindent.

astonferi 2013.02.22. 13:20:57

na akkor irok megint egy postot :)

prukker 2013.02.22. 13:58:54

van egy listám a poszt apokaliptikus filmekről, sorozatokról, érdekel valakit?
Esetleg egy új posztot megérne ez is?

astonferi 2013.02.22. 14:04:40

@prukker: na hajrá akkor én irom a város vs vidéket te meg a filmest

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.22. 20:38:33

@astonferi: Gondolatolvasó vagy, holnap élesítem a posztot. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.02.22. 20:40:08

@prukker: Még a legelső posztok között találsz egy filmes listát, de ha vannak más ötleteid, akkor szívesen vesszük azokat is!

astonferi 2013.02.22. 21:30:52

@Martin Blake: már elkezdtem a címszavakat csak még infokat kell gyűjtenem de kész lesz

knife1 2013.02.23. 20:50:48

@prukker: én is gyűjtöm ezeket! Itt találtok párat: www.quietearth.us/postapoc.htm

knife1 2013.02.23. 21:02:06

Na meg itt (a szerző szerint az összes ) poszt-apok. film

Robi911 2013.05.22. 10:28:02

@szilaj8:
A biogáz előállítása nem egy hétköznapi történet. A lakóhelyemen (sajnos) van egy biogáz üzem. Nem is üzem, hanem egy erőmű. Kakiból nem fogod előállítani, ráadásul nagyon sok kell és nagyon büdös.

Robi911 2013.05.22. 10:40:37

@zaki82:
Az én nagyszüleim is egy jó kis faluban éltek a háború idején. Az oroszok minden mozdítható dolgot elmozdítottak és el is vittek, anyámat pedig majdnem megölték, pedig akkor még csecsemő volt. A férfiak nem hőzöngtek a kocsmában, mert nagy része kint volt a fronton.
Nincs tökéletes megoldás a túlélésre, mindegyiknek van előnye és hátránya is. Szerintem jó adag szerencse is kell hozzá.
süti beállítások módosítása