HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Három

2012.09.18. 17:43 Martin Blake

A 3-as szám lehet a kulcsa egy vészhelyzet túlélésének. Ha prioritás alapján szeretnénk sorbaállítani szükségleteinket, ez segítséget nyújthat. A hármas szabály ismeretével mindig a lehető legjobb döntést hozhatjuk baj esetén.

"Sok kezdő gondolja úgy, hogy az élelemszerzés a legfontosabb, amit túléléskor tenni kell. Úgyhogy az egész napjukat bogyók gyűjtögetésével töltik, minden energiájukat erre fecsérlik, miközben rájuk esteledik. Kezd hűvös lenni. Beborul az ég, esni kezd. Ennivalójuk még mindig nincs, fáradtak s fedél sincs a fejük felett. Nem szívesen lennénk ebben a helyzetben. Hát te?"

forrás

3 másodperc remény nélkül

hope.jpgVészhelyzetben nagyon sokan blokkolnak le. A káosz és zavar közben az emberi agy egy korábbi tapasztalat alapján próbál megfelelő döntést hozni. Ha nem tud, akkor megdermed az ember és döntésképtelenné válik. 3 másodperced van rá, hogy reményt találj és továbblépj. Egy baleset esetén pillanatok alatt lángbaborulhat az autó, vonat stb., így ez a 3 másodperc életmentő lehet. A túlélés azon múlhat, ha képesek vagyunk a reménytelenséget elhessegetni és megoldást találni a problémára, amivel szembenézünk.

3 perc levegő nélkül

Csak kevés ember képes 3 percig vagy annál tovább kibírni lélegzetvétel nélkül. Ha ilyen helyzetbe kerülnénk, a legmagasabb prioritás a megfelelő levegő lesz: magyarul keressünk egy olyan helyet, ahol normálisan tudunk lélegezni.

3 óra fedél nélkül (extrém körülmények között)

Ha tudunk lélegezni, a következő lépés a megfelelő szállás kialakítása vagy keresése. Akik az egész napjukat meneteléssel töltik két hibát követhetnek el: körbe-körbe fognak járni és/vagy rájuk esteledik, mielőtt megfelelő alvóhelyet találtak / készítettek volna. Különösen zord időjárási körülmények között napokig élhet az ember víz, hetekig élhet étel nélkül, de csak nagyon rövid ideig bírja megfelelő szállás nélkül. Hidegben a hipotermia (a test kihűlése) okozhatja a legnagyobb gondot, melegben a napsugárzás és a hőség miatt érdemes odafigyelni a megfelelő búvóhelyre, ahol meghúzhatjuk magunkat. (Ajánlom korábbi cikkemet: Sátor vagy ponyva?)

3 nap víz nélkül

A következő kihívás az ivóvíz beszerzése lesz. Ez lehet az esőtől kezdve a forrásokig szinte minden. (Korábbi cikkeim ezzel kapcsolatban: Víztisztítás alapfokon; Víz tárolása). Kerüljük a sok izzadással és légzéssel járó tevékenységeket, ami miatt jelentős mennyiségű folyadék távozhat szervezetünkből. Lehetőség szerint munkavégzést egy helyben állva / ülve végezzünk. Bármi is történjék, hamarosan újból vízre lesz szükségünk.

3 hét élelmiszer nélkül

Néhányan közülünk még akár ettől tovább is kibírhatják étel nélkül, de a túlélés szempontjából fontos lesz a megfelelő utánpótlás beszerzése néhány héten belül. Csupán vízzel tehát ettől tovább is ki lehet bekkelni, de előbb-utóbb szükség lesz a tápanyagok pótlására.

3 hónapig társ nélkül

Ez tulajdonképpen az első pont kiegészítése, folytatása is lehet. A túlélés érdekében a legtöbb embernek szüksége lesz valamilyen társra vagy közösségre. Tudni, hogy valaki mellettünk áll, törődik velünk, segíthet reményt adni nehezebb pillanatokban, hogy a hosszabb napok is könnyebben eltelhessenek. Az erős hit egyértelműen segíthet a legtöbb túlélőnek. (Egyedül vagy csoportban?)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr734786228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemekbe zárt titkok 2012.09.21. 10:21:42

A három tényleg kultikus szám.

Szentháromság.
Három dimenzió létezik:szélesség, magasság, mélység
Három napszak van:reggel, dél, este
Három halmazállapot van: folyékony, szilárd, gáz
Három alapszín: piros, kék, sárga
Három világ: ég föld, pokol

És lám még a túlélésnél is előjön a három..
Jaaa.. és ugye a Három magyar igazság is:))

Nazareus 2012.09.21. 15:34:14

@Szemekbe zárt titkok: Dimenzióból legalább 4 van, 4-ik az idö.

Napszakból is kúltúrafüggö, hogy mennyi van, van ahol 4 napszak van és ez a nyelvben is tükrözödik (pl. thai).

Halmazállapotból is minimum 4 van (de inkább több), pl. plazma.

A szentháromság is csak a világ kisebbik felében jelent valamit :)

De a magyar igazság tényleg három, ezt már legalább Ludas Matyi óta tudjuk :)

kiskutyauto 2012.11.11. 02:58:41

www.youtube.com/watch?v=qftvbDCbZnk&feature=related

A túlélés evolúciója megkezdődött... ő az első tökéletes túlélő... és már szemináriumokat is tart...

www.youtube.com/watch?v=DZ3fk627ukk&feature=related

;)

Tblog 2012.11.29. 01:28:52

@Szemekbe zárt titkok: A három napszakot nem értem. reggel, dél, este? Nappal és éjjel van, de az kettő. Ha viszont részletesebben nézzük, akkor hajnal, reggel, délelőtt, dél, délután, este és éjjel. :) Persze ez nem tartozik szorosan a blog témájához.
süti beállítások módosítása