HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

A prepper házipatika

2012.10.02. 20:56 Martin Blake

bogyok.jpgSelco az egészségügyben dolgozott a délszláv háború kitörésekor, így beszámolójának egyik fontos pontja volt a rendszer összeomlásának bemutatása. Már az első hetekben gyakorlatilag megszűnt az ellátás, a kórházak felszerelés és személyzet nélkül maradtak - ahogy az átlagember is hasonló sorsra juthat ha nem készül fel időben néhány alapvető gyógyszer, készítmény beszerzésével, ill. ha nincs elegendő ismerete az otthoni gyógyászat terén. A patikában vény nélkül kapható gyógyszerek mellett érdemes lehet beszerezni egy elsősegély dobozt, de hasznos lehet még a gyógynövények ismerete és egy elsősegélynyújtó tanfolyam is.

Alapvető gyógyszerek

Általában tudjuk, hogy mely készítmények váltak be a leginkább megfázáskor, melyik a számunkra leghatékonyabb lázcsillapító vagy görcsoldó szer. Mielőtt részletesebben belemennénk, meg kell jegyezni, hogy minden gyógyszer egyben méreg is lehet, ha nem megfelelően alkalmazzuk, tároljuk stb. Elsősorban a gyerekekre kell ügyelni, számukra mindig elérhetetlen helyen kell lennie a házipatikánknak (célszerűen egy magas polc tetején, zárható dobozban)! Ha egy helyen tároljuk a gyógyszereinket, akkor időt és pénzt spórolhatunk, mert a lejárt készítményeket egyből kiszúrhatjuk és pótolhatjuk. Hasonlóan a többi felszereléshez, a gyógyszerkészletünket is apránként beszerezve érdemes feltölteni.

Láz- és fájdalomcsillapító

Fontos, hogy két különböző hatóanyagú szert tartsunk otthon (értelemszerűen arra az esetre, ha az egyik csődöt mondana). A hatóanyagot azért fontos kiemelni, mert sok különböző készítményben a hatóanyag ugyanaz, csak éppen a termék neve más (ez az árukban is megmutatkozhat persze). A mennyiség is eltérhet, így amiből elég egy pirula, a másikból talán kettő kell majd ugyanazon hatás eléréséhez - nézzünk utána, olvassuk el a tájékoztatót használat előtt és kérdezzük meg kezelőrvosunkat, gyógyszerészünket. :) Gyerekeknek kúp, szirup vagy porrá tört tabletta is megoldás lehet, ha még nem tudná bevenni a gyógyszert.

Készítmények (a teljesség igénye nélkül): Panadol filmtabletta, Paracetamol BP 500 mg tabletta, Saridon tabletta, Advil tabletta.

Hasmenés elleni szer vagy enyhe hashajtó

Az ún. széntablettát szokás alkalmazni hasmenés esetén, mely aktív szén segítségével köti meg és hatástalanítja a bélrendszerbe került káros anyagokat. Becslések szerint minden ötödik felnőtt szenved székrekedéstől, amire pedig hashajtó szert lehet alkalmazni.

Készítmények hasmenés ellen: Carbo activatus 125 mg tabletta, Imodium kapszula, a hasmenés okozta folyadékveszteség pótlása Normolyt porral

Készítmények hashajtásra: Guttalax cseppek, Laxygal csepp, Darmol drazsé, Stadalax drazsé, Laxbene filmtabletta

Görcsoldó

Különösen nőknek lehet hasznos, menstruációs fájdalmak, görcsök enyhítésére. Epeeredetű megbetegedések görcsei és húgyúti eredetű simaizomgörcsök okozhatnak még problémát.

Készítmények: Algoflex M (kifejezetten menstruációs fájdalmakra), Quarelin, Paniverin tabletta

Rovarcsípésre, kisebb égésre gél vagy spray - kalcium

A kalcium nagyon fontos ásványi anyag. Hiányában egyebek között fokozódik a szövetek gyulladásra való hajlama és fokozódnak az allergiás reakciók. Pl. kalcium pezsgőtabletta a csípések kiegészítő kezelésében lehet hasznos.

Készítmények: Calcium-Sandoz pezsgőtabletta, Calcium Pharmavit 500 mg pezsgőtabletta, Claritine akut tabletta, Lorano tabletta

Hűsítésre használhatunk sprayt, Fenistil géllel a csípés, csalánkiütés, viszketés kellemetlenségei csillapíthatóak. Naksol spray, Pantenol spray ismertek még ebben a kategóriában.

Orrcsepp, orrspray

Az orrcseppek csökkentik az orrfolyást, csökkentik a középfülgyulladás, arcüreggyulladás kialakulásának esélyét. Gyerekeknél szükség lehet orrszívó készülékre is.

Köptető, hurutoldó

Sűrű nyákképződés esetén használhatóak ezek a szerek. Gyerekkorban igen gyakori betegségek, ezért érdemes a szülőknek beszerezni.

Ha el kell hagynunk lakhelyünket, szükség lehet az alábbiakra:

  • Szúnyog, kullancs, rovarok elleni szerek
  • Fényvédő krém, naptej
  • Hányinger, hányás elleni szer
    Készítmények: Daedalon tabletta, Daedalon végbélkúp
  • Rendszeresen szedett gyógyszerek

Emellett még érdemes beszerezni a következőket:

  • Hőmérő (lázmérő)
  • Olló, csipesz, kötszerek
    Sebek ellátásához, kullancsok kiszedéséhez.
    Készítmények: Betadine kenõcs (fertőtlenítő), Hyperol tabletta


Elsősegély doboz

firstaidkit.jpgAutósok már valószínűleg ismerik, de az elmúlt időszakban gyakrabban hallhattak mások is erről a dobozkáról. Néhány hónapja ugyanis vásárlási pánik bontakozott ki egy pletyka miatt, miszerint a rendőrök fokozottan ellenőrzik és büntetik a megfelelő elsősegély dobozzal nem rendelkező autósokat. A balhé ugyan lecsillapodott, de láthattuk milyen gyorsan elfogynak a készletek baj esetén. Érdemes tehát még időben szert tenni egy ilyenre.

De mi is van benne? Egy 1990-es rendelet írja elő a tartalmát, aminek segítségével kisebb baleseteket, sérüléseket láthatnak el az autósok (és mások persze) a mentő vagy orvos kiérkezéséig. A lista egészen pontosan a következőkből áll személygépkocsik esetén:

  1. steril gyorskötöző pólya (10 cm × 5 m): 4 db
  2. steril gyorskötöző pólya (5 cm × 5 m): 2 db
  3. steril mull-lap (6 × 6 cm/100 lap): 2 db
  4. egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 × 5 m): 4 db
  5. steril mull-lap (50 cm × 80 cm): 3 db
  6. kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
  7. fóliakesztyű: 1 pár
  8. háromszögletű kendő 2 db
  9. biztosítótű (40 mm-es): 4 db
  10. ragtapasz (1,25 cm × 5 m): 1 tekercs
  11. olló (rozsdamentes acélból, 110–150 mm-es): 1 db
  12. polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
  13. sebtapasz vágható (6 × 10 cm): 2 db
  14. higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
  15. gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
  16. elsősegélynyújtás képekben: 1 db
  17. tartalomjegyzék: 1 db

A fentiek segítségével magunk is összeállíthatunk egy megfelelő elsősegély dobozt, de vásárolhatunk készen is kisebb-nagyobb csomagokat. BOB-unkba tehetünk pl. egy kisebb dobozkát a legszükségesebb dolgokból, míg otthonra egy teljesebb pakkot készíthetünk igény szerint.

Gyógynövények

Mindazon növényeket értjük ezalatt, amelyeknek valamelyik részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használjuk. Az emberek régesrégen szinte mindent növényekkel gyógyítottak, vannak vadon termő és termesztett fajok is. Először a rómaiak termesztettek ilyeneket, de már az egyiptomiak is ismerték többszáz növény gyógyhatását. Számos módja van a hatóanyag kinyerésének, sokszor teát főznek a növény bizonyos részeiből (pl. virágából). Ha valami oknál fogva nem állnának rendelkezésünkre a szokásos gyógyszereink, akkor a hagyományos gyógynövények és azok felhasználási ismerete jó szolgálatot tehet. Még ma nézzünk körül a ház körül a kertben, a közeli erdőben vagy mezőn, hogy milyen növényeket találunk, milyen betegségeket gyógyíthatunk velük, hátha egyszer még hasznát vehetjük a tudásnak. Érdemes egynapi gyalogláson belüli területeket feltérképezni, hogy szükség esetén időben, üzemanyag használata nélkül is beszerezhessük őket. A gyógynövények jól jöhetnek egy-egy kisebb betegség leküzdésekor vagy annak megelőzésére (de a "rendes" gyógyszert nem helyettesítik). Megtaníthatnak bennünket arra, hogy nem kell rögtön a gyógyszerhez nyúlni ha fáj a fejünk, hanem ihatunk helyette például egy gyógynövényes teát. Néhány ismertebb gyógynövény:

Kamilla

kamilla.jpgA házi patika alapja, az egyik legismertebb gyógynövény. Szapora, könnyen terjeszkedő növény, könnyű meghonosítani akár a saját kertünkben is. Használhatjuk izzasztóteaként láz esetén, nyugtatóként, gyomorgörcs vagy gyomorfájdalom kezelésére, gyulladások csillapítására. Használhatjuk még hajmosásra is, erősíti a hajhagymákat és élénkíti a fejbőrt. A kamilla virágából teát főzhetünk.

Csalán

Szintén nagyon könnyen szaporodó növény, amit mindenki már gyerekkorától ismer, hiszen levelei megcsípik az ember bőrét, ami eléggé fájhat. Termeszteni nem ajánlatos, mert rendkívül nehéz kiirtani később a kúszógyökerei miatt. A csalánt teaként és borogatásként egyaránt használják. Hatásos izom és ízületi megbetegedések ellen, sokszor javasolják reumások részére. Ajánlatos vérszegényeknek és sápadtaknak fogyasztani. A cukorbaj elleni és vértisztító teák fontos alkotórésze. Nem utolsósorban felhasználása javallott vesebetegek számára is.

Cickafark

Fehér, sárga vagy ritkábban pirosas tenyérvirágú növény, melynek virágfejéből ízletes tea készíthető. Leginkább nyirkos, erdős helyeken fordul elő a szabadban. A cickafark igen sokrétű felhasználása köztudott. Alkalmazhatjuk görcsös gyomor- és bélbajoknál. A tavaszi vértisztító teák egyik legfontosabb alkotórészét képezi. Ajánlott lábadozó és vérszegény betegek részére, illetve gyakran segít nőknek az erős havi vérzés csillapításában és görcsoldásában. Gyakori orrvérzéses egyéneknél teaként és akár borogatásként is régi gyógymód.

Citromfű

citromfu2.jpgVirágai nem mondhatók mutatósnak, ellenben kellemes, citromra emlékeztető illata van. Teája idegerősítő, nyugtató hatású, sokszor ajánlják álmatlanság ellen is. Az agyra élénkítő, serkentő hatással van. Rendkívül hatékony gyógyszer lehet fejfájás és migrén ellen a rendszeres fogyasztása. De nemcsak fejfájásnál, hanem fog- és fülfájásnál is üdvös lehet. A régiek szerint nőknél beválik sápadtság és ideges szívdobogás ellen is. 
Ha másra nem, arra biztosan használhatjuk kertünkben, hogy kevesebb szúnyog látogassa meg lakásunkat, tudniillik illatával elűzi a kis bogarakat, amennyiben ablak alá vagy ajtó elé ültetjük. Igazi csodaszer.

Fehér üröm

Akár 1 méter magasra megnövő, ezüstösfehér levelű növény. Leginkább parlagon, irtásokon, napos, száraz helyeken fordul elő. Teája kitűnő étvágygerjesztő, emésztést segítő. Használják vizelethajtóként és gyomorbaj orvoslására. Borogatás formájában álmatlanság ellen továbbá reumásoknak javasolják. Megbízható segítség lehet rendellenes emésztésnél és lázcsökkentéskor. Egyszer-kétszer gyógyszerként használva egyáltalán nem ártalmas, azonban állandó fogyasztása károsíthatja szervezetünket.

Fontos!
Nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, ezért a fenti listát ne tekintsétek kimerítőnek vagy pontosnak! Eggyel lejjebb van egy nagyon jó link egy igen részletes útmutatóhoz gyógyszerek terén, amit ajánlanék. Emellett pedig természetesen azt, hogy a legjobb felkészüléshez mindenképpen kérjétek ki szakember véleményét a gyógyszerekről, tárolásukról stb.! Minden, a cikkben szereplő gondolat ezúttal is csak gondolatébresztő, hogy még időben, kényelmesen összeállíthasd a saját házipatikádat rosszabb időkre, ne az utolsó utáni pillanatban kapkodj. :)

Egy igen részletes útmutató házipatika összeállításához: http://www.gyogyszer.hu/admin/upload/hasznos/hazipatika.pdf
További források: Kastélyóvoda, Mithrile, Budakalász

22 komment

Címkék: felszerelés gyógyszer túlélés gyógynövény elsősegély doboz

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr944816266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zsenánt · http://zsenant.blog.hu 2012.10.02. 22:10:43

A lazcsillapitoknal en inkabb azt neznem/emlitenem, hogy paracetamol,ibuprofen vagy diclofenac tartalmu. A gyogynovenyeknel - bar eteren(is) csak kezdo hobbi-mukedvelo vagyok:) - a zsalya es a kakukkfu az, amivel mindenkeppen keszulnek. Utobbi bakterium- es virusolo hatasu, anno I. vh idejeben fontos katonai orvossag volt.

Ha beut a krach, jo ha van keznel egy gyogynovenyekrol szolo konyv (papiros, kezzel foghato; nem internet meg ebook;)

Bocs az ekezetek hianyaert, de igy volt gyorsabb

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.10.03. 00:06:26

@Dr. Zsenánt: Hm, emlékszem, hogy beleírtam az ibuprofent és paracetamolt is, de úgy látszik valamikor kitörlődött időközben. :)
Köszönöm a hozzászólást!

Ja igen, egyébként ez a könyves dolog is hasznos infó, mert nagyobb baj esetén az áram mehet el az elsők közt (tehát a net és a számítógépek). Mivel egyre többen ezekből merítik szinte kizárólag az infókat (köztük én is), így baj esetén nem tudnának hogyan "guglizni", egy-egy gyógynövényt keresve. Esetleg majd egy posztban megbeszélhetjük ezt külön is, hogy milyen örökérvényű tudást érdemes félretenni, legyen az túlélés, főzés-sütés, fegyverek használata, szerszámok használata, vagy az említett gyógynövények... Jó ötlet, köszi. :)
/és hagyományos térképek GPS helyett/

Scaévola 2012.10.09. 13:03:26

Szerintem hasznos lehet még az antibiotikum is.
Hosszabb távban gondolkodóknak érdemes lehet beszerezni tetanuszt (vérmérgezésre) és adrenalint (súlyosabb allergiára) is, bár ezeket nem biztos, hogy gyógyszertárban be lehet szerezni.

Zhénia 2012.10.15. 20:34:03

Kínomban ide írom: a könyvekkel kapcsolatban arra gondoltam, hogy a sok pdf meg doc anyagot egy ebook olvasóra kell pakolni és kell venni egy napelemes univerzális töltőt, így nem kell a könyveket cipelni, hanem kéznél van az összes ami a túléléshez szükséges.

lacicam 2012.10.19. 18:51:22

@Zhénia: Én személy szerinte a sima könyveket preferálom. A meglévő DPF es ebook gyűjteményemet múlt héten vittem el kinyomtatni és nagyon jó áron jöttek ki fémspirálozással együtt. Biztos ami biztos, hogy ehhez nem kell semmiféle elem + töltő (pedig abból is megvan a raktárkészletem).
Milyen könyveket gyűjtöttél össze?

Zhénia 2012.10.20. 10:13:36

@lacicam: Én is a sima könyveket preferálom, de azért ha el kell hagyni a bázist a könyvtárral akkor jól jöhet egy korábban összegyűjtött pdf+doc gyűjtemény a gyógynövényekről, katonai túlélő technikákról, menedék építésről, víztisztításról, stb. Szerintem a menekülőzsákba simán belefér és biztonság érzetet ad, nem beszélve arról, hogy a napelemes univerzális töltővel mondjuk GPS-t is tudsz tölteni (bár lehet, hogy a műholdaknak is annyi lesz).

Bartush 2012.10.22. 21:38:15

Ha valaki még részletesebben szeretne elmélyülni a témában, ajánlom ezt az oldalt. Alapvetően egy útipatika, de kitér a víztisztításra és extrém utakra, betegségekre is.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.10.24. 22:32:04

@Bartush: Ejha, meglepően részletes és hosszú ez a wiki. :O

Tblog 2012.12.01. 06:52:07

Gyógyszert csak akkor szedj be, ha feltétlenül szükséges. Nem érdemes marékkal enni a nyugtatót, a fájdalomcsillapítót, vagy egyáltalán semmilyen gyógyszert.

KenSentMe 2012.12.31. 20:34:48

Nehany megjegyzes:

1.) Nyilvan ha valakinek gyereke van, akkor a felsoroltak nagy resze hasznos lehet, de felnottek szamara en egy teljesen mas listat keszitenek. Pl. eleve kihagynam az ilyen megfazas elleni szarokat. Nyilvan nagyon kellemetlen, ha be van dugulva az orrod, es ha napi 8 oraban a csucson kell teljesitened a munkahelyeden, akkor fujod az orrspray-t es iszod a koptetot, de most hogy a nagy katasztrofa bekovetkezte utan ket hetig nathas vagy, az szerintem nem fog osztani vagy szorozni. Vagy van csaladod, aki mellett ezt at tudod veszelni, vagy egyedul vagy, es akkor ugyis baszhatod.

2.) Ami gyogyszerre szerintem felnottkent szukseg lehet: hasmenes ellen valami (az tenyleg halalhoz vezethet, lasd pl. az Edentol keletre c. konyvet, higieniai szerek is), fogfajas ellen valami, ami bevalik (szegfuszeget es kamillat szoktam hasznalni, ha nincs lehetoseg elmenni a fogorvoshoz, akkor sajnos ki kell varni, amig kihalnak az idegek, ilyenkor nagyobb mennyiseg kell, szegfuszegbol pl. 5 tasak fogankent), sok antibiotikum (doxicilin pl. + gyengebbeket is), + kabito/erzestelenito szerek. (Erre most nincs otletem, az eter jutott eszembe, de biztos vannak jobb illegalis szerek, amik erre hasznalhatoak), jaj es persze C-vitamin meg egyeb vitaminok, ellensulyozando a hianyos taplalkozas negativ hatasait, pl. skorbut es a fogak kihullasa, ezen kivul meg eros es gyorsan olo mergeket, gyogyithatatlan betegsegek esetere..

Nem azert kell kabszer, hogy drogozz, csak ha valami egyszerubb mutetet kene vegezni rajta, halas leszel erte, ha van mivel elkabitani teged. (Pl. meglonek, vakbelgyulladas .. sulyosabb toresek siman vezethetnek amputaciohoz, az meg kabitas nelkul szar, antibiotikum nelkul pedig 50% esellyel belehalsz a fertozesbe.)

Gyogyszerlista osszeallitasakor elsosorban az illegalis szerekre koncentralnek, meg esetleg minden olyasmire, amit nem lehet beszerezni egy vilageges utan (felsoroltakon kivul adrenalin, lidokain, inzulin, ..). Ami a boltban recept nelkul kaphato, az adott esetben gyogyfuvekkel is helyettesitheto es/vagy a szart sem er kategoria, talan a vitaminokat leszamitva.

3.) Az elsosegelydoboz es a sebkezelesre vonatkozo resszel mar jobban egyetertek, de itt is jobban fel kene keszulni a mutetekre, meglohetik az embert, stb. Szoval orvosi szike, erfogo es tarsai.

4.) Gyerekeknel ez az ugy sokkal bonyolultabb, mert ok pl. meg nem kaptak meg a kotelezo vedooltasokat. Akik 3-5-10 ev tulelesen gondolkodnak, azoknak szerintem kell jonehany keszlet oltas is, felteve, ha nem akarjak atelni, hogy torokgyikban meghal a gyerekuk / valamelyik rokonuk gyereke.

5.) Igy belegondolva, hogy mennyi cucc kene egy 5 eves tuleleshez mondjuk egy nagycsalad szamara egy durva katasztrofahelyzet eseten, inkabb egy szekrenyrol mint egy ladarol beszelunk, raadasul ezeknek a nagy resze nem igazan szerezheto be legalisan, raadasul orvosi szaktudas nelkul hasznalni sem lehet oket. Ennek ellenere szerintem ebben a temaban erdemes maximalistanak lenni, egy elsosegelydoboz ragtapaszokkal es paracetamollal egyszeruen vicc. Biztos azzal nyugtatod magad, hogy ez is sokkal tobb, mint a semmi, pedig valojaban csak egyebkent sem halalos betegsegeket tudsz elviselhetobbe tenni, az igazan razos helyzetekre pedig semmivel sem rendelkezel.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.31. 21:10:34

@VRbagoly: Csak annyit fűznék hozzá, hogy addig rendben van, hogy mondjuk érfogót és szikét veszek, mert tegyük fel, megtehetem. De megint más tészta, hogy én személy szerint azt se tudnám, melyik felét fogjam meg. Szerencsére bírom a durva sebek látványát, nem félek "kézbevenni a dolgokat", de nem vagyok benne biztos, hogy szakszerűen el tudnám látni a sebet- még profi eszközökkel sem, mert nem tudnám melyiket kell használni és mihez.

Úgy már jó dolog lehet mindez, ha mondjuk van egy orvos/nővér/szakember a közelemben, aki az eszközeimet szakszerűen tudja használni és ellátni a beteget. A háborús tapasztalatos cikkben is azt írja Selco, hogy nem is az orvoshiánnyal volt igazán a baj, hanem hogy nem volt elég gyógyszer, eszközök stb. Szóval ebből a szempontból nézve remek volt a hozzáfűzés. De én inkább nem piszkálnék semmilyen sebet, csak az utolsó utáni, nagyonmuszáj pillanatban, mert elefánt lennék a porcelánboltban.

És boldog új évet! :)

Black hawk 0806 2013.01.28. 01:40:16

Néhány gondolat:

A digitális formában meglévő könyvek esetében érdemes lehet egy kicsit átformázni és lehetőség szerint lekicsinyíteni a betűméretet, illetve kiszedni az üres részeket. A 6-os betűméret is olvasható de ha felezi a dokumentum hosszát akkor a súlyát is nyomtatva, és amit kell (ábrákat stb.) meg lehet hagyni rendes méretben. Természetesen javasolt a kétoldalas nyomtatás.

VRbagoly írta, hogy érdemes előre beszerezni az oltásokat gyermekeinknek.
Kérdezem, hogy nem fognak ezek addigra megromlani, tartósíthatóak?
Nem tudom pontosan hogy az injekciók mennyi időre tárolhatók akár fagyasztva is.
Az eltarthatóság minden gyógyszernél fontos csak úgy gondolom (lehet hogy rosszul), hogy az injekciók a legkényesebbek.

A harmadik te szerintem leglényegesebb gondolatom, hogy ezeket a szereket érdemes forgókészletként kezelni. Úgy gondolom, hogy nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy komolyabb gyógyszerkészletet mindig kidobjanak a kukába amikor lejár a szavatossága és amíg nincs SHTF addig nem muszáj lejárt gyógyszert beszedni. Szerintem célravezetőbb ha kicsit megnöveljük a házi gyógyszertárunk méretét (amennyire a pénztárcánk lehetővé teszi) és mindig azt a gyógyszert fogyasztjuk ami a leghamarabb fog lejárni. Így is előfordulhat, hogy valami a szemétbe kerül mert lejár de valószínűleg kevesebb. Az ilyen készleteket pedig tarthatjuk egy hermetikusan záródó műanyag edényben a felső polcon így a gyerek sem fér hozzá és ha futni kell könnyen magunkkal vihetjük. Ha féltjük a készletet tehetjük zárható helyre a pincében.

Persze a tartós orvosi eszközök felhalmozhatóak (főleg fémeszközök de a steril kötszerek is sokáig elállnak)

A hermetikusan zárható műanyag edényre pedig egy olcsó megoldás a műanyag festékes vödör. Ha festés után elkérjük a festőtől vagy ha magunk festünk és félrerakjuk gyakorlatilag ingyen van és nagyon strapabíró. Én vízi túrázáshoz használtam egy párat az értékeknek (telefon pénz stb) évekig és remekül bevált. A formája nem a legpraktikusabb egy hátizsákban, viszont a fülénél fogva kézben is szállítható és egy nagyobb (kb 20 literes) még széknek is jó. Ha pedig valamit nagyon el akarunk dugni (ékszer kevés gyógyszer) akkor a pincénkben a teli festékes vödörbe is tehetjük egy légmentesen záródó zacskóban (egy hely amit garantáltan nem kutatnak át ha betörnek a lakásunkba)

stg44 2014.11.19. 15:13:08

Cukorbetegen készülni lehetséges?

mengyan 2014.11.21. 15:38:28

Szia! Úgy gondolom, nem csak lehetséges és érdemes, de _KELL_ is. Csak jobban, és más preferenciák mentén. A cukorbetegségnek is van két fajtája, és több fokozata. Inzulinozod magad? Elsősorban fejben kell készülni. Képzeld el, hogy anyaszült meztelenül kiraknak egy kb garázs méretű raktár előtt, kezedben a kulcs, amivel be tudsz jutni. De bent csak az van, amit korábban leadtál egy listán. Mit írnál a listára? Mi az, amivel túl tudnál élni 1-2 hetet, hónapot. Ha a példám túl elrugaszkodottnak tartod, akkor mondok egy -sajnos- sokkal hétköznapibbat: a szomszédodban tűz üt ki / bombát találnak, azonnal el kell hagynod a lakást. Mit vinnél magaddal, ami biztosítja néhány órára (max 12-24) az életben maradásodat? Ezt az ajtó közelében tartod, és míg egyik kezeddel kinyitod az ajtót, a másikkal magadhoz veszed. Pl egy övtáskát inzulinnal, mérővel, stb. Ezután mi szokott következni? Hát ha a tűzszerész nem küldte el a házadat pár utcával arrébb (na ilyenkor jön a fenti raktáros példa, annyi könnyebbséggel, hogy nem leszel meztelen), akkor hazamész, és örülsz, hogy túlélted. Ha a tűzoltók dolgoztak, akkor több eshetőség van, legvalószínűbb, hogy még napokig, esetleg hetekig nem mehetsz haza, és van 10 perced, hogy összecsomagolj. Ilyenkor könnyebbséget jelent egy becsomagolt hátizsák, amiben _TUDOD_, hogy benne van minden létfontosságú dolog? Naná! Kirántod a szekrényből, és foglalkozhatsz a fontos dolgokkal, pl áramtalanítás, szellőztetés, biztosítási papírok megkeresése, megszárítása, kárfelmérés, élelmiszerek, értékek biztonságba helyezése, stb. Ha gondolod, és van kedved, kitárgyalhatjuk a témát. Ha nem, akkor ezek mentén kell elkezdened gondolkozni. Ne feledd, a gondolkodás - még - ingyen van.

stg44 2014.11.28. 00:12:25

@mengyan: Szia!
Kezdő cukis vagyok: napi 1,5 tabletta, diéta, sport (jó még csak mozgásocska egyelőre).
Készülni pár éve kezdtem (anyagilag, ahogy győzöm a család mellett), de vannak eredményeim! Nem eget rengetőek, de vannak! Most ez a cuki kicsit bekavart, meg hát meg is ijesztett!!!
Nagy vonalakban így gondolom:
Helyben maradás amíg lehet, 3-4 család kb 20 fővel.
Kút van.
Víz eltárolva is van.
Tűzi fa van. (1-2 havi jelenleg)
Hely védelmi tervek kidolgozva.
Íj+nyílvessző van. (folyamatosan készül még több)
Csúzli is van de azt kaviccsal nem győzöm, a cég ,,támogat" 10-es+12-es anyával!
Kaja van. (alap a konzerv+egyebek)
Gyógyszer van. (egyelőre próbálom, hogy 3 naponta nem szedem be, hogy tartalékot képezzek)
Kézi szerszámok. (alap szerszámok+szög félék)

Tervezem tyúkok, nyulak tartását a közeljövőben, de annak is még utána kell olvasnom! Hely az lenne bőven.(ötleteket+tanácsokat szívesen fogadok!!!)

Anyagilag nehéz és lassú a dolog, mert párom munkanélküli, árak meg vannak keményen.
Ha van valaki, aki hasonlóan cukros mint én, írhatna pár sorban, Ő hogyan készül, milyen prioritásokkal, milyen módon? Meg, hogy hogyan éli meg úgy általában!?

Nem csak cserkészeknek:Légy résen!

Sziasztok!

stg44 2014.11.30. 11:15:21

@mengyan: Ja még kimaradt, hogy gyógynövények termesztése+gyüjtése is tervbe van véve, főleg cuki szempontból, de minden mást is természetesen gyűjtenék.

Sziasztok!

mengyan 2014.12.01. 09:52:27

Szia! Ahogy elnézem, 2-es típusú, az egészségtelen életmódból adódó cukorbetegséged van (az 1-es típusnál nincs gyógyszer, egyből jön az inzulin). Annyiban szerencsés vagy, hogy nem kell inzulinoznod magad, és ha jó irányban változtatsz az életmódodon, akkor ez jó eséllyel így is marad. A gyógyszer kihagyást mindenképp beszéld meg az orvosoddal, nehogy inzulinozás legyen a vége. Nyilván nem vagyok orvos, és amit írok, az még a találgatás szintjét sem üti meg: elvileg neked most túl sok az inzulin a szervezetedben, mert a három fehér gyilkos (cukor, liszt, só) túlzott termelésre készteti a szervezeted. Viszont eljöhet az az idő, hogy a hasnyálmirigyed a túlterhelés miatt felmondja szolgálatot, és utána inzulinoznod kell magad. Na elvileg ezt a túltermelést fogja vissza a gyógyszer.

Tyúkok tartásában talán tudok segíteni, nyulaim is voltak régen, de túl kicsi voltam, és az főleg anyám nyakába szakadt. Viszont tökéletesen át tudom érezni a húsvétra kapott, majd kirakott nyulak helyzetét. :-( Mondjuk az enyéim nem lettek kirakva, attól értelmesebbek a szüleim, hanem pörkölt lett belőlük, meg tepsiben, egészben lettek megsütve. A szaporulat (mert az is volt, több évig voltak nyulak) nagy része pedig el lett adva, takarmány lett az árából. Meg egy örök élmény köthető még hozzájuk, mert egyik húsvétkor anyám locsolóinak a nyúl alól kellett kiszedni a kézzel festett hímestojást. :-D

Szerszámok, készletek: alakul az! Bár én úgy vagyok ezzel a preppinggel, hogy szerintem az apokalipszis az, amire legutoljára kell készülni. Van előtte még sok feladat. Sokkal közelebbi veszélyt látok bármilyen tartós életkörülmény romlásban, pl munkanélküliségben, természeti csapásokban, betegségben, mint az összeomlásban. Természetesen a végcél a 3 év*, de fontosabbnak tartom a munkanélküliség átvészelését, vagy pl egy néhány órás-napos megsemmisítő erejű természeti csapás utáni újrakezdést, mint az apokalipszis túlélését. Meg lehet kövezni, de én ezért vagyok itt, hogy ehhez szerezzek tudást. Ha valaki felkészült 1 év munkanélküliségre, azt utána nem lehet megzsarolni a kirúgással. Meg abba a hibába se essünk, hogy elviszi az ár a házat, ezért igaz, hogy van egy 30m2-es menedékünk 6-8 embernek, ami jól védhető, meg készletünk, csak épp nincs miből felújítani a házat, vagy legalább albérletet megfizetni, amíg a biztosító rendezi a dolgot, meg a gyerekek sem tudnak iskolába járni.
* Túlzásokba, mint az amcsik, ne essünk, ami 3 év alatt nem oldódik meg, talán nem is érdemes túlélni.

Gyógynövények: mindenképpen a bükkszentkereszti füvesembert keresd meg, ő maga is termeszt gyógynövényeket, ezen kívül hihetetlen szakmai tapasztalattal rendelkezik. A kapor a természet inzulinja, de úgy tudom, csak az 1-es típust gyógyítja.

stg44 2014.12.03. 12:35:55

Köszi szépen!

Nagyon nagy segítség vagy!!!!
Elemzem és válaszolok!!!

Szia!

stg44 2014.12.05. 23:07:08

Szia!

Jól látod: a 2.-es típusban vagyok.
Nem csak az életmód, hanem stressz miatt is! Középvezető vagyok a cégnél (ideg baj), emellett szakszervezeti tisztviselő is vagyok (állandó harc a munkáltatóval), valamint szociális tanácsban is dolgozom (sok bajjal és nyomorúsággal szembesülök).
Nem csoda, hogy ki vagyok teljesen!

Cukor: most tartok ott, hogy napi rendszeresen legyen a kajálás, ne összevissza. Meg hogy legyen benne sok zöldség meg vitamin! A rendszerességgel is a melóban van baj! Úgy képzelik (kínai/liberális szemlélet) hogy, 10 ember 20 munkáját meg kell, hogy csinálja 5 ember fizetéséért. Nem részletezem, mindenhol így megy!

Gyerek koromban nagy muteréknál is volt disznó, tyúk, liba, nyúl, stb. Nekem akkora helyem nincs, meg a tudásom is csekély nagyon!

Igen én sem (nem csak) apokalipszisre készülök. Jól mondod, hogy a munkanélküliség nagyobb veszély mint pl zombihordák mindent elsöprő rohama, vagy valami természeti katasztrófa is esélyesebb űrlények támadásánál! Itt volt most 7főn pl ugye ez az ónos esős ,,buli". 10-20 km-eket 12-14 óra alatt lehetett utazni vonattal, X ezer háztartás áram nélkül, stb!!!

Bár sok embert én már most is agyatlan zombinak látok/érzek a világban!!! Ehhez jön az eléggé erős üldözési mániám is! Szóval gáz vagyok eléggé, de a családomat mindennel szemben meg akarom és megfogom védeni! Ámen!

Az amcsik (amiket én láttam legalábbis) meg mind válogatott f...ok voltak akikkel forgattak. Gondolom a leggyagyábbakat válogatták össze a több 10ezer prepperből, hogy eladható legyen a ,,produkció". Ott volt egy pl az egyik, aki 1millió vető magot tárolt/hűtött/örzött,stb. Azután béke időben fegyverrel a kezében majdnem kirabolták. Vagy a másik aki az új csaját az új rakéta silójába vitte randira, és a meggyűlt esővizet kóstolgatták! A legidiótább meg az volt szerintem amelyik ellőtte a saját úját a sivatagban a gyerekei szeme előtt és a stábnak kellett megmenteni! Elrettentő példának viszont jók voltak!

Túlélni mindent érdemes szerintem!

Halottam már a füvesemberről. Tart elő adásokat, vagy fogad embereket valahol? Tanít? Van honlapja?

Technikai kérdések:
a mindennapokban én egy kis bőr válltáskával járok. Érdemes szerinted átállnom comb táskára?
Ha messzebb megyek akkor hátizsák is van nálam.

Bicska mellé pluszba egy tőrt hordok magamnál. Szerinted sok vagy kevés?

Autóba dízel vagy benzines az előnyösebb? Vagy mind1?

Vad galamb esetén elég a sima főzés (100Celsius), vagy kell egyebet tenni a husival? Mert mondják, hogy a gerle sok betegséget hordozhat.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Szia!

FalloutBoy 2017.07.03. 08:42:22

www.youtube.com/watch?v=FyNP7K2EYO0

EDC elsősegélykészlet

Ez a videó egy kicsi kompakt EDC videót mutat be, szerintem érdemes ilyet is tartani a "komoly" készlet mellett, mert ez EDC-be, GetHomeBag-be sokkal jobb.

FalloutBoy 2017.07.03. 08:44:15

Itt meg a leírása az előbb linkelt készletnek:
faint kis kompakt EDC elsősegélykészlet, hétköznapi ifak

realistaprepper.blogspot.hu/2017/07/edc-mikrofak-kompakt-elsosegelycsomag-m.html
süti beállítások módosítása