HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Túlélő piramis

2012.09.10. 17:27 Martin Blake

eredetipiramiskicsi.jpgEgy érdekes ábrát találtam ezen az oldalon. A túlélési fokozatokat egy piramissal teszi látványosabbá, ahol a piramis csúcsa jelenti a legkisebb, a talpa a legnagyobb veszélyt, ill. kockázatot. Valahol olvastam egy másik véleményt is ezeket a szinteket illetően, ő a túlélés veszélyének szempontjából különböző színekkel állította sorrendbe őket. A kettőt kombinálva született az ötlet a színes piramisról, amit most meg is rajzoltam szépen (remélem). Tehát a színek a zöld, narancs, vörös és fekete, sorrendben mutatják a veszély mértékét.

Ugyanezen elv alapján kezdheti el mindenki összeállítani a maga felszerelését: a zöld eseményekhez már akár egy hétvégi bevásárlással elegendő csomagot állíthatunk össze, míg az összetettebb, többheti (narancs), többhavi (vörös), esetleg önellátó berendezkedéshez (fekete) pedig értelemszerűen egyre több felszerelésre (és tudásra!) lesz majd szükségünk. Ha valaki még új a preppingben, célszerű a zöld fokozattal kezdeni, például egy túlélőzsák összeállításával. Érdemes feljegyezni, hogy általában mennyi ételt, italt fogyasztunk egy nap alatt, ezt szorozzuk meg 3-mal, és máris van egy jó becslésünk a zsákban tartott élelmiszer mennyiségét illetően. Szorozzuk meg 90-nel és nagyjából sejthetjük mire lesz szükségünk egy nagyobb földrengés vagy más katasztrófa után egy vörös eseménykor, amíg helyre nem áll a rend. Látható, hogy egy négytagú családnál, akiknek nincsenek megfelelő tartalékaik, milyen kockázatot is jelenthet egy több hétig elhúzódó krízis. 30 nappal számolva ez 360 adag (!) ételt, 480 liter (!) vizet, tisztálkodószereket és ruházatot jelent. Ne felejtsük el, ezek csupán a puszta fizikai túléléshez szükséges, alapvető értékek, civilizált életre, tusolásra, nassolásra, kikapcsolódásra, utazásra még nem is gondoltunk. Érdemes még ma elgondolkodni a lehetőségeinken és a tettek mezejére lépni, hogy ne legyünk kiszolgáltatva, ne kelljen katasztrófavédelemre vagy egyéb szervekre hagyatkoznunk, ha valami baj ütné fel a fejét.

piramiskicsi2.jpg

Zöld fokozat

homaro.jpegAz azonnali vészhelyzeteket sorolhatjuk ide. Ekkor következik be a krach, ekkor remeg meg a föld, ekkor szűnik meg az áramszolgáltatás vagy éppen dördül el az első fegyver. Néhány napot azonban gond nélkül túlélhetünk, ha van egy megfelelő túlélőzsákunk félretéve. A zsákba nagy tápértékű, tápláló ételeket pakoljunk, diétáról ebben az esetben szó sem lehet! Szintén hasznos tipp lehet, hogy csak olyan ételeket vásároljunk, amit amúgyis szívesen eszünk. Amikor éppen összedől körülöttünk a világ, nem a legjobb dolog fanyalogni az új ízek miatt. Tárold, amit eszel, edd, amit tárolsz! A legtöbb előrecsomagolt, konzervált élelmiszer hosszú hónapokig, évekig is kibírja, így nyugodt szívvel hagyhatjuk BOB-unkat a megfelelő helyen. Rendszeres időnként, hetente-kéthetente azonban vessünk rá egy pillantást, megakadályozandó a penészedést, szivárgást, ételek megromlását stb. Ha valaminek közel a szavatossági ideje, vegyünk újat belőle és fogyasszuk el a régit.
Tipikus zöld esemény lehet az árvíz, belvíz, hóvihar, szélvihar, hosszabb áramkimaradás (hűtött ételek megromlanak!) stb. Ne felejtsük, hogy nem mi leszünk az egyedüliek az üzletben, ha akkor szükségünk lenne valamire, megfelelő előkészületekkel azonban csökkenthetjük a kockázatot.

Narancs fokozat

haiti disaster.8pg_1.jpgMiután megfelelően előkészítettük a néhány napi túlélésünkhöz szükséges felszerelést, elkezdhetjük összeállítani az ettől hosszabb ideig tartó készletünket. Célszerű apránként vásárolni: minden alkalommal, ha az üzletben járunk, vegyünk néhány csomag/doboz/üveg/darab tartós élelmiszert pluszban, így szépen lassan felépíthetjük a készleteinket anélkül, hogy azért külön utat kellene tenni, vagy cipekedni. Érdemes figyelni arra, hogy a több napnál tovább tartó eseményeknél már szükségünk lehet extra felszerelésre is: üzemanyagra, tüzelőanyagra (pl. főzéshez), nagyobb mennyiségű vízre, tisztálkodószerekre, női termékekre stb.
Ide tartoznak a nagyobb fennakadást okozó természeti katasztrófák (a fent felsoroltak durvább változatai), esetleg a helyi önkormányzat szétesése, részleges megbénulása (hirtelen nem lesz, aki segítsen), a környékünk nehezen megközelíthetősége, ill. saját magunk csapdába esése (hótorlasz, utak elmosása stb.).

Vörös fokozat

cistern.jpgEnnél a fokozatnál ismét továbblépünk egy kicsit. A fentiek mellé már belépnek az önellátás bizonyos elemei, ha esetleg hetekre leállna az áruszállítás a közelünkben bizonyos okok miatt. A konzerveken, tartós élelmiszereken felül már érdemes beszerezni lisztet, cukrot, sót, rizst stb., amikkel sütni-főzni lehet, vagy kiegészíteni a kosztot extra tápértékkel. Ehhez szükségünk lesz nagyobb mennyiségű tüzelőanyagra főzéshez, konyhai felszerelésre stb. Önellátásként egyszerűbben előállítható konyhakerti növényeket termeszthetünk (akár ládában is), de szükségünk lehet már víztisztitó berendezésre, eszközökre is, mivel ekkora mennyiségű vizet tárolni már csak kevesek tudnak, a készleteket viszont után kell tölteni. Nézzünk vízvételezési lehetőség után a környéken, patakok, folyók, források után, vegyük számba a kutakat a közelben. Fontos a higiénia is, megfelelő mennyiségű tisztálkodószerre lesz szükségünk, gyógyszerekből, vitaminokból is érdemes lehet elegendő mennyiséget tartani, hogy egészségesek maradhassunk.

Fekete fokozat

A társadalom, a gazdaság teljes összeomlása várható egy kivételesen nagy katasztrófa után, de leginkább (polgár)háborúk, politikai hatalomeltolódás miatt következhet be ilyen esemény. Ha már nincs visszaút, akkor a "teljes" önellátásra kell berendezkednie a legtöbb embernek. Az idézőjel nem véletlen: mindent előállítani talán senki nem tud magának a mai világban, ezért fontosak az emberi kapcsolatok. Mindenkinek vannak különböző képességei, éljünk velük! Ha valaki jó a barkácsolásban, az így készített bútorokat elcserélheti számára fontos dolgokra, amit nem, vagy nehezen tudna csak előállítani magának. Ha jól tud varrni, főzni, vagy bármi másban jó, azt a tudást értékre cserélheti a közösségen belül. Sosem késő megtanulni egy új képességet és egyszer talán még jól jöhet az a tudás.
Mindemellett viszont elkezdheti megművelni a kertjét az addig megszokott pázsit helyett, állatokat tarthat stb. (lehetőség függvényében). Mindenképpen szükség lesz folyamatos vízutánpótlásra, annak tisztítására. Megfelelő higiénés körülményeket kell teremteni a fertőzések, betegségek elkerülése végett (rendszeresen tisztálkodni, fogakat rendben tartani, árnyékszéket kialakítani stb.).

Természetesen nincs általános megállapítás, nincs örökérvényű szabály, ami minden prepperre és mindig érvényes lenne. Minden egyén más igényekkel, más lehetőségekkel rendelkezik, máshol lakik, másként él, mások a körülmények. Ahogy a többi, ez a cikk is inkább gondolatébresztőnek született, hogy számbavegyük a lehetséges opciókat és még azelőtt kezdjünk el cselekedni és felkészülni, mielőtt megtörténne a baj. Ha a fejlett Japánban a tavalyi cunami után voltak olyan részek, ahova napokig semmilyen mentőalakulat nem tudott eljutni (még a hadsereg sem), akkor a mi lakhelyünkön is megtörténhet hasonló katasztrófa és ellátási gondok. A kérdés az, hogy kire/mire számíthatunk ilyen esetekben? Ha csak a kormányra, akkor túlélésünk esélyei drasztikusan csökkenhetnek. Vagy, gondolkodhatunk előre is...

Te hol tartasz a felkészülésben, milyen fokozatot vészelnél át baj esetén? Én a narancs szintet csinálgatom.

4 komment

Címkék: katasztrófa túlélés piramis

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr594766641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Freeman 2014.02.11. 23:49:43

Külföldön mindenhonnan érkeznek hírek különböző túlélős praktikákról. Nem kevésbé azon hírek hatására amit a különböző ismeretterjesztő műsorok sugallnak, felsorolva hogy milyen dolgok veszélyezteti a lakosságot, amelyek a napjainkban be is következnek.
Azonban van egy bökkenő: mindenféle kataklizmára nem lehet felkészülni.
Másféleképpen kell berendezkedni egy társadalmi-pénzügyi összeomlásra, mint egy fertőző ágens megjelenésére, szintén ha egy masszívabb áramszünetre akarunk felkészülni. Hiába készleteztünk fel egy kisboltnyi élelmiszert, ha jön egy mutáns veszettséget okozó vírus, és nem tudunk hermetikus körülményeket teremteni. Pl a nagy spanyolnátha nagyobb járvány volt több halálesettel mint a világháború.
Nálunk ha fűteni gázt használni akar valaki akkor nem lehet légtömör izolációt kialakítani, mert a kinti levegőnek be kell jönnie valahonnan pl a gázfűtéshez, vagy főzéshez, de magához a légzéshez is.

Tetsu 2014.02.12. 14:52:09

Veszek egy puskát, ás akkor lesz minden.... :-)

kanári565 2018.08.19. 00:09:39

Én és a családom testvéreimmel és a szüleimmel feketére készülünk

stg44 2018.11.19. 20:20:10

@kanári565: Az a legjobb, ha arra készül az ember, mert akkor nem éri meglepetés. 3 napra minek is készülnénk. 3 napra elmegyek kirándulni, sátorral, kajával, vízzel,stb, bármikor. A 3 nap nem gáz. Otthon is (általában, legalábbis az ismerőseimnél, meg nálam) van minimum 2 hétre minden, ami kellhet. Jól teszed ha a ,,feketére" készülsz!
süti beállítások módosítása