HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Vitaindító: a fegyverekről

2013.01.24. 08:14 Martin Blake

Esett már szó a passzív biztonsági megoldásokról egy korábbi posztban, ezúttal az aktív védelem egyik legelterjedtebb módszeréről lesz szó, azaz a lőfegyverekről. A mai írás egy lelkes olvasónk gyűjtése alapján született, ezúton is külön köszönet neki a fáradozásáért! Remek ötleteket kaphatunk a magyarországi helyzetről, hogy milyen fegyverekben, lőszerekben érdemes gondolkodnia a magyar preppereknek. Azaz ha nem vagyunk hivatásos Rambók, de ötletekre lenne szükségünk az elinduláshoz, akkor a mai poszt kiváló kiindulópont lehet. Egyúttal azt is kérném tőletek, hogy szokásotokhoz hűen ezúttal is konstruktívan álljatok a témához és osszátok meg saját gondolataitokat is!

Prepperként két alapvető nézőpontból érdemes megközelíteni a kérdést. A legfontosabb, hogy a fegyver megbízható és könnyen karbantartható legyen, valamint az, hogy elegendő utánpótlás legyen lőszerből.

Lőszerutánpótlás

9mm-para-1.jpgMagyarországon a legkönnyebben fellelhető lőszerek (rendőrség, katonaság, belügy stb.) a következők:

  • .22 “kispuska” (ár: 20+ HUF)
  • 9mm Parabellum (ár: 60+ HUF), az egyik legelterjedtebb lőszer a világon
  • 7.62x39 AK “család” lőszer (AK-X, VZ-58, AMD stb. - ár: 100+ HUF)
  • 7.62x54R a fenti lőszer nagy testvére (Dragunov + PKM - ár: 200+ HUF)
  • 12/70 sörét (ár típus és töltet függő 80+ HUF)

Ezeken kívül természetesen még elég sok minden van, de ha azt nézzük, hogy a belügy mit vásárol teherautó szám, ezek lesznek a nyerők.

Megbízhatóság / Karbantartás

  • glock17.jpgPisztolyok: csak Glock-ot (G-17) vennék. Legkevesebb alkatrészből áll és nincsenek rajta felesleges biztosítók amit majd stressz alatt elfelejtesz használni, nem áll el tőle a kakas ami közé kosz szorulhat ha mászol vele a koszban, erdőben stb. 1db célszerszámmal szétszedhető a legapróbb darabig, ennek ára 700-1000 HUF körül mozog. Maga a fegyver 200,000 HUF körül mozog dobozosan (újonnan). Használt árak igen nagyot szórhatnak mert kicsi a kereslet. Ha valaki nagyon el akar adni akkor nagyot kell engedni. A tárban elfér 18db lőszer de lehet 30-as tárat is kapni, sok van az országban ha szükséges találni fogsz hozzá alkatrészt. Hatásos lőtávolság* ~25m
    • Gépkarabély (divatos nevén assult rifle): csak AK-X családból valamit vagy mondjuk a VZ-58-at. AMD-t nem ismerem de állítólag nem az igazi. Ezek a fegyverek arra lettek tervezve, hogy működjenek. Nem annyira pontosak mint egy .223 M-X (M-16, M-4, AR stb.), viszont szinte elpusztíthatatlanok. SHTF szitura csak ezek kellenek, mert ha a karbantartás abban kimerül hogy szétszeded es kimosod vízzel azt a legtöbb precíziós eszköz nem szereti. Egy AK 200,000 körül van, a hírneve felveri az árát. A VZ-58 250-300 Euro Szlovákiában mindenki onnan hozza be, akinek van erre 1 napja. Annyi szépséghibája van a családnak, hogy mivel a lőszer nagyon erős, az egész puska hajlik szó szerint minden lövésnél. Ettől lesz kevésbe pontos a fegyver, mint a híres M széria. Hatásos lőtávolság* ~200m

  • Puskák: a lőszer miatt amit fent említettem itt csak a Dragunov jöhet szóba, majdnem mint fent csak kicsit nagyobb, nehezebb, viszont nagyobb távolságra is pontos. Távcsővel együtt ~250e+ HUF. Hatásos lőtávolság* ~400m (természetesen vannak más puskák is ezzel a kaliberrel)
  • Sörétes: csak és kizárólag pump-action-t ilyen célra! Nehezen romlik el, alig van benne alkatrész és mindenre használható megfelelő töltettel. Márkától/felszereltségtől függően az ár 150+. Használtan ~100e+ HUF* már meg lehet venni 1-1 darabot ha sikerül kifogni. Hatásos lőtávolság* [0-200m]

*Hatásos lőtávolság: sok mindent kipróbáltam, több ezret lőttem ezekkel a típusokkal nekem ez a reális. Mások nyilván ügyesebbek/jobbak/szebbek/bla-bla nekem ez a határ, és mielőtt mindenki idemásolja, hogy ennek a lőszernek ennyi meg annyi a hatásos lőtávja gondolkozzon el azon, hogy akik ezt lövik profik és ez a szakmájuk és minden nap ezzel foglalkoznak. Lőni megtanulni egy dolog de már maga a szinten tartás is elég komoly anyagi hátteret kíván.

Érdekes adatok

Prepperként én a következőt csinálnám

  • Fegyvertartási engedély megszerzése (ezt nem részletezném, a sport klubok segítenek, nem kell megkenni senkit, teljesen legálisan kb 1 év alatt meg lehet szerezni 100-200e HUF)
  • Glock-17 (kizárólag önvédelemre, ha nagyon közel kerülnek hozzád)
  • Sörétes (minden másra megfelelő lőszert kiválasztva lásd fent)
  • “A golyóálló mellényeket 2007 február 28-i kormányrendelet sorolta a különösen veszélyes eszközök közé.” (szerk.: én nem találtam ilyen rendeletet, majd a közösben megbeszéljük)

Tippek, gondolatok a fegyvertartásról:

  • Ezt a hobbyt/sportot KI KELL PRÓBÁLNI mielőtt belevágsz! Menj el többször, minden lőtér szívesen fogad és mindenben segítenek (amerre eddig én voltam)
  • Sokat kell majd kempingezned az örsön a millió papírmunka miatt (bármit csinálsz, veszel/eladsz/cserélsz/sportorvosi stb., be kell menned és bejelentened 5 munkanapon belül)
  • Kijönnek hozzád évente szétnézni
  • Ha bármit elbénázol (nem, nem lelősz valakit csak valamilyen szabályt nem tartasz be (pl. mikor a lőtérre mész/szállítasz), évekre eltilthatnak!
  • Kell hozzá szekrény/tároló.
  • Szerintem legyen riasztód is hiszem könnyen mozdítható értéked lesz otthon (lásd még korábbi posztunkat erről)
  • Ha egyedül élsz könnyebb, de ha családos vagy akkor el kell adni az ötletet az asszonynak, és a családi kassza terhére költekezel…
  • Gyerekesek ne tartsanak!!! Vagy ha mégis mindenkibe legyen belenevelve az összes alapszabály, vidd el őket is a lőtérre vagy ne, nem vitatkozom senkivel
  • Gyakorlás-gyakorlás-gyakorlás különben csak magadra vagy környezetedre leszel veszélyes
  • Ahhoz, hogy elérj egy alapszintet, többezret kell lőjj! Olyan ez mint a sportautók: nem megvenni a legnehezebb hanem ha ingázni akarsz vele :D
  • A lőszer robbanóanyag! Bután hangzik de ezt sem árt kiemelni (ha valami miatt gáz van, pl. kigyullad az autód és a lőszer meg a csomagtartóban volt, akkor jobb futni)
  • A legfontosabb a végére K***A nagy felelősség, nincs spawn point ha magadba, rosszabb esetben másba lősz véletlen. Esélyes, hogy meghurcolnak ilyen esetben.

194 komment

Címkék: fegyver vendégposzt lőszer lőfegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr695040007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koxi 2013.01.24. 08:27:58

Jó poszt, de sztem leginkább az usa-ra leképezve. Az még oké, hogy egy Glock-ot meg lehet szerezni és legálisan tartani, de hogy AK-t vagy méginkább Dragunovot? A Dragunov egy mesterlövészpuska. Kizártnak tartom, hogy legálisan hozzá lehet férni és tartani.

Tblog 2013.01.24. 08:32:17

Végre egy nekem való poszt! :D

Kezdeném azzal a hozzászólásom, hogy a maroklőfegyver az "sidearm", vagyis akkor használandó, ha nincs a kéznél puska, karabély.

Glockom nincs, de van revolverem és egy 1911-esem. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A 1911-es 10-es tára, a revolver meg inkább megbízhatóbb.

Mivel van AK-m is és AR-em is, így arról tudok néhány szót szólni. Az AK egyszerűbb, az AR-hez hozzá kell szokni. Rövidebb távon mind a kettő pontos annyira, amennyire kell. Elég nehéz lenne a választás, de mivel én Amerikában vagyok, így gondolom hogy az AR-t választanám ha beütne a baj. Két okból. Az egyik a lőszer. 223-ast, 556-ost könnyebben találni, mint 5.45-öst. A másik hogy van hozzá átalakítóm, tehát 22lr-t is lőhetek vele. :) Nem tökéletes a 223-as kaliberű csővel, de ha nincs más, akkor azért azzal is lehetne önvédekezni.

Pumpás sörétesem is van. Igaz, még nem teszteltem lőtéren, úgyhogy arról nem is írnék semmit, egyelőre. :)

tuleloblog.blogspot.com

koxi 2013.01.24. 10:03:44

És akkor az alapban automata AK-d is olyan verzió, ami "csak" félautomata?

Tblog 2013.01.24. 10:10:14

Ha engem kérdezel, akkor természetesen igen. Csak félautomata. Egy teljesen automata AK kb 15ezer dollártól kezdődik. Nem sok ember engedhet meg magának olyasmit. :)

koxi 2013.01.24. 10:14:00

@Tuleloblog: Na, most már rendesen téged kérdezlek :-) De akkor ezek szerint az ártól függ csak? Nem arról beszéltünk az amcsi blogon is, hogy teljesen automata fegyvert nem is tarthatsz legálisan az államokban? A natgeo prepper műsorban is sokan lövöldöznek sniper fegyverekkel. Ezek szerint az is legálisan tartható?

Locomotiv 2013.01.24. 10:16:30

@koxi: Dragunovot és AK-t is lehet Mo-on tartani. Az AK-t át kell alakítani félautomatára. Nálunk a lövészklubban több embernek is vannak ilyen fegyverei. Viszont ami előny lehet hátrány is. Az engedéllyel tartott fegyvereket a hatóság bevonhatja bármikor. Ha kitörne egy SHTF esemény szerintem azonnal bevonnák a sportlövőktől az összes fegyvert.

koxi 2013.01.24. 10:20:26

@Locomotiv: köszi az infót, ezek szerint én voltam eltájolva. Mint laikus azt gondoltam, h mesterlövész fegyver tartását semmiképpen nem engedélyezik, eléggé nyilvánvaló okokból.

Tblog 2013.01.24. 10:59:06

@koxi: Automatát lehet venni itt, de a '86-os szigorítás óta csak a régiek cserélhetnek gazdát, újonnan gyártottat nem lehet venni. De mivel a régi automaták kopnak, tönkremennek, és egyre több ember szeretné őket megvenni, így az áruk folyamatosan növekszik. És persze aki olyat akar venni, annak elég sok papírmunkája lesz vele, ujjlenyomatot kell adnia meg ilyenek. Plusz még 200 dolláros adó is van rajta.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.01.24. 11:25:50

És akkor a magyar helyzet?

Lehet maroklőfegyvered, legfeljebb félautomata, ezen kívül vadászfegyvered, sörétes, golyós, vagy ezek keveréke. Ezen kívül gáz-riasztófegyvered, valamint sport vagy vadászcélra íjad.

"Polgári" AK, M-sorozat itt felejtős. Nem lehet legálisan számszeríjad (legfeljebb hagyományőrzőként).

Ugyancsak hagyományőrző jelleggel lehet mindenféle hidegfegyvered, amit tarthatsz, szállíthatsz, ha bejegyzett egyesületben űzöd ezt a foglalatosságot.

A maroklőfegyverek engedélyezése is komoly adminisztrációt igényel, nem is biztos, hogy hozzájuthatsz alapos indok nélkül. Legkönnyebben fegyveres szerv tagjaként jutsz hozzá, esetleg személy/vagyonőrként a megfelelő vizsgák után, hivatásos vadászként (kegyelemlövéshez). Esetleg sportlövőként kisebb kaliberekhez.

Akinek puskára fáj a foga, menjen vadásznak, tegye le az állami vadászvizsgát, menjen végig az adminisztráción, lehet sörétes, vagy golyós puskája (vagy ezek keveréke, ami mondjuk még annál is drágább, mint amilyen ritka). A vadászboltok mindenféle kaliberből tartanak bőséges készletet sörétes és golyós fronton is, aki akar, bespájzolhat. Komoly előny még, hogy a golyós vadászfegyverekhez tarthatsz (kell is tartani) fegyvertávcsövet, esetleg puskalámpát is beszerezhetsz. Lézert, red-dot és egyéb (pl. infra, vagy fényerősítós éjjellátó) irányzékot viszont vadászpuskához nem tarthatsz.

A sportövők is hozzájuthatnak így puskákhoz, ezek tűzereje, hatásos lőtávja elmarad majd a vadászfegyverektől, de több, mint a semmi.

Íjat tarthatsz sport, vagy megfelelő vizsgák után vadászcélra. Önvédelemre nyilván ez nem túl alkalmas, ellenben kellő gyakorlás után segíthet húshoz jutni. Nem kapitális gímszarvast kell majd lőni, hanem akár galambot, macskát, tehát nem kell feltétlen hatalmas vonóerő sem.

A számszeríjak megintcsak nem tarthatók, ezzel együtt kis kézügyességgel, esetleg a fémrészeket készen vásárolva könnyen lehet építeni akár csigásat is. Önvédelemre végképp nem alkalmas (hacsak nem teszel döfőhegyet az elejére, de akkor a csigás felajzás felejtős lesz kövön-betonon, hacsak nem kihajtható-behajtható, és még ekkor is nehézkes forgatni).

Kardokat, buzogányokat, csatabárdokat stb. csináltathatsz fegyverkováccsal, de kétszer is gondold meg, hogy akarsz-e ilyen fegyverrel mászkálni a világvége után... semmi másra nem jók szerszámként, cipelni viszont kell, nehézkes elsajátítni a hatékony használatát, és két rosszfiú már simán agyondobál építési törmelékkel...

Prepperként sem érdemes az arzenált túltervezni, főleg annak fényében, hogy a felkészülést még a mostani jogállami keretek közt kéne megtenni. Ilyenformán az elérhető legnagyobb szintű felfegyverkezés egy civil számára a vadászaton keresztül valósítható meg, esetleg ráhajtva a sörétes és a golyós puska mellett egy önvédelmi célú maroklőfegyverre.

Ilyenformán lehet egy sörétesed (pumpások amúgy a tár csökkentésére vannak ítélve, de amikor minden mindegy, első dolga lesz mindenkinek ezt kiszedni), ami viszonylag könnyű, igaz, elég nagy méretű, tehát viheted egész nap, de rejtve nem tudod viselni, és szűk helyen sem jó forgolódni vele. Az otthonod védelmére azonban jó lehet. Vadászatra viszont nem biztos, hogy egyedül is jól alkalmazható lesz. Egyedül vadászva ugyanis nem mindig könnyű lőtávon belül kerülnöd - nem véletlen, hogy a sörétes vadászat a mai napig társas vadászat, ami 3 puskát jelent legalább. Meg általában vannak hajtók, akik ráhajtják az emberre a vadat.

A golyósról tudni kell, hogy nehéz, emellett a rajta lévő távcső miatt még érzékenyebb, mint a sörétes ezzel együtt még nehezebb az egész napos hordása. Rejteni felejtős. Célozni stresszhelyzetben nagyon nehéz vele, a lövedék csak pontos találat esetén sebez, tehát önvédelmi szituációra alkalmatlan, hacsak nem ütöd agyon a támadót a puskatussal. Cserébe nyudodt körülmények közt több száz méter is lehet a lőtávja, és átlagos képességekkel sem lehetetlen 200 méterről leteríteni a vadat. (aztán hogy mit kezdesz a meglőtt vaddal, hogyan teszed konyhakésszé és a maradékot hogyan tartósítod, az megint egy érdekes kérdés).

Amire igazából szükség lehenne, az a maroklőfegyver, ehhez viszont alapos indok nélkül nagyon nehéz hozzájutni. A SHTF után meg félnivalónk leginkább a többi embertől lesz. Megoldást a lövészklub jelenti, mert gyanítom, hogy ha valaki beírja a fegyvertartás igénylésekor, hogy prepperkedni akar, arra még nem fog önvédelmi fegyverre tartásit kapni... :)

koxi 2013.01.24. 11:42:48

Ez után a hosszú írás után, ami végül is csak azt igazolja milyen bonyolult ez az egész, kíváncsi lennék egy lövészklubos véleményére, hogy ment ez neki a valóságban. Mert úgy tűnik a lövészklub egy jókis kibúvó a szigorú törvények alól arra, h minden gyogyi beiratkozzon aztán mehet lövöldözni a suliba, mint pl nemrég volt az az egyetemi incidens. Holott ez biztosan nincs így. Szóval nekem mindenképp nagyon hasznos lenne, ha valaki megírná hogy volt a procedúra a beiratkozástól a fegyver megvételéig és lepapírozásáig.

Locomotiv 2013.01.24. 11:49:09

@koxi: Ha belegondolosz egy távcsöves golyós vadászpuska is egyfajta mesterlövész puska.

Salmo 2013.01.24. 11:50:44

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Lehet számszeríjad, csak NEM vadászhatsz vele

koxi 2013.01.24. 11:53:37

@Locomotiv: ahogy megírtam a kommentet, már be is villant. Igen, igazad van.

kockaur 2013.01.24. 11:59:03

Sajnos ez a cikk most nem annyira tetszik nekem. Elnézést kérek érte, hogy véleményt formáltam róla.

Maroklőfegyver tekintetében érthető a Glock, bár kaliber szempontjából a 17 helyett a 23 inkább jobb választás lenne.(.40cal) Nagyobb megállító erővel rendelkezik. Közelharc esetén az emberben a megnövekedett adrenalin mennyiség miatt nem mindegy mivel találják el. Gyakorta halálos sérüléssel is tovább küzdhet a támadó A katonai lőszerek viszonylag nagyobb energiával rendelkeznek. Sajnos jelenleg ezek a legelterjedtebbek is Magyarországon a rendvédelmi szerveinknél is. Ezek hártánya, hogy az energiájukat nem adják le a célpontban, hanem átmennek rajta. Ezért a megállító erejük kicsi. Arról nem beszélve, hogy a célpont mögött tartózkodók is megsérülnek a lövedéktől. Gyengébb de nagyobb kaliber az ideális választás ebben az esetben.

Ésszerű választás a "hagyományos" vadászfegyverek közül választani. Egy sörétes fegyver sem feltűnést, sem célpontot nem fog jelenteni a fosztogatók szemében adott esetben. Nem beszélve arról, hogy ezek lőszerutánpótlása szinte kifogyhatatlan.
Hatásos lőtávolság- célzott távolság lőszer tipustól függő. Aprószemű söréttel töltve 20-25m től messzebre senki ne akarjon lőni. Nagyobb távra használható a brenekke(gyöngygolyó), de itt is inkább a 100m-t mondanám maximumnak. Ettől messzebre is halálos sebet okoz- viszont a célzás már nehézkessé válik.

Golyóálló mellény helyett -> Lövedékálló inkább. (szúrásálló, repeszálló, lövedékálló- különféle teljesítményű lőszerekhez)

Igazából ez egy olyan eszköz aminél tudni kellene mi ellen is akarunk védekezni. Ha a cikkben szereplő fegyverek ellenit szeretnénk akkor fel kell készülni arra, hogy rendkívül kényelmetlen "páncélzatot" kell majd magunkon viselni. Mivel szembetűnő a viselete, azonnal célpont lesz az illető.

Kár(?) hogy ez a fegyvervásárlásos - tartásos dolog elég nagy álomkép hazánkban. Mindenesetre néha azt gondolom olvasva emberek gondolatait, hogy ez nem is baj.

Érdemes lehet összeszedni a Magyarországon is fellelhető, beszerezhető és otthon tartható olyan eszközöket amivel adott esetben meg tudjuk védeni magunkat.

Még egyszer elnézést a belekontárkodásomért.

Salmo 2013.01.24. 12:00:54

A mellényhez: részlet a kormány rendeletből

4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray, speciális zárnyitó szerkezet, lövedékálló és szúrásálló védőmellény, sisak, vért csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.

Locomotiv 2013.01.24. 12:01:48

@koxi: Azért sportlövőként sem olyan egyszerű fegyverhez jutni. A lényeg: fegyvervizsga, sportorvosi, klubtagság valamelyik egyesületnél. Ez az alap. Majd az egyesület vezetője tehet javaslatot hogy vehess fegyvert. Még mielőtt megkapod a vásárlási engedélyt a rendőrség ellenőrzi hogy hol és milyen körülmények között fogod tárolni a fegyvert. (utána is random szerűen megjelenhetnek ellenőrizni) Ennek szigorú előírásai vannak, akár csak a használatnak illetve szállításnak. Miután megvetted a fegyót, műszakiztatni kell, majd némi készpénz ellenében a nevedre írja a hatóság. A fegyver addig maradhat tulajdonodban míg egyesületi tag vagy. Míg tag vagy minden évben sportorvosi és minősítő lövészet és persze tagdíj. Nem a legolcsóbb mulatság. Én inkább ajánlom, hogy vegyél gumilövedékest. Egy 22 milis gumilövedékkel valakit hasba küldesz az nem kér enni egy darabig. Ha mindezt közelről teszed soha többé nem kér enni.

kockaur 2013.01.24. 13:05:36

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
"A számszeríjak megintcsak nem tarthatók"

Ez nem igaz. Tarthatsz otthon.

Íjat, számszeríjat bárki tarthat otthon. Azokat a saját telkén belül használhatja sport célra, a megfelelő biztonsági előírásokat figyelembe véve.

Vadászni, megfelelő erősségű íjjal lehet - természetesen vadászvizsga és vadászíjász kiegészítő vizsga megléte után. Számszeríj vadászatra magyarországon nem használható.

Ha magaddal akarod ezeket hurcolászni az már más dolog. Ebben az esetben igazolnod kell, hogy egyesületi tag vagy és rendelkezel érvényes versenyengedéllyel.

A számszeríjakon is lehet vadász hegyeket használni. Döfő hegy - "target" hegy céllövészetre való, pontszerű lyukat ütve a céltáblán, célállaton.

Vadászheggyel is fel lehet húzni- ajzani a számszeríjakat, mivel ezek felajzása mindég vessző nélkül történik. Ezáltal akadályozni sem fogja semmiben.

Egy vadászíjjal vagy számszeríjjal a területvédelem nehézkesebb ugyan, de megoldható. Ebben az esetben nem segít a támadón némelyik lövedékálló mellény sem.

kockaur 2013.01.24. 13:55:52

@Salmo:

Jelenlegi hatályos rendelet szerint nem szerepel benne.

Sok helyen valóban szerepel az interneten, viszont emlékeim szerint egy módosítási tervként volt az, de nem került hatályba.

Jellemzően rengeteg helyen az interneten tényként van feltüntetve hogy KKVE.

Tblog 2013.01.24. 14:01:09

@kockaur: "a 17 helyett a 23 inkább jobb választás lenne.(.40cal) Nagyobb megállító erővel rendelkezik."

40cal-t hol lehet találni? Már úgy értem, hogy Magyarországról van szó, gondolom hogy a rendőrök, határőrök is mind 9mm-est használnak, tehát nagyobb eséllyel lehetne azt találni egy "világ vége" helyzetben.

Mindig nagy vita, hogy a 9mm-es semmit nem ér, a 40-es jobb, de a 45 ACP az kell. Mindeközben 22lr-el lövik agyon a házakba betörő bűnözőket. Ez szerintem elég jó bizonyíték arra, hogy inkább az a lényeg, hogy valakit hol találnak el, és nem az hogy milyen kaliberrel. :)

kockaur 2013.01.24. 14:12:54

@Tuleloblog:

A helyi MFS gyárban lehet találni :-)
77Ft/db áron. Persze világvége helyzetben az a nyerő amit találsz. De ameddig nincs világvége...

Nagy igazság, hogy nem mindegy hol találnak el valakit. Viszont ahhoz nagy gyakorlattal kell rendelkeznie valakinek, hogy stressz helyzetben megfelelő pontossággal tudjon valaki találni, hogy azonnal támadás képtelenné tegye. És 2. lehetőség gyakorta nincs.

Egyébiránt teljesen lényegtelen hogy melyik a jelenlegi szabályozás miatt.

koxi 2013.01.24. 14:26:52

Így van, jelen szabályozás miatt ez teljesen tökmindegy. Totál két külön világ, az usa meg európa, ebből a szempontból is, ott alkotmányos jog. Lehet itt európában a németek miatt is van ez a szigorúság, ki tudja, habár svájc itt is kivétel. Van ennek is hátránya előnye. Tartanék pl én is szívesen fegyvert, de ha az én gyerekem lőnék le egy iskolában, biztos rögtön megváltozna a véleményem. Mindenesetre érdekes volt hallani az utca emberének a véleményét (usa) amikor a fegyvertörvény lehetséges szigorításáról kérdezték: teljesen elzárkóztak, hogy "miii, hogyan, nem, hogy képzelik", "akkor korlátozzuk be a fogkefe használatát is, mert azzal is lehet ölni". Mindenesetre érdekes vélemény volt, az biztos.

astonferi 2013.01.24. 15:10:23

pár gondolat.
1. remek precíz írás
2. bármilyen módon vadász v. sport célú fegyvertartás időigényes és rengeteg pénz. és mint írtátok nem tuti mert vissza is vonhatják az engedélyt.
15 évig nyomtam sportlövőként. 22 cal puska és 9 mm pisztoly. Glock 19 :)
pisztolyból igen Glock v. Walter p99
sörétesből és automatát vennék több fér bele és nem kell mindig 2 kéz hozzá. sérült kézzel még támasztani tudsz felhúzni nem.
AK gyakorlat kérdése. bár a pontossága nem legendás :)
távcsöves vadász v egyéb puska. távcsövet nagyon szokni kell és sokat gyakorolni. amikor én kezdtem 3 hónapig csak szoktuk a célzást mert minden apró mozdulat sokszorosan vetül vissza.
szerintem és csak mondom szerintem:
járható út a titokban és tényleg úgy illegálisan tartott Glock 17 -19 és sörétes. és mondjuk egy MP 5 -öst tartanék. pontos és pisztoly lőszerrel megy.

kockaur 2013.01.24. 15:23:07

@koxi:

Így van a fogkefével is lehet ölni, viszont jóval nehezebb, illetve nagyobb kontakt kell hozzá.

Én nem szeretem a lőfegyvereket. Nem is tartanám helyesnek ha hirtelen mindenki vehetne, mert hazánkban sok tízezer önképzett Rambó és kommandós él. (többi része fegyvermester)
Nem való ez még nekünk.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.01.24. 15:30:44

Azért arra kíváncsi lennék úgy elméleti szinten, hogy Magyarországon ki hogy szerezne be akár illegálba egy akármilyen nyugati mintájú maroklőfegyvert, nem is beszélve egy MP5-ről... Keleti fegyver még akadhat "öregapám padlásán", ki tudja, talán még dobtáras PPS is, nem is beszélve a '90 környékén szexlapért "értékesített" kézigránátokról, meg még ki tudja mi minden.

De hogy ezeknek mekkora és milyen piacuk van, mit vesz a nyakába az, aki prepping címszóval beleáll az éjszakába, hogy ő most fegyvert akar venni... Mit adnak el neki, milyen áron, és esetleg mit kérnek még cserébe... Akkor már inkább a lövészklub! :)

Végül is a prepping általában nem olcsó, ha a felszerelésről van szó...

kockaur 2013.01.24. 16:26:41

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

:-D
Illegális vásárláskor az bizonyos, hogy az elkövetkezendő 3-4 évben nem kellene gondolkodnia az illetőnek a tulelese miatt, mert a rács mögött biztosítva lenne.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.24. 20:05:15

@koxi: Szeretnék ilyen posztokat is írni majd a jövőben, be van tervezve a nyolcezer másik ötlet mellé. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.24. 20:07:30

@kockaur: Nem kontárkodtál, hiszen volt egy csomó hasznos észrevételed. Az ilyet szeressük.

knife1 2013.01.24. 21:22:53

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Szia!
Kis pontosítás, ami a többiek válaszaiból kimaradt:
red-dot minden további nélkül használható golyós és sörétes puskára is, infra céltávcsövet is tarthatsz, csak nem használhatod, a pumpás sörétesbe nem kell tárreduktor, csak a félautomatákba, ha csak egy fegyvert választhatnék, csak a sörétes jöhet szóba, mivel önvédelemre és vadászatra is nagyon alkalmas. Vadászatra: apró sörét (apró vadra-nyúl, madarak,egyéb kisemlősök), nagyszemű sörét, régi nevén őzsörét,vagy posta: nagyobb testű madarak,"puha nagyvadak" közelről, ill. Brenneke, vagy gyöngygolyó, gyakorlatilag bármely hazai nagyvadra (vaddisznó utánkeresésnél is ez a legalkalmasabb, 28-30 gramm ólom egyben), megjegyzem, a dédnagyapám ismert orvvadász volt és ezzel lőtt szarvast,muflont,disznót és fővadászt.

knife1 2013.01.24. 21:25:12

ja, 200m-re én bátran a sörét elé állnék (jogszabály szerint 300 a védőtáv), ált. 30m-re lövünk, ill. van kutya drága olasz patron, ami kb. 80 m-en nyit (hatásos lőtáv kb. 100 m-ig ezzel.

knife1 2013.01.24. 21:27:35

@kockaur: Na azért ne gondold, hogy az USA-ban csupa sokdiplomás Gandhi és Teréz Anya lakik!

Tblog 2013.01.24. 21:51:28

@kockaur: "Nagy igazság, hogy nem mindegy hol találnak el valakit. Viszont ahhoz nagy gyakorlattal kell rendelkeznie valakinek, hogy stressz helyzetben megfelelő pontossággal tudjon valaki találni, hogy azonnal támadás képtelenné tegye. És 2. lehetőség gyakorta nincs."

Nem feltétlenül. .22lr-t veszik itt a nők, fiatalabbak, nyugdíjasok. Soha nem mennek el gyakorolni, se lőtérre, mégis sorra jönnek olyan hírek, hogy 22lr revolverrel lőnek le betörőket.

Tblog 2013.01.24. 22:02:16

@kockaur: Ne gondold, hogy a magyar ember fényévekkel retardáltabb lenne mint az amerikai. Én nem igazán látok különbséget. A magyar embernek pont annyi esze van mint egy amerikainak. Magyarországon leszúrják, agyonverik az áldozataikat a bűnözők. Itt az a különbség, hogy a bűnözők félnek az áldozataiktól, mert tudják hogy van rá 50% esély, hogy a kiszemelt áldozatuknál lőfegyver van és ha betörnek valahová, megtámadnak valakit, akkor előfordulhat hogy nem az áldozatot, hanem a támadót rakják bele egy fekete zsákba.

A hírek szerint Szerbiában 3 millió illegális lőfegyvert tartanak a polgárok. (A háborúból visszamaradt fegyvereket.) De nem hallani arról, hogy irtanák egymást.

Magyarországon se történne semmi ha lennének normális törvények. Tartana önvédelmi fegyvert a lakosság, néhány bűnözőt, balhést lelőnének az emberek önvédelemből, aztán javulna a közbiztonság. Persze, néha előfordulna olyan is, hogy lelőné a feleség az őt megcsaló férjét, vagy előfordulna néha jogosulatlan fegyverhasználat, de ahogy az amerikai mondja: "A szabadság nincs ingyen."

kockaur 2013.01.24. 22:35:15

@Tuleloblog:
persze, ertelek. De ha rengetegen vesznek .22lr tuzelo fegyvert, velejárója statisztikailag, hogy sok támadást haritanak el vele. Érdekes lenne ha kimutatás lenne arról, mennyit nem sikerül.
Érdekes lenne az is, ha a többi kaliberre is volna számadat- természetesen arányokat figyelembe véve.
Minél gyakoribb egy fegyver, annál több a vele elharitott támadások száma.

Nem mondom, hogy ennek a kalibernek nincs létjogosultsága, vagy hogy nem használható önvédelemre. Viszont Te sem elsődleges kaliberkent tartod számon, csak mint lehetőség - valtocsovel.
Itt meg Magyarországon maximum a sima.22 kispuskaloszerre emlékeznek sokan a régi MHSZ időkből. Az hogy maroklofegyverbe használni... itt nem annyira ismert.

kockaur 2013.01.24. 22:47:35

@Tuleloblog:

igen itt agyonszurja. de mennyivel kevesebb van a hírekben, hogy iskolában diák 20 embert szurkalt, vagy mozikban több embert, bevasarlokozpontba stb.
vagy hogy a gyerek agyonszurta önmagát.
Jelenleg betörni se fegyverrel a kézben jönnek a sötétek.

Termezetesen értem a lényegét, és néha úgy gondolom hasznos lehet a fegyver. De hamar elmúlik ahogy sok emberrel találkozok....sajnos.

Tblog 2013.01.24. 23:08:01

@kockaur: Igen, akinek van más kaliberű fegyvere, az nem a 22lr-t fogja használni. Viszont a lőszerárat, gyakoriságot figyelembevéve a 22lr az alap (mármint itt az óceánon túl).

"igen itt agyonszurja. de mennyivel kevesebb van a hírekben, hogy iskolában diák 20 embert szurkalt, vagy mozikban több embert, bevasarlokozpontba stb."

A múltkor valaki 5 embert kaszabolt le egy macsétával, többnyire a családját. Szintén Magyarországon történt hogy valaki berontott egy boltba és macsétával legyilkolta a volt barátnőjét és annak az új barátját.

Vagy gondolj arra, hogy kb 200 gyilkosság történt Magyarországon, 2012-ben. Tehát ez az amerikai lakossághoz viszonyítva (ami 34x több mint a magyar lakosság) 6800 gyilkosság lenne! Tehát a gyilkosságok arányait tekintve nem sokkal veszélyesebb Amerika mint Magyarország.

Az igazat megvallva itt a sok lőfegyverrel a lakosság kezében, még soha senki nem támadott meg az utcán, se máshol, nem loptak tőlem, nem rabolt ki senki. Míg Magyarországon ez többször is előfordult. Rendőrségben túlzottan bízni nem lehet. Ők csak takarítanak a bűncselekmény után, nem megakadályozzák azt.

knife1 2013.01.24. 23:18:59

Szerbiában speciel bárkinek lehet maroklőfegyvere, ha nem vagy regisztrált bűnöző. Otthon tarthatod, csak ahhoz kell engedély, ha el akarod vinni valahová!

Tblog 2013.01.24. 23:21:38

@knife1: Értem. Akkor főleg érvényes az amit mondtam, hogy sok lőfegyver van, mégse történik sűrűn szerencsétlenség. :)

kockaur 2013.01.25. 06:29:52

@Tuleloblog:
Nézd, én nem azt mondom, hogy nem lenne szükséges a magyarországi fegyvertorveny atgondolasa. De, szükséges. Megfelelő korlátozásokkal.

Viszonnt sok dolgot nem érték. Ha akkora visszatartó ereje van a fegyvernek a betörő féle mint ahogy írtad, akkor mégis hogyan fordulhat elő hogy "sorra jönnek a hírek, hogy 22lr revolverrel lőnek le betörőkét".

Valóban itt magyarországon is követtek el buncslekmenyeket, gyilkosságokat kesekkel, bozotvagokkal. De ha lett volna lőfegyver, ezeket nem követik el? Illetve akkor amerikában nem voltak késelések, vagy bozotvagos támadások?

Nem állítom, hogy nem adna néhány dologra megoldást ha hosszú tűzfegyvert lehetne otthon tartani. De ahogyan elképzelem oreganyamat - aki képes egy komplett konspiracios teoriat legyartani a postás csengetesebol...hát nem tudom. :-D

Még részemrol egy utolsó gondolat. Ha a városban a jelenlegi körülmények mellett csak 1 ártatlan gyerek, fiatal felnott élet is mulhatna azon hogy tarthatók e lofegyvert vagy sem, akkor azt mondanám, hogy köszönöm, de ilyen áron nem kell nekem ez a szabadság.

Tblog 2013.01.25. 08:25:58

Úgy, hogy a bűnöző jó esetben nem tudja hogy kinél van lőfegyver. Választ egy áldozatot, egy házat, van 50% esélye arra, hogy a ház üres és-vagy az áldozata teljesen védtelen. Vagy elzárja tartja az önvédelmi eszközeit. Ha nagyon nincs szerencséje a bűnözőnek és ebből egyik se áll fenn, akkor kerül képbe az a verzió, hogy vagy neki esik baja, vagy ő okoz sérülést az áldozatának. Illetve valaki menekülni fog a másik elől. Ha az áldozat pillanatok alatt észbe kap, akkor jönnek az olyan hírek, hogy "XY akárholi lakos lelőtte a házába behatoló rablót".

"De ha lett volna lőfegyver, ezeket nem követik el?"

Ha lett volna az áldozatoknál lőfegyver, vagy a nézelődőknél, akkor megállíthatták volna az elkövetőt. Itt sűrűn előfordul. Még olyan is van, hogy a rendőr bajba kerül és egy fegyveres polgár menti meg az életét. :)

Idős emberek itt is vannak "konspirációs teóriákkal", de ez még nem okozott gondot a postásoknak, szóval amiatt nem aggódnék.

"Még részemrol egy utolsó gondolat. Ha a városban a jelenlegi körülmények mellett csak 1 ártatlan gyerek, fiatal felnott élet is mulhatna azon hogy tarthatók e lofegyvert vagy sem, akkor azt mondanám, hogy köszönöm, de ilyen áron nem kell nekem ez a szabadság."

Jelenleg az a helyzet, hogy Évente 200 ember meghal, többnyire azért, mert teljesen védtelenek a támadóikkal szemben.
Megfordítom a kérdést: Ha tudnád hogy a családod megmentheti egy revolver, akkor egy jobb törvényi háttérrel kiváltanád rá az engedélyt, vagy úgy is nemet mondanál rá?

Ezek csak eszközök, mint az autók. Az autók is elvihetnek valahová, ugyanakkor van aki a haragosát, vagy -mint a múltkor is láthattuk a hírekben- rendőrt gázol el velük. Tulajdonképpen minden eszközt lehet jóra és rosszra is használni. A lényeg az, hogy te jóra használd őket, ha valaki rosszra használja, az nem a te felelősséged. :)

kockaur 2013.01.25. 08:59:25

@Tuleloblog:

"Ha tudnád hogy a családod megmentheti egy revolver, akkor egy jobb törvényi háttérrel kiváltanád rá az engedélyt, vagy úgy is nemet mondanál rá?"

Nézd, én értem a mondandódat, csak az ellenérveket is figyelembe kell mindég venni.
Itt a "Ha" a gond az elején. Jelenleg vegyek fegyvert a "Ha" miatt? Kapjon mindenki fegyvert egy olyan dolog miatt ami azért nem gyakran következik be? Félek, hogy ebben az esetben valóban törölhetnénk az elejéről ezt a szócskát.

Valóban, amint bekövetkezne a változás, és vásárolhatóvá válna, kénytelen lennék beszerezni lőfegyvert.

"Jelenleg az a helyzet, hogy Évente 200 ember meghal, többnyire azért, mert teljesen védtelenek a támadóikkal szemben."

Ebből a számadatból nem derül ki hogy mennyi az aki:
- kocsmai verekedések késelések áldozata
- családi veszekedések következtében bekövetkezett véres események áldozata..és így tovább

Ezekben az esetekben teljesen mindegy, hogy van e fegyvere az illetőnek, mert nem ez határozza meg a végkimenetelét.

Az elkövetői alapgondolat általában 2 fő csoportra tehető:
- "ravasz vagyok, ügyes, sosem kapnak el, nem vesznek észre"
-"nekem már teljesen mindegy"

Ezek közül egyik esetben sem beszélhetünk visszatartó tényezőről. Első esetben nem tartja vissza, mivel okosabbnak tartja magát mindenkinél, elkapás gondolata fel sem merül benne.
A másodiknál elvakultsága vezeti az elkövetőt. Őt nem fogja a fegyver visszatartani, számít rá, valószínűleg ő lesz aki elsőre lőni fog.

Itthon a segítségről annyit, hogy gyakorta a fejüket is elfordítják az emberek ha a másik bajba kerül.
Vagy ha egy önjelölt "segítő" végérvényesen beleavatkozna egy eseménybe amit egyébként másként is meg lehetne oldani az mennyire lenne hasznos?

Jó megoldás nincs. Vagy így vagy úgy aki belekeveredik a végkimenettől függetlenül áldozattá fog válni.

Tblog 2013.01.25. 09:30:55

"Kapjon mindenki fegyvert egy olyan dolog miatt ami azért nem gyakran következik be?"

Az egész prepperkedés azon a bizonyos "HA"-n alapul. Mi lesz ha...? :)

Szerintem elég gyakran bekövetkezik. Tegyük fel, hogy minden egyes bűncselekményt nézünk. Naponta sok esetben vernek véresre embereket, fiatal, de még nyugdíjas nőket is megerőszakolnak. Ezeknek a dolgoknak csak a töredéke jut el a rendőrségig, a médiába meg aztán főleg nem jut el minden. Magyarországon nem olyan nagy ritkaság a bűnözés.

A 200-as áldozatszámból nem derül ki, viszont az itteni statisztikákból sem. Itt az ember arcába vágnak egy olyat, hogy 9000 gyilkosság történt. Hogy annak a nagy része önvédelemből történt, hogy civil vagy épp rendőr lőtt le bűnözőt, azt nem írják bele. Megtippelni se lehet, hogy a 9000-ből mi mennyi.

Az elkövetők nem két részre oszthatók. A legtöbb csak gyáva alak, aki gyenge áldozatokra utazik. Időseket, nőket szemelnek ki, de közben azért rettegnek attól, hogy az áldozatuk fegyveres.

Ha még nem láttad, nézd meg ezt.
www.youtube.com/watch?v=kleUv_ca6Ss

"Itthon a segítségről annyit, hogy gyakorta a fejüket is elfordítják az emberek ha a másik bajba kerül."

Mert félnek. És miért félnek? Mert tudják hogy védtelenek. Itt is mindenki elfordítaná a fejét, ha tilos lenne a fegyverviselés. Akinél nincs lőfegyver, az nem is avatkozik bele semmibe, mert tudja hogy esélytelen lenne.

"eseménybe amit egyébként másként is meg lehetne oldani az mennyire lenne hasznos?"

Vagy a más megoldás nem működik és valaki meghal, vagy örökre lebénul. Nem éri meg. Ha valaki bajban van és tudod hogy tudsz rajta segíteni és tudod hogy a törvény is melletted áll, akkor segítesz. Persze amíg Magyarországon sem a törvény, sem az eszköz nincs meg, addig ez esélytelen dolog. :(

koxi 2013.01.25. 09:45:40

Tetszik a kis "vitafórumotok", főleg az, h civilizáltan osztjátok meg egymással a pro és kontra érveket. Érdekes mindkettőt hallani. Egy biztos: az idős szüleim borsodban élnek. Egyre gyakrabban támadnak meg idős, magát már megvédeni nem tudó embereket. Nem ritkán meg is ölik őket. Ugye mindenki tudja már ezekből, h milyen elkövetőkre gondolok? Ha úgy tudnának fegyvert venni, mint az államokban, én biztos rábeszélném őket, h tegyék meg. Sőt, továbbmegyek: ha nekem lehetne fegyverem, éjjelente biztos nem a páncélban tartanám, külön páncélban meg a lőszert, ahogy azt kell. Hanem a kezem ügyében, mondjuk az ágy alatt vagy az éjjeliszekrény fiókjában betárazva. Miért? Mert mikor támadnak meg, ha nem éjjel. Akkor aztán meg kotorászhatok a páncélban hama hama gyorsan gyorsan összerakni a fegyvert. Akkor most én is az említett "önjelölt rambo" vagyok? Egyáltalán nem, csak nem szeretném, h egy elmebeteg állat elvegye az én vagy családom bármely tagjának az életét.
Én úgy gondolom, h az államokban sem magával a fegyvertartással van gond, hanem azzal, h az eladók nagyon lazán veszik a szabályokat, és simán eladnak pl olyannak fegyvert, aki mondjuk 3 napja jött ki a pszichiátriáról, csak éppen ennek nem néznek utána. Véleményem szerint a megoldás egy olyan fegyvertörvény lenne, ami sokkal lazább lenne, lehetővé tenni az állampolgároknak önvédelmi fegyver vásárlását, de nem lehetne az egészet 2 nap alatt lezavarni, hanem fizikai és pszichológiai alkalmasság is vizsgálva lenne, büntetlen előlet is akár, és mondjuk évente részt kellene venni egy meghatározott lőgyakorlaton. Mondjuk lehetnének ezek az alapok. Ez nem kevés új munkahelyet is teremtene, munkát adna fegyvermestereknek, orvosoknak, nyílnának új fegyverboltok, lőterek amik szintén több embernek adnának munkát valamint közösségépítő- és összetartó hatása is lenne.
Mindezek mellet ne felejtsük el: minden ember kiszámíthatatlan, semmilyen törvénnyel vagy vizsgálattal nem szűrhető ki az, aki egyszer csak hirtelen "ötlettől" vezérelve önmaga vagy mások ellen fordítja fegyverét. Mint ahogy Rezesová kisasszonyról sem gondolta senki, mikor jogosítványt adott a kezébe, h egyszer 4!! ember haláláért lesz felelős.

Tblog 2013.01.25. 10:06:25

"hanem azzal, h az eladók nagyon lazán veszik a szabályokat, és simán eladnak pl olyannak fegyvert, aki mondjuk 3 napja jött ki a pszichiátriáról, csak éppen ennek nem néznek utána."

Ez egyáltalán nem így van. Az eladó nem nézhet utána, mert ő csak kitölti a papírokat és az FBI nézi meg hogy kinek milyen a mentális-egészségügyi és a bűnözési háttere. A felelősség kizárólag őket terheli. Viszont a mostani iskolai lövöldözőt is kiszűrték, ebből kifolyólag ő nem is vásárolhatott lőfegyvert magának. A kiszűrő rendszer jó és hatásosan működik.

"és mondjuk évente részt kellene venni egy meghatározott lőgyakorlaton."

Nem hinném hogy az idős szüleid felutaznának nagyvárosokba, és nekiállnának lőgyakorlatokat végezni. Ezzel bukna is az egész, hiszen ha túl bonyolult, akkor az idősek már nem vágnának bele.

kockaur 2013.01.25. 10:07:32

@Tuleloblog:

Jelenleg MO-n a betörések elenyésző hányada végződik halálos kimenettel. Amennyiben fegyverrel várják őket - az eltökélt bűnöző mivel ez az ő életmódja, ebben előnyt élvez - szintén fegyverrel fogja a betörést elkövetni. A vége, lövöldözés. Kimenete kétesélyes. Lehet a betörő húzza a rövidebbet- bár a meglepetés ereje az ő kezében van, de lehet sértett mert a betörő azt hiszi épp őt lövik mindjárt le. Te gyakran használsz fegyvert, mert megteheted. Itt sokan 5-6m-ről nem képesek egy emberalak sziluettet eltalálni. Mit tenne stressz helyzetben az illető.

"Időseket, nőket szemelnek ki, de közben azért rettegnek attól, hogy az áldozatuk fegyveres."
-És látod mégis megteszi, mégis elköveti a bűncselekményt attól függetlenül hogy retteg. Vajon a rettegő bűnöző a kiszámíthatatlanabb vagy a nyugodt? :-)

A túlélés valóban a "Ha" dologról szól. Amire úgy készülünk, hogy nem hozunk olyan döntéseket amivel mások életét megváltoztatjuk, befolyásoljuk vagy belekényszerítjük ilyen olyan helyzetekbe. A fegyvert mindenkinek az én szememben ilyen változtatás lenne jelenleg.

Mivel ez a kellemes vita úgy is csak cirkulálna - intelligens emberek a végtelenségig tudnak érveket ellenérveket felhozni, így én inkább kiszállok belőle :-) De örültem neki.

Én az életemet nem áldozom fel nem változtatom meg gyökeresen a "Ha" miatt, csupán a lehetőségeket mérlegelve egészítem ki úgy hogy egy "HaHa" legyen belőle a végére :-)

kockaur 2013.01.25. 10:10:08

@koxi:
Én is borsodban élek. Sőt a legsötétebbnek titulált részen.(amit ki is kérek magamnak természetesen) De azok az öregek nem hogy fegyvert- a kenyerüket is alig tudják megvenni sajnos.

koxi 2013.01.25. 10:15:40

@Tuleloblog: Ettől függetlenül csakis azok alapján amit hallok és olvasok -mert saját tapasztalatom nincs az usa-ból- úgy gondolom,h az államokban túl könnyen lehet fegyvert venni. Én a fegyvertartás mellett voksolok, de a megoldást egy a kettő közötti kompromisszumos törvényben látnám. Nem olyan laza mint usa, de nem ilyen bazi kemény, mint otthon.
Amúgy nem úgy gondoltam, h mondjuk Bp-re kéne utazni lőtérre, dehogy. De mint pl az MHSZ-es időkben,szinte minden faluban volt lőtér. Csak akkoriban a kapitalisták inváziójára készültünk :-D

koxi 2013.01.25. 10:21:12

@kockaur: Hát erre mit mondjak, sajnos igazad van,teljes mértékben. De megmondom neked, rendesen fosok, h anyémákat egyszer csak betámadja egy cigány a nem kevés közül. Csak azért mert viszonylag tisztességes nyugdíjból élnek rendezett körülmények közt. Csak ezért. Brutál. Egyelőre semmit nem tehetek, csak jótanácsot oszthatok. De ha lehetne, fegyvert vennék nekik. Ha borsodi vagy gondolom ismered a Búza teret meg a Tiszai Pu-t. Nem is egyszer jöttek már nekem cigányok a semmi miatt. Vagyis, ja, de: mert egyedül voltam, könnyű préda :-D Na de tiszteletben tartom amit írtál, h kiszállsz a vitából, mert ez tényleg akár érvek végtelenjében folytatódhatna.

koxi 2013.01.25. 10:30:51

@Tuleloblog: Basszus, az államokban most hajnal van. Te ilyenkor írogatsz? :-)

koxi 2013.01.25. 10:37:36

@kockaur: Tippelhetek? Tornanádaska? Hu, voltam párszor arra.... Költői kérdés volt, nem kell válaszolni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.01.25. 10:38:49

Az önvédelmi fegyverrel tényleg az a baj, hogy ha szabályosan tartod, akkor nem tudod megvédeni magad, az otthonod, a családod. Mert hát elég életszerűtlen a fegyverszekrényből előkotorni a pisztolyt, másik rekeszből a lőszert, stb...

Ha viszont nincs elzárva a fegyver, akkor mi akadályozza meg a néhány éves gyerekedet, hogy ne akarjon legózni vele, hogy aztán végül elsüljön a kezében? Mert egy nagy gyerek talán megérti, hogy miért nem babráljuk, talán ki is bírja, hogy ne próbálja ki mégis (én pl. kibírtam, hogy életemben egyszer legyen a kezemben apám szolgálati Berettája, az is a felügyelete alatt), de egy kisgyerek? Semmi pénzért nem vállalnám a kipróbálást.

Otthon a vadászpuskák is mindig szabályosan elzárva vannak, vadászat előtt-után vannak elöl, akkor meg lehet nézni, kézbe lehet venni, nézd, így szedjük szét, rakjuk össze, fogd meg, milyen nehéz... és utána megy minden vissza a szekrénybe.

És már a szivacslövedékes NERF pisztolyt sem fogjuk a másikra csak úgy, főleg VÉLETLENÜL nem! Amíg persze folyik a játék, addig lehet, de előtte és utána nincs olyan, hogy _véletlenül_ a másik ember, saját magam, vagy a kutya-macska irányába fordul a játékpisztoly csöve. Nincs olyan, hogy "de hát nincs is megtöltve", és nincs olyan, hogy véletlen.

Ha ezt a fajta nevelést minden gyerek otthonról hozná, sokkal egészségesebb lenne a társadalom viszonya a lőfegyverekhez.

Tblog 2013.01.25. 10:43:15

@kockaur: Persze, de jelenleg a magyar helyzet az, hogy bemegy 2-4 bűnöző egy házba és agyonvágják az idős embert, megerőszakolják a nőt és továbbállnak. Vagy megtalálja őket a rendőrség vagy nem, a kínhalált halt áldozatot meg eltemetik.

Az a legrosszabb verzió, ha az áldozat teljesen védtelen. Jobb egy bizonytalan önvédelem, mint a biztos kórház vagy temető.

"Vajon a rettegő bűnöző a kiszámíthatatlanabb vagy a nyugodt?"

Bűnözés mindig is volt és lesz is. Ha a bűnöző nem nyugodt, akkor könnyen hibázik. Ha képes önvédelemre az áldozata, akkor a bűnöző nagy eséllyel kereket old és menekülőre fogja a dolgot.

:)

Tblog 2013.01.25. 10:47:01

@koxi: Napi 14-15 órát itt szoktam ülni. Van hogy csak néhány órát alszom. Igazából kötetlen a munkaidőm és éjjel-nappal gép előtt ülök. :)

Tblog 2013.01.25. 10:50:07

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Igen, abból szokott kisgyerekes tragédia lenni, hogy a szülők ahelyett hogy leülnének a gyerekekkel és megtanítanák őket arra, hogy mit szabad és mit nem, inkább csak eldugják a lőfegyvert és a gyerek meg szülői oktatás híján nekiáll vele játszani. Az esetek igen nagy többségében a szülő felelőssége a felvilágosítás, ha ezt nem teszi meg akkor annak előfordulhat hogy rossz vége lesz. :-/

kockaur 2013.01.25. 10:52:24

@koxi: Persze ismerem a Tiszait, a Búza tér, sőt avasi telepen is megfordultam párszor- annak ellenére hogy nem ott lakom.
Nem Tornanádasdka..nagyobb hely. De ez igazából nem is számít. :-)
Gyakorta abból ítélnek meg - ítélünk meg - egy helyet amit a média leközöl. És azt ahogy leközli. Egy normálisnak tűnő helyet is lefesthetnek csupán a hírérték növelése érdekében úgy, hogy az ember a környékére se kíván menni. Emlékszem mennyiszer okozott emberekben pozitív csalódást amikor eljöttek felénk és meglátták a valóságot.

És elfogadom, hogy ugyan így ítéljük meg USA-t is mert ezt látjuk a tv-ben.

prukker 2013.01.25. 11:36:43

@Tuleloblog:
Levelezek egy New York-i kriminal pszichológussal és emiatt kicsit megnézegettem a magyar adatokat. Évente 140-16 emberölés történik itthon, ezek nagy részét (kb 70% !!) családtag követi el !!
Lőfegyverrel talán 3-4 emberülés van a statisztikák szerint.
De ezt emlékzetből írtam, lehet, hogy a 70% az 72, a lényeg az arányon van most.

koxi 2013.01.25. 11:41:54

@prukker: Ne már, ez érdekes. Folyamatosan olvasom a híreket, de ha most visszagondolok, sokkal több olyanra emléxem, hogy valakit külsős gyilkolt meg és alig olyanra, ahol családtag volt a tettes. Persze gondolom más a forrása a statisztikának, és más az ami a híroldalakra is kikerül. Mindenesetre engem nagyon meglep ez az arány.

Tblog 2013.01.25. 11:46:10

@prukker: Tavaly 170-et írtak az első szeptemberig, tehát 9 hónapra. Azért mondtam 200-at 2012-re.

Ahogy Koxi mondja, nekem is gyanús az a 70%. Tele van az újság olyan hírekkel, hogy néhányan bemennek egy házba és agyonverik az ott lakókat. Nem családtagok. Szóval a 70% az túl magas számnak tűnik.

Nazareus 2013.01.25. 11:49:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Elég egyszerü beszerezni az illegális fegyvert: megrendeled az interneten, elküldik postán :)

koxi 2013.01.25. 11:54:09

@Nazareus: ez most ugye csak vicc?! Talán még a magyar rendőrség sem tart ott, hogy nem fülel le olyat, akitől a NETEN bárki éles lőfegyvert rendelhet. Küldesz egy linket, csak úgy merő kíváncsiságból, mert ne haragudj, de ezt nem hiszem míg nem látom.

Tblog 2013.01.25. 11:57:15

Ezt én se hiszem el.

prukker 2013.01.25. 11:59:48

@Tuleloblog: szeptemberig a befejezett, szándékos emberölés 2012-ben 76 volt.
Ezen kívül van még gondatlanságból elkövetett emberölés, halált okozó testi sértés, stb, így ezekkel összesen volt 195.

koxi 2013.01.25. 12:00:45

De lehet én vagyok vakegér, smiley volt a végén, lehet tényleg poénnak szánta.

prukker 2013.01.25. 12:01:31

@koxi:
„Az országban elkövetett összes emberölés kétharmada családon belüli erőszak következménye. Ennek az évi 100-150 gyilkosságnak a háromnegyed részében a férj öli meg a feleséget, a maradék egynegyed zömmel szülő-, testvér- gyilkosság. Vagyis az áldozatok főleg nők. Minden negyedik családban a férj rendszeresen veri az asszonyt, és többnyire a gyerekeket is. Becslések szerint 110-120 ezer gyerek él az országban, akit szülei (az anya is) rendszeresen vernek, vagy szexuálisan zaklatnak. A feleség- és gyermekbántalmazók zöme teljesen "normális ember", orvos, mérnök, segédmunkás, szakmunkás, aki főnökeivel, munkatársaival tud kulturáltan kommunikálni, csak otthon, a gyengébbeket terrorizálja. Ritkán, az esetek kevesebb, mint egy százalékában az erőszaktevő elmebeteg.” (Dr. Kazai Anita)

koxi 2013.01.25. 12:11:55

@prukker: Jólvan. Köszi az infót. De maradjunk annyiban, h én ezt nem tudom elfogadni. Nem kell meggyőznöd, mert ez az én problémám, hogy ha igaz a stat mégsem hiszem, de ezt a békát valahogy nem akarja bevenni a gyomrom, h a legtöbb gyilkosság családon belül történik.
A verés az más dolog. Azt simán elhiszem. Már rég rájöttem, h a mellettem ülő tök normálisnak tűnő kolléga is lehet egy baromállat mondjuk otthon, vagy kocsiban. Van pár ijesztő szerzet a kondiban is, és most nem a tetkós kigyúrtakra gondolok, tőlük valahogy tudom mire számíthatok. Hanem pl az erősen kopaszodó perverz kinézető sovány 50es csávóra, aki minden alkalommal küzd a 90kg-val a fekpadon, mitha valami medvét készülne leölni. Komolyan mondom, kiráz a hideg tőle, ha ránézek, szerintem így nézhet ki egy családját terrorizáló "teremtés koronája".

koxi 2013.01.25. 12:15:45

@Nazareus: Őszintén mondom annyira kíváncsi vagyok mint állat. De tényleg. Csak azért nem írok neked, h adj pontos infot erről a marketről, tutkó százezerszázalékig biztos vagyok benne, hogy ránkrúgná az ajtót a GSG9 annyit meg nem ér a kíváncsiságom kielégítése, hogy a sitten töltsek vagy 6évet (mer ugye én annyit kapnék a kis kalandért a net dark side régiójában, míg Rezesová kisasszony majd 2 évet az autópályán kocsijában bennégett 3+1 emberért) De ez már egy másik történet.

koxi 2013.01.25. 12:31:23

@Nazareus: Köszi az infót. A ismereteimet mindenképp szélesítetted, mert mint ahogy a magfizikához nem értek, úgy erről sem hallottam még. Tegyük fel, hogy létezik, mért ne. De drogot átlőni határokon? Hisz -ha jól tudom- minden csomagot átvilágítanak, ha nem lenne így, akár robbanószert is fel lehetne adni egy repülőgépre csomagban.
Na erre most ebédelek egyet. Viszlát később.

Tblog 2013.01.25. 12:43:53

@prukker: Akkor itt a cáfolat.

"Hét nap alatt négy gyilkosságot követtek el Magyarországon. Szeptember végéig 179 emberölés történt"

hvg.hu/itthon/20121105_A_hidegfrontok_is_befolyasoljak_mennyi_gy

2011-ben abból volt nagy hír, hogy "csak" százharmincvalahány gyilkosság történt egész évben. Idén az volt a hír, hogy 179 történt szeptember végéig. Tehát a 200 könnyen meglehetett egész évben.

Hogy ebből hányat ki hogy követett el, arra nincs adat.

prukker 2013.01.25. 12:44:02

@Nazareus:
" A magyar rendörség nem tudja megállapitani, hogy milyen szerverre lépsz be, csak ha van valamilyen blackdoor (keylogger vagy hasonló) a gépedre telepitve. "

Ez sajna nem igaz. A TOR egy IPhider rendszer, amit az USA haditengerészetének fejlesztettek ki. Ebből fakadóan szinte az összes hatóság bele tud látni, ki és honnan és mit néz meg.
(Ugye az közismert, hogy az USA-ban csak olyan titkosító programot lehet forgalomba hozni, amelyiknek a backdoor-ja le van adva a 3 betűs szerveknél?)
A tor esetében nem feltörésről beszélnek, mert nincs mit feltörni, hanem adatlopásról: az adatfolyamodat ellenőrzik.

prukker 2013.01.25. 12:45:04

@Tuleloblog:
Ebben hol a cáfolat?
És mit cáfol?

Tblog 2013.01.25. 12:51:04

Arra cáfolat hogy 76 volt az emberölések száma. 179 volt, nem 76. :) Ha egyre gondolunk.

Nazareus 2013.01.25. 12:52:14

@prukker: Lehet, de:

1. Attól, hogy USA belelát még nem hiszem, hogy a magyar rendörség is.

2. Nem vagyok biztos benne, hogy az USA ténylegesen belelát, annak ellenére, hogy ott fejlesztették ki. Jobban kellene tanulmányozni, lásd a PGP is inkább kivonult USA-ból, mintsem hogy feltörhetövé tegyék. Szóval lehet, hogy az elsö (alap verziója) kinyitható volt a hárombetüs szervek számára, de nem vagyok biztos benne, hogy a mostani is.

De még ha igazad is van, akkor vannak más projectek, amelyeken keresztül el lehet érni a darknetet, nem tudom azok mennyire kinyithatóak, nagyon nem mélyedtem bele a témába.

Egyébként elég drágák a cuccok, egy új Glock 18-as 1200 dollár (közel 250ezer Ft). Használt Glock 18-as már 860 (kb. 200ezer Ft) dollárért is van.

koxi 2013.01.25. 13:14:27

Fegyvertörvény, meg illegális fegyvertartás, feketepiacról vásárlás ide vagy oda, egy dologban biztos vagyok: ha valami balhé lesz, jön egy SHTF magyarul felborítja a nyugis kis kényelmes, megszokott életünket, az emberek egymást fogják gyepálni. Lőfegyverrel vagy csak bunkósbottal, de a káosz borítékolható. Ha valaki olvasta vagy látta (vagy mindkettő) pl "Az Út" című könyvet/filmet. Ez az emberiség még közel sincsen kész arra, hogy egy ilyen mértékű problémát összefogva oldjon meg. Ezért én szeretném, ha lehetne fegyverem, komoly fegyverem is, hogy ha kell, meg tudjam magam védeni. Most kérdezhetitek, h ki garantálja, h a fegyveremmel nem a rablók táborát szaporítom majd. Senki. Max az, h én prepperkedem, és nem akarom, h a félretett cuccaim azokhoz kerüljenek, akik addig szart sem csináltak, de az SHTF szituban majd ki akarnak nyírni a készleteimért.
Mivel fegyverem nem lehet egy dolgot eszeltem ki: bejelöltem a térképen hol vannak a lakhelyemhez közel fegyverboltok. És ha beüt a gebasz és szükségét érzem, akkor majd megpróbálok onnan fegyvert lopni. Mit szóltok, rossz ötlet?

koxi 2013.01.25. 13:19:39

@Nazareus: húzod az agyunkat, te tuti rendőrtiszt vagy, vagy valamelyik gumitalpú cégtől kapod a fizud :-D

Tblog 2013.01.25. 13:22:49

Én is erre gondoltam. :D

astonferi 2013.01.25. 13:25:01

@koxi: ugyan ezt csináltam :)

koxi 2013.01.25. 13:28:15

@astonferi: Akkor már csak annyi kell, h ne egy időben menjünk ugyanabba a boltba "bevásárolni" :-D

astonferi 2013.01.25. 13:35:29

@koxi: vagy majd kiabáljuk egymás nicknevét :)

Tblog 2013.01.25. 13:36:14

Én azt javaslom, hogy Inkább tegyél le egy vadászvizsgát.

www.vadaszkalauz.hu/vadaszvizsga

Tblog 2013.01.25. 13:36:48

@Tuleloblog: Nasareus-nak címeztem a vadászvizsgás hozzászólást. :)

koxi 2013.01.25. 13:39:40

@Nazareus: nekünk sehogy. Kispályás kommentezgetők vagyunk, akiket majd leterítenek az éhező rendőrök a szolgálati pityójukkal mikor ételt keresnek a családnak :-DD Kivéve persze Túlélőblog-ot aki beveszi magát a földalatti bunkerébe a családdal, a fegyverkészletével meg az 5 évnyi hidegélelemmel, aztán majd előbújik mikor már mindenki éhenpusztult :-DDD Ámen.

Lehet mégis az usa-ba kéne menni. Csak az a baj, h ott már nincs rendes élelmiszer. Minden génes meg agyonvegyszerezett, mi durva lehet egy olyan várost is pl mint new york csak öööööööö mondjuk paradicsommal ellátni. (na ezért majd kapok tuleloblog-tól...)

Nazareus 2013.01.25. 13:41:05

@Tuleloblog: Nem szeretek ölni, ezért nem szeretek se vadászni, se horgászni. Gyanitom, hogy vadászvizsgát nem lehet letenni anélkül, hogy lelönél egy állatot (vagy igen?).

Másrészt vadászvizsgával sem vehetsz mondjuk egy AK-47-et azt hiszem. Úgy gondolom, hogy a Magyarországi szabályok annyira macerásak manapság, hogy ha vállalkoznék valaha fegyvertartásra, akkor az illegális fegyver lenne.

Egyébként még egy érdekesség: 3D nyomtatás, gond nélkül lehet venni 3D nyomtatókat és az internetröl lehet letölteni modellt, ami alapján tudsz nyomtatni magadnak fegyvert otthon :) USA-ban csinálta meg egy pasi, hogy nyomtatott magának egy müködö gépkarabélyt. Jó, nem minden alkatrészt lehet kinyomtatni, de amit nem, azt gond nélkül be lehet szerezni a boltokban. Igaz, hogy nem egy strapabiró fegyver, pár száz lövést bir csak ki, mivel müanyagból van (igaz kemény müanyag), de relative olcsó és a beszerzése tulajdonképp kockázatmentes.

Locomotiv 2013.01.25. 13:42:25

@koxi: Szerintem addig is egy nagy kaliberű gumilövedékest szerezz be magadnak addig. Szabadon vásárolható és hatalmas megállító erővel bír. Amíg be nem üt a káosz szokhatod a fegyvert a célzást az elsütést. Nekem van engedéllyel tartott élesem, de az páncélban pihen előírás szerint. Viszont van egy gumisom az éjjeli szekrényben, meg van egy gázpisztolyom amihez kiváltottam a viselésit is.

koxi 2013.01.25. 13:47:11

Szerintem max egy ilyet tudsz kinyomtatni:

retronom.hu/node/37204

A 3D-s nyomtatás még vadiúj technika, ezért azt sejtem méregdrága. Arról nem beszélve, hogy nem vagyok anyagmérnök, és tudom, hogy van porcelánból készült fegyver, ami nagyon kis kaliberű töltény kilövésére alkalmas, de kétlem, h létezne olyan műanyag amiből készült fegyvercsőből és 100 AK lőszert ki tudnék lőni.

koxi 2013.01.25. 13:49:32

@Locomotiv: ezek a gumilövedékesek forgótáras fegyverek, ugye?

Nazareus 2013.01.25. 13:51:01

@koxi: Nem olyan méregdrága, 200ezer Ft-tól kezdödnek a 3D nyomtatók, és azzal azért sokat lehet nyomtatni.

Itt van egy részletes leirás, hogy mi kell és hogyan:

defensedistributed.com/products/

Nézd meg a képeket is, nyisd ki a
HaveBlue's CMMG .22 pistol conversion -t

Itt van még pár link a témában:
www.guardian.co.uk/world/2012/sep/26/3d-printing-guns-legal-issues-us-law
www.ar15.com/forums/t_3_118/579913_3D_printed_lower___yes__it_works_.html

Egyébként nem vadiúj technika a 3D nyomtatás, már néhány éve. Mondok példákat miket nyomtatnak 3D-ben már:
- Üvegbe, fémbe is lehet rendelni Belgiumból, ha elküldöd a modellt.
- Házat is nyomtató van.
- Ételt, tortát
- És a legújabb örület: emberi szervek 3d nyomtatásával kisérleteznek.

Locomotiv 2013.01.25. 15:03:39

@koxi: Igen mert technikailag "csak" így oldható meg, mivel nem szerelt a lőszer hanem külön teszed be a patront és a gumilövedéket. A csakot azért tettem idézőjelbe, mert egy szlovákiai fegyvergyártó cég már kifejlesztett egy adagolót szekrénytárashoz, de legutolsó információim szerint még nem kezdték meg a sorozat gyártást.

koxi 2013.01.25. 15:17:48

Közben utánanéztem én is: van szerelt lőszeres is, de az magyarban nem meglepő módon nem engedélyezett. Brutál erős.

Locomotiv 2013.01.25. 17:15:09

@koxi: Földi halandók számára nem, de ha jól tudom a rendörség azt használja.

astonferi 2013.01.25. 19:38:10

nos aszt hiszem az kiderült hogy fegyverpárti vagyok én is. nem szeretnék belemenni a bűnözés és önvédelem dolgába. viszont igazat kell adnom most az ellenzőknek is.
amíg volt fegyverem sokszor vittem haverokat a lőtérre mert kérték és érdekesség volt nekik és otthon is szerették nézegetni a fegyvert.
szinte minden esetben amikor egy nem hozzáértő kezébe vette rögtön elkezdett vele hadonászni és mindent célba venni akár otthon akár lőtéren volt.
nagyon nehezen tudtam mindenkivel megértetni hogy nincs töltetlen fegyver ez nem játék és nem vagányság hanem sport és a fegyver egy nagyon nagy felelősség.
jelenleg és sem tartanék mert egy kis gyertek mellett nem merném csak nagyon elzárva úgy pedig nem tudod védelmi célokra használni és mindig izgulnék hogy mikor jut hozzá valami trükkel. ( gyerekek kíváncsiak és találékonyak.)
azt gondolom mindkét félnek igaza van ez ügyben

Tblog 2013.01.25. 22:25:45

@Nazareus: Szerintem a vadászvizsga nem abból áll, hogy agyonlövetnek veled egy vadmalacot, vagy egy vadkacsát. (Persze az is lehet, fogalmam sincs.)

Talán vehetsz AK-47-es (típusú) vadászatra átalakított puskát. A többiek írták, hogy nem lehetetlen legálisan vásárolni olyat.

A 3D nyomtatós dolgot ismerem. Egyelőre rá vannak állva a tárakra, mert az egyszerűbb és most épp a tárak betiltásával is fenyegetőznek.

Tblog 2013.01.25. 22:27:15

@koxi: AR-15-öst nyomtattak és azt teszteltek. Persze a csőnek, a rugóknak és több más dolognak fémből kell lennie.

Tblog 2013.01.25. 22:30:15

@astonferi: Itt ugyanez van. Amerika vagy Magyarország, a kezdők mindenütt kezdők. Meg kell nekik mondani hogy mit hogy csináljanak, a szabályokkal meg kell őket ismertetni, először csak 1-et érdemes a fegyverbe tölteni, mert ha ellövik az egyet, akkor van hogy rögtön megfordulnak hogy mondjanak valamit, vagy rögtön le akarják tenni.

Tblog 2013.01.25. 22:38:36

100 hozzászólás. :D

(Én azért az illegális lőfegyverszerzésről íródott hozzászólások biztosan törölném Martin helyében.) :-)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.26. 00:39:06

@Tuleloblog: Nem győzöm visszaolvasni, majd megnézem reggel, történt-e kihágás. :D

Lackó555 2013.01.26. 11:01:48

A gyerekek fegyverpiszkálása megfelelő neveléssel kivédhető . Nem tíltani kell , hanem megmutatni , elmagyarázni , kipróbáltatni vele , ha már akkora .Persze nem azt mondom , hogy egy Benelli Super Nova-t a 6 éves gyerek kezébe , de egy kicsioccsó rugós airsoft pisztollyal rá lehet vezetni a dolgokra .
Magyarország a tííííííccsukbeeee országa , a megfelelő szabályozás helyett . Miért van az , hogy ha felhívom a jardot , hogy pakolják kifelé a szomszéd kecóját , azt mondják , hogy próbáljam meg feltartani őket , és nagy kegyesen kiérkeznek 4-5 óra múlva a helyszínre ... Ha felhívom őket , hogy a lakásomban matatót lelőttem , 3 percen belül kint vannak ....

Szenthomárság 2013.01.26. 11:24:07

@Lackó555: Öreganyám szomszédja felakasztotta a macskájukat és négy! rendőrautó ment ki, helyszíneltek, stb.
Ha rablás van a faluban, vagy betörés, akkor meg fél nap amíg kiérnek.
Átestünk a ló túloldalára. Liberalizmus sux.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.26. 11:51:46

Ahogy korábban a józsefvárosi, most az internet lett a legnépszerűbb piaca a szürke-fekete cuccoknak. Viszont ezt a blogot nem szeretném besározni, ezért megkérek mindenkit, hogy ne adjon ötleteket vagy komplett leírásokat arról, hogy hogyan lehet ezekhez az illegális csatornákhoz hozzáférni. Az érdeklődők is ki lesznek moderálva a továbbiakban.

Tudjuk, hogy léteznek ilyen oldalak és közösségek, de itt nem vagyunk rájuk kíváncsiak, ahogy a drog- vagy escortközvetítőkre sem.

Köszönöm.

Lackó555 2013.01.26. 11:54:57

Az illegál fegyvertartás : szerinem a mindennapi gondok mellett szar attól " rettegni " , hogy a tek mikor rúgja be az ajtót ... A fegyvernél már csak a fegyverkezelés , gyakorlás a fontosabb , ami korlátozott lőszermennyiség mellett nem kivitelezhető . Pl havi 50 lövés nem is sok .. viszont a lőszer beszerzése nem egyszerű...

Szenthomárság 2013.01.26. 12:22:06

Nem tartozik szorosan a témához, de olajmécsesről, papírbrikettről volt már szó?
Azaz fűtés-világítás téma-e volt-e már-e?

pushup 2013.01.27. 00:37:16

@Tuleloblog: a videó utolsó mondata tetszik nagyon:
"the first line of defence is you"

Tblog 2013.01.27. 00:45:35

@pushup: Az az igazság. :)

A rendőrség még ha hívják se ér ki időben - ha egyáltalán kimegy. Az amerikai bíróság pedig azt is kimondta, hogy "a rendőrségnek nem feladata a lakosság védelme".
A "Szolgálunk és védünk" jelmondat csak egyszerű szemfényvesztés.

pushup 2013.01.27. 00:54:00

@prukker: azért a magyar rendőrség nem az NSA. és itt mifelénk például PGP-t is legálisan használhatsz, mert errefelé az egyesült állaomkank nincs joghatósága

prukker 2013.01.27. 03:32:21

@pushup:
De van a társszervek között együttműködés. Ha a "szakemberek" listáját nem is adják ki egymásnak, egy szoftvert simán átadnak, hiszen szövetségeseik vagyunk.

Tblog 2013.01.27. 07:19:19

Martin, küldtem neked egy emailt.

lápi póc 2013.01.27. 08:19:39

@Tuleloblog: Ezt a mondatot már a Garamvölgyitől is hallottam.

Tblog 2013.01.27. 08:31:27

@lápi póc: Melyik mondatot? Martinnak a prepperfórummal kapcsolatban küldtem emailt. :-P

lápi póc 2013.01.27. 12:50:38

@Tuleloblog: ezt: "a rendőrségnek nem feladata a lakosság védelme, mindenkinek magát kell megvédenie. A rendőrség a közrendre vigyáz.". Volt egy fegyvertartással foglalkozó Pesty fekete doboz, abban volt.
Nekem is megvan a véleményem a magyarországi fegyvertartásról, de mint fegyvertartó, nem szívesen osztom meg nyilvános fórumokon.

astonferi 2013.01.27. 14:11:15

@lápi póc: miért nem ? kiváncsiak vagyunk

lápi póc 2013.01.27. 15:40:13

@astonferi: Túl sokan beszélnek össze vissza zöldségeket, és nagyon óvatosnak kell lennie a legális fegyvertartóknak, főleg ha valakinek a munkájához tartozik.
Valami okostojás rosszul értelmezi amit írsz, eljárás indul ellened, és ez már elég is, hogy bevonják a fegyvereidet. Még ha egy év múlva ki is derül, hogy nem történt semi.

seaseal 2013.01.27. 16:28:42

Üdvözletem!

A cikk írójától kérdezném, egyrészt mi a véleménye a revolverekről?
Én is lövészkedem egy ideje 10 éve kb. És van egy pár ezzel kapcsolatos szakvizsgám is.
Nekem az a tapasztalatom hogy a revolvereket általában könnyebben kezelik a kezdők. És ki lehet küszöbölni a rossz lőszerből adódó problémákat, egy egyszerű ismételt elsütéssel egyszerűen továbbfordul a tár. És árban is elég kedvezőek, 50e-től már beszerezhető (.38 special)
Persze kisebb lőszerkapacitás, nehezebb szerelés, igaz nehezebben is romlik el. De ha fegyvert kéne olyanok kezébe adnom akik nem tapasztaltak ilyen téren, biztos hogy revolver lenne az. Körülbelül 5 perc alatt megtanítható. Persze érdekel más nézőpont is erről.
A másik legális fegyverhez jutási mód pedig a vadászvizsga, igaz ez csak a hosszú csövűekre vonatkozik.
A számszeríjról íjról, szigonypuskáról meg annyit, hogy nehézkes, körülményes, lassú. De szabadon beszerezhető, és egészen pontosan egy számszeríjjal, íjjal, vagy szigonypuskával több mint a semmi. 30 ezer (minimális árakat nézve) nem túl nagy beruházás, főleg ,hogy adott esetben ez lehet a különbség élet és halál közt.

pushup 2013.01.27. 19:33:31

@prukker: hány éves vagy te ifjú? hoszonhét? és még hiszel a mesékben? :D

pushup 2013.01.27. 19:35:45

@seaseal: ha már a hidegfegyverek ... és a horgászboltban beszerezhető etetőcsúzli csapágygolyóval? :D

seaseal 2013.01.27. 20:10:22

@pushup: Üdv!

Egy kicsit idősebb. :)
A számszeríj...stb nem feltétlen önvédelmi célú felhasználását gondoltam mint túlélési biztosíték, hanem sokkal inkább vadászati, élelemszerzési használatát. Ilyen módon akár szóba jöhet az etetőcsúzli is ha úgy tetszik :)

lápi póc 2013.01.27. 23:31:09

@seaseal: Ugyan nem én írtam a cikket de megosztom a véleményem.
Szerintem a revolverrel nem könnyebb lőni, de a szerkezet egyszerűsége miatt stresszhelyzetben is könnyebb a kezelhetősége, nem kell felhúzva hordani, a rugók nem gyengülnek el. Ezzel szemben korlátozott a tárkapacitásuk, nehezebb megtanulni gyorsan tölteni. Viszont ha utána nézel, hogy önvédelmi helyzetben hányszor sütik el átlagban a fegyvert akkor kiderül, hogy a forgótáras bőven elég.
Önvédelmi célra én ezért ajánlom mindenkinek a forgót az öntöltővel szemben. Egy rövid csövű off duty-t bárhol tudsz kényelmesen rejtve hordani, és nem kell mindíg kitárazni, hogy ne gyengüljön ki a tárrugó, stressz alatt nem kell gondolkodni, hogy fel van-e húzva, ki van-e biztosítva stb.
Öntöltőt csak akkor ajánlom, ha amúgy is sokat lősz vele és ismered nagyon a fegyvered.

Tblog 2013.01.28. 00:04:22

A kisebb tárkapacitás az nézőpont kérdése. A kisebb félautomata pisztolyokba 5 darab lőszer fér, míg revolverben kapható 8-as is.
Barátnőmnek jobban tetszett a 1911-es mikor lőtt vele, mert kicsi és gyenge a keze. A revolvert nem is tudta csak single action-ben elsütni. A 1911-esnél nem volt ilyen gondja.
Bonyolultabb a 1911-es, viszont vannak jó oldalai is.

lápi póc 2013.01.28. 00:23:54

@Tuleloblog: Viszont a nagy öntöltőknek akadálya lehet ha nem fogják őket rendesen. Az én glockommal a feleségemnek sok töltési hibája volt, nekem jópár ezer lövés után, egyszer sem. A csuklója nem tartotta elég erősen, és lövéskor hátracsapódott. Ez elnyelt annyi energiát, hogy néha nem ment elég hátra a szán és nem töltött. A ő kezébe inkább revolver.
Ha beüt a szar Murphy nem a mi oldalunkon áll!
De nekem félautomatám van. :)

Tblog 2013.01.28. 00:45:28

Azt mondta hogy az AK tetszik neki a legjobban, a maroklőfegyverek nem nyerték el a tetszését. Igaz nekem is az AK a kedvencem. Egyszerű, nem akad el, pontosabb mint a 1911 vagy a revolver. :)

lápi póc 2013.01.28. 06:40:26

@Tuleloblog: Mikor, és milyen célra? Én a marokfegyvereket látom a legpraktikusabbnak, de ha kívánságmüsor van akkor egy jó MP5 legalább ugyanazt a lőszert lövi mint a pisztolyom.
Egyébként a marokfegyver mellé inkább egy puskát választanék. Ha nem kell sokat cipelni akkor egy AI AW 338 LapuaMagnum, ha gyalog kell elmennem Debrecenig akkor egy könnyű építettet.
Nem véletlenül létezik ennyiféle fegyver mindegyiknek van létjogosultsága. Lehet, hogy a célnak pont a gyerek légpuskája a legmegfelelőbb.
Legalább most már tudjuk, hogy ha együtt megyünk fegyverért nem fogunk összeveszni! :)

Tblog 2013.01.28. 06:54:38

@lápi póc: Maroklővel vadászni nem túl praktikus. Minél nagyobb a tárkapacitás, annál jobb esély van arra hogy több támadó ellen is megfelel egy lőfegyver. MP5-ös félautomatával még soha nem lőttem, úgyhogy arról vélemént mondani nem tudok. Az AR-15-ös az puska. Csak a formája tér el egy akármilyen másik félautomata vadászpuskától. AR-15-össel vadászni is szoktak.

"Legalább most már tudjuk, hogy ha együtt megyünk fegyverért nem fogunk összeveszni!"

Én fegyverért nem megyek, nekem van itthon most elég. :)

Gyanítom, hogy egy kegyetlen helyzetben a legnagyobb harcok nem is a fegyverekért mennének, hanem a lőszerért. (Mármint itt az óceán másik oldalán.)

lápi póc 2013.01.28. 07:21:20

@Tuleloblog: Ezértmondom, hogy a cél határozza meg a fegyvert. Ha egy galambot vagy mókust akarsz elejteni, akkor még mindíg a gyerek légpuskája a legjobb. Láttál már nagygolyóssal meglőtt apróvadat? Abból nem biztos, hogy jóllaksz!
Az AR is jó választás, bár nekem sok akadályom volt már vele. Ha már az AR család akkor megfontolandó egy MP16, csak pár alkatrész különbség, vagy egy AR10, egy jó csővel és kétszeresére nőtt a hatásos lőtávod, cserébe nehezebb lett és drágább a lőszered.
A lőszer is érdekes kérdés itthon. 1000 darab fölött biztonsági rács kell, vagy extra erős biztonsági fólia. Lakott településen kívül, őr, vagy biztonsági szolgálatra bekötött riasztó.

Tblog 2013.01.28. 07:35:36

AR-15-ből lőhetsz 22lr-t is. Nekem van hozzá átalakítóm. :)

A lőtáv annyira nem szempont. Vadászatkor általában nem 600-800 méterről lövik ki a vadállatot. Ha önvédelemről van szó, akkor az meg -a tapasztalt katonák szerint- nagy részt 50-100 méteren belül történik. Az otthonvédelemnél pedig még kisebb a távolság. Az AR-ben az a jó, hogy sokoldalú. A hátránya, hogy meg kell szokni, mert egy fokkal bonyolultabb mint mondjuk egy revolver. :)

astonferi 2013.01.28. 10:36:12

sajnos ez nálunk csak elméleti kérdés és álom marad, hogy normális keretek közt fegyvert tartsál akár egy pisztolyt is nem hogy egy MP5 vagy AR-15 - HK416, netán egy M1 Garand -ot

Tblog 2013.01.28. 10:49:17

Aki fiatal és rászánja az idejét és a pénzét, az lehet vadász, vagy sportlövő. Aki egyik sem, az szerintem ezek hiányában is bemehet egy lőtérre és kipróbálhat lőfegyvereket.

Az már teljesen más kérdés, hogy önvédelemre kizárt hogy bárki bármit vehessen. Arra engedélyt csak a legmagasabb politikai elit kaphat és azok baráti köre. Ha nincs semmilyen összeköttetés, akkor esélytelen a dolog.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.01.28. 13:25:58

@Tuleloblog: QFT.

Ezek után gondoljunk csak bele: beüt a krach, a rendőrség nemhogy az egyént, de a közrendet sem tudja fenntartani, anarchia, erősebb kutya...

... és az egész ország ott áll fegyver nélkül, ami végül is nem is hangzik rosszul, legalább nem kezdenek egymás levadászásába.

Végül is...

Csak az a probléma, hogy a legális fegyvereken kívül egy csomó lőfegyver van még az országban, és akik ezeket tartják, SHTF helyzetben még kevesebbet lamentálnak azon, hogy használják-e. Lényegében akkor már senki nem tartja majd őket vissza, hogy ezt az előnyüket gátlástalanul kihasználják.

Vegyük csak sorra, kinek lehet hát fegyvere:

- rendőrö, katonák, BV, TEK, OGY-őrség stb.
- vadászok (csak puskák)
- sportlövők
- fegyveres személy és vagyonőrök
- alvilág

Hát, egyik körbe sem könnyű bekerülni...

Egyébként nekem meggyőződésem, hogy kisebb közösségek próbálnának saját lakóterületükön rendet tartani, egyszerűen mi erre vagyunk szocializálva. De hogy ez az egy főre jutó alacsony civil lőfegyverek számával hogyan lenne kivitelezhető??? Nagy kérdés ez...

Tblog 2013.01.28. 14:06:19

Valaki írta, hogy 55ezer vadász van ma Magyarországon. Annyira nem lehet nehéz az a vizsga. :-)

A mai magyar helyzetet tekintve elég gyorsan megindulnának a fosztogatások, kardokkal, macsétákkal és aki nem tartozna 50 fős hasonlóan felfegyverzett közösségbe az megnézhetné magát. Hiszen már ma is tele van hetente a híradó olyasmivel, hogy tömegverekedés tört ki két család között, 70 ember ütötte egymást, kardokkal kergetőztek, egymást késelték meg. Egy összeomlásnál ez sokkal keményebben történne meg, csak akkor nem egymást ölnék, hanem ráfordulnának erővel a védtelen lakosságra.

Chris_007 2013.01.28. 16:03:19

Elöltöltös fegyók, mint lehetséges alternatíva?
A bünözésre kitérve: ki csinálja a statisztikát, a testi sértésekkel mi a helyzet? A be nem jelentett esetekkel mi a helyzet?

astonferi 2013.01.28. 16:45:42

mint alternatIva: lő egylet alapítása :)

Chris_007 2013.01.28. 16:59:55

@astonferi: filmkészítés? 8 év után a cég tarthat full automatát :)

astonferi 2013.01.28. 17:17:20

nem alapithat magánszemély lövész klubbot. biztos nem egyszerű meg olcsó de mint lehetőség felmerült a fejemben.

astonferi 2013.01.28. 17:23:27

a nem után vessző. alapíthat klubbot

seaseal 2013.01.28. 19:08:23

Ha valami zűr kezdetén a kormány el nem koboztatja az egész lakosságnál levő készletet. Volt már ilyen.
Akkor marad a nyílpuska, arról nincs nyilvántartás. :)

Cuba-Libre 2013.01.28. 21:45:35

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Maximálisan egyetértek azzal, hogy a fegyvertartásnak is először a kultúráját kellene megteremteni. A gyerekekbe is bele kell nevelni, hogy nem játék.

@koxi: Joggal aggódsz. Sajnos van egy népcsoport, ahol kedvenc elfoglaltság az "öregezés", vagyis a gyenge, kiszolgáltatott idősek kifosztása.

@Tuleloblog: Szerintem fordított ez az arány.

Egyébként olyan "gyarmat"-országokban, mint a mienk, soha nem lesz liberális fegyvertartás. Mert nem érdeke senkinek. Addig jó, amíg félsz, mert a félő ember befolyásolható... Az, hogy vehetsz gázfegyvert? Fél kiló gagyi spiáter-öntvényre alapozol magadnak hamis önbizalmat? Vicc. Csak bemész a boltba és megveszed. Még annyit sem mondanak el, hogy te hülye, ne tedd keresztbe a hüvelykujjad, mert a hátrasikló szán leroncsolja. Nemhogy pszicho-teszthez és fegyverismereti vizsgához kötni a fegyver tartást. Így teremtenénk meg a fegyvertartási kultúra alapjait?? Ez csak arra jó, hogy minél több fegyver baleset történjen, és el lehessen mondani, hogy a magyarnak nem való fegyver. Ezzel is tovább erősítve a fegyver ellenesek táborát. Vagy ott vannak a vadász balesetek. Ezzel is az általános fegyver ellenességet igyekszenek megteremteni a magyarok között, holott aki vadászik, az tudhatja hogy a vadászbalesetek 99%-a a köcsög olasz vadászoknak köszönhető, akik olyan részegek vadászat közben, hogy azt sem tudják merre van hátra. Akkor ne csodálkozzunk, hogy belőnek a hajtók közé...

vizsla_barat 2013.01.28. 22:22:12

Gépkarabély (divatos nevén assult rifle)

eloszor is assault.
Masodszor a polgari lakossag szamara keszulo felautomata AR-15 es nem assault rifle,mivel nem full automata. Ezt a tenyt nem szeretik a politikusok elovenni,mert osszedolne az egesz fegyverellenes mozgalom.

Chris_007 2013.01.28. 22:35:59

@Cuba-Libre: de sajnos azt a vadászt magyar engedi vadászni. :)

Tblog 2013.01.29. 00:40:07

@Cuba-Libre: "is először a kultúráját kellene megteremteni"

Hogy az Egyesült Államokra azt mondják hogy "más, mert ott fegyvertartó kultúra van", az csak a média ökörsége. Vagy szándékosan próbálják beetetni a magyar embereket, hogy a magyarok ostobák és nem tudnának lőfegyvert tartani, mert megbízhatatlanok.

Ez a "fegyvertartó kultúra" egy üres lufi, semmi több. Sok amerikai úgy megy puskát és maroklőt venni, hogy előtte csak moziban látott ilyet. Csak egy részük nő úgy fel, hogy gyerekként az apjával vadászik.

"mint a mienk, soha nem lesz liberális fegyvertartás"

Cseheknél, szlovákoknál úgy tudom hogy más a helyzet, de valaki említette hogy a szerbeknél is máshogy állnak hozzá ehhez a témához.

Abban nagyon igazad van hogy legfentről gátolják a nemzet önvédelmét. :(

Tblog 2013.01.29. 00:41:05

@vizsla_barat: Egyszerűen átírják a jelentését. New Yorkban most tették meg. Pár hete ott már az is "assault rifle" ha egy sörétes puskán pisztoly markolat van. :-(

vizsla_barat 2013.01.29. 01:05:40

@Tuleloblog: az az allam lehuzta magat a wc-n. Ettol meg itt ver fog folyni,ha beprobalkozik Obama

Tblog 2013.01.29. 01:11:02

@vizsla_barat: Igen, NY-ban (és az egész ország területén) szerveződik a civil törvény-megtagadás. Emellett már hetekkel ezelőtt volt vagy 150 sheriff és rendőrparancsnok akik kijelentették hogy nem hajlandók a lakosságot lefegyverezni. És az államok egyenként hoznak olyan törvényeket, amiben az ország szerveinek megtiltanák a lakosok lefegyverzését. Akármi is lesz, nagyon nem néz ki jól a helyzet.

Tblog 2013.01.29. 01:12:29

@prukker: Az ilyesmit nem préselt lemez ajtón, hanem zselén, vagy ruhába tekert disznóhúson kell tesztelni. :)

Nazareus 2013.01.29. 12:47:10

@Martin Blake: Kár, hogy innen kimoderáltátok, de az index föoldalán lehet irni róla :-(

Még többet is irnak róla és több információt adnak, mint amiket én irtam itt le.

index.hu/tech/2013/01/29/bejartuk_a_web_sotet_oldalat/

Ne legyünk már pápábbak a pápánál. Szerintem :)
De végül is nem az én blogom :)

astonferi 2013.01.29. 13:19:53

@Nazareus: nem azért moderált ki mert ellened szólna csak irjon róla az index v. aki akar de könnyen betilt egy blogot ha nem tetszik nekik ezért probál ovatos lenni Martin szerintem

Nazareus 2013.01.29. 13:43:38

@astonferi: Ok, rendben, bár szerintem semmi olyan információ nincs ebben, ami titkos-veszélyes lenne, de végül is nem én vagyok ezt hivatott eldönteni. :)

astonferi 2013.01.29. 13:56:12

@Nazareus: elolvastam , megnéztem, szerintem semmi extra bár lehet hogy én nem figyeltem vagy nem voltam türelmes vagy más az érdeklödésem :)

Tblog 2013.01.29. 14:08:26

Szerintem nagyon is veszélyes, mindamellett teljesen felesleges is. Egyértelmű hogy kizárólag bűnözők használják és csak ők vásárolnak onnan dolgokat és az egész teljesen illegális. Véleményem szerint Martin nagyon is jól tette hogy törölte azt a néhány hozzászólást.

Nazareus 2013.01.29. 15:53:13

@Tuleloblog: Attól függ kit is tekintünk bünözönek. Bünözö az, aki elsziv egy füves cigit (és onnan rendeli)? Magyarországon lehet, de több országban nem. Vagy bünözö az, aki prepper és fel akar készülni fegyveresen is (és onnan vásárol)? Magyarországon lehet, de vannak országok, ahol nem bünözö.
Szóval szerintem nem mindenki bünözö, aki onnan vásárol, bár elismerem, hogy java része a vásárlóknak valószinüleg az.

astonferi 2013.01.29. 16:35:43

a gond az hogy Magyarországon vagy ahol minden tilos a fent említettek közül és még sok minden aminek semmi értelme de ebbe ne menjünk most bele mert az már másik vélemény

Cuba-Libre 2013.01.29. 20:32:21

@Nazareus: Nem tudom miért erőlteted még mindig ezt a témát. Esetleg nemzetbiztonságis vagy terror-elhárító nyomozó vagy, és megnézed ki kattan rá erre a hülyeségre? Én megértem. Ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek. DE, ez egy prepper oldal. Akik ide írnak, azok családszerető, normális adófizető állampolgárok, akik szeretnék biztonságban tudni a családjukat, ha már az állam nincs felkészülve. Nem érdekelnek a drogok, nem akarunk illegálisan fegyverhez jutni, vagy tinilányokat megrontani. Inkább átbeszéljük hogyan tudnánk megvédeni magunkat egy SHTF szituban, a Magyar "banánköztársaságunk" elcseszett jogi keretei között. Szerintem mindenki elég nagy már ahhoz, hogy eldöntse hogyan kívánja megvédeni magát és családját. Igazat adok Martinnak, hogy moderálja a hozzászólásaidat. Sem én, sem mások nem szeretnék, hogy miattad törölve legyen ez a blog. Szívesen látunk továbbra is a körünkben, de kérlek hagyjuk ezt. További jó munkát.

I_Isti 2013.01.29. 20:56:49

A "Katonák voltunk" című filmből elmékeztek arra, amikor az ezredes bevetés előtt mondja az öreg őrmesternek, hogy vételezzen ő is egy M16-ost? Az őrmester flegma válasza: Minek? Ahova megyünk úgy is lesz egy csomó elhagyott...
ti. hogy lesz egy csomó sebesült és halott katona, akinek már nem fog kelleni a puska...

Megértem a fegyvertartás melletti, és elleni érveket is.
Szerintem:
- megfelelő gyakorlás, és gyakorlat megszerzési lehetőség nélkül nem érdemes a fegyvertartásba belevágni, mert a fegyverek meglehetősen a veszélyes üzem kategóriába tartoznak.
- fegyver lehet egy helyes, lehetőleg nagyobbfajta kutyus is, amit/akit megfelelően kiképeznek. Ennek a tartásához meg nem kell engedély, viszont jelentős elrettentő erővel bír(hat).
- kalasnyikov nagyon jó ötlet, de az eredeti elméleti tűzgyorsasága 600 lövés percenként-> 1 darab 30 töltényes tárat igen hamar ki lehet üríteni.
- ha gyakorlásképpen mindenhova magaddal viszel egy darab szíjra fűzött 3,5 kilós valamit, meg kettő darab 1-1 kilós más valamit, akkor a fegyver állandó hurcolásának élménye már meg is volt...
- a hatásos lőtávolság egy szakkifejezés, nem azt jelenti, hogy ennyi távolságból hatásos a fegyver, hanem azt, hogy a lövedék röppályája ezen a távolságon nem haladja meg a fekvő célalak magasságát - már nem emlékszem, hogy 35, v 45 cm-t. (Vagyis ezen a távon az irányzék különösebb állítgatása nélkül is lehet célozni és találatot elérni.)
- shtf esetén baltával, machetével, bottal, és akármi mással is gyilkolászni fogják az emberek egymást

I_Isti 2013.01.29. 21:24:07

+1: ha a II VH előtt a zsidók felfegyverezték volna magukat, és rendelkezésükre állt volna fejenként néhány lőszer, és családonként egy-két puska, akkor nem viszik el őket annyira egyszerűen belelőni a dunába.

ha akkor elvitték a zsidókat, akkor a következő shtf esetén elvihetik a kopaszokat, vagy a biciklistákat, vagy a kékszeműeket, vagy a zöldszeműeket, vagy mindenkit, akinek két lába van, vagy mindenkit, akinek két szeme van, vagy mindenkit akinek két füle van, vagy mindenkit a fenti csoportok közül.

Ebből a szempontból azér' jobb lenne, ha a lakosságnál nem 55e db nyilvántartott vadászpuska volna, hanem 1-2 millió...

Az utsó nagy emberirtás a környékünkön nemrégen volt, amikor viszonylag egyszerűen és nagy hatékonysággal gyilkolták egymás civiljeit mindenféle permutációban a szerbek, a bosnyákok, a horvátok...

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.29. 22:09:43

@Nazareus: Talán Cuba Libre fogalmazta meg úgy, ahogyan én is mondanám: mi itt ízirájderek vagyunk, sokan családosok, átlagemberek, de semmiképp sem bűnözésre hajlamosak vagy alvilági figurák. Tudunk nagyon jól az internet sötét bugyrairól és "jólvanazúgy". Itt nem kell erőltetni, ennyi. Nem akarok vele foglalkozni.

Remélem nincs durci és még viszontlátunk itt. :)

Nazareus 2013.01.29. 23:44:32

@Cuba-Libre: Nem eröltetem a témát, csak megakadtam a szemem, hogy az Index föoldalán ugyanazokat az infókat adták ki, mint amiket én irtam :) Ez számomra azt jelenti (igazolja?), hogy igazándiból semmi rossz nem volt azokban az infókban. Persze az index is tévedhet...

Nazareus 2013.01.29. 23:45:14

@Martin Blake: Ok, rendben és persze, hogy nincs durci :-)

Tblog 2013.01.30. 01:36:52

Hogy mi bűncselekmény és mi nem, az a BTK-ban van benne. Hogy morálisan mi bűn és mi nem bűn, az egy bírót se érdekel. Ilyen szempontból érdemes közelíteni ehhez. Ezért semmi értelme ezen gondolkozni. :)

Tblog 2013.01.30. 01:40:02

@I_Isti: "- kalasnyikov nagyon jó ötlet, de az eredeti elméleti tűzgyorsasága 600 lövés percenként-> 1 darab 30 töltényes tárat igen hamar ki lehet üríteni."

Van rajta félautomata üzemmód. A legálisan civil kézen lévőkön pedig csak olyan van. Már azon a néhány darabon ami Magyarországon lehet lőtereken. De az Államokban sincs túl sok teljesen automata.

Tblog 2013.01.30. 07:04:05

Ha valakit érdekel a fegyveres önvédelem, annak talán ez tetszeni fog. :)

tuleloblog.blogspot.com/2013/01/4-rablas-5-halal-jogos-onvedelem.html

Egyéves Önkéntes 2013.02.27. 13:37:07

a múltkor valaki azzal érvelt, hogy svájcban is vannak fegyverek, még sincs lövöldözés.
nos, már van:

index.hu/kulfold/2013/02/27/lovoldozes_svajcban_sok_halott/

Tblog 2013.02.27. 13:54:15

"legalább hárman meghaltak, heten megsebesültek."

És az sok? Magyarországon meg 5-öt ölt az a macsétás gyilkos. Az egész családját kiírtotta. A múltkor egy késes fickó Japánban 20 embert gyilkolt le egy iskolában. 1 darab késsel. Mi ebből a tanulság?

robertokarcsi 2013.02.27. 19:32:37

Mondjuk nálunk fegyver tekintetében max. vadász vizsgával lehet fegyveresen is felkészülni. Mennyi lehet manapság egy vizsga - ami igen szigorú úgy hallom - 100-120 ezer? ha az megvan, akkor viszont valami ilyesmi fegyvert érdemes tán beszerezni, 150 ezer ft köröl mozog, Félautomata, sörétes :

Baikal MP-153 : www.youtube.com/watch?v=Ab7c_gp_1z8

Baikal MP-153 "lőgyakorlat": www.youtube.com/watch?v=XVhonc-LfJc

F.t. 2013.02.27. 20:08:04

www.omvk.hu/allami-vadaszvizsga.php

Vadászvizsga : 10000Ft
Orvosi alkalmassági kb.6000 Ft (háziorvostól függ annyi mint a jogosítványhoz)
Pszichológia vizsgálat kb 7000Ft
Évi 10000ft a vadászjegy ( érvényes vadászjegy nélkül nem lehet fegyvered)
+ kötelező biztosítás (2000ft
(+ márciustól kötelező a tanfolyam ami most kb. 80e)
A fegyverengedélynek van illeték költsége (ill külön megszerzési engedély)
a rendőrség ellenőrzi, hogy fegyver tárolásra alkalmas-e a lakóhely (a legolcsóbb új fegyverszekrény kb.30e)
+maga fegyver
Viszont félautomata sörétest csak akkor vehetsz ha a tár kapacitása maximum 2db. Csak olyan fegyverre kaphatsz engedély amivel szabályos a vadászat. (sörétesnél: min 45cm csőhossz, félautomata esetén maximum 2 db-os tárkapacitás, tusa kötelező nem lehet éjjellátóval, talán lámpával sem felszerelni )

robertokarcsi 2013.02.28. 07:21:32

@F.t.:

"Viszont félautomata sörétest csak akkor vehetsz ha a tár kapacitása maximum 2db"

Ez érdekes, mert a Baikal MP-153-nak 4 db-os a tárkapacitása, és lehet kapni Magyarországon, boltokban is. Sőt, most kíváncsiságból rákerestem, és neten is hirdetik használtakat is eladásra.

F.t. 2013.02.28. 08:22:58

@robertokarcsi:
Talán pár éve változott a szabályozás, és azt hiszem hivatásos vadászokra nem vonatkozik (golyó puskából biztos, hogy csak a hivatásos vadászoknak lehet öntöltő).
Illetve sportfegyvernek lehet tartani, csak más a megszerzés menete.

knife1 2013.02.28. 12:41:00

@robertokarcsi: Bármennyi lehet gyárilag a tárkapacitás, csak tárreduktort kell beszereltetni fegyvermesterrel, aminek eredményeképpen: 2 a tárba egy a csőbe, tehát max 3 skuló férhet be. (Létezik olyan megoldás is, ami visszafordítható szükség esetén, így pl. Benelli Black Eagle-el , tárhosszabbítóval, kaphatsz 10 tárhelyet, és ez még növelhető, ha 89, vagy 76-os patron helyett 70-est használsz.
A vadászjegy Hajdú- Biharban 15 000/év, máshol olcsóbb?
Sportvadász itthon nem kap engedélyt félautomata golyósra.

knife1 2013.02.28. 12:48:00

@robertokarcsi: szerintem a pumpás megbízhatóbb és nincs tárkorlátozás

F.t. 2013.02.28. 13:07:21

Nem tudom, én a www.omvk.hu/vadaszjegy.php oldalon néztem, elméletileg mindenütt ugyanannyi:
Vadászjegy - 10 000 Ft
Biztosítás – alapdíjas 1000 Ft /fő/év
+Kamarai tagdíj - 4 000 Ft (A kamarai tagság nem kötelező)

"szerintem a pumpás megbízhatóbb és nincs tárkorlátozás " És nem is drágább mint egy duplacsövű :)

knife1 2013.02.28. 13:13:08

@F.t.: igaz, én egybe számoltam (nem kötelező, de jobb a békesség).

Fredddy 2013.02.28. 13:47:41

Srácok, ez már nem játék, mind a vadászok, mind a társadalom többi része nevében remélem, hogy senkit olyat nem engednek fegyverek közelébe, aki a vadászatot csak ürügyül használja ahhoz, hogy puskát szerezzen, amit aztán szabálytalanul átalakít abból a célból, hogy más emberek megölésére alkalmasabb legyen.

F.t. 2013.02.28. 14:17:23

@Fredddy:
szerintem alapvetően elég nehéz vadászengedélyt szerezni (én jónak tartom, hogy kötelezővé tették a pszichológia vizsgálatot ), hogy csak akkor vállalja az ember, ha tényleg akar vadászni.

robertokarcsi 2013.02.28. 17:07:44

@Fredddy: ma Magyarországon cirka 80 ezer embernek van lőfegyverre vadászengedélye (és kb. 100%, hogy ezen emberek mindegyikének fegyvere is van) , de, hogy ennyien nem aktív vadászok, az tuti. Egyébként meg a vadászengedély megszerzésének lehetősége állampolgári jog, aki megfelel a feltételeknek ill. a vizsgán, az megkaphatja az engedélyt, onnantól kezdve pedig ha nem akar vadászni, akkor nem is köteles vadászni. Ha valaki prepper nézeteket vall, az is megkaphatja, és ne elsősorban arra gondolj, hogy majd támadni vagy mittomén mit akarna itt valaki is, hanem teszem azt, ha én megszerzem az engedélyt, de minden frankó, akkor ennyi. Ha meg beütne a krach, akkor bezony előkapom és akár lelövök egy mezei nyulat, vagy fácánt. Miért ne tehetném meg abban a helyzetben?

( Elme roggyantak meg sajnos mindenhol vannak, mert értem mire célzol, de azt kiszűrni végletesen egy komoly vizsgával sem lehet, meg nem hiszem, hogy ezt a blogot olvassa :D Mellesleg pl. ha valaki íjjat akar venni, ami úgyszintén igencsak veszélyes fegyver, annak engedély se kell, elég besétálni egy boltba... )

Tblog 2013.03.01. 02:08:01

@Fredddy: Ezzel az a gond, hogy ha nem akarsz semmit megölni, se állatot, se embert, egyszerűen csak biztonságban akarod tudni a családod és az otthonod, azt hogyan teheted meg? Arra nincs engedély. Nem kapsz rá soha.

Mi van ha valaki csak egy széfben szeretne tudni egy puskát, arra az esetre ha bármi rossz történne, ha mondjuk a rendőrség megszűnne funkcionálisan egy időre? Akkor ki és mivel védené a házat?

Jelenleg akkor az a helyzet, hogy tarthatsz puskát, persze. De csak akkor ha agyonlősz egy szarvast, vagy néhány vadlibát? Ha nem lősz agyon semmit, akkor nem tarthatsz?

Még jó hogy itt az óceán másik oldalán nincsenek ilyen törvények. Nem szeretnék semmilyen állatot lelőni. Rossz lenne ha arra kényszerítenének egy törvénnyel.

trendo+ 2013.03.01. 02:52:10

Szerintem egy sportlövész klubot kell alakítani, válogatott emberekkel, akik beszállnak a fegyverbeszerzés költségeibe. Ha kitör a krach, akkor meg mindenki átveszi megőrzésre a fegyvereket, amikkel addig is gyakorolt, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Tblog 2013.03.01. 03:22:34

@trendo+: Nem tudom hogy mennyire egyszerű egy sportlövész klubot alapítani. Biztosan nehezebb mint egy vadászengedélyt megszerezni.

De mi a különbség a között, ha valaki azért szerzi meg a sportlövői minősítést, hogy lőfegyvert vehessen és a között, hogy azért szerzi meg a vadászvizsgát, hogy lőfegyvert szerezhessen?

Mindkettő esetében a cél szentesíti az eszközt? Ha legális, miért ne? A sportlövészeti minősítést akkor is meg kell lőni a törvények szerint, tehát tulajdonképpen sportlő az, akinek van, mert muszáj neki. A vadászatnál talán meg nem kényszerítenek senkit arra, hogy lelőjön egy állatot. :)

trendo+ 2013.03.01. 06:43:00

@Tuleloblog: Csak ötletszerű, nem kiérlelt felvetésem szempontjai a jogi kiskapuk keresésén túlmenően:

1, szövetkezés és gazdasági előnyei
2, közösség építés és szabad idő hasznos eltöltése

is volt. Sőt főleg.

Fredddy 2013.03.01. 10:37:49

Nincs fegyverem és nem is akarok, a fegyverkezést/fegyverhasználatot csak legvégső esetben és a vonatkozó törvények maximális betartásával tudnám elképzelni.
1.) nem csak a jövőt kell túlélni, hanem a jelent is, márpedig egy fegyverrel való visszaélés, vagy illegális átalakítás remek ok arra, hogy elvegyék tőled, eltiltsanak a fegyverektől, esetleg még sittre is vágjanak
2.) ha tényleg gebasz lesz, a fegyveres erőszak visszaszorítása akkor is a mindenkori hatalom legfontosabb feladata lesz, ha amúgy minden másban kicsúszik a kezéből az irányítás. A kijárási tilalmat ellenőrző katonai osztag meg csak a torkolattüzet fogja látni, hogy kire és miért lőttél, azt simán lehet, hogy csak az özvegyedtől fogják megkérdezni a rehabilitációs tárgyaláson.
3.) ha mégsem örök időkre szól a gebasz, akkor a rend helyreállítása után kényelmetlen kérdésekre készülhetsz, hogy a családvédő milíciád lelőtt egy rossz arcú potenciális betolakodót, az az ügyész szájából simán hangozhat úgy, hogy a fegyveres bandád a káoszt kihasználva aránytalan erőszakot alkalmazott egy fegyvertelen ártatlannal szemben.

Ez nem Amerika, pláne nem egy amerikai film.

Tblog 2013.03.01. 10:54:46

@Fredddy: Nekem Amerika. ;)

De ha Magyarországon teljesen lehet legálisan sport és vadászfegyvereket vásárolni, és tényleg több tízezer vadász és sportlövő van, akkor ez azért egy magyar prepper blogon is egy elég reális témakör. :)

knife1 2013.03.01. 13:43:17

@Tuleloblog: Én speciel a legális fegyvertartás miatt tettem le a vadászvizsgát, nem a vadászat miatt. Ha vadászom is, csak a hús miatt, a trófea nem érdekel.

Tblog 2013.03.01. 13:54:49

Itt néhány dollárért a kezembe nyomtak egy vadászengedélyt. Se vizsga, se semmi nem kellett hozzá. Csak letettem a pultra a pénzt és ideadták.

Mondjuk nem tudom minek, mert én biztos nem vadászom. Talán ha nagyon éheznék, akkor esetleg. Amúgy nem.

knife1 2013.03.01. 13:56:14

@Fredddy: 1. Jelenleg is lehet abszolút legálisan fegyverkezni, nem kell illegális átalakítás.
2."ha tényleg gebasz lesz, a fegyveres erőszak visszaszorítása akkor is a mindenkori hatalom legfontosabb feladata lesz" Igen, ha majd eldől, hogy kié lesz a hatalom! '56-ban, egy órával a "tüntetés" kitörése után már kiürítettek több rendőrségi és katonai fegyverraktárat és (apám elmondása szerint) azt sem tudták, ki kire lő sokszor!
3. "a rend helyreállítása után kényelmetlen kérdésekre készülhetsz" Megint csak az a kérdés, kié lesz a hatalom (lsd. szerb-horvát, vagy bármelyik háború), de ahogy egy rendőr megjegyezte: jobb, ha te magyarázkodsz a bíróság előtt,mint a gyilkosod!

robertokarcsi 2013.03.01. 15:31:08

@Fredddy: Nem csesztetésből mondom, de...

"márpedig egy fegyverrel való visszaélés, vagy illegális átalakítás remek ok arra, hogy elvegyék tőled, eltiltsanak a fegyverektől, esetleg még sittre is vágjanak"

Ezt a fegyver átalakításos dolgot már másodjára hozod fel, meg mostmár a visszaélést is. Bocsi, de itt senki egy szóval se írt ilyesmit, hogy majd átalakít fegyvereket maholnap, én még utalást se látok itt arra, hogy bárki vissza akarna bármivel is élni...itt mindössze scennáriókat vezetünk fel, vagy taglalunk dolgokat, beszélünk meg a blog témájával kapcsolatban, aminek ha tetszik ha nem, része mint téma a fegyverek is. Most erről beszélgetni, normális hangnemben és/vagy maradva a realitásoknál, szerintem ebben semmi rossz nincs. Na, mindegy, téma részemről lezárva.

Fredddy 2013.03.01. 16:19:37

@robertokarcsi: a tárkapacitáscsökkentés visszafordítása felmerült, olvass vissza, főleg arra reagáltam. Egyszer csinál valaki valami hülyeséget (nem tudhatod, ki olvassa ezt az oldalt), aztán a prepperek is, a vadászok is kollektive szívnak majd.

Nem idegen tőlem ez a világ amúgy, sok vadász van az ismeretségi körömben, meg jó móka a vadászat, jó levegő, jó társaság, finom vadhús, satöbbi. A csak fegyverek iránt lelkesedők inkább a sportlövészetben találják meg a számításukat egyébként, amennyire én látom. A vadászat nem a fegyverekről szól, sportlövészetben viszont van minden, amit egy fegyverbuzi csak kívánhat, sokféle fegyver, lövöldözés, szituációs lövészet, de még olyan is, ahol cowboynak kell beöltözni, és korabeli feketelőporos elöltöltőkkel lőni.

Lord Warrior 2013.03.13. 23:26:24

Először is:A blog nagyon jó,második napja csak ezeket olvasom.
Megjegyzés a fegyverekhez,csak elméleti síkon:
Mivel itt Mo.-n nem egyszerű fegyvertartásit szerezni,(és ha sikerül is,nem kicsit drága,alternatív megoldásnak maradhat az nyílpuska,vagy egy jó nomád (reflex) íj.
ezeket ráadásul akár otthon is el lehet készíteni,ha megfelelő jártasságot szerez az ember,és van hozzá szerszám,és akarat is.Pl. a nyílpuskát lehet készíteni Trabant laprugóból is (ezt olvastam neten ,és sokat beszélgettem egy volt kollégámmal is,aki ezt megerősítette.Ő egyébként is foglakozik íjjak,nyilak készítésével.).Ugyanez igaz a reflexíjra is,házilag is el lehet készíteni.Egy másik lehetőség bármelyik vadászboltban lehet kapni kisebb,afféle nyílpisztolyokat is,ráadásul ezek nem is annyira drágák.A házilag barkácsolt ilyenféle eszközökre egyelőre nem térnék ki,előbb a boltban vásárolhatóra.
A nagyobb fajta egy komolyabb krach esetén inkább lenne hasznosabb élelemszerzésre mint önvédelemre,a mérete,és kezelhetősége miatt.Viszont a kisebb tökéletes alternatíva lenne,méghozzá talán még előnyösebb is mint a lőfegyverek,főleg ha az anyagi oldalát is figyelembe vesszük.Mert ugye egy egyszerű dolgozó munkásprepper-ként mit tarthatunk legálisan engedély nélkűl a már említett nyílfegyvereken kívül:Flobert/gáz/légpisztolyokat,meg talán gumilövedék kilövésére alkalmas fegyvereket.
Nos én vettem pár éve egy ilyen nyílpisztolyt.
Meg kell hagyni a teljesítményével elégedett vagyok.Egy normál bőrös sertéscombba kb 10cm-re fúródott bele,kb 6-8 méterről,a colos deszkát pedig simán átütötte úgy,hogy a vesszőt a mai napig nem találtam meg a kert végében :).
Az íjjak/nyilak előnyei a lőfegyverekkel szemben:
-Kis kézügyességgel és kreativitással,szinte kifogyhatatlan lőszerkészlet.
-Halk.Ha egy esetleges gebasz esetén vadászatra kényszerülök(ez persze csak a nagyobb "kaliberüekre"vonatkozik),kisebb az esélye hogy a lövés végett felhívom magamra a figyelmet,és jobb esetben is azt kockáztatom hogy a zsákmányomat elveszik tőlem.Rosszabb esetben az életemmel együtt.
-Egy jó (nagyobb) nyílpuska hatótávolsága megvan 100 m is,és ha egy esetleges fosztogatót időben észreveszel,még a nagyobb nyílpuskák is hatásosak lehetnek.ehhez jön még ráadásul a következő indok.
-Nincs torkolattűz,így egy jó rejtekhelyről szerencsés esetben egy kisebb (3-4fő) fosztogató bandát is ártalmatlanná tehetsz,mielőtt felfedeznének.
-A kisebbek pedig a közelebbi célpontokra lehetnek alkalmasak.Főleg ha az elejét kiegészíted valamilyen szúró-vágó eszközzel,mivel azért a kicsinek is kb 1-1,5 kg a súlya.Tehát közelharcra is alkalmassá tudod tenni.
Vannak persze hátrányai is,pl a kissé lassú újratöltés (kb 5-7 mp a kicsinél).
De ha a menedékednél alapból gondoskodtál róla hogy a behatolást megnehezítsd (pl akadályokkal,vietnami típusú csapdákkal) ,máris nyertél pár mp-t.
Egyszóval ha valaki nem akar teljesen védtelen lenni,de komolyabb tűzfegyvereket nincs lehetősége beszerezni,akkor ezt az alternatív megoldást tudom javasolni.
Ha pedig netalán úgy érzitek butaságokat írtam,és ezt meg is tudjátok indokolni,bátran szóljatok,szívesen tanulok a tapasztaltabbaktól.

Arhquuis 2013.05.26. 11:34:21

a laprugóból készült reflexkart inkább hagyjuk, mert ha van benne egy hajszálrepedés, akkor ott szétrobbanhat, és az fájdalmas. A nyílvesszőt kilövő fegyverek munícióját előállítani azért nem egyszerű, mert nagy terhelésnek kitett anyagokról van szó, aminek könnyűnek is kell lennie. Fából pl. Nem mindegy hogy milyen fajta, milyen az erezet, az alumínium csövek sem mindegy, milyen falvastagságúak, milyen rugalmasak. Az tény hogy hidegfegyveres fosztogatók ellen beválhat, de ha sokan vannak, vagy lőfegyverük van, kevés a lőgyorsasága (szándékosan nem mondok tűzgyorsaságot.), az íjakhoz piszokul kell érteni, hogy azzal embert, főleg mozgó célt valaki eltaláljon. Egy gagyi tajvani számszeríj átütőereje is elég komoly, 30-40 m'teren belül álló vagy lassan mozgó cél simán leküzdhető. A vadászhegy pedig komoly vérzést okoz, azt nem szokás túlélni. És ha az áldozat nem viszi el a vesszőt, akkor még egyszer fel lehet használni.

SZL8 2013.05.27. 10:42:12

www.youtube.com/watch?v=EOWeU9R1vBs
Azért kellő gyakorlással megoldhatónak tűnik...
Nemrég fejeztem be a walking dead sorozatokat, a 2. évad kicsit gyenge a többihez képest, de összességében jók voltak. Abban is volt egy fickó, aki íjpuskával, vagy számszeríjjal nyomult (nem tudom, mi a különbség), viszont kicsit csalódás volt, hogy csak az utolsó évadban jutottak el a kard jelentőségéig.

Arhquuis 2013.05.27. 15:52:39

nem akarlak bántani, de hidd el, baromi nehéz mozgó célt leszedni íjjal, ez az ösztönös lövés, meg a markolathoz fogott vesszők pedig nem való egy valódi shtf szituhoz. Az, hogy valaki ösztönös lövéssel eltaláljon valamit, rengeteg, de még annál is több gyakorlás kell. Megtanulható, de inkább vadászíjászok háza táján kell keresni a technikai megoldást. A gyakorlóhegy pedig kevés ahhoz, hogy élőlényt elpusztíts. A vadászhegyet viszont nem fogod kirántani a markolat mellől. Arra más módszer való, nem a kassai-féle iskola. Törökország és Japán felé kell keresni a megoldást. Azt azonban nem vitatom, hogy az íjászat, számszeríjászat hasznos tudás főleg, hogy itthon macerás lőfegyvert szerezni, valamint, hogy borzalmas eredménye van egy koncentrált nyílzápornak, lásd Agincourt.

Arhquuis 2013.05.27. 16:16:42

ezt persze kisebb mennyiségben kell érteni, de megfelelő mennyiségű muníció birtokában egy hat-nyolc fős, gyakorlott íjászokból álló csapat szétverhet egy 50-60 fős, hidegfegyverekkel felszerelt hordát, ha a körülmények kedvezőek. Szerintem. Ha meg van náluk éleslőfegyver, akkor megette a fene.

Bel 2013.08.23. 20:15:03

Sziasztok,

Nagyon jo iras, gratulalok hozza!

Csak egy dologgal nem ertek egyet: szerintem egy karabely hatasos lotavolsaga kb 3-szor akkora, mint egy soretes puskanak.
Tehat ha karabellyal valaki 200 m-ig tud hatasosan loni, akkor soretessel 70-ig . Es ennyire is csak akkor, ha "gyongygolyot", vagyis egyetlen lovedeket lo ki, ha tobb soretszemes loszert hasznal, akkor ennel is kisebb a hatasos lotav.

Bel

Lord Warrior 2013.11.15. 23:51:45

@Arhquuis:
Hosszú idő után végre tudtam szerezni egy használt 40 fontos Kassai reflexíjat.,10.000-ért.Mivel nagy költségbe nem akarom/tudom verni magam, (a neten található legolcsóbb felnőtt vessző is 990 ft/db by:decathlon) úgy döntöttem nyílvesszőket egyelőre inkább csinálok magamnak mint vegyek (egy rendes bolti vesszőm van hozzá, ezt használtam mintának). Meglepően jól sikerültek, és használhatóak ahhoz képest hogy az elejétől a végéig házilag készítettem.1cm x 1cm-es léceket vágtam raklapdeszkákból dekopirral, majd snicerrel körbefaragtam, végül csiszolóvászonnal rámarkolva simára csiszoltam. Az egyik végébe egy vékony fúrószállal lyukat fúrtam,majd körbe tekertem szigszalaggal,és belecsavartam egy pozdorjacsavart aminek a fejét utána levágva hegyesre köszörültem. A szárnyakat vastag nejlonzsákból (állateledeles zsák) vágtam ki,figyelve a szimmetriára. ebből kettőt ragasztottam a vessző másik végére,úgy hogy a vessző a két lap közé középre kerüljön amennyire csak lehet, ügyelve arra hogy elég hely legyen a nock-nak és az újaimnak is.Fatörzsbe,deszkába gyönyörűen beleáll, és így gyakorláshoz tökéletesen megfelel,hiszen egyelőre még csak kóstolgatom a célzott lövéseket.Jelenleg kb 20 méterig tudok aránylag pontosan lőni vele,de remélem ha eleget gyakorlok lesz ez még a duplája is.:)
Persze vannak kudarcok is,az eddig készítettek nagyjából fele már tönkre is ment (eltörött,leszakadt a szárny,elveszett,stb.), de legalább nem kerűlt pénzbe.;)

baliquez 2014.02.12. 11:14:36

SHTF-nél az első lőfegyvert PVC-csőből készült íjjal, csapágygolyós vadászcsúzlival, vagy a második emeletről az ajtó előtt strázsáló fegyveres fejére ejtett kellően nehéz tárggyal lehet megszerezni, szerintem felesleges legális lőfegyverszerzésen vergődni mostanában. Majd lesz másnak akitől elveheted. Persze nem árt addig memorizálni mindazoknak a fegyvereknek a használatát és karbantartását (pdf) amikkel majd (remélhetőleg sohanapján) találkozhatunk.

mengyan 2014.04.28. 10:33:58

Aki viszont szeretne legális módon felkészülni, annak tudom ajánlani a lőszertöltéssel való megismerkedést, akár vadászat, akár sportlövészet keretein belül. Kizárólag legálisan tartott kalibereket lehet tölteni, és kizárólag saját használatra. Szóval még lőtéren sem lehet átengedni, hogy "nekem már nincs kedvem lőni, lődd el te a maradékot". Ennek legfőbb oka az, hogy ha a töltő hibázott, akkor az ő arcába robbanjon a dupla töltetű lőszer. Ezen kívül tanfolyamot kell végezni, vizsgázni, engedélyt kérni, töltő és tárolóhelyet kialakítani és bemutatni, illetéket leróni, stb. Lakott épületben 2kg lőpor és 5000 csappantyú, viszont lakatlan épületben 10kg lőpor és 25.000 csappantyú tárolható megfelelő módon legálisan! Talán az 5.45-ös AK kivételével az összes hadi kaliberben kapható vadászpuska vagy pisztoly. A NATO kaliberek pl .223 Remington és .308 Winchester kaliberben találhatók meg a vadászboltokban. Utóbbit főleg mesterlövész puskákban és könnyű géppuskákban használják. A Kalasnyikové pedig simán 7.62x39 néven. Ezen kívül érdekes lehet még a 7.62x54R kaliber, ami a dragunov és az orosz könnyű géppuskák kaliberje. Természetesen óva intek mindenkit a készletfelhalmozástól és főleg az illegális lőszertöltéstől, de nem árt tudni, hogy a fegyvertörvény megfelelően - és kivételesen elég jól - szabályozott módon lehetőséget biztosít. És hogy megéri-e kínlódni a töltéssel? Aki legálisan használja fegyverét lőtéren vagy vadászaton, annak mindenképp. Kb 60-80.000Ft-ba fáj az eszközöktől a tanfolyamon át az engedélyig minden, és akár 200 lőszer töltése esetén is megtérülhet az ára. Pl egy .30-06-os lőszer 650-700Ft, míg töltve kijön 250-ből. Ez mondjuk nem a legsűrűbb hadi kaliber, főleg az első világháborúban használták főleg a Sprigfield és Enfield forgótolózáras puskáknál. Viszont a vadászpuskáknál nincs elterjedtebb ennél. Gondolom a .308-as is kijön hasonló %-os árkülömbséggel. A Parabellum kb 50-60Ft-ból tölthető.

stg44 2014.11.15. 23:16:59

@baliquez: Szia!

Kitől veszed majd el a fegyvert?
Egy hasonló, családját védő embertől mint te vagy?
Gáz!!!
Vagy a latroktól akik 10-en mennek rád a cuccaidért?
Ezektől, hogyan veszed el?

Szia!

stg44 2014.11.15. 23:26:06

@Szenthomárság:

Én mikor kihívtam a rendőrt, hogy bejöttek míg aludtam a batyusok, csak megugrasztottam őket mit mondott: minek ez a pánik, hagytam volna inkább, hogy az ágyneműt áthúzzák alattam! Ja 1 órát vártam míg kiértek a 500 méterre lévő őrsről!
süti beállítások módosítása