HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Vitaindító: a fegyverekről

2013.01.24. 08:14 Martin Blake

Esett már szó a passzív biztonsági megoldásokról egy korábbi posztban, ezúttal az aktív védelem egyik legelterjedtebb módszeréről lesz szó, azaz a lőfegyverekről. A mai írás egy lelkes olvasónk gyűjtése alapján született, ezúton is külön köszönet neki a fáradozásáért! Remek ötleteket kaphatunk a magyarországi helyzetről, hogy milyen fegyverekben, lőszerekben érdemes gondolkodnia a magyar preppereknek. Azaz ha nem vagyunk hivatásos Rambók, de ötletekre lenne szükségünk az elinduláshoz, akkor a mai poszt kiváló kiindulópont lehet. Egyúttal azt is kérném tőletek, hogy szokásotokhoz hűen ezúttal is konstruktívan álljatok a témához és osszátok meg saját gondolataitokat is!

Prepperként két alapvető nézőpontból érdemes megközelíteni a kérdést. A legfontosabb, hogy a fegyver megbízható és könnyen karbantartható legyen, valamint az, hogy elegendő utánpótlás legyen lőszerből.

Lőszerutánpótlás

9mm-para-1.jpgMagyarországon a legkönnyebben fellelhető lőszerek (rendőrség, katonaság, belügy stb.) a következők:

  • .22 “kispuska” (ár: 20+ HUF)
  • 9mm Parabellum (ár: 60+ HUF), az egyik legelterjedtebb lőszer a világon
  • 7.62x39 AK “család” lőszer (AK-X, VZ-58, AMD stb. - ár: 100+ HUF)
  • 7.62x54R a fenti lőszer nagy testvére (Dragunov + PKM - ár: 200+ HUF)
  • 12/70 sörét (ár típus és töltet függő 80+ HUF)

Ezeken kívül természetesen még elég sok minden van, de ha azt nézzük, hogy a belügy mit vásárol teherautó szám, ezek lesznek a nyerők.

Megbízhatóság / Karbantartás

  • glock17.jpgPisztolyok: csak Glock-ot (G-17) vennék. Legkevesebb alkatrészből áll és nincsenek rajta felesleges biztosítók amit majd stressz alatt elfelejtesz használni, nem áll el tőle a kakas ami közé kosz szorulhat ha mászol vele a koszban, erdőben stb. 1db célszerszámmal szétszedhető a legapróbb darabig, ennek ára 700-1000 HUF körül mozog. Maga a fegyver 200,000 HUF körül mozog dobozosan (újonnan). Használt árak igen nagyot szórhatnak mert kicsi a kereslet. Ha valaki nagyon el akar adni akkor nagyot kell engedni. A tárban elfér 18db lőszer de lehet 30-as tárat is kapni, sok van az országban ha szükséges találni fogsz hozzá alkatrészt. Hatásos lőtávolság* ~25m
    • Gépkarabély (divatos nevén assult rifle): csak AK-X családból valamit vagy mondjuk a VZ-58-at. AMD-t nem ismerem de állítólag nem az igazi. Ezek a fegyverek arra lettek tervezve, hogy működjenek. Nem annyira pontosak mint egy .223 M-X (M-16, M-4, AR stb.), viszont szinte elpusztíthatatlanok. SHTF szitura csak ezek kellenek, mert ha a karbantartás abban kimerül hogy szétszeded es kimosod vízzel azt a legtöbb precíziós eszköz nem szereti. Egy AK 200,000 körül van, a hírneve felveri az árát. A VZ-58 250-300 Euro Szlovákiában mindenki onnan hozza be, akinek van erre 1 napja. Annyi szépséghibája van a családnak, hogy mivel a lőszer nagyon erős, az egész puska hajlik szó szerint minden lövésnél. Ettől lesz kevésbe pontos a fegyver, mint a híres M széria. Hatásos lőtávolság* ~200m

  • Puskák: a lőszer miatt amit fent említettem itt csak a Dragunov jöhet szóba, majdnem mint fent csak kicsit nagyobb, nehezebb, viszont nagyobb távolságra is pontos. Távcsővel együtt ~250e+ HUF. Hatásos lőtávolság* ~400m (természetesen vannak más puskák is ezzel a kaliberrel)
  • Sörétes: csak és kizárólag pump-action-t ilyen célra! Nehezen romlik el, alig van benne alkatrész és mindenre használható megfelelő töltettel. Márkától/felszereltségtől függően az ár 150+. Használtan ~100e+ HUF* már meg lehet venni 1-1 darabot ha sikerül kifogni. Hatásos lőtávolság* [0-200m]

*Hatásos lőtávolság: sok mindent kipróbáltam, több ezret lőttem ezekkel a típusokkal nekem ez a reális. Mások nyilván ügyesebbek/jobbak/szebbek/bla-bla nekem ez a határ, és mielőtt mindenki idemásolja, hogy ennek a lőszernek ennyi meg annyi a hatásos lőtávja gondolkozzon el azon, hogy akik ezt lövik profik és ez a szakmájuk és minden nap ezzel foglalkoznak. Lőni megtanulni egy dolog de már maga a szinten tartás is elég komoly anyagi hátteret kíván.

Érdekes adatok

Prepperként én a következőt csinálnám

  • Fegyvertartási engedély megszerzése (ezt nem részletezném, a sport klubok segítenek, nem kell megkenni senkit, teljesen legálisan kb 1 év alatt meg lehet szerezni 100-200e HUF)
  • Glock-17 (kizárólag önvédelemre, ha nagyon közel kerülnek hozzád)
  • Sörétes (minden másra megfelelő lőszert kiválasztva lásd fent)
  • “A golyóálló mellényeket 2007 február 28-i kormányrendelet sorolta a különösen veszélyes eszközök közé.” (szerk.: én nem találtam ilyen rendeletet, majd a közösben megbeszéljük)

Tippek, gondolatok a fegyvertartásról:

  • Ezt a hobbyt/sportot KI KELL PRÓBÁLNI mielőtt belevágsz! Menj el többször, minden lőtér szívesen fogad és mindenben segítenek (amerre eddig én voltam)
  • Sokat kell majd kempingezned az örsön a millió papírmunka miatt (bármit csinálsz, veszel/eladsz/cserélsz/sportorvosi stb., be kell menned és bejelentened 5 munkanapon belül)
  • Kijönnek hozzád évente szétnézni
  • Ha bármit elbénázol (nem, nem lelősz valakit csak valamilyen szabályt nem tartasz be (pl. mikor a lőtérre mész/szállítasz), évekre eltilthatnak!
  • Kell hozzá szekrény/tároló.
  • Szerintem legyen riasztód is hiszem könnyen mozdítható értéked lesz otthon (lásd még korábbi posztunkat erről)
  • Ha egyedül élsz könnyebb, de ha családos vagy akkor el kell adni az ötletet az asszonynak, és a családi kassza terhére költekezel…
  • Gyerekesek ne tartsanak!!! Vagy ha mégis mindenkibe legyen belenevelve az összes alapszabály, vidd el őket is a lőtérre vagy ne, nem vitatkozom senkivel
  • Gyakorlás-gyakorlás-gyakorlás különben csak magadra vagy környezetedre leszel veszélyes
  • Ahhoz, hogy elérj egy alapszintet, többezret kell lőjj! Olyan ez mint a sportautók: nem megvenni a legnehezebb hanem ha ingázni akarsz vele :D
  • A lőszer robbanóanyag! Bután hangzik de ezt sem árt kiemelni (ha valami miatt gáz van, pl. kigyullad az autód és a lőszer meg a csomagtartóban volt, akkor jobb futni)
  • A legfontosabb a végére K***A nagy felelősség, nincs spawn point ha magadba, rosszabb esetben másba lősz véletlen. Esélyes, hogy meghurcolnak ilyen esetben.

194 komment

Címkék: fegyver vendégposzt lőszer lőfegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr745040007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.26. 00:39:06

@Tuleloblog: Nem győzöm visszaolvasni, majd megnézem reggel, történt-e kihágás. :D

Lackó555 2013.01.26. 11:01:48

A gyerekek fegyverpiszkálása megfelelő neveléssel kivédhető . Nem tíltani kell , hanem megmutatni , elmagyarázni , kipróbáltatni vele , ha már akkora .Persze nem azt mondom , hogy egy Benelli Super Nova-t a 6 éves gyerek kezébe , de egy kicsioccsó rugós airsoft pisztollyal rá lehet vezetni a dolgokra .
Magyarország a tííííííccsukbeeee országa , a megfelelő szabályozás helyett . Miért van az , hogy ha felhívom a jardot , hogy pakolják kifelé a szomszéd kecóját , azt mondják , hogy próbáljam meg feltartani őket , és nagy kegyesen kiérkeznek 4-5 óra múlva a helyszínre ... Ha felhívom őket , hogy a lakásomban matatót lelőttem , 3 percen belül kint vannak ....

Szenthomárság 2013.01.26. 11:24:07

@Lackó555: Öreganyám szomszédja felakasztotta a macskájukat és négy! rendőrautó ment ki, helyszíneltek, stb.
Ha rablás van a faluban, vagy betörés, akkor meg fél nap amíg kiérnek.
Átestünk a ló túloldalára. Liberalizmus sux.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.26. 11:51:46

Ahogy korábban a józsefvárosi, most az internet lett a legnépszerűbb piaca a szürke-fekete cuccoknak. Viszont ezt a blogot nem szeretném besározni, ezért megkérek mindenkit, hogy ne adjon ötleteket vagy komplett leírásokat arról, hogy hogyan lehet ezekhez az illegális csatornákhoz hozzáférni. Az érdeklődők is ki lesznek moderálva a továbbiakban.

Tudjuk, hogy léteznek ilyen oldalak és közösségek, de itt nem vagyunk rájuk kíváncsiak, ahogy a drog- vagy escortközvetítőkre sem.

Köszönöm.

Lackó555 2013.01.26. 11:54:57

Az illegál fegyvertartás : szerinem a mindennapi gondok mellett szar attól " rettegni " , hogy a tek mikor rúgja be az ajtót ... A fegyvernél már csak a fegyverkezelés , gyakorlás a fontosabb , ami korlátozott lőszermennyiség mellett nem kivitelezhető . Pl havi 50 lövés nem is sok .. viszont a lőszer beszerzése nem egyszerű...

Szenthomárság 2013.01.26. 12:22:06

Nem tartozik szorosan a témához, de olajmécsesről, papírbrikettről volt már szó?
Azaz fűtés-világítás téma-e volt-e már-e?

pushup 2013.01.27. 00:37:16

@Tuleloblog: a videó utolsó mondata tetszik nagyon:
"the first line of defence is you"

Tblog 2013.01.27. 00:45:35

@pushup: Az az igazság. :)

A rendőrség még ha hívják se ér ki időben - ha egyáltalán kimegy. Az amerikai bíróság pedig azt is kimondta, hogy "a rendőrségnek nem feladata a lakosság védelme".
A "Szolgálunk és védünk" jelmondat csak egyszerű szemfényvesztés.

pushup 2013.01.27. 00:54:00

@prukker: azért a magyar rendőrség nem az NSA. és itt mifelénk például PGP-t is legálisan használhatsz, mert errefelé az egyesült állaomkank nincs joghatósága

prukker 2013.01.27. 03:32:21

@pushup:
De van a társszervek között együttműködés. Ha a "szakemberek" listáját nem is adják ki egymásnak, egy szoftvert simán átadnak, hiszen szövetségeseik vagyunk.

Tblog 2013.01.27. 07:19:19

Martin, küldtem neked egy emailt.

lápi póc 2013.01.27. 08:19:39

@Tuleloblog: Ezt a mondatot már a Garamvölgyitől is hallottam.

Tblog 2013.01.27. 08:31:27

@lápi póc: Melyik mondatot? Martinnak a prepperfórummal kapcsolatban küldtem emailt. :-P

lápi póc 2013.01.27. 12:50:38

@Tuleloblog: ezt: "a rendőrségnek nem feladata a lakosság védelme, mindenkinek magát kell megvédenie. A rendőrség a közrendre vigyáz.". Volt egy fegyvertartással foglalkozó Pesty fekete doboz, abban volt.
Nekem is megvan a véleményem a magyarországi fegyvertartásról, de mint fegyvertartó, nem szívesen osztom meg nyilvános fórumokon.

astonferi 2013.01.27. 14:11:15

@lápi póc: miért nem ? kiváncsiak vagyunk

lápi póc 2013.01.27. 15:40:13

@astonferi: Túl sokan beszélnek össze vissza zöldségeket, és nagyon óvatosnak kell lennie a legális fegyvertartóknak, főleg ha valakinek a munkájához tartozik.
Valami okostojás rosszul értelmezi amit írsz, eljárás indul ellened, és ez már elég is, hogy bevonják a fegyvereidet. Még ha egy év múlva ki is derül, hogy nem történt semi.

seaseal 2013.01.27. 16:28:42

Üdvözletem!

A cikk írójától kérdezném, egyrészt mi a véleménye a revolverekről?
Én is lövészkedem egy ideje 10 éve kb. És van egy pár ezzel kapcsolatos szakvizsgám is.
Nekem az a tapasztalatom hogy a revolvereket általában könnyebben kezelik a kezdők. És ki lehet küszöbölni a rossz lőszerből adódó problémákat, egy egyszerű ismételt elsütéssel egyszerűen továbbfordul a tár. És árban is elég kedvezőek, 50e-től már beszerezhető (.38 special)
Persze kisebb lőszerkapacitás, nehezebb szerelés, igaz nehezebben is romlik el. De ha fegyvert kéne olyanok kezébe adnom akik nem tapasztaltak ilyen téren, biztos hogy revolver lenne az. Körülbelül 5 perc alatt megtanítható. Persze érdekel más nézőpont is erről.
A másik legális fegyverhez jutási mód pedig a vadászvizsga, igaz ez csak a hosszú csövűekre vonatkozik.
A számszeríjról íjról, szigonypuskáról meg annyit, hogy nehézkes, körülményes, lassú. De szabadon beszerezhető, és egészen pontosan egy számszeríjjal, íjjal, vagy szigonypuskával több mint a semmi. 30 ezer (minimális árakat nézve) nem túl nagy beruházás, főleg ,hogy adott esetben ez lehet a különbség élet és halál közt.

pushup 2013.01.27. 19:33:31

@prukker: hány éves vagy te ifjú? hoszonhét? és még hiszel a mesékben? :D

pushup 2013.01.27. 19:35:45

@seaseal: ha már a hidegfegyverek ... és a horgászboltban beszerezhető etetőcsúzli csapágygolyóval? :D

seaseal 2013.01.27. 20:10:22

@pushup: Üdv!

Egy kicsit idősebb. :)
A számszeríj...stb nem feltétlen önvédelmi célú felhasználását gondoltam mint túlélési biztosíték, hanem sokkal inkább vadászati, élelemszerzési használatát. Ilyen módon akár szóba jöhet az etetőcsúzli is ha úgy tetszik :)

lápi póc 2013.01.27. 23:31:09

@seaseal: Ugyan nem én írtam a cikket de megosztom a véleményem.
Szerintem a revolverrel nem könnyebb lőni, de a szerkezet egyszerűsége miatt stresszhelyzetben is könnyebb a kezelhetősége, nem kell felhúzva hordani, a rugók nem gyengülnek el. Ezzel szemben korlátozott a tárkapacitásuk, nehezebb megtanulni gyorsan tölteni. Viszont ha utána nézel, hogy önvédelmi helyzetben hányszor sütik el átlagban a fegyvert akkor kiderül, hogy a forgótáras bőven elég.
Önvédelmi célra én ezért ajánlom mindenkinek a forgót az öntöltővel szemben. Egy rövid csövű off duty-t bárhol tudsz kényelmesen rejtve hordani, és nem kell mindíg kitárazni, hogy ne gyengüljön ki a tárrugó, stressz alatt nem kell gondolkodni, hogy fel van-e húzva, ki van-e biztosítva stb.
Öntöltőt csak akkor ajánlom, ha amúgy is sokat lősz vele és ismered nagyon a fegyvered.

Tblog 2013.01.28. 00:04:22

A kisebb tárkapacitás az nézőpont kérdése. A kisebb félautomata pisztolyokba 5 darab lőszer fér, míg revolverben kapható 8-as is.
Barátnőmnek jobban tetszett a 1911-es mikor lőtt vele, mert kicsi és gyenge a keze. A revolvert nem is tudta csak single action-ben elsütni. A 1911-esnél nem volt ilyen gondja.
Bonyolultabb a 1911-es, viszont vannak jó oldalai is.

lápi póc 2013.01.28. 00:23:54

@Tuleloblog: Viszont a nagy öntöltőknek akadálya lehet ha nem fogják őket rendesen. Az én glockommal a feleségemnek sok töltési hibája volt, nekem jópár ezer lövés után, egyszer sem. A csuklója nem tartotta elég erősen, és lövéskor hátracsapódott. Ez elnyelt annyi energiát, hogy néha nem ment elég hátra a szán és nem töltött. A ő kezébe inkább revolver.
Ha beüt a szar Murphy nem a mi oldalunkon áll!
De nekem félautomatám van. :)

Tblog 2013.01.28. 00:45:28

Azt mondta hogy az AK tetszik neki a legjobban, a maroklőfegyverek nem nyerték el a tetszését. Igaz nekem is az AK a kedvencem. Egyszerű, nem akad el, pontosabb mint a 1911 vagy a revolver. :)

lápi póc 2013.01.28. 06:40:26

@Tuleloblog: Mikor, és milyen célra? Én a marokfegyvereket látom a legpraktikusabbnak, de ha kívánságmüsor van akkor egy jó MP5 legalább ugyanazt a lőszert lövi mint a pisztolyom.
Egyébként a marokfegyver mellé inkább egy puskát választanék. Ha nem kell sokat cipelni akkor egy AI AW 338 LapuaMagnum, ha gyalog kell elmennem Debrecenig akkor egy könnyű építettet.
Nem véletlenül létezik ennyiféle fegyver mindegyiknek van létjogosultsága. Lehet, hogy a célnak pont a gyerek légpuskája a legmegfelelőbb.
Legalább most már tudjuk, hogy ha együtt megyünk fegyverért nem fogunk összeveszni! :)

Tblog 2013.01.28. 06:54:38

@lápi póc: Maroklővel vadászni nem túl praktikus. Minél nagyobb a tárkapacitás, annál jobb esély van arra hogy több támadó ellen is megfelel egy lőfegyver. MP5-ös félautomatával még soha nem lőttem, úgyhogy arról vélemént mondani nem tudok. Az AR-15-ös az puska. Csak a formája tér el egy akármilyen másik félautomata vadászpuskától. AR-15-össel vadászni is szoktak.

"Legalább most már tudjuk, hogy ha együtt megyünk fegyverért nem fogunk összeveszni!"

Én fegyverért nem megyek, nekem van itthon most elég. :)

Gyanítom, hogy egy kegyetlen helyzetben a legnagyobb harcok nem is a fegyverekért mennének, hanem a lőszerért. (Mármint itt az óceán másik oldalán.)

lápi póc 2013.01.28. 07:21:20

@Tuleloblog: Ezértmondom, hogy a cél határozza meg a fegyvert. Ha egy galambot vagy mókust akarsz elejteni, akkor még mindíg a gyerek légpuskája a legjobb. Láttál már nagygolyóssal meglőtt apróvadat? Abból nem biztos, hogy jóllaksz!
Az AR is jó választás, bár nekem sok akadályom volt már vele. Ha már az AR család akkor megfontolandó egy MP16, csak pár alkatrész különbség, vagy egy AR10, egy jó csővel és kétszeresére nőtt a hatásos lőtávod, cserébe nehezebb lett és drágább a lőszered.
A lőszer is érdekes kérdés itthon. 1000 darab fölött biztonsági rács kell, vagy extra erős biztonsági fólia. Lakott településen kívül, őr, vagy biztonsági szolgálatra bekötött riasztó.

Tblog 2013.01.28. 07:35:36

AR-15-ből lőhetsz 22lr-t is. Nekem van hozzá átalakítóm. :)

A lőtáv annyira nem szempont. Vadászatkor általában nem 600-800 méterről lövik ki a vadállatot. Ha önvédelemről van szó, akkor az meg -a tapasztalt katonák szerint- nagy részt 50-100 méteren belül történik. Az otthonvédelemnél pedig még kisebb a távolság. Az AR-ben az a jó, hogy sokoldalú. A hátránya, hogy meg kell szokni, mert egy fokkal bonyolultabb mint mondjuk egy revolver. :)

astonferi 2013.01.28. 10:36:12

sajnos ez nálunk csak elméleti kérdés és álom marad, hogy normális keretek közt fegyvert tartsál akár egy pisztolyt is nem hogy egy MP5 vagy AR-15 - HK416, netán egy M1 Garand -ot

Tblog 2013.01.28. 10:49:17

Aki fiatal és rászánja az idejét és a pénzét, az lehet vadász, vagy sportlövő. Aki egyik sem, az szerintem ezek hiányában is bemehet egy lőtérre és kipróbálhat lőfegyvereket.

Az már teljesen más kérdés, hogy önvédelemre kizárt hogy bárki bármit vehessen. Arra engedélyt csak a legmagasabb politikai elit kaphat és azok baráti köre. Ha nincs semmilyen összeköttetés, akkor esélytelen a dolog.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.01.28. 13:25:58

@Tuleloblog: QFT.

Ezek után gondoljunk csak bele: beüt a krach, a rendőrség nemhogy az egyént, de a közrendet sem tudja fenntartani, anarchia, erősebb kutya...

... és az egész ország ott áll fegyver nélkül, ami végül is nem is hangzik rosszul, legalább nem kezdenek egymás levadászásába.

Végül is...

Csak az a probléma, hogy a legális fegyvereken kívül egy csomó lőfegyver van még az országban, és akik ezeket tartják, SHTF helyzetben még kevesebbet lamentálnak azon, hogy használják-e. Lényegében akkor már senki nem tartja majd őket vissza, hogy ezt az előnyüket gátlástalanul kihasználják.

Vegyük csak sorra, kinek lehet hát fegyvere:

- rendőrö, katonák, BV, TEK, OGY-őrség stb.
- vadászok (csak puskák)
- sportlövők
- fegyveres személy és vagyonőrök
- alvilág

Hát, egyik körbe sem könnyű bekerülni...

Egyébként nekem meggyőződésem, hogy kisebb közösségek próbálnának saját lakóterületükön rendet tartani, egyszerűen mi erre vagyunk szocializálva. De hogy ez az egy főre jutó alacsony civil lőfegyverek számával hogyan lenne kivitelezhető??? Nagy kérdés ez...

Tblog 2013.01.28. 14:06:19

Valaki írta, hogy 55ezer vadász van ma Magyarországon. Annyira nem lehet nehéz az a vizsga. :-)

A mai magyar helyzetet tekintve elég gyorsan megindulnának a fosztogatások, kardokkal, macsétákkal és aki nem tartozna 50 fős hasonlóan felfegyverzett közösségbe az megnézhetné magát. Hiszen már ma is tele van hetente a híradó olyasmivel, hogy tömegverekedés tört ki két család között, 70 ember ütötte egymást, kardokkal kergetőztek, egymást késelték meg. Egy összeomlásnál ez sokkal keményebben történne meg, csak akkor nem egymást ölnék, hanem ráfordulnának erővel a védtelen lakosságra.

Chris_007 2013.01.28. 16:03:19

Elöltöltös fegyók, mint lehetséges alternatíva?
A bünözésre kitérve: ki csinálja a statisztikát, a testi sértésekkel mi a helyzet? A be nem jelentett esetekkel mi a helyzet?

astonferi 2013.01.28. 16:45:42

mint alternatIva: lő egylet alapítása :)

Chris_007 2013.01.28. 16:59:55

@astonferi: filmkészítés? 8 év után a cég tarthat full automatát :)

astonferi 2013.01.28. 17:17:20

nem alapithat magánszemély lövész klubbot. biztos nem egyszerű meg olcsó de mint lehetőség felmerült a fejemben.

astonferi 2013.01.28. 17:23:27

a nem után vessző. alapíthat klubbot

seaseal 2013.01.28. 19:08:23

Ha valami zűr kezdetén a kormány el nem koboztatja az egész lakosságnál levő készletet. Volt már ilyen.
Akkor marad a nyílpuska, arról nincs nyilvántartás. :)

Cuba-Libre 2013.01.28. 21:45:35

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Maximálisan egyetértek azzal, hogy a fegyvertartásnak is először a kultúráját kellene megteremteni. A gyerekekbe is bele kell nevelni, hogy nem játék.

@koxi: Joggal aggódsz. Sajnos van egy népcsoport, ahol kedvenc elfoglaltság az "öregezés", vagyis a gyenge, kiszolgáltatott idősek kifosztása.

@Tuleloblog: Szerintem fordított ez az arány.

Egyébként olyan "gyarmat"-országokban, mint a mienk, soha nem lesz liberális fegyvertartás. Mert nem érdeke senkinek. Addig jó, amíg félsz, mert a félő ember befolyásolható... Az, hogy vehetsz gázfegyvert? Fél kiló gagyi spiáter-öntvényre alapozol magadnak hamis önbizalmat? Vicc. Csak bemész a boltba és megveszed. Még annyit sem mondanak el, hogy te hülye, ne tedd keresztbe a hüvelykujjad, mert a hátrasikló szán leroncsolja. Nemhogy pszicho-teszthez és fegyverismereti vizsgához kötni a fegyver tartást. Így teremtenénk meg a fegyvertartási kultúra alapjait?? Ez csak arra jó, hogy minél több fegyver baleset történjen, és el lehessen mondani, hogy a magyarnak nem való fegyver. Ezzel is tovább erősítve a fegyver ellenesek táborát. Vagy ott vannak a vadász balesetek. Ezzel is az általános fegyver ellenességet igyekszenek megteremteni a magyarok között, holott aki vadászik, az tudhatja hogy a vadászbalesetek 99%-a a köcsög olasz vadászoknak köszönhető, akik olyan részegek vadászat közben, hogy azt sem tudják merre van hátra. Akkor ne csodálkozzunk, hogy belőnek a hajtók közé...

vizsla_barat 2013.01.28. 22:22:12

Gépkarabély (divatos nevén assult rifle)

eloszor is assault.
Masodszor a polgari lakossag szamara keszulo felautomata AR-15 es nem assault rifle,mivel nem full automata. Ezt a tenyt nem szeretik a politikusok elovenni,mert osszedolne az egesz fegyverellenes mozgalom.

Chris_007 2013.01.28. 22:35:59

@Cuba-Libre: de sajnos azt a vadászt magyar engedi vadászni. :)

Tblog 2013.01.29. 00:40:07

@Cuba-Libre: "is először a kultúráját kellene megteremteni"

Hogy az Egyesült Államokra azt mondják hogy "más, mert ott fegyvertartó kultúra van", az csak a média ökörsége. Vagy szándékosan próbálják beetetni a magyar embereket, hogy a magyarok ostobák és nem tudnának lőfegyvert tartani, mert megbízhatatlanok.

Ez a "fegyvertartó kultúra" egy üres lufi, semmi több. Sok amerikai úgy megy puskát és maroklőt venni, hogy előtte csak moziban látott ilyet. Csak egy részük nő úgy fel, hogy gyerekként az apjával vadászik.

"mint a mienk, soha nem lesz liberális fegyvertartás"

Cseheknél, szlovákoknál úgy tudom hogy más a helyzet, de valaki említette hogy a szerbeknél is máshogy állnak hozzá ehhez a témához.

Abban nagyon igazad van hogy legfentről gátolják a nemzet önvédelmét. :(

Tblog 2013.01.29. 00:41:05

@vizsla_barat: Egyszerűen átírják a jelentését. New Yorkban most tették meg. Pár hete ott már az is "assault rifle" ha egy sörétes puskán pisztoly markolat van. :-(

vizsla_barat 2013.01.29. 01:05:40

@Tuleloblog: az az allam lehuzta magat a wc-n. Ettol meg itt ver fog folyni,ha beprobalkozik Obama

Tblog 2013.01.29. 01:11:02

@vizsla_barat: Igen, NY-ban (és az egész ország területén) szerveződik a civil törvény-megtagadás. Emellett már hetekkel ezelőtt volt vagy 150 sheriff és rendőrparancsnok akik kijelentették hogy nem hajlandók a lakosságot lefegyverezni. És az államok egyenként hoznak olyan törvényeket, amiben az ország szerveinek megtiltanák a lakosok lefegyverzését. Akármi is lesz, nagyon nem néz ki jól a helyzet.

Tblog 2013.01.29. 01:12:29

@prukker: Az ilyesmit nem préselt lemez ajtón, hanem zselén, vagy ruhába tekert disznóhúson kell tesztelni. :)

Nazareus 2013.01.29. 12:47:10

@Martin Blake: Kár, hogy innen kimoderáltátok, de az index föoldalán lehet irni róla :-(

Még többet is irnak róla és több információt adnak, mint amiket én irtam itt le.

index.hu/tech/2013/01/29/bejartuk_a_web_sotet_oldalat/

Ne legyünk már pápábbak a pápánál. Szerintem :)
De végül is nem az én blogom :)

astonferi 2013.01.29. 13:19:53

@Nazareus: nem azért moderált ki mert ellened szólna csak irjon róla az index v. aki akar de könnyen betilt egy blogot ha nem tetszik nekik ezért probál ovatos lenni Martin szerintem

Nazareus 2013.01.29. 13:43:38

@astonferi: Ok, rendben, bár szerintem semmi olyan információ nincs ebben, ami titkos-veszélyes lenne, de végül is nem én vagyok ezt hivatott eldönteni. :)

astonferi 2013.01.29. 13:56:12

@Nazareus: elolvastam , megnéztem, szerintem semmi extra bár lehet hogy én nem figyeltem vagy nem voltam türelmes vagy más az érdeklödésem :)

Tblog 2013.01.29. 14:08:26

Szerintem nagyon is veszélyes, mindamellett teljesen felesleges is. Egyértelmű hogy kizárólag bűnözők használják és csak ők vásárolnak onnan dolgokat és az egész teljesen illegális. Véleményem szerint Martin nagyon is jól tette hogy törölte azt a néhány hozzászólást.

Nazareus 2013.01.29. 15:53:13

@Tuleloblog: Attól függ kit is tekintünk bünözönek. Bünözö az, aki elsziv egy füves cigit (és onnan rendeli)? Magyarországon lehet, de több országban nem. Vagy bünözö az, aki prepper és fel akar készülni fegyveresen is (és onnan vásárol)? Magyarországon lehet, de vannak országok, ahol nem bünözö.
Szóval szerintem nem mindenki bünözö, aki onnan vásárol, bár elismerem, hogy java része a vásárlóknak valószinüleg az.

astonferi 2013.01.29. 16:35:43

a gond az hogy Magyarországon vagy ahol minden tilos a fent említettek közül és még sok minden aminek semmi értelme de ebbe ne menjünk most bele mert az már másik vélemény

Cuba-Libre 2013.01.29. 20:32:21

@Nazareus: Nem tudom miért erőlteted még mindig ezt a témát. Esetleg nemzetbiztonságis vagy terror-elhárító nyomozó vagy, és megnézed ki kattan rá erre a hülyeségre? Én megértem. Ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek. DE, ez egy prepper oldal. Akik ide írnak, azok családszerető, normális adófizető állampolgárok, akik szeretnék biztonságban tudni a családjukat, ha már az állam nincs felkészülve. Nem érdekelnek a drogok, nem akarunk illegálisan fegyverhez jutni, vagy tinilányokat megrontani. Inkább átbeszéljük hogyan tudnánk megvédeni magunkat egy SHTF szituban, a Magyar "banánköztársaságunk" elcseszett jogi keretei között. Szerintem mindenki elég nagy már ahhoz, hogy eldöntse hogyan kívánja megvédeni magát és családját. Igazat adok Martinnak, hogy moderálja a hozzászólásaidat. Sem én, sem mások nem szeretnék, hogy miattad törölve legyen ez a blog. Szívesen látunk továbbra is a körünkben, de kérlek hagyjuk ezt. További jó munkát.

I_Isti 2013.01.29. 20:56:49

A "Katonák voltunk" című filmből elmékeztek arra, amikor az ezredes bevetés előtt mondja az öreg őrmesternek, hogy vételezzen ő is egy M16-ost? Az őrmester flegma válasza: Minek? Ahova megyünk úgy is lesz egy csomó elhagyott...
ti. hogy lesz egy csomó sebesült és halott katona, akinek már nem fog kelleni a puska...

Megértem a fegyvertartás melletti, és elleni érveket is.
Szerintem:
- megfelelő gyakorlás, és gyakorlat megszerzési lehetőség nélkül nem érdemes a fegyvertartásba belevágni, mert a fegyverek meglehetősen a veszélyes üzem kategóriába tartoznak.
- fegyver lehet egy helyes, lehetőleg nagyobbfajta kutyus is, amit/akit megfelelően kiképeznek. Ennek a tartásához meg nem kell engedély, viszont jelentős elrettentő erővel bír(hat).
- kalasnyikov nagyon jó ötlet, de az eredeti elméleti tűzgyorsasága 600 lövés percenként-> 1 darab 30 töltényes tárat igen hamar ki lehet üríteni.
- ha gyakorlásképpen mindenhova magaddal viszel egy darab szíjra fűzött 3,5 kilós valamit, meg kettő darab 1-1 kilós más valamit, akkor a fegyver állandó hurcolásának élménye már meg is volt...
- a hatásos lőtávolság egy szakkifejezés, nem azt jelenti, hogy ennyi távolságból hatásos a fegyver, hanem azt, hogy a lövedék röppályája ezen a távolságon nem haladja meg a fekvő célalak magasságát - már nem emlékszem, hogy 35, v 45 cm-t. (Vagyis ezen a távon az irányzék különösebb állítgatása nélkül is lehet célozni és találatot elérni.)
- shtf esetén baltával, machetével, bottal, és akármi mással is gyilkolászni fogják az emberek egymást

I_Isti 2013.01.29. 21:24:07

+1: ha a II VH előtt a zsidók felfegyverezték volna magukat, és rendelkezésükre állt volna fejenként néhány lőszer, és családonként egy-két puska, akkor nem viszik el őket annyira egyszerűen belelőni a dunába.

ha akkor elvitték a zsidókat, akkor a következő shtf esetén elvihetik a kopaszokat, vagy a biciklistákat, vagy a kékszeműeket, vagy a zöldszeműeket, vagy mindenkit, akinek két lába van, vagy mindenkit, akinek két szeme van, vagy mindenkit akinek két füle van, vagy mindenkit a fenti csoportok közül.

Ebből a szempontból azér' jobb lenne, ha a lakosságnál nem 55e db nyilvántartott vadászpuska volna, hanem 1-2 millió...

Az utsó nagy emberirtás a környékünkön nemrégen volt, amikor viszonylag egyszerűen és nagy hatékonysággal gyilkolták egymás civiljeit mindenféle permutációban a szerbek, a bosnyákok, a horvátok...

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.29. 22:09:43

@Nazareus: Talán Cuba Libre fogalmazta meg úgy, ahogyan én is mondanám: mi itt ízirájderek vagyunk, sokan családosok, átlagemberek, de semmiképp sem bűnözésre hajlamosak vagy alvilági figurák. Tudunk nagyon jól az internet sötét bugyrairól és "jólvanazúgy". Itt nem kell erőltetni, ennyi. Nem akarok vele foglalkozni.

Remélem nincs durci és még viszontlátunk itt. :)

Nazareus 2013.01.29. 23:44:32

@Cuba-Libre: Nem eröltetem a témát, csak megakadtam a szemem, hogy az Index föoldalán ugyanazokat az infókat adták ki, mint amiket én irtam :) Ez számomra azt jelenti (igazolja?), hogy igazándiból semmi rossz nem volt azokban az infókban. Persze az index is tévedhet...

Nazareus 2013.01.29. 23:45:14

@Martin Blake: Ok, rendben és persze, hogy nincs durci :-)

Tblog 2013.01.30. 01:36:52

Hogy mi bűncselekmény és mi nem, az a BTK-ban van benne. Hogy morálisan mi bűn és mi nem bűn, az egy bírót se érdekel. Ilyen szempontból érdemes közelíteni ehhez. Ezért semmi értelme ezen gondolkozni. :)

Tblog 2013.01.30. 01:40:02

@I_Isti: "- kalasnyikov nagyon jó ötlet, de az eredeti elméleti tűzgyorsasága 600 lövés percenként-> 1 darab 30 töltényes tárat igen hamar ki lehet üríteni."

Van rajta félautomata üzemmód. A legálisan civil kézen lévőkön pedig csak olyan van. Már azon a néhány darabon ami Magyarországon lehet lőtereken. De az Államokban sincs túl sok teljesen automata.

Tblog 2013.01.30. 07:04:05

Ha valakit érdekel a fegyveres önvédelem, annak talán ez tetszeni fog. :)

tuleloblog.blogspot.com/2013/01/4-rablas-5-halal-jogos-onvedelem.html

Egyéves Önkéntes 2013.02.27. 13:37:07

a múltkor valaki azzal érvelt, hogy svájcban is vannak fegyverek, még sincs lövöldözés.
nos, már van:

index.hu/kulfold/2013/02/27/lovoldozes_svajcban_sok_halott/

Tblog 2013.02.27. 13:54:15

"legalább hárman meghaltak, heten megsebesültek."

És az sok? Magyarországon meg 5-öt ölt az a macsétás gyilkos. Az egész családját kiírtotta. A múltkor egy késes fickó Japánban 20 embert gyilkolt le egy iskolában. 1 darab késsel. Mi ebből a tanulság?

robertokarcsi 2013.02.27. 19:32:37

Mondjuk nálunk fegyver tekintetében max. vadász vizsgával lehet fegyveresen is felkészülni. Mennyi lehet manapság egy vizsga - ami igen szigorú úgy hallom - 100-120 ezer? ha az megvan, akkor viszont valami ilyesmi fegyvert érdemes tán beszerezni, 150 ezer ft köröl mozog, Félautomata, sörétes :

Baikal MP-153 : www.youtube.com/watch?v=Ab7c_gp_1z8

Baikal MP-153 "lőgyakorlat": www.youtube.com/watch?v=XVhonc-LfJc

F.t. 2013.02.27. 20:08:04

www.omvk.hu/allami-vadaszvizsga.php

Vadászvizsga : 10000Ft
Orvosi alkalmassági kb.6000 Ft (háziorvostól függ annyi mint a jogosítványhoz)
Pszichológia vizsgálat kb 7000Ft
Évi 10000ft a vadászjegy ( érvényes vadászjegy nélkül nem lehet fegyvered)
+ kötelező biztosítás (2000ft
(+ márciustól kötelező a tanfolyam ami most kb. 80e)
A fegyverengedélynek van illeték költsége (ill külön megszerzési engedély)
a rendőrség ellenőrzi, hogy fegyver tárolásra alkalmas-e a lakóhely (a legolcsóbb új fegyverszekrény kb.30e)
+maga fegyver
Viszont félautomata sörétest csak akkor vehetsz ha a tár kapacitása maximum 2db. Csak olyan fegyverre kaphatsz engedély amivel szabályos a vadászat. (sörétesnél: min 45cm csőhossz, félautomata esetén maximum 2 db-os tárkapacitás, tusa kötelező nem lehet éjjellátóval, talán lámpával sem felszerelni )

robertokarcsi 2013.02.28. 07:21:32

@F.t.:

"Viszont félautomata sörétest csak akkor vehetsz ha a tár kapacitása maximum 2db"

Ez érdekes, mert a Baikal MP-153-nak 4 db-os a tárkapacitása, és lehet kapni Magyarországon, boltokban is. Sőt, most kíváncsiságból rákerestem, és neten is hirdetik használtakat is eladásra.

F.t. 2013.02.28. 08:22:58

@robertokarcsi:
Talán pár éve változott a szabályozás, és azt hiszem hivatásos vadászokra nem vonatkozik (golyó puskából biztos, hogy csak a hivatásos vadászoknak lehet öntöltő).
Illetve sportfegyvernek lehet tartani, csak más a megszerzés menete.

knife1 2013.02.28. 12:41:00

@robertokarcsi: Bármennyi lehet gyárilag a tárkapacitás, csak tárreduktort kell beszereltetni fegyvermesterrel, aminek eredményeképpen: 2 a tárba egy a csőbe, tehát max 3 skuló férhet be. (Létezik olyan megoldás is, ami visszafordítható szükség esetén, így pl. Benelli Black Eagle-el , tárhosszabbítóval, kaphatsz 10 tárhelyet, és ez még növelhető, ha 89, vagy 76-os patron helyett 70-est használsz.
A vadászjegy Hajdú- Biharban 15 000/év, máshol olcsóbb?
Sportvadász itthon nem kap engedélyt félautomata golyósra.

knife1 2013.02.28. 12:48:00

@robertokarcsi: szerintem a pumpás megbízhatóbb és nincs tárkorlátozás

F.t. 2013.02.28. 13:07:21

Nem tudom, én a www.omvk.hu/vadaszjegy.php oldalon néztem, elméletileg mindenütt ugyanannyi:
Vadászjegy - 10 000 Ft
Biztosítás – alapdíjas 1000 Ft /fő/év
+Kamarai tagdíj - 4 000 Ft (A kamarai tagság nem kötelező)

"szerintem a pumpás megbízhatóbb és nincs tárkorlátozás " És nem is drágább mint egy duplacsövű :)

knife1 2013.02.28. 13:13:08

@F.t.: igaz, én egybe számoltam (nem kötelező, de jobb a békesség).

Fredddy 2013.02.28. 13:47:41

Srácok, ez már nem játék, mind a vadászok, mind a társadalom többi része nevében remélem, hogy senkit olyat nem engednek fegyverek közelébe, aki a vadászatot csak ürügyül használja ahhoz, hogy puskát szerezzen, amit aztán szabálytalanul átalakít abból a célból, hogy más emberek megölésére alkalmasabb legyen.

F.t. 2013.02.28. 14:17:23

@Fredddy:
szerintem alapvetően elég nehéz vadászengedélyt szerezni (én jónak tartom, hogy kötelezővé tették a pszichológia vizsgálatot ), hogy csak akkor vállalja az ember, ha tényleg akar vadászni.

robertokarcsi 2013.02.28. 17:07:44

@Fredddy: ma Magyarországon cirka 80 ezer embernek van lőfegyverre vadászengedélye (és kb. 100%, hogy ezen emberek mindegyikének fegyvere is van) , de, hogy ennyien nem aktív vadászok, az tuti. Egyébként meg a vadászengedély megszerzésének lehetősége állampolgári jog, aki megfelel a feltételeknek ill. a vizsgán, az megkaphatja az engedélyt, onnantól kezdve pedig ha nem akar vadászni, akkor nem is köteles vadászni. Ha valaki prepper nézeteket vall, az is megkaphatja, és ne elsősorban arra gondolj, hogy majd támadni vagy mittomén mit akarna itt valaki is, hanem teszem azt, ha én megszerzem az engedélyt, de minden frankó, akkor ennyi. Ha meg beütne a krach, akkor bezony előkapom és akár lelövök egy mezei nyulat, vagy fácánt. Miért ne tehetném meg abban a helyzetben?

( Elme roggyantak meg sajnos mindenhol vannak, mert értem mire célzol, de azt kiszűrni végletesen egy komoly vizsgával sem lehet, meg nem hiszem, hogy ezt a blogot olvassa :D Mellesleg pl. ha valaki íjjat akar venni, ami úgyszintén igencsak veszélyes fegyver, annak engedély se kell, elég besétálni egy boltba... )

Tblog 2013.03.01. 02:08:01

@Fredddy: Ezzel az a gond, hogy ha nem akarsz semmit megölni, se állatot, se embert, egyszerűen csak biztonságban akarod tudni a családod és az otthonod, azt hogyan teheted meg? Arra nincs engedély. Nem kapsz rá soha.

Mi van ha valaki csak egy széfben szeretne tudni egy puskát, arra az esetre ha bármi rossz történne, ha mondjuk a rendőrség megszűnne funkcionálisan egy időre? Akkor ki és mivel védené a házat?

Jelenleg akkor az a helyzet, hogy tarthatsz puskát, persze. De csak akkor ha agyonlősz egy szarvast, vagy néhány vadlibát? Ha nem lősz agyon semmit, akkor nem tarthatsz?

Még jó hogy itt az óceán másik oldalán nincsenek ilyen törvények. Nem szeretnék semmilyen állatot lelőni. Rossz lenne ha arra kényszerítenének egy törvénnyel.

trendo+ 2013.03.01. 02:52:10

Szerintem egy sportlövész klubot kell alakítani, válogatott emberekkel, akik beszállnak a fegyverbeszerzés költségeibe. Ha kitör a krach, akkor meg mindenki átveszi megőrzésre a fegyvereket, amikkel addig is gyakorolt, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Tblog 2013.03.01. 03:22:34

@trendo+: Nem tudom hogy mennyire egyszerű egy sportlövész klubot alapítani. Biztosan nehezebb mint egy vadászengedélyt megszerezni.

De mi a különbség a között, ha valaki azért szerzi meg a sportlövői minősítést, hogy lőfegyvert vehessen és a között, hogy azért szerzi meg a vadászvizsgát, hogy lőfegyvert szerezhessen?

Mindkettő esetében a cél szentesíti az eszközt? Ha legális, miért ne? A sportlövészeti minősítést akkor is meg kell lőni a törvények szerint, tehát tulajdonképpen sportlő az, akinek van, mert muszáj neki. A vadászatnál talán meg nem kényszerítenek senkit arra, hogy lelőjön egy állatot. :)

trendo+ 2013.03.01. 06:43:00

@Tuleloblog: Csak ötletszerű, nem kiérlelt felvetésem szempontjai a jogi kiskapuk keresésén túlmenően:

1, szövetkezés és gazdasági előnyei
2, közösség építés és szabad idő hasznos eltöltése

is volt. Sőt főleg.

Fredddy 2013.03.01. 10:37:49

Nincs fegyverem és nem is akarok, a fegyverkezést/fegyverhasználatot csak legvégső esetben és a vonatkozó törvények maximális betartásával tudnám elképzelni.
1.) nem csak a jövőt kell túlélni, hanem a jelent is, márpedig egy fegyverrel való visszaélés, vagy illegális átalakítás remek ok arra, hogy elvegyék tőled, eltiltsanak a fegyverektől, esetleg még sittre is vágjanak
2.) ha tényleg gebasz lesz, a fegyveres erőszak visszaszorítása akkor is a mindenkori hatalom legfontosabb feladata lesz, ha amúgy minden másban kicsúszik a kezéből az irányítás. A kijárási tilalmat ellenőrző katonai osztag meg csak a torkolattüzet fogja látni, hogy kire és miért lőttél, azt simán lehet, hogy csak az özvegyedtől fogják megkérdezni a rehabilitációs tárgyaláson.
3.) ha mégsem örök időkre szól a gebasz, akkor a rend helyreállítása után kényelmetlen kérdésekre készülhetsz, hogy a családvédő milíciád lelőtt egy rossz arcú potenciális betolakodót, az az ügyész szájából simán hangozhat úgy, hogy a fegyveres bandád a káoszt kihasználva aránytalan erőszakot alkalmazott egy fegyvertelen ártatlannal szemben.

Ez nem Amerika, pláne nem egy amerikai film.

Tblog 2013.03.01. 10:54:46

@Fredddy: Nekem Amerika. ;)

De ha Magyarországon teljesen lehet legálisan sport és vadászfegyvereket vásárolni, és tényleg több tízezer vadász és sportlövő van, akkor ez azért egy magyar prepper blogon is egy elég reális témakör. :)

knife1 2013.03.01. 13:43:17

@Tuleloblog: Én speciel a legális fegyvertartás miatt tettem le a vadászvizsgát, nem a vadászat miatt. Ha vadászom is, csak a hús miatt, a trófea nem érdekel.

Tblog 2013.03.01. 13:54:49

Itt néhány dollárért a kezembe nyomtak egy vadászengedélyt. Se vizsga, se semmi nem kellett hozzá. Csak letettem a pultra a pénzt és ideadták.

Mondjuk nem tudom minek, mert én biztos nem vadászom. Talán ha nagyon éheznék, akkor esetleg. Amúgy nem.

knife1 2013.03.01. 13:56:14

@Fredddy: 1. Jelenleg is lehet abszolút legálisan fegyverkezni, nem kell illegális átalakítás.
2."ha tényleg gebasz lesz, a fegyveres erőszak visszaszorítása akkor is a mindenkori hatalom legfontosabb feladata lesz" Igen, ha majd eldől, hogy kié lesz a hatalom! '56-ban, egy órával a "tüntetés" kitörése után már kiürítettek több rendőrségi és katonai fegyverraktárat és (apám elmondása szerint) azt sem tudták, ki kire lő sokszor!
3. "a rend helyreállítása után kényelmetlen kérdésekre készülhetsz" Megint csak az a kérdés, kié lesz a hatalom (lsd. szerb-horvát, vagy bármelyik háború), de ahogy egy rendőr megjegyezte: jobb, ha te magyarázkodsz a bíróság előtt,mint a gyilkosod!

robertokarcsi 2013.03.01. 15:31:08

@Fredddy: Nem csesztetésből mondom, de...

"márpedig egy fegyverrel való visszaélés, vagy illegális átalakítás remek ok arra, hogy elvegyék tőled, eltiltsanak a fegyverektől, esetleg még sittre is vágjanak"

Ezt a fegyver átalakításos dolgot már másodjára hozod fel, meg mostmár a visszaélést is. Bocsi, de itt senki egy szóval se írt ilyesmit, hogy majd átalakít fegyvereket maholnap, én még utalást se látok itt arra, hogy bárki vissza akarna bármivel is élni...itt mindössze scennáriókat vezetünk fel, vagy taglalunk dolgokat, beszélünk meg a blog témájával kapcsolatban, aminek ha tetszik ha nem, része mint téma a fegyverek is. Most erről beszélgetni, normális hangnemben és/vagy maradva a realitásoknál, szerintem ebben semmi rossz nincs. Na, mindegy, téma részemről lezárva.

Fredddy 2013.03.01. 16:19:37

@robertokarcsi: a tárkapacitáscsökkentés visszafordítása felmerült, olvass vissza, főleg arra reagáltam. Egyszer csinál valaki valami hülyeséget (nem tudhatod, ki olvassa ezt az oldalt), aztán a prepperek is, a vadászok is kollektive szívnak majd.

Nem idegen tőlem ez a világ amúgy, sok vadász van az ismeretségi körömben, meg jó móka a vadászat, jó levegő, jó társaság, finom vadhús, satöbbi. A csak fegyverek iránt lelkesedők inkább a sportlövészetben találják meg a számításukat egyébként, amennyire én látom. A vadászat nem a fegyverekről szól, sportlövészetben viszont van minden, amit egy fegyverbuzi csak kívánhat, sokféle fegyver, lövöldözés, szituációs lövészet, de még olyan is, ahol cowboynak kell beöltözni, és korabeli feketelőporos elöltöltőkkel lőni.

Lord Warrior 2013.03.13. 23:26:24

Először is:A blog nagyon jó,második napja csak ezeket olvasom.
Megjegyzés a fegyverekhez,csak elméleti síkon:
Mivel itt Mo.-n nem egyszerű fegyvertartásit szerezni,(és ha sikerül is,nem kicsit drága,alternatív megoldásnak maradhat az nyílpuska,vagy egy jó nomád (reflex) íj.
ezeket ráadásul akár otthon is el lehet készíteni,ha megfelelő jártasságot szerez az ember,és van hozzá szerszám,és akarat is.Pl. a nyílpuskát lehet készíteni Trabant laprugóból is (ezt olvastam neten ,és sokat beszélgettem egy volt kollégámmal is,aki ezt megerősítette.Ő egyébként is foglakozik íjjak,nyilak készítésével.).Ugyanez igaz a reflexíjra is,házilag is el lehet készíteni.Egy másik lehetőség bármelyik vadászboltban lehet kapni kisebb,afféle nyílpisztolyokat is,ráadásul ezek nem is annyira drágák.A házilag barkácsolt ilyenféle eszközökre egyelőre nem térnék ki,előbb a boltban vásárolhatóra.
A nagyobb fajta egy komolyabb krach esetén inkább lenne hasznosabb élelemszerzésre mint önvédelemre,a mérete,és kezelhetősége miatt.Viszont a kisebb tökéletes alternatíva lenne,méghozzá talán még előnyösebb is mint a lőfegyverek,főleg ha az anyagi oldalát is figyelembe vesszük.Mert ugye egy egyszerű dolgozó munkásprepper-ként mit tarthatunk legálisan engedély nélkűl a már említett nyílfegyvereken kívül:Flobert/gáz/légpisztolyokat,meg talán gumilövedék kilövésére alkalmas fegyvereket.
Nos én vettem pár éve egy ilyen nyílpisztolyt.
Meg kell hagyni a teljesítményével elégedett vagyok.Egy normál bőrös sertéscombba kb 10cm-re fúródott bele,kb 6-8 méterről,a colos deszkát pedig simán átütötte úgy,hogy a vesszőt a mai napig nem találtam meg a kert végében :).
Az íjjak/nyilak előnyei a lőfegyverekkel szemben:
-Kis kézügyességgel és kreativitással,szinte kifogyhatatlan lőszerkészlet.
-Halk.Ha egy esetleges gebasz esetén vadászatra kényszerülök(ez persze csak a nagyobb "kaliberüekre"vonatkozik),kisebb az esélye hogy a lövés végett felhívom magamra a figyelmet,és jobb esetben is azt kockáztatom hogy a zsákmányomat elveszik tőlem.Rosszabb esetben az életemmel együtt.
-Egy jó (nagyobb) nyílpuska hatótávolsága megvan 100 m is,és ha egy esetleges fosztogatót időben észreveszel,még a nagyobb nyílpuskák is hatásosak lehetnek.ehhez jön még ráadásul a következő indok.
-Nincs torkolattűz,így egy jó rejtekhelyről szerencsés esetben egy kisebb (3-4fő) fosztogató bandát is ártalmatlanná tehetsz,mielőtt felfedeznének.
-A kisebbek pedig a közelebbi célpontokra lehetnek alkalmasak.Főleg ha az elejét kiegészíted valamilyen szúró-vágó eszközzel,mivel azért a kicsinek is kb 1-1,5 kg a súlya.Tehát közelharcra is alkalmassá tudod tenni.
Vannak persze hátrányai is,pl a kissé lassú újratöltés (kb 5-7 mp a kicsinél).
De ha a menedékednél alapból gondoskodtál róla hogy a behatolást megnehezítsd (pl akadályokkal,vietnami típusú csapdákkal) ,máris nyertél pár mp-t.
Egyszóval ha valaki nem akar teljesen védtelen lenni,de komolyabb tűzfegyvereket nincs lehetősége beszerezni,akkor ezt az alternatív megoldást tudom javasolni.
Ha pedig netalán úgy érzitek butaságokat írtam,és ezt meg is tudjátok indokolni,bátran szóljatok,szívesen tanulok a tapasztaltabbaktól.

Arhquuis 2013.05.26. 11:34:21

a laprugóból készült reflexkart inkább hagyjuk, mert ha van benne egy hajszálrepedés, akkor ott szétrobbanhat, és az fájdalmas. A nyílvesszőt kilövő fegyverek munícióját előállítani azért nem egyszerű, mert nagy terhelésnek kitett anyagokról van szó, aminek könnyűnek is kell lennie. Fából pl. Nem mindegy hogy milyen fajta, milyen az erezet, az alumínium csövek sem mindegy, milyen falvastagságúak, milyen rugalmasak. Az tény hogy hidegfegyveres fosztogatók ellen beválhat, de ha sokan vannak, vagy lőfegyverük van, kevés a lőgyorsasága (szándékosan nem mondok tűzgyorsaságot.), az íjakhoz piszokul kell érteni, hogy azzal embert, főleg mozgó célt valaki eltaláljon. Egy gagyi tajvani számszeríj átütőereje is elég komoly, 30-40 m'teren belül álló vagy lassan mozgó cél simán leküzdhető. A vadászhegy pedig komoly vérzést okoz, azt nem szokás túlélni. És ha az áldozat nem viszi el a vesszőt, akkor még egyszer fel lehet használni.

SZL8 2013.05.27. 10:42:12

www.youtube.com/watch?v=EOWeU9R1vBs
Azért kellő gyakorlással megoldhatónak tűnik...
Nemrég fejeztem be a walking dead sorozatokat, a 2. évad kicsit gyenge a többihez képest, de összességében jók voltak. Abban is volt egy fickó, aki íjpuskával, vagy számszeríjjal nyomult (nem tudom, mi a különbség), viszont kicsit csalódás volt, hogy csak az utolsó évadban jutottak el a kard jelentőségéig.

Arhquuis 2013.05.27. 15:52:39

nem akarlak bántani, de hidd el, baromi nehéz mozgó célt leszedni íjjal, ez az ösztönös lövés, meg a markolathoz fogott vesszők pedig nem való egy valódi shtf szituhoz. Az, hogy valaki ösztönös lövéssel eltaláljon valamit, rengeteg, de még annál is több gyakorlás kell. Megtanulható, de inkább vadászíjászok háza táján kell keresni a technikai megoldást. A gyakorlóhegy pedig kevés ahhoz, hogy élőlényt elpusztíts. A vadászhegyet viszont nem fogod kirántani a markolat mellől. Arra más módszer való, nem a kassai-féle iskola. Törökország és Japán felé kell keresni a megoldást. Azt azonban nem vitatom, hogy az íjászat, számszeríjászat hasznos tudás főleg, hogy itthon macerás lőfegyvert szerezni, valamint, hogy borzalmas eredménye van egy koncentrált nyílzápornak, lásd Agincourt.

Arhquuis 2013.05.27. 16:16:42

ezt persze kisebb mennyiségben kell érteni, de megfelelő mennyiségű muníció birtokában egy hat-nyolc fős, gyakorlott íjászokból álló csapat szétverhet egy 50-60 fős, hidegfegyverekkel felszerelt hordát, ha a körülmények kedvezőek. Szerintem. Ha meg van náluk éleslőfegyver, akkor megette a fene.

Bel 2013.08.23. 20:15:03

Sziasztok,

Nagyon jo iras, gratulalok hozza!

Csak egy dologgal nem ertek egyet: szerintem egy karabely hatasos lotavolsaga kb 3-szor akkora, mint egy soretes puskanak.
Tehat ha karabellyal valaki 200 m-ig tud hatasosan loni, akkor soretessel 70-ig . Es ennyire is csak akkor, ha "gyongygolyot", vagyis egyetlen lovedeket lo ki, ha tobb soretszemes loszert hasznal, akkor ennel is kisebb a hatasos lotav.

Bel

Lord Warrior 2013.11.15. 23:51:45

@Arhquuis:
Hosszú idő után végre tudtam szerezni egy használt 40 fontos Kassai reflexíjat.,10.000-ért.Mivel nagy költségbe nem akarom/tudom verni magam, (a neten található legolcsóbb felnőtt vessző is 990 ft/db by:decathlon) úgy döntöttem nyílvesszőket egyelőre inkább csinálok magamnak mint vegyek (egy rendes bolti vesszőm van hozzá, ezt használtam mintának). Meglepően jól sikerültek, és használhatóak ahhoz képest hogy az elejétől a végéig házilag készítettem.1cm x 1cm-es léceket vágtam raklapdeszkákból dekopirral, majd snicerrel körbefaragtam, végül csiszolóvászonnal rámarkolva simára csiszoltam. Az egyik végébe egy vékony fúrószállal lyukat fúrtam,majd körbe tekertem szigszalaggal,és belecsavartam egy pozdorjacsavart aminek a fejét utána levágva hegyesre köszörültem. A szárnyakat vastag nejlonzsákból (állateledeles zsák) vágtam ki,figyelve a szimmetriára. ebből kettőt ragasztottam a vessző másik végére,úgy hogy a vessző a két lap közé középre kerüljön amennyire csak lehet, ügyelve arra hogy elég hely legyen a nock-nak és az újaimnak is.Fatörzsbe,deszkába gyönyörűen beleáll, és így gyakorláshoz tökéletesen megfelel,hiszen egyelőre még csak kóstolgatom a célzott lövéseket.Jelenleg kb 20 méterig tudok aránylag pontosan lőni vele,de remélem ha eleget gyakorlok lesz ez még a duplája is.:)
Persze vannak kudarcok is,az eddig készítettek nagyjából fele már tönkre is ment (eltörött,leszakadt a szárny,elveszett,stb.), de legalább nem kerűlt pénzbe.;)

baliquez 2014.02.12. 11:14:36

SHTF-nél az első lőfegyvert PVC-csőből készült íjjal, csapágygolyós vadászcsúzlival, vagy a második emeletről az ajtó előtt strázsáló fegyveres fejére ejtett kellően nehéz tárggyal lehet megszerezni, szerintem felesleges legális lőfegyverszerzésen vergődni mostanában. Majd lesz másnak akitől elveheted. Persze nem árt addig memorizálni mindazoknak a fegyvereknek a használatát és karbantartását (pdf) amikkel majd (remélhetőleg sohanapján) találkozhatunk.

mengyan 2014.04.28. 10:33:58

Aki viszont szeretne legális módon felkészülni, annak tudom ajánlani a lőszertöltéssel való megismerkedést, akár vadászat, akár sportlövészet keretein belül. Kizárólag legálisan tartott kalibereket lehet tölteni, és kizárólag saját használatra. Szóval még lőtéren sem lehet átengedni, hogy "nekem már nincs kedvem lőni, lődd el te a maradékot". Ennek legfőbb oka az, hogy ha a töltő hibázott, akkor az ő arcába robbanjon a dupla töltetű lőszer. Ezen kívül tanfolyamot kell végezni, vizsgázni, engedélyt kérni, töltő és tárolóhelyet kialakítani és bemutatni, illetéket leróni, stb. Lakott épületben 2kg lőpor és 5000 csappantyú, viszont lakatlan épületben 10kg lőpor és 25.000 csappantyú tárolható megfelelő módon legálisan! Talán az 5.45-ös AK kivételével az összes hadi kaliberben kapható vadászpuska vagy pisztoly. A NATO kaliberek pl .223 Remington és .308 Winchester kaliberben találhatók meg a vadászboltokban. Utóbbit főleg mesterlövész puskákban és könnyű géppuskákban használják. A Kalasnyikové pedig simán 7.62x39 néven. Ezen kívül érdekes lehet még a 7.62x54R kaliber, ami a dragunov és az orosz könnyű géppuskák kaliberje. Természetesen óva intek mindenkit a készletfelhalmozástól és főleg az illegális lőszertöltéstől, de nem árt tudni, hogy a fegyvertörvény megfelelően - és kivételesen elég jól - szabályozott módon lehetőséget biztosít. És hogy megéri-e kínlódni a töltéssel? Aki legálisan használja fegyverét lőtéren vagy vadászaton, annak mindenképp. Kb 60-80.000Ft-ba fáj az eszközöktől a tanfolyamon át az engedélyig minden, és akár 200 lőszer töltése esetén is megtérülhet az ára. Pl egy .30-06-os lőszer 650-700Ft, míg töltve kijön 250-ből. Ez mondjuk nem a legsűrűbb hadi kaliber, főleg az első világháborúban használták főleg a Sprigfield és Enfield forgótolózáras puskáknál. Viszont a vadászpuskáknál nincs elterjedtebb ennél. Gondolom a .308-as is kijön hasonló %-os árkülömbséggel. A Parabellum kb 50-60Ft-ból tölthető.

stg44 2014.11.15. 23:16:59

@baliquez: Szia!

Kitől veszed majd el a fegyvert?
Egy hasonló, családját védő embertől mint te vagy?
Gáz!!!
Vagy a latroktól akik 10-en mennek rád a cuccaidért?
Ezektől, hogyan veszed el?

Szia!

stg44 2014.11.15. 23:26:06

@Szenthomárság:

Én mikor kihívtam a rendőrt, hogy bejöttek míg aludtam a batyusok, csak megugrasztottam őket mit mondott: minek ez a pánik, hagytam volna inkább, hogy az ágyneműt áthúzzák alattam! Ja 1 órát vártam míg kiértek a 500 méterre lévő őrsről!
süti beállítások módosítása