HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

A legfontosabb túlélési technikák

2012.09.08. 20:34 Martin Blake

  1. foodstorage.jpgÉlelmiszer felhalmozása: Megfelelő mennyiségű élelmiszer nélkül gyorsan végetérhet a túlélésünkért folytatott küzdelem. Alapvető élelmiszereket (liszt, rizs, bab stb.) nem nehéz tárolni nagyobb mennyiségben sem és néhány óra alatt hetekre elgendő mennyiséget tehetünk el könnyedén. Természetesen ügyeljünk a megfelelő hely kiválasztására, hogy a beázást, napfénytől való felmelegedést stb. kiküszöböljük.

  2. Élelmiszer tartósítása: Valamelyest az első ponthoz tartozik még egy újabban feledésbe merült technika, az élelmiszertartósítás. A legtöbb élelmiszer ugyanis viszonylag hamar veszít minőségéből, tápértékéből és megromolhat. Némi gyakorlással megtanulhatjuk a befőttkészítés, konzerválás, füstölés, fagyasztás, szárítás stb. trükkjeit, hogy ne vesszen semmi kárba.

  3. Egészségügyi ismeretek: Minden túlélőnek érdemes megtanulnia alapvető dolgokat, pl. az elsősegélynyújtást, szanitációs ismereteket. Tanfolyamok iránt érdemes felkeresni a Vöröskeresztet, a helyi orvost, gyógyszerészt, kórházat, ahol útbaigazíthatnak. Magyaroszágon a jogosítvány megszerzésekor is szükséges egy ilyen tanfolyamot elvégezni, amivel két legyet üthetünk egycsapásra. Időnként frissítsük fel ismereteinket, ami nem csak túléléskor, de a mindennapokban is hasznunkra válhat.
    Itt érdemes még megemlíteni az egészséges életmódra való törekedést is. Egy túlélő esélyeit alapvetően ronthatják a különböző szenvedélyek, elsősorban a dohány és az alkohol. A nyilvánvaló egészségügyi kockázatok mellett fontos szempont az elvonási tünetek is, amely talán a legkevésbé kívánatos esemény lehet, miközben éppen a világ készül összeomlani körülöttünk. Ha nincs pl. cigarettautánpótlás az akadozó áruszállítás miatt, az ember az őrület határára kerülhet, ami megpecsételheti a sorsát.

  4. Kertészkedés: A modern városlakónak kevés lehetősége van kertészkedni hely- és pénzszűke miatt. Mégis, ha megtehetjük, akkor érdemes legalább néhányféle gyümölcsöt, zöldséget termeszteni a kertben, esetleg ládákban a teraszon. Meglepően nagy mennyiséget lehet viszonylag kis helyen termeszteni, a tartósítási ismereteinkkel pedig hosszabb időre is eltehetjük a termést. Ill. mozgásnak, kikapcsolódásnak sem utolsó a kertben tölteni szabadidőnket.

  5. chickencoop.jpegÁllattartás: Ehhez már természetesen több helyre lesz szükségünk, hiszen haszonállatot a fertőzések, élősködők stb. miatt megfelelő távolságban kell tartani a saját szállásunktól. Mégis, ha van rá lehetőség, érdemes elgondolkodni néhány állat beszerzésén, amivel húshoz, tejhez, tojáshoz stb. juthat az ember. Az állatoknak viszont megfelelő mennyiségű takarmányra is szükségük lesz, így ez a lehetőség elsősorban a vidéki, nagyobb kerttel, földdel rendelkezők számára elérhető opció. Saját tapasztalatból kiindulva talán csirkét a legegyszerűbb és legolcsóbb tartani.

  6. Vadászat, halászat: Ha a szabadban kell huzamosabb időt töltenünk, életmentő képesség lehet a vadon élő állatok elejtésének ismerete. A túlélőknek valamivel előnyösebb lehet a csapdakészítés csínjának-bínjának elsajátítása, mert így a vadászattal, halászattal töltött időt másra fordíthatjuk. Mérlegeljünk és tanuljunk legalább néhány alapvető dolgot a témában!

  7. Víztisztítás: Bár ezt a lista elejére kellett volna vennem, de még itt is belefér. Az egyik legfontosabb túlélési "tárgy", amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Élelmiszer nélkül akár napokat, sőt, heteket is kibírhat az ember, de megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül szinte biztos a gyors halál. Tanuljuk meg a víztisztítás trükkjeit, tároljuk a vizet megfelelő palackokban és készüljünk fel még időben!

  8. Fegyverhasználati ismeretek: Érdemes minden túlélőnek valamilyen fegyvert beszereznie, természetesen a lakóhelyünk törvényeinek betartása mellett (pl. engedélyek beszerzése lehet szükséges). Nem csak lőfegyvert, de kést, vadászcsúzlit, íjat is beszerezhetünk igényeink függvényében. A legfontosabb, hogy magabiztos ismeretekkel rendelkezzünk ha meg kell fogni azt a fegyvert, tartsuk tisztán, jó állapotban, álljanak rendelkezésünkre javítóeszközök, alkatrészek, lőszer stb. is szükség esetén.

  9. Szerszámhasználat: Japánnal foglalkozó cikkemben már érintettem a kérdést, hogy minden túlélőnek érdemes legalább egy alapvető szerszámkészletet tartania otthon. Még ha nem is rendelkezünk barkácsvénával, mindenképpen szánjunk időt legalább az alapvető szerszámkezelési ismeretek megtanulására. A legegyszerűbb szerszámok a kalapács, fűrész, csavarhúzó, különböző (csípő)fogók stb., melyekkel kisebb-nagyobb javítási munkákat végezhetünk el ha úgy hozza a sors.

  10. Energia előállítása: A tűzgyújtástól kezdve az áram előállításán és tárolásán át a különböző üzemanyagok, tüzelőanyagok széleskörű ismerete minden túlélőnek rendkívül fontos. Legalább világításhoz elegendő áramot viszonylag egyszerűen, napelemekkel vagy szélkerékkel is előállíthatunk, pénztárcánk függvényében persze több lehetőség nyílhat meg, akár a teljes energiaellátást is fedezhetjük házilag előállított árammal. Itt jegyzem meg, hogy legalább ennyire fontos szempont a felhasznált energia csökkentése energiatakarékos izzókkal, berendezésekkel, így a rendelkezésre álló árammal többmindent kezdhetünk.
    Sok gáztűzhely átalakítható PB-palackos üzemre is. Megfelelő mennyiségű palackkal akár évekre elegendő tartalékot képezhetünk, hogy ne legyen gond a sütéssel, főzéssel.
    Tüzelőanyagból, üzemanyagból is érdemes valamennyit felhalmozni, hogy megszűnő, akadozó ellátás esetén se fagyjunk meg, vagy "ragadjunk be".

  11. Inflació_utan_1946.jpgÖnvédelmi technikák: Néhány egyszerű fogást már kis gyakorlással is elsajátíthatunk. Persze nem kell mindenkinek Rambó szintig eljutni, de alapvető ismeretekkel már kibújhatunk egy-egy szorult helyzetből. Nézzünk utána, milyen lehetőségek vannak a környéken, tanuljunk és gyakoroljunk be néhány mozdulatot! Ne felejtsük el, hogy egy összeomló gazdasági, társadalmi környezetben a bűnözők, rablók, tolvajok száma is megnő!

  12. Befektetés: Az alapvető túlélési technikák elsajátítása után elgondolkodhatunk a jövőn is. Pl. sok túlélő fektet nemesfémekbe, aranyba, ezüstbe stb., hogy egy esetleges gazdasági válság esetén is megfelelő váltóeszköze legyen. Még ha a pénzt az utcán söprik is, egy aranygyűrű vagy nyaklánc mindig jól jöhet csereberénél.
    Mások ingatlanba fektetnek, hogy ott önfenntartó életre rendezkedhessenek be. Egy megfelelő méretű farmon szinte minden szükségletünket megtermelhetjük magunknak, zöldséget, gyümölcsöt termeszthetünk, állatot tarthatunk. Vegyük számításba igényeinket és kutassunk utána, melyik lehet a számunkra legmegfelelőbb befektetési forma!

Kiegészítenéd még a listát valamivel? Szerinted mik azok a képességek, amik jól jöhetnek túléléskor?

243 komment · 1 trackback

Címkék: lista túlélés képességek

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr824763482

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vigyázat, mély víz! I. rész. 2012.09.10. 12:13:21

Többszörösen kifejező és hasonlatszagú a cím. Mivel víz nélkül nincs élet mégsem, hozzátok el az Ő vízét nékem! Mármint a vízszolgáltató által biztosított vezetékről a házba. Mikor belevágtunk eldöntöttük, vizsgálódás nélkül cseréljük a közművek vezeté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Count Adyn 2012.09.09. 18:15:20

Aztán jöhetnek a zombik, mi?:)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.09.09. 18:34:09

@Count Adyn: Még szép! De mai trendnek megfelelően sprintelő, csillogó és repülő zombik lesznek.

mariska16 2012.09.09. 18:41:49

Mire készül, vagy mitől tart a blog írója? Ő már tud valamit, amit a többség még nem?

paráznabillegető 2012.09.09. 18:43:51

lányok kellenek. fiatalok, szépek. minél több.
kurvákra mindig lesz kereslet...

bagamoyo 2012.09.09. 18:52:24

szerintem kicsit profán a téma, de ha ilyen aggodalmaim lennének, utánanéznék az ehető, ill. hasznosítható vadon termő növényeknek is környezetemben..

badabing 2012.09.09. 19:04:43

Tényleg ilyen közel, az ország összeomlása? Kimaradt pl. hogy mit tegyünk légiriadó esetén, hogyan dolgozzuk fel az utcán heverô lótetemet élelmiszernek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.09. 19:07:15

igen a vadaszpuska elengedhetetlen, foleg itt, ahol van is mire vadaszni
emellett bizonyos alapveto, de akar eletmento, gyogyszerek felhalmozasa is fontos
antibiotikumok stb

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:16:25

Hát a farmot nem tudom,de az Elfújta a szélben a főszereplő csajszi is mint ha majdnem éhen halt volna a családi farmon a polgárháború alatt?Pedig nem kicsi területe volt.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:18:42

@badabing: Hát az utcán szerintem ha tetemek lesznek,azok nem hiszem hogy lovaké lesznek.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:23:54

Egy másik könyvben viszont azt olvastam (már nem tudom mi volt a címe,talán az Elhagyott város vagy valami ilyesmi,íz írója is valami orosz volt és a II.vh alatt játszódott) no valami olyasmit olvastam,hogy az orosz partizánok pölö úgy élték túl hogy a mocsárba menekültek az ellenség elől és a vezetőjük kijelenttette,hogy az orosz föld mindig minden körülmények között ad enni a népnek akik lakják,szal valahogy feldolgozták a nádat vagy valami hasonlót és azt ette napokig az egész csapat,míg az ellenség arra várt a szélen hogy előtántorognak az éhségtől,ezek szépen átkeltek a mocsáron azt szeva.

csevely 2012.09.09. 19:30:40

12. pont
Ha befektetsz farmba , amit errefelé tanyának neveznek ,és ott ér a világvége , akkor már nem városi túlélés :)
A legnagyobb esélye annak van , de a túlélendő esemény előtt cirka 3-4 évvel el kell kezdeni a tanulást .

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:35:30

@csevely: Ezt meglehetősen cáfolják a II.VH-s könyvek.Csak mert mind a katonák mind a csapatokba verődött tolvajok mind az ellenség, a falukat fosztogatták előszeretettel.
Szóval míg egy városban nagyobb valószínűséggel ér bombatalálat,kisebb az esély arra,hogy pont téged fosztanak ki városi csóringert.

tundrazuzmo (törölt) 2012.09.09. 19:35:54

"Kiegészítenéd még a listát valamivel? Szerinted mik azok a képességek, amik jól jöhetnek túléléskor?"

13. Hírszerzés. Megtudom, hogy ki halmozott fel a szomszédok közül a garázsában egy csomó élelmiszert.

14. Igazságos újraelosztás. Éjszaka átmegyek, a kutyát lelövöm, a szomszédot megfenyítem, és elveszem a szépen felhalmozott készletet.

15. Hülyeségek íróinak felkutatása. Miután jót ettem, arra is jutni fog időm, hogy a blog írójához elmenjek, és lenyomjak neki egy kokit (vagy egy sallert), hogy ilyen hülyeségekkel traktálja a jónépet.

;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.09. 19:36:00

@csevely: a farm is veszelyes, mert oda mennek a fosztogatok eloszor
eleve be kell rendezkedni arra, hogy kivonulsz a hegyekbe es onellato leszel
vadaszat, horgaszat, novenyek ismerete
tuzgyujtasi es taborozasi ismeretek / vicces, de nem egyszeru az/
esetleg elore ki lehet nezni valami barlangot
sok sok loszer

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2012.09.09. 19:36:26

A jövőt illető pesszimizmusom sikerült most felturbózni.
Mi tegyünk, ha éppen nem vagyunk otthon?
Hogyan próbáljunk kapcsolatot teremteni szeretteinkkel?
Jó a " mindenki igyekezzen hazaérni" stratégia?
Sokat gondoltam már a túlélési praktikákra, de ilyen komplexen nem fogalmaztam meg.
Nem is tudom, érdemes-e pl. háború esetén bármivel is próbálkozni.
Volt egy amcsi film - atomháború után (nem sorozat!) egy kisváros hogyan próbált túlélni. Persze idővel mindenki sugárfertőzött lett.
Szóval szkeptikus vagyok, de a BOB jó ötlet.

csevely 2012.09.09. 19:43:56

Na igen , a legegyszerűbb ha a tápláléklánc tetején levő ragadozóvá válsz :)
Akkor először ölni kell megtanulni . Ahhoz is jó iskola a tanya .
Hányan ölnek manapság csirkét , disznót ?
Embert ?

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:44:06

Én is adnék pár tanácsot,nem a tapasztalatra,hanem a történelmi könyvekre és a logikára alapozva.

1-kell egy élelmiszer beszerzési forrás,akár falusi akár városi az ember.Az élelmiszernek kell egy hely,amit senki nem találhat meg és ahol biztonságosan tárolható.Ez nem a lakás vagy ház semmiképpen,de ahhoz közeli hely kell legyen.
2-a víztisztítási technikák elsajátítása.Több féle módszer is létezik,ezeket nem árt tudni.
3-ha bármi történik,háború vagy gazdasági összeomlás,onnantól kezdve nincs barát,sem kedves szomszéd.A közvetlen csaláson kívül senkiben nem szabad megbízni.
4.-a vadon termő élelmiszerek ismerete.Nem árt tudni melyek fogyaszthatók és melyek nem.A vadon élő állatokat is mint pl varjú galamb veréb stb is el lehet fogyasztani ha megfelelően el van készítve.Még a döghúst is!
5-háború esetén az igazi érték ami cserealapot képezhet az az élelmiszer és a fegyver,gyógyszer és szinte semmi más.
6-nem lehet sajnos eléggé felkészülni egy gazdasági összeomlásra sem háborúra,senki nem tudja milyen az,aki nem élte át.A könyvek is csak nagyon lájtosan adják vissza a valóságot.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:45:55

Érdemes megnézni az Út című filmet is,ahol emberek vadásztak emberekre az élelemhiány miatt.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 19:52:41

Azt is érdemes tudni,hogy a hó alatt is elég sok táplálék lehet mindenféle rovar,pondró és növényi gyökér formájában.Továbbá a léken is lehet halászni.

Én nem javaslom nagy mennyiségű cucc felhalmozását,mert ha megtalálja az ellenség,akkor minden elvész.Max úgy,hogy ha több helyre van elrejtve.A vaj is eláll egy évig is bödönbe ha beássák a földbe pl.Ilyesmiket nem árt tudni.
Én ha falusi lennék,mindent beásnék a föld alá de úgy,hogy inkább a ház alá.És több helyre.Továbbá a közeli erdőben is keresnék rejtekhelyeket.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 20:04:11

És van még egy egyszerűbb megoldás.
El kell hagyni a háborús zónát.Elég nagy a világ,nincs mindig mindenütt háború.Le lehet mondani a civilizációról is egy ideig,míg béke nem lesz.A háborús övezeten meg harcoljanak a barmok ahogy akarnak egymással.

kommenter 2012.09.09. 20:13:27

Szerintem felhalmozni hülyeség. Egy gáz helyzetben azokat nyírják ki először , akiknek vélhetően felhalmozott tartalékaik vannak. Meg az önnfenntartó farmokat, ahol kaja van. Ha beüt a káosz, akkor fegyvert kell szerezni minden áron és minél hamarabb. Azzal a többi is megszerezhető. És félre kell tenni a moralizálást. A pacifistákból lesznek az első éhenhalók. Aki nem tud bazi gyorsan alkalmazkodni a farkas-törvényekhez, annak reszeltek.

Bartush 2012.09.09. 20:22:07

Nem csak zombitámadásra kell gondolni, hanem érdemes végig gondolni, hogy mit tennétek egy természeti vagy nukleáris katasztrófa esetén. (Nyilván ha a szomszéd házra esik a bomba, akkor semmit, de ha a sugárzás az általad lakott területen nem annyira erős, van esély a túlélésre.) , mi teszel ha úton vagy, ha a családtagjaid távol vannak (iskolában, munkahelyen), hogyan éred el őket, hogyan tudnak hazajutni, esetleg hol tudtok találkozni. Ha nem a városi lakhelyeteken kívánjátok kivárni az adott csapás végét, hogyan juttok el egy biztos helyre.

Tíz:59 2012.09.09. 20:27:16

Én azt gondolom helye van a Posztíró aggodalmának,de a többiekkel ellentétben én mondjuk max 2-3hétre spájzolnék be élelmiszert!
Mert bár ugyan II. Világháború óta nem volt jelentős fennakadás az élelmiszer ellátásban,bármikor előfordulhat akármilyen havária,(Pl 1956 os Földrengés) (időjárási,üzemanyag áram stb stb ) amikor is jól jön egy fent említett tartalék az átmeneti időre.Az élelmiszer mellé én még egy adag ruhát is beleszámolnák,tisztálkodó szerekkel.

eax_ 2012.09.09. 20:35:47

@Bartush: "érdemes végig gondolni, hogy mit tennétek egy (...) nukleáris katasztrófa esetén"

Na, most megtalaltad a gonosz idegenek tamadasa utan a legkisebb bekovetkezesi valoszinusegu kockazatot.
En inkabb azon gondolkodnek, hogy mit tennek ha pl. betamadnak a keses cigok a Blahan.

eax_ 2012.09.09. 20:38:22

@Dr. Furia: aki az "Elfújta a szél" alapjan keszit tulelesi strategiat, az mas aljassagokra is kepes. :)

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 20:39:16

@eax_: Hát nagyobb a valószínűsége a c hordák csapatokban történő támadásainak,mint bármi másnak.Az már igaz.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 20:42:06

@eax_: Az Elfújta a szél című könyv mint példa merült fel,hogy a nagy birtokán a főhős is majdnem éhen halt.
Továbbá pedig az az aljas ,aki ezt mondja másra.
Én csak tanácsokat próbáltam adni,de nem egy könyv alapján,hanem több könyvből merített történetek alapján.
Az meg a te szegénységi bizonyítványod, hogy te ebből mit vonsz le vagy sem.

csevely 2012.09.09. 20:44:28

Ha tényleg túlélni , akkor az Árpi :

www.youtube.com/watch?v=7wc7JdJCUkc

Az ojjektum , ahol a vízbül veszi ki a zoxigént

Na csá

shwarcz bácsi 2012.09.09. 20:45:21

Elég sajátos a megközelitése a témának.
A fent felsoroltak, milyen esetre javasoltak?
háború, földrengés, világvége, járvány?
nem ártana pontositani.

ugyanis, a túlélési technikák alapvető része, a mentális, és a fizikális felkészültség.

e nélkül kb 6-8 napig képes az ember életben maradni. amikor kitör egy ilyen szituáció, hiába van tele a kamra élelemmel, hiába van 8 disznó és 20 tyúk az udvarban, az ilyen sokkhatás alapú lelki és pszichikai változások felőrlik az emberek nagy százalékát.és beindul a pánik.

olyanok, mint az éberség, önfegyelem, önkontroll, kitartás, a határozott és gyors döntési képesség, a megfelelő fizikális felkészültség
a gyors alkalmazkodási képesség, helyzetfelismerés
mind szükségesek a túléléshez.

az, hogy berendezkedek az erdőben, a hegyek között egy kis házban, szép gondolat, de mi van ha a 3. napon rajtad ütnek? és 4 perc alatt kell összecsomagolnod és menekülnöd a szakadó hóban -10c ban éjjel, két gyerekkel ?
majd az azt követő napokban a szabad ég alatt alszol, az egyik gyerek megbetegszik, az élelmiszered fogytán van, a ruhád átázott, 3 nap alatt 6 órát aludtál?
ezt kezelni kell tudni, mentálisan és fizikálisan is.

érdemes megemliteni, a helyismeretet.... ugye.

minimum egy idegennyelv alapismerete.

térképolvasási képesség.

a megfelelő felszerelés.

ruházat, lábbeli, térképek, világitó eszközök, fegyverek, alapvető gyógyszerek, iránytű, távcső stb

Azért a témát nem ártana a kellő komolysággal, alapossággal és felkészültséggel megközeliteni.

Rengeteg hozzáférhető szakirodalom, és személyes történet van az internetet amiket nem árt elolvasni.

De ha valaki ilyen élményekre vágyik, beszélgessen el túlélőkkel.

Ezt ajánlanám a blog irójának is.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.09.09. 20:47:38

Mobilitásról valóban nincs szó a posztban. Illetve én PB gázt és üzemanyagot nem túl szívesen tárolnék be túl nagy tételben a lakóhelyemen.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:00:19

@shwarcz bácsi: Nu.Nálad a pont bácsi,akár hogy is.Ilyenre még én sem gondoltam,pedig mindig minden eshetőséget számításba szoktam venni úgy általában,ha valami baj van.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:09:30

Szerintem a következő variációk lehetségesek maximum;

-fosztogatók
-a pénz elértéktelenedése
-polgári engedetlenség

kb ennyi.

eax_ 2012.09.09. 21:12:33

@shwarcz bácsi: "Rengeteg hozzáférhető szakirodalom"

Tessek linkelni par jot mindenki okulasara!

@sirdavegd: "Illetve én PB gázt és üzemanyagot nem túl szívesen tárolnék be túl nagy tételben a lakóhelyemen"

Ezt egyebkent az OTSZ is tiltja (legalabbis tarsashazban).

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.09. 21:15:02

FILMOGRÁFIA

Túlélni minden áron
natgeotv.com/hu/tulelni-minden-aron
"Pénzügyi összeomlás… Terroristatámadások… Háborúk… Járványok… Energia- és vízhiány… Túlnépesedő és egyre rosszabb ökológiai állapotú bolygónkon mind gyakrabban riogatják efféle apokaliptikus forgatókönyvekkel az embereket a tudósok és az újságírók. Ilyen körülmények között csoda-e, hogy Amerikában egyesek minden pénzüket a “civilizáció utáni” időkre való felkészülésre költik?? A Túlélni minden áron olyan – más tekintetben teljesen átlagos – embereket mutat be, akik a figyelmeztetéseket komolyan véve lőgyakorlatokat végeznek, túlélési stratégiákat dolgoznak ki és élelmiszereket halmoznak fel, hogy ha kitör a káosz, a túlélők között legyenek…"

Túlélési praktikák
natgeotv.com/hu/tulelesi-praktikak
"Természeti katasztrófák… Társadalmi összeomlás… Háborúk… Világméretű járványok… Egyes amerikaiak szerint küszöbön a nyugati civilizáció és a mai világrend vége, ezért eljött a legváltozatosabb, legötletesebb és leggátlástalanabb TÚLÉLÉSI PRAKTIKÁK ideje. De vajon mennyit ér majd a katonai képzettség és a semmiből is főzni tudás, ha valóban bekövetkezik a megjövendölt apokalipszis? A Nat Geo meghökkentő sorozata megszállott túlélőművészeket faggat, s föld alatti rakétasilókba, féllegális lőterekre és önellátó gazdaságokba látogat."

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:15:26

Néhányan kérdeztétek, hogy mi értelme ennek az egésznek. Természetesen nem a világvégére kell gondolni vagy atomvillanásra a házunk felett stb., mert ezekkel sokmindent úgysem tud kezdeni az ember, vagy mázlija lesz és túléli valahogy, vagy nem és vége a játéknak.

Viszont számtalan olyan "apróságnak" mondható dolog történhet, ami miatt kieshetünk a komfortzónánkból néhány napra, esetleg hétre. Legyen az egy hirtelen, a hegyekből lezúduló árvíz, gázcsőtörés ami miatt ki kell üríteni az egész lakótelepet, tornádó stb. stb. Amikor ott kopogtat hajnali kettőkor a rendőr/katasztrófavédelmis vagy más, hogy van rá két percünk (de inkább csak egy), hogy elhagyjuk a házat a közelgő vész miatt, akkor egy szál pizsamában vágnánk neki a "nagy útnak"? Én legalábbis nem így szeretnék. Nyilván mindent kivédeni nem lehet, mindenre gondolni nem lehet, ezért ebben a blogban ezeket a témákat járom körbe, hogy beszélgessünk a dologról.

Pl. valahol olvastam (egy amerikai cikk volt), hogy az ottani katasztrófavédelmi szerveknek az egyik legnagyobb problémát az átlagemberek okozzák. Amikor 10-ből 9 embert etetni, itatni kell, elszállásolni és ruhát adni rá, az logisztikailag egy pl. árvíz sújtotta területen hatalmas kihívást jelent számukra. Azzal, hogy mondjuk nekem nem lesz ilyenre gondom, mert lesz nálam minden, amire a következő napokban szükségem lehet, nagy terhet vehetek le a mindenféle segélyszervezetek, katasztrófavédelmisek, rendvédelmisek, az önkormányzat stb. válláról, így nekik is több energiájuk/pénzük/idejük jut majd azokra, akiknek tényleg szükségük van a segítségre. Nem örülnék neki, ha miattam nem homokzsákot pakolna az illető, hanem mondjuk gatyát próbál keríteni nekem, mert még az sincs nálam.

Ha a többség rendelkezne ilyen felszerelésekkel, tudással stb., akkor tulajdonképpen mindnyájunkon segítünk egy kicsit. Érdemes elolvasni a Japánnal foglalkozó cikkemet ezzel kapcsolatban.
Röviden: a tavalyi cunami után voltak helyek, ahova 3-4 napig semmilyen mentőalakulat nem jutott el. Nem volt se víz, se áram, se élelmiszer, se semmi. Pedig Japán egy fejlett ország és még ennek ellenére sem tudták megoldani a dolgot. Részletesebben itt írtam erről:
varositulelo.blog.hu/2012/02/06/mit_tanulhatunk_japantol

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:24:56

@Dr. Furia: Igen, emlékszem egy dokumentumfilmre erről, de nem találom sehol. Egy párszáz fős csapat bevette magát az erdőbe és évekig ki sem mozdultak onnan. Bár nem tudom, hogy kik voltak, vagy miért is mentek oda, de majd egyszer talán rábukkanok a neten megint.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:27:37

@tundrazuzmo: :)
Ne felejtsd el, hogy a preppernek is lehet fegyvere és biztonsági berendezései a kutyán felül. Amikor éhesen elkezdesz kóvályogni és pont egy felkészült emberhez tévedsz be fosztogatni, akkor éhesen fogsz eltávozni a világból. :D

eax_ 2012.09.09. 21:30:56

@Dr. Furia: "Én csak tanácsokat próbáltam adni,de nem egy könyv alapján,hanem több könyvből merített történetek alapján."

Tokeletesen irrelevans. Ami relevans, az a szakirodalom es a tapasztalat.
Veszelyes dolog osszekeverni a meset a valosaggal, kulonosen ilyen temaban.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:32:40

A falu-nagyváros dologra reagálva: nem teszek kölönbséget az olvasók között, nyilván mindenki eldönti, hogy melyikbe passzol és így milyen túlélési technikák közül érdemes válogatnia.

Annyiban "városi" ez a túlélő blog, hogy itt nem a klasszikus, "kimegyünk az erdőbe, tüzet gyújtunk két bottal és bogarakat, gumókat eszünk" típusú túlélésre konentrálok, hanem egy, a civilizációtól kevésbé elrugaszkodott megközelítésre. Mert a legtöbben nem az erdőben kötünk ki, ha valami gond adódna, hanem legfeljebb az utcán találjuk magunkat.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.09. 21:32:57

Az én lakókörnyezetemben már volt egy mini kiürítés, amikor II. világháborús aknagránátokat találtak egy szupermarket építése közben.
Mondjuk ez könnyű eset volt, mert arra a kb. 10 órára el lehetett ugrani a legközelebbi bevásárlóközpontba, és sétálgatni a városban. :-)

átlátó 2012.09.09. 21:34:28

Nem tartom magam elveszettnek a természet lágy ölében, de nem értem itt a lényeget. Ha megismételnéd posztoló... ha irónia, az más... akkor én nem értem.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:34:31

@húsgombóc: Igen, pont ezeket a kérdéseket járom körbe, mindig van valami, amiről lehet dumálni. :)
Ha megnézed a korábbi cikkeket, ott már pedzegettem néhány témát, amire rákérdeztél. De persze még nagyon sok írnivaló van hátra.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:36:29

@csevely: Tévhit, hogy a fegyver mindenre választ ad, mert nem. Pont ott bukik el a dolog, hogy sok prepper egy kisebb fegyverarzenállal rendelkezik, így nem olyan egyszerű tőlük elvenni a babkonzervet. :)

átlátó 2012.09.09. 21:37:00

@átlátó: Jóvanmáértem... cunami volt Japánban.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:37:32

@Dr. Furia: Köszönöm a tippeket, majd még írok ezekkel kapcsolatban is.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:39:49

@kommenter: "Ha beüt a káosz, akkor fegyvert kell szerezni minden áron és minél hamarabb."

Persze, de nem egyszerűbb akkor beszerezni a fegyvert (és még ami kell), amikor még megteheted?

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:40:10

@eax_: Az amerikai polgárháború kicsit sem volt mese.

Bartush 2012.09.09. 21:40:50

@eax_: ezt nem akartam leírni, és tény, hogy nálunk ez valószínűbb. Ezért is értek egyet azzal, hogy pl élelmiszerrel felkészülni egy dolog, de a fegyver megléte fontos, persze azt használni is tudni kell...

@schwarcz bácsi: nagyon szép összefoglaló. Szerintem legtöbben a mentális részénél elbuknak.

Ahogy itt üldögélek a nappaliban, a kellemes környezetben (bár a gyerek abbahagyhatná a bömbölést), elgondolkodtam, hogy a még jól megtömött kamrával is mire mennék. Nem is tudom pontosan felmérni, hogy mi mennyi időre lenne elég, lenne-e elég önfegyelem, hogy kitartson, de mennyi időre is tartson ki.

Ha a blog szerzője tényleg komolyan szeretné ezt a témát taglalni, akkor érdemes lenne részletekbe menően átbeszélni Schwarcz bácsi által felvetett témákat, szakirodalommal, tapasztalt emberek élményeivel együtt. Egyébként egész fórumok szólnak a témáról több nyelven is, hihetetlen ötletekkel.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:43:37

Én azt hiszem hogy Biatorbágy felé menekülnék nagy sebességgel, fel a hegyekbe.

AutosVilli 2012.09.09. 21:45:04

@Martin Blake: Legálisan maximum ÍJ puska és társai szerezhetőekbe,én nem kockáztatnám a szabadságom,egy lőfegyver jogtalan birtoklásával.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:45:15

@Bartush: Így van. Mindenkinek a helyi adottságokat érdemes elsősorban figyelembevennie. Például:
- folyó mellett lakik: árvízveszély
- puszta közepén él: szélvihar
- ipari létesítmény van a közelben: veszélyes gázok, anyagok a levegőben, vízben stb.

Sok olyan élethelyzet adódhat, ami miatt néhány napra, esetleg hétre vagy még többre megváltozhat a világ körülöttünk. Aztán nagy valószínűséggel folytatódik tovább minden, de azt az időszakot is valahogy ki kell húzni.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:45:19

@Martin Blake: Na de,ők is csak alszanak valamikor.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:47:19

@AutosVilli: Ha én nagyon éhes vagyok,simán túlfutom a vaddisznót is.Pedig nőci vagyok.
Jut eszembe.
Intimbetéttel is fel kell pakolnom!:)

AutosVilli 2012.09.09. 21:47:30

Amúgy meg jó példa a közelmúltból a Kolontári események.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:47:55

Persze, ne is tároljatok elég élelmiszer és egyéb tartalékot, legalább kevesebb lesz a konkurrencia a rendeződésnél.
De ha már tároltok, kötelezően tanuljatok meg fegyverrel bánni. A magyar realitásokat tekintve inkább íjjal, az elég csendes, nagy hatótávú, gyorsan utántölthető és szabadon tartható.
Ha már gond lesz, csak aranyért szerzel fegyvert. Az van-e?
És ami a legfontosabb: nem egyedül prepperkedünk, hanem a legjobb barátokkal, akire rá mernéd bízni az életed.
Ha ilyen nincs, bajban vagy, mert valamikor aludni is kell...

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:49:39

@Egyasokkozul: Hát ezaz.Elaszol és én ellopom az összes aranyadat,konzervedet és fegyveredet is.És még örülj,ha nem vágtalak fejbe.D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:50:32

@Tíz:59: Igen, többféle megoldás létezik. Az alapvetőnek tekinthető felszerelés a BOB, melyről itt olvashatsz bővebben:
varositulelo.blog.hu/2012/02/06/bob_a_menekulozsak
Ezzel néhány napig kihúzhatod.

Az otthoni felhalmozás pedig egyéntől függ, a legtöbb prepper legfeljebb 3-6 hónapra elegendő mennyiséget halmoz fel, de az igazán menők a 3 évet célozzák be, míg az "ultimate" megoldás természetesen a teljes önellátás, a függetlenedés a külvilágtól. Szerencsére a legtöbb esetben néhány napnál vagy hétnél tovább valóban nem kell aggódni, mert újra beindul az élet addigra.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:52:57

@shwarcz bácsi: Idegen nyelv? Ha valaki globális válságban menekül, jobb, ha nem hagyja el a nyelvi szülőföldjét. Ha valaki anyanyelvi szinten beszéli a fogadóállam nyelvét, akkor talán érdemes, de egyébként kiugrik az akcentus az első sarkon és vége. A burgenlandi paraszt nem fog segíteni egy hochdeutschnak.
Lokális válság elől még lehet menekülni idegen országba, de ami előttünk van, az elől már nem.

Void Bunkoid 2012.09.09. 21:53:17

elnézést a nyelvtannáculásért, de ha még egyszer valaki azt mondja, hogy "átbeszélni", égjen a pokol tüzében. Átbeszélni a kerítés felett szoktak az emberek, amikor a szomszédjukkal társalognak. egymással dolgokat MEGBESZÉLNI szokás.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:53:58

A könyvek szerint,elég nagy káosz tud lenni egy ilyen esetben.(Golgota).Unalmas könyv az elején de érdemes elolvasni mert nagyon tanulságos.A lényeg az,hogy szerintem minden ilyen esetben a legnagyobb ellenség a másik ember.Ember embernek farkasa.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:54:04

@Dr. Furia: :-) Kedves vagy, de nekem vannak barátaim és nem kedves emberek, ha munkára kerül a sor.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:55:10

@Egyasokkozul: Miért?Mi van előttünk?Ne hagyj kétségek közt.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 21:56:48

@shwarcz bácsi: "Azért a témát nem ártana a kellő komolysággal, alapossággal és felkészültséggel megközeliteni.
Rengeteg hozzáférhető szakirodalom, és személyes történet van az internetet amiket nem árt elolvasni.
De ha valaki ilyen élményekre vágyik, beszélgessen el túlélőkkel.
Ezt ajánlanám a blog irójának is."

Köszönöm a gondolatokat. Egyébként ez a blog is ezt a célt szolgálja. Magyar nyelven alig találni a témában írást, így ezt az űrt szándékozom pótolni ezen a felületen. "Hagyományos" túlélési tippekkel meg tényleg tele a padlás, azzal kevésbé szeretnék foglalkozni.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 21:58:22

No én még egy gigantikus tanulságot leszűrtem a háborús témájú könyvekből,amit itt most megosztanék.

Ami biztos egy ilyen esetben az az,hogy megszűnnek az írott törvények.Egészen más típusú törvények lépnek életbe.
Továbbá maximálisan megszűnik a szociális érzékenység.
Soha nem szabad mások segítségére várni mert nincs segítség,mindenki saját magára koncentrál.
Ennyi.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:58:29

@Dr. Furia: Látod te is, ha nyitott szemmel jársz és nem csak a hivatalos média felszínét kapod.
Lesznek a kevesek és lesznek a fizikailag lemorzsolódók, nagyjából 1:1o arányban.

shwarcz bácsi 2012.09.09. 21:59:29

@Egyasokkozul: igen, idegennyelv. mondjuk ez alapvető egyébként is. ezen elcsodálkozni...
hidd el, nem árt. vannak olyan helyzetek amikor az életed múlik rajta. és az akcentus rohadtul nem számit, csak hogy ki tudd fejezni magad.
pl, nehogy agyonlőjenek tévedésből.

Bartush 2012.09.09. 22:00:25

@Martin Blake: gondolj bele miért nehéz városi környezetben az élelmiszer felhalmozás. Nekem még jó, van egy tárolóm a mélygarázsban, és van egy rendes kamrám. Most gondold végig, hány ismerősödnek van kamrája a konyha mellett? A legtöbb mostanában épülő házban nincs, nem is tudom, hozzánk hogy került. Ráadásul a legtöbben a gardróbot nem lennének hajlandóak kamrává alakítani. Nyilván egy kertesházban ez is más, kamra, padlás, pince, mind nagyon hasznos ilyenkor. Szóval amikor én élelmiszer felhalmozásra gondolok, akkor figyelembe kell venni, hogy hány négyzetmétert tudok megtölteni. Egyébként kb 1 hónapra lenne elegendő a jelenlegi készlet, de ehhez az is hozzátartozik, hogy az elmúlt 3-3,5 hónapot szinte végig külföldön töltöttük, ahogy tavasszal itt maradt a "raktár" úgy is maradt, nem pótoltam semmit.
Az élelmiszerek egy idő után megromlanak, azt se felejtsük el.

Több évre felkészülést ilyen körülmények közt nem tudok elképzelni, erre jelenleg példát csak egy amerikai barátunk ad, akinek farmja van és tényleg felkészült, élelmiszerrel, gyógyszerrel és főleg fegyverrel és tölténnyel, de náluk az automata fegyver is megengedett, szóval ott aztán jöhet a fosztogató.

Valaki írta az intimbetétet, nem vicc, most gondolj bele mi a fenét csinálnál ha kell és nincs. Ja és a wc papírt se felejtsük el (és az nem is romlik meg. :-)

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:00:46

@Dr. Furia: Közösség. Most és azonnal kezdjétek el építeni, ha még nincs, egyénnek nincs esélye.
Beszerzésre 3 fős férficsapat jár, egy utcát 1o-15 család véd és lát el.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:01:33

@Kara kán: Hasonló okok késztettek engem is arra, hogy ebbe vágjam a fejszémet. Nálunk gázszivárgás miatt kellett lelépni és csak késő estére mehettem haza. Ezt ráadásul kétszer is, két különböző lakóhelyemen...
Nem nagy kunszt, de ha csak másnap/harmadnap vagy még később mehettem volna vissza, akkor alaposan megszívom.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:03:55

@Egyasokkozul:

Nem hiszem hogy Amerikának érdeke egy európai konfliktus,a déli népek meg magukkal és környezetükkel vannak elfoglalva.
Tehát VH szerintem nem lesz.
Ami valószínűbb az a fosztogatások vagy pénz elértéktelenedése (lévén utóbbi már csak azért is logikus,mert olvastam kommenteket melyben azt feszegették hogy a kormány szándéka egyfajta elinflálás ami a gigantikus államadósságot illeti, tehát lehet alapja:),esetleg polgári engedetlenségek.
Ebben az országban Dózsa Gy óta nem is volt semmiféle népfelkelés,vagy legalább is nem volt komoly sem szervezett.
Szerintem legalább is.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:05:00

@shwarcz bácsi: Ez működött a II: vhban, de most már kétséges a hatása.
Nem idegen ellen kell készülni, hanem belső ellenség ellen.
Anyanyelvi szinten beszélőnek, aki születettként ismeri az adott kultúrát is, talán esélyes a beolvadás. Aki csak tankönyvből tanulta, annak az utóbbi konfliktusok tapasztalata alapján mindegy. Az etnikai vonal fog dönteni, nem a nyelvtudás a sorsról.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:06:03

@átlátó: Próbáld ki a következőt otthon:
- kapcsold ki az áramot
- zárd el a csapvizet
- a gázt
- és nem léphetsz ki a kerítés kapuján, mert tele van az utca zombikkal. :)

Hogy éreznéd magad egy hét múlva éhesen, szomjasan, büdösen, esetleg valami banális fertőzést összeszedve emiatt?
Ha mindezt megfejeljük még olyanokkal, hogy mondjuk januárt írunk, akkor emellett még meg is fagysz. :D

Bartush 2012.09.09. 22:07:18

@Egyasokkozul: "Lesznek a kevesek és lesznek a fizikailag lemorzsolódók, nagyjából 1:1o arányban." vagy ahogy egy barátom megfogalmazta lesznek bárányok, farkasok és juhászkutyák.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:07:23

@Martin Blake: Az Utolsó ember című filmet tényleg nem kellett volna megnézned.)
Kicsit paranoidnak tűnsz.D

moncayo 2012.09.09. 22:07:45

Látom, készülsz a 2013-as költségvetésre.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:09:45

@Bartush: Igen, ez a célom, hogy körbejárjam a témát, mivel magyar nyelven preppingről nemigen lehet olvasni. Aztán ahogy időm engedi, írom a cikkeket mindenféle témában, de a legfontosabb az, hogy elgondolkodtassam az embereket a dologról (ezért is írok általános témákról, hogy mindenkinek elültessem a bogarat a fülében).

Természetesen nem csak a spejz feltuningolása jelenti a túlélést, hanem ezer másik apróság is, amit itt megdumálhatunk egymással.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:09:56

@Dr. Furia: Nem kell ide népfelkelés, sem más érdeke.
Nézd meg, hogy élték túl a II. vht. 8o% paraszttól mindig volt mit elvennie vagy elcserélnie a 2o% városinak. Ha éhezett, akkoriban még a legtöbb embernek volt ismerete arról, mi az ehető és hogyan lehet megtermelni. Kinek van már ilyen ismerete a városhatáron belül, de akár még nagyobb falvakban is?
Mostanra a 1o% mezőgazdasági vállakozótól sincs mit elvenni már, közraktárakból megy a gabona importra.
Saccold meg, mi lesz, ha leáll a szállítás a tescóba.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:10:06

@Egyasokkozul: Én városban lakom,lift nincs,ide a betörők is lusták felmászni mert kilóg a belük mire felérnek.
Kb ez a helyzet.
Továbbá távcső nélkül is tökéletes a rálátás a környezetre.tehát stratégiailag is jó a hely.D
Hjaaa és közel vannak a budai hegyek,még futva is oda érek egy óra alatt.DD

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:11:56

@moncayo: Nem is értem minek,mikor 2012.12.21 és kampec lesz.
Vagy nem?)

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:12:08

@Dr. Furia: Jugoszláviában is voltak emeletes házak. Ha valaki úgy gondolta, neki ott fent biztonságosabb, rágyújtották a 4o milliméteressel.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:12:50

@AutosVilli: Kinek mi a kedves, azt választja. :)
Néhány prepper egész arzenált tart, mások (pl. én is) jóval szerényebben védekezünk, íjjal, vadászcsúzlival vagy egyszerűen egy baseballütővel. A lényeg, hogy inkább legyen valamim, mint semmim szükség esetén.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:13:12

@Egyasokkozul: Szarni a tescora.
Piacok mindig voltak,vannak és lesznek is,míg a világ világ.
Nincs az a helyzet törvény sem más,ami megszüntethetné a piacokat.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:13:57

@Egyasokkozul: Oké meggyőztél,beszerzek egy kötéllétrát.)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:15:19

@Dr. Furia: Vannak kisebb prepper közösségek, jellemzően pl. egy-egy utcában, akik csapatba verődnek zűr esetén. Ők felváltva alszanak, egy őrszem mindig figyel a többire. Persze ez már profi megoldás, de van, aki gondol rá.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:16:13

@Dr. Furia: Helyesen gondolod, lesz piac. A helyzetből adódóan viszont csak annak, aki elég értékálló csereeszközt tud felajánlani arra a 2 millió pestire jutó 3oo árusnak.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:16:47

@Martin Blake: Hát itt errefelé a sok nyugdíjassal nem tudom mit lehetne kezdeni,bár némelyik kimondottan veszélyes is tud lenni egy séta bottal is.)
Elég agresszívek ezek a mai idősek.)

Bartush 2012.09.09. 22:16:49

@Martin Blake: nagyszerű! Ami kimondottan érdekelne, az a víztiztítás, vízellátás megoldása problémás helyzet esetén. Elérhetőek nálunk is különböző víztisztító berendezések? ... tudom, nem kívánság műsor.
Amit eddig olvastam a témában, főleg angol nyelven volt, és nem magyar viszonylatokra. Jó lenne ha mi a magyar helyzetben gondolkodnánk, mert itt élünk, vlsz hogy itt is kerülünk bajba.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:17:15

@AutosVilli: Így van, Kolontár, Devecser remek példák a közelmúltból.

rohadjmegARCgeci 2012.09.09. 22:19:25

@Bartush: Összegyűjtöd az esővizet,majd átszűröd egy kis kavicson és már is kész az ivóvíz ásványi anyagokkal dúsítva.

prekker 2012.09.09. 22:20:14

@Dr. Furia:
Biztos emberből is lehet kolbászt csinálni.

Csomorkány 2012.09.09. 22:20:26

Mondjuk szerintem az optimális túlélő-közeg a falu. Városban túl sok az eszkimó és túl kevés a fóka, tanyán meg átvágják a torkodat oszt jóvan.

Tanulság, hogy városi túlélőknek max. 1 hétre érdemes berendezkedniük, mert ha annál nagyobb a gebasz, akkor rossz helyen laktak - így jártak. Amíg működött a világ, addig jó vót.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:22:31

@Bartush: Nem tudok mit hozzáfűzni, igazad van. :)
Ahogy haladok majd a cikkekkel a jövőben, úgy lesz egyre több részlet leírva, egyre mélyebben beleásva magam a dologba, de köszönöm a gondolatokat!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:23:58

@Egyasokkozul: Neked is ajánlanék egy korábbi posztot. Írtam egyet a témában, hogy egyedül vagy csoportban érdemes-e nekivágni az útnak:

varositulelo.blog.hu/2012/05/10/egyedul_vagy_csoportban

alien 2012.09.09. 22:24:17

@Dr. Furia: ja megehette volna a gyapotot :)

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:24:55

@Dr. Furia: A szalmonella és a campylobacter nekem ártana ebből a módszerből. Ha semmiféle tisztítód nincs, legalább 1o perc forralás után fogyasztható csak biztonságosan a kontrollálatlan víz.

Bartush 2012.09.09. 22:25:41

@Dr. Furia: ha esik, illetve ha elegendő esik a csapat minden tagjának. Mibe fogjuk fel? Miben tároljuk utána? Kavics sincs a zsebemben mindig. Persze kiindulásnak nem rossz, de finomítsuk, illetve más lehetőségek is vannak.

prekker 2012.09.09. 22:28:14

@Martin Blake:
Ez inkább paranoia, mint profi megoldás.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:31:17

@Martin Blake: Igen, de egyik sem jó megoldás.
Elég közeli információim vannak arról, mi működött a jugoszlávoknál, s az csak a közösség volt, egymást jól ismerő, harcviselt és fizikai megterheléstől nem tartó emberekkel és vezetővel.
A csoport nem közösség, csak problémaforrás, az egyedül vagy családban élő ember szabad préda.
És nem megyünk sehova, amíg nem rendeződnek a dolgok, mert minden hely foglalt. Ezért előzetesen kell felkészülni egy adott területen, amit biztonságosan lehet tartani.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:35:54

@Bartush: Május óta nem esett felénk számottevő csapadék, azt aztán foghattam volna.
A kutakból is eltűnt a víz, patakok kiapadtak.
Ekkor már kihívásosabb a vízhezjutás.
Esővizet felfogni ponyva, túlélőfólia kifeszítve és camelback egyénileg, kanna közösségileg.
Ha nincs pénz Katadynra, víztisztítás klórtablettával vagy 1o perc forralással, ezüst a tartályban elég jól tartósítja az állapotot.
A kavics, homok, szén és egyéb barkácsmegoldásokat a saját egészséged érdekében érdemes elfelejteni. Ezek csak az illúzióját adják a tiszta ivóvíznek.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:36:55

@prekker: Nem tudom, igazad lehet, mert miért ne? Mindenesetre az a fontos szerintem, hogy egyáltalán gondoltak a lehetőségre és ha neadjisten úgy hozná a sors, akkor már felkészülten várhassák az eseményt. Így pedig több eséllyel indulnak, mint azok, akik egyáltalán nem gondoltak erre az eshetőségre (tehát hogy kirabolhatják őket álmukban), és mondjuk az összes szomszéd potenciális fosztogatóvá válhat együttműködés helyett. Jobb ezeket előre tisztázni, szerintem.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 22:42:40

@Bartush: Kicsit gondban leszek a magyar lehetőségeket illetően, mert nem Magyarországon élek, de azért igyekszem majd valamilyen megoldást találni, ha valamilyen tárgyról, felszerelésről van szó, hogy hol lehet beszerezni stb.
Meg persze remélem, hogy majd a kommentelők is segítenek nekem tippekkel. :)

Amúgy igen, adós vagyok egy vízzel foglalkozó poszttal, jövő héten megpróbálok rá sort keríteni, mert tényleg alapvető dolog. Tárolásról már írtam egyet, itt:
varositulelo.blog.hu/2012/05/23/viz_tarolasa

ork1234 2012.09.09. 22:50:10

elolvatam és meg kell mondjam, hogy tömény sületlenség az egész.
1. halmozni minek? attól veszik el először és ha támad a horda egyedül szart sem érsz
2, víztisztítás, vadászat stb? ugyan már, 1000 emberből hány tud vadászni pl? nulla?
megmondom mi a megoldás, de csak azért, mert hátha tényleg beüt a krach és akkor majd jól gondoljátok át, amit most olvastok.
első: túlélés minden áron. ha kell, akkor tuszta kézzel megfojtani az ellent, szétverni a fejét egy csákánnyal stb. nincs akkor már morál, nincs semmi a korábbi életedből, csak a túlélés. minden ellenfél potenciálisan az életedre tör, nincs könyörület.
második: nem egyedül kell a tanyán disznókat tartani, mert akkor 1-2 napon belül véged. a megoldás a kisebb kommuna fenntartása. ez lehet akár az utca, ahol laksz, vagy pár szomszéd, esetleg kis falu stb. a lényeg, hogy össze kell fogni. legyen ember, aki őrködik, aki a zöldségekkel foglalkozik, aki felderíti a környéket (nem egyedül) stb, a lényeg, hogy ha többen vagytok, könnyebb a túlélés pl a kisebb rablóbandák ellen. csakis csapatban van esély a túlélésre. egy kivétel van, Rambo, neki nem kell :)

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:50:35

@prekker: Van ennél profibb szolgálat is, de civileket feltételezünk, gyerekekkel, nőkkel, öregekkel.
A férfiaknak is csak egy része volt operettkatona, operációs szabályokról fogalmuk sincs.
A több őrszem működik ilyen közegben is.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 22:52:54

@ork1234: A kis kommunát is etetni és itatni kell, egyik sem terem magától, ezért kellenek a tartalékok.

bucbuc 2012.09.09. 23:04:06

Srácok, Argentína, gazdasági összeomlás:

mitkereselitt.blogspot.hu/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html

Ez valódi, nem kitaláció hanem éles helyzet. Ha hirtelen valami miatt sehonnan sem lesz pénz a következő nyugdíjemelésre, akkor itt az első télen milliók fognak éhen halni meg persze a fosztogató bandák miatt. (PC vagy sem, ezek a cigányok.)

Ilyen tudással, mint amit a posztoló felsorolt sokat segíthet magán az ember.

Persze kihagyta a gyógyszereket meg a közösségépítést, mert ahol nagyobb csoport segít így magán az nagyobb biztonságban is van.

ork1234 2012.09.09. 23:06:14

@Egyasokkozul:

tartalékot majd a szomszéd halmoz, cserébe én megvédem az orkoktól :)
úgy lenne az igazi, ha mindenki értene valamihez, de ez elég esélytelen
és igen, csoporthoz már kell tartalék, de azt elvileg ők meg is tudják maguknak termelni a kertekben

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 23:10:31

@ork1234: Jól mondod, elvileg. Egy olyan aszályos évben, mint az idei, jobbára csak a tartalékra számíthat az ember.
Két csoportot említenék, mindkettő sikeres és gyarapodó: amish és mormon.
Nem véletlen, hogy mindkettőnél kötelező a tartalékok képzése.
A mormonok a legkeményebbek ebben.
rockcenter.nbcnews.com/_news/2012/08/22/13400307-mormons-stash-away-for-social-safety-net?lite

baliquez 2012.09.09. 23:13:46

1. A felsoroltak könnyen molyosodnak, zsizsikesednek. Szemeskukorica, szemesbúza, rozs + kéziőrlő, pelyhesítő. A kézimalom lehetőleg legyen akkus csavarhúzóval is hajtható.

2. Zsírban eltett és szárított hús, konzervek aljának-tetejének viasszal bevonása. Fagyasztás helyett vermelés krumpli-répa témára.

3. Fogaidat tartsad topon. Fogorvos, érzéstelenítő, antibiotikum a legnagyobb luxuscikkek, pláne ha mind kell és hamar.

4. Chilipaprika. Minél csípősebb annál jobb. Fertőtlenít, ízesít.

5. Tévedés, a csirkénél a kacsa jóval igénytelenebb, kevésbé hajlamos a betegségekre/parazitákra és több fajtájuk jobb tojó (!). Nem, nem szalmonellás a tojásuk.

6. Csúzli, teleszkópos peca.

7. Speckó szűrős kulacs, minden családtagnak, plusz egy halom lifestraw (más márkájú is lehet) csereberére. A tárolásnál is jobb ha konkrétan egy mocskos pocsolyából is tiszta vizet ihatsz.

8. Csúzli, fúvócső. Gyakoribb lőfegyverekhez a normálisan elkészített hangtompító rendkívül értékes cserealap, simán becserélhető fegyverre is meg lőszerre is. Megéri a súlyát aranyban.

9. Szerszámok és szögek. Ácsmesterséget érdemes átvenni kicsit.

10. Gázolaj és benzin hibrid üzemű generátor. Nem fogsz sem szélkerékből sem napelemből 220-at csiholni. Generátorból meg igen. Főzésre és világításra használj teamécseseket ha minden kötél szakad. Legyen pár kisebb rézedényed, jól vezeti és tartja a hőt.

11. Taiszabaki (kilépési ellépési mögékerülési technikák), súlypontkibillentési gyakorlatok, feszítő és leszorítótechnikák - Aikido. Kardio, tudj futni gyorsan és cikkcakkban, nehéz terepen is. Legjobb önvédelem ha nem vagy egyedül, több szem többet is lát.

12. Aranygyűrűk, csípőfogó. Kurblis led-zseblámpák. Nem hibrid vetőmagok. Lekvárok, pálinka, koton.

Ilyenek jutottak hirtelen eszembe. Egyébként jó a blog, a cikk kicsit felületes de a hozzászólások tetszenek.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:13:56

@ork1234: Nem kell rögtön végletekben gondolkodni, a rablóbandák portyázása már egy igen komoly társadalmi problémát feltételez (háborút, járványt stb.).

Valamennyi készlet felhalmozása viszont nagy segítség lehet a rablóbandáknál gyakrabban előforduló árvíznél, szélviharnál. Ha nincs áramszolgáltatás 2-3 napig, akkor egy nyári napon minden ételed megromolhat pillanatok alatt a hűtőben. Mit ennél aznap este? Elmennél a legközelebbi üzletbe és vennél, mondod. Oké, de mi van, ha az összes szomszédod is pont így gondolkodik és már csak egy kifosztott üzletbe érsz oda? Elmész a szomszédos településre és veszel ott, mondod. Rendben, de mi van, ha az áramhiány miatt a benzinkutak sem működnek és a tankod üresen kong?

Nem bunkózásból mondom ezeket, hanem hogy nem feltétlenül kell armageddonra gondolni ha túlélésről beszélünk. Sokkal banálisabb problémákkal néz szembe az ember, ha egy-egy ilyen apróságnak tűnő dologtól akár csak pár napig is megfosztják.

"1000 emberből hány tud vadászni pl? nulla?"

És mi lenne, ha te lennél az az egy, aki el tud ejteni egy állatot és így túlélni a 999 másikat? ;)

Másrészt meg a kisebb kommunát is fenn kell tartani, de ha nincs semmilyen tartalékod, akkor hogyan szándékozod őket addig etetni, amíg kikel az első vetés krumpli? :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:16:36

@bucbuc: Köszönöm, az argenton sztori nálam is olvasható, bár én három részre szedtem a könnyebb emészthetőség miatt, ill. a fegyverekkel nem foglalkozom annyira részletesen.
Az első két rész már fent van, jövő héten jön az utolsó:

varositulelo.blog.hu/2012/09/02/tulelni_az_argentin_allamcsodot

vidor 2012.09.09. 23:17:48

@ork1234:

1. Hát ha kiplakátolod a házadra, hogy három mázsa tartós élelmiszer, akkor tényleg nincs értelme.

2. Nem tudsz vadászni. (Én sem.) Mi köze ennek a víztisztításhoz?

Nem értem, hogy mivel vitatkozol, meg hogy egyáltalán mire reagálsz. Víztisztításra nem lehet ugyanakkora szükség csapatban, mint egyedül? Önvédelemre? Egészségügyi ismeretekre? Szerszámhasználatra? Vagy, ahogy írod, szükség esetén a nyers erőre?

A poszt címe "A legfontosabb túlélési TECHNIKÁK". Lehet arról beszélni, hogy ezek azok-e, vagy hogy mi hiányzik közülük. Te annyit tettél, hogy felsoroltál még kettőt. Ettől sületlenség az egész?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:21:03

@bucbuc: Mondjuk úgy, nem kihagytam, csak még nem jutott rá idő, hogy írjak arról is cikket. :)
Természetesen jó gondolat a megfelelő gyógyszerekből is elegendő készlettel rendelkezni, ez a cikk inkább a tudásra fókuszált, azaz hogy mit érdemes tudnia az embernek, mivel érdemes foglalkozni legalább egy kis ideig, hogy megismerje, megtapasztalja és később hasznát vegye annak a bizonyos tudásnak.

Ha mondjuk csinál egy egyhetes egészségügyi ismeretszerzést, akkor annak része lehet a megfelelő gyógyszerek, vitaminok, kenőcsök stb. kiválasztása is, ez tetszik!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:25:29

@baliquez: Hú, nagyon tetszik a kommented!
Egy kérdés: a viasszal bevont konzerv miért is jó? Rozsdásodás elkerülése végett talán?

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 23:27:12

@baliquez: 13. Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat.
A generátorról csak annyit, hogy egy kósza hurrikános időszakban a generátorokat lopják el először és azokat a házakat fosztják ki, ahol láthatóan van áram. Mert ott más is van.
Jól hangzik a 23o Volt, de ha gond van, a minimumra kell szorítani az energiafogyasztást is.

Az 1.eshez: csak tökéletesen záródó fémdobozban, fémhordóban szabad bármilyen táplálékot tárolni. Nem avasodik, nem molyosodik, patkány nem rágja ki. Kisebb kiszerelésre mylar zacskók, profiknak hosszú távú tartalékra oxigén abszorber.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 23:29:14

14. Égetett szesz, dohány. Alapvető csereeszközök, ezekért bármikor lehet szerezni valamit.

shwarcz bácsi 2012.09.09. 23:36:58

@Martin Blake: van néhány link, amit érdemes lehet megnézni, angolul.
ha küldesz egy email cimet, leirok pár gondolatot Neked, ami akár hasznos is lehet.
Jó a blog témája, végre valami aminek van tartalma.

www.ar15.com/content/manuals/FM21-76_SurvivalManual.pdf

www.amazon.ca/U-S-Navy-SEAL-Survival-Handbook/dp/1616085800

www.survivalebooks.com/survivalists.html

www.survivalgrounds.com/survival_guide.php

www.tacticalintelligence.net/USAF-Survival-Manual-644.pdf

shwarcz bácsi 2012.09.09. 23:42:42

@Egyasokkozul: Nézd, ezen vitatkozni felesleges.
az idegennyelv ismerete, alapvető dolog.

bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, akár egy külföldi nyaralás során is hogy az életed múlhat rajta.
a katonai állapot alatti előnyöket nem sorolom.
de egy természeti katasztrófa esetén pl...
ma pedig a globalizált világban, mindenki ellen kell készülni.

Majda 2012.09.09. 23:43:31

A városi életben valószínűbbek a "kissebb" helyzetek, mint pl a korábban említett gázcsőtörés, akna miatti kiürítés, stb. Ilyen helyzetben szerintem nagyon hasznos, ha a lényeges papírjaink egy mozdulattal leemelhetők a polcról, mert ha valami történik a lakással, ezeket nagyon nehéz lesz pótolni. (Gondolok itt iratok mellet pl orvosi leletekre, bizonyítványokra.)

Aztán kevésbé paranoiás :) embereknek is hasznos, ha átgondolját, esetleg el is készítiik a listát, hogy mit vinnének magukkal, ha van öt percük elhagyni a lakást és azokat hol is tartják. Akár át is lehet rendezni a dolgokat, hogy jobban egy helyen legyenek + beszerezni ezt-azt. Itt most nem a 3 havi túlélesre gondolok a világ vége után, hanem arra, hogyha a két órás kiürítésből két nap, netán egy hét lesz.

bucbuc 2012.09.09. 23:45:09

@Martin Blake: Az első igazán hasznos blog az indexen. :)

Biztos vagyok benne, hogy ezzel a címlappal még jónéhány embert megsegítesz.

Almandin 2012.09.09. 23:45:11

Az első ponthoz van egy kiegészítésem: olyan élelmiszereket érdemes nagyobb mennyiségben felhalmozni, ami akkor is fogyasztható és tápláló, ha nincs főzési lehetőség. Pl. főzelékkonzervek hidegen is ehetőek, csak az élvezeti értékük kisebb. Halkonzervek, zöldségkonzervek, löncshús a legjobbak. Liszttel, száraztésztával az ember nem tud mit kezdeni, ha épp nincs energiaszolgáltatás. Valamint egy-két hétre elegendő ásványvíz, más folyadék (gyümölcslé, UHT tej, sör) beszerzése is fontos. Az utolsón ne röhögjön senki, évekkel ezelőtt egy TV-műsorban láttam, hogy egy bajor város (talán München) lakói egy középkori éhínséget úgy éltek túl, hogy csak sört fogyasztottak hetekig. Mivel a sörben sok a tápanyag, el is hiszem a történetet.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:45:13

@shwarcz bácsi: Köszönöm neked is a tippeket, megnézem mindet!
Számos oldalt ismerek én is, ezekből merítek ötleteket, hogy meglegyen magyarul is ez a tudás és beszélgessünk róla mi, magyarok is. Itt elsősorban a preppingre szeretnék fókuszálni, tehát valamelyest válogatok a cikkek között, de mégegyszer köszönöm a tippet!

csipikeazóriástörpe 2012.09.09. 23:47:22

Túléléssel kapcsolatban olvassátok el:
Robert Merle:Malevil. (ez egy fiktív történet, kb a '70-es években játszódik, egy maroknyi ember története egy nukleáris(?) armageddon után).
Meglepően jó olvasmány, akár túlélési kézikönyvnek is beválna.

shwarcz bácsi 2012.09.09. 23:49:04

@Dr. Furia: sok nyugdijas túlélt olyan háborúkat, amikről hasznos tanácsokat tudna adni. hidd el.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:53:29

@Almandin: Igen, talán nem fogalmaztam tisztán, amikor "alapvető" élemiszerekre gondoltam. Tehát a mindenféle konzerven, befőttön stb.-n kívül olyan alapanyagok tárolása, amikkel feldobható az a konzerv, esetleg sütni, főzni lehet belőle stb., és könnyen tárolható.
Ha felkészülten várja az ember az energiaszolgáltatás kimaradását is, akkor valamilyen kempingfőzővel vagy hasonlóval éppen még főzni is tud. Esetleg a hátsó kertben, tüzet rakva. :)

baliquez 2012.09.09. 23:56:16

@Martin Blake: igen, átrozsdásodhat már fél-egy év alatt is az illesztéseknél.

shwarcz bácsi 2012.09.10. 00:01:47

@Majda: bizonyos országokban, erre az esetre van egy előre összekészitett hátizsák a szekrényben.

baliquez 2012.09.10. 00:04:30

@Egyasokkozul: a fémzáras fedelű műanyag cefréshordó (esővizes hordónak is hívják) is remek, a fémhordó rozsdásodik.

Lehet hogy fura a rozsdásodás ilyen komoly "beleszámítása" a dolgokba részemről, de vérmérgezést elsősorban rozsdás tárgyaktól lehet könnyen elkapni, így nem megengedhető hogy a motyó bármilyen része rozsdás legyen.

Almandin 2012.09.10. 00:14:05

@tundrazuzmo: Ezért nem szabad a legközelebbi hozzátartozóinkon kívül közölni, hogy élelmiszert halmoztunk fel.
Ezt egyébként elmondta az argentin államcsőd egy Fernando nevű túlélője, aki írt egy szösszenetet arról, hogyan lehet túlélni az ilyen helyzeteket. A neten kering több helyen (magyarul is olvasható), a Google-ban "argentin államcsőd" keresésre megtalálható.

Almandin 2012.09.10. 00:20:32

@Almandin: Most látom, ez a blog is foglalkozott vele, nagyszerű! Itt van:varositulelo.blog.hu/2012/09/09/tulelni_az_argentin_allamcsodot_ii_resz
Sok az okos tanács benne, bár én szó szerint nem alkalmaznám. Itt is leír argentin "barátunk" olyan eseteket, hogy emberrablásoknál legtöbbször ismerős (kolléga, szomszéd) a ludas. Tehát válsághelyzetben még jobban válogassuk meg a barátainkat!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 00:29:51

@Majda: Erre találták ki a BOB-ot (bug out bag), amiről nálam is olvashatsz itt:

varositulelo.blog.hu/2012/02/06/bob_a_menekulozsak

A katasztrófavédelem amerikai megfelelője kifejezetten ajánlja egy ilyen csomag összeállítását, hiszen ha futni kell, akkor még a "kéznél lévő" iratok és ezmegaz összeszedegetése is fontos percekbe telhet, amin akár az életünk múlhat. Szerintem jobb a békesség és egy kifejezetten erre használt hátizsákot félretenni a célra. Abban benne van minden, amivel néhány napot kihúzhat az ember és csak fel kell kapni szükség esetén, aztán huss! :)

Almandin 2012.09.10. 00:33:12

@Martin Blake: Alapjában véve nagyon jó tanácsokat adsz. Én ezt csak azért említettem, mert ez lehet, hogy sokaknak még nem jutott az eszébe.
Városban sajnos sok helyen nincs kert. Bizonyos lakástípusok esetén fel kell készülni akár több hét energia-és vízmentes időszakra. Panellakásban fűteni se tud ilyenkor az ember. Régi bérházaknál szerencsés esetben nem bontották el a lakásban a cserépkályhát. Ott azonban olyan probléma lehet, hogy a kémény jelenlegi állapota nem teszi lehetővé a használatát (közös képviselőnél, kéményseprőnél kell érdeklődni, használható-e, ha van esetleg valakinek).
Jó hír, hogy sok régi építésű lakásban még van cserépkályha. Ha valaki mostanában tervez lakásvételt, akkor ha van ilyenre pénze, nem árt, ha kályhás lakást vesz. Sokan sajnos csak divatjamúlt, bontandó "kacatot" látnak benne, de szerintem jobb kerülgetni, mert egy krízis esetén még jól jöhet (sőt, akkor is, ha nagyon felmegy a gáz ára).

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 00:41:50

@Almandin: Jó ötlet ez a gázos téma is, már gondolkodtam rajta az este folyamán.
Nemrég történt csak, hogy hajszálon múlott a magyar gázszolgáltatás teljes leállása az orosz fél miatt, talán mindannyian emlékszünk rá. Ha jól rémlik, néhány nagyfogyasztót így is le kellett kapcsolni, a lakosság éppen megúszta, amíg újra elkezdték pumpálni Magyarország felé a gázt.
Szerbiába, Szlovákiába viszont már a magyaroknak kellett exportálni a stratégiai készletből, mert náluk már lakóházak is fűtetlenül maradtak napokra, talán hetekre....

Na de majd újra elolvasom a sztorit aztán szerintem lesz is egy jó cikk ebből. Üzemanyag, tüzelőanyag, fűtési megoldások... Már csak időt kell találnom minderre. :D

rohadjmegARCgeci 2012.09.10. 00:44:47

@Bartush: Jó.Finomítsunk.Begyűjtöd az esővizet,átszűröd egy kis kavicsrétegen,felforralod lehűtöd és már is fogyasztható.

rohadjmegARCgeci 2012.09.10. 00:46:20

@Martin Blake: Tulajdonképpen azért minden hó vége kész túlélés sokunknál,nem?)

rohadjmegARCgeci 2012.09.10. 00:49:24

Elnézve ezt a blogot és a kommenteket, rá kell jönnöm,hogy az egész ország paranoid és készül a végső nagy háborúra.
Babkonzervekkel.)

Almandin 2012.09.10. 00:52:34

@bucbuc: A közösségépítés mai magyar körülmények közt nem menne (sajnos). Ilyen helyzetben, mint mások is megírták, a legjobb, ha az ember elsősorban magára, és a legközelebbi családtagjaira számít (feltéve, ha vannak neki, vagy nem több 100 km-re laknak, ami hazánkban gyakori).
Közösséget építeni pont azokkal lehetne, akik a legveszélyesebbek (szomszédok, kollégák) az ilyen szituációkban.
Az ókorban, középkorban jól működött a közösségépítés, de egy mai, majdnem atomizált, közönyös társadalomban nem menne. De lehet, hogy a káosz első néhány éve után az emberek elkezdenének szervezkedni. Kigyógyulnának a 21. századi önzésből, ami ma egyre inkább eluralja a társadalmat.

Almandin 2012.09.10. 00:57:50

@Martin Blake: Nálam pl. a szobai gázkonvektor egy ideje nem működik, még nem javíttattam meg. Van néhány több évtizedes hősugárzóm, évek óta azzal/azokkal fűtöm a szobámat. Örököltem őket, és jól elvagyok velük. Nem drágább a fűtés, mintha gázzal csinálnám.
Távfűtéses lakásban élőknek is tudom javasolni, hogy szerezzenek be egy-két hősugárzót, mert akkor is jól jön, ha a fűtési szezon előtt-után nagyobb lehűlés jön. Még csak háború vagy államcsőd se kell a használatához. Szerencsére távfűtéses lakásban sose éltem, de hülyét is kapnék tőle. Egyrészt utálom a túlfűtést, másrészt gyakran felesleges az egész lakást teljesen felfűteni, éjszaka nem tudok aludni, ha megy a fűtés, stb... A számla kézhezkapásáról nem is beszélve.

Almandin 2012.09.10. 01:13:36

@Martin Blake: Ami nekem a legtöbb fejtörést okozza, hogy városi emeletes házakban a vécézést hogyan lehet megoldani víz híján. Hiszen a WC-t le kell öblíteni, mert ha nem, egy-két órán belül elviselhetetlen bűz fog terjengeni, a fertőzésveszélyről nem is beszélve. Rossz közbiztonság esetén pedig nem célszerű dologvégzés céljából elhagyni a valamivel biztonságosabb lakást. Ötletek?

elfmage 2012.09.10. 01:23:36

@baliquez:

Ezzel a kacsa dologgal megfogtál.
Nem találtam forrást arra hogy jobb tojó lenne a kacsa a tyúknál, illetve a kacsa és liba tojásokat 10 perces főzésre írják elő a konyhában a szalmonella veszélyességük miatt (80%-os arányban az).

A Némakacsa egyébként jó ötlet egy baromfiudvarban mert igénytelen, és pl kevés fajok egyike amelyik megeszi a csigákat is.
Összességében viszont csak hús hasznosítást látok bennük.

elfmage 2012.09.10. 01:24:51

@Almandin:

Amíg nem volt angolwc addig hogy oldották meg ezt a középkorban pl?
Mire való az ablak? :D

Mondjuk járványok lesznek tőle az biztos...

elfmage 2012.09.10. 01:28:12

@Martin Blake:

Akkor már egyszerűbb lefesteni nem? :)

Viaszolás hogyan van kivitelezve?
Felolvasztott viaszba mártod, vagy csak rácsurgatva? Esetleg csak az illesztések bemártása?

Azért a konzerv átrozsdásodás nem egy gyakori dolog szerintem, persze kérdés hogy hány évre készletezel.

Almandin 2012.09.10. 01:29:14

@elfmage: Én is erre gondoltam, hogy szükségből a középkori módi visszahozható (ablakon való kiöntés).
Igen ám, de akinek gangra, vagy szűk közös udvarra néz az ablaka, ezt se tudja könnyedén megoldani.
Nem is olyan rég (50-100 éve) még pottyantós budiba csinált a többség. Sajnos ezeket felszámolták a csatornázással. Akkor az volt a módi, hogy nappal a budira jártak, éjjelre meg éjjeliedényt használtak, amit reggel ürítettek.

Almandin 2012.09.10. 01:35:06

@elfmage: A kajafelhalmozásnak egyébként van egy másik veszélye is: volt már rá példa a történelemben, hogy krízishelyzet esetén a kormány megtiltja az élelmiszer-felhalmozást, bűncselekménnyé nyilvánítja az élelmiszer-rejtegetést. Ilyenkor simán agyon is lőhetik az embert, ha kiderül, kaját rejteget (ez most jutott az eszembe).

Pénz nélkül 2012.09.10. 07:44:54

Szia! Oszd meg a blogjaidat légyszi a mudizz.com/blog oldalon is, hogy még többen olvassák! Be tudsz lépni a Facebook, vagy a Google azonosítóddal, és csak be kell másolni az URL-t! Köszi!

Tájfájter 2012.09.10. 07:56:43

+ Pokróc, meleg ruházat/nagy strapabírású munkaruhák, katonaruhák.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.09.10. 08:02:24

:0
egész jó poszt
fura, hogy ilyen is index címlapra kerülhet, amikor nincs benne se az "orbán a hibás", se a "tudomány sosem téved" vezényszó

a víz valóban a legfontosabb lenne
valaki mondta nekem, hogy van olyan hordozható, kézi pumpás, svájci, katonai szerkezet, ami kerámiaszűrőn pumpálja át a vizet. annyira kis méretűn, hogy még a virusokat is kiszűri.
cirka 70-80e Ft-ért...
én nem találtam meg a neten sem, de ezek szerint ez megoldható

természetesen egy ilyen világvége után, se az árammal működő, se a cserélhető szűrőbetétes eszközök nem érnek semmit, hiszen nincs hozzájuk utánpótlás

A gépek másképp is kérdésesek.
Még ha lenne hozzá erőforrás (olaj ugye nincs) Tesla féle ingyen energia gép, atlantiszi kristályenergia, vagy más passzív áramtermelő berendezés, az agya, akkor is nagyon érzékeny egy ilyen szerkezetnek.
A mikroprocesszorokat egy erős napkitörés/víz hazavágja, akkor pedig semmit nem érnek.

A kaján kívül (termelés) a lakhatás is fontos, passzív szalmaház
youtu.be/72YD5dzaBAc
vagy jurta
youtu.be/Iqqg5siIxgM
képében.

Közlekedéshez is kellene valamilyen saját erővel működő szerkezet. Egy strapabíró, terepbicikli... de hogy abból is melyik az igazán jó...

szóval sok mindenre kellene gondolni, egy ilyen világvége után, nemcsak puszta fotelban henyélés az élet
aki szeret mozogni, vagy természetben lenni, szereti a természetet, az előnyben van

B megoldás lehet, egy hirtelen, hatalmas spirituális fejlődés.
Akkor elérhetővé válik a fényevés, nem szükséges ételt magadhoz venni, ellát a prána
ez azért is jobb, mert ha békében vagy magaddal, istennel, és a világgal, nem csípnek agyon a bogarak sem, amik a természetben kikészítenek
...sőt... az erőszakos emberek is elkerülnek/esélytelenek

szóval ez utóbbi lenne a legjobb, de ez talán még nehezebb, mint az első... dehát ezért vagyunk itt

KenSentMe 2012.09.10. 09:06:59

@Dr. Furia: "Attól, hogy paranoiás vagy, még lehet, hogy tényleg üldöznek."

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:11:16

@Almandin: Ezzel is adtál egy jó ötletet, majd lesz egy cikk belőle, mert fontos lehet. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:14:38

@Almandin: Ezért érdemes még a krízishelyzet előtt elkezdeni felkészülni. Tulajdonképpen erről szól az egész prepping, azaz a preparedness /felkészültség/, hogy még azelőtt gondolkodjon az ember megoldásokon, mielőtt megtörténne a baj.

kewcheg 2012.09.10. 09:19:08

Itteni írásokat olvasva meg vagyok döbbenve magamon hogy még nem készültem fel a túlélésre.
Ma el is kergetem az összes szomszédomat, mert hiába vagyok jóba velük, adott esetben ember embernek farkasa lesz. Le kell túratni még a házaikat is, hogy jól belátható legyen a környék, valamint a házak törmelékeibők minden oldalról erődszerű falat kell emelni.
El kell kergetnem közeli hozzátartozóimat is, mert meber az embernek farkasa és eleszik előlem az élelmet. Természetesen rengeteg élelmiszert halmozok fel, később ha pedig beüt a káosz szisztematikusan lopom mindenhol a kaját, de nem magamnak halmozom fel, hanem megsemmisítem hogy másnak ne legyen, így előnyhöz jutok a túlélésben.
Amikor pedig már nem lesz törvény, hát isten irgalmazzon mindennek és mindenkinek.

Szóval tisztelt kommentelők, ilyen hörcsögszerű képződmények akarunk lenni?....

bucbuc 2012.09.10. 09:19:44

@Almandin: Az összefogás a másik érdeke is. Sokkal, de sokkal hatékonyabb közösen. Elhiszem, hogy ahol te élsz, nincs ilyen, ezen vagy tudsz változtatni, vagy nem.

bucbuc 2012.09.10. 09:20:45

@Almandin: Mert az áramszolgáltatás az stabil marad? :)

2012.09.10. 09:20:53

Nézzétek meg a Jericho-t, pont erről szól és nagyon jó sorozat!

átlátó 2012.09.10. 09:29:46

@Martin Blake: Eddig nem akartam eljutni, de jól van öcsém, ha te jössz elém... :) koboldokkal e nem e lehetne e?
Jobban menne az idő. :) Meg a fénynek az evése akkor még szóba se jött, pedig jöhetne.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 09:30:57

@Kara kán: nem már...natGeo...A múltkor láttam egy "túlélő" csajt, 6 óra alatt gyalogolt 10 kilométert és mire elér a 20 kilométerre lévő depóhoz, már feláldozta volna magát az első fosztogató bandának. Röhejes, szánalmas, nevetséges.

polly graph 2012.09.10. 09:33:52

Ha másoknak használható tanácsokat adsz, azzal nem csökkented a saját túlélési esélyeidet?

Egyébként a National Geographic-en is van egy sorozat túlélési technikákról és megszállottakról, akiknek a teljes élete arról szól, hogy készülnek egy esetleges katasztrófára.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:37:18

@átlátó: :)

De, már szóba jött a fényevés is, ki mit preferál. Én maradok a babkonzervnél. :D

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 09:41:29

@Egyasokkozul: "Közösség. Most és azonnal kezdjétek el építeni, ha még nincs, egyénnek nincs esélye.
Beszerzésre 3 fős férficsapat jár, egy utcát 1o-15 család véd és lát el." Cö-cö-cö. SOHA. Egy csapatnak soha nem lesz akkora esélye a túlélésre mint egy jól felkészült egyénnek. Minél többen vannak, annál több a rizikófaktor. Csak gondolj bele, ha menekülni kell, és valakit hátra kellene hagyni, azzal fog elmenni az idő, hogy én márpedig így nem, meg úgy nem, és addig jónapot. Rejtekhely, közlekedési eszköz, élelem, egy embernek könnyebb vagy 35-40-nek?Ja, ha többen vannak persze később lesz miből válogatni...A háborúkban is azért élte túl sokkal több egyén, mint csoport.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:51:46

@polly graph: Természetesen van egy csoportja a preppereknek, akik egészen szélsőségesen készülnek és tényleg minden percben azt várják, hogy jöjjön az a bizonyos végső katasztrófa. Én nem ilyen típus vagyok, de abba a csoportba sem szeretnék tartozni, akik étlen-szomjan kóborolnak, amíg rájuk nem talál valaki, mert mondjuk az árvíz elvitte a házukat (ami jóval gyakoribb, mint "Az ítéletnap").

Aki akar, az készüljön arra, mert megteheti, az ő élete. A többségnek viszont jól jöhetnek ötletek arra az esetre, ha mondjuk világháborús bomba, víz/gázcsőtörés vagy szélvihar, árvíz, hó miatt szorult helyzetbe kerülnek és magukra kell hagyatkozni étel, ital stb. tekintetében.

Magyarországon is minden télen akad település, ami akár elzáródhat a külvilágtól a hó miatt, szinte hetene kell kiüríteni több-kevesebb időre utcákat régi bombák miatt, az árvíz, belvíz is gyakori probléma, de ott van Kolontár, Devecser esete is... Rengeteg olyan "apró" történés van, ami kizökkenti az átlag városlakót a komfortzónájából és - jobb híján - másokra kell hagyatkoznia, különben szomjanhalna napokon belül. Vagy elkezdhet felkészülni, hogy legalább azt a pár napot kibírja, amíg valószínűsíthetően megérkezik a segítség.

Hogy csökkentem-e a saját esélyeimet? Nem tudom, én próbálok kevésbé szélsőséges esetekre készülni. Volt kétszer gázszivárgás miatti kitelepítésem, egyszer a víz vált ihatatlanná napokra... Én elsősorban ezekre próbálok fókuszálni és ötleteket adni a túléléséhez. Ha pedig másoknak is rendelkezésére áll az a néhány napi élelem, víz, felszerelés, ami kellhet, akkor viszont éppenhogy megnövelem a saját esélyeimet is. Más kérdés egy súlyosabb történés, polgárháború, járvány stb., de azt hiszem ott olyan szabályok íródnak amúgyis, amit legtöbbünk még sosem élt meg, így felkészülni is nehezebb rá. De beszélgetni lehet arról is, ezért van ez a blog. :)

Kono 2012.09.10. 09:52:06

Érdekes poszt.

Ugyanakkor figyelmen kívül hagy egy igen fontos dolgot. De ha elárulom, meg kell öljelek.

Ennek fényében mégiscsak elmondom: érdemes elraktározni kuriózumnak számító cikkeket is, ami sokat segíthet egy-egy szívesség elintézésében.
Ilyen időkben egy jobb whisky, vagy egy szivar, vagy csak sima dohánypapír és dohány hatalmas dolgokra képes. Ezért érdemes cigit venni annak is, aki nem dohányzik. Egyébként, aki túlélő akar lenni, az szokjon le a cigiről! :)

Kono 2012.09.10. 09:56:13

@Dr_utcai_arcos: Gondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy egy munkatárborban, vagy börtönben is rögtön bandákra szakadnak és nem egyénenként próbálnak túlélni?
Egy ilyen ereje és védelme gyakran visszatartó erő. Már megtámadni sem mernek, ha tudják, kihez tartozol.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 09:56:22

@Dr_utcai_arcos: Egy korábbi cikkemben már írtam erről, akkor olvastam egy tanulmányt a témáról, amiben 80-20% arányban a csoport javára dőlt el a túlélési ráta. Tehát statisztikailag ritkább a magányos hős happy endje.

Itt olvashatod amúgy:
varositulelo.blog.hu/2012/05/10/egyedul_vagy_csoportban

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 10:01:05

@Kono: Igen, először beleírtam a cikkbe, hogy "Szokj le!", de aztán inkább kivettem. :D

Érdekes dolog ez a cserebere, olvastam olyan ellenvéleményt, hogy minek raktározni whiskyt, dohányt, ha prepperként úgyis mindene megvan az embernek és elvileg minden lényeges dologra gondolt, nem fog hiányt szenvedni semmiben? De ugye ott van az emberi faktor, hogy mindannyian hibázunk és felejtünk, még a legjobb preppernek is szüksége lehet valamilyen extra felszerelésre baj esetén. Szerintem is jobb, ha van valamilyen cserére alkalmas, nélkülözhető tárgy, legyen az egy aranygyűrű vagy egy jobb kubai szivar - élelmiszerre, vízre stb.-re ezeket mindig el lehet cserélni.

dez01 2012.09.10. 10:03:40

Az elmélet szerint 2 hét kajatartalék kell - és az is azért, hogy amikor kitöl a balhé, akkor neked ne a kajaszerzésen kellen ügyködni, hanem a többek előtt járva már a menekülést/ egyéb szükséges melót végezhesd, ezáltal helyzeti előnyt szerezve.

Én szoktam azon gondolkodni, hogy a falut (Biatorbágy) be tudnánk-e védeni szükség esetén. Szerencsére elég jók az adottségok, szinte minden oldalról van valami természetes vagy mesterséges terepakadály, kevés sáncot kellene építeni....

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 10:07:45

@Kono: az egy zárt közösség, egy börtönben rá vagy kényszerítve, a szabadban nem.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 10:09:05

@Martin Blake: igen, később megtaláltam, kíváncsi lennék rá, ki készítette a statisztikát. Nekem ez elég összecsapottnak tűnik, 20-80? Kizárt.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 10:11:01

@Martin Blake: pont amiatt amit feltételez, hogy van a csapatban orvos, mérnök, ács, szakács, katona.Ja, ezek elég életszerűen csapódnak az "átlag" életben is egymáshoz :). És akkor egy idő után elérkezünk, a :nekem több kaja, pihenés, hely kell mert: xxxx. (Orvos vagyok, katona vagyok, stb.)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.09.10. 10:20:41

Jó ég. Egyébként tévhit, hogy a rozsdától vérmérgezés. A tyúk a legjobb tojó, errõl ne is legyen vita. Ami pedig az erõszakos emberek általi elkerülést illeti...ha rendben vagy magaddal õk majd nem lesznek éhesek vagy mi?! Áh. A téma maga jó, pár hasznos, tapasztalati tanács is van, de még mindig túl sokan teszik bele magukat, önérzetüket, szubjektivitásukat. Rengetegen igen távol kerültek a valóságtól és helyzet esetén csak az összeomlás lenne. Arany középutat érdemes megtalálni bármilyen esetben emberség és erõszak között. Fõleg, hogy megannyian utóbbi fékevesztett mivoltának, indokolatlan mértékû alkalmazásának legitimációját látják egy ilyen túlélési szituációban. Elkeserítek mindenkit: a megfelelõ disztingválóképesség, az ész, az embernekmaradás, helyes helyzetfelismerés, emberismeret, önismeret itt sem nélkülözhetõ. Mindezek mellett, ha kell, szemrebbenés nélkül ölni, úgy, hogy ne zuhanj meg tõle. Állattá válni könnyû. Emberként túlélés és emberség szempontjából is helyes és hasznos döntéseket hozni már nagyobb kihívás. Aki csak az erõszakhoz ért nem jó stratéga; könnyen lehet, hogy egy késõbbi szövetségesét vagy megmentõjét nyírja ki a nagy okossága tudatában. Kell errõl is beszélni, mert a legtöbben csak erre várnak; kisebb katasztrófa, jöhet a félreértelmezés, az agybajos Rambóskodás, lsd ork.

odeon 2012.09.10. 10:21:22

Fontos a hírszerzés, mert ezzel indul minden.
Az első hír az lesz, hogy egy kicsit késnek a nyugdíjak kifizetésével. A második az lesz, hogy késnek a közalkalmazotti bérek kifizetésével ( ekkor már a nyugdíj el is marad).
Na ha ekkorra nem vagy felkészülve akkor elkéstél, mert ilyenkor már megrohanják a bankokat.
A kormány ( bármelyik) ilyenkor elrendeli a bankzárlatot. Aztán Argentína.
A határokat lezárják ( kívülről) illetve csak a megfelelő anyagi lehetőségeket bizonyítókat engedik ki. ( Ukrajnába is)
Aki meg belül marad azoknak lesz szükségük a túlélő technikára.
Megjegyzem legfontosabb a lőfegyver.
El kell végezni egy vadászvizsgát és már vehetsz is.
Aztán évente kifizetsz a fenntartására ( állami vadászjegy) 16.000,-Ft összeget és már nagyjából biztosított is lesz a túlélésed, feltéve ha te lősz előbb.

prekker 2012.09.10. 10:38:52

@odeon:
Ennek a blognak egy másik bejegyzésében pont ez került szóba: Mikor kezdjük el a túlélő üzemmódot?
varositulelo.blog.hu/2012/05/10/egyedul_vagy_csoportban#more4500855

"Szerintem nem kérdés, hogy csoportban.
MI beszéltünk erről a problémáról, úgyahogy "készülünk" is erre, de pl nem alszunk felváltva, hogy tudjunk őrködni:)
Ellenben van lista (nem a vinyon vagy pendrajvon, hanem kinyomtatva) a közeli élelmiszer, fegyver és gyógyszer lerakatokról. Mert ha beüt a krach, a net megy el először.
Apropó, egy örök kérdés nálunk: mikor (milyen jelre, hatásra, eseményre) kapcsoljunk túlélő üzemmódba?
Mert ha túlreagáljuk és idő előtt megyünk be zárás után a patikába, lecsuknak és tök felesleges volt az egész. Akkor is felesleges, ha az események ugyan már egyértelműek, de te hamarabb "mész" a dolgokért, mert akkor a lehető legrosszabb, hogy a menekülés helyett egy sitten rohadsz.
Az sem jó, ha várunk és az adott lerakatot már valaki előttünk kiürítette.
No, ti mikor indulnátok el?"

LallyPop 2012.09.10. 11:04:39

Benzin kell meg dízel meg petró, semmi más. Olyan nem vót még hogy odébb ne lett vóna jaó.

jooasszony 2012.09.10. 11:10:42

Elolvastam az írást , és az elején nevetgéltem... most? ...ilyenekkel foglalkozni? ,,, és eszembejutott nagymamám aki mindig vásárolt lisztet, olajat, sót és a lakótelepi lakásában a leglehetetlenebb heíyeken okozott "elolajosodást" amikor véletlenül az üvegek eltörtek a ruhásszekrényben stb....

Továbbolvasva azonban világosodott a fejem, hogy bármilyen elképzelhetetlen, de a napi jeleket figyelve (bár jelenleg szerintem nagyon alacsony a valószínűsége ) igenis, jöhetnek "keményidők",...és a preppingelés nagyon ésszerűnek tűnik.

Ne legyenek azonban illúzióink... az átlagembernek nagy vész esetén nincs sok esélye a túlélésre - bármilyen felkészülten is várja azt.

A nagy bajban a legnagyobb eséllyel azok menekülnek meg, akik a tömegek és a pánik előtt időben értesülnek...a leghatékonyabb túlélési előkészületeket akkor tehetjük, ha azt biztosítod, hogy az infot - az ésszerű szükséges válaszlépések előtt i- dőben be tudod szerezni.

mandro 2012.09.10. 11:36:40

Én elsőként cigánynak álcáznám magamat...:)

Környezettudatos 2012.09.10. 11:46:01

@Martin Blake: Levegőtől elzárja. Zsír is jó. Az oxidáció miatt romlanak meg az ételek nagyrészt.

Nekem van veteményem, nem veszek zöldséget soha, télre is van eltéve, ami eltehető. Van agregátor, sajnos benzint nem érdemes nagyon tartalékolni, mert meglepő módon megromlik. Ilyen a modern adalékolt benzin, ezért az enyém diesel motorral megy, azt lehet hajtani használt étolajjal is. Fegyver...hát, nem nyilatkozom. :)

mocorgi 2012.09.10. 12:19:45

Végre egy érdekes blog az indexen.

Az összeomlás szerintem elkerülhetetlen, legfeljebb az ideje és a mérete kérdéses. A jelenlegi életnívó nagyon sok ok miatt is fenntarthatatlan. Csak reménykedem, hogy lassan fogunk összecsuklani és belecsúszni a nyomorba, de sajnos a helyzetben egy gyors és violens zuhanás is benne van.

Ivóvíz: Katadyn Combi Plus. Az amerikai hadsereg is ezt használja. 50e körül volt az ára amikor vettem. Most 70-80 körül lehet. Érdemes hozzá aktív szén szűrőt is venni tartalékba. Akkor (2010) nem lehetett kapni, úgy hozatta be a Tengerszem.

Szerintem városban reménytelen a túlélés. Persze matematikailag lehetséges, de annyira kiszámíthatatlan tényezőkkel kellhet szembe nézni, hogy szinte elhanyagolható.

Pl: Ha nincs áram, leáll a vízszolgáltatás és a csatorna is. Az átemelő szivattyúk nem dolgoznak, az alacsonyabb területeken kiönt a szennyvíz (A WC-ket le kell dugózni). A második héttől kezdődően megkezdődnek a járványok (szemét, patkányok, egerek). A karhatalom hiánya miatt fellángolnak a fosztogatások, stb.

Kis, életképes, önellátó, lehetőség szerint nagyobb városoktól 25-30km-re fekvő települések jöhetnek számba. Szerintem 1000-2000 lakos között. A kisebb helyben lakó közösségek közösségek nem tudják megvédeni magukat és a javaikat, a vándorlóak pedig túlságosan sebezhetőek.

Legalább annyit érdemes tudni, hogy merre veszi az ember az irányt, ha kitör a buli. Akkor már késő lesz keresgélni.

Eddig még nem említette senki a tudást. Könyvek kellenek, vagy számítógépen pdf-es dokumentumok. (persze energiaforrást biztosítani kell). Minden olyan irodalmat gyűjtök, ami egy ilyen helyzetben használható lehet: barkácsolás, mezőgazdaság, gyógynövények, stb.

LallyPop 2012.09.10. 12:27:12

@mocorgi: beteg ember vagy. Én abból lettem milliomos hogy túlélőcuccot adtam el a hülyéknek. Igy biztosítom a túlélésem....:)))

bucbuc 2012.09.10. 12:28:20

@odeon: Nyugi a nyugdíjakat hagyják a végére.

Te hol élsz? Most hogy mindent csökkentenek még mindig stabil a nyugdíjemelés. Az imf-el is emiatt nem állapodnak meg, a gazdaságilag racionális lépés a politikai öngyilkosság lenne.
Ez egy ilyen öngyilkos rendszer, ahol az eltartottak határozzák meg a dolgok menetét.
Ezért tartunk a csőd felé.

bucbuc 2012.09.10. 12:29:26

@odeon: Vadászvizsgával vehetsz legálisan félautomata pisztolyt esetleg smg-t? :)

Mert ide a kellesz.

dez01 2012.09.10. 12:31:54

@Ándi bácsi: Jó ötlet:) Én is ilyesmin gondolkodom:)

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 12:37:53

@Dr P(r)epper: óbazdmeg,másnak is eszébe jutott...aztakurva, szerintem 1960 után minden filmet égessünk el, mert ami azután készült, az már egyszer másnak is eszébe jutott. Nyomorék.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 12:41:41

@jooasszony: "A nagy bajban a legnagyobb eséllyel azok menekülnek meg, akik a tömegek és a pánik előtt időben értesülnek...a leghatékonyabb túlélési előkészületeket akkor tehetjük, ha azt biztosítod, hogy az infot - az ésszerű szükséges válaszlépések előtt i- dőben be tudod szerezni."Á, egy fenét, azok fognak megmenekülni, amire már többen utaltak, akiknél először fog lefoszlani a cukormázas civilázáltság. Lehetsz te fasza gyerek és elsőként érsz a boltba,patikába, bankba stb, ha az első sarkon valaki gondolkodás nélkül elvágja a torkod :(. Lásd már említett birka, farkas, juhászkutya.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 12:45:01

@Dr_utcai_arcos: Van némi különbség egy fotelrambó fantáziái és a jugoszláv túlélők nem is régi tapasztalatai között. A család és a nagyon szoros baráti közösség túlél. Mindenki más megy a levesbe.
Amit én írok, az tapasztalat.
A tied álomkép.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 12:55:11

@baliquez: Csak fémhordókban tárolok és nem látom nyomát rozsdának. A PE hordón a rágcsálók úgy rágják át magukat, mint a vajon és azok fognak először elszaporodni.
aprod.hu/hirdetes/elado-200-l-es-femhordo-IDtZPx.html

Dr P(r)epper 2012.09.10. 12:55:52

@Dr_utcai_arcos: Menjél és igyál még egy felest, aztán olvasd át a linkelt blogot figyelmesebben!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:02:54

@Dr P(r)epper: Megkérhetnélek, hogy fejezd be ezt a stílust itt? Ez nem a te blogod, én pedig nem vagyok vevő az értelmetlen személyeskedésre.
Mint írtam neked privátban, a blogodra pár napja bukkantam (az argentin csőddel kapcsolatos cikket kerestem, amit még valamikor régebben olvastam). Nagyjából ennyi volt a kapcsolatom vele, az IP címem fix, megnézheted a paneleden melyik oldalt hányszor töltöttem le - és meg fogsz lepődni.
A továbbiakban erre nem szeretnék több szót pazarolni.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 13:03:21

@shwarcz bácsi: Nem vitatkozom, jó tudni idegen nyelveket, de két teljesen más élethelyzetről beszélünk.
A hétköznapi életben eligazodni, mint túrista vagy összeomláskor életben maradni két különböző dolog. Én már biztosan nem fogom megtanulni az összes környező állam nyelvét és dialektusait.
Egyébként szerinted melyik hutut érdekelte, hogy a tuszi beszéli-e a nyelvét? Melyik vajdasági magyart védte meg a jugoszláv nyelv?
Ha irtásra kerül a sor, a nyelvtudás csak arra jó, hogy több nyelven könyöröghess feleslegesen.

magyar bucó 2012.09.10. 13:04:49

Ha nem én vagyok az egyetlen túlélő, akkor fegyver + sok-sok lőszer kell.
Azzal mindent meg lehet szerezni. Anélkül meg bármit készletezhetek, elveszik tőlem.

bucbuc 2012.09.10. 13:13:48

@magyar bucó: Attól még készletezhetsz. :)

Dr P(r)epper 2012.09.10. 13:23:50

Ha elfogadtok egy tanácsot -és ezt tényleg a legnagyobb jóindulattal mondom- én ezt a fegyverkezés témát nem erőltetném nyilvános fórumokon, ez nem az az ország. Ennél jóval kevesebbért is rádrúgja a TEK az ajtót.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:31:10

@magyar bucó: Azt kell (azaz érdemes) beszerezni, amire lehetőség van. Ha nem vehetsz shotgunt, attól még íjat, vadászcsúzlit stb. igen. Egy vasgolyót ellőve is igen kellemetlen sebet üthetsz ellenfeleden. Persze ha neki shotgunja van, akkor kevesebb az esélyed, de a prepping arról szól, hogy a meglévő esélyeidet maximalizáld.

Ha valaki puszta kézzel elkezdi döngetni a kapudat, mert éhes és fáj a foga a készletedre, akkor egy jól célzott lövéssel az íjadból megfelelő belátásra bírhatod (persze miután a humánusabb, kommunikáció útján történő kísérlet kudarcot vallott). :)

Szóval az egésznek az a lényege, hogy még azelőtt felkészüljön az ember a váratlan eseményekre, mielőtt az bekövetkezne, és esélyeit még a "történés" előtt maximalizálja. Amikor hirtelen mindenki megrohamozza az utolsó készleteket a boltban, amikor hirtelen mindenkinek minden kell, addigra te már a következő lépésen gondolkodhatsz, mert van élelmiszered, vized, szállásod, ruhád, fegyvered, minden alapvető szükséglet. Amíg ők egymás torkának ugranak az utolsó palack ásványvízért az üzletben (ezért a találó "zombi" elnevezés), addig te már a menekülésedet, elköltözésedet, a továbblépést tervezheted jóllakottan. Egy lépéssel előrébb leszel.

odeon 2012.09.10. 13:40:24

Szerintem a nem vadászati fegyverrel vigyázni kell
A legális megszerzésiről a fegyvermagazinban lehet olvasni ( kaliber) vagy meg kell kérdezni a jogászukat
www.drbokros.hu-n úgy tudom e. mailben is szokott válaszolni ( mondjuk én még nem kérdeztem de hallottam kollégától aki jó ötleteket kapott). Egyébként meg vannak sztem fegyveres fórumok, ahol lehet érdeklődni túlélésről is

Almandin 2012.09.10. 14:25:37

@dez01: Én is egy-két hét kajatartalékban gondolkodom, mert pl. államcsőd esetén a főbb balhék ennyi idő alatt lezajlanak, másrészt városi körülmények esetén hosszabb időt kihúzni egy lakásba zárva áram, víz, gáz nélkül nemigen lehetséges. Két hét után én is felkerekednék, és elhagynám a várost, de valószínűleg még az országot is.
Két heti élelemnél többet pedig egy átlagos méretű lakásban nem is nagyon lehet felhalmozni.

Almandin 2012.09.10. 14:32:54

@jooasszony: Nagymamád biztos azért csinálta ezt a felhalmozást, mert már átélt egy világháborút. A mai 70 év alatti népesség azért is tanácstalan ilyen helyzetekben, mert nem éltek át háborút. Ez az európai népesség többségére igaz. Érdemes kifaggatni 80-90 éves rokonokat, ismerősöket (ha vannak még), ők hogyan vészelték át a világháborút evés, fűtés szempontjából. Ha valakinek délszláv ismerőse van, őt is érdemes "meginterjúvolni", mert ők már "civilizáltabb" körülmények közt éltek át háborút.
Olvastam régen Zlata Filipovic naplóját. Ő pl. leírta, hogy amikor elment az áram, ők meg a szomszédaik betegre ették magukat, mert a hűtőből mentették, amit csak lehet.Utána meg alig tudtak valamit enni.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 14:40:55

@Almandin: Este elültetted a bogarat a fülemben és már volt egy félig-meddig kész poszt ezzel kapcsolatban, úgyhogy délelőtt befejeztem, ez lett belőle:

varositulelo.blog.hu/2012/09/10/pottyantani_viz_nelkul

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 14:47:31

@Almandin: Emlékszem, a 2000-es évfordulókor beharangozott, majd végül elmaradt Y2K "felfordulásra", amikor a számítógépek leállása okozta káosztól tartottak sokan.

Nagymamám nem értett az egészből semmit, mert neki a számítógép már túl modern, de azt sikerült leszűrnie a híradóból, hogy problémákra lehet számítani. Alig két hétre rá mentünk őt meglátogatni és a konyhájában szinte raklapnyi lisztet, cukrot, étolajat, tojást stb.-t fedeztünk fel. Édesanyám persze dobott egy hátast, hogy mi ez a sok kaja, de miután a nagymama beszámolt a háborús és '56-os tapasztalatairól, elgondolkodtatott a dolog, hogy talán nem is volt olyan nagy butaság, amit tett. Semmi nem romlott meg vagy veszett kárba, akkor miért ne lehetne előre gondolkodni? Éppen a hétvégén volt 88 éves. :)

Almandin 2012.09.10. 14:59:31

@Martin Blake: Ez semmi. Engem apám szó szerint kinevetett, amikor elmondtam, hogy államcsőd veszélye miatt nálam egy-két heti konzerv fel van halmozva. Mondta, ne mondjam másnak, mert hülyének fognak nézni. Én meg mondtam neki, hogy hozzám jöhet majd kajálni, ha nem kapható majd élelmiszer, vagy hiperinfláció lesz, és nem tudja majd megfizetni. Mondtam, nyugodtan kiröhöghet, meg bolondnak tarthat, nem érdekel.

Almandin 2012.09.10. 15:04:57

@Martin Blake: Boldog születésnapot nagyikádnak!

magyar bucó 2012.09.10. 15:36:30

@Almandin: Nekik a fűtés kisebb gond volt, mert jellemzően szilárd (otthon jól tárolható) fűtőanyaggal fűtöttek és a kályhához nem kellett áram. Manapság már sok kandalló is csak árammal működik... Elképesztő mértékű a függésünk az áramellátástól.

magyar bucó 2012.09.10. 15:38:07

@Almandin: Nem konzervet készleteznék, hanem szárazárut. A konzerv (azon kívül, hogy rossz ízű), tele van vízzel és mindenféle pótszerrel.

lápi póc 2012.09.10. 15:40:20

Én LifeSaver víztisztítót használok, itthon is beszerezhető és létezik nagy kannás változata is.
Lőszerből meg csak ezer darab tartható itthon legálisan. Remélem elég lesz! :)

Almandin 2012.09.10. 20:18:32

@magyar bucó: Mit csinálsz a száraztésztával, babbal, stb., ha nem tudod megfőzni?
A konzervek vizet is tartalmaznak, valamint gyümölcskonzervre a C-vitamin, húskonzervre a fehérje miatt is szükség van. Amúgy jó szárazárut is felhalmozni, mert ha épp van energiaszolgáltatás, akkor megehetőek.
Vannak olyan konzervek is (elsősorban az üvegesekre gondolok) amik biokonzervek, tartósítószer nélkül készültek. Az UHT tejben sincs káros anyag.
Instant levesek nagy része is tartósítószer nélküli. Ha van meleg víz, azok is jók.

átlátó 2012.09.10. 20:25:49

@Martin Blake: Őszintén köszönöm, hogy megnyugtattál...:) Így már minden világos. :)

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 23:18:12

@Egyasokkozul: Taníts mester. (egy fotelrambo)...

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 23:22:33

@Martin Blake: az íj az tényleg jó eszköz, persze sok gyakorlás kell hozzá, de az tanulható. Persze nagyon jó minőségű vesszők kellenek, hogy "utána" vissza is tudd azokat szerezni. Csendes, gyakorlott kézben 40-50 méterig (NEM olimpiai bajnok) megfelelő hegyekkel halálos. Egy baj van vele, hogy ha kifogy a készlet, sokkal nehezebb utánpótlást találni, mint egy 9mm-s pisztolyhoz. Kiegészítőnek mindenképpen ajánlott egy tűzfegyver mellé.

Dr_utcai_arcos 2012.09.10. 23:27:14

@magyar bucó: @Almandin: nem rossz ötlet a konzerv mellé a szárazáru, nem a rögtön fogyasztható kajád lesz a cserealap, ha éhes lesz valaki, úgyis cserél egy kiló babra is!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.11. 00:16:47

@Dr_utcai_arcos: Igen, a szárazáru jó dolog, bár azt érdemes figyelembevenni, hogy annak elkészítéséhez, megfőzéséhez stb. valószínűleg több energiára, vízre lesz szükség, így azzal is számolni kell.

magyar bucó 2012.09.11. 07:47:06

@Almandin: A konzervben nincs tartósítószer, nem kell bele, a tökéletes zárás és a hőkezelés tartósítja. Viszont állományjavítók és egyéb pótlékok bőven. Így tudják elérni, hogy egy doboz "jó sűrű" konzervkajában alig van valódi táplálék.

magyar bucó 2012.09.11. 07:50:59

@Martin Blake: Ha víz nincs, nem a kaja a fő kérdés.
Idő meg van tökölni a szárazkajával. Ami egyébként többnyire nyersen is ehető, ha nem is finom.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.09.11. 09:59:35

@Almandin: hagyjad már az energiaszolgáltatást. Bedől, összeomlik minden - tegyük fel ugye - akkor majd UTÁNA időnként épp lesz? Egyszer csak valahogy visszajön, aztán megint eltűnik? Hát nem tartom túl valószínűnek. Magadnak kell gondoskodni róla. Indukciós főzőlap, akkumulátor vagy - és ez most egészen hihetetlen és meredek lesz - tűzgyújtáás, igenn. Azon lehet főzni, sütni. Na jó, maradjunk a főzésnél, mert városi környezetben aligha találunk mondjuk erre legalkalmasabb fát, de azért mindenképpen ajánlható: a TŰZ. El van csökevényesedve a városi elme, elfelejti a tüzet.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.11. 13:09:13

@Dr_utcai_arcos: Valóban nehezebb beszerezni nyílvesszőt?
Nádszál, egyenes faág levágása, kihegyezése, tollazás, ezt még egy ősember is megcsinálja. Ha nem, elég sok helyen beszerezhető szabadon nyílvessző. Én a gyakorlóhegy elé sem állnék ki mellesleg.
9x19 lőszer: nehezen megszerezhető engedéllyel, fegyverboltban, nyilvántartva.
Melyik a problémásabb?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.11. 14:09:48

@magyar bucó: Nem vitatkozom, mert mindkettőnknek igaza van, csak más oldalról nézzük a dolgot. :)
De... ha nincs vized és úgy fogyasztod a szárazat, akkor az egyrészt kevésbé ízletes és ugye folyadékot se nagyon tartalmaz. Ettől viszont még a konzerv is valamivel jobb választás. Ezért mondtam, amolyan megjegyzésként, hogy az arany középút lehet a legjobb megoldás, konzerv is és száraz is (meg akármi más, a lényeg, hogy változatos legyen), de ehhez a főzés miatt több vízre lehet szükség a folyadék pótlására. Nem biztos, de szerintem valószínűbb.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.11. 14:22:20

@Egyasokkozul: Egyébként a lőszer, vessző témához hozzászólva... Szerintem a legtöbb embernek nem lesz szüksége ezernyi munícióra, mert csak a filmekben szokás több tucat tárat ellövöldözni. A való életben néhány lövés után általában elcsendesedik egy kisebb csoport vitája.

Ha pl. íjról beszélünk, néhány tucat vessző megteszi, mert a célpont sem fogja ölbetett kézzel megvárni, amíg mindet szépen ellövöm rá. :D A kritikus az első néhány lövés lesz úgyis, addig vagy eltalálom őt, vagy ő talál el engem, ő fut el, vagy én. A tűzpárbaj kialakulása nem jellemző (persze előfordulhat), legfeljebb katonáknál - de az meg más tészta.

Az íj, vadászcsúzli előnye még az is, hogy "igénytelen", tehát a vesszőt kiszedhetem az áldozatból és újra felhasználhatom, vagy összegyűjthetem a kilőtt acélgolyókat, vesszőket később, de faraghatok is újat, követ is tölthetek bele. Míg a lőfegyverhez azért ettől komolyabb felszerelésre lesz szükség, hogy megfelelő töltényt állíthassak elő.

(nem konkrétan neked szól, hanem a témához általában).

magyar bucó 2012.09.11. 15:43:31

@Martin Blake: Nem is egy elhúzódó harchoz kell sok lőszer, hanem sok néhány lövésből álló csetepatéhoz. Arra kell számítani, hogy utánpótlás nincs.

vontod75 2012.09.18. 00:12:01

Tartós kajához nekem lenne egy ötletem. A méz. Marha nagy energiatartalommal, gyakorlatilag korlátlan eltarthatósággal (légmentesen lezárva). Emellett korlátozottan gyógyhatással is rendelkezik. (igaz ez kb két év után jelentősen csökken).

Almandin 2012.09.18. 00:20:43

@vontod75: Ez jó ötlet. Tudom még a csokoládét is javasolni. Nagy energiatartalmú, és sokáig eláll.

shwarcz bácsi 2012.09.18. 04:33:47

A gyogynovnyekrol nem esik szó. Pedig megerne egy posztot.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.18. 09:52:08

@vontod75: @Almandin: Méz és csoki az egyik legfontosabb! :)
Bár nem áll el olyan sokáig, de egy üveg nutellában is rengeteg energia van - sajnos ennek az a baja, hogy gyakran után kell tölteni, mert hamar elkopik. :D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.18. 09:53:24

@shwarcz bácsi: Jó ötlet, bár ott majd sötétben fogok tapogatózni... de majd megnézem, mi érhető el, aztán talán lesz egy poszt is belőle.

vontod75 2012.09.18. 22:13:30

@Martin Blake: A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint a cukoré - körülbelül 320 kcal/100 g -, ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Kalcium-, kálium-, vas-, mangán-, C-vitamin- és biotintartalma is igen magas - ráadásul baktériumölő hatású is.

Acsád Avar 2012.10.07. 09:33:34

@wmiki:

Fényevés...
Atlantiszi kristály izé...
Ez most milyen blog???

Acsád Avar 2012.10.07. 15:30:07

@Martin Blake:
:))))))))) pont ezt kerestem!
A fényevők éhen halnak.... sötétben....

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.10.07. 16:46:49

@Acsád Avar: Mindenki más módját választja a túlélésnek. Van, aki reinkarnál és úgy lesz jobb az élete, de van olyan is, aki vizet, babkonzervet, tésztát és rizst halmoz fel. A fényevés is lehet egy megoldás (ki vagyok én, hogy eldöntsem: nem az?), még ha nekem nem is szimpatikus. :)
Remélem találsz pár érdekes dolgot majd a blogon, minden jót! :)

Acsád Avar 2012.10.08. 16:15:37

@Martin Blake:
Korrekt.
Remek blog, van már pár dolog ami új volt nekem. És
igazad van mindenki másképp készül, végül is a lényeg a felkészülés.

Tblog 2012.11.27. 00:50:47

@Almandin: Vödörben levinni, csatornafedelet felszedni, oda beönteni a dolgot. Jobb mintha az utcán hagyná a lakosság. :)

Tblog 2012.11.27. 00:59:23

@jooasszony: "Ne legyenek azonban illúzióink... az átlagembernek nagy vész esetén nincs sok esélye a túlélésre - bármilyen felkészülten is várja azt."

Miért ne lenne? Egy földrengés, egy árvíz, egy néhány hónapos komoly gazdasági összeomlás. Hány ilyen történt a világon? Rengeteg. Ha ezeket nem lehetne túlélni, akkor már nem lenne emberiség.

knife1 2013.03.01. 13:28:52

@lápi póc: Bocsi, lehet több ezer is, csak szigorúbbak a tárolási feltételek!

knife1 2013.03.06. 10:05:04

@Martin Blake: Hello!

Alakul a képfeltöltési lehetőség?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.06. 23:22:08

@knife1: Sajnos lassabban, mint terveztem. :(
Nem tudom mi ütött a Föld nevű bolygóba, de az utolsó fél évben mozgalmasabb életem volt, mint az elmúlt tízben összesen... Igyekszem és szólni fogok, amint közelebb kerülök a dátumhoz, addigis elnézést a csúszásért.

Almandin 2021.11.07. 20:32:12

Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd kialakulni és mindenkinek ajánlom, hogy tanulmányozza az ilyen írásokat.
Pl. az élelmiszerfelhalmozás már az elmúlt másfél évben időszerű lett. Nálam is többheti élelmiszerkészlet van egy esetleges karantén átvészelésére.
süti beállítások módosítása