HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

A legjobb túlélőfilmek

2012.02.05. 22:40 Martin Blake

Egészen sok érdekes filmet találhatunk magunknak, ha a sci-fi egy különleges alfaját kezdjük el vizsgálni, mégpedig a disztopikus világba repítőket. Mi is a disztópia? A wiki szerint "egy olyan társadalom víziója, mely ellentétes az utópiával, egyfajta negatív jövőkép. A disztopikus társadalmakban gyakran az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik."

Az alábbi filmek jól illusztrálják, hogy hogyan is képzeljünk el egy BAK utáni helyzetet. Természetesen sok a fantáziaelem, a zombik stb., a Városi túlélő szempontjából fontos aspektusokat viszont érdemes lehet megvizsgálni. Tehát nem eredek a "miért tűnt el mindenki" rejtély nyomába, hogy mi okozhatta ezt az apokalipszist, hanem hogy egy átlagember (ill. azok csoportja) hogyan cselekszik különböző szituációkban.

A sorszámozás nem jelent helyezést is, csak egyszerűen felsorolom a filmeket.

1. Az út (2009) - The road, 111 perc

Viggo Mortensen, Charlize Theron, Robert Duvall

az út.jpgTartalom: Hosszú évekkel ezelőtt Amerikát rejtélyes katasztrófa sújtotta. Megszűnt az energiaellátás, majd éhínség tört ki, azután a túlélők egymásnak estek. Ebben az apokaliptikus világban az erőszak az úr, bandák vették át a hatalmat. Egy apa a fiával együtt útra kel az óceán felé, miközben megpróbálják túlélni mindezt. Minden vagyonuk elfér egy rozoga bevásárlókosárban. Útjuk során nap mint nap meg kell küzdeniük a betevő falatért, fel kell venniük a harcot a természet erőivel. Egyetlen támaszuk az összetartozás érzése: az emlékek és a szeretet.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - utazás közben óvatos és gyanakvó legyél, ha másokkal találkozol

 - saját túlélőcsomagod szállítása hosszabb távolságban

 - a szenvedés, koplalás hosszú és lassú folyamat

 - a remény éltetése

2. Éli könyve (2010) - The book of Eli, 118 perc

Denzel Washington, Mila Kunis, Gary Oldman

eli_konyve.jpgTartalom: A Földet atomháború pusztította el. A világvége utáni pusztaságban az erőszak az úr. Éli, a magányos harcos nyugatra akar eljutni, hogy beteljesítse küldetését. Van nála valami, ami értékesebb minden fegyvernél és az élelmiszernél is. Egy könyv utolsó példánya, amely hitet adhat az embereknek, hogy van remény az újjászületésre. Vannak, akik ölni is hajlandóak azért, hogy megszerezzék a Bibliát. Éli a kisvárosban keresztezi a környéket uraló hadúr útját. Carnegie a martalócaival megszállottan kutatja a könyv nyomát, a könyv segítségével akarja kiterjeszteni hatalmát. Az emberiség sorsa Éli kezében van.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - modern lőfegyverek mellett hasznos lehet a hagyományos is

 - hogyan kereskedj, alkudj, csereberélj

 - felkészíteni magadat mások megölésére, különben ők ölnek meg téged (már amennyire erre fel lehet készülni egy átlagembernek)

 - a hited sokszor erőt adhat és vezetheti, irányíthatja a cselekedeteidet

3. Holnapután (2004) - The day after tomorrow, 124 perc

Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum

holnaputan.jpgTartalom: Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológusnak még a saját fia, Sam (Jake Gyllenhaal) sem hiszi el, hogy a Földet katasztrófa fenyegeti. Ám amikor egy sziget nagyságú jégtömb válik le a Déli-sark jégtáblájából, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy menekülni kell. De a folyamat drámai gyorsasággal söpör végig, Amerika megbénul a sarkvidéki hidegtől és a rázúduló hótömegtől.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - a hidegben való túléléshez megfelelő tervezésre és felszerelésre van szükség

 - a hatalmas városokból nehezebb lehet elmenekülni

 - gondolni kell a szélsőséges időjárás viszontagságaira (túl hideg, túl meleg, túl esős stb.) és annak alapján tervezni

 - halgass apura, ő néha jobban tudja mit kell tenni! :)

4. Világok harca (2005) - War of the worlds, 117 perc

Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins

vilagokharcaDVD.jpgTartalom: Senki sem hitte volna a 21. század első éveiben, hogy világunkat oly lények tartják szemmel, melyek intelligenciája meghaladja a miénket - hogy miközben az embereket lekötik mindennapos gondjaik, ők megfigyelnek és tanulmányoznak bennünket, ahogy a tudós vizsgálja mikroszkópján át a lényeket, melyek egy vízcseppben hemzsegnek és sokasodnak. Az ember határtalan önelégültséggel szelte keresztül-kasul a földgolyót, biztos tudatában annak, hogy ez a világ az ő birodalma. Mégis, az űr végtelen mélyén át hatalmas, hideg, rideg lények kémlelték irigy szemmel bolygónkat, és tervüket lassan és biztosan szőtték ellenünk.

A film H. G. Wells 1898-ban írt híres fantasztikus regényének nagyszabású adaptációja, amelyben az emberiség Tom Cruise vezetésével veszi fel a harcot az agresszív földönkívüliekkel. Érdekesség, hogy a Világok harca 1938-as rádióadaptációja hatalmas pánikot okozott Amerikában, mert az Orson Welles rendezte produkció túlságosan élethűre sikeredett, és sok hallgató azt hitte, a marslakók tényleg megtámadták a Földet.

Ami a látottak alapján hasznos információ lehet:

 - a jó menekülőzsák fontossága (erről későbbi posztban bővebben)

 - egy nagyobb tömeg könnyen veszélyes lehet számodra

 - elsőként vizet és élelmet halmozz fel, fontos lehet még egy jó hátizsák beszerzése

 - ne veszítsd el a fegyvered - még jól jöhet a rosszfiúk ellen

5. Zombieland (2009), 88 perc

Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson

220px-Zombieland-poster.jpgTartalom: Az egyik szimplán lelép, ha valami ijesztővel találkozik. A másik imádja a harcot, és az öklénél csak a feje keményebb: ha a világot elárasztották a zombik, az emberiség pedig felkerült a legveszélyeztetettebb fajok listájára, mindkét módszer elfogadhatónak tűnik. Columbus és Tallahassee nagyon különböznek egymástól, mégis közösen próbálják átvészelni a folyamatosan rájuk leskelődő bajt: a mindenütt jelenlévő élőhalottakat. Pedig az igazi veszély az emberek között les rájuk. Összeismerkednek két lánnyal, akik egész más eszközöket vetnek be a túlélés érdekében. Ám amikor négyszemélyessé szervezik a csapatot, már nem biztosak, mi volna jobb: megbízni egymásban, vagy a zombik kitárt karjába futni.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - érdemes néhány alapvető túlélőszabályt lefektetni - tovább fogsz élni

 - az idegen emberek elvehetik felszerelésedet, becsaphatnak és faképnél hagyhatnak

 - ne ijessz meg senkit ha nem akarsz meghalni

6. Holtak hajnala (2004) - Dawn of the dead, 100 perc

Sarah Polley, Ving Rhames, Mekhi Phifer

Holtak_hajnala_2004.jpgTartalom: Miért és hol kezdődött, senki sem tudja. Akármi és akárhogy is történt, a világ egyik napról a másikra szürreális rémálommá vált, az emberiséget felfoghatatlan halálos kór támadta meg - és a holtak nem maradnak holtak. Zombik vadásznak a túlélőkre, az étvágyuk kielégíthetetlen. Miután sikerül elmenekülnie otthonából, Ana maroknyi túlélővel találkozik: a fekete zsaruval, a szerény eladóval, a dörzsölt nehézfiúval, és ennek terhes feleségével. Az alkalmi csapat a modern kor erődítményében, az elhagyatott bevásárlóközpontban remél menedéket találni.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - egy bevásárlóközpont/üzlet jó fedezéket és egyben jó felszerelés-utánpótlást is jelenthet

 - el kell döntened, kiben bízhatsz és kiben nem

 - mindig legyen egy menekülési terved és egy célpont, ahova menekülhetsz (pl. szomszédos város)

 - minden társaságban akad egy idióta, aki keresztülhúzhatja számításaidat - legyen B terved!

 7. Legenda vagyok (2007) - I am legend, 100 perc

Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan

Legenda-vagyok-I-Am-Legend-.jpgTartalom: Robert Neville (Will Smith) a Földön az egyetlen emberi túlélő, akit nem fertőzött meg a gyilkos vírus. Mára ő New York utolsó lakója, s talán az egész világon nincs már rajta kívül ember. A pusztító járvány következtében azonban új faj jött létre. A mutánsok figyelik minden mozdulatát, éjjel-nappal vadásznak rá. Neville menekülés közben saját vérének felhasználásával próbálja előállítani a járvány ellenszerét. Sikerén az emberiség jövője múlik.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - egy kutya hasznos társ (és jó társaság) lehet a túlélésben

 - ha megfelelő a védelmed, nem feltétlenül kell a kádban aludnod

 - tervezz előre, hogy sötétedés előtt hazaérhess biztonságban

 - óvatosan közelíts meg és fedezz fel épületeket

8. 28 nappal később (2002) - 28 days later, 113 perc

Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Alex Palmer

28nappal.jpgTartalom: Jim (Cillian Murphy) felébred a kómából, de senkit sem talál a kórteremben. Üres a folyosó, az egész épület, üres és néma az egész város. Jim semmit sem ért, rémülten bóklászik a kihalt metropoliszban. Végül rátalál egy emberpár: túlélő, mindentől rettegő menekülők. És nemsokára találkoznak azokkal is, akik elől menekülni kell. Egykor emberek voltak, ám a gyilkos vírusnak köszönhetően már csak fékevesztett őrültek, akik ölni akarnak. Jim huszonnyolc napig feküdt a kórházban, de ez elég volt ahhoz, hogy Anglia szinte elnéptelenedjen.

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - óvatosan bánj a fénnyel és halkan járj a sötétben - hogy más nehezebben szúrjon ki magának

 - a kannák jól jöhetnek esővíz gyűjtéséhez

 - néha a kerülőút a rövidebb

 - légy körültekintő a törvény embereivel, rendőrökkel, katonákkal - nem biztos, hogy azok, akiknek látszanak

9. A jövő hírnöke (1997) - The postman, 177 perc

Kevin Costner, Will Patton, Olivia Williams

ajovohirnoke.jpgTartalom: 2013: Az Amerikai Egyesült Államok nem létezik többé. Polgárháború tette tönkre az egykor óriási hatalmat. Megszűnt mindennemű információáramlás, híradás. Az emberek atomizált kisközösségekben élnek. Betlehem generálisé az egyetlen hatalom. Félkatonai szervezetével fosztogat és rettegésben tartja az embereket. Egy magányos farkas járja az országot és védi saját életét. Mikor menekülés közben rátalál egy kilőtt és elfeledett postafurgonra, átveszi a meghalt postás egyenruháját és a kézbesítetlen leveleket. Így tud csak bejutni a félelemből eltorlaszolt településekre. Akaratán kívül reményt oszt az emberek között és forradalmi összefogásra serkenti őket. Nem hátrálhat meg küldetése elől...

Ami hasznos információ lehet a látottak alapján:

 - csoportokba tömörült embereknek nagyobb esélye van a túlélésre

 - tanítsd meg másoknak is az alapvető túlélési technikákat - ez mindenki hasznára válhat később

 - fegyveresekkel nem érdemes vitatkozni

 - a szabadság nincs ingyen, hanem keményen meg kell dolgozni érte

 

Még sok más film is született disztopikus témában. Nektek melyik a kedvencetek? Miért érdemes megnéznie egy városi túlélőnek?

Várom a kommenteket! 

8 komment

Címkék: film túlélés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr934068959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.02.06. 15:14:32

@www.magyarcsajok.com: elsősorban a túlélési részére van kihegyezve a poszt.
Mint film, szerintem sem egy nagy durranás, de egyszer azért érdemes megézni egy unalmas vasárnap délután :)

idegszaggató 2012.04.17. 15:11:14

Valahogy a legenda vagyok tűnik a legrealistábbnak

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.05.10. 21:15:04

@idegszaggató: Nekem a fentiek közül az a kedvencem, de az Éli könyve és Az út is elég jó lett szerintem.

Cuba-Libre 2012.05.11. 14:19:01

Én ajánlom mindenki figyelmébe az amcsi AMC csatorna által készített "The Walking Dead" című zombi-sorozatot, amit magyar felirattal néhány online filmes oldalon megnézhettek. 100%-ig reálisan érzékelteti az összetartást, a viszálykodást, a csapatban mozgás minden előnyét, hátrányát. Elég, ha az első részt megnézitek, utána függők lesztek.

szfenikus (törölt) 2012.09.28. 22:08:57

Sziasztok !

Az Ember gyermeke című alkotást tudnám javasolni megtekintésre.

plümpike 2013.01.01. 18:53:23

nem film, hanem sorozat, de: walking dead

WildBear 2015.05.24. 18:11:56

Könyvben ajánlom: John Christopher: Egyetlen fűszál se.
süti beállítások módosítása