HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

... és hózik

2013.01.19. 11:38 Martin Blake

Végigfutva a reggeli híreket, sok meglepő dologgal nem találkoztam. Tél van, ilyenkor pedig előfordul, hogy esik a hó. A közhely ellenére mégis érdemes beszélgetni a témáról, hiszen a megszokott természeti jelenségek közül ezzel mindannyian találkozunk errefelé. Ordító hideg, havazás, jeges utak, akadozó áruellátás, közművek leállása mind-mind megszokott dolog, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni a veszélyekről és egy legyintéssel elintézni a kérdést. Ne felejtsük el azonban a mondást: "Aki azonban meggondolatlan és lebecsüli az ellenséget, az óhatatlanul az ellenség fogságába kerül. /Szun Ce/". A tél is felfogható egyfajta ellenségként, hiszen harcolunk minden fronton ellene: alaposan felöltözünk és befűtünk a hideg ellen, lapátoljuk a havat, sózzuk és homokkal szórjuk fel a járdát meg persze hóembert építünk a rosszkedv ellen.

frozen tap.jpgAz ember pedig mindig tanul valami újat. A főbérlőm például a legyintése miatt elfelejtette elzárni a kerti csapot a fagy beállta előtt. Tegnapelőtt, munkából hazaérve tehát az fogadott, hogy hatalmas jégpálya van a kocsibeálló környékén, a víz meg spriccel mindenfelé - a jég szétnyomta a csapot, egészen a fővezetékig valahogyan. Végül elzártuk a főcsapot, de többet nem tehettünk: víz nélkül maradtam aznap és tegnap is, míg a szerelő meg nem érkezett. A főbérlőm (egy idős néni) pedig beült a kocsijába este hétkor, majd egy fél óra elteltével beállított 3 darab félliteres palackozott vízzel, mintegy kompenzálni a vízkimaradást. Úgy gondolta, hogy ennyi elég lesz nekem arra, hogy igyak, mosogassak, vécét öblítsek, fürödjek stb. Persze értékeltem a gesztust, nem erről van szó, de azért ettől kicsit többre volt szükségem, amit megoldottam a saját készletemből. Szóval igen, annyira kényelmesre vettem a figurát, hogy a vécétartályt is egyszerűen újratöltöttem a vízből, még arra is futotta (megjegyzem, ő még a második nap is rohangált a boltba hóban, fagyban, mert nem volt elég vize).

Két dolgot emelnék csak ki, amit ezúttal tanultam. Egyrészt mosogatni nem a legjobb dolog, ha szűkében vagyunk a víznek. Ezért ideje lesz beszerezni papírtányért, poharakat és műanyag evőeszközöket. Ha legközelebb kimaradna a víz pár napra, akkor egyszerűbbé teszik az életet, mosogatni ráérek akkor is, ha már helyreállt a szolgáltatás, kár a vizet erre pocsékolni, ha nem muszáj. A második pedig, hogy valamilyen megoldást szeretnék találni a kézmosás problémájára. Kézfertőtlenítő géllel ugyan elérhető némi eredmény, de a dzsuvát azért jobb lemosni vízzel. A baj pedig ott volt, amikor egyedül kellett volna ezt véghezvinni. Családosok előnyben: kézmosáskor az egyik fél locsol, a másik mossa a kezeit. Egyedül viszont nehezebb önteni és mosni is egyszerre, szóval erre még ki kell találni valami kényelmesebb megoldást, talán tudtok ti is ötleteket adni.

És még egy harmadik dolgot is megemlítenék juteszembe, mégpedig a zombiveszélyt. A főbérlőm ugyanis nem prepper és megmosolygott, amikor erről beszélgettünk néha, hiszen "a bolt csak pár perc és ott mindig van minden". Most, hogy egy kicsit belerúgtak a szék lábába, jöttem rá újra, milyen érzés is az, amikor kizökkenti az embert valami a hétköznapokból. Bár engem tulajdonképpen nem érintett az egész mizéria, hiszen fel voltam készülve, de érdekes volt nézni a nénit, ahogy szerencsétlenkedik. Vessetek rám követ, de talán még egy kicsit gunyorosan is mosolyogtam, amikor láttam a sötétben motoszkáló alakot (ja igen, a ház előtt most nincs világítás se, neki pedig nincs elemlámpája) matatni a kocsi körül, ahogy megpróbálja kinyitni a zárat, szakadó hóesésben, kb. tízcentis hóban, erős szélben. Eltartott neki pár percig, aztán az utazás a jeges utakon, majd mindent visszafelé is... csak azért a néhány üveg vízért... Hmmm. A hab a tortán, hogy még ennek ellenére sem vett több vizet, hiszen "majd megy másnap is" inkább. Tényleg nem értem, miért is jobb ez a "szaladunk a szekér után" mentalitás, mintsem felkészülten várni az ilyen helyzeteket. A lényeg, hogy belegondolni is bicskanyitogató érzés, hogy az ilyen emberek miatt egy igazi SHTF szituációban mennyire pokolivá válhat az életünk. Nekem van elég tartalékom, tudom használni a 20 méterre lévő patak vizét is szükség esetén stb., de ő és társai gebasz esetén komoly veszélyforrást jelenthetnek. Ha megtudnák, hogy nekem van vizem, élelmiszerem, ez-az, akkor élesebb helyzetben igen megkeseríthetik az életemet, hiszen elkezdenének "barátkozni" velem, talán rosszabb is. Fontos tehát, hogy saját érdekemben puhítsam őket folyamatosan, beszélgessek velük a lehetséges eseményekről, hogy miért fontos függetlenedni, több lábon állni, avagy prepperkedni.

Te hogyan készültél fel a télre? Milyen tapasztalatokat szereztél az elmúlt napokban, mit érdemes másképp csinálni a hidegben? Várom a kommenteket, ötleteket!

118 komment

Címkék: víz élménybeszámoló

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr585026633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lackó555 2013.01.19. 13:41:10

Mosogatáshoz jó a tiszta hólé , olvasztott jégcsap ...Nálunk az udvaro automatikusan egy hektós hordóba folyik az esővíz .... A palackba töltött vizet a két combod közé teszed és ahogy előredőlsz , folyik a víz is ....és mindkét kezed szabad .... :-)))

enMegmondtam 2013.01.19. 14:30:53

Mondjuk adhattál volna neki egy kis vizet. Vagy ha félted a szupertitkos készletidet, akkor esetleg a függöny mögül való kukkolás helyett segíthettél volna neki bevásárolni.

Őszintén szólva ez a "prepperkedek egymagamban" egy eléggé lúzer póz...

Bartush 2013.01.19. 14:49:05

Dzsuva ellen jó a kesztyű, akár szereléshez is, de ha gondolod mosogatáshoz is ajánlom.

Azon én is csodálkoztam, hogy miért nem vett egyszerre több vizet. De ha nem zárta el télen a kerticsapot, akkor miért várod el, hogy a palackos víz kérdésében logikusan viselkedjen. Persze lehet, hogy ő is egy titkolózós prepper, és ő most téged sajnál, hogy 3 üveg vízzel kell kihúznod 2 napig, de inkább ül a készletein otthon.

Gróf Úr 2013.01.19. 16:53:20

Kézmosáshoz a vadász barátomtól tanult extra víztakarékos módszert ajánlom: műanyag palack kupakját lazán visszacsavarod, úgy, h már ne essen le, de vizet még engedjen (kikísérletezed, menni fog, meglátod!), majd fejjel lefelé fordítva rázod belőle vizet a markodba. Persze ez is könnyebb, ha van segítséged. Meglepően kevés vízzel remek eredményeket lehet elérni.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.19. 17:23:07

@enMegmondtam: Kissé talán szemét dolog volt tőlem, de a kényelmén kívül máson nem esett csorba. Próbálom állandóan ösztönözni, hogy gebasz esetén ne hozzám dörgölőzzön, de úgy látszik ez hosszabb menet lesz. :D

Egyébként a zombi-szempont volt a lényeg: az addig rendben van, hogy segítek neki pár dologban (mert szinte minden nap akad valami), de hadd ne vegyem a nyakamba "az egész világ" baját. Ezek nem olyan dolgok, amin ne tudna önmaga is segíteni - mégsem teszi. Aztán ha baj van, akkor meg hozzám rohangál. Na nem. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.19. 17:25:27

@Lackó555: Igen, nekem megvannak a módszereim, a főbérlőm viszont még a mai napig nem csinált semmit, nem történt előrelépés. Hányszor beszélgettünk már erről, hogy állítson be egy hordót stb... De nem. Úgy látszik jobban megfelel neki az utolsó pillanatban rohangálás. Lelke rajta.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.19. 17:35:52

@Gróf Úr: Hm, jó ötlet, de ehhez még mindig kell egy szabad kéz. Lackó555 ölbeszorítós megoldása eddig a legjobb, de valami másra gondoltam.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.19. 17:50:11

@Acsád Avar: Valamilyen pumpás, vagy dönthető megoldás kéne, hogy a (dzsuvás) kezeimmel ne kelljen fogdosni a palackot kézmosás közben. Tudom, first world problem, de hátha találok valamit.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.19. 17:56:07

Olyasmire gondolok, mint a permetezőkészülékek: a pumpával "feltöltöm", majd szépen lassan kienged egy adagot magából. Egy kézmosásnyi vizet.

Tblog 2013.01.19. 18:15:39

Mi meg egyszer úgy jártunk, hogy a föld alatt tört szét a cső. Észre se vettük csak akkor, mikor megjött egy 3 fizetésnyi vízszámla. Fel kellett ásni az egész udvart, hogy megtaláljuk a szivárgást. Még szerencse hogy az egy nyáron történt. A fagyott földet nehezebb lett volna felásni. :-P

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.01.20. 12:37:37

"kézmosáskor az egyik fél locsol, a másik mossa a kezeit. Egyedül viszont nehezebb önteni és mosni is egyszerre, szóval erre még ki kell találni valami kényelmesebb megoldást, talán tudtok ti is ötleteket adni."

lavórról hallottál már? :D:D

vizsla_barat 2013.01.21. 00:43:24

Igen erdekes dolgokat tanithatnak mostansag vizvezetekszereloeknel. Nalunk minden egyes helyisegnek van sajat foelzaroja,igen,az kerti csap is egy kor,es ha meg el is felejtodik,egy mozdulat es nem omlik a viz. Nem mellesleg fagyallo csap van felrakva ami jo darabig kiereszti magabol a vizet. Hihetetlen,de ez mar a nyolcvanas evekben a hetvegi hazunkban (ami filleres project volt es jo sokaig tartott)is igy volt.

Szenthomárság 2013.01.21. 18:05:18

Új vagyok, lehet, hogy már volt:

edcforums.com/

Van ott minden jó.

Na, olvasok tovább.

Ladeek 2013.01.21. 20:34:36

Bár az első kommentelő is emlitette a hólevet, én megismételném az ajánlatot mert kicsit fennakadt a szemöldököm mikor olvastam, hogy a wc-t is a tartalékoddal öblitetted. A csapadék fogyasztáson kivül mindenre jó, Egy két vödör hó hamar felolvad a lakásban és már lehet is wc-t öbliteni, mosni, stb.

A kézmosást illetően: pénzt és helyet/súlyt spórolsz ha nem veszel erre is külön kütyüt, hanem kitalálsz valamit azzal amid amúgy is van. Pl a félig letekert kupak jó megoldás, használtam már. Ha a palackot felfekteted valahová, farönkre, polcra, stb akkor fogni sem kell, csordogál csendesen mig te kezet mosol.

Tblog 2013.01.21. 20:59:09

Esőt, hólevet felforralod 10 percig és ihatod azt is. Emlékszem, gyerekként sok havat megettünk, de soha nem lett tőle semmi bajunk. Szóval forralás után biztosra vehető hogy szomjoltásra is alkalmas. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.21. 21:33:08

@Ladeek: Nem akartam túldramatizálni, de igazság szerint aznap a fűtés is elment. Volt bekészítve egy kis lavórban kb. egyliternyi esővíz - de meg volt fagyva (ezt a hőmérsékletet a fürdőszobában sikerült elérni...). A mami mondta, hogy hamarosan jön a szerelő, én meg kényelmesre vettem a figurát, ha már hideg is volt egyben. :)

Azért annyira ne szívassam már magamat. :D

Locomotiv 2013.01.23. 19:18:58

Nálunk a fürdőszobában van a WC. Az utóbbi időkben rászoktunk, hogy esti fürdés után nem engedjuk le a vizrt a kádból, hanem egy vödör segítségével ebből a vízből öntjük le a retyit. Nem szoktunk benne kezet mosni, de úgy gondolom szükség esetén arra is megfelelne. Emlékszem öreganyámnál kisgyermekként egy lavorban mostunk kezet szappannal, és hát nem cserélgette benne a vizet minden alkalom után...

Locomotiv 2013.01.23. 19:21:01

@Tuleloblog: Én is ettem a havat gyerek koromban, de ma már nem enném a chemtrail miatt.

prukker 2013.01.23. 20:45:04

Ajvé...Eddig nem találkoztam "élő "emberrel, aki elhitte volna, hogy a zsidók meg a bilderberg csoport vegyszerekkel permetez minket és jól elhitetik velünk(átírva a fizikát is), hogy az pedig kondenzcsík.
Szerencsére vannak szemfüles leleplezők....

Tblog 2013.01.23. 21:14:05

@Locomotiv: Én sokmindenben hiszek, de a Chemtrail nem tartozik ezok közé. Egyszerűen azért mert a chemtrail az elméletnek nincs értelme.

Locomotiv 2013.01.23. 21:58:23

Ok, talán túl paranojás vagyok, de az Amerikai és a Német kormány is hivatalosan elismerte a permetezés tényét. Számtalan fotó és filmfelvétel van magáról a permetezésről és mérések is igazolják a külömböző (ha jól tudom alumínium és bárium) nehézfémek magas koncentrációját. Arról nembeszélve, hogy az elmult évekig nem láttam olyan kondenzcsíkot ami horizonttól horizontig tart és felhőként terül szét. Azt nem tudom, hogy kik és micélból végzik, de hogy ezek a csíkok nem kondenzcsíkokk az teljesen biztos.

Tblog 2013.01.23. 22:20:52

Magasságtól, páratartalomtól, hőmérséklettől, nyomástól, meg még ki tudja mennyi mindentől függ, hogy egy kondenzcsík hogy néz ki.

Én soha sehol nem láttam semmilyen elismerést azzal kapcsolatban, hogy ki akarnák irtani a lakosságot. Azt meg lehet tenni az ivóvízzel, az egészségtelen ételekkel is. Hogy valakik a saját családjaikat permeteztessék le, annak semmi értelme. Meg nem csak a saját családjukat, hanem saját magukat is. Mert nem hinném hogy elrendelték az emberiség kiirtását,hogy aztán a hátralévő életüket egy légmentes bunkerban töltsék el, ahová nem hatol be a "permet". Egy szóval semmi értelme sincs.

Októberben írtam erről pár sort, ha érdekel, olvasd el. makesensenot.blogspot.com/2012/10/mi-ez-chemtrail-ize-mindenutt.html

Locomotiv 2013.01.23. 22:25:38

@Tuleloblog: www.youtube.com/watch?v=pEpWmZw7Y8E
www.youtube.com/watch?v=cnWO5KT8IhI
A második videon jól látható hogy a "kondenzcsík" nem a hajtóművekből jön, már csak azért is inkább 4 csíkot húz a 2 hajtóműves gép. Sajnos ez már nem hit kérdése. :(

Tblog 2013.01.23. 22:33:07

Ezeket már láttam. Nem bizonyítanak semmit. Ki tudja hogy mit teszteltek éppen, de valami olyat mondanak a második videóban, hogy feltölti Youtubera, mert ettől majd mindenki megrémül és vicces lesz. És nevetnek is. Nem tudhatjuk hogy mi történik a videón, hogy mit szállítanak azokon a repülőkön, hogy mi történik, hogy mit tesztelnek. Amíg nem világos, addig ez nem bizonyíték erejű. És amint már mondtam, ki lenne az, aki permetezne és miért? És főleg miért permeteznék le a saját családjukat és saját magukat? Nincs értelme.

prukker 2013.01.24. 00:59:30

@Locomotiv:
Figyi, permetezorepulogepek vannak. A mezogazdasagi pilotakat itthon nyiregyhazan kepeztek regebben.
Mennyivel ertelmesebb volna, ha az egyik permetfelhobol mintat venne valaki. Nem kell nagy dolgot elkepzelni, eleg egy sarkanyrepulo is ehhez.
Szerinted miert nem tortent ilyen meres, ami dokumentalva is van? Miert csak kodos utalasok vannak arrol, hogy valakik megvizsgaltak es xy anyagot talaltak?
Hol egy konkret nev, egy konkret meresi eredmny, DE NEM a foldbol, hanem a levegobol?
Butasag az egesz.(persze mindjart kiderul, hogy en is az uhynokuk vagyok es az a feladatom, hogy elbagatellizaljam a dolgot, hogy aztan hulyenek tartsak azokat, akik "felfedik az armanykodast".

Tblog 2013.01.24. 02:19:11

Inkább arra gondolnék, hogy ha évtizedeken keresztül voltak ezek az égen, akkor hogy lehet hogy az emberiség még nem irtódott ki? Akkor ezek a méregfelhők bizony nem túl hatásosak. :)

astonferi 2013.01.24. 06:14:11

@Locomotiv: a kondenzcsíkot nem a hajtómű hozza létre hanem a szárnyvégeken átmenő ( leváló ) levegő.

Szenthomárság 2013.01.24. 07:57:02

Nagy kár lenne, ha ez a f.sza blog elmenne a ostobaság, kuruzslás és a primitív áltudományok irányába.

Locomotiv 2013.01.24. 08:46:41

Nem akarok győzködni senkit, de itt tényekről vitázunk és nem elméletről. Amerika és Németország hivatalosan elismerte a permetezés tényét!!!! Hivatalos álláspont szerint a globális felmelegedés miatt szórják a levegőbe ezeket a vegyi anyagokat. Így akarják visszahűteni a bolygót. Más nem hivatalos vélemények szerint viszont a HAARP-nak van szüksége ezekre az anyagokra a működéshez. Mindenki azt hisz el amit akar, számomra meggyőzőek azok az információk amiket eddig találtam a témában.

Locomotiv 2013.01.24. 08:48:22

@astonferi: Ki kell hogy ábrándítsalak a kondenzcsíkot a hajtómű hozza létre.

Tblog 2013.01.24. 08:50:51

@Locomotiv: Megmutatnád hogy mely kormányoldalakon ismerik el ezt a dolgot? .gov végződésű oldalakra gondolok.

Szenthomárság 2013.01.24. 08:55:23

Gondolom ez a permet nem hat azokra, akik körül vannak metélve, hogy a tuggyukkik megússzák!

Locomotiv 2013.01.24. 09:22:34

Mint mondtam senkit nem akarok győzködni. Az sem zavar ha hülyének néztek a véleményem miatt. Mindenki azt hisz el amit akar. Remélem nektek van igazatok, de én akkor sem tudok jó szemmel nézni ezekre a "kondenzcsíkokra".

Tblog 2013.01.24. 09:46:16

Engem nem zavar ha más hisz benne. Veszekedni nem érdemes rajta, esetleg beszélgetni lehet róla, vagy kulturáltan érvelni mellette, vagy ellene. :)

prukker 2013.01.24. 12:22:01

@astonferi:
Akkor a vitorlázó gépeknél miért nincs?:)
A hajtóműből kicsapódó pára és egyéb szemcsék hozzák létra a kondenzcsíkot.

prukker 2013.01.24. 12:24:41

@Locomotiv:
ELismerték, hogy permeteznek a levegőből ?! :)
De hát ezt mindenki tudta, hiszen a földeket így kártevőtlenítik...
A hülyeség ebben az elméletben nem a permetezés ténye, hanem hogy összekeverik a kondenzcsíkkal, na meg a mögöttes összeesküvéselmélet a tudjukkikről meg a Bilderberg csoportról:), meg az emberiség kiirtásáról genetikai fegyverekkel.

Locomotiv 2013.01.24. 12:37:20

@prukker: Örülök hogy jól szórakozol.

Tblog 2013.01.24. 13:52:16

Az viszont igaz, hogy az elméletek fele valósággá vált vagy valósággá válik.

Tblog 2013.01.24. 13:53:45

Gondolok itt a drónokra, a P.Actra, vagy arra amit Obama tavaly szilveszterkor írt alá. De történek más hajmeresztő dolgok is, amik régen csak elméletek voltak. :(

astonferi 2013.01.24. 15:22:28

@prukker:
ok elkeveredtem:
wikipedia szerint : :)
A repülőgépek hajtóművei üzemanyagot égetnek el, az égéstermékek különböző, kis mennyiségű oxidok, kén, nitrogén, szén-dioxid, víz, koromszemcsék. A hajtóművekből kiáramló égéstermékek a légkörben lévő vízpára számára kondenzációs magvakként szolgálnak. Ha a repülési magasságban jelen van kellő mennyiségű víz, akkor a kis mikroméretű szemcsékre, amelyek a repülőgépből kiáramlanak, ez a víz kicsapódik, kifagy - ahogy normál felhőképződés során is a levegőben lebegő kis porszemcsék szolgálnak kondenzmagvakként.[1]

A földön is megfigyelhető hasonló folyamat, amikor egy hűvös reggelen a levegő páratartalma a fűszálakra, tereptárgyakra csapódik (harmat, vagy dér formájában); ugyanez történik odafenn is, csak ott nem a fűszálakon történik a kicsapódás, hanem az égéstermékekre.

knife1 2013.01.24. 17:47:23

@Szenthomárság: Hú, de jó,hogy lekapattam pár éve. (Az nem baj ha nem felekezeti okokból?)

Szenthomárság 2013.01.24. 19:22:40

@knife1: De az baj, és a permet tudni fogja! :)

knife1 2013.01.24. 21:30:01

@Szenthomárság: akkó most menjek átkeresztelkedni?

Locomotiv 2013.01.24. 22:04:07

Egy utolsó gondolatot fűznék a chemtrail-hez. (bár úgy érzem lassan egy megkövezést vívok ki vele) Megfontolásra ajánlom azoknak akik élből utasítják el a chemtrail létezését. Tehát: mi van ha a vegyi permetezés csak az alapja az eugenikának!? Kiszórják a vegyi anyagot amely mindenkire hat, de halált nem okoz csak leterheli az immunrendszert. Majd a leterhelt immunrendszerű emberiségre rászabadítanak egy vírust. Madár influenza, sertés influenza, nyugatnílusi láz stb. (van választék bőven) Ők megkapják az ellenszert az emberiség nagytöbbsége viszont belehal. Máris teljesítik a Georgiai tanukövek egyik előírását. Ez csak egy elmélet de beillik a kirakósba.
Na jöhet az a kövezés...

Tblog 2013.01.24. 22:24:11

Ne vedd magadra. Nem érdemes ilyesmin megsértődni. Gondolj arra, hogy teljesen mindegy, hogy ki mit hisz, mert akár igaz, akár nem, változtatni rajta úgyse tudunk. :)

Locomotiv 2013.01.25. 08:36:38

@Tuleloblog: Szó nincs megsértődésről.:) Galileit is megakarták égetni, mert azt állította, hogy forog a föld...

Szenthomárság 2013.01.25. 08:40:30

@Locomotiv: igen, pont egy kategória vagy Galileivel!
:)

Black hawk 0806 2013.01.28. 00:57:57

@Locomotiv: A Chemtrail-el kapcsolatban én is erősen szkeptikus vagyok.
Mivel a későbbi hozzászólásokban olvastam, hogy mérésekhez nem a levegőt hanem a talajt vizsgálták ezért megjegyezném, hogy az alumínium a talaj agyagásványainak egyik alkotóeleme ezért mennyisége nagyban függ attól hogy milyen a talaj összetétele így az ilyen mérések véleményem szerint nem megbízhatóak. Valóban a levegőből kellene mintázni és kimutatni az anyagot egy hitelt érdemlő méréshez.

Ettől függetlenül lehet igazad és tévedhetsz is.

Locomotiv 2013.01.28. 09:33:18

Lehet hogy tévedek, sőt örülnék is ha nem nekem lenne igazam, de van egy dolog ezzel kapcsolatban amit nem tudok megemészteni. Repülőtér mellett nőttem fel. A gépek szerelmese voltam, állandóan az eget lestem. Az utóbbi évekig soha nem láttam olyan kondenzcsíkot, mely horizonttól-horizontig tart és nem oszlik el, hanem mint fátyolfelhő terül szét. Most pedig szinte csak ilyen van az égen.

Szenthomárság 2013.01.28. 09:37:47

@Locomotiv: akkor ebből csak egy dolog következhet, régen nem volt chemtrail, most meg minden egyes gép permetez!
persze az is lehet, hogy tévedsz! :D

Tblog 2013.01.28. 09:52:00

@Locomotiv: contrailscience.com/fake-hoax-chemtrail-videos/

Az utolsóban azt írják, hogy a németek sose ismerték el és az is csak egy hoax.

Ha lesz majd fórum, remélem lesz majd összeesküvés-elmélet rész is, ahol megvitathatjuk ezeket a dolgokat. :)

Tblog 2013.01.28. 10:00:22

@Locomotiv: Azt is írják hogy a mostani repülőgépek hajtóművei másmilyenek és ez is befolyásolja a kondenzcsíkokat, mert hidegebb és nedvesebb levegő jön belőlük. A kondenzcsíkra többek közt befolyással van a nedvesség, nyomás, hőmérséklet, hajtómű.

Locomotiv 2013.01.28. 13:49:47

@Szenthomárság: Egyébként ha veszed a fáradságot és megfigyeled a kondenzcsíkokat, láthatsz kis számban régimódi 10-15 másodperc múlva eltűnőket is. Persze Te ezt úgy sem teszed meg, mert az egészen csak gúnyolódsz.

Szenthomárság 2013.01.28. 14:19:19

@Locomotiv: én - bár nem hiszek abban amiben te -, de azért nem gúnyolódom

Locomotiv 2013.01.28. 14:57:38

@Tuleloblog: Köszi a linket, sajnos a cáfolatokkal is ugyan az a baj, mint az állításokkal. Nem adnak megdönthetetlen bizonyítékot. Mindaddig meddő marad ez a "vita" míg egy FÜGGETLEN szakértő meg nem vizsgálja a kondenzcsíkokból vett anyagmintákat. De ha ez Valakiknek nem érdeke sosem fog megtörténni. Vagy esetleg tudtok ilyen vizsgálatról?

Tblog 2013.01.29. 00:32:02

@Locomotiv: A vádat és nem az ártatlanságot kell bizonyítani. Ez még a bíróságokon is így van. :)

De nálam nem is azért bukik az elmélet, mert nincs bizonyíték, hanem elsősorban azért mert nem látom értelmét. Csak akkor hinném el, ha bizonyos emberek a föld alatt élnének és úgy adnának ki parancsot ilyesmire. Illetve ha látnám hogy tömegével hal meg mindenki megmagyarázhatatlanul. Ez utóbbi láthatóan nem történik. (szerencsére)

Locomotiv 2013.01.29. 08:04:04

@Tuleloblog: Egy előző hozzászólásban már írtam, hogy nem feltétlen a halál okozás a fő cél. Egyesek szerint például a HAARP rendszer működéséhez van szükség ezeknek az anyagoknak a légkörbe juttatásához. Más vélemények szerint ez is egy eugenikai módszer, nem a direkt halálokozással, hanem az immunrendszer megterhelésével mintegy szelekció, főleg az öregek és betegek ellen. Szóval vannak érvek pro és kontra, majd az idő eldönti a kérdést.

Tblog 2013.01.29. 08:18:13

@Locomotiv: "az immunrendszer megterhelésével mintegy szelekció"

Arra jobb dolgok is vannak. Annyi szemetet megetetnek itt az emberekkel. Aztán meg túlságosan nem lenne jó ha mindenkit legyengítenének, mert kell az erős katona a folyamatos háborúzáshoz. Úgyhogy mindenkire nem lehet ilyet szórni. A betegeket nem tennék el láb alól és az öregeket se, mert ahol fizetős az egészségügy, az ott (itt) nagy üzlet.

Locomotiv 2013.01.29. 10:11:14

@Tuleloblog: Sem a betegek sem az idősek nem fizetnek társadalombiztosítást és adót. Ezeket csak a dolgozóktól tudják vonni. Az egészségügy nem olyan jó üzlet. Kórház privatizáció, kórház bezárások-összevonások, ágyszám csökkentés... Ezek nem azért vannak, mert ennyire kevés lett kis hazánkban a beteg. Az egészségügy csak a gyógyszeriparnak jövedelmező az államnak az orvosoknak, ápolóknak nem igazán.

Locomotiv 2013.01.29. 10:15:03

Még egy dolog a georgiai tanúkövek utasítása szerint 500 millió alatt akarják tartani a föld népességét. Ha ez valóban így van elég sok embert kell eltenni láb alól. Talán ezért is próbálkoznak ennyi mindennel. De mint írtam az sem biztos, hogy ez az ok. Talán lehet hogy valóban a HAARP-nak van szüksége rá. Ki tudja?

Tblog 2013.01.29. 10:16:49

@Locomotiv: Én Amerikáról beszéltem. Itt pont úgy néz ki az égbolt mint Magyarországon. Itt nem lenne értelme annak, hogy idős és beteg embereket megmérgezzenek, mert hatalmas üzlet az egészségügy. Ha csak Magyarországról beszélnénk, akkor igazad lehetne abban, hogy a kormánynak az az érdeke, hogy az idős, öreg emberek korán haljanak, mert akkor se nyugdíjat, se egészségügyi ellátást nem kell nekik adni. Talán pont ezért hagyják, hogy a közbiztonságban százával öljék a nyugdíjasokat a bűnözők.

Tblog 2013.01.29. 10:19:43

@Locomotiv: Ebben se hiszek. Ha bármi valóságalapja lenne, akkor a Föld lakossága csökkenne. Ezzel szemben viszont rettenetes mértékben növekszik. És ha le akarnák szorítani a lakosság létszámát, akkor azokon kezdenék akik nem dolgoznak, mert ők "rossz rabszolgák" és csak viszik a pénzt. De semmi ilyen nem tapasztalható. Inkább az ellenkezőjét látni, mintha szaporítanák a lakosságot, valamiért pont azokat akik nem szorgalmasok és nem hozzák a pénzt a nagyoknak.

Locomotiv 2013.01.29. 10:43:48

Na jó aszt hiszem részemről offolom a témát. Egyébként sem célom a győzködés, de most itt betonfalakba ütköztem. Legalább 3 okot említettem ami "indokolhatja" a chemtrailok létét, de mindenki csak egy dolgon lovagol a többit számításba se véve. Természetesen nem vagyok biztos a saját igazamban, csak qrvára bosszantanak azok a csíkok az égen, és a lehetőségeim szerint próbálom kideríteni az igazságot.

Tblog 2013.01.29. 11:19:39

@Locomotiv: Majd ha lesz fórum akkor rendesebben kitárgyalhatjuk. Blog-hozzászólásokban ez nehezen megy. :)

prukker 2013.01.31. 12:53:42

@Locomotiv: Nem olyan jó üzlet az egészségügy?!
Ember, nem akarlak bántani, de ez a kijelentésed meglehetősen magas szintű ismerethiányra utal...
Persze, így már jobban érthető, hogy miért hiszel a chemtrailekben

Locomotiv 2013.01.31. 16:46:33

@prukker: Kérlek akkor magyarázd el, hogy kinek és miért jó üzlet az egészségügy!

Tblog 2013.01.31. 17:32:03

A gyógyszergyártóknak nagyon jó Magyarországon is. A politikusok biztosan kapnak zsebbe pénzt. Viszont minél több idős és beteg ember hal meg, annál kevesebbet kell rájuk költeni az államkasszából. (Ugyanez vonatkozik nem csak a gyógyszerekre és egészségügyi ellátásra, hanem a nyugdíjakra és rokkant nyugdíjakra is.)

Amerikában azért ez máshogy van. A kórházak hatalmas pénzeket szednek be. A gyógyszeripar pedig kormányokat irányít, mert az egyik leghatalmasabb iparág. Ha kell, ha nem, gyógyszerrel tömik a lakosságot.

Locomotiv 2013.01.31. 17:59:41

@Tuleloblog: Igen, én is így gondolom, ezért sem értem miért hülyéz le prukker. Az egészségügyet ne keverjük a gyógyszeriparral!!!!! És a magánszektort se a közgyógyal!!!! Egy magánrendelés amivel jól keresnek az orvosok az nem közgyógy ellátás mint ahogy a taxi sem tömegközlekedés. A TB (tehát egészségügy által finanszírozott) korházak a csőd szélén állnak ha nem éppen már csődben vannak.

Szenthomárság 2013.01.31. 19:25:36

@Locomotiv: Az egészségügy a világ legnagyobb biznisze.
Az állami is, a maszek is. Csak máshogy.
Az állami kórház is vásarol kötszert, nekem vagy egy kötszer ügynök ismerősöm, akkora pénzeket forgat, hogy le se tudom írni.
Ja és hányszor kaptál számlát maszek bőrgyógyasztól, fogorvostól, nőgyógyásztól?

Locomotiv 2013.01.31. 20:00:37

@Szenthomárság: Vagy kevered a szezont a fazonnal vagy nem elég figyelmesen olvasod a hozzászólásaimat! Az hogy a közgyógyra szánt pénzekből ki mennyit tud lopni vagy szakítani az teljesen más tészta, ezt sosem vitattam. Igen vannak akik jól élnek az belőle, de itt nem erről volt szó. Itt arrol volt szó, hogy az államnak aki gazdája és üzemeltetője a magyar közgyógy ellátásnak nem jó biznisz az egészségügy!!!

Szenthomárság 2013.01.31. 20:31:25

@Martin Blake: Nem piszkáljuk, vitázunk. A halálom az olyan blog ahol egymást dícsérik. Mit lehet abból tanulni??

@Locomotiv: De, jó biznisz. A gyógyszerek, a kötszerek, a befizetett tébé, amit sosem költenek rád, mert nagyon sok ember fizeti a tébét és elmegy maszekhoz, mert egyébként meghalna. A vérellátó is valamely politikai felekezeté, a múltkor volt róla cikk. A gyógyszer meg aztán a lenyúlás csimborasszója, és az szervesen kötődik az eühöz.

Locomotiv 2013.01.31. 20:52:23

@Szenthomárság: Még mindíg nem érted... A TB mint adóbevétel nem elég az államnak az államilag finanszírozott közgyógy ellátásra. Minden évben milliárdokat csoportosítanak át emiatt. Értsd meg csak és kizárólag arról beszélek, hogy az államnak "ráfizetéses" ÉS KÖNYÖRGÖM A GYÓGYSZERIPART NE KEVERJÜK MÁR IDE!!! A gyógyszeripar a kötszer és minden más gyártó és forgalmazó a privát szférából kerül ki, róluk szó nem volt. Az teljesen más tészta, ők jól keresnek ezen, de nem ezekről beszéltem!!!!!

Tblog 2013.02.01. 04:54:27

Úgy érzem, hogy a fórumon sok ilyen vita lesz. :D

Szenthomárság 2013.02.01. 07:39:31

@Locomotiv: fordítva ülsz a lovon, nem nem én nem értem, hanem te.
úgy indult, hogy szerinted az eü nem jó üzlet, erre mondtuk mi ketten @prukker: -rel, hogy dehogynem.
és a gyógyszeripar, ami nagyon is része az eünek az jó biznisz
és te azzal érvelsz, hogy az államnak nem jó. Viszont nem kell, hogy egy üzlet mindenkinek jó legyen, ezt nem is értem, honnan veszed. A jó biznisz azt jelenti, hogy VALAKINEK jó, nem minden résztvevőnek.
Egy szó mint száz, az egészségügy a világ legnagyobb biznisze. QED.

Tblog 2013.02.01. 07:50:49

Hogy jutottunk a hóeséstől egy energikus kormány-egészségügyi-gyógyszeripari vitáig? :D haha

Locomotiv 2013.02.01. 07:55:54

@Szenthomárság: FOGD MÁR FEL HOGY NEM AZT VITATOM HOGY NEM JÓ BIZNISZ, HANEM AZT HOGY AZ ÁLLAMNAK NEM JÓ BIZNISZ!!! Mi fa*szomat nem értesz meg ezen? Hihetetlen, hogy ilyen szinten vagy képes kötekedni!
Befejeztem... Eddig is megvoltatok nélkülem ezután is meglesztek! Viszlát!

Szenthomárság 2013.02.01. 08:59:32

@Locomotiv: attól, hogy üvöltözöl még nem lesz igazad.
vagy ez már a chemtrail hatása?

ontod magadból az okkult baromságokat, utána meg anyázol.
=nem menő!

prukker 2013.02.04. 08:13:23

@Locomotiv:
Azért a "Az egészségügy nem olyan jó üzlet."-től eljutottunk az egészségügy nem jó az államnak, a magyaroknak, a kórházaknak, stb szűkítésre.
Gondolom beláttad, hogy nem okos dolgot mondtál.

Az államnak nem kell, hogy jó biznisz legyen, mert nem azért csinálja. Mindenki másnak ultra nagy biznisz.

Locomotiv 2013.02.04. 17:12:37

Ha a teljes hozzászólás mondanivalóját figyelembe vennétek, és nem csak egy mondatot ragadnátok ki belőle, akkor rájönnétek, hogy teljesen fölöslegesen b*szogattok.

Locomotiv 2013.02.04. 17:50:44

És még valami... Az állam is gazdasági alapon működik. Amit nem érdemes "üzemeltetni" attól megpróbál szabadulni. (korház privatizáció és összevonás, ingyenes felsőoktatás csökkentése stb.) Ami viszont pénzt hoz a konyhára azt igyekszik megszerezni (Mol, E-on)

Szenthomárság 2013.02.05. 09:30:04

@Locomotiv: "Az állam is gazdasági alapon működik."
MUHAHAHAHA!

Tblog 2013.02.05. 10:23:22

Pedig van benne valami. Nem hiába ismételgette a Gyurcsány kormány, hogy "az állam rossz gazda". Mert nem rossz gazda, hanem csak ők akartak megszabadulni fillérekért az állami ingatlanoktól, cégektől, gyáraktól és átpasszolni mindent a barátoknak, távolabbi családtagoknak. Tehát egy normális kormányzás alatt az állam törődik a gazdasági és a szociális dolgokkal is. Az egyik a másik nélkül nem tartható fenn.

Szenthomárság 2013.02.05. 10:45:27

@Tuleloblog: na hagyjuk már ezt.
az ember alapvetően gyarló
ha nincs a körmére nézve, akkor lop
márpedig egy állami cégnél nincs a körmére nézve
ergo lopni fog
balos, jobbos egyaránt
különösen ha még a pártot is kell támogatni, mert ne legyünk naivak, kell.
egyébként magáncégnél is lopnak, csak többnyire ott a tulaj jobban odafigyel, mert neki kevesebb lesz azáltal
államinál meg lesza.rják
bocs az OFF-ért

Tblog 2013.02.05. 12:01:20

Ezzel azt akarod mondani, hogy a bankok nem lopnak, mert ott mindig a körmükre van nézve? Ne viccelj már. Úgy uzsoráznak, úgy viszik a vezetőik a pénzt hogy ember nincs aki számon tudná tartani. Sokszor maga a tulaj lop mindent.
Ha az államról van szó, akkor optimális esetben törekszik a rendszer arra, hogy legyen egy egyensúly a befizetés és a szolgáltatás között. Magánkórház úgy húz le ahogy akar, de az állami nem tud, mert ha befizeted a havi egészségbiztosítást, akkor azon felül nem fognak tőled pénzt kérni.

Ellen-példának az amerikai egészségügyet vehetjük. Van biztosításod, kifizetsz érte évi 600,000 forintot, de ha kórházba mész, akkor is lehúznak mondva csinált indokokkal. Van biztosításod, de az orvos akkor is beszed tőled 100-200-500 dollárt.

Locomotiv 2013.02.05. 16:45:55

@Szenthomárság: Adó=bevétel, állami intézmények fentartása=kiadás. Bevétel mínusz kiadás egyenlő haszon. Jóesetben! Amit ha el nem lopnak lehet mondjuk fejlesztésekre költeni.Rosszesetben deficit amit pl IMF hitelből pótol a kormány. Ez gazdasági alap!! Úgy tűnik Te nem eszmecserére jársz ide, csak kötöszködni

Szenthomárság 2013.02.05. 19:23:26

@Locomotiv: Nem kötexem, csak a hülyeséged kiveri nálam (és nem csak nálam) a biztosítékot. Pedig hidd el, birkatürelmű vagyok.
Chemtrail, eü, mostmeg a gondoskodó állam, ugyanmár. :)
De most már peace, befejeztem.

@Tuleloblog: Ugye ez csak vicc?? Bármennyi tébét is fizetsz be, ha kórházba kerülsz és nincs ismeretséged és/vagy pénzed, akkor bizony ott döglesz meg. :)
A bankok pedig nem lopnak, hanem a törvények által meghatározott keretek között működnek. Ha mégis átvernek, akkor azt valaki megengedi neki. Ennek pedig nyilván oka van....
Ez a bankok-multik-szolgáltatók lopnak duma olyan szoci* nyugdíjas tagozathoz illő, nem hozzád.

* mostanában fidesz is

De most már beszéljünk a prepperkedésről.

Locomotiv 2013.02.05. 20:05:12

@Szenthomárság: '1. Chemtrail. Megemlítettem majd nekem estetek, hogy mekkora baromság ez a chemtrailos népírtás. Népírtás? Én nem mondtam, Ti hoztátok be a képbe, olyannyira hogy mást ezzel kapcsolatban meg sem említettetek. Írtam néhány lehetőséget a chemtrailek miértjére, de figyelembe se vettétek, megmaradtatok az ostobaság ez a chemtrailes népírtás teóriánál. Én veled ellentétben meggyőzhető vagyok, úgy hogy ha megmagyarázod, amit már kérdeztem, hogy hogyan lehetséges a kondenzcsík képződést ki-be kapcsolgatni, illetve egy két motoros gép hogyan húzhat 4 kondenzcsíkot akkor elhiszem, hogy a chemtrail csak összeesküvés elmélet.
2. Egészségügy. Szánalmas és pitiáner vitaindító dolog a szövegkörnyezetből kiragadni egyetlen mondatot ami így már nem állja meg a helyét, majd orrvérzésig vitázni, csakhogy neked legyen igazad. Érdekes mindenki megértette miről beszélek csak Te meg prukker nem.
3. Gondoskodó állam. Tényleg ennyire nem megy a szöveg értelmezés? Senki nem beszélt gondoskodó államról, sőt!

Locomotiv 2013.02.05. 20:22:50

@Szenthomárság: Békejobb elfogadva, beszélgessünk a prepperkedésről!

Tblog 2013.02.05. 20:30:41

@Szenthomárság: "Bármennyi tébét is fizetsz be, ha kórházba kerülsz és nincs ismeretséged és/vagy pénzed, akkor bizony ott döglesz meg. :)"

Eddig se én nem "dögöltem" meg, se a rokonaim. Bemész, ellátnak. A buta emberek pénzt adnak az orvosnak, az okosak meg nem. Én se adtam, nem is bántam meg hogy nem osztottam pénzt. A nővérkék nem is várják el, és mindegyikük nagyon rendes. A főnővérek is mindig rendesek. Amelyik tartja a markát annak meg elvből nem kell adni. Amelyik rendesen dolgozik annak meg utólag lehet, de azt se muszáj.

"Ez a bankok-multik-szolgáltatók lopnak duma olyan szoci* nyugdíjas tagozathoz illő, nem hozzád."

Tehát azt mondod, hogy a "szoci nyugdíjasok" szidják az MSZP-t és ők emlegetik hogy az MSZP lop. Mert ha észrevetted én pont azt mondtam néhány hozzászólással ezelőtt.

Nem szeretem se a szemét multikat, se az uzsorás bankokat, se az embereket lehúzó szolgáltatókat, se az MSZP-Fidesz jobb-bal kétpárti diktatúrát. A bizalmatlanság a prepperség egyik jellemzője. Bank és kormány imádó preppereket külföldi fórumokon/blogokon se fogsz találni.

F.t. 2013.02.06. 01:45:02

@Locomotiv:
Chemtrail: pedig sima fizika az egész, már említeeék a sima kondez csík képződést, ami figyeledbe ajánlok nézd meg a Wilson-kamra működését.
Több csík, mint motor:
A kondenz csíkhoz nem feltétlenül szükséges a hajtóművek égésterméke, szóval elvileg egy vitorlázó gép is húzna, ha megfelelő körülmények között - nagy magasság és sebesség, erősen párás túlhűtött közeg - tipikusuan olyan amibe vitorlázó nem igen kerül
pl.:
www.youtube.com/watch?v=bv1QIhEbtto
0:29 -tól a szárnyvégeken kialakul egy pár másodpercre

Ki/be kapcsolás - elég a szélsebesség vagy a helyi hőmérséklet változás (egyik sem látszik egy videó felvételen), vagy a szárny állásszögének a változása (pl. kis emelkedés) ahhoz hogy megszűnjön a kondenz csík képződés, majd utánna megfelelő körülményekkor visszáll.

Évekkel ezelőtt nem volt - elég sokminden változott: gépek száma, hatómű hatásfok (jobb égés-> kisebb részecskék-> jobb lebegés->hosszabb ideig megmarad és látszik), üzemanyag összetétel, átlagos repülési profil (magasság és sebesség)...

Ha ennyi nem győz meg, akkor egy labor vizsgálat sem fog ( ugye lehet hogy épp vizet premeteztek megtévesztésül / meghamisították az eredményt )

Locomotiv 2013.02.06. 17:19:09

Végre valaki aki nem úgy érvel, hogy "ez azért baromság mert csak!" Köszi a magyarázatot, megnézem ezt a wilson-kamrát.

prukker 2013.02.10. 01:21:00

@Tuleloblog:
Szerintem nem lopnak, hanem törvényesen működnek.
Ha ez a fajta törvényes működés kiveri a biztosítékot sok embernél, akkor arra kell szavazni, aki a bankokat meg akarja regulázni.
De nem ám különadóval, hanem szigorúbb működési keretekkel.
A különadókat mindig mi szívjuk meg, mert behajtja rajtunk a multi.
Az állam pedig azért rossz gazda, mert az "állami tulajdon= közös= tehát enyém is" felfogás dívik. Na és ott lopnak, nem is kicsit. Tudsz nyereséges állami cégről? Naugye. (Nézd csak meg az önkormányzatok gazdálkodását)

prukker 2013.02.10. 01:21:40

És ha már hó: Jenkiknél nagy a tél nagy a hó, nagy a sár nagy a nyó

prukker 2013.02.10. 01:22:38

@Locomotiv:
Igen de a legritkább esetben nyereséges egy költségvetés. (nem csak nálunk)

KAMA3 2013.02.13. 22:04:55

@Locomotiv: A kéthajtóműves gép 4 kondenzcsíkját a Kármán féle örvénysorral lehet magyarázni. A szárnyak végén kialakuló örvényszerű áramlásban a nyomásviszonyok változása miatt kicsapódik a vízgőz. Kissé másképpen, mint a hajtómű koromrészecskéire. Azért is lehet látni, hogy a hajtóműből jövő kondenzcsík sokkal később kezdődik, mert ott a levegőnek is vissza kell hűlnie.

A "permetezés" elmélet szerintem onnan származik, hogy némely esetben a felesleges kerozint kiengedik leszállás előtt, ugyanis a gépeknek le kell menniük a maximális leszálló tömeg alá, különben károsodik a futómű, sárkányszerkezet. Illetve régebben a fedélzeten képződött ürüléket egy csövön keresztül egyszerűen kiengedték a levegőbe. 10 000 méteren a külső nyomás a belsőhöz képest olyan kicsi, hogy a kaki egy pillanat alatt kicuppan a gépből. Sajnos lakott területek felett ilyenkor szépen lecsepeg a civilizáció fejére.

KAMA3 2013.02.13. 22:48:21

És hogy a témához is hozzászóljak. Vettem mikroszálas törlőkendőket, sokat olcsóért. Sokmindenre használhatók, én speciel "ürhajós mosakodás"-ra. Ez úgy néz ki, hogy egy 3 decis pléhbögrébe belegyűröm, öntök rá fél-egy deci vizet, és felteszem a kályhára. Amikor olyan 50-60°C os, akkor végigdörgölöm vele hab testemet. Kéztisztításhoz is ideális, a melegítés ilyenkor kihagyható. A mikroszálak rendkívül hatékonyan távolítják el a koszt.

prukker 2013.02.17. 01:04:09

@KAMA3:
Ilíet adnak a repcsiken is, főleg a hosszabb járatokon, még kellemes is a használata.

KAMA3 2013.02.18. 10:41:10

@prukker: JAja! olyan forró, hogy csipesszel adják a kezedbe. ::)) Gondolom felforralják rendesen. De ér annyit legalább, mint egy forró zuhany. Bár a többség már átszokott erre a vákuumfóliázott nedves törlőkendőre, az már annyira nem jó..

Cuba-Libre 2013.03.15. 11:54:20

Hát ma is hózik... Az ország jelentős részén hóvihar tombol, sok 10.000-ek vannak áram nélkül, van ahol a hó teljesen elvágta őket a civilizációtól. Köztük a szüleim is. Nyáron beszélgettünk a faterral egy sör mellett a prepperkedésről. Mi jöhet, mivel lehet rá felkészülni. Először hülyének nézett, de aztán lassan befogadni látszott a dolgokat. Beszerzett 1-2 dolgot, mert sose lehet tudni... A hóvihar óta most sikerült jelt adni magukról. Másfél napja vannak áram nélkül. Nincs internet, nincs fűtés. Gáz az van, de mit ér, ha nincs áram ami működtesse a keringető szivattyút. Előkerültek a téli kabátok, vastag takarók. Hol a gáztűzhely van bekapcsolva (teát főznek, közben kicsit bemelegszik a ház), hol a teraszon raknak tüzet a grill sütőbe. Persze le kellett bontani a cserépkályhát évekkel ezelőtt, mert "milyen fasza dolog ez a gázfűtés, csak benyomom és megy". Most el vannak vágva a külvilágtól. Tegnap gyertyával világítottak, de reggel sikerült beröffenteni az aggregátort, és feltölteni a ceruza akksikat és a telefonokat. Így tudtak jelt adni magukról. Estére gyertya helyett LED lámpa lesz :-) Mondtam, hogy takarékoskodjanak az üzemanyaggal, és addig a kaját csomagolják vastag nejlon zsákba, és tegyék ki a szabadba jól letakarva. Kaja és víz, konzervek van bőven, hála a beléjük beszélt előrelátásnak. Így simán kibírnak még pár napot, amíg kiássák őket. Olyan büszke vagyok rájuk!

prukker 2013.03.15. 13:08:28

@Cuba-Libre: Ezek szerint mégsem Camagüeyben*laknak a szüleid:)

*(egy kubai város)

SZL8 2013.03.15. 13:53:16

@Cuba-Libre: Örülök, hogy sikerült "beléjüknevelni" pár dolgot! Viszont ha lemegy az egész, majd érdekelne, miket hallanak a többi ottlakótól, mit csináltak volna másképp, miben szenvedtek hiányt, mi okozott problémát. Állítólag okos ember más kárán tanul, én nem a sajátomon szeretnék. (Persze csak ha nem lesz miatta családi botrány, vagy egyéb probléma...)

Cuba-Libre 2013.03.16. 20:00:41

@SZL8: @prukker: A helyzet egyenlőre változatlan. A hóátfúvások meg vannak fagyva, el lapátolni lehetetlen. Akik az összekötő utakon ragadtak és hátra hagyták az autókat, azok autói rendre ki vannak fosztva. Nagyban nehezíti a mentést, hogy a kerék nélküli kifosztott járműveket félre kell húzni, hogy az amúgy is lépésben haladó hótolóknak esélye legyen a tovább jutásra. Ha lehet hinni az ígéreteknek, talán holnap délutánra eljutnak a szülőkhöz, de hogy meddig nem lesz még áram azt nem tudni.

Hólapát. Talán elsőre senki nem tulajdonít neki nagy jelentőséget, de ha sikerül vele kisebb csapásokat ásni vele a főbb részeken ahol járkálunk mielőtt durván lefagy, akkor sikerül némileg a komfort érzetet növelni.

Aggregátor. Egy preppernek kötelező. Ilyenkor többet ér a súlyának megfelelő aranytömbnél. Gondold végig mennyi mindenhez kellhet áram ilyenkor, és rájössz te is. Egyébként jelen esetben közösség kovácsoló szerepe is volt/van. Átjött a szomszéd telefont tölteni és flexelni egy rögtönzött hólapátot, cserébe hozott pár régi honvédségi takarót és házi pálinkát.

Esténként muszáj járőröznie a markánsabb férfiaknak, mert tűnik el a termény, szerszám, a fagyasztóból ház elé kirakott élelmiszer, a háztól távolabb veszteglő kocsikból az üzemanyag, stb. Víz az szerencsére van, így a tisztálkodás és egyéb dolgok megoldhatóak, de így is nagyon nehéz. Ha néztek híradót rájöhettek, hogy kezdetben csak magatokra számíthattok. Nem véletlen az amcsiknál is a "72h bag" vagyis a 72 órás hátizsák. Ahol 2-3 napja még forgalmas autó út volt, ott most kisebb-nagyobb tűz mellett melegszenek az emberek. Akinek van cserépkályhája, az most igazi társasági ember, illetve van aki a saját udvarán rakott tűznél melegszik. A szülői házban a vastag vályog falak ellenére a hőmérő higanyszála egyre csak lejjebb kúszik. Előkerültek a karácsonyra kapott katonai zsebmelegítők, hálózsákok. Este lefekvés előtt az aggregátor és tescos hőlégbefúvó segítségével kicsit bemelegítenek, de ez sajnos kevés, 2 óránként fel kell ébredni és rágyúrni a hőfokra. Ha holnap nem oldódik meg az áram, akkor bizony át kell menni a szomszédhoz aludni.

Szükség törvényt bont. Arany igazság. Ilyenkor össze tudnak fogni az emberek, önzetlenül megosztva egymással kinek mije van. Az idős embereket rendszeresen felügyelni kell, van aki nem jutott be csütörtökön kiváltani a gyógyszerét, s most gond van, mert már elfogyott. Szóval tessék tanulni ebből. A hóvihar jön, és nem kérdezi, hogy fel vagy-e készülve.

SZL8 2013.03.30. 09:51:21

@Cuba-Libre: Most már "csak" esőt mond az ország jórészére, van-e pozitív változás?

knife1 2013.03.30. 12:42:13

@SZL8: Igen, már csak a bel-és árvíz jön!

astonferi 2013.03.31. 19:03:35

@knife1: mint minden évben és még is minden évben elmos házakat meg egyebeket. amit apránként ráköltünk abból fain gátrendszer lehetne csinálni a kritikus helyeken. szerintem

knife1 2013.03.31. 21:25:16

@astonferi: Lehetne azt is, vagy nem kellene a veszélyeztetett területeken építkezni és meg kellene szüntetni a túlszabályozást. Szentendrén most önt ki a patak, aminek a medrét évekkel ezelőtt leszűkítettek, kevesebb , mint a felére.

astonferi 2013.04.01. 16:18:02

@knife1: ebben is igazad van csak ha már elcsesztük védekezzünk is előrelátóan.
süti beállítások módosítása