HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

A rejtekhely

2013.01.06. 14:25 Martin Blake

A preppereknek két fő veszélyforrással kell számolniuk, ha a felszerelésük biztonságáról van szó. A felhalmozott készlet odaveszhet önhibájukon kívül (megromolhat, megsemmisülhet), vagy külső tényező miatt (lopás, rablás). Ebből kifolyólag minden komoly preppernek érdemes elgondolkodnia rejtekhely(ek) létrehozásán. Alapvetően kétféle típusról beszélhetünk: elérhető és távoli rejtekhelyről.

Az elérhető rejtekhely

Viszonylag egyszerűen hozzáférhető helyekről van itt szó: szekrény, alagsor, pince, garázs, esetleg a padlóban található titkos rekesz, a lehetőségek igen változatosak. Ezeket a rejtekhelyeket a hétköznapi értelemben vett biztonsági megoldásaink védik, leginkább pedig az, hogy nem beszélünk róluk. ;) Ahogy a nevük is mutatja, ezek könnyen elérhető pakkok, amiket viszonylag könnyen rotálhatunk, frissíthetünk, amikor szükséges.

priesthole.jpgAz elérhető rejtekhelyen tárolt felszerelés állhat néhány egyszerű dologból, mint pl. víz, élelmiszer, a polcon, dobozokban, csak erre a célra tartva. Érdemes elkülöníteni vagy szükség esetén lezárni (pl. alagsori biciklitárolóban elhelyezett dobozt), hogy egyrészt ne járjon rá a családunk ("csak két elemet veszek ki belőle"), másrészt a nálunk vendégeskedők ne fedezzék fel akaratlanul is a csomagot.

Megfontolandó a teljesen eldugott készlet is: ha betévedne hozzánk egy zombi távollétünkben és kifosztaná a raktárunkat, akkor a rejtekhelyen tárolt készlet segíthet a túlélésben. Mire gondolok? Pl. a feljebb említett, padló alatti titkos rekeszre, egy könnyen kibontható fal mögötti rejtekhelyre, "a megfelelő könyv kiemelésekor kinyíló bunkerajtó rejtette támaszpontra".

Nyilvánvaló hátrányuk, hogy - hasonlóan a normál készlethez - helyhez kötöttek. Ha krach esetén el kellene hagyni otthonunkat, akkor nem sokat ér az eresz alá rejtett túlélőkészlet. Ekkor jön képbe a távoli rejtekhely.

Távoli rejtekhely

Ha el kell hagyni otthonunkat, útközben szükségünk lehet a felszerelésünk pótlására. Bár valószínűleg nálunk van a túlélőzsákunk, de mindig jól jöhet némi extra készlet ebből-abból. Egy távoli rejtekhelyen tárolt túlélőpakkal pótolhatjuk a hiányzó dolgokat.

treasure.jpgIgen kedvelt megoldás például a menedékhelyünk felé vezető úton (pontosabban annak közelében) elrejtett pakk(ok). Gebasz esetén talán gyalog kell megtenni azt a pár(tíz) kilométernyi távot, de útközben igen hasznos, akár életmentő lehet felfrissülni az egyik pakk felhasználásával. Félúton a menedékhely felé elásott kincsesládikánk vizet, élelmiszert, kötszereket vagy más hasznos dolgot nyújthat számunkra szükség esetén.

Szemben az elérhető rejtekhelyekkel, a messzebb elhelyezett pakkok kevésbé tarthatóak szem előtt, így elrejtésükre különös figyelmet kell szentelni. Használhatjuk egy fa odvát, fellógathatjuk a csomagot egy sziklaoldalra, kövek közé rejthetjük, de a legelterjedtebb (és talán legbiztonságosabb) megoldás az elásás. Utóbbinál vegyük figyelembe, hogy ne legyen se túl mélyen, se túl közel a felszínhez a pakkunk. SHTF-nél nem akarjuk majd a fél napunkat azzal tölteni, hogy a bicskánkkal kétméteres gödröt kelljen ásnunk. Egy falevelek alá, néhány centis földdel beterített pakkot pedig nagy valószínűséggel megtalál valaki, esetleg egy állat ássa ki. Általában 30-50 centis mélységről beszélhetünk tehát, mint ideális eset.

Hogyan építsük meg, milyen anyagból álljon a rejtekhely?

Nincs általános érvényű szabály a rejtekhely fizikai tulajdonságaira vonatkozóan, de néhány dolgot figyelembevéve találhatunk némi fogódzkodót. A legfontosabb a beázás elleni védelem. Bármilyen is legyen a rejtekhelyünk, ha víz éri a felszerelést, az egész használhatatlanná válik. Fordítsuk tehát a legnagyobb figyelmet a megfelelő szigetelésre. Általában 1-2 évre előre tervezünk, a pakkban található víznek, élelmiszernek is ennyit kell kibírnia.

pvcpipe.jpgA rejtekhely lehet egy kevésbé szem előtt lévő helyen található faházikó, de akár egy földbe süllyesztett nagyobb konténer vagy tartály, hordó is. A legelterjedtebb mai megoldás a PVC-csőből készített pakk. Ennek lényege, hogy egy 110 millis, 1 méter hosszú (persze, kinek mekkora a szimpatikus, olyat választ) csőbe helyezzük el a készletet, majd mindkét végét alaposan lezárjuk, leszigeteljük. A csövet ezután függőleges helyzetben elássuk, hogy később könnyebb legyen kiásni, kihúzni. Ha egy erősebb zsákba helyezzük a pakkunkat, akkor kiásáskor elég csak a fedelet takaró földet eltávolítani, majd a fedél eltávolítása után egyszerűen kihúzható a cső tartalma, rengeteg időt és energiát megspórolva nekünk.

Hol helyezzük el a pakkot?

A távoli rejtekhelyek ideális esetben a lakóhelyünkhöz közel találhatóak, így könnyen elérhető a tartalmuk. Mit sem ér egy minden földi jóval megtömött hordó, ha 300 kilométert kell érte gyalogolni?!  Törekedjünk tehát egy gyalog is könnyen elérhető, de kevésbé "zajos" környéken elhelyezni a csomagot. Azért is fontos kiemelni a megközelítés módját, mert SHTF esetén feltűnő lehet egy terepjáróval rallyzó emberke a semmi közepén, míg egy éjjel, csendben lopózó párost nehezebben szúrnak ki a zombik.

Figyeljünk még arra, hogy földbe süllyesztett megoldásoknál kerüljük az ösvényeket, utakat, ill. megfelelő erősségű legyen a rejtekhely fedele. Erre azért van szükség, mert elkerülhetetlen az, hogy valaki, esetleg egy nagyobb állat rálépjen a kincsesládikóra és ha beszakad, akkor megette a fene az egészet. A rejtekhelyünk közelében elrejtett kisebb ásó vagy hasonló eszköz segítségével hamarabb kiáshatjuk a portékát. Persze, az ásót ne ássuk el, értitek. :D

Hogyan találjuk meg a rejtekhelyet?

A legjobb megoldás itt is a titokban tartás, ennek legjobb módja pedig a fejünk. Magyarul, emlékszünk pontosan, hogy hova rejtettünk el pakkokat. Érdemes magánterületben gondolkodni, ahol kisebb valószínűséggel bukkan rá valaki, mint valahol közterületen.

Szokták még javasolni, hogy valamilyen jelölést alkalmazzunk, pl. festést egy közeli fa oldalán, halmokba rakott köveket stb. Vegyük figyelembe azonban, hogy ezek mind lekophatnak, eltűnhetnek.

map.jpgMegjegyezhetjük a GPS-koordinátákat - de ki tudja, hogy fog-e az működni SHTF esetén? Vagy maradhatunk a hagyományos módszernél, egy térképen bejelöljük a helyet. Esetleg annyival bonyolíthatjuk a dolgot, hogy a térképen nem a pontos helyszínt karikázzuk be, hanem valamilyen egyszerű kódolással "eltoljuk" azt. Pl. amelyik évben születtünk, annyi méter északra, vagy hasonló. Így ha idegen kézbe kerülne a pakkok helyszíneiről készült térkép, akkor a rablók a rossz helyen fogják megtúrni a földet. Egyébként ez remek móka is, egy kis kirándulással egybekötött kincsesládikó-elrejtés. (Erről jut eszembe, ha valaki még nem hallott volna a geocachingről, ami Magyarországon is népszerű, többezer ládikó várja, hogy felfedezzék őket. Ezek persze nem túlélőcsomagok, csak eszembe jutott)

Mi legyen benne?

A rejtekhely kapacitásának függvényében természetesen igen változatos lehet a tárolható felszerelés mennyisége. Egy elásott hajókonténerben hónapokra elegendő ellátmány tartható, míg egy alkarnyi hosszú PVC-csőben csak a legfontosabb (avagy igazi) túlélőeszközök. Csak néhány fontos pontot említek meg a következő listában.

  • Víz, víztisztító eszközök: egy palack víz egy PVC-pakkban, némi klórtablettával kiegészítve, például.
  • Élelmiszer: néhány konzerv, energiaszelet. Ide tartozhat még valamilyen vadászásra, halászásra alkalmas eszköz is, de jól jöhet egy kis fémedény is ivásra, főzésre. Figyeljünk a szavatossági időre.
  • Tűzgyújtó eszközök
  • Lámpa, elemek
  • Sátor, ponyva, hálózsák, ruhák (zokni!), esetleg egy pár cipő, stb.
  • Egészségügyi felszerelés: elsősorban kötszerek, sebtapasz, fertőtlenítő - a rejtekhely megközelítésekor, vagy a menedékhelyre utazás közben megsérülhetünk. Gyógyszerek, női dolgok, szappan, fogkefe stb.
  • Kés, bozótvágó, fegyverek, lőszerek, íj, vesszők stb.
  • Kommunikációs eszközök: rádió (akár adó-vevő is)
  • Játékok: ha nem maradt semmink, a gyereket egy pöttyös labda is megnyugtathatja útközben.
  • Csereeszközök: sok helyütt említik, hogy készpénzt, aranyat, ezüstöt, alkoholt, cigarettát vagy hasonló tárgyakat is elhelyeznek a csomagban, hogy elcserélhessék majd őket. Ez remek gondolat, de túlzásokba ne essünk, és ne ássunk el egy hordó Heinekent, mint túlélőpakkot. Bár kitudja? Egy kis üveg tömény szesz viszont jó fertőtlenítő is lehet. ;)

A fenti lista persze csak útmutató, szokás szerint. A rejtekhely méretének, elhelyezkedésének és persze igényeink függvényében a tartalom egyénre szabható. Ökölszabályként elmondható, hogy a rejtekhelyen tárolt eszközök már közelebb állnak a "túlélő üzemmódhoz", mint a valamivel "kényelmesebb" városi SHTF-szituációhoz, így azok tartalmát is ennek megfelelően érdemes összeállítani. Fókuszáljunk tehát az igénytelen, sokáig használható, egyszerű és életmentő dolgokra, mintsem vécépapírra vagy hasonló luxustermékekre. Különösen igaz ez a kisebb méretű, mikro rejtekhelyekre, ahol limitált a tárolható mennyiség.

33 komment

Címkék: felszerelés túlélés rejtekhely

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr195000927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lackó555 2013.01.06. 15:16:51

Manapság az erdők is gyorsan alakulnak át mezőgazdasági területté , kitermelik a fát , feltúrják a területet( legalábbis mifelénk ) ...Így gyorsan kikerülhet a cuccunk ...A barlangokat , faházakat is gyorsan ki fogják fosztani ....
Fegyverekről jöhetne egy hosszabb , alapos cikk ...

Tblog 2013.01.06. 17:37:58

Itt az óceán másik partján elég népszerűek a zárható műanyag csövek. A fórumokat olvasgatva egyre többen ásnak el dolgokat. Én is gondolkoztam azon hogy vennem kéne egy nagyobbat, mert ki tudja, talán egyszer még jól jöhet.
tuleloblog.blogspot.com

Tblog 2013.01.07. 05:31:54

Borsot? Nem értem. Milyen borsot?

koxi 2013.01.07. 15:07:31

Talán azért kell a bors, h ne tudják az állatok kiszagolni a cuccot.

Lackó555 2013.01.07. 16:59:16

@Tuleloblog: Koxi nyert ! :-))
Felénk rentgeteg a kutyás , még a lakott területtől távolabb is . Ha a bázis felé vezető út mellett akarsz elásni felszerelést , ott is akadhat kutya , esetleg disznó. .A disznó is kiássa a "falatot " . Én , ha igy rejtenék el erdőben cuccot , biztos hogy hosszabb esőzés előt tenném , mert az eső elmossa valamennyire a szagokat . A bors egy napra simán tönkreteszi a kutya szaglását ....Nem fog egy borssal megszórt terülen ásni ... Persze ez csak az első pár napig lényegesek , amíg a föld tömörülése teljesen le nem zárja az esetlegesen kiszabaduló szagokat ....

Tblog 2013.01.07. 17:07:17

Oké. Bár ha valamit elásnék, az nem feltétlenül egy tányér hagymás bab lenne. :D
Talán konzerv ami eláll vagy 5 évig. Azon keresztül úgyse érződik a szag. De szerintem okosabb dolog mondjuk egy horgászfelszerelést elásni, vagy valamit ami vadászatra használható. Annyira még nem törtem ezen a fejem, de nem az étel lenne az első dolog amit PVC koporsóba tennék. :-)

Lackó555 2013.01.07. 17:30:32

Ételből tartósat , mint rizs , bab mylarban , évtizedekig eláll ... Lehetőleg olyan cuccokat ami nem romlandó , nem öregszik el , akkor nem kell bolygatni cseréhez ....

Lackó555 2013.01.07. 17:32:15

Már tudom is mivel kezdeném , 1 üveg mézzel ... :-))

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.07. 20:55:16

@Lackó555: Oh, hogy ez milyen igaz, nem is gondoltam a szagokra! o.o

Cuba-Libre 2013.01.09. 21:29:48

Szerintem egy műanyag doboz szigetelő szalaggal leragasztva megfogja a szagokat.

Chris_007 2013.01.22. 11:49:10

Szerintem jó megoldás még ha körbeveszed faszénnel, mivel ő is jól fogja a szagokat és ezt használják szagmentes vadászruhákban.

Dream_walker 2013.01.23. 19:57:02

@Martin Blake:
Nos hát, szagok. Népi tapasztalat következik :)
Van egy legelőterület, ahol évek óta próbálkoztam fatelepítéssel (nem csak gyümölcs, hanem mindenféle), de vagy a lovak taposták ki (a kétméteres, 5x5ös rögzítőkarókkal együtt), vagy az őzek rágták le a hajtásait, vagy a disznók túrták ki.
Aztán egy öreg bácsi azt mondta, hogy régen a legelőről szedtek lószart, azt odarakták a csemete köré, és semmilyen állat nem bántja. Kipróbáltam, és tényleg nem b.szogatják, szépen nő minden, aminek nőnie kell :)

Szóval ebből úgy gondolom, hogy ha már erdő, mező, akkor a vadak ürülékéből kellene rárakni egy kupaccal, és meg van oldva a gond. Az ürüléket semmilyen állat nem túrja ki, esetleg a kutyák megszaglásszák, de nem állnak neki dagonyázni benne :) Meg hát alighanem természetesebb is a jelenléte, mint egy zacskó őrölt fekete borsnak, ami eső előtt nagyjából 10 lépésnyire is érezhető, utána meg amúgy sem ér már semmit.

knife1 2013.01.23. 21:13:00

@Tuleloblog: Hali! Annál azért tovább eláll a konzerv, mondjuk 100 évig?! www.grandpappy.info/hshelff.htm

Tblog 2013.01.23. 22:25:29

@knife1: 100 évig biztosan nem. Én pár napja megbontottam egy adag szárazkekszet. Kb. 5 éves volt, de rettenetesen megromlott, hiába volt becsomagolva és nem volt megbontva a csomagolás. Egy átlagos babkonzervre ráírják hogy eláll 1 évig, 2 évig, ezért írtam 5 évet. Hogy 100 évig elélne egy olyan konzerv amit a sarki boltban veszel, az kizárt.

knife1 2013.01.23. 23:08:21

@Tuleloblog: olvasd el amit itt találsz (www.grandpappy.info/hshelff.htm), egyébként pár hónapja találtak egy 150 éves angol sonkakonzervet és ehető volt. A keksz nem mérvadó, mivel megdohosodik/avasodik a benne lévő liszt olajtartalma (ezért nem lehet lisztet sem tárolni 1-1,5 évnél tovább, viszont a magvakat igen).

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.23. 23:15:31

@knife1: Szerintem minél több összetevőből áll valami, annál hamarabb lesz valami baja. Hosszabb távon (2-3 évnél több) szerintem nem érdemes konzervben vagy más "kész ételekben" gondolkodni, hanem magvakban, gabonában, szárított zöldségekben, hasonlókban, amik nagyobb eséllyel bírnak ki ennyi időt.

Tblog 2013.01.23. 23:47:14

@knife1: Érdkes. De valami oka csak van, hogy 1-2 évet írnak a konzervekre.

knife1 2013.01.24. 08:09:57

@Tuleloblog: általában 4 év a szav.idő, amely külön engedély nélkül 1 évvel meghosszabbítható. A szav.idő egy garancia, amelyet a gyártó vállal a termék minőségéért. Ez is úgy működik, mint a műszaki eszközök esetében, ott is találsz 1,2,3,5,7 év garanciát, de ez nem jelenti azt,hogy azután tönkremegy a készülék.

prukker 2013.01.24. 12:26:12

@knife1:
Sok helyen azonban nem szavatosságot írnak, hanem fogyaszthatósági határidőt.
Ilyen pl a tejtermékeken, de az is csak a 100%ig jóság ideje, utána még lehet jó, de addig biztosan nem döglesz meg, ha megeszed. .

KenSentMe 2013.02.11. 01:38:43

Hat igen, ez a kozteruleten-maganteruleten tarolni titkos csomagokat dolog azert eleg rizikos. Foleg, amiota sok barom jar femkeresovel regeszetileg ertekes targyakat keresni. Biztos nagyon fognak neki orulni, ha kifordul a foldbol egy muanyag hordoba rejtett AK-47 ...

zaki82 2013.02.21. 17:01:53

elolvasva minden hozzaszolast ugy latom, h a legjobb modszer a motyo elrejtesere ha beassuk, rateszunk egy taposoaknat es utana (nagyon ovatosan!) a tetejere qlazunk. na, ez vicc volt.

viszont ami nem az. en ezeket gondolom jonak es talaltam nagyon hasznosnak a fentiekbol, osszegzesul:
* legmentesen zaro pvc cso
* nem baj ha csapda van rajta (mereg tu, granat, stb - de ez "extrem eset"!)
* urulek a tetejere (ultra jo otlet! +1000 pont!)
* a dobozba csak egyszeru, "alapanyag jellegu" produktum keruljon
* minden amit berakok legyen kulon csomagolva, lehetoleg legmentesen vagy olajfurdoben (ha pl vas), h ha ne adj isten megromlik/tonkremegy mast ne tegyen tonkre maga mellett
* osszetettebb szerkezetet is alkatreszenkent csomagolva elrakni (pl ij/pecabot/stb - elotte szetszedni, kulon legmentes csomik)
* csak olyasmit eltenni ami "eletunk vegeig elall", ki-es elasni, nyitni/csukni a dobozt, stb folosleges kockazat (es ido/energia)

es a legfontosabb: tudni, h vagy ott lesz amikor erte megyunk, vagy nem.
azt gondolom, h ez nagyon fontos! tobb kockazatot nem szabad vallalni egy ilyen "idokapszulaert" mint amit kulonben is muszaj lenne ha kimozdulunk!

trendo+ 2013.02.22. 05:32:54

@knife1: Saját tapasztalat. 1987-ben "akciós vásárban" vettem egy karton orosz halkonzervet. Egy-kettőt megettünk, aztán a spájzban becsúsztattam a legalsó polc alá és elfelejtkeztem róla. Jóval a lejárat után, festéskor előkerült. Kíváncsiságból kibontottam, kutya baja nem volt. Nem ragozom: az utolsót 2002-ben ettük meg! (Ehhez hozzájárult, hogy a szovjet ipar túl vastag lemezből gyártotta a konzervdobozt, esélye sem volt átrozsdásodni!:)
Saját gyártású, készrefőzött, szárazon dunsztolt lecsóból is ettem tízévest. A paprika kissé megtottyadt már, de semmi más baja nem volt a kajának.

Tblog 2013.02.22. 10:14:53

15 év múlva? Az igen! :) Én másfél éve lejárt pattogatott kukoricát ettem. Érződött rajta hogy régi, de még ehető volt. Tavaly meg megettem egy félkész ételt, amit a fagyasztóban találtam. Elég érdekes volt az íze (vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy rossz íze volt). Mikor végeztem vele ránéztem a dobozára, és évek óta le volt járva. De nem lett tőle bajom.

A múltkor a 6 éves kekszet viszont ki kellett dobnom, mert valami borzalmas szaga/íze volt. :D

knife1 2013.02.22. 12:57:39

Szintén saját tapasztalat: 1995-ben kóstoltam a pincénkben felejtett II. Vh.-ús orosz barna kenyeret. Na az sz..r volt!

knife1 2013.02.22. 13:01:08

@VRbagoly: Miért, te AK-t rejtegetsz? Megmondhatnád merrefelé keressek,nekem is van fémkeresőm!

Lord Warrior 2013.03.14. 00:07:07

@Tuleloblog: Amikor a sorkatonai szolimat töltöttem 1996-ban,kaptunk olyan konzervet,amire szav. idő nem is volt írva,csak gyártási idő.Ez pedig 1973 volt.
És abszolút semmi baj nem volt vele,ugyanolyan íze volt mint amit a boltban megkapsz.:)

LS74 2013.07.22. 13:54:57

A konzervek eltarthatósága nem is jellemzően a külső hatásoktól függ hanem a tartalmától és hogy milyen védőbevonatot használtak a doboz belsején. Azért sem ajánlott II VH-s konzervekkel kísérletezni, mert ha még véletlenül nem is kap ételmérgezést tőle az ember, a cinkmérgezés kockázata nem éri meg. A katonai készleteket eleve vastagabban bélelt dobozokba csomagolják, és utólag sugársterilezéssel is csírátlanítják, így kitolható az eltarthatósága cirka 10évre.
A rejtekhely pontos meghatározásához meg a földmérőknél használatos módszerrel érdemes helyet keresni: egymástól távol eső valószínűleg nem változó tereptárgyak pl épületek, villanyoszlopok egy vonalba esésével egyeneseket alkotni és két ilyen lehetőleg minél merőlegesebb egyenes metszéspontjába elásni a csomagot. Távcső használatával még pontosabb, esetleg lehet gondolkodni lézerpointer használatán is, de az 2 személyes művelet és kiszúrható, viszont halálpontos helymeghatározást eszközölhetünk. Nem mindegy hány négyzetmétert kell felásni pláne ha sürgős.

mengyan 2014.05.11. 13:10:24

@Lord Warrior: Amikor megkaptam a behívómat, két '96-ban szerelt volt munkatársam (2-ik nap mentem dolgozni életem első munkahelyére, amikor megjött a behívó) azzal heccelt, hogy nekik a 75-ös konzerv ízlett a legjobban, és majd megtudom, milyen jó is az. Mivel a munkásszállón akkoriban 400-as konzerveken éltünk (Mit eszel, 400-as babot? Én a 75-öst szerettem a legjobban a seregben.), azt hittem, a súlyukra értik. Mekkorát tévedtem! :-D Az "öregjeim" még emlegették, de nekem '98 nov.-ben már nem jutott belőle. Pedig sok konzervet kaptam. Volt, hogy 40L-es hátizsákkal hordtam haza, több fordulóval. Volt, aki megvette, volt, amit elcseréltem egy akkoriban még ritka 4 ceruzaelemes lapos zseblámpára, + 4 ceruza akksira és töltőre. Vagy 5-6 évig volt első számú zseblámpa a családban. Szóval cserealapnak is jó a konzerv.

lapaleves 2014.11.09. 21:09:07

azt olvastam, hogy a teljes konzervek 10 évig simán elállnak. a paradicsomok valamiért nagyjából 5 évig.

konzerválásnál az oxigén a baj. a mylar se ér semmit, ha benn van a zokszigén. erre vannak ilyen kitek, hogy fóliaheggesztő direkt olyan oloméneumos többrétegű zacsival, ami anyagában teljesen légzáró (míg a műanyag nem az). abba még bele kell dobni egy ilyen zokszigénelvonó zsákocskát (nem a nedvességelvonó), és akkor azok a termények nagyjából 20+ év, ha minden rendben ment.

csak nájlonban kikel a zsizsik és megeszi, akinek lett már ilyen aranytartaléka zsizsikes nem felejt. elég lehangoló.

fagyasztva szárítás még jópofa, mountain house-nak vannak aranyáron 25+-os cuccai.

az ürülékből 3 év után semmi nem lesz (komposztálódik, lásd composting toilet jutubon), viszont jó táptalaj, így esélyes lehet egy méretes akác mire az ember odatéved. az első 1-2 évben jó, amíg gyökeret fog a fa.

lapaleves 2014.11.09. 21:14:25

...lásd legolcsóbb májkrémeket is valami 4-5 évvel árulják eleve. de minden ilyen készétel meg kéne csinálja a 10 évet minimum.

mre-k meg ilyen katonai ratio tömbök se nagyon állnak el sokáig. más kérdés (és itt off), hogy a konzervnél cipeled a vasat meg a vizet.

azt is mondták, hogy az ilyen trutymósított-tömbösített vészeledel az jó, de a morál szempontjából nem egy ligában van a rendes (konzerv) kajával. és mondjuk lehetnek veled "civilek", akiknek ez döntő lehet.
süti beállítások módosítása