HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Vitaminok és ásványi anyagok

2012.12.23. 15:14 Martin Blake

fruits.jpgÉlelmiszert és az élelmiszer előállításához szükséges eszközöket, alapanyagokat tárolni a prepping egyik sarokköve. De milyen élelmet halmozzunk fel? A tipikusan ajánlott ételek közé tartoznak a különböző gabonák (-készítmények), hüvelyesek, növényi olaj, liszt, konzervált és szárított ételek stb. Érdemes elsősorban olyan élelmiszereket tárolni, amelyeket amúgyis rendszeresen fogyasztunk és jó tápértékkel bírnak. A szokásos ízek kevésbé viselik meg az embert egy amúgyis stresszes SHTF helyzetben. Az ízek és a tápérték mellett azonban még egy fontos szempont van, mégpedig a különböző vitaminok és ásványi anyagok. Ezt jó szem előtt tartani a felkészülés során, így ételeink nemcsak táplálók, de egészségesebbek is lesznek.

A már félretett készlet is tartalmaz mindenféle földi jót, amire a szervezetnek szüksége van, ráadásul ha van egy túlélőkertünk, akkor további fontos nyomelemekhez (pl. magnézium, vas, szelén), ásványi anyagokhoz juthatunk az étkezés során.

SHTF szituációban viszont nehéz lehet egy változatos étrendet összeállítani, ami fedezi a szervezet számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat. Az élelmiszerekben megtalálható anyagok igen széles skálán mozognak, és a kertben termelt növények sem biztos, hogy megfelelőek minden tekintetben a termőföld minősége miatt. A hosszú szavatossági idővel rendelkező élelmiszerek sokszor kevesebb vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a frissek.

Kulcsfontosságú tehát, hogy a készletünk tartalmazzon kiegészítő vitamin-, ásványi anyag forrást. Nem kell persze megvenni a legelső, "mindent egyben" típusú multivitamint, ami kezünk ügyébe akad. Az étrendünk és a félretett készletünk függvényében viszont megvizsgálhatjuk, milyen extra anyagokra lehet szükségünk egy krach esetén. Például különválaszthatjuk a vitaminokat, külön az ásványi anyagokat, vagy akár vitaminokra bontva is csoportosíthatjuk a készletet - mindenki a saját belátása szerint. A lényeg, hogy az irányadó napi beviteli érték (INBÉ; külföldiül GDA vagy RDA) alapján mindenből lőjük be a 100% körüli szintet.

Érdemes végigbogarászni (legalább egyszer, ha már...) a különböző anyagok listáját és összeállítani egy megfelelő készletet a szükséges, esetleg eddig hiányzó dolgokból. Kezdésnek itt a wikipédia összeállítása a vitaminokról és az ásványi anyagokról, de kutassunk tovább a témában!

Ne felejtsük, hogy a jóból is megárt a sok! Az egészséges táplálkozáshoz ugyan rendszeres bevitelre van szükségünk a különböző anyagokból, de a túladagolás komoly egészségügyi kockázattal jár. Különösen a gyerekek számára lehet veszélyes, ha túl sokat kapnak valamiből (meg persze, ha túl keveset). Keressünk fel szakembert szükség esetén további tanácsért.

Először ugyan furcsának hathat, hogy hónapokra elegendő készletet halmozzunk fel ezekből a készítményekből, de relatíve olcsók és szerintem megérik a pénzüket.

15 komment

Címkék: felszerelés egészség vitaminok ásványi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr134978740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rox 2012.12.23. 22:20:16

A témafelvetés indokolt, még ha a kifejtés nem is túl részletes. A vitaminhiány az egyik oka annak, hogy a huzamos nélkülözésnek kitett, legyngült népességben olyan járványok - pl. tífusz - terjednek el, amelyek a jó erőben lévő populációt nem képesek veszélyeztetni. A katonai egységcsomagokban italpor vagy rágógumi formájában rendszerint megtalálhatók vitaminkészítmények. Az MH-ban az én időmben csak a C-vitaminra volt napi étkezési norma, 60 mg. Ez a mostani ismeretek szerint csak arra jó, hogy a katona ne kapjon skorbutot, de az optimum ennek a többszöröse. A C-vitamin több évig eltartható. A legdrágábbak az étrendkiegésztítőként kapható készítmények. Sokkal olcsóbb a gyógyszertárban kimérve kapható aszkorbinsav por. Még ennél is olcsóbb az élelmiszeripari célra gyártott por, amit pl. borászati szakboltban lehet kapni. A vásárlásnál csak óvatosan, mert robbanószer alapanyag lévén a gyógyszertáros kérdezősködni kezdhet, mire kell.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.23. 22:35:54

@Rox: Igen, így utólag elolvasva tényleg írhattam volna még ezt-azt, a vitaminhiány okozta betegségekről stb. Na majd legközelebb, köszi a hozzászólást! :)

Asidotus 2012.12.24. 14:37:05

no akkor egy kis kiegészítés:
cseréphordóban eltett csalamádé. Nálunk a garázsban majdnem egy évig eláll (nyolc hónap alatt éppenséggel mindig elfogyott.)
Testépítők által preferált multivitamin-készítmények egészen biztos, hogy fedezik a szükségleteinket, akár hiányos táplálkozás és megnövekedett igénybevétel esetén is. Másrészt meg, a vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes komplex formában fogyasztani, a poszt által javasolt ilyen-olyan, házi összeállítás nem jó. Rendes szakemberek állították össze ezeket a multivitamin (és ásványi anyag) készítményeket., a megfelelő arányban a különböző anyagokat. Ugyanis az egyik vitaminhoz szükség van egy ásványi anyaghoz, a másik ásványi anyaghoz meg egy harmadik vitamin kell, stb.

Bartush 2012.12.24. 22:16:06

A vitaminkészítményekkel a legnagyobb gondom, hogy nem szeretem az ilyesmit. Így viszont nehéz előregondolkodni, és tartalékot képezni, hiszen, nem fogyasztok belőle, egyszer csak lejár a szavatossága és dobhatom ki az egészet a kukába, ráadásul nem is olcsó a legtöbb táplálékkiegészítő. Számomra csak valamilyen természetes forrás jöhet számításba, ami viszont nem mindig vagy csak igen nehezen megoldható.
A szüleim káposztát szoktak savanyítani, sokáig eláll, persze csak ha nem jár rá az egész pereputty gyakran. Sok mindent szoktam befőzni, tartósítani télire, de nem tudom megmondani, hogy meddig állnának el. Eddig egy szilvalekvár bírta legtovább, valahogy legalább 2 évig lapult a kamra mélyén.

csigafasz · http://csigafasz.blog.hu/ 2012.12.24. 22:40:21

Az RDA nem más mint a gyógyszeripar által kikényszerített hihetetlenül alacsony adagok számszerűsítése.
1 normális multivitamin nem lehet 1 tablettás...
Ami 1 tablettás és azt állítja, hogy fedezi a napi vitaminszükségletet 100%-ban az hazudik. Illúzióvitaminok...
Nézzetek meg valami normálisat, ne patikában, mert ott nincs!
Én pl a Scitec Multi Prot szedem, 7 tablettás a napi csomag benne.
Az RDA szerint az A vitamin 412% benne
a C vitamin 1688%
a D vitamin 200%
E vitamin 7442%
B1 vitamin 4546%
B2 vitamin 3571%
B12 vitamin 8000%
stb...

PH_fet 2012.12.27. 22:07:35

Most akkor vegulis mit, miket erdemes tarolni annak erdekeben, hogy SHTF eseten fedezve legyen a vitaminszuksegletem? Vagy azt mondjatok, hogy olvassak utana es talaljam ki?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.28. 00:24:03

@PH_fet: Értem mire célzol. :D

Úgy tűnik egyébként, hogy lassan "szintet kell lépnem" a blogon és elővenni a részletesebb témákat az harangkongató cikkek helyett. Nem gondoltam volna, hogy ekkora igény van minderre, de örömmel csapok bele, mert sokan érdeklődtök, s ennek örülök.

PH_fet 2012.12.28. 16:26:57

@Martin Blake: Nem, nem céloztam semmire! Nagyon bírom ezt a blogot, mindig olvasgatom. Jók az írások, a kommentek, szóval hajrá, csak előre! :)
Ez a cikk nem tartalmazott sok konkrétumot, de attól még hasznos volt. Tényleg nem fikázni akartam. :)

albino combino 2013.02.12. 01:26:25

régi a poszt, de hátha ráakad más is
csigafasz irta le a jó megoldást
gyúrós boltokban lehet kapni normális vitaminokat. 4000 forint körül 150 kapszula, amiben a napi ajánlott adag (ami tényleg lófütty, épp hogy szintentartáshoz elég) kb 10 szerese van benne (kivéve mondjuk kálciumból, amiből meg irtó kevés van)
Ha nagyon prepperkedni akar az ember akkor beruház pár ilyen cuccba. Egy tizesből kijön 2 évnyi vitaminszükséglet, nem feltétlen kell minden nap bevenni, lehet kétnaponta is.
A táplálékkiegészitők ugyan aranyárban vannak, de baromi jó és könnyen elkészithető (vizzel felöntöd és kész) kajálást tudnak biztositani. Bár ezekből tisztességes mennyiséget tényleg csak a legelvetemültebbek tudnak felhalmozni. Egy havi adag nagyjából 8-10 ezer forint körül van és ez nyilván nem fedez egy komplett kajálást, szóval ölég húzós

knife1 2013.02.12. 19:52:36

Itt vannak a mennyiségek, ha érdekel a téma:

www.fao.org/docrep/004/Y2809E/y2809e00.HTM

knife1 2013.02.12. 19:56:26

@knife1: mondjuk 303 oldal, így csak akkor kezdj hozzá, ha van elég időd olvasgatni!

vaganygyerek 2015.02.01. 14:51:43

a lisztet , hogy lehet sokáig tárolni?

knife1 2015.04.18. 17:48:37

@vaganygyerek: leginkább sehogy, max. másfél év, mivel megavasodik. Eredeti formájában (búza, kukorica, rizs) kell tárolni, úgy nem gond a 30 év sem.

mocorgi 2015.05.01. 07:43:46

Ha lefagyasztod pár napra akkor eláll utána tovább is a liszt és a zsizsik is kidöglik.
Volt öt éves lisztem is és nem volt semmi baja.
De tényleg a szemes élelmiszer a legjobb.

stg44 2015.05.01. 17:16:00

@mocorgi: Szemes, de hogyan?
Edényzetben légmentesen?
Zsákban?
Valaki írta korábban, hogy simán halomba száraz placcon?
Légmentesíteni macera szerintem...
Mennyi kg/fő kell legyen betárolva?
süti beállítások módosítása