HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Hétvégi bevásárlólista

2012.12.16. 11:58 Martin Blake

Egy ideig beteg voltam, megtalált az influenza, de már nagyjából túl vagyok rajta. Aminek viszont nagyon tudtam örülni, hogy prepper vagyok. Munkából hazaérve csak bedobtam magam az ágyba, aztán 3-4 napig ki se mozdultam a lakásból, még a sarki boltig se kellett elsétálnom. :) Nem nagy dolog, de amikor félpercenként egy teljes papírzsepit teletrombitál az ember, akkor bizony az a húsz perces séta is idegőrlő tud lenni. Most már majdnem teljesen meggyógyultam és van egy szabad vasárnapom is, ezért hamarosan elindulok venni egy-két dolgot, kissé megcsappant készleteimet újra feltölteni és venni egy-két más apróságot is. Itt a lista, fontossági sorrend nélkül.

Chips

Bár nem ezzel fogok jóllakni, de jó sok energia van egy csomag chipsben. A 6x1-es csomagolás kényelmes: egy kis adag pont elég egy kis nassolásra, nincs gond a visszacsomagolással, ha nem tudnám megenni az egészet. Veszek belőle néhányat, ami hetekre elegendő lesz. Hagyományos, sósat, esetleg barbeque ízesítésűt, a 2 darab 6-os csomag kb. 700 forint lesz.

nuts.jpgMogyoró

Hasonló az előzőhöz: sok energia, meg amúgyis imádom. Szóbajöhet még a mindenféle hasonló termék, pisztácia, mandula, dióbél, meglátjuk mit találok majd jó áron. Kb. 250-300 forint lesz egy 20 dekás csomaggal.

Papírzsepi

Az influenza kissé megtizedelte a készletet (tudom, tudom, a textilzsebkendő jobb megoldás lenne), ezért veszek egy 18-as, négyrétegű pakkot, kb. 350-400 forint lesz.

Törlőkendő

Ebből is sikerült jó sokat elpocsékolnom az elmúlt hetekben. Pár napja vettem egy csomaggal hazafelé jövet, ma beszerzek megint egyet, kb. 350 forint egy 6-os kiszerelésű.

Toalettpapír

A különféle papírtermékekben az a jó, hogy van "átjárás" közöttük. Ha az egyik kifogyna, akkor használhatunk helyette mást. Persze más minőségűek, méretűek, de szükség esetén ez nem szempont. Egy 4-es csomag szintén 350 forint körül lesz. Én a zsepire mondanám azt, hogy a legideálisabb papírtermék preppereknek, mert minden célra viszonylag jól használható, kisebb, tíz darabos csomagokban pedig könnyen tárolható, szállítható.

Cukor

Sok hozzáfűznivaló nincs, a cukor az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Egy kiló kb. 250 forint lesz.

Fogkrém

Ha már cukor, akkor eszembejutott, hogy kellene egy kis tubusos fogkrém a túlélőzsákomba. A hagyományos méretű elég sok helyet foglal, egy kicsi viszont pont passzolna a csomagba. Kb. 3-400 forint, kicsit drágább sajnos a hagyományosnál, de egye fene. SHTF esetén fogkrém helyett használhatunk sót például.

Csokoládé

Sosem elég belőle. :) Sok energiát tartalmaz, az én kedvencem egy "gazdaságos" kiszerelésű, kb. 90 forint egy táblával, veszek egy marékkal megint, ahogy tegnap is.

Mogyorókrém

Édességek közül az egyik legjobb megoldás, szintén sok energiát tartalmaz és finom is.

Gyümölcskonzervek

Mielőtt valaki azt hinné, hogy csak csokival pakolom meg a bevásárlókosarat. :D Most elég sok barack van itthon, úgyhogy körtét, almát vagy hasonlót fogok keresni. Kb. 200 forint egy konzerv, majd meglátjuk, miből választhatok. Közben rápillantottam, egy ilyen konzerv 2-3 évig bírja elvileg, gyakorlatilag akár tovább is, szóval ez remek beruházás preppereknek.

Félkész zsömle, kifli

Part Baked Petit Pain.jpgSokáig ódzkodtam tőle, de mára teljesen rákattantam a félkész kiflire. Nem is volt annál jobb, amikor teljesen betegen csak bedobtam néhány darabot a sütőbe és 10 perc múlva friss, ropogós, finom kiflit ehettem. Megsüthető tűz felett is, 3 hónapig eláll, nincs vacakolás a tésztagyúrással. Egy 4 kiflit tartalmazó csomag kb. 100 forint, veszek néhányat belőle.

Szörp

Egyik rossz tulajdonságom az ízesített löttyök iránti vonzalmam. Igyekszem nem kólát vagy hasonlókat venni, hanem valamilyen egyszerű szörpöt, ami sokáig fedezi a "függőségemet". Másfél liter kb. 450 forint.

Teamécses

Bár férfiból vagyok, a tél beálltával, a nappalok rövidülésével, most pedig karácsony közeledtével egészen jó dolognak tartom néhány gyertya meggyújtását a délutáni órákban. Egy százas csomag mécses kb. 700 forintba kerül. Nappali világosságot ugyan nem ad, de ha elmenne az áram, a semminél még ez a kicsi is jobb. Múltkor mértem az időt, egy kis mécses kb. 3-4 óráig bírja. Remek, olcsó megoldás.

Tea

Előbbiről eszembejutott, hogy a nátha miatt eléggé megcsappant a teakészletem is. 160 filteres csomag kb. 1000 forint. Én mondjuk nem fogyasztom, de a tea mellett a másik megoldás az éberség megőrzésére a kávé. Ha beütne a gebasz, kevesebbet és rosszabbul fogunk aludni, ami már rövidtávon érezteti hatását. Hamar elfárad az ember, lassabban gondolkodik - ami viszont katasztrofális következményekkel járhat túlélés szempontjából. Érdemes tehát felkészülni ilyenekből is, emellett még energiaitalt vagy koffeinrágót is beszerezhetünk.

Gyufa, öngyújtó

Rájöttem, hogy nincs belőle elég itthon, ezért ma veszek néhány csomaggal. Sosem elég belőle. Selco írta erről, hogy a háború idején voltak olyanok, akik kilométereket gyalogoltak egy égő fadrabbal a kezükben, mert nem volt otthon gyufájuk, hogy meggyújtsák azt. Spejzoljunk be tehát tűzgyújtó eszközökből. Délután rendelek pár darab magnéziumos szikravetőt is, olcsó és nagyon jó megoldás tűzgyújtáshoz.

Konzervek

Ahogy szinte mindig, ezúttal is veszek egy pár darab konzervet, mindenféléből. Általában a magas energiatartalmút keresem, babot, tésztaételeket, stb. Egy babkonzerv 150-200 forint, húsgombócos tészta borsóval, répával kb. 450 forint - utóbbi ráadásul nagy kiszerelésű, két főre is elég. Nézek még bolognai spagettit (marhával) is, szintén 200 forint körül.

A fenti lista nem fedi a teljes étrendemet, mielőtt valaki megijedne, hogy csak ezeken élek. :) Természetesen veszek friss kenyeret, gyömölcsöt stb.-t is a mindennapokra, a fentiek pedig mennek a tartalékba, a többi közé.

Kíváncsi vagyok, ti mivel töltitek fel ezen a hétvégén a készleteiteket? Várom a kommenteket!

32 komment

Címkék: felszerelés lista élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr744967846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PH_fet 2012.12.16. 22:22:10

Miert jobb a textilzsebkendo, mint a papir?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.17. 00:19:42

@PH_fet: Kimosható, többször felhasználható, és nem szárítja ki annyira az orrot.

koxi 2012.12.17. 08:16:32

Én is rájöttem, h a kis lakás ellenére, és annak ellenére, hogy nem vagyok milliomos és nem tudok egy elhagyott rakétasilót SHTF esetére berendezni valamit mégis tehetek. Így elhatároztam,h veszek még egy az eddigieknél nagyobb polcot a pincébe és elkezdek élelmiszert is felhalmozni. A vízkészletet feltornásztam 14x(6x1,5)liter ásványvízre, ez az ajánlott napi 4 iter per fővel számolva több mint 15 napra elég. Ezen felül víztisztításra akarok koncentrálni. Egyelőre még nincs szerkezetem hozzá. Valamint imádjuk a szilvabefőttet, így legutóbb mikor az aldiban jártam hirtelen ötlettől vezérelve egy kartonnal, azaz 12db-ot vettem, eláll 2016ig. Van még itthon körte, barack és meggy. Ezekt amúgy az "Az Út" című könyből ötleteltem ki. Élelmiszerből csak olyat akarok venni, amit meg is eszünk, hisz így tudom forgatni a készletet, ha meg valami elfogy nem kell rögtön a boltba rohanni, csak a pincébe lemenni. Nálunk nemrég olyan hó volt, h a kocsival majdnem első nap elakadtam. Ez is csak megerősítette bennem, h mindenképp megéri, ha legalább 2 heti víz és élelmiszertartalékkal rendelkezünk. Más: már vártam az új bejegyzést, kár hogy nem Írsz gyakrabban.

Jonatán 2012.12.17. 10:05:45

Én nem hagynám ki a smack levest sem!
Sokáig tartós, néhány gramm az egész, csak meleg víz kell hozzá.Nagyon laktató. Túléléshez bármikor jól jön. Igazi szénhidrát bomba.Akár meneküléskor is össze lehet ütni, ha meg tudsz állni 20 percre.
Nagyon erős morál javító hatása van olyankor egy kis meleg ételnek. És még finom is!
Másik. Kávé! Nagyon fontos! Az is instant,100 g-ból 60 adag kijön. Élénkít, moráljavító, és akár csere alapnak is. Most vettem, 2016-ig tuti hogy elvan.Ha már szörp, instant.Az is tartósítva van az idők végéig. Nincs sem térfogata, sem tömege, mégis másfél liter vizet ízesíthetsz vele.
Nem akarom elvinni a dolgot egy "minden legyen instant" irányba, de ezeket akár a BOB-ba is be lehet tárolni.(szerintem be is kell).

Tényleg lehetnének gyakrabban posztok. Eddig nem nagyon szóltam hozzá a dolgokhoz,csak olvastam és tanultam. Lehet visszasétálok régebbi cikkekhez.

zsiráfkondenzátor 2012.12.17. 14:19:46

szerintem a textilzsebkendő nem túl jó ötlet, mert fertőzésveszélyes, illetve a papír sokoldalúbb (pl. lehet rá írni, vagy sebet kötözni illetve tüzet gyújtani)

Rox 2012.12.17. 14:50:07

A kötözködés legcsekélyebb szándéka nélkül: ebből a posztból jöttem rá, hogy a blog neve telitalálat. Mert hát milyen is a városi túlélő? Chipset ropogtat, szörpöt hörpöl, papírzsepibe prüszköl, gondosan bekészíti a fogkrémet a túlélőcsomagba. Ez most rendben is van, de mi lesz, ha jön az összeomlás és a szupermarketből kifogy a félkész zsömle és a papírzsepi?

Tblog 2012.12.17. 16:16:10

@Rox: Mi lenne? Azért veszi meg előbb és azért tartalékol, hogy ha kifogy akkor legyen neki addig amíg helyre nem áll a rend. Ez a lényege az egésznek.

Rox 2012.12.17. 19:55:11

@Tuleloblog: Hát igen, pont ezen töröm a fejem. Konzekvens vagy, de nagyon optimista. Ha igaz az, hogy olyan túlélési szituációra kell felkészülni, ami nem fog sokáig tartani és nem jár komoly veszélyekkel és felfordulással, akkor igazad van, némi tartalékolással és egyéb felkészüléssel egész kellemesen letudható a dolog. Van persze ebben egy jó adag fogyasztói szemlélet - kb. "ha mindent megvásárolok, ami kell, akkor nem érhet baj" és a fenti peremfeltételekkel tényleg ez a lényege az egésznek.

Ha viszont - mint feltételezem - hosszú ideig tartó felfordulásra, nélkülözésre és az alapvető létfeltételekkel kapcsolatos fenyegettségre kell felkészülni, akkor más módon, más preferenciákkal kell nekilátni a felkészülésnek. Lehet, hogy nyitok is erről egy N+1. túlélőblogot. :)
Jobbulást kívánok!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.17. 21:42:25

@koxi: "Sajnos" reggeltől vakulásig dolgozom mostanában, reggel 6-kor megyek, este 8-9 körül toppanok be az ajtón... De szerdán lesz az új poszt élesítve, ill. hétvégére is egy, mert adós vagyok velük (megint :D ).
Köszönöm a kitartást! :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.17. 21:45:47

@Jonatán: Az instant készítmények jó ötlet, tényleg jó hatással vannak a közérzetre. Főleg így télvíz idején lehet különösen hasznos a túlélőzsákban néhány tasak leves, kávé, ilyenek.
Köszi a tippet!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.17. 21:50:39

@zsiráfkondenzátor: SHTF-nél az ipar az elsők között áll meg (energia-, munkaerő-, nyersanyaghiány miatt). Aztán ha a boltból elfogyna a polcokról a papír (és más persze), akkor jó ideig nem is lesz utánpótlás, az biztos. Talán unalmas lehet, hogy mindig visszautalok rá, de a délszláv háborús cikkben nagyon jól lehet ezt érezni Selco szavaiból. Ami egyszer elfogyott, annak vége, nuku, kampec, nincs többet (amíg helyre nem áll a rend). Pl. vécépapír sem volt, hogy mást ne is említsek.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.17. 22:25:46

@Rox: Igazad is van, meg nem is van igazad. :)

Ez a blog elsősorban azért van, hogy magát a preppinget "népszerűsítse". Nagyon sok (túl sok) olyan emberke él, aki tulajdonképpen teljesen függ másoktól. Hiába van meg látszólag mindene egy átlagos embernek, ha nincs felkészülve olyan banális eseményekre, mint pl. egy árvíz (talán egyetértesz abban velem, hogy az nem éppen ritkán előforduló jelenség). Egy-két nap szükölködés után még a legjólneveltebb emberből is kitör az állat, ami hagyján, mert az ő problémája, minek is foglalkozom vele? Azért, mert ez az "állat" (itt zombinak hívjuk :D ) mindent meg fog tenni azért, hogy vizet, élelmet, ruhát stb.-t találjon magának. Ettől is elkeseredettebben fog harcolni, ha emellett a családjáról, gyerekeiről van szó - őket muszáj etetnie, itatnia, ellátnia. Namost, ez az illető előbb-utóbb engem is, téged is megtalálhat, felforgatja lakásodat, elveszi értékeidet (és most alapvető dolgokra gondolok, mint érték), de ettől rosszabbra is vetemedhet, mert nem fog gondolkodni egy percig sem - zombi lesz.

Ha ezzel a bloggal csak néhány tucat, néhányszáz embert tudok rávenni arra, hogy gondolkodjon felelős ember módjára és függetlenedjen a társadalmi kötelékektől (és itt nem a kapcsolati hálóra gondolok), hogy ne okozzon neki gondot egy közműleállás, hótorlasz okozta "áruhozzáférési gondok" stb., akkor a saját esélyeimet növelem ismét, hiszen kevesebb elkeseredett ember lesz és a többség is könnyebben segíthet a bajbajutotton.

Még el sem jött a világvége, de már zombikat irtok, ha úgy tetszik. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.17. 22:57:11

@Rox: Viszont valahol érdemes elkezdeni szerintem. Nem tartom helyes gondolkodásmódnak azt, hogy csak azért nem készül fel valaki rövidtávú (zöld) eseményekre, mert "mi van, ha valami jóval nagyobb gebasz történik, akkor úgyis borul a bili és tökmindegy". Én nem szeretek legyinteni a rajtvonalnál, hogy "ááá, úgyse én leszek a leggyorsabb futó" és inkább el sem indulok, hanem beleadok apait-anyait. Ha utolsó lennék, akkor ígyis-úgyis utolsó lettem volna. De mi van, ha néhány embert megelőznék, talán még nyernék is? Ezt viszont soha nem tudhatom meg, ha meg sem próbálom. Optimista hozzáállás? Talán az. De jobban belegondolva lehet, hogy csak egyszerűen racionális és mindenkinek így kellene gondolkodnia.

Ha csak egy "kicsit prepper" az ember és egy túlélőzsákja, esetleg néhány napra, hétre elegendő felszerelése van, már azzal nyert pontosan ennyi időt magának, és ennyivel lesz előrébb azoktól a százezrektől, akiknek ebben a pillanatban is szinte üres a hűtőjük, mert "holnap reggel úgyis veszek tíz deka parizert és friss zsömlét a sarkiban" címszóval csak legyintenek.

A vásárlási pánikos cikkben írtam egy gondolatot erről, hogy egy átlagos, mai üzlet a szokásos vásárlóerejével számolva mintegy 3-4 napra elegendő élelmiszert tárol. Utána nincs több áru egyszerűen, elfogy minden. Pár hete, hónapja volt Angliában, hogy az emberek egy félinformáció miatt elkezdték felvásárolni a benzint. Egyetlen nap alatt elfogyott szinte mindenhol az üzemanyag. Ma, egy fejlett országban ennyi ideig bírja a készlet.

Rox 2012.12.17. 22:57:42

@Martin Blake: OK, tetszik a látszólag altruista hozzáállásod mögött az egoizmus. :) Fontos túlélőtulajdonság.

T0rrente 2012.12.18. 01:54:05

Sziasztok olvasom már egy ideje az oldalt gondoltam most már illik regisztrálni.

Martin Blake egyetértek veled és csak hogy a futós példánál maradjunk nem kell elsőnek lenni elég ha az utolsónál gyorsabb vagy. Mint a viccben ha őt elkapja a medve téged már nem fog üldözni :D.

Egyébként nagyon hiánypótló az oldal és megértem hogy picit türelmetlenek a kollégák.Ritkán találni magyar nyelven nívós cikket.A amaszabeka.hu-s blog jó volt de ő abbahagyta az írást aki meg átvette a régi írásokat teszi fel havonta egy darabot :(.

Esetleg próbáld meg azt hogy társszerzőket alkalmazol vagy megoldás lehet még egy fórum.
Azt csak elindítod és generálja magát a téma.

Mindenesetre további sok sikert az oldalhoz.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.18. 07:22:20

@T0rrente: Köszönöm. Ha minden jól alakul és a csillagok is úgy állnak, akkor a következő pár hónapban elképzelhető egy nagyobb változás, de karácsony előtt már nem tudok több időt kisajtolni rá. Mégegyszer köszi és üdv az olvasók között! :)

Nóbi 2012.12.18. 10:37:10

Elsősorban szerintem, nem azért kell élelmiszert felhalmozni legalább 3 hónapra, mert elönt minket az árvíz meg betemet a hó. A munkanélküliségre senki nem gondol? Dolgozol mint egy állat, aztán csődbe megy a cég, kirúgnak te meg ott állsz üres hűtővel fizetés nélkül, hitellel meg sárga csekkekkel. Sokszor hallani olyat, hogy vagy a csekket fizetik be, vagy esznek. Ezek egy része ilyenkor teljesen elkerülhető lenne, ha lenne otthon egy kis tartalék kaja. Egyes források egyenesen 1 évi készletet javasolnak. Szerintem érdemes figyelembe venni, hogy Magyarországon mennyi idő után tudnánk elhelyezkedni, és arra kalkulálni. És nem csak kajából érdemes betárazni, hanem ruhából meg minden egyéb olyan cikkből ami fogyókészlet, de főleg pénzből kellene egy kicsit félretenni, mert lehet nemsokára már munkanélküli segély sem lesz.

Aztán ha mégis árvíz jönne meg ilyenek akkor meg pláne jól jön a tartalék.

Bartush 2012.12.18. 14:30:16

@Nóbi: egyetértek. Amikor apám a rendszerváltás után közel 2,5 évig munkanélküli volt, jól jött, hogy tele a kamra, de a legnagyobb segítség a hétvégi telek volt a gyümölcsössel és a kiskerttel.
A ruhából betárazás mondjuk egy kisgyereknél nem olyan egyszerű, felnőttnél még megy.

Cuba-Libre 2012.12.18. 20:06:56

Végül is a munkanélküliség is "katasztrófa". Ugyanúgy megváltozik az életed pillanatok alatt. Igazából ez lehet a prepping gondolkodás alapja, hisz ennek a valószínűsége a legnagyobb, és relatíve ehhez kell a legkevesebb felszerelés. Mondhatni elég az élelmiszer és egyéb cikkek felhalmozása. Illetve az előrelátó gondolkodás: amikor jobban megy félreteszel, nem vered magad ész nélküli hitelbe,stb.

Nóbi 2012.12.18. 23:02:10

@Cuba-Libre: Naná, hogy katasztrófa. Csak sokan egy kicsit előreugrottak a témában és egyből a meteortámadást akarják túlélni :)) , vagy épp arra nem készülni, mert a kormány meg a többi ember majd segít nekik.

Az az igazság, hogy a jelen való világ tele van ilyen "szürke" (nem látványos, nem hollywoodi) katasztrófákkal, és attól tartok, hogy az emberek jó része nemhogy felkészült volna rá, hanem még csak nem is gondolja azt, hogy ez vele is megtörténhet.

Egyébként mindenkinek üzenem, hogy nagyon vigyázzanak ezzel a prepper dologgal. Nagyon gyorsan addiktívvá tud válni, és egyszerűen behúz magába a dolog. A baj csak az hogy ezt nem természetes érdeklődésből fogjátok csinálni, hanem félelemből. Ezért mindenkinek azt tudom mondani, hogy a prepperkedés maximum legyen egy kiváló hobbi (mert egyébként az), és ne rögeszme. És ha majd egyszer a hobbid lesz a munkád, hát akkor ......

Lex Icon 2012.12.19. 01:33:24

Bocsánat, hogy ezt írom, de inkább az őszinteséget szoktam választani.
Szóval nekem ez a cikk nem nagyon tetszett. Inkább a vicces kategóriába sorolnám.
Ami nem tetszett: Chips? Az egészségünket is raktározni kell(ene), mert azt már most se lehet kapni a boltban, csak ellenszert rá: gyógyszereket, mérgeket).
Mogyoró, csoki, mogyorókrém? OK, legyen. De mint egy másik cikknél írtam, nem okos olyan nasit raktározni, amit imádsz, mert még SHTF előtt megeszed. :( Ezért tartok keserű csokit tej helyett, mert azt nem szeretem annyira, hogy ellen tudjak állni néhány tucat táblának. Lassanként csipegetem és pótlom akciókor (Aldi 119,-), de csak mértékkel, ami még egészséges.)
Papírzsepi, törlőkendő, WC papír az kell, de ha ez fog hiányozni a legjobban, az azt jelenti, hogy nincs nagy baj. :D
"A cukor az egyik legalapvetőbb élelmiszer"??? Aha. Én inkább méregnek hívnám ezt is. Ugyan van egy 10-es csomaggal, de egyébként sose használok cukrot. Néha sütibe, de inkább mézet. Az legalább jó drága, hogy ne nyomjam mindenbe, mint a cukrot.
Szörp: lásd cukor! Saját készítésű gyümölcsszörp van ugyan raktáron, de csak akkor kell, ha nincs friss (3 havonta 1x). Ebben legalább tudom mi van. Egyébként sima szűrt csapvíz. Már 4 éve 99%-ban vizet iszom és nem hiányzik a "kóla" és egyéb szemét.
Teamécses: az jó. Kell belőle. Metró ~1400,-/200db.
Tea: nem vagyok teafogyasztó, de jó ötlet. Párom szereti, így nála mindig van vagy 10 féle.
Tűzgyújtó eszközök, konzervek OK.
Ennyi szvsz.

Lex Icon 2012.12.19. 01:41:38

Még annyi, hogy érdemes multivitamin-t raktározni, mert kajahiányos helyzetben segít megtartani az egészséged és az erőnléted. Ami olcsó: DM A-Z Depot 1500,-/100db. Amivel felváltva használom: Scitec Mega Daily One 4000/150db. Ez lórúgás, de hasznos. 4 éve 1x voltam beteg, pedig nem vagyok sem fiatal, sem sportember.
Konzervnél ügyelni kell, hogy magas legyen a hústartalma (80% felett). Így nem töltelék anyagot eszel, ráadásul ezekbe többnyire nem raknak glutamátot.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.12.19. 07:35:31

@Lex Icon: Szerintem azért jó dolog, ha van egy kis "kedélyjavító" nasi is a tartalékban. Nem ezek képezik a fővonalat, mert nyilván nem túl egészséges és tápláló ételek, de amikor "minden fekete körülöttünk", akkor jól jöhet egy kis kikapcsolódás, a gondok elfelejtése, legalább pár perc erejéig. Az viszont igaz, hogy rendszeres utánpótlást igényel. :D

Egyébként csereeszközként is kiválóan használhatóak az ilyenek, mert az áruszállítás akadozása esetén ezek hamar hiánycikké válhatnak.

Rox 2012.12.19. 10:35:37

Általános csereérték: ha erről még nem volt post, akkor lehetne. A szakirodalom és visszaemlékezések szerint:
általában: cigaretta, arany, alkohol, lőszer (utóbbi nálunk nem játszik)
néhány helyen megemlítve: öngyújtó, ceruzaelem, zsilettpenge

T0rrente 2012.12.19. 15:10:44

@Lex Icon: A chipset én se tartom nagyra de van egy rettentő fontos tulajdonsága egy globális összeomlás esetén mégpedig a moráljavítás.Gondolj bele ha minden összeomlik körülötted minden olyan dologra ami a civilizációra a legkisebb mértékben is emlékeztet kincset ér mert amikor feladnád húzz tovább.
A cukor viszont nagyon fontos.Egyrészt tartósításra gondolj csak a befőttekre másrészt orvoslás(tudsz szeszt főzni belőle ami fertőtlenítő és kedélyjavító :D) arról nem is beszélve hogy úgy tudom egy nyílt sebbe ha cukrot öntesz jelentősen csökkenti a vérzést.
Cserre alapnak is jó.
Egyébként falun a mai napig tartja magát az hogy ha krumpli,zsír,cukor,só van akkor minden van. Ez természetesen úgy kell érteni hogy nem a legegészségesebben étkezel de nem halsz éhen. A só jó fogmosásra, fertőtlenítésre, jégoldásra is.A zsír tartósításra.
De hogy a mostani problémánál maradjunk chips helyet én mondjuk a sózott pisztáciát mandulát,mogyorót javasolnám.Egészségesek az olajos magvak,a só pótolja a szervezetedből kiürült ásványi sókat és itat ami az influenzás betegségek egyik legjobb ellenszere.

T0rrente 2012.12.19. 15:14:36

@T0rrente: A második mondat egy kicsit értelmetlenre sikeredet a visszatörlések miatt.

Lackó555 2012.12.19. 16:56:05

@Rox: Kávé , eszközök ...

Lex Icon 2012.12.19. 21:13:34

@T0rrente: Moráljavítás: csoki. Ez kimutathatóan emeli a boldogsághormon szintedet. A chips túl sós és kiszárítja a szervezeted.
Cukor: legyen, ha így gondolod jónak. Én máshogy, de ez van.
A nyílt sebbe cukor, inkább porcukorral működik. Mire a kristálycukor feloldódik, addigra a vérzés is eláll.
Viszont a (por)cukor nem csillapítja a vérzést csak felszívja és nem látod, mennyi vér folyt el. Ha hagyod, akkor megalvad és lezárja a sebet. A természet jól ki van találva, nem kell mindig okosabbnak hinnünk magunkat tőle. Ha már vérzéscsillapítást akarsz, akkor az említett cukorból készített alkohol. :) Vagy só :D Összehúzza az ereket.
Sóval ne moss fogat, mert lesmirglized a fogzománcod és akkor annyi.
Erre való a szódabikarbóna.
A túlzott sóbevitel nem biztos, hogy jó akkor, amikor spórolni kell a vízzel.

stg44 2015.01.27. 20:36:24

@Lex Icon:
Nagyon találó és praktikus amiket írtál!!!
Érdekelne egy-egy hasonló tömör írásod a fegyverekről, gyógyszerekről, víztisztításról!
Ha szánnál egy kis időt az írásra!
Előre is köszönöm szépen!!!

Lex Icon 2015.01.27. 21:47:59

@stg44:
Köszönöm, az elismerő szavakat.
Nézz körül ebben a blogban, de a neten is sokfelé találsz bőséges anyagot!

kanári565 2018.08.19. 00:05:54

És a fagyasztva szárított ételek az jó?
süti beállítások módosítása