HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

A cserekereskedelem 10 alapszabálya

2012.12.30. 14:11 Martin Blake

Sokat tanulhattunk Selcótól, aki át- és túlélte a délszláv háborút. Ismét az ő írása következik, néhány jótanáccsal és tapasztalattal szolgálva számunkra. Ezúttal arról lesz szó, hogy egy összeomlott gazdasági helyzetben, ahol gyakorlatilag ismeretlen a pénz fogalma, a bankok stb., hogyan lehet boldogulni, áruhoz, szolgáltatásokhoz jutni. Mert bármennyire is felkészült egy prepper, mindig lesz egy-két olyan apróság, amit mástól kell beszereznie, vagy olyan munkát kell elvégeznie, amit saját kútfőből nem tud megoldani.

Mindannyian a tudásunkra kell hagyatkoznunk SHTF esetén, ezért abban reménykedünk, hogy az ismereteink segítségével átvészelhetjük a nehezebb időszakokat. Választhatunk, hogy mit tanulunk: önvédelmet, élelmiszertartósítási praktikákat, növénytermesztést vagy hogy hogyan gyógyítsunk meg másokat. Ennek megfelelően szerezzük be a felszerelésünket is. Mindenki másként áll hozzá a dologhoz: van, aki sokfélét tanul, mindenből egy kicsit, lefedve a teljes palettát, míg van, aki egy dologba ássa bele magát mélyebben.

Mégis, az átlagember úgy képzeli el a cserekereskedelmet, mint valami jelenetet egy hollywoodi filmből: a hátunkra kapunk egy zsák krumplit és elcseréljük mondjuk elemekre. Vagy hogy lesz egy hely, egy piactér, ahol megnézhetjük a kínálatot. Bármennyire is felkészült a prepper, egy igazi SHTF szituációban az életének szerves részét fogja képezni a cserebere, ez lesz az egyik módja annak, hogy különböző dolgokat beszerezzen magának.

Érdemes még ma elgondolkodni ezen. Ha okosan készülünk fel a SHTF-re, akkor rengeteg hasznos felszerelést tudunk majd beszerezni és jobb életkörülményeket tudunk majd biztosítani magunknak.

1. SHTF (igazi) = nincsenek többé törvények

upside-down-girl.jpgHa lesz egy kis időd ma elgondolkodni a cserekereskedelmen, kezdd annak a felismerésével, hogy igazi SHTF esetén semmilyen törvény nincs. Csak ennek tudatában lépj tovább! A lényeg az, hogy kulcsfontosságú megértened mennyire megváltozik körülötted a világ, ha nincsenek szabályok. Ezt elég nehéz elképzelni, de ha egy teljesen más nézőpontból tekintesz a világra, akkor abból a szemszögből kell a kereskedelemre is tekinteni.

2. Nézz körül, még ma

Egy kis józan paraszti ész kell ehhez: ha az emberek kínlódnak, akkor mindenre szükségük lesz. De használd az eszed, mielőtt elkezded összeállítani a felszerelést! Például nincs sok értelme olyan dolgot felhalmoznod, amiből könnyen található körülötted nagyobb mennyiségben.

3. "Apróságok"

Bármit és bármikor is kereskedsz, mindig kis mennyiséggel tedd! Például ne 5 liter alkoholt cserélj valamire, hanem fél litert. Miért érdemes így csinálni? Először is, mások kisebb valószínűséggel fognak az életedre törni egy kis üveg alkohol miatt, és nem fogják feltételezni, hogy esetleg több is van még nálad otthon. Másrészt pedig könnyebb kisebb mennyiséggel közlekedni, mint mondjuk 10 liter üzemanyaggal.

4. Nagyban utaznál? Felejtsd el!

Ha van valamilyen remek ötleted, hogy hogyan éld túl a SHTF-et és sok hasznos holmid van, akkor ne kürtöld szét a világban, maradj észrevétlen! Ha mégis "nagykereskedő" szeretnél lenni, soha senkinek nem szabad elmondanod, mi található nálad.

Az egyetlen dolog, ami közted és a rosszfiúk között áll az az, hogy nem találnak téged elég érdekes prédának. Mondogathatod, hogy milyen sok fegyvered és lőszered van. Előbb-utóbb egy jól felfegyverzett banda fog betoppanni hozzád, mindened elveszik és talán meg is ölnek.

Úgyhogy maradj észrevétlen! Bármivel is kereskedj, egy ügyes stratégiára lesz szükséged. Figyelj az egódra is! A sok felszerelés erőt adhat, de ne szálljon el az önbizalmad!  Ha fitogtatod az erődet, hamar megölnek.

5. A közvetítő - az aduász

middleman.jpgHuzamosabb ideig tartó SHTF szituációban az a legjobb megoldás, ha te vagy a "közvetítő", nem pedig az eladó. És persze el kell hitetned mindenkivel, hogy te csak a közvetítőt ismered. Ha tehát kereskedni akarsz, akkor nem a sajátodat ajánlod fel, hanem "te leszel az, aki segít beszerezni a dolgokat".

Például van 1000 darab öngyújtód és holnap beüt a gebasz. Egy hónappal később rájössz, hogy az öngyújtó értéke megnőtt, hiszen hiánycikké vált. Ekkor ha néhány öngyújtóval a zsebedben sétálgatsz vevőt keresve, azok "nem a te öngyújtóid", csak ismered az illetőt, akié.

6. Alapvető biztonsági szabályok

  • Soha ne kereskedj a saját házad előtt!
  • Ha ismeretlen emberekkel üzletelsz, mindig nézz a hátad mögé, hogy nem követnek-e hazafelé!
  • Bármennyire is csábító egy nagyobb üzletet nyélbeütni, soha ne bizniszelj ugyanazzal az emberrel egy rövid időszak alatt! Például ne adj el heti háromszor 10 liter üzemanyagot ugyanannak az embernek, ugyanabban az utcában.
  • Köss kompromisszumot! Mindig veszélyes ismerősökkel, szomszédokkal üzletelni, hiszen ők tudják, hol laksz és hogy esetleg van nálad valami értékes otthon. Nyilvánvalóan az ismeretlenektől is óvakodnod kell - találd meg az arany középutat!
  • Én soha nem cserélek nagyobb, értékesebb dolgot ismerősökkel, hacsak nem bízom meg bennük 100%-ig, ami általában nincs így. Ha mégis valami ilyet szeretnék eladni, akkor a város másik részére utazom, ismeretleneknek adom el, akik nem tudják, hol élek.

7. Ár és érték

Régiónként eltérhet, hogy mi lesz értékes és mi nem. Gondolhatsz arra, hogy például az élelmiszernek nagyobb lesz az értéke, de különbséget kell tenni a mindig szükséges, alapvető dolgok és a legnagyobb értékű dolgok között. Szóval igen, valószínűleg értékes lesz az élelmiszer, de jobb ötlet lehet olyan dolgokat is tárolni, amiket aztán te válthatsz élelmiszerre.

Elsősorban a fényt és energiát adó tárgyakra koncentrálj: lámpa, elem, gyufa, gyertya, kovakő, napelemes töltő, üzemanyag stb. stb.

Talán azt gondolhatod, hogy az embereknek megváltoznak a szokásaik SHTF esetén és csak vízen, kenyéren fognak élni attól a ponttól kezdve, hogy túléljenek. Valóban, elég sokan voltak így, de csak és kizárólag azért, mert nem voltak olyan eszközeik, felszerelésük, tárgyaik, vagy nem volt mivel kereskedniük, amivel kicsit komfortosabbá tehették volna életüket. Ha lett volna lehetőségük, ők is éltek volna vele.

Nálunk ez azt jelentette, hogy sokan ittak kávét és sokan dohányoztak. Ez egyfajta szokás, mindenkinek más. Teázni, kávézni a barátokkal, leülni egy-egy alkalomhoz mindig fontos része az életnek. Ha beüt a krach, az emberek nem szeretik feladni ezeket a szokásaikat, a keményebb idők miatt pedig megnő ezeknek az összejöveteleknek a szerepe.

Ennek eredményeképpen a kávé nagyon értékes lett. Mármint nagyon, nagyon értékes. Még a legkisebb mennyiség is nagy értékkel bírt. Ugyanez volt a helyzet a cigarettával. Szóval attól függően, hogy hol laksz, nézz körül és szerezz be ilyen dolgokat: kávét, cigarettát, teát, sört...

Készíts valamilyen rendszert magadnak, hogy miként tárolod a felszerelésedet. Például az élelmiszert csak magadnak és családodnak raktározod, míg az elemeket magadnak is és csereberére is.

8. Jótékonykodás

Nincsenek kőbe vésett szabályok a kereskedelmet illetően, leginkább a biztonságra kell ügyelni szerintem. De van még néhány dolog, amin érdemes elgondolkodni.

A jótékonykodás jó időkben nemes gesztus, kemény időkben veszélyes és kerülendő. Tudom, hogy a véleményem sokakat megoszt a kérdésben, de szerintem őrültség ingyen odaadni különböző dolgokat anélkül, hogy kapnánk érte valamit. Segíthetsz ugyan embereken, de mindig kérj cserébe valamit. Ha csak adsz és nem kérsz cserébe semmit, annak hamar híre megy és nem lesz jó vége. Láttam a saját szememmel számos alkalommal.

9. Átverés

kave.jpgTermészetesen készülj fel arra, hogy sokszor megpróbálnak majd átverni. Egészen elképesztő dolgokat láttam, például maltert tettek a bébitápszeres doboz alsó felébe és csak a felső felét töltötték meg, hogy telinek tűnjön a csomag.

Én például tudom, hogyan lehet 1 kiló kávét előállítani 20% valódi kávé felhasználásával. Úgy néz ki mint az igazi, olyan az illata is, de 80%-ban más anyagot tartalmaz. Az emberek 90%-a nem veszi észre a különbséget. Ez csak egy példa.

A józan paraszti ész tehát itt is fontos: ismeretlenekkel csak biztosan bontatlan, lezárt dolgokat kereskedjünk. Ha valaki felajánl egy fél csomag tejport vagy valamit, akkor egyedül az ő szavában bízhatsz, hogy tényleg tejpor lesz a tasakban, nem valami más. Különböző szárított növényeket lehet keverni a cigarettába, őrölt magokat a kávéba, alkoholt pancsolni...

10. A megfelelő pillanat a kereskedelemre

Az áruk értéke folyamatosan változott a háború évében, attól függően, hogy éppen mi érkezett a városba, milyen pletykák keringtek vagy hogy milyen volt a feketepiac helyzete. Az első hónapban egy csomag elemért 5 kiló lisztet lehetett kapni, de a harmadik hónapban már 15 kilót.

Egy másik jó példa a gyertya, aminek viszont lement az értéke egy idő után. Például az emberek rájöttek, hogy mással oldják meg a világítást, kevesebb szobában gyújtottak világosságot, mert az egyszerűen luxus volt.

Óvatosan kezeld az utcán keringő pletykákat! Ne cseréld el rögtön az értékesebb holmijaidat például gázmaszkra, csak mert valaki azt mondta, hogy szükséged lesz rá. Természetesen valakinek éppen sok volt belőle és csak szeretne megszabadulni tőlük. A pletyka ugyanakkor dolgozhat neked is. A te döntésed, hogy mikor hiszel neki, mert előfordul, hogy valaki szándékosan terjeszt valamilyen hírt, hogy előnyhöz jusson a javakat illetően.

Ezek csak az alapvető tudnivalók hosszútávú SHTF esetére.

Te hogyan készülsz fel a cserekereskedelemre?

34 komment

Címkék: kereskedelem délszláv államcsőd szürkegazdaság selco

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr534986940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rox 2012.12.30. 14:48:05

Na, ez szerintem azért egy jól sikerült poszt, mert a cserekereskedelmet nem a lehetséges cseretárgyakra fókuszálva, hanem az SHTF által megváltoztatott társadalmi környezet összefüggéseiben tárgyalja. Ha nincs közbiztonság, fogyasztóvédelem, Ptk., élelmiszerbiztonság stb. akkor a bizalmatlanság, gyanakvás, önösség alapvető követelmény.

Legutóbb a II. vh. végén volt az országban tömeges cserekereskedelem; ekkor a városi lakosság egy része batyuban vitte az értékeit vidékre, hogy élelmiszerre cserélje. Illetve szervezetten is folyt, pl. a gyárak maguk szállították vidékre a termékeiket, hogy azokat élelemre cseréljék a munkásaik számára. Akkor annyiban jobb volt a helyzet, hogy a megszálló csapatok és az újászerveződő rendőrség többé-kevésbé fenntartotta a közrendet és közbiztonságot.

Lackó555 2012.12.30. 15:13:19

@Rox: "Akkor annyiban jobb volt a helyzet, hogy a megszálló csapatok és az újászerveződő rendőrség többé-kevésbé fenntartotta a közrendet és közbiztonságot. " Megszállás simán elképzelhető , de a megszállók nem segíteni fognak , mintahogy a róka se segíteni szalad a síró nyúlnak .... Drága "rend"-"őreink" már nem a közrend fenntartásával foglalkoznak , hanem az államkasszába bírságok befüzettetésével ( gyorshajtás , stb.. ) , ha felhívják őket , hogy valaki a garázsban matat , azt mondják a kisgyerekes anyukának , hogy tartóztassa fel őket .... Szánalmas beszari csürhe , akik azt hiszik , hogy felsőbbrendűek , mert ők SÜNÖK .
Katonaságunk nincs , hisz a Nato majd megvéd , meg a lóf..zt ..... Engem se tudnának elrángatni , hogy mondjuk az olaszokat védjem , mert ott háború van ....

Rox 2012.12.30. 15:50:56

@Lackó555: Egyetértek azzal, hogy ha a SHTF idegen erő általi megszállással jár együtt, akkor a megszállóktól semmi jó nem várható. A II. vh-s szovjet megszállás idején is voltak atrocitások, zabrálások, nemi erőszak, de jellemzően a frontvonal áthaladásakor, utána pár nappal már a rendfenntartás dominált, mert a Vörös Hadsereg és a politikai vezetés ebben volt érdekelt. Ugyanakkor pl. a délszláv háborúnak valóban egészen mások a tanulságai: a megszálló erők, ill. a velük azonos etnikum elűzte/szisztematikusan pusztította a legyőzőtt etnikumhoz/valláshoz tartozókat, tömeggyilkosságok történtek, orvtámadásokkal és mesterlövészekkel demoralizálták a lakosságot, koncentrációs táborokba vitték a férfiakat stb. De ez ennél a posztnál offtopik. A rendőrség/honvédelem mostani állapota is.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.12.30. 18:18:08

@Rox: "...jellemzően a frontvonal áthaladásakor, utána pár nappal már a rendfenntartás dominált, mert a Vörös Hadsereg és a politikai vezetés ebben volt érdekelt. " - ezt gondolom valami okos 45 és 88 között kiadott könyvből olvasta ... Olvasson még utána!
Kiváló az írás nagyon tetszett!
Meg is osztom, mert nemsokára ez a tudás is aranyat fog érni.

Rox 2012.12.30. 19:58:15

@Otido: OFF [A nagyszüleim meséltek a szovjetekről és a háború utáni cserekereskedelemről. A nagyapám golyószórós (őrvezető?) volt, Ukrajnáig jutott a sereggel, a hadifogságot és a málenkíj robotot megúszta, mert amikor a visszavonulás a fővároshoz ért és az alakulatát elpusztították az oroszok, akkor hónapokig bújkált; a nagymamám egy hadiüzemben volt tisztviselőnő és a két lányával maguk építette óvóhelyen élték túl a front átvonulását. Egyszer egy eltévedt aknagránát találatot kaptak és utána körömmel kellett kikaparniuk magukat a föld alól. Az oroszok tudtommal senkit nem bántottak a faluban.] ON

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.30. 20:23:19

@Rox: Az én nagyapám nem úszta meg, 3 évig volt rab Kijevben. :/

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.30. 20:38:46

:x
ez olyan jól megmondtuk a nagy semmit poszt

ennyi erővel adhatok én is üzleti tanácsot:
vegyél olcsón sokat, és adj el drágán

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.30. 21:05:49

@wmiki: Az író egy egy évig "hermetikusan" lezárt városban kellett hogy éljen, mesterlövészekkel és egyéb háborús díszletekkel tarkítva a képet. Bár a családjából ketten meghaltak olyan profán dolog miatt, mint a tiszta víz hiánya, de valahogy mégis sikerült átvészelnie azt az időszakot.

Örömmel várom a te tapasztalataidat a témakörben, ha ez szerinted semmitmondó, haszontalan poszt volt. Feltételezem több élménnyel rendelkezel, mint az író.

Egyébként meg nincs olyan, hogy "így lehet/kell csinálnod és túléled" típusú megoldás, főleg nem olyan, amit egy posztban össze lehetne foglalni. Csak a "hagyományos" túlélésnek tengernyi szakirodalma van, a preppingről is könyvek százai szolgálnal tanáccsal, mégsem fednek le minden témakört. A prepping nem egy rúd, aminek tudjuk hol az eleje és hol a vége, hanem egy folyamatosan változó, képlékeny "anyag", ami mindenkinél, mindenhol és mindenkor másként néz ki. Annyit tehetünk, hogy megosztjuk egymással a gondolatainkat - lehetőleg konstruktív formában -, hogy tanuljunk egymástól és jobbak legyünk, mint tegnap voltunk.

Sajnos a te hozzászólásod semmit nem tett hozzá az egészhez, az ilyen semmitmondó kommenteket kérlek mellőzd itt!

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2012.12.30. 21:21:51

@Martin Blake: Don't feed the troll! Neki mindegy, úgyis hozzászól minden főoldalas témához.

mement 2012.12.30. 22:12:05

jó poszt volt, fejben tartom a tanácsokat:)

Azt hozzátenném, gyakorlati tapasztalat hiányában csak képzeteim vannak ilyen helyzetről, de azt gondolom sosem szabad egyedűl bizniszelni, valahogy mindig gondolni kell biztositásra, és ezt tudtára adni a másik félnek is.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.30. 22:14:52

@mement: Igen, ha elolvasod az első Selcós posztot, abban azt tanácsolja, hogy kisebb, 2-3 fős csoportokban érdemes közlekedni. Gondolom ez érvényes a csereberére is, hiszen ez tette ki a nap nagyobbik részét abban az időben.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.30. 22:16:25

@Bukott Rockzenész: Jó, csak idegesít, ha toporgunk. Ha valaki mond valami építő jellegűt, azon legalább lehet vitatkozni, de a semmivel semmit nem tudok kezdeni és ez bosszant. Tanács megfogadva. :D

Kopi3.14 2012.12.30. 23:41:25

Én egyvalamit hiányolok:
a kétkezi munka csereértékét, áruba bocsátását. Pl. besegíteni rendbe hozni, lakhatóvá tenni adott épületet, stb. Estleg egy mini szélerőmű összedobása egy darab deszkából, meg generátorból-villanymotorból sok ellentételezést megérhet az embereknek. Ahogy fizikai paraméterek megléte esetén az örző-védő szolgálat is.
A teánál, kávénál van egy második fontossági tényező is: forralt víz kell hozzá, ami "víztisztítást" is jelent.

kockaur 2012.12.31. 07:43:35

Érdemes a cseretárgyakat nem otthon tárolni. Bizonyos körökben ezt "bunkerezésnek" is nevezik. Ezáltal csökken a kockázata a kirablásnak, illetve ha meglelik az egyik bunkert, még nincs veszve minden hiszen ott a többi. Otthon csak a saját szükségleteidet kielégítő mennyiséget tárolj.

Nagyon jól használhatóak a pvc csövek, záródugóvall a végére szerelve. Többfelé elásva az otthonod környékén, elég jó rejtekhelyet biztosít a cseretárgyaknak (is).

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2012.12.31. 09:42:07

@Rox: Nagyapám első felesége 45 őszén halt meg. Jöttek haza a szüretből amikor egy csapat orosz katona rájuk akadt és meg akarták szeretni. Ő nem hagyta és lelőtték. (Nagyapám ekkor már valahol nyugaton volt fogságban, így esélye sem volt segíteni.)
Nem azt mondom, hogy ez jellemző, de megtörténik.

Rox 2012.12.31. 10:11:33

@grungi: Szomorú történet. Nem vitatom, hogy előfordultak ilyen és hasonló epizódok , mégis úgy tűnik számomra, hogy a II. vh. után az oroszok sokkal inkább törekedtek a rend fenntartására és a civil lakosság békén hagyására, mint bármelyik délszláv háborúban a megszállók. A szovjeteknek ui. nem volt céljuk a lakosság elpusztítása, elűzése, sőt, érdekük volt, hogy az ujjáépítés, termelés és az állami működés nekik alávetve beinduljon. Mo-n nem volt számottevő szovjetellenes partizánmozgalom, ellenállás, ezért az oroszoknak nem volt leszámolnivalójuk a civil lakossággal.

kockaur 2012.12.31. 12:41:27

Offos a téme de...
@Rox: Nektek szerencsés falutok volt.
Bár elég tág, a bántás fogalma. Felénk a nőket erőszakolták. Bevett szokás volt, hogy a nőket a család koszos ruhába öltözette, arcukat hamuval fakították. Orosz közeledtével erős köhögést kellett produkálniuk. Az orosz nem félt sok mindentől...de a tbc-től nagyon.

Persze nem lehet általánosítani. Ezeket leginkább a kaukázusi katonák művelték.
A tisztek emberségesen bántak a lakossággal errefelé, minden atrocitást megtoroltak - nemes egyszerűséggel agyonlőtték a saját katonájukat.

Viszont bőven elegendő volt, ha a szomszéd azt mondta, hogy német- vagy nyilas pártoló volt valaki. Azonnal elvitték. Ennyi ami felénk történt.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.31. 17:26:10

@kockaur: A mamám abba az ülőkébe (aminek most hirtelen nem jut eszembe a neve -tulajdonképpen egy nagy faláda, kartámlával) bújtatta az egyik húgát, mert néhány orosz betévedt a házba és meghívták magukat borozni. Kb. 4-5 órán át voltak "vendégségben", a húgi csak azért nem fulladt meg, mert a mamám az utolsó pillanatban, a fedél lecsukása előtt bedugott egy botot a fedél alá. :D

A többi húgi (11-en voltak tesók) pedig a szalmabálában vészelte át azt a pár órát. Mamám azt mondta, hogy a környéken jónéhány leányzót elkaptak a katonák egy körre, ezért nagyon féltette a testvéreit. Szerencsére aztán nem találták meg a katonák a fiatalokat, a mamám meg tökösebb volt a legtöbb bakánál, vele nem mertek kikezdeni. :D

Na de ez tényleg off itt, amire reagálni akartam, az a pvc-csöves dolog. Majd lesz egy cikk erről is, mert hasznos dolog lehet sokaknak, köszi az emlékeztetőt!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.31. 17:28:23

@Rox: Bár a háború sosem egy leányálom (szó szerint is), de valahol igazad van abban, hogy mi magyarok még relatíve szerencsésen megúsztuk azt az időszakot.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.31. 17:31:57

@Kopi3.14: Szerintem ez akkor lehet hasznos, ha nincs mit adni a portékáért. Magyarul, ha nagyon le van gatyásodva valaki, de kellene élelmiszer, ruha, valami, akkor az áruért cserébe elvállalhat némi munkát cserébe. Ez nem újdonság persze, csak mondom. :D

FilcTroll 2012.12.31. 21:18:00

Sziasztok, végigolvastam a blogot kommentestül, sok hasznos tudás van benne, köszi. Ha ér témát javasolni, a kutyákról, a fegyverekről és a kommunikációról talán érdemes volna még többet beszélgetni.

Nem vagyok prepper, a BOB-ot és efféléket hasznos taktikai eszköznek tartom. Viszont itthon reális lehet vmi olyan átalakulás, ami az argentin sorozatban volt olvasható. Sztem nálunk is inkább egy gazdasági reccs a reális veszély, ami nem múlik el olyan hamar, mint pl. egy óriási hóvihar, viszont a teljes berendezkedést megváltoztatja. Az erre való felkészülés stratégiai szemléletet kíván és vszeg nehezebb is.

seaseal 2013.01.04. 15:01:53

Üdv!

Volt már szó egy korábbi posztban az aranyról, de mégis inkább ide írom amit szeretnék, egyrészt mert ide is tökéletesen beillik, másrészről pedig hátha többen olvassák.
Az arany valóban nagyszerű "nemzetközi" valuta, de van még egy ami remekül használható, szintén értéktartó, és hasonlóan remek csere eszköz lehet. Ez pedig az ezüst. Nem igazán körülményes (mondhatni egyszerű) különféle ezüstérmék beszerzése. Árban sokkal barátibb árfekvésűek mint az arany. Igaz sokkal kisebb értéket is képviselnek, de ez az előnyük is, ki akar ugyanis egy aranytárgyat darabolni ha egy csomag tésztát akar cserélni? (ráadásul adott esetben a csere helyszínén).
Az ezüst erre kiválóan alkalmas, a régebben forgalomba lévő magyar 200Ft-os 500-as finomságú ezüstérme (50% színezüstöt tartalmaz, 12g az érme, tehát 6g színezüst van benne) pl. a jelenlegi világpiaci árakat tekintve kb. 5-6$ értéket képvisel. Rengeteg van belőlük, bárhol beszerezhető (most még). Ha az árfolyamok változnak is, egy dolog semmiképpen sem fog történni, az hogy nem ér majd semmit, tehát mindenképp lesz csereértéke. Ezen kívül mindenki ismeri, könnyű beazonosítani, tárolni, szállítani.
Nagyon széles a spektruma a beszerezhető ezüstérméknek, de érdemes olyanokat választani amikből rengeteg van vagy magyarországi eredetűek, ugyanis Magyarországon tuti ismerik őket, és a környező országokban is, de mivel ezüst egy kis utánajárással szerintem a világon bárhol értékesíthető. (tematikus boltok, felvásárlóhelyek rendelkeznek érmekatalógusokkal a beazonosításhoz.) Megfelelőek erre a célra még az ezüst koronák, ezüst pengők, Kossuth 5 forintos, Horthy ezüst érmek.
Előnye az ezüst ékszerekkel szemben pedig az, hogy az érmék nemesfémtartalmát mindig a kiadó állam szavatolja, nem is szokott ezzel gond lenni, míg az ezüstékszerek, tárgyak tekintetében bonyolultabb az ügy, persze az is jobb mint a semmi.

Polemius 2013.01.07. 20:35:44

@seaseal:
Szerintem nem a legjobb ötlet ezüstérmeket gyűjteni ilyen célra. A következők miatt nem:
Nemesfémet lehet szó szerint aranytartalékként tartani, itt is erről van szó. Ha baj van, hozzá lehet nyúlni. Mégpedig kétféle módon:
- Helyben, rendszeresen használja kvázi vásárlásra.
- Fogja az ember, elmegy vele messzire ahol biztonságos, és ott felhasználja (eladja, új életet kezd vele, vagy csak átvészeli vele míg hazamehet).

Az első esetben az a probléma, hogy az említett érmék értéke nem kis részben a numizmatikai értékükből adódik, nem az ezüsttartalmukból. Az jellemzően kisebb is, mint a befektetési célú ezüstérmeknek és tömböknek. Márpedig ilyen helyzetben csak azt fogják nézni, mennyi ezüst van benne. Ráadásul az ezüst kockázatosabb, nehezebb meggyőződni az ezüsttartalomról. Ráadásul biztosan nem hagyják érintetlenül, fúrni faragni fogják. Tehát jóval kevesebbért lehet csak túladni érte, mint a valós értéke.
Vehetnél befektetési ezüstöt is, amin kevesebbet buksz. De van még egy probléma: a befektetési ezüst sem áfamentes.

A másik esetben, amikor a vagyonodat, tartalékodat viszed magaddal új életet kezdeni, ott szóba jöhetne a befektetési ezüst. De ugyanakkora értékben nagyobb méret, nagyobb súly és az adó miatt mindenképp többet buksz vele, mint az arannyal.

Ha a napi cserekereskedelemre kellene ilyesmit tartalékolni, akkor én elmennék egy ötvöshöz vagy ékszerészhez, és egy marék kisebb-nagyobb (1-3g) egyszerű arany karikagyűrűt, lapocskát készíttetnék vele. Akár vásárolt aranytömbből, törtaranyból, ahogy olcsóbban jön ki.

seaseal 2013.01.09. 00:54:42

@Polemius:
Fogalmazzunk úgy, hogy egy jó ideje a nemesfém szakmában dolgozom. Van némi rálátásom a dologgal kapcsolatban, de nem szeretném ezt érvként felhasználni.
Abban valóban igazad van, hogy numizmatikai értékkel bíró érmét teljesen felesleges vásárolni, aranyat és ezüstöt egyaránt. Viszont a 200Ft-os kb. ezüstárba van, (és a többi általam leírt is) internetes akciós oldalak árait véve alapul, minimális különbséggel. Azért van ez, mert ezen érmék iszonyatos példányszámban készültek.
De tégy egy próbát, nézz egy világpiaci ezüstárat, nézd meg mennyiért tudsz venni egy 200Ft-ost.
(Én utánna néztem, 202Ft-s világpiaci színárral számolva egy 200-as értéke 6g színezüst tartalom mellett 1212 Ft, az egyik legnépszerűbb internetes aukciós oldalon 1200Ft-ért már találtam.)
A meghatározásuk pofonegyszerű, súly és átmérő alapján teljes bizonyossággal megállapítható ezen érmék eredetisége. (más összetevők. pl. réz, más súlyt eredményeznek, azonos méretnél), tehát egy vonalzó és egy mérleg segítségével bárki be tudja azonosítani ezeket. (arról nem is beszélve, hogy nem fognak több ezer forintos vizsgálatot (tüzipróbát) elvégezni egy 1000 Ft-ot érő tárgynál.
Az arany viszont, ha lapocskák készülnek belőle, akkor azon részek amik nem tartalmaznak fémjelet, (ami bőven lesz, ha darabolod) viszont már csak a savas eljárással azonosíthatóak be, sokkal bonyolultabb a finomság meghatározása.
A befektetési ezüst szintén nem jó választás, mert ott nincs államilag meghatározott méret és finomság, csak egy súly, valóban fúrni kell, vagy vágni. Ezért ezeket nem is említettem.
A másik probléma az hogy aranyhoz nyersanyagáron vagy azt megközelítő áron a hozzájutás szinte kizárt, ezüstnél viszont ez lehetséges, ha olcsó és teljesen hétköznapi (gyakori) érmékből vásárolunk be.
Másodrészt az ezüsttartalom vizsgálata kémiai módszerrel, hogy tartalmaz e ezüstöt a tárgy vagy sem, sokkal egyszerűbb, 1 féle próbavíz van, ami piros színt ad, ha ezüstöt tartalmaz az ötvözet. Arra pedig hogy valaki azzal próbáljon meg nyerészkedni hogy gyengébb ötvözetet állít elő, majd beszerez egy komoly több milliós gépet amivel pénzverdei minőségben állít elő érmeket, aminek az értéke 1200 Ft, szinte kizárt.

LS74 2013.07.22. 13:28:25

@seaseal: Megkérdezhetném, hogy állapítod meg az ezüstérméről mennyi ólom van a belsejében roncsolás és analitikai mérleg nélkül ?
Ag: Sűrűség (szobahőm.) 10,490 g/cm³
Pb: Sűrűség (szobahőm.) 11,34 g/cm³
Ráadásul ha kompenzálják a tömeget akkor így kizárt megállapítani. Az örvényáramú mérés sem életszerű SHTF esetén pláne a piacon. Pénzveréshez ráadásul elég egy leselejtezett stancológép vagy golyós prés is, és egy pantográfmaró a matricához. El kell fogadni, hogy a pénzhamisítás magas szinten fog menni, így érdemesebb pl. 9V-os vagy ceruza alkáli elemekkel, akkumulátorokkal fizetni esetleg lőszerrel, gyufával, öngyújtóval, tűzkővel, esbit-kockával, napelemekkel, LED-es izzókkal. Ezeknek sokkal könnyebb ellenőrizni a valódiságát és nem éri meg a hamisításába fektetett munka.

seaseal 2013.07.23. 08:39:58

Üdv!
Röviden: roncsolás nélkül sehogy.
De ki akar akkor már ezüst érméket venni? Én biztos hogy nem, ezeket most kell beszerezni, amíg az ilyen trükkök nem jönnek be a képbe.
És mivel ezüst súlyárban beszerzett, az érmék ára mit sem veszít roncsoláskor (mivel nem az érméért hanem az ezüst súlyáért fizet az adott cserekor, nyugodtan ketté is vághatja, ehhez meg egy közepes minőségű fogón kívül más nem is kell.)
Másrészről meg megnézném azt aki egy kb. 1mm vastag ezüstérmét meg tud tölteni ólommal. Kifúrja, beönti, eltünteti a nyomokat. Kissé körülményes. De a mégis, akkor sem kivédető lebukás a kettévágással.

seaseal 2013.07.23. 08:43:54

@seaseal: na az utolsó mondat még egyszer magyarul: :) Ha kettévágod az érmét, mindenképp lebukik a hamisító.

LS74 2013.07.24. 15:31:16

@seaseal: Ahogy egy másik fórumon olvastam:
"A nemesfémek a modern társadalomban fizetőeszköznek teljesen alkalmatlanok, ugyanakkor kiváló érték (vagyon) megőrző eszközök!
– Ha már az ember a nemesfémekben bízik, akkor viszont csakis azok önnönmagukban vett pillanatnyi értéke számít , semmi értelme azokból bármiféle készpénzes fizetőeszközt gyártani, egyszerűen elásod az aranytömbödet a kert végében, oszt jó napot. – Mindemellett azt is tartsa észben mindenki, hogy ha egy valóban súlyos gazdasági összeomlás, kiterjedt háború, vagy bármiféle apokalipszis bekövetkezik az aranyat, ezüstöt ugyanúgy nem lehet megenni mint a kéz-pénzt – tehát értékük ez esetben ekvivalens."

Szóval akármennyire is szeretnéd, hogy egy ezüstösen csillogó fémdarabnak értéket tulajdonítsanak az emberek, egy idő után, mikor rájönnek, hogy a befektetési érmék, tömbök nem fogják a napi gondjaikat megoldani pl vásárlás, inkább csak veszélybe sodorják őket, nem is fogják elfogadni tőled, max. erősen értéken alul. Ha lesz a lehetősége a fajsúly szerinti ellenőrzésnek, akkor is csak az arany fog szerepet játszani de inkább csak törtarany értékben pl. nyaklánc amit szemenként is el lehet adni, cserélni valamire.

seaseal 2013.07.28. 15:09:46

Üdv!

Egyetértés van :)
Ha "Mad Max" világ jönne, akkor el kell felejteni a nemesfémeket. Tanulja ki mindenki mielőbb a vadászatot, a halfogás rejtelmeit, tűzgyújtást, fegyverkészítést. Többre megy vele mint az ezüsttel, arannyal.
Viszont ha csak egy szokásos világháború jön, vagy helyi káosz, és a világ nagy része amúgy megy mint ahogy szokott, akkor jó szolgálatot tesz a nemesfém.
Legalábbis az eddigi tapasztalatok ezt mutatják, úgy jó 6000-8000 éve.
(A nyaklánc bevizsgálása és eladása szemenként sokkal macerásabb mint az érmék -bár ez is járható út-, de erről már volt szó, fentebb megtalálod.)

LS74 2013.07.31. 09:26:34

Megkérdeztem nagyanyámat hogy a II VH alatt és után hogy oldották meg az ellátásukat. Volt egy tehenük amíg el nem lopták, a tejet cserélték el egy közeli pékkel kenyérre. Szétlőttek egy cérnagyárat a közelükbe és dédapám onnan hozott el sok cérnát amit aztán jó értékben tudott cserélni. Hamisítottak vasúti pályamunkás karszalagot, amivel elhagyott vagonokat tudtak kifosztani, használt talpfákat tudott elhozni tüzelőnek. (a vasutak környéke mindig katonai ellenőrzés alatt volt) Amikor bejöttek az oroszok szerencséjükre egy rendes tiszt kvártélyozta be hozzájuk magát így megmenekültek az erőszakoktól mivel három fiatal lánya volt dédapámnak viszont az I VH-ban megtanult oroszul a fogságban így az sokszor kihúzta őt a slamasztikából. Mivel a vasút mellett laktak megúszták a bombázásokat de mivel pincéjük is nekik volt csak a környéken sokszor hozzájuk húzták be a környéken lakók magukat légiriadókor. Dédapám igazi preppernek számítana, 3 fogságból szökött meg, volt hogy egy századból csak ő élte túl mert elbújt, felismerte a csapdahelyzetet mikor golyófogónak hajtották ki a harcmezőre őket. Majdnem egy bajtársát is megmentette, de az bekattant a feszültségtől és kilépett a fedezékből, így őt is eltalálták.
Volt hogy az oroszok elvitték a szalmájukat és mikor szóvá tette a a náluk lakó tisztnek az szerzett nekik helyette búzát (akkor már nem volt meg a tehén) amit egy kukoricadarálóval őröltek meg és lepényt sütöttek belőle a sparhelten.
Ha ékszerük lett volna annak az első csere után híre ment volna hogy kitől van és biztos valaki kirabolta volna őket, a fegyver is veszélyt jelentett mindenkire mert ha valakinél csak egy bajonettet találtak azt minimum kivallatták, de ha ráfogták hogy katona, nem civil akkor ki is végezhették.
Dédapám állandóan a környéket járta hogy híreket gyűjtsön mit hol lehet találni, ki mit cserél.

seaseal 2013.07.31. 09:51:21

Mindannyian preperek leszármazottai vagyunk, nekem is van egy ilyen sztorim:
Dédapámék idejében még forgalomban voltak az 1 pengősök, ez még abban az időszakban volt, amikor ezüstből készültek, tehát az alu 1 pengősök korszaka előtt, a pengő inflálódása előtti időből.
Az állam akkor nagy előszeretettel váltotta a "régi" pengőket papír pengőkre nagyobb névleges értéken is, mert hogy az jobb...stb.
Dédapám kötötte az ebet a karóhoz, hogy szó sem lehet róla, ő félretett sok ezüst 1 pengőst, biztos hogy oda nem adja, elásta. Aztán a második világháború után ő volt az egyetlen a faluban aki tudott tehenet vásárolni. Persze az is igaz, hogy kivárta míg a helyzet némiképp normalizálódott, nem a káosz közepén próbált meg ezzel boltolni.
És olyanról is tudok, akit az aranyékszerei mentettek meg, az oroszok általi lelövéstől.
Az igazság szerintem nem fekete vagy fehér ebben a kérdésben, valószínű az a legjobb ha mindenből tudsz raktározni egy kicsit, egyszer ez, másszor az jön jobban.

LS74 2013.08.02. 07:58:18

Szöget ütött a fejembe, hogy hová lehet manapság elásni valamit hogy biztosak legyünk benne nem fogják megbolygatni, hozzáférhető legyen baj esetén, ne legyen túl messze a lakóhelytől de azért senki ne lássa mikor el/kiásod. Ártér kilőve mert mi van ha épp fent van a víz hetekig, erdő megváltozhat, nincs benne látható messzi tájékozódási pont, irthatják, mezőgazdasági területet felszánthatnak, bevethetnek így őrizhetik is, saját kert esetleg bár túl egyértelmű, ha keresik nálad megtalálhatják.

seaseal 2013.08.04. 17:14:53

Van benne kockázat mindenképp. Ha nem így lenne, nem találkoznának ásatások során (vagy akár kincskeresők) elásott/elrejtett dolgokat, amiket régen tuti helynek gondoltak, aztán annyira tuti volt hogy aki elásta az se tudta kiásni.
Van egy poszt, a rejtekhely, ott fejtegetik ezt.
süti beállítások módosítása