HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Pottyantani víz nélkül

2012.09.10. 12:39 Martin Blake

Képzeljük el az adott szituációt. Emberünk reggel felkel, első útja a mellékhelyiségbe vezet. Elvégzi a dolgát, majd a kallantyút meghúzva leöblíti azt. Meglepetésére azonban a tartály nem kezd el sziszegni és feltölteni magát vízzel. Mint később kiderül, a településen mindennemű vízszolgáltatás megszűnt egy komoly műszaki probléma miatt és várhatóan csak egy hét múlva tudják helyrehozni a szakemberek a hibát. Addig viszont senki nem tudja visszatartani a dolgot, mihez is kezdjünk hát, ha mégis muszáj menni?

Miért olyan nagy baj ez?

stink.jpgAz első nyilvánvaló dolog a bűz. Sem a vizelet, sem az emberi ürülék nem ereget kellemes szagokat (bár édesanyám szerint a babapisit meg is lehet inni, olyan tiszta :D ), egy több órája vagy akár napja a vécécsészében maradt produktum pedig igen erős bűzt áraszt. Egy többtucat lakást magában foglaló bérháznál vagy panelépületben ez a probléma többszörösen jelentkezhet, míg végül az egész ház pöceszagot fog ereszteni amiatt, hogy a csatornarendszert már nem sikerült elérnie a végterméknek. Senki nem szereti ezt az élményt, de az orrfacsaró illatok valójában csak a kisebbik probléma.

Az UNICEF szerint a nem megfelelő szanitációs körülmények miatt különböző baktériumok, vírusok, férgek stb. szaporodhatnak el, amik többnyire hasmenést okozó tüneteket produkálhatnak. A hasmenés miatt vízháztartási problémák léphetnek fel, magyarul kiszáradhat az ember, ill. fontos ásványi anyagokat stb.-t veszíthet rövid idő alatt, ami akár az életébe is kerülhet.

A világon évente mintegy 4 milliárd hasmenéses eset miatt 1,8 millió ember veszti életét, több mint 90%-uk (mintegy 1,6 millió fő) pedig 5 éven aluli gyermek. A rendszeresen előforduló hasmenés következtében alultápláltság léphet fel és egyéb betegségek is megtámadhatják a legyengült szervezetet.

A hasmenés a legfontosabb egészségügyi kockázat, ami közvetlenül a szegény higiénés körülmények miatt fordulhat elő. Egyszerű, szappanos kézmosással a hasmenés kockázatát mintegy 70%-kal csökkenthetjük. További odafigyeléssel pedig tovább növelhetjük a biztonságot, pl. megfelelő árnyékszék kialakításával.

Egy másik gyakran előforduló betegség a kolera, mely a belsőszervek bakteriális fertőzése miatt keletkezhet. Súlyos hasmenést okoz és hasonlóan a "hagyományoshoz", a folyadékveszteség miatti kiszáradásban hamar meghalhat az ember. A kolera világméretű probléma, ma elsősorban olyan vészhelyzetekben fordulhat elő, amikor kevesebb figyelem összpontosul a higiéniára. A Haitin történt földrengés után mintegy 600 ezer ember kapta el a fertőzést, csaknem 8000-en pedig bele is haltak a betegségbe. A kolerát legegyszerűbben megfelelő tisztaságú és minőségű víz fogyasztásával, higiénés szabályok betartásával (az ételre is odafigyelve) lehet megelőzni.

worm.jpgA különböző férgek, paraziták is igen könnyen szaporodnak és terjedhetnek egy olyan helyen, ahol kevés figyelmet fordítanak a szanitációra. Elsősorban fertőzött emberek által szennyezett földdel való érintkezés miatt kaphatjuk el a férgek lárváit, vagy fertőzött ételt fogyasztva. A fejlődő országokban élő lakosság mintegy 10%-át érinti a probléma, ami az esettől függően kóros alultápláltsághoz, fertőzéshez, növekedésbeli zavarokhoz vezethet. A hasmenéshez hasonlóan szintén a gyerekek vannak kitéve a leginkább a féregfertőzéseknek, becslések szerint mintegy 400 millió iskoláskorú gyermek él valamilyen féreggel a testében.

A tífusz bakteriális fertőzés, mely fertőzött étellel, vízzel juthat szervezetbe. A tünetei fejfájás, tengeribetegséghez hasonló émelygés, étvágytalanság. Évente mintegy 12 millió embert érint a betegség.

Mit tehetünk?

Minden túlélőnek érdemes beszereznie legalább néhány, alapvető felszerelést szükség esetére, amik jól jöhetnek egy ilyen helyzetben:

 - egy közepes méretű, szorosan lezárható fedelű műanyag kannát

 - erős kivitelű műanyagzsákokat, madzagot

 - fertőtlenítőszereket

 - szappant (lehet folyékony is, antibakteriális kivitelben is kapható), antibakteriális gélt

 - toalettpapírt

emergencysanitation.jpgHa megszűnne a vízszolgáltatás és nem lehetne leöblíteni a vécét, az első és legegyszerűbb dolog amit tehetünk, hogy a vécécsészébe helyezünk egy műanyagzsákot, mintegy kibélelve azt. Használat után a zsákot alaposan megkötjük és a lezárható kannába helyezzük. Ha valami oknál fogva nem állna rendelkezésünkre vécécsésze, akkor két lécet a kanna szélére helyezve alkalmi budit készíthetünk. Természetesen béleljük ki használat előtt műanyagzsákkal és ugyanúgy járjunk el, mint az előbbi esetben: használat után a zsákot összekötve visszatesszük a csomag tartalmát a kannába, majd lefedjük azt. Egy vécédeszkát is rátehetünk a kannára, ha éppen van kéznél egy, mindent a kényelemért! :)

Minden használat után öntsünk valamennyi fertőtlenítőszert a kannába, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását, majd alaposan zárjuk le azt!

Tele kanna esetében meg kell szabadulni annak tartalmától. Ha ekkor még mindig nem elérhető semmilyen civilizált megoldás a megsemmisítésére, akkor célszerű elásni azt, így megelőzhetőek a patkányok, bogarak által terjesztett fertőzések. Ássunk egy 50-100 centiméteres gödröt, legalább 30 méterre a legközelebbi kúttól vagy egyéb vízforrástól! Hegyes, dombos környezetben a kúttól alacsonyabban fekvő részen ássunk, hogy megelőzzük a víz elfertőzését az esetleges szivárgás miatt! Ha valamiért nem tudnánk a tele kannát azonnal elásni, akkor gondoskodjunk a megfelelő tárolásáról, nehogy beszennyezze a környezetet! Ezekkel a megoldásokkal legalább addig tárolható az emberi ürülék biztonságosan, amíg a víz- és csatornaszolgáltatás helyre nem áll, vagy más módszerrel meg nem oldjuk a kérdést addigra.

Egy igen részletes leírást találtam ezen a weboldalon árnyékszékekről. Természetesen mindenkinek a lehetőségei szerint érdemes megfelelő módszert választania a pottyantás biztonságos körülményeinek megteremtéséhez. Lakásban élőknek ideiglenes megoldásként a kanna a célszerű választás, akik viszont rendelkeznek kerttel, földdel, azok építhetnek hagyományos árnyékszéket is. A legfontosabb szempont a hely kiválasztásánál mindig az, hogy a közelben lévő vízforrástól megfelelő távolságot tartsunk! Egy 1-1,5 méter mély gödör fölé épített budi viszonylag könnyen elkészíthető, ha rendelkezünk megfelelő felszereléssel és tudással. A balesetek elkerülése miatt szerelhetünk "gyerekzárat" is a lyuk fölé, lehajtható, esetleg lakattal zárható fedelet építve rá.

Van más megoldás is? Nektek mi jut eszetekbe a témával kapcsolatban? Várom a kommenteket!

4 komment

Címkék: felszerelés túlélés toalett higiénia

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr984766002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2012.09.10. 14:51:47

Ez a kanna nagyon jó ötlet. Arra gondoltam, hogy fedeles vödör is megfelel erre a célra, ha valakinek nincs kannája. Újságpapír-rétegekkel is lehet "bélelni".Célszerű egyenesen a vödörbe csinálni, szerintem egyszerűbb, mint a WC-csészét bélelgetni.
A WC-t ilyenkor nem árt lelakatolni, nehogy bejöjjenek rajta a patkányok (különösen földszinten).

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 15:57:56

A kulcsszó a komposztwc. Nem kell víz és a lebomlás során nem zavaró a bűz, csak beoltani talajjal és magas széntartalmú hulladékot kell adagolni a excrementumhoz (fűrészpor, szalma, széna, falevél, újságpapír, stb.)
humusz.hu/hirek/komposzt-wc-hazilag/1896

Ez bármelyik lakásban is kialakítható, ha nincs lehetőség az elhagyására egy ideig, de azért jobb kint. A végeredmény pedig mehet a kertbe a komposzthalomra majd a zöldségek alá.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.09.15. 18:33:20

@Egyasokkozul: A tőzegfekáltrágyával vigyáznék, szántóföldre még kiszórnám, de otthon semmi esetre sem használnám.

Voltak egyébként a talajerőpótlásnak ilyen irányú próbálkozásai hazánkban is, lehetett kal-kulálni (bocs a szóviccért) az egy főtől várható széklet és vizelet mennyiségével, stb.

Az emberi széklet - főleg a civilizált körülmények közt élő, jól táplált ember széklete - nagyon nagy mennyiségű fehérjét (ergo, nitrogént) tartalmaz, hiszen jelenlegi fogyasztásunk miatt rengeteg a feleslegen bevitt fehérje. Egy része zsírrá és cukorrá alakul (természetes körülmények közt, borzasztó negatív energiamérleggel, de mégis csak így lehet raktározni), jelentős része kiürül.

Ha túlélési, hosszú távú túlélési helyzetbe kerülsz, akkor egyrészt a fekáltrágya messze nem lesz annyira értékes, mint most, a jólétben. Másrészt viszont az egészségügyi kockázatok a kezelésnél fokozottan fennállnak, ezért én a kis túlélőkert trágyázására sem közvetlenül, sem kezelve nem használnám.

Ha valaki mégis ragaszkodna hozzá, akkor ne a zöldségek, elsősorban a gyökérzöldségek alá tegye, egyrészt ezek fogyasztható része a földben, földön képződik. Másrészt ezek a növények hajlamosak a nitrátot, nitritet is halmozottan felvenni, ami hosszú távon, elsősorban a gyerekekre nézve veszélyes. A nitrát ugyanis a vörösvértest haemoglobinját blokkolja azzal, hogy erősebb kötésbe lép vele, és onnantól kezdve az a vörösvértest már nem szállít oxigént.

Kerti talajerőpótlásra a komposzt ajánlható. A föltöltött kerti talajokban meglévő talajerő bőven elég arra, hogy évekig ne zsarold ki a földedet (komposzttal ez az idő még jobban kitolható), aki akar, az meg vegyen némi műtrágyát. Bár a tárolással ezek is vesztenek erejükből, illetve állaguk is változhat, egy helyben maradós civilizáció-újjáépítős esetben segíthet egy kis extra hozamot elérni.

mengyan 2014.02.17. 11:57:42

Szerintem a leírás túl van ragozva. Persze lehet, hogy ez ennek a "hobbinak" a sajátossága. Véleményem szerint ugyanis nem áll meg az élet, ha nem jön a csapból a víz, viszont az alternatív vízvételezés, vagyis a hogyantobább' nagyban függ attól, hogy milyen helyen lakik az ember. (Az ivóvizet lajtoskocsival a honvédségnek, amennyiben katonai okokból túl "elfoglaltak", akkor a polgári védelemnek _kötelessége_ biztosítani. Mivel ez közel azonos Budapesten és a legkisebb, legeldugottabb faluban is, erre most nem térnék ki.) Más lehetőségei vannak Budapesten, más vidéki kis- és nagyvárosban, és más falusias környezetben. Láttam én már faluban (jó, nagyközség a hivatalos rangja :-) ) is panelházat. Szerintem mindenképpen célszerű beszerezni 2-3 kantát. Nem kannát, nem valami hiper-szuper csilliárdos víztároló edényt, stb, hanem egyszerű paraszti zománcos kantát. Íme, így néz ki: images-hu.gs-static.com/products/800x600/2013/12/27/52bdfc6f5871d.jpg . Célszerű 2 azonos és egy különböző színűt venni. A két azonos a szürke vagy fertőzött víznek, a különböző színű a tiszta, forralás után - vagy akár forralás nélkül is - iható víznek. Gondolom nem kell ragozni, hogy a színe alapján tudod a legkönnyebben megkülönböztetni, hogy melyikből ne igyál még csak véletlenül se. Sok kisvárosi vasműszaki boltban máig kapható. Ezen kívül kell még 1-2 műanyag lavór, ez "békeidőben" használható pl arra, hogy a mosógépből kivett ruhát az ember elvigye benne a szárítóhoz. Szükség lehet még valami vízszűrőre, de ehhez ti jobban értetek. Ha megszűnik a vízszolgáltatás, egyszerűen fogod a két azonos színű kantát, és pl Budapesten lebattyogsz a Duna partra, és megmeríted. Kialakításából, méretéből adódóan viszonylag könnyen cipelhető. Azért az ember kezét tudja ám húzni, ha gyalog kell végigcipelni pl az Üllőin. Ilyen esetben inkább egy ALICE (vietnámi háborús filmekből jól ismert külső fémvázas málhazsák, a zsák eltávolításával a keret önállóan is hordható) hátizsák keretet javaslok, valamilyen műanyag ~30-40 literes edénnyel. Mivel nagyon elterjedt, jó eséllyel kapható rá direkt vízhordó edény is. Ha vidéki városban vagy, akkor neccesebb lehet. Ha van tó vagy folyó, akkor nincs gáz, jó eséllyel még közelebb is van, mintha pl a Kerepesi túlsó végén laknál. Ha nincs természetes víz, akkor keresned kell valamilyen - lehetőleg tisztálkodásra alkalmas - vizet. Ezután pedig szükség szerint beleöntöd a wc-be. (Ezermester kedvűek a tartályt átalakíthatják úgy, hogy oda is önthetik, különösen ha a manapság divatos, csészére ültetett tartálya van.) Kis gyakorlással úgy leöblíted 1/3-1/2 kanta vízzel a vizeletet, hogy nem fröcsköl vissza, de egy kiadós nagydolog is megvan egy kantából. Ez utóbbit könnyebb leöblíteni, ha nagydolog előtt teszel 2x2 lapka wcpapírt a csészébe, ugyanis nem tapad le. Faluban sok helyen máig megmaradt kerti dísz céljából az ásott kút, de nagyon dívik mostanság a fúrt kút. Vagy csináltatsz ilyet, vagy egyszerűen bekopogsz olyan házakba, ahol kintről látod a kutat, és megkérdezed, hogy működik-e, és adnának-e pár kantával. Hacsak nem vagy haragban az illetővel, akkor fognak adni, mert itt még összetartóak az emberek. Végezetül a műanyag lavórról: a mosógépre helyezve remekül használható mosdókagyló helyett. Géppel mosni addig úgysem fogsz, amíg nincs víz. A mosdókagylót nem javaslom, mert akkor elveszik a nehezen felcipelt víz, ami még kiválóan alkalmas wc öblítésre. Tulajdonképpen használható a mosdókagyló, csak szét kell szerelni a bűzelzáró szifont. Legtöbb esetben csak egy pohár szerű alkatrészt kell letekerni az aljáról. Viszont erősen fertőzésveszélyes, ha megsérül a kezed, és ha nincs benne gyakorlatod, jó eséllyel meg fog, mert nem sorjázzák le rendesen. Tapasztalat. Ezután alá kell tenni a felmosó vödröt, és kész. A kádat célszerű szürke víz gyűjtésére befogni, hogy legyen mivel leöblíteni a wc-t. Természetesen innen a wc-be átvinni a felmosó vödör sokkal alkalmasabb, mint a kanta. Higgyétek el, 1-2 napig nem olyan büdös a mosakodó víz, hogy ne lehessen kibírni. Mondjuk amit a wc-ben magam után szoktam hagyni, az sokkal büdösebb. :-) A mosogató víz nem biztos, hogy alkalmas bármire is, de az öblítő még akár kézmosásra is, kézmosás után pedig wc öblítésre. Remélem, hasznos volt a véleményem. Egy olyan 35 éves vidéki srác vagyok, akinek gyerekkorában ezek a dolgok mindennaposak voltak. Olyannyira, hogy 10 éves koromig csak a szomszédban volt bent a lakásban vezetékes víz, még az iskola alsó tagozatos épületében is pottyantós wc volt, meg kantával kellett a kerti csaptól hordani az osztályterem egyik sarkában elhelyezett lavórba a kézmosó vizet.
süti beállítások módosítása