HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Prepperek, ti őrültek!

2014.02.08. 19:10 Martin Blake

wtc.jpg1993. február 26-án bomba robbant a World Trade Center északi tornyának tövében. A merénylő tervei szerint a detonáció ütötte lyuk miatt az épület rádől majd a déli toronyra, elpusztítva mindkettőt. A terv nem egészen így sült el, de amellett, hogy 6 ember életét vesztette, igen sok másikat kellett evakuálni a megrongálódott épületből. Utóbbiak között volt egy irodista is, akire sokként hatottak az események. Az illető ezután gondos tervezésbe kezdett: alaposan feltérképezte a környéket, az épületet, számtalanszor végigjárta a vészkijáratokat, felmérte a lehetséges menekülőutakat és mindent, ami segíthet neki akkor, ha hasonló katasztrófa következne be. Erre csak 8 évet kellett várnia. 2001. szeptember 11-én egy repülőgép csapódott munkahelyének épületébe, csapdába zárva őt és megannyi más embert. Követve a korábbi terveit, egyike volt annak a kevés túlélőnek, akik végül megmenekültek a roskadozó romok alól. Ennek az embernek az életét a felkészültsége mentette meg.

Ez a rövid sztori azonban sajnos ritka. Egyesek szerint az emberiség alig 1%-a fektet időt és energiát abba, hogy egy igazi vészhelyzet esetén is túlélhessen. Másszóval a népesség túlnyomó részének napról-napra szűkülnek a lehetőségei a fogyatkozó készletek, a drámaian csökkenő egészségügyi állapotok, a közbiztonság romlása miatt. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy milyen lehet az élet az üzletek bázárása után, hogy milyen hamar válhat félelmetes zombihordává egy éhező tömeg. Ahelyett, hogy némi időt szánva biztonságban tudnák magukat és családjukat, inkább kifogásokat találnak, hogy miért őrültség prepperkedni és miért is nincs rá szükség. Egy olyan világban élnek, ahol a civilizáció, a társadalom jól működik.

Olvasgatva a híreket, ez a társadalmi berendezkedés viszont egyáltalán nem tűnik olyan stabilnak, mint amilyennek sokan hiszik. Szíriában évek óta dúl a polgárháború, épp a napokban menekítettek ki néhányszáz, főleg idős embert Homsz városából. Mindegyikük szinte csonttá soványodva ért békésebb területre, némelyikük már hónapok óta nem evett kenyeret sem. Rápillanthatunk a szomszédokra is. Ukrajnában hetek óta tart az oroszokkal szimpatizáló kormány és az Európai Unió mellett pálcát törők csoportjainak rivalizálása. Az országban több helyütt akadoznak a szolgáltatások, a közbiztonság. Néhány helyen gyakorlatilag már nem a kormány tartja a kezében a gyeplőt. Délebbre, Bosznia-Hercegovinában is erőszakba csapott át a békésen induló tüntetéssorozat, a cikk írásakor a magyar külügy is óvatosságra inti az országba tartó, vagy ott tartózkodó honfitársainkat.

Vegyünk most végig néhányat ezek közül a kifogások közül. Miért nem készül fel az emberek 99%-a?

"Ugyanmár, soha nem fog bekövetkezni, meg amúgyis biztonságos környéken élek!"

Annak az esélye, hogy valamilyen katasztrófával kell szembenézni, az urbanizáció terjedésével, a lakosság gyarapodásával arányosan növekszik. Egy célpont minél nagyobb, kiterjedtebb, az annál könnyebben kap találatot. Még ha a te környéked nem is szenved közvetlen károkat, elzáródhat kulcsfontosságú területektől, amiket telibe talált a krach. A világ minden pontja célpont lehet, természeti katasztrófától kezdve háborúkon át járványokig bármi felütheti a fejét. Nincs kivétel, senki sem sebezhetetlen.

"Meg vagyok győződve arról, hogy minden helyreállítható és az én környékemen hamar visszatér az élet a normális kerékvágásba."

Az éppen regnáló kormányok minden lehetséges módon igyekeznek elhitetni az emberekkel, hogy bármi történjék is, ők tudnak segíteni. Szerencsére eddig ez valóban így volt kivételesen komoly és mély problémák hiányában, ezért nem kellett emberek millióinak eltakarítania a romokat fáradságos munkával. De a történelemkönyveket végiglapozva hamar rájöhetünk, hogy ez nincs mindig így. Járványok, földrengések, árvíz, háborúk időről-időre felbukkannak. Legutóbb például Fukushimában láthattuk, hogy kevesebb, mint 24 óra alatt mennyire megváltozhat minden körülöttünk.

"Mindegy, hogy mennyire borzalmas események történtek, a segítség hamarosan megérkezik, csak ki kell húznom addig."

Segítség akkor jöhet, ha van elegendő ember és erőforrás. A közelmúlt katasztrófái például elég elszigetelt, távoli helyeken következtek be, így az azokat sértetlenül megúszó többségnek lehetősége volt segíteni a bajbajutottakon. De mi van, ha egy egész ország kerül bajba? Vagy az egész világ? Feltételezni, hogy valaki (pl. kormány) majd a segítségedre siet az igazán nagy bajban, egyszerűen veszélyes. A kormány - ha még egyáltalán létezik ekkor - elsősorban a kritikus, prioritást élvező helyeken fog segítséget nyújtani. A te környéked akár hetekre, hónapokra is lehet a prioritási listában és már rég hulla leszel, mire a segítség megérkezik.

"Még ha történne is valami, a városban rengeteg élelmiszert és egyéb készletet vehetek magamhoz."

34.jpgVárosok tucatjai bénulnak meg akár egy egyszerű áramszünet miatt is. Leesik egy kis hó, eső, és az üzletek polcairól hamar eltűnik minden portéka. Becslések szerint egy átlagos város mintegy 3-4 napra elegendő élelmiszerrel, vízzel rendelkezik. Számold ki például, hogy ez mit jelent a te esetedben: a településed lakosságának számát oszd el az ott található élelmiszerboltok számával. Most képzeld el ezt a hordát éhesen, szomjasan, ahogy megrohamozza az üzleteket! Mindennap láthatod a kamionokat, ahogy folyamatosan pótolják a készleteket. Képzeld el, hogy ezek a szállítmányok leállnak. Az élelmiszer hamarabb fog eltűnni, mint gondolnád.

"Az én kormányom, a közösségem, a szomszédaim nem fogják hagyni, hogy szenvedjek."

Ha a víz, élelmiszer, egyéb szükséges dolgok nem állnak rendelkezésre az államnak, hogy elossza azokat, akkor mindenki, aki nem készült fel korábban éhezni, szomjazni fog. A szomszédaid is a 99%-hoz fognak tartozni, ahogy te is. Azok pedig, akik előrelátóak voltak, nem valószínű, hogy sok emberrel meg fogják osztani a készleteiket. Elvenni tőlük sem lesz egyszerű, mivel ők erre is felkészültek, valószínűleg jobban felfegyverzettek, biztonságosabb helyen is élnek, mint te. Másrészt pedig rendkívül önző elvárni azt, hogy majd a szomszéd feláldozza magát és családját csak azért, mert neked túl megerőltető lett volna felkészülnöd. Egyszerű a megoldás: ne tartozz azokhoz, akik nem prepperkednek!

"3 napra elegendő élelmiszerrel, vízzel és felszereléssel rendelkezem, a kormány szerint ez bőven elég lesz nekem."

Három nap rendkívül gyorsan elszalad, és mint láthattuk pl. Japánban, ettől tovább is eltarthat, amíg a segítség megérkezik. Ha lehetséges, minimum 30 napra elegendő vízzel, élelmiszerrel, üzemanyaggal és egyéb felszerelésekkel rendelkezzünk családunk számára. A közelmúlt "kis" katasztrófái után mintegy 1-2 héttel már elért az érintett helyekre a szükséges ellátmány. Ettől komolyabb vész esetén ez az idő lényegesen megnőhet.

"Van pénzem, bankkártyám, mindent megveszek majd, amire szükségem lesz."

Ne felejtsük el, hogy a bankkártyák (hitelkártyák) csak akkor működnek, ha a mögöttük álló rendszer is működik. Néhány ember azt hiszi, hogy néhány plasztikkártyával mindenre képesek és bármitől megmenekülhetnek. Akkor esnek pofára, amikor megpróbálnak fizetni velük, de a bank nem engedi át a tranzakciót, a boltos nem fogadja el a kártyát, vagy egész egyszerűen nincs áram, amivel a leolvasók működnének. A készpénz nélkülözhetetlen a vásárláshoz SHTF esetén. Legyen minden címletből elegendő, de inkább a kisebbekből, hogy ne kelljen sehol váltani, és ne szúrjon szemet a rosszfiúknak a nagy címletű bankó.

"A csapból mindig jön a víz, de ha el is zárnák, akkor sem fognak szomjazni hagyni."

36.jpgAz otthonodba kötött vízvezeték áram hiányában üres lesz. Lajtoskocsira hagyatkozni pedig szintén a kiszolgáltatottságot növeli. Azok, akik kezeletlen vizet isznak folyókból, tavakból, csak az egészségüket kockáztatják. Ha valaki nem is tárol sok élelmiszert, legalább vízből érdemes raktároznia valamennyit. Az ajánlott mennyiség minimum 3-4 liter naponta, fejenként (ebbe beletartozik az ivás, főzés, tisztálkodás stb. is!). Ne feledkezzünk el házi kedvenceinkről, haszonállatainkról sem! Sok helyen kapható nagyméretű palackos víz, amelyek egyszerűen tárolhatóak a lakás egyik sarkában. Egy jó minőségű szűrő, fertőtelnítőtabletták stb. is egy átlagos otthon részét kellene, hogy képezzék abban az esetben, ha a vízszolgáltatás megbénulna. Tanuld meg, hogy hogyan kell ezeket használni, hogyan gyűjthetsz vizet. A dehidratáció és a fertőzött víz fogyasztása emberek sokaságát fogja megölni. Víz nélkül legfeljebb három napig bírod ki.

"Nincs elegendő hely a lakásomban, hogy olyan dolgokat halmozzak fel, amit aztán nem is használok."

Mindenféle "holt" helyek találhatóak egy lakásban: ágy alatt, lépcső alatt, a garázsban, csak hogy néhányat említsünk. Szükség esetén pedig függőlegesen is terjeszkedhetünk, egészen a plafonig. El is rejthetjük tartalékainkat a kíváncsiskodó szemek elől, ha van menedékhelyünk, ott is felhalmozhatunk néhány dolgot.

"Nem tudom rotálni a készletet, mert minden megromlik egy idő után és ki kell dobnom."

Sok élelmiszert a szavatossági idő lejárta után is el lehet fogyasztani. Aki viszont úgy érzi, hogy ez nem járható út számára, tartalékolhat valamilyen más, nem romlandó árut is. A mindennapi dolgoknak megnőhet az értéke SHTF során. A vécépapír, öngyújtó, elemek mind-mind értékes csereeszközként szolgálhatnak, amit aztán élelmiszerre (vagy másra) cserélhetünk. Aztán ott vannak a klasszikus élvezeti cikkek, az alkohol, cigaretta, kávé, amikre szintén mindig lesz kereslet.

"Nincs fölös pénzem prepperkedni."

Senkinek sincs. Fel lehet viszont készülni apránként, szépen lassan felépítve egy biztos tartalékot. Egy egyszeri, hatalmas bevásárlás helyett a prepping inkább egyfajta életszemléletet jelent, ahol egy "bemelegítő rész" (felhalmozás) után már "csak" fenn kell tartani ezt a rendszert. Segítséget jelenthet ebben a különböző akciók az üzletekben, kuponok, bónok, de az ingyenes termékminták is hasznosak lehetnek. Sose utasítsunk vissza valamit, ha ingyen adják! Később ez a haszontalan tárgy csere alapját képezheti.

"Ez rengeteg időt és energiát igényel."

Még az az ember is, aki csak belekóstolt a preppingbe, egy orrhosszal előrébb jár azoknál, akik meg nem. Néhány extra konzerv a spájzban már jelentős előnyt adhat baj esetén. A befektetett munka eltörpül ahhoz az előnyhöz képest, amit a felkészülés ad, ha a szükség úgy hozza.

"Fogalmam sincs, hogy mit és mennyit tároljak."

Írd le egy füzetbe minden nap, hogy mit használtál aznap! Pár hét alatt világos képet kapsz arról, hogy miből mennyit fogyasztasz mondjuk egy hétre/hónapra levetítve. Ezeket a dolgokat érdemes majd tárolnod. Aztán tedd fel a kérdést magadnak, hogy mennyi időre szeretnél felkészülni? Ha megvan a pl. heti fogyasztási igényed, akkor könnyen kiszámolhatod, hogy mennyi dologra lesz szükséged pl. 3 hónap alatt.

"Ha nagy lenne a baj, a rendőrség vagy a hadsereg megvéd engem."

37.jpgAzoknak is érdemes legalább elgondolkodni a saját biztonságukon, akik irtóznak a fegyverektől, erőszaktól. Minél nagyobb a távolság a támadód és a családod között, annál kisebb az esélye, hogy valaki megsérüljön. Egy lőfegyver megadja számodra ezt a távolságot. De ha valami oknál fogva ez nem járható út, valamilyen megoldásod akkoris legyen a családod védelme érdekében! Igen sok zombi fogja majd a környéket járni préda után kutatva. Ha a kormány megszűnik létezni, a rendőrség, hadsereg széthullik - nem lesz, aki lekaszabolja ezeket. Magyarországon egy katonára mintegy 330 lakos jut, egy rendőrre pedig kb. 220. Ha nem vagy felkészülve, akkor számodra ennyi biztonság fog jutni. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy pl. akadozó áramszolgáltatás, megrongálódott telefonvonalak esetén nehezebben hívhatunk segítséget tőlük.

"Amíg az áramszolgáltatás helyreáll, használhatom a ledes zseblámpát, ami örökké bírja."

Ezekben a lámpákban valóban hosszú életű izzó található. A szűk keresztmetszetet itt az energia forrása jelenti majd. Az elemek egy idő után lemerülnek. A sötétben sok baleset érheti az embert és a zseblámpán kívül mást is használhatunk fényforrásként. A gyertyák olcsók, némi fényt és egy kevés hőt is adnak. De az biztos, hogy a vaksötétségnél bármilyen fény csak jobb lehet. Emellett az is elképzelhető, hogy akár napokig, hetekig nem áll helyre a szolgáltatás. Még hétköznapi körülmények között is sok ember hal meg a túl hideg vagy a túl meleg miatt. Borítékolható, hogy tartós áramszünet esetén ez a szám megsokszorozódik majd. Fontos tehát felkészülni az időjárás viszontagságaira (úgy a hőmérsékletváltozásra, mint a fényviszonyokéra). Egy lehetőség például egy generátor beszerzése, elegendő üzemanyaggal, szél- és napenergiát hasznosító eszközök felkutatása. Igazsgág szerint az áramszolgáltatás az egyik legsérülékenyebb közmű az összes közül, ráadásul nagyban függ tőle sok egyéb rendszer is (pl. a feljebb említett vezetékes víz is).

"Újra és újra hallgathatom ezeket pánikkeltő szövegeket, de a végén semmi sem lesz belőlük."

Talán a Y2K és a maja naptár körüli mizéria tényleg csak hisztéria volt, addig más események sokkal rosszabbul sültek el, mint elsőre gondoltuk volna. Csak az elmúlt években két olyan cunami söpört végig országokon, melyek mérete és ereje az emberiség történetében az eddigi leghatalmasabb volt. Pusztításuk után még ma, évekkel később is nehezen áll vissza az élet a normális kerékvágásba. Háborúk és terrortámadások tizedelték az emberiséget az elmúlt évszázadban. A prepping az egyetlen megoldás az átlagember számára, hogy esélyt adjon magának túlélni az ilyen helyzeteket.

"Igazi katasztrófa esetén úgyis meghalunk, meg különben is, mi értelme lenne utána élni?"

Még a legpusztítóbb vész után is lesznek túlélők. Miért ne lehetnél te és a családod köztük? És tényleg, mondtad már a családtagjaidnak is, hogy téged nem érdekel a sorsuk, ahogy a sajátod sem? Kevés ember érti meg, hogy bármilyen szörnyen is érjen véget egy katasztrófa, a világ, a növények és állatok, az emberiség viszonylag hamar újra erőre kapnak. Természetesen vannak kivételek, de általában lassú, ámde tartós fejlődés indul be egy idő után. A prepping egyik célja, hogy megadja számodra a lehető legtöbb eszközt ahhoz, amire egy ilyen katasztrófa során/után szükséged lehet.

"A prepperek radikálisok, paranoidok, összeesküvés-elméletekben hisznek, egyszerűen csak nem akarok velük érintkezni."

Víz, élelmiszer és egyéb dolgok tárolása még nem jelenti azt, hogy valaki egy összeesküvés-elmélet híve lenne. Egyszerűen csak gondoskodik a közvetlen családjáról, barátairól. Ha te nem kedveled a preppereket és életszemléletüket, természetesen nem kötelező velük barátkoznod. Ugyanakkor egy prepper nem fogja érteni, hogy te miért nem gondoskodsz a sajátodról. Ők egyfajta életbiztosításként tekintenek a felhalmozott dolgokra és tudásra, amit aztán hasznosíthatnak akkor, amikor ezek már nem, vagy nehezebben elérhetőek.

"Nem értem miért aggódtok, hiszen még sosem volt ilyen biztonságos a világ, mint manapság."

A népesség növekedésénél lassabban nő az elérhető javak mennyisége. Való igaz, hogy vitatható a földrengések, vulkánkitörések és egyéb természeti katasztrófák okozta pusztítás mértéke, hiszen relatíve kevés embert érint. Viszont nem-természeti katasztrófákat figyelembevéve még sohasem fordult elő a történelem során, hogy több, mint 7 milliárd ember versenyezzen az olyan, egyre szűkülő erőforrásokért, mint víz, művelhető föld stb.

"Semmi értelme készleteket felhalmozni, ha úgyis kirabolnak majd."

38.jpgGondot okozhat, ha mindenkinek elmondod, hogy a lakásod kvázi élelmiszerboltként funkcionál. Ha senki nem tud erről a "hobbidról", akkor kisebb eséllyel fognak megtámadni. Fontos, hogy jó kondícióban legyél, ismerj és tudj alkalmazni legalább néhány alapvető önvédelmi trükköt, mivel sok ember fog átváltozni könyörtelen zombivá, csak hogy elvegyen tőled mindent. Viszont azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az idő múlásával sok ember le fog gyengülni megfelelő táplálkozás hiányában, ezért már néhány nap alatt jelentősen csökkenhet a fizikai kockázat (a jóllakott prepperrel szemben).

"Baj esetén a kórházakban ellátnak majd."

Az egészségügyi ellátásra nehezedő teher megsokszorozódik SHTF esetén. Orvosok, ápolók fognak majd hiányozni a munkából, de kevés lesz a gyógyszer, kötszerek és egyéb eszközökből is hiány lesz. Feltételezhető, hogy katasztrófa esetén megnő a járványok kialakulásának veszélye az ellátás akadozása vagy komplett hiánya miatt. A legjobb megoldás itt is a megelőzés. A legfontosabb, hogy figyeljünk a kezünkre és a testünk "bemeneteire". A lehető leggyakrabban tisztítsuk meg a kezeinket, kerüljük a szemünk, szánk stb. érintését. Használjunk antibakteriális szappant, fertőtlenítőszereket és legyen megfelelő elsősegélyládikánk is. Az egészségünkre fordított idő és figyelem életmentő lesz, ha beüt a krach.

"Semmi sem tűnik annyira vészesnek, kár felfújni mindent."

Ezt mondd azoknak, akik túlélték a Katrina vagy a Sandy hurrikánt. Esetleg a haiti földrengést, vagy a két hatalmas cunamit túlélőknek. Kérdezd meg az embereket, miken mentek át a világháborúban, a koreai vagy balkáni háborúkban, vagy hogy Szíriában, Irakban milyen egyszerű az élet. Felkészülni a legrosszabbra annyit tesz, hogy te jobban fogod tudni kezelni ezeket az eseteket. Talán nem fogsz túlélni, de az esélyeidet minden, a felkészüléssel töltött idővel/energiával növelheted.

"Holnapig várhatok a felkészüléssel, az még belefér az időbe."

Nem, nincs rá időd! Az a bizonyos holnap előbb-utóbb elérkezik. Amikor az ország vagy a világ eseményei felgyorsulnak, akkor elég sok ember fog nekiállni felkészülni, de az már késő lesz valószínűleg. A preppinget legjobb elkezdeni tegnap, de legrosszabb esetben is ma még nekiállhatsz. Minden egyes nap, amikor nem gondolsz a jövődre, csökkented az esélyeidet a túlélésre.

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a népesség 99%-a szenvedni fog, vagy akár teljesen el is tűnhet, ha készületlenül éri őket a SHTF. Az a kevés 1%-nyi pedig, akik feláldoztak idejükből, energiájukból, pénzükből valamennyit, tömegével látják majd meghalni a többit. Bár a 99%-nak is ott lebeg a választás lehetősége, hogy statisztikai adat legyen belőlük, vagy tegyenek valamit ez ellen. Csupán annyit kell tenniük, hogy életbiztosításukat kézzelfogható javakra is alkalmazzák, mint vízre, élelmiszerre és mindennapi dolgokra.

Ha bekövetkezik a baj, a ma meghozott döntésed fogja eldönteni a sorsod.

Te melyik utat választod?

(forrás)

219 komment

Címkék: túlélés prepping

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr185805218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tblog 2014.02.10. 13:58:25

@porthosz: Én nem szoktam konkrét katasztrófahelyzetről beszélni. Voltam olyan helyzetben hogy munkanélküliként tengettem az életemet hosszabb ideig. Ne kelljen már elmeséljem hogy milyen jól jött akkor a tartalék amit előzőleg megvettem, beraktároztam.

Az a bullshit ha úgy mond valaki véleményt, hogy tapasztalata nincs, de úgy adja elő hogy az tudja rosszul akinek van. :-)

"pont az ellen nem készül egy prepper"

Árvíz ellen készül, de a hozzászólásban nem arról volt szó. (Mert azt a hozzászólást nem te írtad.) Vörösiszap katasztrófából egyetlen egy volt eddig. De ami megoldás jó volt arra, az a megoldás nem lesz jó egy más fajta problémára. A hirtelen jött tartós munkanélküliséget nem lehet azzal megoldani, hogy odaköltözteted az egész családodat egy másik rokonhoz, hogy tartson el ő téged is, a feleséged is és a gyerekeidet is. Én csak ezt mondtam.

"Mert jelenleg ott tartunk hogy az elmondásod alapján te egy olyan katasztrófát képzelsz el aminél nincs lehetőség elmenekülni az 50-100 km-re lévő rokonokhoz"

Az én legközelebbi vérrokonom úgy 9.000 km-re van. Kétlem hogy át tudnám úszni az óceánt egy komoly probléma esetén.

"DE a te 30 napra előre felhalmozott élelmiszered meg zseblámpád megmenti az életed..."

Volt olyan hogy 100 napra előre vettem élelmiszert. Nem csak zseblámpám van. Ha meg tényleg szó szerint elszabadul a pokol, akkor a védekező eszközök is itt vannak. Ha menni kéne, arra is készültem mindenfélével.

Ha most kellene elindulnod, össze van készítve bármi? Van iránytűd? Van térképed? Egészségügyi csomag be van készítve? Benne van a hátizsákokban a fejenkénti pár napra való ételadag és a víz? Védekezőeszközöd van azokban a hátizsákokban? Fóliatakaró? Egyebek? Olyan fizető vagy csereeszközök, amik gazdasági baj esetén is érnek valamit? (Tehát nem készpénz és nem hitelkártya.)

Mert ha kizárólag menekülésről van szó, az nem megy egy szál ingben, gatyában.

Mad Mind 2014.02.10. 14:07:43

@calishu:
Azért nem csak a döntéstől függ miben élsz. Ha mindenki kis házikóban élne nem lenne elég hely a földön. Az othontermelésnek meg ne csak azt az oldalát nézd, hogy jajde jó megvan, hanem hogy mi a belefektetett munka és eszköz+energia igény. Az önellátás is csak akkor értelmes, ha a kg-ra eső költség alacsonyabb, mint a boltban megvett kg ára.

Mad Mind 2014.02.10. 14:12:08

@Tblog:
Azért azt tudod, hogy egy városi lakást összehasonlítani egy falusi házzal röhejes. 1+félszoba vagy esetleg 1+1 szoba talán nem olyan mint egy többszobás melléképületes falusi ház udvarral.
A falut hetekre eláshatta télen a hó, de azért ez manapság eléggé ritka. Ja és tavaszra elfogyott az élelem, és ha csúszott a tavasz, akkor bajban voltak. Szóval ez nem igazán releváns hasonlat.

porthosz 2014.02.10. 14:16:47

@Tblog:

Nincs ilyen hátizsákom. De látom nem érted. A kérdés továbbra is adott: mi ellen védekezel?

Pl. minek neked iránytü? Magyarországon eltévedsz? Budapesten iránytüvel fogod keresni a keleti pályaudvart?
Védőeszköz szintén miféle? Mert ha pl. gáztámadásra készülsz akkor nem árt ha van nálad gázálarc meg vegyvédelmi felszerelés (ezek nem férnek be egy hátizsákba), ha meg nem akkor minek az egész?

Fizetőeszköz megint ugyanez. Ha csak el akarom hagyni az országot mert pl. polgárháború fenyeget akkor pont elég ha van euróm meg egy külföldi bankszámlám bankkártyával. Ha meg világméretü akkor meg mindez pont semmit nem fog érni, de ez igaz bármely más csereeszközre is. Az első bandita el fogja venni az arany órádat és örülhetsz hogy nem lő le, nemhogy majd még azzal cserélgetnél.

És igen menekülni rokonhoz egy szál gatyában is lehet ha csak a szomszéd faluba kell, ha meg az országot akarod elhagyni ahhoz jó alaposan fel kell készülni előre. De továbbra is tudnod kell hogy miféle veszély ellen készülsz mert ha összeomlik az eu akkor cseszheted az euród. De ahogy irtam az aranyat is, mihelyst valaki megszimatolja nálad már el is vették, tehát akkor az arany mellé fegyver is kell...

És megint csak ott tartunk, hogy amig nem mondod meg hogy miféle veszély ellen akarsz védekezni és mennyi ideig, addig az egész csak mese habbal.

Tudod olyan ez mint a háború, ha minden ellen akarsz védekezni akkor egy egész hadsereget kell fenntartanod, olyan nincs hogy a gyalogos katona majd jó lesz a tank ellen is meg a bombázók ellen is...

Tblog 2014.02.10. 14:17:22

@Mad Mind: Éltem apró lakásban is. Munkanélküli pont lakásban voltam, a kiskamrában volt a hónapokra elegendő élelmiszer. Egyáltalán nem foglalt el sok helyet.

"Ja és tavaszra elfogyott az élelem, és ha csúszott a tavasz, akkor bajban voltak."

Ha a tél kicsúszott, vághatták a következő disznót. A rokonok is ezt csinálták. Ha kiürült a kamra, levágtak mégegyet.

Mad Mind 2014.02.10. 14:17:56

@Tblog:
Aham csak éppen nem látszik mekkora a károsanyag kibocsátása. Én inkább nem aludnék mellette.
Hurrikán lehetetlen. Tornádó volt és orkán erejű szél is volt, de az van évszázadok óta. Nem új dolog és a házak megfelelően vannak általában megépítve. Egy rendesen megépített téglaházat nem nagyon dönt össze egy orkán és egy tornádónak is F5 felettinek kell hozzá lennie.

Mad Mind 2014.02.10. 14:20:38

@Tblog:
Tényleg vágjuk le a kocát, mert akkor jó sok kismalac lesz. Látom nem megy az előregondolkodás. Beterveztek mondjuk 20 disznóból 15 levágását, akkor nem annyira jó plusz egyet levágni, mert akkor a következő évi mennyiség lehet kevés.

Tblog 2014.02.10. 14:29:54

@porthosz: "De látom nem érted. A kérdés továbbra is adott: mi ellen védekezel?"

Kétszer leírtam, hogy példának ott van a hosszú távú munkanélküliség. Újra leírom. Volt benne részem, nagyon nem jó dolog, a tartalék élelmiszer viszont jól jött akkor is.

Lehet hosszú távú áramszünet, gazdasági problémák, olajválság, vízhiány. Közbiztonság hiánya, zavargások. Szélviharok, tornádók, hurrikánok, orkánok -amikból ugyanúgy következik az áramszünet és akár vízhiány is. Mondjak mégtöbbet?

"Pl. minek neked iránytü? Magyarországon eltévedsz? Budapesten iránytüvel fogod keresni a keleti pályaudvart?"

Az Egyesült Államokban élek. Az iránytű kevés ahhoz hogy eljussak vele Budapestre.

"Védőeszköz szintén miféle?"

Lőfegyverek. Legális.

"Mert ha pl. gáztámadásra készülsz akkor nem árt ha van nálad gázálarc"

Abból is van egy.

"Az első bandita el fogja venni az arany órádat és örülhetsz hogy nem lő le, nemhogy majd még azzal cserélgetnél."

Inkább az örüljön ha nem lövi le senki, ugyanis itt a lőfegyvertartás az jog. Itt nálunk a bűnözőket lelövik.

"mihelyst valaki megszimatolja nálad már el is vették"

Önvédelem is van a világon. Érdekes látni hogy baj esetén te azon nyomban feladnád a saját és a családod életét is. Én azért nem adnám olyan könnyen.

"amig nem mondod meg hogy miféle veszély ellen akarsz védekezni és mennyi ideig"

Az egyiket 2-szer leírtam. El kellene olvasni a hozzászólásokat és meg kellene őket érteni. De most hogy leírtam vagy 10 másikat, így már nem vádaskodhatsz tovább.

"olyan nincs hogy a gyalogos katona majd jó lesz a tank ellen is meg a bombázók ellen is"

Milyen katona? Túl sok akciófilmet nézel.

Tblog 2014.02.10. 14:31:29

@Mad Mind: Miért lenne lehetetlen egy hurrikán? Nálunk volt. Nem mindenki él Magyarországon. És itt a házak legnagyobb része nem éppen téglaház, elég gyengén dobják össze őket.

Tblog 2014.02.10. 14:32:03

@Mad Mind: Látom nem sikerült megérteni, úgyhogy ilyenkor jön a mellébeszélés. Nem baj.

Mad Mind 2014.02.10. 14:38:19

@Tblog:
Magyarországon lehetetlen a hurrikán kialakulása, mert csak óceán fölött alakulhat ki.
Ha valaki amerikai módra épít házat az úgy jár mint az amerikaiak.
Látom nem megy a válasz. Sosem úgy ölnek állatot vidéken, hogy ejnye éhesek vagyunk öljünk meg egyet, hanem terveznek. Ellentétben veled. Ja és még valami. Az embereknek régen tele volt az éléskamrájuk, mert télen nem kaphattak friss árut. Csak simán logikusan éltek. Most az a logikus, hogy 1-2 hétnél nagyobb zavar kicsi eséllyel jöhet létre. Persze te csak gyűjtögesd nyugodtan a konzerveket, legalább a konzervipar sem megy tönkre.

Tblog 2014.02.10. 14:38:59

@wmiki: Jogos a kérés, viszont eléggé személyes volt a helyzet, azért nem terveztem hogy írjak róla.
A lényeg annyi, hogy a hideget ki lehet bírni, de az éhség az nagyon rossz. Ha pénz szinte semmi, de a kamra tele van tartós élelemmel, akkor az jelentősen javíthat a rossz helyzeten. :-)

porthosz 2014.02.10. 14:39:45

@Tblog: Hát te mekkora lol vagy :DDD

1, munkanélküliség ellen nem élelmszer felhalmozással kell védekezni. Valami baj van itt fejben...

2, Minek neked gázálarc meg iránytü ha a munkanélküliség ellen védekezel? Csak mondom most már a padlón fekszem a röhögéstől :)

3, nem ártana ha előre közölnéd egy magyar blogon hogy te az usáról beszélsz...

De hogy proaktiv is legyek, legközelebb, ha a munkanélküliség ellen akarsz védekezni, akkor inkább tedd félre azt a pénzt amiből fél évre előre kaját vettél és költsd el továbbképzésre vagy vegyél ki egy albérletet egy olyan helyen ahol több a munka

Ilyet még nem is hallottam hogy valaki élelmiszer felhalmozással védekezik a munkanélküliség ellen... Vannak még elborult emberek :)

Tblog 2014.02.10. 14:41:50

@Mad Mind: Nem tudom minek írogatsz Magyarországról hurrikánokkal kapcsolatban. Nem mindenki Magyarországon él, ahogy én sem.

Vidéken pedig most is van disznóvágás, ott is ahol van Spar, Penny Market és Tesco. De biztosan hülyék a vidékiek hogy eszik a házi kolbászt, mikor ehetnének helyette penészes romlott bolti húst. :-P

"Persze te csak gyűjtögesd nyugodtan a konzerveket"

Miért ne gyűjtögetném? Miért fájna az neked az hogy én konzervet eszem, te meg teszkós párizsit? :-)

Mad Mind 2014.02.10. 14:43:34

@Tblog:
Ja hogy te az usában vagy túlélő. Figyu, Európában ha elfelejtetted volna, pár kilométerenként van valami falu, város vagy tanya. Itt az a nehéz, hogy ne találj lakott területet. A túlélési marhaságok amik az usában hasznosak lehetnek esetleg, itt semmit sem érnek.

Mad Mind 2014.02.10. 14:47:34

@Tblog:
Én meg azt nem értem, minek írogatsz hurrikánokról, amikor nem mindenki lakik a karibi térségben, vagy az usa keleti partján.
Terelsz csak. Senki sem mondta, hogy nem vágnak disznót. Arról van szó, hogy ha valaki önellátó, akkor nem öl le csak úgy egy disznót, mert éhes lett.

Tblog 2014.02.10. 14:47:36

@porthosz: "1, munkanélküliség ellen nem élelmszer felhalmozással kell védekezni. Valami baj van itt fejben..."

Éhség ellen lehet élelmiszer felhalmozással védekezni. Munkád nem lesz, de nem leszel éhes. Mivel munka nélkül nincs pénz, pénz nélkül meg boltban nem vehetsz semmit. Ha nem érted az összefüggést akkor az nem az én hibám.

"2, Minek neked gázálarc meg iránytü ha a munkanélküliség ellen védekezel? Csak mondom most már a padlón fekszem a röhögéstől :)"

Látom a 10 másik példát nem sikerült elolvasni. De ha nem olvasod el, akkor miért írsz választ?

"3, nem ártana ha előre közölnéd egy magyar blogon hogy te az usáról beszélsz..."

Nem mindegy hogy miről beszélek? Magyarországon talán nem volt még szélvihar, vagy munkanélküliség, vagy a többi amiket felsoroltam?

"Ilyet még nem is hallottam hogy valaki élelmiszer felhalmozással védekezik a munkanélküliség ellen... Vannak még elborult emberek :)"

Látszik hogy nulla tapasztalatod van. Ha bevásárolsz leárazott élelemből, ami tartós, akkor ha baj van, a pénzedből kevesebb fogy, mert nem kell drága kaját venned, hiszen már megvetted akkor mikor olcsón hozzájutottál. Egyszerű logika. Könnyű megérteni. Lehet gúnyolódni, de attól még nem lesz igazad.

Tblog 2014.02.10. 14:50:39

@Mad Mind: Itt is pár kilométerenként van egy falu vagy egy város. De akkor mesélj hogy mi volt az tavaly, hogy volt olyan település ami egy héten át el volt vágva a külvilágtól a hó miatt? Magyarországon történt.

"Én meg azt nem értem, minek írogatsz hurrikánokról, amikor nem mindenki lakik a karibi térségben"

A hurrikánról te kezdtél sokat írni. Én azt írtam hogy orkán, szélvihar, esetleg tornádó. Mert ezekből van otthon Magyarországon is. Fogalmam sincs, hogy miért emlegetsz folyamatosan hurrikánokat.

porthosz 2014.02.10. 14:58:44

@Tblog:

"éhség ellen lehet élelmiszer felhalmozással védekezni. Munkád nem lesz, de nem leszel éhes. Mivel munka nélkül nincs pénz, pénz nélkül meg boltban nem vehetsz semmit. "

És azt az élelmiszert miből vetted? Csak tán nem pénzből? Nem lett volna jobb azt a megtakarítást befektetni valamibe ami kamatozik is, aztán amikor tényleg kell akkor elővenni és kaját venni belőle? Eddig ez egy nagy 1-es hatékonyságilag.

"Nem mindegy hogy miről beszélek? Magyarországon talán nem volt még szélvihar, vagy munkanélküliség, vagy a többi amiket felsoroltam?"

Nem mindegy. Mert pl. errefelé nem nagyon szokott hurrikán házakat görgetni. Egyrészt mert nincsenek hurrikánok másrészt meg nem papírból építették a házakat. Ebből kifolyólag eléggé hülyén néznek arra aki hurrikán ellen kezd el védekezni... És persze fegyvert és lőszert sem nagyon fogsz te otthon felhalmozni legálisan...
Munkanélküliség itt is van, de még soha senkit nem láttam aki ez ellen élelmiszer felhalmozással védekezett volna :D

"Látszik hogy nulla tapasztalatod van. Ha bevásárolsz leárazott élelemből, ami tartós, akkor ha baj van, a pénzedből kevesebb fogy, mert nem kell drága kaját venned, hiszen már megvetted akkor mikor olcsón hozzájutottál. "

Ez is marhaság. Mi az a leárazott élelem ami tartós? Pont azt szokták leárazni ami már közelít a lejárathoz. Plusz most komolyan, szerinted bárki nekiáll évekre elegendő konzervet felhalmozni? Az meg hogy most akciós a babkonzerv és kettő helyett 4-et veszek 100 forinttal olcsobban, hát nem ezen fog múlni az életben maradásom.

porthosz 2014.02.10. 15:02:31

@Tblog: "De akkor mesélj hogy mi volt az tavaly, hogy volt olyan település ami egy héten át el volt vágva a külvilágtól a hó miatt? Magyarországon történt."

és tudod mi lett a vége? Semmi. Senki nem halt meg, senki nem halt éhen sem szomjan már csak azért is mert az élelmiszer bejutott a településre.

Ugyanis itt magyarországon (meg általában európában) az "egy héten át el volt vágva a külvilágtól" annyit jelent hogy a személyautók nem tudtak bemenni vagy aki a faluban volt kijönni. Gyalogosan simán el lehetett gyalogolni a szomszéd városba (max 8-10 km, 1-2 óra gyalog), a traktorok is simán ki be jártak. Ennyi.

Tblog 2014.02.10. 15:08:42

"azt a megtakarítást befektetni valamibe ami kamatozik is"

Szerinted a bank 50%-os kamatot fizet? Mert a féláron ételvásárlás az pont 50%. De ha tudsz olyan bankot ami 50%-os kamatot fizet akkor azonnal értesíts, mert rögtön beteszem oda a pénzem.

"Nem mindegy. Mert pl. errefelé nem nagyon szokott hurrikán házakat görgetni. "

Hurrikánról te beszélsz folyamatosan. Én csak egy helyen említettem. De ha már leírtam hogy akkor orkán vagy szélvihar, meg tornádó, akkor az nem elég? Vagy Magyarországon már akkora a válság, hogy már szél sincs? :-P

"És persze fegyvert és lőszert sem nagyon fogsz te otthon felhalmozni legálisan..."

Érdekes, csomó vadászt és sportlövőt ismerek. Legálisan vannak lőfegyvereik, Magyarországon.

"de még soha senkit nem láttam aki ez ellen élelmiszer felhalmozással védekezett volna"

Ismétlem sokadszor. Élelmiszerhiány ellen jó a védekezés. Munkanélküliségben számít hogy legyen élelmiszer. Nem a munkanélküliséget oldja meg, hanem a munkanélküliségből adódó egyik problémát.

"Ez is marhaság. Mi az a leárazott élelem ami tartós?"

Érdekes én azokat ettem vagy fél évig. Azt ugye tudod, hogy egy konzervre 2 év lejárati idő van írva, de 7 év után is megeheted mert még jó? Ami lejárt, az nem egyenlő azzal hogy megromlott.

"Plusz most komolyan, szerinted bárki nekiáll évekre elegendő konzervet felhalmozni?"

Igen, itt nálunk több millióan. Magyarországon sem ritkaság az előrelátás. Ha nem is évekre, de hetekre, esetleg hónapokra előre készülnek.

Tblog 2014.02.10. 15:11:17

@porthosz: Jó, akkor te sétálhatsz -20 fokban 10-15 kilométert (és ugyanannyit vissza). Én jobban szeretek olyankor itthon ülni. :-)

porthosz 2014.02.10. 15:14:22

@Tblog: hagyjuk, menthetetlen vagy. De legalább a konzervipar megtudta hogy még vannak hüséges és eltökélt vásárlói :)

Mad Mind 2014.02.10. 15:30:57

@Tblog:
Semmi nem volt. Egy hétig el voltak vágva. Hol jön ez a 30+napos raktározáshoz? Pont azt írtam. 1-2 hétnél többre nem nagyon kell számítani.
Azért vicces, hogy marhaságokkal terelsz. Mondj egy olyan okot, ami miatt érdemes 30+napra felkészülni. Nincs olyan ok, mert bármilyen ok ami 2-hétnél több problémát okoz, nem oldható meg raktározással.
Szerintem hülyeség ilyen hosszan raktározni, szerinted meg nem. Persze amerikában mások a körülmények, de itt Európában nem nagyon vannak "prepperek". És ha beüt valami, akkor se fogjuk megtudni kinek van igaza.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.02.10. 16:09:35

@Tblog: egyrészt ez rizikós, egyetlen felelőségteljes túlélőjelölt se vágna neki több éve lejárt konzervekkel az apokalipszisnek. Másrészt, ha hosszabb is a tényleges eltarthatóság, előbb-utóbb akkor is cserélni kell. Így nyilván kisebb a hobbira elköltött teljes összeg, de azért folyamatosan növekvő...

röhögő 2014.02.10. 16:12:24

@Mária: Mária, Mária! Globális konfliktusban atomolnak, nem soroznak be senkit.

Tblog 2014.02.10. 16:13:09

@Mad Mind: Sokadszorra is leírom. Nálam az étel raktározás nagyon jól bevált, mikor jött a munkanélküliség. Nem tereltem, minden kérdésre adtam választ.

A kocázás az nem kérdés volt, hanem gúnyolódás, úgyhogy gondolom hogy arra nem vártál választ.

röhögő 2014.02.10. 16:16:17

@wmiki: Miva mikkancs? Szégyelled a pofád, h új az avatorod? Mongyuk amijjen randa vagy környezet terhelési díjat kellene szedni tőled. :-))

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2014.02.10. 16:16:51

Szörnyű lehet örökös tagadásban élni, akár még szánalmasak is lehetnének ezek az antiprepperek, ha véleményalkotásban leereszkednék a szintjükre.

Mondok egy érdekességet. Anno, mikor még létezett a varsói szerződés meg a szovjetunio, nálunk már általános iskolában volt szó a polgári védelmi dolgokról. Ez amúgy a katonai iskolákban a honvédelmi alapismeretek alatt is szerepel, valamint mindenki kapott rá kiképzést, aki volt sorkatona. Ez a hidegháború egyik jótékony öröksége volt.
A mai napig létezik olyan a különböző önkormányzatoknál, hivataloknál, rendvédelmi szerveknél, hogy vészhelyzeti felszerelés, m-zárolt készlet, ilyenek. Természetesen ezért szánni való semmirekellők.

Most jön a csavar a történetben. Az, amit anno úgy hívtak, hogy polgári védelmi intézkedések, azt ma úgy hívják, hogy prepping.
Tehát hadd tiztázzam. A mindenkori kormányzat (tudjátok, aki majd jön és megment) már évtizedek óta kiadta a direktívákat, hogy a lakosság hogyan készüljön fel. Van, aki ezeket megfogadta, azokat ma úgy hívják, hogy prepper. Mások telibesz.rják a kormány ajánlását, de elvárják, hogy vészhelyzetben azért jöjjön, és segítsen. Hm, érdekes dolgok ezek.

Akkor most kinek rossz így élni, és ki a szánnivaló?

röhögő 2014.02.10. 16:43:05

A hülye svájciak.. Sose háborúztak, aztán mégis kötelező a bunker. Hüjje prepperek.
Több versenyen voltam Svájcban, receresen bunkerben szállásoltak el. Ott voltak páncélajtóval lezárt részek is. (Minden páncélajtó volt) Kérdeztem arra mi van, amire unott vállrándítás volt a válasz - konzervek. Hüjje prepper svájciak.

ingatlanmagazin.com/epites-es-felujitas/svajcban-nem-epulhet-tarsashaz-ovohely-nelkul-mi-a-helyzet-nalunk-mennyibe-kerul-egy-bunker-a-kertben/

Tblog 2014.02.10. 16:52:12

@Vinitor: Azt nem tudom hogy a magyar katasztrófavédelem mit mond, de azt tudom hogy az itteni katasztrófavédelmi kormány weboldalon (FEMA) ki van írva, hogy mindenkinek legyen elég tartós étele, hetekre elegendő ivóvize, elemlámpája és egyéb olyan dolgai amik vészhelyzet esetén használhatóak.

jogalany 2014.02.10. 16:54:49

@Martin Blake:
A nagy vh biztosan bekövetkezik, ezt O.V. egy a bankárok elött tartott előadásában adatokkal alátámasztva elmondta.
Hogy mikor?
Nagyon nem lehet messze, mert a Nato erők terepruháját cserélik le más meteorológiai övezeteknek megfelelő álcaszínekre.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2014.02.10. 19:39:33

@Tblog: Hogy most mit mond a katasztrófavédelem, azt én sem tudom, de egy-két évtizeddel ezelőtt ez volt a hivatalos állami direktíva a polgárok felkészülése terén. Ahogy röhögő is írta, teljesen hülyék voltak, mint ma a svájciak. Nekünk is magunkba kellene szállunk, és inkább házioltárokat építenünk, hogy legyen hol imádni a biztosan megérkező kormányzati segítséget, akik megmentenek majd :D:D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:03:29

@Rézsöly Püpü: A blog első posztjában (azaz a bevezető utáni, másodikban) írtam először erről. Mea culpa, az új olvasókra is gondolni fogok a jövőben és többször ismétlek majd néhány dolgot, hogy mindenki képben legyen. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:12:48

@porthosz: "csak tudatosítani kell az emberekben hogy egy kicsit több tartalékuk legyen."

Na igen, de ki is az, aki tudatosítja ezt? Kormányzati szinten senkit nem érdekel, a katasztrófavédelem pedig saját anyag híján az amerikai FEMA ajánlásait teszi közzé. Ezt én elég puhánynak tartom, ezért is vagyunk mi. Egyre többen. :)

" aki hónapokra való élelmiszert meg egyebet tartalékol, hisz ott az elsődleges szempont a menekülés. "

Nem értem, miért lenne szempont a menekülés? Másrészt mi van, ha nem tud elmenekülni? A délszláv háborús cikkben szereplő fazon kb. 60 ezer társával együtt majdnem egy évig a városhatárig sem jutott el, mert minden le volt barikádozva. Aki próbálkozott, azt lelőtték azonnal a blokádot fenntartó katonák.

" akkor sokkal többet számít a szerencse."

Szerintem a szerencse és az akarás kéz a kézben együtt jár. Szerencséje annak lesz, aki próbálkozik. Aki csak sodródik az árral, az nem én vagyok. Egyébként meg részben igaz: nem minden prepper él túl - de az esélyeik nagyobbak. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:15:20

@Mad Mind: Ha nincs fűtés, akkor az emberek elkezdenek improvizálni, letojva az aktuális szabályokat vagy a szomszédok véleményét. Pár éve, amikor leállt az orosz gázszállítmány, a déli szomszédoknál is minden panelből gyakorlatilag órákon belül füst szállt fel. És nem barbequeztak.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:17:33

@Ide mit kell írni?: Az argentin nálunk is fent van, de szerintem sokkal közelebbi, ráadásul életszagúbb is a délszláv háború túlélőjéről szóló cikk. Itt elolvashatod, nem hosszú:

varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:21:20

@Mad Mind: Nagyon finom a határvonal a hagyományos túlélősdi és a prepping között. Előbbiben fontosabb a reakció (választ adni egy bekövetkezett szituációra), utóbbiban pedig a proakció (választ adni még a szituáció bekövetkezése előtt).

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:28:21

@Mad Mind: Ez igaz, meg azt se felejtsük el, hogy sokan csak legyintenek, hogy ááá, csak ezt meg azt kell csinálni és minden rendben van. De sokan az idejét sem tudják megmondani, mikor gyalogoltak utoljára 1km-nél többet feszített tempóban, esetleg nagyobb teherrel a hátukon. Tényleg nem tűnik nagy dolognak, hogy tüzet gyújtsunk, mert a discovery channelen olyan gyorsan csinálja a fazon - na de mikor is csináltuk mi magunk utoljára? Ezek az apróságok igencsak megizzaszthatják az embert, ha nincs mögöttük biztos tudás, vagy legalább némi gyakorlat. Persze nem kell mindenkinek Bear Gryllsnek lennie, de azért egy kicsit mégis. :D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:44:25

@Mária: Az addig rendben van, hogy menekülsz, na de hova? És meddig töltenéd meneküléssel az időt? Merre indulnál el? Mit vinnél magaddal? Kit vinnél magaddal? Hol éjszakáznál, ha nem sikerülne első nap a célponthoz eljutni?

A prepping arról (is) szól, hogy ezekre a kérdésekre nem most kezdesz el valamilyen választ fabrikálni, hanem fél percen belül menetre kész tudsz lenni családostul úgy, hogy akár napokig sértetlenül eléldegélj szinte a jég hátán is.

Mert amíg bepötyögöd nekem a választ, az idő alatt én már az ajtón kívül vagyok többnapnyi "túrázásra" készen mind mentálisan, mind fizikailag, mind felszerelésemet tekintve. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 22:53:55

@porthosz: Pontosan ezért vagy te jobban kiszolgáltatva, mint mondjuk a nagyszüleid. ;)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 23:06:58

@porthosz: 8-10km, térdig érő hóban, gyalog, 1-2 óra alatt?

Jó kondiban lehetsz! :D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2014.02.10. 23:27:28

@Tblog: Múltkor nézegettem a katasztrófavédelem honlapját, és lám, mit ajánlanak katasztrófa esetén? A FEMA ajánlásait gyöngybetűkkel lefordítva. Nem is titkolják, több helyen is odaírták, hogy a FEMA ajánlja ezt vagy azt.

Tehát a magyar katasztrófavédelem hozott anyagból dolgozik a megelőzést tekintve, ami igencsak aggályos lehet, mert ezek szerint nagyon kevés figyelem összpontosul a kérdésre. Erre varrj gombot!

Mondhatni elég nagy az inkompetencia legfelsőbb szinten, az átlag (nem prepper) emberkének pedig erről halvány gőze sincs. Mert eddig - szerencsére - kimerül annyiban a munkájuk, hogy becsavarnak kéttucat embert pokrócokba és teát visznek nekik. Adja isten, hogy ne legyen ettől több dolguk, mert egy komolyabb gebasz esetén csúnyán sülne el az egész.

A baj tehát az, hogy átvettek egy kész anyagot, ami nem Magyarország-specifikus, ahelyett, hogy csak útmutatóként használnák az amerikai dokumentumokat (legfeljebb). Az abban foglaltak pedig nyilván eltérhetnek (és el is térnek) a magyarországi igényektől. Én is sokszor beleesek ebbe a csapdába cikkíráskor, mert nem ott élek, de hogy a helyi katasztrófavédelem kövessen el hibákat... Esetleg mindezt élesben... Leteszem a hajam.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2014.02.11. 14:20:21

@Martin Blake:
Azt mégsem írhatják oda, hogy a testvéri Szovjetunio ajánlásával :D
Kicsit lazítottak az elvárásokon, aztán észrevették, hogy nini, a fema is ezt mondja, na akkor rájuk kell hivatkozni.
Amúgy költői kérdés, de pl. egy lépcsőházban ki az, aki egyáltalán elolvassa a tűzvédelmi kiürítési tervet? Amíg az sem téma, szerintem teljesen mindegy, hogy a katasztrófavédelem honlapjára honnan kerül szöveg...

koxi 2014.02.11. 15:11:51

Ááááááá, végre új bejegyzés!! Nemrég már törölni akartalak a könyvjelzőkből, h itt már úgysem lesz élet. Tetszett ez a mai poszt. Remélem nem hagyod abba megint. A téma kimeríthetetlen. Bemutathatnál olyan könyveket, amik ilyen "csináld magad" módon okítanak mittomén villanyszerelést, építkezést, kertészet stb..
Örülök, h újra dolgozol,csak így tovább. Üdv.

nitro1 2014.02.11. 16:02:30

Az ilyen prepperek ugye az autójukba is szereltetnek bukócsövet, valamint mindenhová tűzálló ruhában meg bukósisakban autóznak, mert mi van, ha bármikor beléjük rongyol hátulról egy Rezesova?

Tblog 2014.02.11. 16:22:52

@nitro1: Azt biztosan nem, de van elsősegélycsomag a kocsiban és nem hagyatkoznak kizárólat Pintér Sándor katasztrófa SMS üzenetére. :-D lol

ZeroPont 2014.02.11. 20:39:07

@nitro1: Mondok egy még hétköznapibbat mint Tblog. Egy prepper ha beül az autóba bekapcsolja a biztonsági övet és nem azért mert karambolozni akar, hanem mert megtörténhet. És ez az előrelátás, vagy nevezzük felkészülésnek, talán megmentheti az életét. Pusztán ennyi a nézőpont beli különbség egy prepper és egy átlagember között. Én a saját jól felfogott érdekemben kötöm be az övet, meg az asszonyt és a gyereket, a legtöbben meg ha be is kötik csak azért, hogy meg ne bassza őket a rendőr.
;-)

nitro1 2014.02.11. 20:49:39

@ZeroPont: Én sem azért kötöm be. :-P

nitro1 2014.02.11. 20:51:11

@Tblog: Gyalogsági ásó, önvédelmi fegyver, meleg pokróc, pár konzerv, jégcsákány, tartalék benzinkanna teli, zsugor ásványvíz is van? :-)

Tblog 2014.02.12. 03:59:20

@nitro1: Biztosan. Nálam azért nincs, mert kocsim sincs. :D

shwarcz bácsi 2014.02.12. 15:13:34

@Tblog: Végigolvasva a kommenteléseket, arra jutottam, hogy nem érdemes, ne erőltesd... pár évet éltem az USA ban és Kanadába is. van egy mondás arra felé miszerint : thinking out of the box ...
nem értik, és nem is fogják. ez itt sajnos, még mindig a sötét középkor.

Tblog 2014.02.13. 07:03:51

@Before: Jobb mint a semmi.

Van itt most nálam egy 7 éves konzerv, 5 éve lejárt a szavatossági ideje. Tesztelni fogom. :-D

ZeroPont 2014.02.20. 21:35:34

Azt hiszem lassan nem lesz kérdés a Prepper szemléletmód szükséges vagy szükségtelen mivolta. A poszt megírásakor is megemlítette Martin Blake az ukrajnai helyzetet és az azóta eltelt idő eseményei ékesen példázzák milyen váratlan történések érhetnek akár egy szimpla átlagembert is. Hiszen 10-15 nappal ez előtt szerintem Kijev lakosságának nagy része úgy állt hozzá a kezdődő tüntetésekhez, mint egy szokványos politikai demonstrációhoz. Ami hamar kifullad és elcsendesedik. A jól értesült elemzőkön kívül szerintem a legtöbb átlagembert felkészületlenül érte, hogy a helyzet ilyen gyorsan eszkalálódik. Gondoljunk csak bele, hogy kb. két hete még a megszokott medrében (a napi nehézségekkel fűszerezve) zajlott az élet. A mai hírek szerint viszont Kijev már konkrétan nyílt, háborús övezet. Vajon kinek vannak most jobb túlélési esélyei az átlagemberek közül? Azoknak akik rendelkeztek (ha minimális) készletekkel is és esetleg egy viszonylag biztonságos helyen várják a családjukkal hogy, mi fog történni? Vagy azoknak akik az utcákat róják (itt most nem a tüntetőkre és az erőszakszervezetek egységeire gondolok) és megpróbálnak pénzt kivenni az üres automatákból vagy valami élelmet szerezni a gyereküknek a már rég kifosztott üzletekből? Miközben a városban már összeomlott a tömegközlekedés, a rendvédelem és lassan az alapvető ellátás is veszélybe kerül. A háztetőkön ellenzéki és rendőrségi orvlövészek lapulnak és a tűzvonalban bóklászni nem épp életbiztosítás. És ez nem a világ túlsó felén történik, hanem a határ másik oldalán. És még most szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem állt szándékomban politizálni! Csakis azon elmélkedtem, hogy a kialakult helyzetben azok az ukrán polgárok akik eddig úgy vélekedtek a Prepperekről, mint hasonszőrű magyar kollégáik (Prepperek, ti őrültek!), vajon most is így gondolják-e?

mengyan 2014.02.21. 10:32:26

@ZeroPont: Megszólítva érzem magam, ezért válaszolok: NEM! És a csupa nagy betű nem a kiabálás, hanem a határozott, erőteljes hangnem jele. :-) Pont 1-2 nappal előtte olvastam a délszláv srác írását ezen a blogon. Ezek után sokkoló volt hallani az eldurvult ukrán helyzetről. Korábban úgy tekintettem a főleg amerikai filmekből ismert jelenségre (de ismerem az ojjektumot is, bár bemenni nem sikerült, mert nem volt otthon a gazda), mint olyan őrültek, akik arra készülnek, hogy túléljék azt, amit nem érdemes. Gondolok itt az atombunkerekre és a több évtizedre elegendő készletekre. Volt is erről egy film. Egy repülőgép lezuhant pont egy olyan fickó házára, aki épített egy ilyen atombunkert. Azt hitték, kitört az atomháború, lemenekültek az óvóhelyre és csak 30 évvel később jöttek elő. A gyerekek kínlódását mutatja be, ahogy a szó szerinti 4 fal közül kiszabadulva próbálnak beilleszkedni egy számukra ismeretlen világba. Az élet viszont nagy regényíró, szerintem jobb, mint aki ennek a filmnek a forgatókönyvét írta. Gyerekkoromban sokat voltam nagyszüleim 1ha-os kertjében, és elég szépen megutáltam a kerti munkát. Eldöntöttem, hogy ha lakást veszek, az legalább 5 emeletes épületben lesz, mert oda már kötelező a lift. Aztán szépen megismertem az ökofalvakat és a hipermarketekben kapható kaják árait és minőségét, és előjött a természet és az önfenntartás utáni vágyam. Ugyanis nagyszüleimnél nemcsak azt tanultam meg, hogy ha valamit nem akarok, az a kapálás, de azt is, hogy hogyan kell felépíteni egy önellátó gazdaságot. Nagyapám a horogkeresztes diplomájával (az anslusz után diplomázott Bécsben) csak így tudott fennmaradni és felnevelni 3 gyerekét. És milyen az élet, 1989 okt. 23-án temettük. Talán jobb is, hogy nem érte meg, mert nem hiszem, hogy ez az, amire 40 éven keresztül vágyakozott. Kapálni még mindig utálok, de egy ~2ha erdőben (az egyik ökofaluban lehet választani, hogy legelős vagy erdős területet kérsz-e, de bérelni is lehet mellé) egy állattenyésztő életmódot el tudnák képzelni egy olyan társsal (feleség/barátnő), aki szeret kapálni, és azt a kb 400nöl földet megkapálja, ahol megterem egy 4 fős család éves zöldségszükséglete.

mengyan 2014.02.21. 12:38:02

@mengyan: Két dolgot fűznék még hozzá: Az egyik, hogy nem ukrán vagyok, a "magyar hasonszőrű kollégáik" alatt éreztem megszólítva magam, mégha neveltetésemből adódóan soha nem is használnék olyan hangnemet, mint egyesek amit megengednek maguknak. A másik, hogy most kezdem felfogni mindazt a tudást, amit déd- és nagyszüleimtől, valamint szüleimtől örököltem. Pedig nem vagyok egy tenyeres-talpas parasztgyerek, én mindenáron városi szerettem volna lenni. A szakmám is informatikus, falun gyakorlatilag semmire nem megyek vele, úgy, ahogy nagyapám az építészmérnöki diplomájával. De úgy tűnik, az élet más irányba visz.

ZeroPont 2014.02.21. 20:58:44

@mengyan:Csak általánosságban elmélkedtem, konkrétan nem címeztem senkinek az irományomat, de nem bánom ha magadra vetted, mert úgy látom elég egyformán látjuk a dolgokat és kifejezetten hasznos kis eszmecseréket folytatunk. Bár az is feltűnt, hogy a kezdeti lelkesedés után szinte mindenki felszívódott, mintha csak ketten lennénk a Blogon.
:-)
Nekem az Ökofalvas elgondolással vannak fenntartásaim, mert a jelen helyzetben jó alternatívának tartom, de ha beüt a mennykő csakis úgy maradhat életképes, ha olyan összetartó közösség lakja aki képes és hajlandó is megvédeni azt ami az övé. Olyan barátnőt találni aki pedig szeret kapálni, hát nem tudom. Sok sikert kívánok (őszintén), mert állítólag vannak még csodák. Bár a magunkfajta inkább realista típus.
;-)

mengyan 2014.02.23. 18:40:20

Igen, nekem is feltűnt, hogy jobb oldalt a legutolsó 4 hsz az enyém vagy a tied. :-) Az ökofalvak - pletykák szerint 1 v. 2 kivétellel nagyon összetartóak, kb az életük, boldogulásuk múlik rajta. Viszont azt már én is kétlem, hogy hajlandóak lennének-e fegyvert fogni, ha szükséges. Gondolok itt pl a Krisna-völgyre. Ökofalu vagy sem, a lényeg a Permakultúra kulcsszó, mert csak ez alapján lehet túlélni a piramis legalsó fokát. Ezt arra értem, hogy nem fontos az embernek ökofaluba költözni, és alkalmazkodni a már ott lévőkhöz, akkor is, ha azok pl mélyen elítélik a fegyveres önvédelmet, hanem a permakultúra mentén maga is létrehozhatja a maga ökofaluját a számára legszimpatikusabb emberekkel. Hiszen minden ökofalu a permakultúra elveire épül. Lehet, hogy én is megtaláltam a kertészeti problémámra a megoldást: <a href=">http://www.origo.hu/idojaras/20091218-okos-kert-lusta-kerteszek-permakultura.html">Okos kert lusta kertészeknek: ez a permakultúra</a>

ZeroPont 2014.02.23. 21:21:23

@mengyan: Nem csak az a problémám az Ökofalvakkal, hogy be kéne illeszkedni egy már meglévő közösségbe. Főleg egy olyanba amelynek igen rövid jövőt jósolok a jelenlegi törvényes keretek nélkül. Én voltam Somogyvámoson, a Krisna-völgyben. Hát, ha kitör a balhé róluk legfeljebb azt tudom feltételezni, hogy elmondanak még két Hare-Krisnát a fosztogatók lelki üdvéért. Jó alternatívának tűnhet egy ilyen közösség megszervezése olyan emberekkel akikben megbízol és akik hajlandóak lennének konkrét lépéseket is tenni a „problémák elhárítására”. De vajon mennyi embert lehetne bevonni egy ilyen közösségbe optimális esetben? 100-at, 200-at? És vajon hányan fognak lakni csak a legközelebbi városban amikor beüt a vész? Pár ezren? Az a baj, hogy ilyen esetekben a számok mindig a Prepperek ellen dolgoznak. Ha a városokból megindulnak az éhező tömegek úgy fogják letarolni az önfenntartó közösségeket mint a sáskák. A kis közösség megóvása pedig csak olyan brutális véráldozatok árán volna lehető amire (szerintem) sem lelkileg, sem technikailag (fegyverek, lőszerek beszerzése, használatuk elsajátítása) nem lehet felkészülni a jelen körülmények között.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2014.03.05. 21:26:00

@mengyan: Nem rossz dolog a permakultúra, de ha igazán meg akarod kímélni magad a kapálástól, akkor az erdőkert címszó alatt találod meg, amit keresel. Vagy ha hagyományos kertben gondolkodsz, akkor meg szalmával le kell takarni minden szabad földfelületet, így nem kell kapálni, és az öntözővíz háromnegyedét is megspórolod.

átlátó 2014.03.11. 12:10:52

@Martin Blake: Biztosan az ideg es a kapkodas tette velem, hogy anno nem vettem eszre, hogy eszre vettel... ezennel jelzem, mert soha nem kesö kimondani a nemet az oltar elött sem, hogy igy mar ertem a celjaidat... :D
Amugy sem rajtad röhögtem abban a nehany percben, amig azt a nagy tulelöt nezni birtam a teveben... te jobban megtudtad a nevet jegyezni. Nem, nem vagyok egy kigyurt, szalkas tipus, ugy vagyok, hogy a fejben döl el minden... 168/65 kilo...ezert aztan minusz 5-ig nem is beszelek a csopperröl, hanem fölülök ra. Ha süllyed a hömerseklet, jobban fölöltözök. :D
R.Scott es az ö Antarktisza. Mindketten tudjuk ki az aki beszel a tulelesröl es ki az, aki nem elte tul.

Lord Warrior 2014.03.14. 21:54:10

@porthosz:
Megbocsáss, de ha a hsz-eid komolyan is gondolod, akkor olyan buta vagy hogy, ha tudnád hogy forog a föld kapaszkodnál.

"Régen a nagyszüleimnek mindig volt 2-3 malaca és évente disznóvágás. Ennek már vége ugyanis többe kerül az igy előállított disznóhús mintha megvenné boltból a hentestől, ennyire felment a termények ára."

Kétféleképp is ki lehet hozni olcsóbban a bolti árnál. Mindkét lehetőségre első kézből van tapasztalatom:

1;Az egyik kollégámnak (ő is itt lakik a falunkban) van két kis földje az ingatlan mellett, nem nagy, kb 2x1000 nm. Ezen a területen már tud annyi terményt vetni, amiből évről évre el tud tartani 2 hízót.Ez a két hízó ad annyi húst ami egész évre elég az 5 tagú családjának. Van mellette még 15-20 tyúkja is, így a friss tojás sem jelent gondot.

2;Saját tapasztalat:
Tavaly novemberben mi is vettünk vágásra érett disznót (194 kg) kistermelőtől. Levágtuk, feldolgoztuk, ment fagyasztóra is, füstre is, lett hurka, kolbász, sonka, szalonna is. Mindez kijött 90.000 ft-ból. A kilónkénti ár max 500 ft lett.
Áruld el nekem hol, melyik hentesnél kapsz 500 ft-ért 1kg sertéscombot, vagy egy kiló sütni való kolbászt, hurkát?
Így hogy "egyben" megvettem az egész évre való húst, minimum féláron jutottam hozzá az éves szükségletünkhöz.

Továbbá:Akármit is sulykol beléd a sajtó az árak emelkednek hónapról hónapra. Ha egyszerre veszel nagyobb mennyiséget, azzal mindenképp spórolsz. Ellenőrizhető példa:
A tesco-ban a legolcsóbb tej literje 2 hónapja még 170 ft volt. Egy hónapja 182 ft, ugyanez a tej tegnap 199 ft-ba került.
Mi egy hónapban kb 2 kartonnal fogyasztunk,ergó spórolok ha legalább 4-5 kartonnal veszek egyszerre,azt zumek a fagyládába vele.
Munkanélküliség ellen élelmiszer felhalmozás? Igen!!! Minden hónapban televásároljuk a Mondeo csomagtartóját (persze nem csak kajával) Tészták, liszt, élesztő, konzervek, stb.
Ha én holnaptól munkanélküli lennék, nemhogy egy hónapra, de fél évre is meg lenne oldva legalább a család élelmezése, és legalább az végett nem kéne aggódnom hogy a két kicsi gyerekem mit fog enni amíg nincs munkám.
Elköltözni albérletbe oda ahol van munka?
És a házunkkal mi lenne? Az albérletet miből fizetném?
Porthosz, neked nagyon fura a felfogásod, ha azt gondolod ez olyan egyszerű.
Így látatlanba azt mondanám rád, nagy valószínűséggel apuci kicsi fia lehetsz,akinek 18 éves korára minden a hátsója alá lett téve, és aki azt hiszi hogy egy köteg zsé-vel, vagy egy kis plasztik kártyával bármikor túlél.csak egyet kérdek:
Mit tennél hiperinfláció esetén? Hogyan élnél el egy hónapig ha minden élelmiszer ára 12 óránként megduplázódna? Végy csak egy tojást:0 órakkor az ára 40 ft, 12 óra múlva 80 ft. Egy nappal később már 160 forint,2 nappal később pedig már 640 forint, és így tovább. Meddig bírnád anyagilag fedezni azt a napi 1 szem tojást?
Történelmileg bizonyított példa, a pengővel annak idején épp ez történt.
Nos például ezért sem árt ha akár több havi élelmet is felhalmozol,és folyamatosan fogyasztod frissíted.

Lord Warrior 2014.03.14. 22:17:30

@porthosz:
"és tudod mi lett a vége? Semmi. Senki nem halt meg, senki nem halt éhen sem szomjan már csak azért is mert az élelmiszer bejutott a településre.

Ugyanis itt magyarországon (meg általában európában) az "egy héten át el volt vágva a külvilágtól" annyit jelent hogy a személyautók nem tudtak bemenni vagy aki a faluban volt kijönni."

Te miről beszélsz? A Húgomék már a hóvihar utáni napon szóltak:el kéne vinnem őket vásárolni, mert előző nap a rossz idő végett nem mertek bemenni a városba. Aznap még nem is tudtam átmenni hozzájuk (szomszéd falú), csak a hóvihar után 2 nappal. Bevittem őket a városba, és mit ad isten még aznap sem lehetett kenyeret kapni sehol. Pedig a hóvihar szerda-csütörtökön volt, mi pedig szombaton próbáltunk vásárolni. Szerencséje volt hogy lisztet élesztőt tudtunk venni, az asszonykám meg elmagyarázta hogyan lehet gyorsan kenyeret sütni.

"Gyalogosan simán el lehetett gyalogolni a szomszéd városba (max 8-10 km, 1-2 óra gyalog), a traktorok is simán ki be jártak. Ennyi."

Nálunk minimum 1 méteres hó volt, a falu másik végébe se nagyon lehetett eljutni, nemhogy a 8-10 km-re lévő városba. Ráadásul ha azért indulnál hogy vásárolj valamit, visszafelé számítsd bele a pluszsúlyt is. Amit te itt írtál az normál időjárás mellett reális, nem méteres hóban, amikor még azt se látod hogy egyáltalán úton mész-e vagy szántóföldön, esetleg még egy erős szembe széllel is nehezítve.

Lord Warrior 2014.03.14. 22:40:29

Ja és még valami:
"Senki nem halt meg, senki nem halt éhen sem szomjan"
Nem mert a spontán szerveződő csoportok önfeláldozóan juttattak el hozzájuk ételt, italt, takarót, továbbá vadidegen emberek adtak szállást az arra rászoruló szerencsésebbeknek.

Dream_walker 2014.03.20. 15:56:34

@Lord Warrior:
"Régen a nagyszüleimnek mindig volt 2-3 malaca és évente disznóvágás. Ennek már vége ugyanis többe kerül az igy előállított disznóhús mintha megvenné boltból a hentestől, ennyire felment a termények ára."

Tudom, hogy ezt nem te írtad, de nem találom az eredetit. Viszont hozzászólnék :)
A te példád sem rossz, a vágásérett disznó vásárlása. Viszont portosz kartást egy nagyon súlyos tárgyi tévedés áldozata lett.
Gondolom ezzel még sokan így vannak.
Ugyanis az a disznóhús, amit háztáji körülmények között, háztáji technológiával állítanak elő, az a boltban nem a 990 ft-os disznóhús. Sőt, az nincs is a boltban, hanem csak néhány nagyobb városban, a speckó delikátokban, ugyanis annak a húsnak a kilóára 2500-3000-nél kezdődik, ugyanis nagyságrendileg a minőségben megvan a két-háromszoros különbség. Igény van is rá amúgy, nagyon jól el lehet adni, mert vannak, akik meg tudják fizetni. Meg vannak, akik annyira gazdagok, hogy az ilyen előállítása helyett inkább megveszik a 990 ft-os húst :)
Mert hát 500 forintot adni egy kiló háromezres húsért (vagy a takarmányért, amiből a malac megnő), az nem éri meg. Vízzel felpumpált sz.rt venni 990-ért, az megéri.

Dream_walker 2014.03.20. 15:57:31

portosz elvtárs kartárs, már írni sem tudok, pedig messze még az este :)

Lord Warrior 2014.03.20. 17:52:49

@Dream_walker:
Pontosan. És még ha csak az általad említett felpumpált húshoz viszonyítom azt, amit én vágtam le és dolgoztam fel, még akkor is féláron jöttem ki belőle. Nem is beszélve arról hogy biztos lehetek benne, nem tápozták agyon azt a disznót amit vettem. Garantáltan háztáji, azaz sokkal jobb minőségű húst ad mint amit a boltba kapnék.

mengyan 2014.03.23. 11:02:29

@Lord Warrior: Azért egy 194kg-os disznóból nem lett neked 194kg hús! Jó, ha 100-120kg lett. Tudniillik, az élősúly nem azonos a színhús súlyával. Gondolom a bél- és gyomor tartalmából nem csináltatok kolbászt. Ezen kívül számtalan olyan dolog van, amit még el kell dobni (pl húgyhólyag a tartalmával együtt). Többnyire nem nagy dolgok, de a végső súlyt csökkentik. Ezen kívül vannak olyanok, amit nem vennél meg boltban, pl vér. Nem tudom, a 90.000 Ft-ba beleszámoltad-e a járulékos költségeket? 2db gázpalack (ha a zsírt fa tűzön sütöd ki, ha gázzal tüzelsz alá, akkor +1 palack), böllér(ek) költsége (sokan nem vállalják a szúrást és pörzsölést), műbél a vastag kolbásznak, fűszerek, ital (HP, sör, bor), sütemény a vacsora utánra (a vacsorához az ételt a disznó szolgáltatja :-) ). Szóval amit 2 nappal a disznóvágás után összeszámolsz, az bőven nincs 194kg. Összességében olyan 1000-1100Ft-ra taksálom a "maradék" kilónkénti árát. Ez az, ami sokak kedvét elveszi a disznóvágástól. Meg az, hogy ha van disznód, akkor nincs túlóra! Ha nem adsz neki enni időben, akkor szétszedi az ólat. Gondolom sokan inkább a biztosnak hitt munkahelyet választják, még ha túlórázni is kell. Mondjuk nálunk falun a 10-12 éves kor feletti gyerekek dolga volt a déli etetés, miután hazaértek tanítás után. A szülők meg dolgozhattak nyugodtan. Igaz nem is fenyegették börtönnel a szülőt, ha magára hagyta a 12 éves gyereket néhány órára. Volt olyan ált. iskolai osztálytársam, aki 13-14 évesen suli után megfőzött, mire az apja meg a bátyja 4 óra után hazaértek. Meg olyan is volt, aki 5 tehenet és 2 lovat etetett meg délben, egyedül. Nekem csak 1-2 disznó és 20-25 tyúk "jutott". De ez már erősen off.
Mindenesetre gratulálok a döntésedhez, mert ha nem is jön ki fél áron, de kb ugyanannyiból igen, mint a bolti, és a minőség egészen más! Ha tényleg 3000Ft körül van a háztáji ára, akkor viszont nem féláron, hanem harmadából jöttél ki.

Lord Warrior 2014.03.24. 20:36:41

@mengyan:
Természetesen nem 194 kg színhús lett belőle.:)
Abban igazad van hogy a megjegyzésemben ezt nem vettem figyelembe.
Magáért a disznóért 84.500 ft-t fizettem;
kb 1.000-1.500 volt az üzemanyag ami a szállításhoz kellett;
A palack kölcsön volt (fél palack elég volt), azért nem kellett fizetni, sem a böllérnek mert itt még dívik hogy kollégák (az első hsz-omban említett kollégám volt a böllér), falubeliek egymásnak segítenek.
További segítők a családból voltak.
HP-t egy másik kollégám hozott (kóstolónak saját főzésből) más alkoholra nem volt szükség, mert senki sem ivott szeszet (by: Hofi ) :). Üdítő az inkább fogyott, de azt meg egyébként is veszünk általában 4-5 zsugornyit egy hónapra.
A süti az ilyenkor szokásos hájas fajta volt, és a hájon kívül mindig minden van hozzá itthon. Lord Warrior 2014.03.14. 21:54:10 "Minden hónapban televásároljuk a Mondeo csomagtartóját (persze nem csak kajával) Tészták, liszt, élesztő, konzervek, stb."
A fűszerekre, bélre, sóra ment el további kb 5.000 ft.
Ergó ha vastagon számolok akkor is 92.000 ft ment el összesen rá. Ha mindent összeadok amit felhasználtunk/hasznosítottunk (pl a belsőség a hurkába) akkor legrosszabb esetben is 130 kg-nyi maradt az állatból.
92.000 ft/130 kg=708 ft. Átlagolva ennyire jött ki egy kiló hús. Ennyi pénzért max. 1,5 kg körmöt, vagy 2-3 kg húsos csontot kapsz. Esetleg még 1-1,5 kg kenyérszalonnát. Bármi mást akarnál venni minimum a duplájába kerülne (legalábbis felénk), ha pedig garantáltan háztájit akkor még többe.
Ezt most nem azért írtam hogy vitába szálljak veled, mert abban teljesen igazad van hogy nem pontosan számoltam. Azért tudom csak ennyire pontosan, mert mielőtt rászántuk magunkat itthon többször is átbeszéltük, osztottunk, szoroztunk hogy érdemes-e.
Egyébként épp ma ötleteltünk az asszonnyal hogy talán be kéne invesztálnunk 10-15 tojós tyúkba. Semmi állatunk nincs itthon, Nagymamám halála után Apámnak nem volt ideje az állatokkal is foglalkozni (én akkor még nem Apámmal laktam), így lassan elkoptak, utána pedig az addigi ólak más funkciót láttak el,vagy le lettek bontva. Sajnos tavaly nyáron Apám is "elment", én pedig próbálok minél inkább önellátó lenni. De ez meg már nálam erősen off.

mengyan 2014.03.25. 11:52:55

@Lord Warrior: Kizárólag azért szálltam veled vitába, mert _úgy_tűnt_, hogy kizárólag a disznó árával számoltál, és azt osztottad a teljes súlyával. De ezzel a hsz-el meggyőztél, és biztos vagyok benne, hogy másoknak is hasznára vált kis eszmecserénk az egyéb kiadásokról. A célom nem a kötözködés volt, hanem hogy rávilágítsak - mások számára is - az egyéb költségekre. Mint írtam, egyébként gratulálok a döntésedhez, és mindenkit, aki olvassa ezt, arra biztatok, hogy hasonlóan álljon hozzá. Talán még nem késő újra fellendíteni a háztájit. Tyúkot a pincsik helyett az udvarba! Bár azt mondják a kínaiak, hogy a pincsi is finom. :-) Nem mondom, hogy az egyetlen üdvözítő megoldás, de ha legalább tapasztalata van az embernek a - legalább részleges - önellátásban, az mindenképp növeli az esélyét.
Én tavaly invesztáltam 5 leselejtezett tojó tyúkba 3000Ft-ért. Annyiért még levágni is megéri, de egy évig még simán tojnak, és ezalatt kimegy belőlük a táp nagy része. Viszont sajnos nagyon változó a hozam, látszik, hogy nagyrészt kitojták magukat. Van, hogy egész héten csak 4-5 tojás van, van, hogy minden nap 3-4, de volt már példa 5-re is. Azért vettem csak ötöt, mert nagymamámnak vettem az elmagányosodott kakasa mellé, és nem tudtam, hogy fogadja. A zöldségestől tudtam meg, hogy milyen boldog volt. Sajnos nagymamám a két ünnep között szintén elment. A tyúkról még annyit, hogy ha azért gondolkodtok rajta, mert esetleg ellopják, akkor a normál, nagy tyúkot ne tartsatok, bármi más jöhet: gyöngytyúk, lili, fél lili, stb. Anyámnak még egy tyúkját sem vitték el emberszabásúak (azért nem kétlábút írtam, mert a héja viszont előszeretettel fosztogatja), mert a lili és normál tyúkkal keresztezett fél lili a kedvence, valamint a gyöngytyúk. A lilik túl kicsi és fürge, a gyöngyös meg túl hangos a zsákkal járó tolvajnak.

Lord Warrior 2014.03.25. 19:52:17

Pontosan ezért írtam én is ennyire részletezve, mert sokan úgy gondolják nem éri meg vágni. A kis kalkulálással talán másokat is sikerült erre ösztönözni. Egyébként értelmes emberekkel, emberi hangon, öröm eszmét cserélni, nem úgy mint portosz barátunkkal.:)
Mi is első körben leselejtezett tojókra gondolunk, és azzal párhuzamosan keltetünk új generációt. A zsákosoktól nem félek, rafkós tervem van a lopások megakadályozására. Ha beválik itt is közzéteszem, talán másnak is hasznos lesz. Inkább tartok a rókáktól, és ragadozó madaraktól. Gondolkodni azért gondolkodunk még, mert gyakorlatilag a nulláról kell újraindulni az állattenyésztéssel. Se ólak, se tapasztalat, se takarmánynövény nincs még. Kukoricavetéssel szándékozom majd eltartani őket, na meg amit kapirgálás közben csipegetnek. Egyébként a vezérelv az hogy tojás, és szárnyashús tekintetében önellátóak legyünk.

Lord Warrior 2014.03.25. 19:59:20

Ja ha esetleg érdekel a 2 szomszéd faluban is van egy-egy tojásfarm, évente szokták cserélni az állományt, és nevetségesen olcsón adják a tyúkokat (300-350 ft legalábbis tavaly még ennyi volt). Ha érdekel akkor amint hallom a következő selejtezést, jelzem neked, vagy bármely más értelmesen kommentelő preppertársnak.:)

Dream_walker 2014.03.26. 10:05:38

@Lord Warrior:
A tojásfarmos tyúkokkal sajna nem olyan jó a helyzet. Ha valakinek nagyon olcsón vagy akár ingyen van a takarmány, akkor megéri, de ha úgy kell megvásárolni, akkor viszont növendék csirkét kell venni, és azt felnevelni.
A tojótyúkok ugyanis - kevés kivételtől eltekintve - tojóhibridek, amelyek csak intenzív körülmények között adnak sok tojást. Magyarul ha nem a megfelelő összetételű táppal eteted őket, akkor bizony csak három-négynaponta tojnak egyet. Úgy pedig már nem biztos, hogy kijön a matek. Sok tojóhibrid hiába áll át a kapirgálásra (ha egyáltalán van nagy udvar, vagy gyümölcsös, ahová kijárhatnak), mert nem úgy lett nemesítve, hogy ezt a fajta takarmányt is jól hasznosítsa. A legjobb, ha régi fajta parlagi vagy kopasznyakú tyúkot tud beszerezni valaki, azok nagyon jól bírják a "ridegtartást", és megfelelő a tojáshozamuk is. Ha minden igaz, a gödöllői kisállatkutatóban szoktak növendékeket értékesíteni.

Lord Warrior 2014.03.26. 20:08:35

@Dream_walker:
Kösz az értékes infót. A tyúkfarmos tojók csak átmenetileg lesznek, amíg nem lesz saját keltetésű tojónk.Gödöllőn is körülnézek majd.

mengyan 2014.03.28. 12:00:11

@Lord Warrior: Örülök neki, hogy tapasztalati úton, és ilyen részletesen cáfoltad meg. Tényleg öröm értelmes emberekkel eszmét cserélni. Engem mondjuk nem érdekelne az sem, ha 2000-re jönne ki, mert nem ezt tartom a drágának, hanem a cigarettát és a napi 2 sört. Más oka van, hogy nem tartunk disznót. Sajnos tönkrement az ól, felújításra vagy újjáépítésre szorulna.
Tyúkok: Köszönöm szépen a felajánlást, de ha nem Orosházán vagy a környékén laksz, akkor inkább megoldom helyben a tyúkok beszerzését. Viszont a gödöllői infó jól jött. Ha viszont infó kell a Pannon Magbanktól (ha mond valamit, ők üzemeltetnek növényi génbankot a Spitzbergákon), akkor van ismeretségem, mert ügyfelünk a Növényi Diverzitás Központ. Persze semmit nem garantálok, lehet, hogy engem is leráznak azzal, hogy nem foglalkoznak értékesítéssel vagy magánszemélyekkel.
Nagymamám a kárpótlással visszakapott némi földet az apjáéból, amit kiadott bérbe, kukoricát termeszteni. Kukoricával fizetnek, szóval nekünk megoldott, gyakorlatilag ingyen van a takarmány.
A youtube-on rengeteg videót találni tyúktartással kapcsolatban, de ezek hatására indult jónéhány magyar blog is. Úgy tudom, főleg angliában van nagy reneszánsza a hátsó kertben (kereső kifejezés: "backyard chicken coop") tartott tyúkoknak. Pár deszkából és lécből, na meg dróthálóból egész pofás és praktikus tyúkólat építhetsz, amivel elkezdheted pl 10-15 tyúkkal. Ezek az ólak úgy vannak megcsinálva, hogy tartozik hozzá zárt, dróthálós "kifutó" is, sőt a legtöbbje könnyen mozgatható, így könnyű áttelepíteni, ha egy adott helyen már elintézték a füvet. Takarmányt kezdetben vehetsz is, ha tudnak legelni, bogarászni, akkor nem kell olyan sok annak a 10-15 tyúknak. Fogsz találni jónéhány ellenérvet is, hogy miért biztonságosabb a nagyüzemi körülmények közt tenyésztett tyúk. De ebből csak annyi az igaz, hogy a fa ólak sok fertőzés forrása lehet, mert meg tud bújni a résekben a vírustól a tetűig minden. Ezért jobb a nagyapáink falazott és évente 1x-2x meszelt tyúkólja. De ha erre nincs lehetőséged, nyugodtan kezd el a fa óllal, csak jobban oda kell figyelni rájuk, és nem árt állatorvostól is tanácsot kérni. Kukoricát mi régebben közel 1ha-on termeltünk, ezen jó évben volt vagy 60q is, de volt, hogy csak 10-12, azt is térd magasságban kellett letörni. Ugyanis mi kézzel aratunk, a régi paraszti módszer alapján, amit kukoricatörésnek hívnak. Egyszer próbálkoztunk a csőtörőzéssel, de legalább 20% volt a pocsékolás, ráadásul utána több munka volt vele, mint ha kézzel törtük volna. Ha esetleg érdekel a kézi kukoricatörés technikája, akkor szivesen megosztom.

Lord Warrior 2014.03.29. 19:56:03

@mengyan:
Ha eljön az ideje lehet hogy keresni foglak génbank ügyben.
Igen fa óllal fogom kezdeni, max bellülre rakok 2 cm-es hungarocell szigetelést, és be drayvitolom, meszelem.Mi amíg apám el nem adta a kert nagy részét nem csak kézzel törtük, de még vetni is kézzel vetettük a kukoricát :). Nem is volt vele sosem bajunk,hacsak a derékfájást nem tekintjük annak.:) Szóval köszönöm hogy ebben is segítenél, de szerencsére a kukorica termesztést apám megtanította, és úgy fogom én is csinálni ahogyan tőle tanultam.Az állatorvos viszont jó ötlet,alkalmazni fogom.

Dream_walker 2014.04.08. 21:00:44

@Lord Warrior:
Tyúkólra belülre ne tegyél hungarocellt, mert kicsipkedik. Vagy le kell takarni minimum osb-lap erősségű réteggel, vagy kívülre kell.
Én kívülre tettem, és bitumenzsindellyel van takarva az esővédelem miatt.
Belülről ősz végén a földtől a tetőig körberakom élére állított kisbálákkal, tavasszal meg kiszedem. Tökéletes szigetelés :)

Vádló Bitófa 2014.04.30. 17:30:07

Egy apró megjegyzés:

"Magyarországon egy katonára mintegy 330 lakos jut, egy rendőrre pedig kb. 220."

Magyarországon a rendőrők 90%-a közönséges bűnöző. Ráadásul fegyverük is van. Még szerencse, hogy csak ennyi az arány...

tunet 2014.09.03. 19:58:22

Tök jó blog. Nem őrültség. Pár cikket elolvastam, tehát nem vagyok prepper (még), és szeretném megosztani azt az érzést, amit többször is éreztem menet közben, hogy nem viszi mániákus túlzásba a dolgot. Volt itt fentebb valaki, aki nagyon kekeckedett, hogy miféle konkrét krach üthet be.
Szerintem pont nem ez a lényeg. :)
Nagyjából tök mindegy, hogy mi miatt lehet a baj. Ha baj van, akkor tudd biztosítani legalább egy ideig a szükségleteidet..., vagy egy táska valamelyik szekrény aljában, ha menni kell, könnyebben sikerül.
Én itthon élek és félek az Ukrán helyzet miatt. Bármi lehet, nekem ne mondja se politikus, se történelem tanár, se közgazdász, hogy ebből nem lehet nagy baj.
3 gyerekkel, nőként izgi és szomorú lehet...
Közben ezt találtam, ha még nem láttátok: pecsimuzeumok.hu/index.php?m=2&s=1&id=226

WildBear 2015.05.24. 19:16:09

@Before: Konzerv: jó minőségű konzerveket venni, amiket amúgy is szívesen megennél !
Javaslom a háromszög formájú sonkakonzervet (90+% színhús tartalommal - ez nyersen is jó, de akár sütni, és rántani(!) is lehet), meg a gyümölcskonzerveket.
Szinte az örökkévalóságig elállnak, de ha akarod, 5 évente megeheted.
Két zsugor ásványvíz, és máris sokat tettél.

WildBear 2015.05.24. 19:17:59

@porthosz: "De ahogy irtam az aranyat is, mihelyst valaki megszimatolja nálad már el is vették, tehát akkor az arany mellé fegyver is kell..."

Ne haragudj, ez hülyeség.
Ennyi erővel semmid se legyen, mert "már el is vették"..
Fegyver meg amúgy is kell, legalább egy gázspray.

WildBear 2015.05.24. 19:28:03

@Lord Warrior: "Az egyik kollégámnak (ő is itt lakik a falunkban) van két kis földje az ingatlan mellett, nem nagy, kb 2x1000 nm. Ezen a területen már tud annyi terményt vetni, amiből évről évre el tud tartani 2 hízót.Ez a két hízó ad annyi húst ami egész évre elég az 5 tagú családjának. Van mellette még 15-20 tyúkja is, így a friss tojás sem jelent gondot."

Amit nem számoltál bele, az a saját munkája; a disznó után ganézni kell, hordani neki a darát, a vizet, és nem utazhatsz el mellőle nyaralni.
Ezzel nincs gond, ha egyébként ráér, de bele kell számolni.

ihasz laci 2015.05.24. 19:39:13

erdekes dolognak tartom ezt a prepperkedest. vannak hasznos reszei. viszont konnyu at esni a lo tulso felere es hulyesegekre kolteni egy rakat penzt.
szerintem hasznos dolog felkeszulni a napi eletre. mit ertek ez alatt? mundjuk elindulsz reggel es bedobsz a taskadba egy esokabatot meg egy csomag zsebkendod. egy lepessel ha tovabb megyunk akkor tanulhatunk uj kepessegeket amik hasznosak lehetnek. mondjuk reszt veszunk egy elsosegely tanfolyamon, vagy meg tanulunk terkepet olvasni.
aztan ott vannak az orult prepperek aki varjak a zombik tamadasat:) bevasarolnak egy rakat kajat meg cuccot es magabiztosan neznek a sotet jovo ele. egeszen addig mig le nem eg a hazuk es ott allnak letolt gatyaval a semmi kozepen.
szerintem a prepperkedes meg felkeszules (szamomra legalabb is) inkabb az elmeleti es gyakorlati tudas elsajatitasarol kellene szoljon mintsem arrol, hogy mennyi kajat halmoztal fel a garazsban.
elvegre egy katasztrofara keszulsz fel amirol fogalmad sincs, hogy milyen lesz. igy eleg nehez minden lehetosegre bevasarolni a megfelelo keszleteket. viszont a tudas es gyakorlat majd minden szituacioban jol jon.

OnemanArmy 2015.05.25. 21:48:30

Szerintem jó ötlet régebben én is csináltam aktívabban csak a pénzhiány miatt most picit "inaktív" lettem de így is ha nem tudok kaját vagy vizet venni más hasznos dolgokkal is kiegészítem a tudásom pl gyógynövények és bogyók gyűjtése vagy az erre utaló könyveket szereztem be (apám honvédségi könyvét is lenyúltam) és előszeretettel szoktam gyűjtögetni is a kertet fullra bevessük de ha úgy van akkor az udvar 90% is belehetne vetni :)
De viszont fegyvereknél nem kell túlzásba esni hisz elég 2 vadásztőr amiből egyet elég ha rá erősítünk egy karóra dárda gyanánt 1 lehet kézbe de ha picit durvább az ellenség ajánlatos egy nyílpisztolyt beszerezni ami olcsó is és az árához képest nagyot is tud ütni amin már egy ideje gondolkozok hogy be is szerzek egyet hogy ha ténylegesen nem kell engedély rá :)
A hely problémát meg megtudom oldani hisz az ágymatracba is rejtettem el wc papírt meg vannak vetőmagok is :)
Amúgy meg a prepperkedés vagy a prepperök nem paranoidok hanem csak simán szintet léptek akik nem a mekibe meg a páwa ruhákba látják a jövőt és remélem hogy nem csak én vagyok így vele ;)

szódabikarbóna 2015.10.15. 10:26:09

Ha városban élsz, többemeletes házban, akkor lehet akárhány konzerved, vized, takaród, gyógyszered felhalmozva, egy nagyobb gebasz esetén pár nap alatt kénytelen leszel elhagyni a lakást.
Az ok végtelenül egyszerű.
A szar a nyakadba fog folyni.
1. Ha ugyanis leáll az áramszolgáltatás, a szivattyútelepek nem szívják el a szennyvizet, az szépen felhalmozódik a csövekben. A felső lakók szennyvize valószínűleg majd nálad is kibugyog mindenhonnan
2. Áramszolgáltatás hiányában nem lesz víz, amivel lehúzd a wc-t. Vagy majd 10 literenként pocsékolod el azt az ivóvizet, amit nem tudsz majd pótolni???
Vagyis: mindenképpen mennek a városlakók a városból. Hogy hová? Hát természetesen a környező falvakba, mert ott úgymond van kaja....
Hamar kialakulnak a portyázó bandák, akiket rohadtul nem érdekel, hogy ki vagy, hány gyereked van. Ha rendelkezel olyasmivel, ami kell nekik, ha szép szóval nem, akkor erőszakkal fogják elvenni.
Egy falu minél messzebb esik a sűrűn lakott területektől (ami most ugyebár kényelmetlen), annál nagyobb esélyük van a túlélésre, egyrészt a távolság másrészt a távolsággal egyenes arányban növekvő energiaigény miatt.
Ha messze laksz, mire eljutnak hozzád, addigra már fáradtak és kiéhezettek lesznek, vagyis könnyű préda...

szódabikarbóna 2015.10.15. 10:30:47

Ja, még valami.
Minél előbb tanuljatok meg kenyeret sütni, és az igencsak jó csereeszköznek minősülő szappan miatt szappant főzni. FŐZNI, nem a másfélhónapos, "majd összeérik" marhaságot csinűlni, hanem ami két óra alatt készen van.
Alapanyag lesz hozzá dögivel.
Lúgot meg lehet fahamuból csinálni. Egy vödör kell hozzá meg egy rongy.
A zsírokat meg akármelyik, utcán talált dögből kinyerheted.
Ez a tudás lehet, hogy az életedet menti meg.

Almandin 2015.10.18. 23:10:29

@szódabikarbóna: A második világháború idején nem volt a társasházakban szennyvíz-visszaáramlás? Esetleg más technológiával vezették el akkoriban a szennyvizet? (70 év azért sokat jelent ilyen szempontból). Én nem emlékszem, hogy világháborús viszzaemlékezésekben olyat olvastam volna, hogy elárasztotta a szennyvíz a házakat. A városi lakosság nagy része helyben vészelte át a dolgokat.
A WC-probléma már egyszer engem is foglalkoztatott. Erre valaki megírta a "Pottyantani víz nélkül" c. bejegyzést, köszönet érte. Ott vannak jó ötletek.

telkoe 2015.10.20. 10:42:06

@Almandin: a 2 VH idejen a szennyviz joresze gravtaciosan elfolyt (pl a Dunaba), ezert nem volt jelentos a problema. Ahol viszont volt ilyen gond ott nagyon durva volt, a Sziklakorhazat gyak elontotte a sajat szennyvize, miutan a felszabadito szovjet hadsereg hos katonai lenyultak a szivattyukat is taplalo generatorukat. A hos szovjet katonak ezutan langszoroval fertotlenitettek a korhazat, a benne levo betegekkel es felszerelessel egyutt.

Most mar szivattyukkal emelgetik a tisztitomuvekig a szennyvizet, ha azok leallnak akkor szep lassan megtelnek a csatornak es az utcaszinten folyik a le ha meg lesz viz.

mengyan 2016.10.23. 14:00:23

@telkoe: Így igaz. Hogy őszinte legyek, eddig bele se gondoltam, hogy nálunk, falun (vagyis város, de csak mert hozzácsatolták a legközelebbi városhoz) is nagy bajban leszek egy esetleges áram kimaradáskor. És nem kell mindjárt a III. VH-ra gondolni, elég, ha megismétlődik 2013.03.15-e (hóvihar esete a 400kV-os távvezetékkel). Nincs két éve, hogy bekötötték a csatornát, és 2 cső megy a házunk előtt, az egyik a gravitációs, a másik a nyomott. Bizony a gravitációs cső csak az utca végéig megy, onnan már csak akkor megy tovább a trutyi, ha van áram. Még jó, hogy magas földszintű a ház, és a kanyarba rakott tisztító nyílás (ez a legalsó nyitott pontja a csatornának) tudja jelezni a bajt.

Adani 2017.01.01. 19:12:44

@mengyan:

Van olyan falu Pest megyében is, ahol ha nem lenne áram leállna minden. Mondhatja valaki ,hogy á gázkonvektorom van az megy áram nélkül is, a szomszéd turbós kazánja meg nem, így ő meg fog fagyni , de én nem, de ha a gázműveknél se lesz áram akkor a gázátadó sem fog menni és előbb-utóbb elfogy a gáz a csövekből. Vízművek dettó, ha nincs szivattyú, nincs áram. Annyi aggregátor meg nem lesz ,hogy mindenhol ott tudjanak lenni. Áram nélkül nincs telefon se, ha a mobil bázisállomás nem kap áramot az se működik, vezetékes telefon sincs már a klasszikus értelemben ,ahol még van ott is csak az első központig analóg, max,. a szomszédodat tudod hívni, ameddig ép a telefonvonal és nem merül ki a központ akksija.

Másik tévhit, amiben most is sokan hisznek ,hogy ha nem lesz víz majd hozok az utca végén lévő kék kútból. Ha a csapból nem folyik a házadban, abból se fog, mert ugyanarra a vezetékre csatlakozik az is, a "kék kút" az nem is kút tulajdonképpen csak egy speciális vízcsap.

stg44 2017.01.25. 19:40:46

Szia!

Ha nem artézi van a sarkon akkor bukó!
Áram nélkül minden falu leállna szerintem, csatorna, víz, gáz, áram, stb szolgáltatások.
Úgy rendezkedj be fűtésre (fás kályha, vegyest... kazán) és világításra (petróleum lámpa, gyertya, fáklya), hogy átvészeld amíg lehet. Én például halottak napja után a temetőben kikukázom a mécseseket (átlátszó üvegest, vagy más néven fehér üvegest) és veszek bele mécses belet. Így a legolcsóbb és leggyorsabb. A színes mécses nem jó, mert gyenge a fénye, jobb a fehér! Bár jelző eszköznek jó lehet a színek kombinációja!
Meg a vasutas cimbitől szereztem néhány (50db) gyantásvásznas fáklyát.

Szia!

stg44 2017.01.25. 19:41:49

Sokszor olyan mécseseket, gyertyákat is kidobnak ami meg sem volt gyújtva!!!!

Irbisz 2022.03.12. 17:08:34

ukajna jó példa, hány prominins nyilatkozta azt "nem hittem, hogy ilyen az életemben előfordul!". Gondolom szegény ukránok sem sokan gondoltak ilyen frontális háborúra:(
(bár a sztálinista putyin árnyékában ilyenre nem ártott volna felkészülni)
Na onnan vagy menekül valaki (itt is jó ha felkészült volt), vagy megpróbál túlélni a segitő orosz "testvérek" alatt, na akkor a klasszik prepper előkészületek tényleg aranyat érnek, egészséget, túlélést jelenthetnek

katzor 2022.04.29. 19:14:07

@Irbisz: Ne sajnáld az ukránokat!

Irbisz 2022.05.01. 21:33:53

@katzor:
majd pont a szarházi kommunistanáci fosztogató gyilkos orosz csürhét fogom sajnálni, hülyegyerek.

katzor 2022.05.01. 22:21:08

kommunistanáci???
gondolkozz mielőbb leírsz valamit!

hülyegyerek az egész családod az!
süti beállítások módosítása