HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

 • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
 • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
 • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
 • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
 • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Vendégposzt: A felszerelésről

2012.11.26. 07:39 Martin Blake

Korábbi vendégszerzőnk remek írása után ismét egy kiváló cikket osztanék meg, ezúttal Balogh Ádám tollából. Elsősorban a különböző felszerelésekről, a túlélőzsák tartalmáról, az alfabázisról (nagyon tetszik a kifejezés! :D ) olvashattok, de még sok egyéb érdekességet is tartogat az írás. A java még hátra van, ezért át is adnám a szót.

apocalypse-70.jpg

Felszerelés világvége várók részére

Személyesen nem vagyok világvége váró, de érdekel ez a téma. Szerintem a váróknak meg van az alapos indokuk, amitől félnek, hogy az majd be fog következi. Némelyikük nem túl valószínű, de van egy pár kataklizma elmélet, ami aggodalomra adhat okot.

De kik is azok a világ vége várók?
A többségük átlagemberek, akik úgy gondolják, hogy a közeljövőben valami esemény fog bekövetkezni, mely következtében az eddigi társadalmi rendszerek összeomolnak. Ilyen esemény lehet egy nukleáris háború, piszkosbomba támadások, járvány, gazdasági összeomlás, EMP támadás, melyben megsemmisül az elektromos hálózat és legújabb divat, maja naptár vége, pólusváltás és végül, de nem utolsó sorban a régi jól bevált meteorit becsapódás. Ezek az emberek készleteket, élelmiszert és vizet, létszükségletet ellátó eszközöket, cserélhető dolgokat és főleg fegyvert halmoznak fel. Mindegyik próbálja kidolgozni a saját stratégiáját a túlélésre.

Nos, én nem vagyok ilyen, de foglalkoztat a téma és meg tudom őket érteni. Szimpatizálok velük, sok ilyen írást és bemutatót olvastam, néztem, és ha nincs jobb dolgom fejben kicsit én is eljátszok a gondolattal. Igazat megvallva csak egy hajszál választ el tőlük.  Nos, ezeket a gondolatokat és összeszedett tapasztalatokat szedem itt egy csokorba.  Avagy én hogyan is csinálnám! Igyekeztem ideális csomagot és célszerű eszközöket összeállítani.

Először is kérdés, hogy hol is laksz? Én városban és ez a rosszabbik verzió, úgyhogy induljunk ki ebből. Tegyük, fel van egy kis lakásod, kevés hellyel rendelkezel, ráadásul sok ember vesz körül. Ezek az emberek mind potenciális támadók! Ha gebasz lesz, tele van a város 2 millió éhes, szomjas és kétségbe esett emberrel, akik mindent meg fognak tenni, hogy ne éhezzenek se ők se a családjuk. Az embereknek és a boltoknak is csak pár napra elegendő készleteik vannak. Tudom, mert vezető beosztásban dolgozom egy áruházláncnál. Valamelyest ismerem az embereket, látom mit és hogyan vásárolnak. Szinte minden írás és film arról szól, hogy el kell hagyni a várost! Az, hogy mikor tedd meg az már más kérdés. A legjobb, ha az esemény előtt megneszeled a bajt és még a kirobbanása előtt lehúzol vidékre, rokonokhoz, nyaralódba stb. .  A lényeg, hogy legyen egy Csillagkapu sorozatból ismert „alfabázis”, ahova menekülhetsz. Ez még akkor is erősen ajánlott, ha már van egy megfelelő helyed, mert lehet, hogy menekülnöd kell onnan valamilyen oknál fogva. Ha később kaptál észhez, lehetőleg ne a tömeggel menekülj, tuti bent ragadsz valamelyik dugóban, sok ingerült, esetleg fertőzött emberrel! Nehéz kérdés, hogy mikor jó menekülni, ha az egérutat elszalasztottad. Függ attól is milyen jellegű vészhelyzettel állsz szemben. Sokat sem szabad várni, mert lehet, hogy addigra nem lesz benzin, vagy bandák és fosztogatók lesnek áldozatokra, és egy autó kecsegtető célpont lehet, ha még van és üzemképes. Lehet, hogy gyalogosan kell elhagynod a várost, de az előbb említett „úriemberek” miatt ez is kockázatos, lehet, hogy öngyilkos küldetés. Úgy gondolom ez a művészet része a túlélésnek, a jó időzítő érzék, megérzések. Az is jó megoldás lehet, ha nem a szokványos utakon hagyod el a várost a tömeggel, hanem kisutcákon vágsz át, rengeteg kis út visz ki a városból, nem csak autópályákban kell gondolkodni! Javasolt több menekülő utat megtervezni, autóval, biciklivel és gyalogosan is! Jó tanács itt is, légy kreatív!

Ha már menekülsz, szükséged lesz egy jó menekülő / túlélőcsomagra!
Előbb induljunk ki a gyalogos menekülésből, ez a legnehezebb, ennél minden más már jobb.
 Először is a ruházat. Télen szar menekülni, kerülendő, de ha menni kell, hát menni kell! Legyen megfelelő öltözéked, hidegben többrétegű. Télen én felhúznék egy jégeralsót, mackónadrágot, és utána van nekem egy remek kis sínadrágom, hozzá kabáttal. Persze jó meleg zokni, ha kell kettőt is húzz fel és jó cipő, azaz inkább bakancs, hótaposó csizma kellene. Felülre szintén rétegesen, sál sapka, a szokásos. Polár takaróból könnyedén csinálhatsz ponchót magadnak ezeken felül! Ne legyen figyelemfelkeltő színű egyik se! Nyáron és változékony időben gondolja arra, hogy éjjel lehűl a levegő, gyakori az eső és vihar. Érdemes nemcsak rövidnadrágban neki vágni az útnak, legyen nálad némi melegebb ruha is. Javasolt legalább 2 napi ruha, legyen váltásod, tudd kimosni az egyik ruhát, és legyen másik, amit fel tudsz venni, zokniból és alsóneműből legyen több is, „balesetek” esetére.

01.jpgA ruha színe nagyon fontos! A szokásos civil ruházat városban jó, de a terepen rikítasz benne! Oda a terepruha lenne jó, de azzal az a gond, hogy míg vágsz át a városon, elég feltűnő célpont vagy. A terepruha a természet színeit és mintázatát használja, de a betondzsungelban nem működik! Tehát a városon át és a természetben is két külön ruha kellene, de az azért sok lenne. Jó megoldás, ha egyszínű, barna, homokszínű talán zöld gyakorló illetve terepnadrágot és ruhákat vennél. Ez a természetbe való beolvadást is segíti és a városban sem feltétlenül olyan feltűnő, mintha egy állig terepruhás emberke rohangálna az utcán, mint valami G.I. Joe. 02.jpgMég a végén valami banda azt hiszi, hogy magányos, egységétől elszakadt katona vagy akitől értékes fegyvereket lehet zsákmányolni. Olvadj be, légy átlagos! Ne légy feltűnő, lehetőleg légy olyan, mint a többi ember! Az is jó megoldás, hogy a ruháidra olyan rossz, átlagos ruhákat húzol álcaként, melyet nem sajnálsz és a városból kiérve eldobod. Az értékes eszközöket, ruháidat és készleteidet, rejtsd el, nem tudhatod, a városból kifelé menet kikkel futsz össze.

Legyen esőruhád! Két típust tudok ajánlani. Van a poncho, kb. 5.000 Forint, takaróként és sátorlapként is funkcionál, védi a hátizsákot is. Persze sátorponyvának azért elég kicsike, de megteszi. A gond vele az, hogy kell hozzá kamásli is mivel térd alatt már nem véd és a vizes aljnövényzet is tovább rontja a dolgot, így az plusz 3.000 Ft. Továbbá erős szélben lobog rajtad.  A másik a ruházatra húzható kétrészes esőkabát és nadrág. Ez 3200 Ft. Értelemszerűen jól bírja az esőt és szélálló. Ez olcsóbb, bár a poncho is meggondolandó, egyszínűben is lehet kapni. Nekem mindkettő van, és mind a kettő remek megoldás, szélállóak, jól szigetelnek. Én valószínűleg a városból kifelé menet nem használnám az esőruhám, vagy csak rejtve, mert az értéke megtöbbszörözhetődik! Így célponttá válhatsz! Csövest te sem rabolnál ki, ugye? Cipőről csak annyit, hogy legyen kényelmes, terepre, betonra egyaránt jó, ne túl nehéz. Legyen vízálló, esőálló, jól szellőző. Ne szandálban és tűsarkúban menekülj. Tudj benne futni, lehet fogsz is!

03.jpgA következő fontos dolog, ha már a ruházattal tulajdonképpen megvagyunk, egy remek táska. Kimondottan ideálist nem találtam, de kellékes boltban kapható csatokkal és hevederekkel, és anyagokkal kiegészíthető egy jó varrónő segítségével. Alapnak egy szintén lehetőleg egyszínű táska ajánlott, az én választásom (ami a magyar piacon megtalálható) US MOLLE ASSAULT PACK large olive-ra esett. Vízálló. 2 nagy cipzáras térrel, víztartálynak külön hely áll rendelkezésre, állítható, ergonómiailag tervezett, kipárnázott vállpántok, minden zseb 2 utas cipzárral záródik, PVC-vel bevont 600D poliészter. Méret: 51 x 29 x 28 cm , kb. 50 liter.  Fontos, bár ezen a képen nem látszik, hogy van derékcsatja, de mellmagaságban nincsen kereszt csatja. Ezt én az előbb említett módon pótolnám. Továbbá hiányolom, hogy nincs pl. a tetején polifoam-nak csatlakozási pont, valamin az aljára hasonlót varratnék a sátor számára! Előnye, hogy MOLLE rendszerű, így további kis táskákat lehet hozzá kapni és lehet ráfogatni. Méretét tekintve elvileg elegendő az 50L, és egyébként sem szabad a testsúlyunk 1/3-nál nehezebb pakkot összeállítani!   Ez a táska 8-9000 Ft. plusz a kiegészítése. Érdemes lehet még az egyik oldalára fogódzkodót varratni, így ha hátad, vállad már elfáradt bőrönd módjára viheted tovább.

Innentől át is térhetűnk a ruházatról a többi eszközre. Szó esett már a sátorról, polifoamról, úgyhogy folytassuk ezzel. Nekem hagyományos összetekerhető polifoamom van, ennek gondoltam a táska tetejére csatlakoztatási pontot. 04.jpgEnnek a polifoamnak a hátránya, hogy legtöbbször elég rikító a színe, ebből is érdemes valami zöldes-barnás színűt venni, de a legnagyobb gond az vele, hogy szélesebb a vállunknál, így szűk ösvényeken, erdőn átvágáshoz nem a legjobb. Erdőn való átvágásra azért lehet szükség, hogy elkerüld a jól bejáratott utakat, ahol találkozhatsz potenciális fosztogatókkal. Békeidőben nem ajánlott letérni az ösvényekről a vadászat miatt. Igaz, emiatt akkor is kockázatos lehet. Egy túrán jártam vele úgy, hogy mire kikeveredtünk egy szűkebb szakaszról (ösvény) a tüskés ágak alaposan összecsipkedték a polifoamunkat és kis apró morzsákat is téptek ki belőle.  Továbbá, ha a táska tetején van zavar a hátra tekintésben, korlátozza a látó köröd. A másik megoldás az úgynevezett hálózsák alátét. Ez összehajtható, berakhatod a táskába, viszont fél cm vastag, szemben a polifoamakkal ami0,5-1 cm vastagságban is kaphatóak. Tehát kicsit vékony, de mindösszesen 610g, így vehetsz belőle kettőt is, de egy jó hálózsákkal nem probléma. Sajnos nincs infó milyen vastag összehajtva. Szerintem nem lehet nagy, kb. 3cm. Az önfelfújódó, kényelmesebb változatokat nem ajánlom, nehezebbek, és nehéz kipréselni a levegőt belőlük, sérülékenyek.

05.jpgKövetkező a hálózsák. Nekem remek két évszakos hálózsákom van. Egy nagy sportboltban vettem, azt hiszem -10 fokig jó. Egy nagy problémám van vele, amit vásárláskor nem vettem figyelembe, hogy múmia hálózsák. Borzasztóan idegesít, és rohadt rosszul tudok benne aludni, mert a hálózsák velem együtt fordul, és nem a szokásos módon forgolódhatok benne, mint a takaró alatt. Ne benne akarj forgolódni, hanem vele együtt fordulj, elég zavaró. Én jobban ajánlom a négyzetes hálózsákokat, mert kiteríthetőek, és jobban lehet benne forgolódni, több helyed van benne. Ebből is próbálj meg több évszakosat venni. Hátránya, hogy a legtöbbnek nincs kapucnija, ami védené a fejed a hideg ellen, bár military boltokban elég jókat lehet kapni.  A képen látható 7100 Ft. Viszont ez nem négy évszakos, de lehet olyat is kapni 7800 Ft-ért.

Szóval már van hol aludnod, már csak valami fedezék kéne a szél és eső elől. Itt is két megoldás van. Sátor vagy sátorponyva. 06.jpgSátorból terepszínűt, vagy ha minden napi életben nem akarsz ennyire military buzinak tűnni, vegyél valami zöldes színűt. Figyelj a méretekre! A kétszemélyes sátrak gyakran valóban kétszemélyesek, és a csomagoknak nincs helyük benne! Az iglu sátrakban azért általában szűkösen is, de el lehet férni. Erős konstrukciók, bár a sátor cölöpök hajlamosak kijönni a földből, érdemes azokat lecserélni valami könnyű, de célszerűbb cövekekre. Egyszer sátoroztam egy hegy tetején erős szélben. Félóránként kellett felkelnem, mert a sátor második rétege, az esővédő réteg zászlómódjára lobogott a szélben. A szomszéd sátorban alvó barátaim ellenben jobb alvóknak bizonyultak, nekik reggel a bokrok közül kellett kiszedniük a sátor azon részét, kb. 100 méterrel arrébb, pedig az ő sátrukat is javítgattam az éjszaka.  07.jpgEsőben lehetőleg ne állítsunk sátrat, mert belső rétege vizes lesz, miközben felállítod, és mikor másnap elcsomagolod, bepenészedhet a csomagolásban. Másnap, ha lehet, ki kell szárítani, alaposan átszellőztetni. A másik megoldás a sátorponyva. Ez csak profiknak ajánlom. Hátránya, hogy kell valami külső segítség, egy fa, hogy ki tudd feszíteni. Széltől kevésbé véd, és vizes talaj ellen nem véd. Legalábbis egy ponyva biztosan nem. Ügyesebbek próbálkozhatnak függőágy és ponyva kombinációjával.

Könnyebb, mint az iglu sátor, de gyakorlat szükséges hozzá, sokat kell kísérletezni, hogy kitapasztald, hogy jó felszerelni. Ez esetben csak egy vagy két ponyvára és egy nem hálós függőágyra van szükséged, a polifoam elhanyagolható. Kreativitás és fantázia szükséges hozzá. Azért szükséges, hogy ne hálós legyen, mert állítólag reggelre szó szerint bevág a hálós, kényelmetlenebb, bár sokkal könnyebb és olcsóbb. Én személy szerint nem próbáltam még. Egy sátor 2,7kg - 3,4kg-ig terjedhet, van olyan 2 személyes, melynek külön csomagtartó része van. A képeken látható sátrak 8300 és 14990 Ft., a ponyva 1600 Ft. és a függőágy 4-5000 Ft. A ponyvás, függőágyas megoldás szerintem 1,5- 2 kg-nál nem lehet nehezebb.

Érdemes még beszerezni életmentő fóliát, két oldalút.  Az egyik oldal ezüstszínű, ez a kihűléstől, a másik aranyszínű, ez a túlhevüléstől véd, Ára kb. 900 Ft.

Már van ruháid, sátrad és alvóhelyed, már csak eszközökre van szükséged.

11.jpgTőr/kés: Leginkább egy jó túlélő tőrt tudok ajánlani elsősorban.  A jobb képen látható tőr markolatába a túléléshez szükséges eszközöket lehet rejteni, és jár hozzá egy kiegészítő kés a nyúzáshoz. Persze mindennel ellátott. Tartalmaz horgot, iránytűt, élezőt stb. Neve Jungle II.  A tokjából csúzli is kialakítható, a tokra madzag van tekerve, mely hasznos lehet alkalom adtán. Van egy másik kivitel ebből, az drótvágó funkcióval van ellátva, fekete a pengéje is, de ahhoz nem jár a kiegészítő kés. 12.jpgEz a kés akkor lenne tökéletes, ha lenne benne a drótvágó funkció is, ennek hiányát kicsit sajnálom. Én a plusz késes változatott venném meg ennek ellenére, bár a városból kijutás során jól jöhet egy drótvágó. Nyúzó kést külön i vehetsz. 8900Ft. és 7200 Ft-ért szerezhetd be.

Ezenkívül érdemes lehet még egy kis bicska is. Az lehet hagyományos kis bicska is.

Továbbá védekezésre is érdemes tőröket beszerezned. Jó vétel lehet egy maroktőr, melyet mondjuk az öveden hátul rejtesz el.  Vehetsz többet, bakancsba és egyéb helyeken rejtheted el. Ára 3000 Ft körül mozog.

A védekezés további remek módja a csizmakés. Értelem szerűen egy csizmába lehet elhelyezni, méretes darab kb. 3-4000 Ft-ért már vehetsz ilyet.

15.jpgTovábbá jó vétel egy machete, azaz bozótvágó. Védekezésre is használható, és a szűk ösvényeken is hasznát veheted. Akár még kisebb faágakat is lehet darabolni vele. A 37cm-est ajánlják itthoni viszonyokra, 2-3000 Ft., de drágában is kaphatsz egyedi kialakításút, melyet maga Bear Grylls ajánl neked (képen) kb. 12.000 Ft.-ért.

Továbbá érdemes lehet még megtanulnod a dobókések használatát, és egy készletettel rendelkezni, így nem kell közvetlen közelharcba bonyolódnod. A késpárbajokat ajánlott kerülni, főleg ha nincs megfelelő képzettséged hozzá! Dobókésekkel simán leteríthetsz egy bazi nagy késes támadót, mielőtt szúró távolságba érne. Ráadásul baromi vagány és a többi támadót is megfutamodásra késztetheti. Ijesztő tudás!

17_1.jpgÁsó / balta: Ezt azért veszem egybe, mert van olyan ásó, mely balta is. pontosabban a nyélre ásó lapát helyett baltafejet is lehet fogatni, meg fűrészt és egy pengét is.  Ezt interneten találtam, ára 2300 Ft, de láttam ugyanezt drágábbért is. Nem tudom milyen minőség, de praktikus megoldás, érdemes utánajárni. Fontos, hogy a baltának legyen éle és azért némi súlya is. Ha kételyünk van vele érdemesebb, akkor egy gyalogsági ásót (3-5000 ft.) és külön valami kis baltát (1-2000 Ft.) beszerezni. Az ásó szükséges a wc-hez és akár a tűzhely kialakításához, sátor körbeárkolásához is. Eddigi tapasztalataim szerint jól jön egy balta, bár lehet, hogy a bozótvágó is megteszi. Ha ketten vagytok, márpedig az ember társas lény érdemes úgy csinálni, hogy az egyiknél balta van a másiknál bozótvágó, így kiegészíthetitek egymást. Ez esetben szerintem elég egy ásó is. Az ásót és baltát szintén lehet védekezésre használni.

Fűrész: Jól jöhet egy kézi fűrész vagy egy kézi lánc fűrész, tűzifagyűjtéshez. 1.500 és 3.000 Ft.

Tűzgyújtás: Több eszköz is a renelkezésedre állhat, legyen több fajta nálad.

 1. 19_1.jpgHagyományos gyufa, legyen pár dobozzal.
 2. Nem biztonsági gyufa. Előnye a hagyományos gyufával szemben, hogy szinte minden érdes felületen meggyulad, viszont drágább. 200-300 Ft.
 3. Bengál gyufa, azaz elfújhatatan vagy vihar gyufa. Drága, de rengeteg foszfor van rajta és elég hevesen ég, képtelenség elfújni.  Jól jöhet. 200-400 Ft.
 4. Tűzgyújtó. Ez egy speciális rúd, melyen, ha fémet húzunk végig, 500 fokos szikrákat vet. 1800 Ft.
 5. Öngyújtó. Ebből a benzinest ajánlják, mert hideg időben is működik. legyen hozzá töltőanyag. Szerintem a gázos is elég jó. Vizes kézzel szerintem egyik sem működik, én a gázossal jobban szimpatizálok, bár a benzines előnye, hogy ott a töltőfolyadék, amivel rásegíthetünk a tűzgyújtásra, viszont benzines gyújtók némileg párolognak és plusz kanóc is szükséges lehet hozzájuk. Kinek mi tetszik. Gázos lényegesen olcsóbb, fontos hogy tölthető legyen és átlátszó! öngyújtóból érdemes többet is tartani mivel értékes csere áru lehet!
 6. Van még a magnéziumrúd, de a 4. tűzgyújtó szerintem elég jó helyette. Ára kb. 3000 Ft.

Bár nem a tűzgyújtáshoz szükséges de jól jöhet némi jó magyar házipálinka, melyel rásegíthetünk a tűzgyújtásra, fertőtlenítőszer és antidepresszáns :) , továbbá értékes csereáru! Ajánlott üvegben tartani, törékenysége és súlya elenére, mert átveszi a műanyag izét, vegyianyagokat old ki belőle idővel, de rövidtávon jó a műanyag is.

21.jpgEvőeszköz/csajka/fém bögre: Szokásos kanálgép megteszi, konzervet is tudsz vele nyitni, ez fontos, ára 1-2000 Ft.

A csajka és a fém bögre közöt lehet gondolkodni. Szerintem elég egyik is. Fémből legyenek, hogy lehessen ételt melegíteni bennük. A csajka  kétrészes, bár nem tudom mekkora az űrtartalmuk (magyar új: 1100 Ft.) és ételt is tudsz benne szállítani, a bögre 0,3-0,5-1L válozatban kaphatóak fedővel együtt is. 3dl: 900Ft 5dl: 1.200Ft 1l: 1.480 Ft áron. Talán a csajka jobban megéri.

Palack, vízhordó: Érdemes valami alumíniumpalackot beszerezned, amiben melegítheted a vizet, forralhatod sterilizálás céljából, és melegvizes palackként is használhatod a sátorban. Nekem van egy 1L alu Danzka vodkás palackom, érdemes ilyet beszerezi, tartós és jól bírja a forró vizet. Ráadásul a táskánál írtam, hogy van benne kialakítva víztartálynak hely, így a napi szükséglet többi részét ott tarthatod. A víztartályokat military boltban 3-6.000 Ft-ért veheted meg, fontos, hogy csak tiszta, nem túl meleg vizet tölts bele!

Víztisztítás: Ez a legfontosabb talán mindközül. Víz nélkül egy két napig bírod csak. Vannak minden féle 40-50000 Ft.-ért készülékek, melyek nagyok és drágák, bár kimondottan jók lennének a célra.  Ezeket nem túrázásra tervezték. Léteznek túlélésre, túrázásra is kialakított modellek, itthon még ritkák és drágák is. Mellesleg azok is aktív szenet és 1 mikronos szűrőt használnak.

Az én ötletem ezzel szemben, bár még csak tervezési fázisban van, az egy saját víztisztító eszköz. Állna, egy mondjuk 1L műanyag palackból, melynek a kupakjában lenne egy szelep (akár bicikli szelep) és egy kb. 1-1,5 m szilikon cső. Beletöltjük a tisztítandó vizet, a szilikon csőben, ne röhögj, tampon és szénszűrős cigaretta filter, és aktív szén sorakozna. kb. 1-1,5 m hosszan. Túlélés során gyakran a legegyszerűbb megoldások bizonyulnak a legjobbnak. Ez remélhetőleg képes lenne megszűrni a vizet, utána már csak forralással sterilizálni kellene, bár az aktív szén a bacikat is megköti. Biztos, ami biztos, forralj! Ha tud az ember szerezni 1 mikronos filter, az már maga a tökély. Elvileg víztisztító eszközöket forgalmazó boltokban lehet kapni valamilyen kivitelben. Terveim szerint, ha megépítem, a Duna vizével tesztelném, persze nem magamon, hanem pl. a vízművek is vállal vízelemzést. Tulajdonképpen egy literes palack, és szilikon csőből áll, meg hozzá a szűrőkészlet, tampon, cigiszűrő (szenes) és aktív szén. Aktív szenet akár akvarisztikai boltban is lehet kapni. Ez, ha beválik, akkor kis helyen is elfér, sokszor használható. A szelep azért kell, hogy egy kis pumpával nyomást képezzünk és át tudjuk préselni a csövön a vizet. A csőben lévő szűrőeszközöket időnként cserélni kell, legyen nálunk elegendő készlet. Fertőtleníteni klór tablettával is lehet, de tudni kell a pontos adagolást.

23.jpgFegyver: Nagyon fontos, hogy legyen valami fegyvered! Magyarországon legálisan gázpisztolyt, gumilövedékes gázpisztolyt és nyílpuskát, pisztolyt szerezhetsz be, na meg légpisztolyokat. A gázpisztoly nem nagy szó. Igazinak tűnik és paprikával van töltve, így hasonló a hatása, mint egy gázspraynek. Ellenérv, hogy szembeszélben nem ajánlott használni, nem túl hatékony, leginkább ijesztgetésre jó, meg közelre. A gumilövedékes már annál inkább ajánlható. Leginkább a 18 mm-es gumigolyót ajánlják, ez pisztolyban 4 lövetű és 100 J energiát ad le, elég erőteljes. Egy-kettő az öveden és muníció elég jó alap védelem, ára 30-40.000 Ft. Van hatlövetű is, 10 mm-es gumilövedékkel, kb. 60 J energiát képes leadni. Létezik egy spécibb gumilövedékes fegyver a home defender II. Ez 10 és 15 lövéses változatban kapható, dobtáras kétkezes puska. Ez drágább, hosszadalmas tölteni, remek védelem, ára 100-120.000 Ft.  szintén 18 mm-es lövedék való bele, 100 J képest leadni becsapódáskor. Ez már magabiztossá tenne :) ! Légfegyvert elég gyengének tartom, kb. 3J energiát ad le, bár az is tud fájni. Hozzávetőleg egy airsoft pisztoly 1J energiát ad le, az se kellemes, de vastag ruházat, téli kabát felfogja mindkettőt. A gumilövedékes még pufi dzsekin keresztül is komolyan fáj! A nyílpisztolyok és puskák remek vétel, bár több támadó ellen nem túl hatásosak, mivel hosszú idő újratölteni, de vadászathoz is használható, élet kioltására is alkalmas! A pisztolyok 50 és 80 font erejűek 7-15.000 Ft a puskák már 30-50.000 Ft-ért is kaphatóak 150-180 fontosak (erő), plusz nyíllak és vadászhegyek. Esetleg megtanulhatsz íjazni, jó magyar módjára, íjak 20-30.000 Ft.-tól kaphatóak. Az igazi egy jó Beretta és/vagy valami gépkarabély lenne, ez Magyarországon körülményes, engedélyköteles. tudnék díjazni egy P90-t :) ! Én alapnak megelégednék egy gumilövedékes Home defender-rel és legalább egy pisztollyal önvédelemre, de vadászatra jó lenne egy íjpuska is!

Elsősegély csomag: Legyen benne ragtapaszok, ragtapasz szalag, géz, géz lapok és fásli. Tulajdonképpen egy B kategóriás csomag jó alapja lehet. Továbbá kell fájdalomcsillapítók, antibiotikumok (ez fontos, mivel egy vágás is vérmégezést, szepszist okozhat), széntabletta és egyéb hasfogók, bélfertőtlenítők. Legyen nálad Reni  rágótabletta. Ez savlekötő, éhség ellen átmenetileg jó lehet, szétbontja a gyomorsavat vízre és egyéb természetes alkotóelemeire. Pár órára elcsapja az éhséget.  Továbbá érdemes lehet berakni még érfogót és sebvarráshoz eszközöket. Betadine is legyen benne fertőtlenítés céljából, de helyettesíthető a nálunk lévő, már említett jó magyar pálinkával is. A betadinről tudni érdemes, a közhiedelemmel ellentétben, hogy azt lehet a sebbe is rakni, nem csak köré! Az alkohol elég fájdalmas a sebben. Persze határ a csillagos ég, hiszen láthatjuk, hogy egy jól felszerelt mentőautóban mennyi eszköz és gyógyszer arzenál van. Mi most épp menekülünk, nincs kapacitásunk több kilónyi életmentő eszközre. A menedékeden lehet több minden! Mindenesetre érdemes elvégezni egy jó elsősegély tanfolyamot, és a megtanulni valahogy a sebvarrást.

Egészségügyi csomag: Igyekezzünk csak a legszükségesebbeket vinni! Tusfürdő vagy szappan között kéne választani először. A tusfürdő habzik és károsabb a környezetre. A szappannak meg ki kell tudnia száradni használat után és kell egy jó tok neki. Talán a szappan kisebb helyett foglalna, mint a tusfürdő. Kellhet még borotva, arcszesz kerülendő, mert az egész erdő érezné a jelenléted. A pálinka is jó erre, és utána vízzel leöblíted az arcod, hogy ne legyen pia szagod. Kell még némi zsebkendő és wc-papír, fogkefe és fogkrém. Persze ezek nem feltétlenül kellenek az életben maradáshoz, viszont a pszichés állapotod megőrzéséhez ajánlott, és higiéniai szempontból sem árt. Ha mocskos vagy és megvágod magad, borítékolható a szepszis! Ráadásul büdös leszel, így az egész erdő érezni fogja a jelenlétedet újfent. Érdemes a szokásosnál ritkábban tisztálkodni, kétnaponta is elég, és alkalmad sem mindig lesz rá, legfeljebb patak partján, tó mentén (remélem, bírod a hideg vizet :) ). Az ivóvíz drága kincs erre! Gondoskodj a ruháid tisztán tartásáról. Az elején említettem (ha figyeltél :) ), legyen nálad kétnapi ruha, hogy legyen váltóruhád. Legyen nálad mosószer, erre a célra szerintem a szappan vagy a tusfürdőd is megteszi, nem kell külön cuccot vinned hozzá. Ezekből is tarthatsz jelentősebb készlet a menedékeden!

25.jpgLámpák, elemek, tőltő: Elemlámpából mindenképpen legyen egy fejlámpa. Rendkívül hasznos, szabadon marad a kezed! Ezen kívül legyen egy kézilámpa, rásegítés és tartalék céljából. Lehetőleg, ne nagy reflektorokat vegyünk, hanem elegendő pár ceruza elemes, lehetőleg ledes (kevés energiaigény, nagy fényerő) kézilámpa. Ha hagyományos izzós az sem rossz, de abba érdemes venni egy halogénes izzót, és tartalékizzó sem árthat. Jól jöhet még valami felakasztható, oldalirányú világítással, de szerintem az más picit sok.

Elemekből tölthető legyen, tartalékról is gondoskodj! Útközben szükséges lehet tölteni az elemeket. a töltést nappal tudod megoldani valamilyen napelemes töltővel. Ebből elég sok kapható, a legtöbb usb eszközökre (pl. fényképezőgép) lett kitalálva, így kell hozzá venned egy usb-s elemtöltőt. Ezzel a kettővel töltheted menet közben az elemeidet. Fontos tulajdonság, usb in és usb out funkcióval rendelkezzen a töltő, azaz a töltő áramot kapja usb-n keresztül illetve elemekből töltsön eszközt usb-n át. Usb in funkció mindenképpen legyen rajta! A töltő 4-8000 forintba kerül, a napelemes modul további 5-10.000 Ft. Ha ügyesen keresgél, az ember talál olyan napelemes töltőt is, ami közvetlenül tudja elemeinket tölteni, de elég drágák. Fontos, hogy senki ne akarjon barkácsolni, mert a tölthető elemek érzékenyek a túltöltésre és a mélykisülésre egyaránt, a töltők vezérlik is a töltési folyamatokat. Figyelj arra, hogy több fajta elemeket is tudj tölteni, általában 4 AA és 4 AAA elemeket tudnak kezelni ezek a töltők.

Kötél: Jó, ha van álad némi kötél, madzag, spárga. Nem tartom szükségesnek, hogy mászókötelet vigyél, Magyarországon nem olyan a domborzat és nehezek is. Elegendő a ponyva kifeszítéséhez és egyéb hasonló esetekre alkalmas madzag.

26.jpgKommunikáció: Ha többen is mentek, nem árt, ha van nálatok egy-egy walkie-talkie. Valószínűleg a telefonhálózatok már nem fognak működni, úgyhogy a mobilod csak zsebnehezéknek jó. Arra meg minek?! Ha ketté kell válnotok, esetleg elszakadnátok egymástól, tarthatjátok a kapcsolatot. Kicsit több pénzért már egész jó és ügyes kis készülékeket lehet kapni, persze nem kell profi méregdrága kütyü. Elég a szabadon vásárolható polgári változatok. Ezek 5-15.000 esetleg 20.000 Ft. körül mozognak. A jobbak 10-20.000 Ft. között mozognak. Fontos a hatótávolság, van, amelyik akár 7-8 km-ig elvisz. Nem szükséges, de jó, ha van hozzá headset, kerülendő, azaz eset, mint a filmekben, hogy az illető lapul valahol és hirtelen megszólal a rádiója és már mindenki tudja, hol van. Fontos, hogy elemről működjenek, különben körülményes lesz tölteni őket!

Térkép, iránytű: Szerintem magától értetődő, hogy legyen egy jó térképed, autós és turistatérkép a tájról. Hozzá érdemes beszerezni egy térképtartót, mely védi az esőtől és a mechanikai behatásoktól, nagyon praktikus. Az egyik legnagyobb hipermarket láncnál lehet szettben is kapni, iránytűvel, 1.500 Ft-ért. Az iránytűből, szerintem a műanyag vonalzós, nagyítós változat a jó, mert segíti a térképen való tájékozódást. A nagyító nem csak a térkép apró részeit teszi láthatóvá, de akár tűzet is gyújthatunk vele. Ja, és tudd használni azokat!

Eddig leginkább a gyalogos menekülésről beszéltünk. Mint mondtam ez a legrosszabb módja, mivel lassú és fárasztó. Következő lehetőség esetleg a kerékpár. Itt nem mennék bele túlzottan, sok a választék az olcsótól a méregdrágáig.  27.jpgA képen látható kicsit túl van szerelve. Én nem feltétlenül vinnék ennyi táskát. Szerintem elegendő csak a csomagtartón elhelyezkedő táskák is kb 40-60 L, és amúgy is rajtunk van még a hátizsákunk is. Azt egyébként gumipókkal, madzaggal felfogathatjuk a csomagtartóra, így kényelmesebb. Ne legyen málhás szamár módjára megpakolva a canga, tudj lehagyni egy futó embert, nehogy gyalogosan utol tudjanak érni! Legyen nálunk gumijavító eszköz, vagy a régimódi ragasztóskészlet, esetleg a modernebb hab, de az csak pár km erejéig jó, szükséges utána a sérült gumit lecserélni! A ragasztóst ajánlom én, időigényes, de tartós megoldás! Legyen nálad pumpa, némi szerszám a kerékjavításhoz és a csavarok meghúzásához.  Csak a legszükségesebbek! A szelep lehet akár autós is, a lényeg legyen nálad átalakító, így akár kerékpárpumpával, akár autóspumpával is felfújhatod a kereket. A kerék külső gumija legyen alkalmas utakon és terepen való haladásra egyaránt. fontos a megfelelő világítás! Na, nem azért, hogy jól látható legyél, inkább azért, hogy te lásd az utat. Elég drágák tudnak lenni a kerékpárlámpák, én inkább törekednék valami noname, olcsó, de ennek ellenére jó lámpák beszerzésére. A lámpát a kerék közelében is elhelyezheted, így jobban világítja meg az utat, viszont szükség esetén nehezebb lekapcsolni! A dinamóst nem ajánlom, nekem mindig csak gondom volt vele. Legyen kényelmes a nyereg hosszú távon is! Kerékpárral konditól függően akár 10-15 km-t is megtehetsz óránként, ezzel szemben gyalogosan csak 3-5 km-t. Nem létszükséglet, de jó hasznát veheted egy kerékpár computernek, mivel mérheted a sebességed és a megtett távolságot, segíti az utad tervezését.  Egy jó kerékpárzárat is vigyél magaddal!

Autóval sokkal jobb a helyzeted. Rengeteg utat tehetsz meg, kényelmes. Kinek milyen autója van, azt használja. Legyen plusz benzined is! Rengeteg módja van, hogy a fogyasztást csökkentsd, illetve több üzemanyagod legyen több útra. Az első a vegyes üzem, azaz benzin/gáz üzemű. Van a gyári benzintartályod és általában a pótkerék helyére raknak gáztartály. Két különböző üzemanyaggal fog működni az autód, sokkal több km-t tehetsz meg. Ajánlott kitanulni a csínját-bínját, ismerd a szerelését. Abszolút nem veszélyes, olcsóbb a gáz, mint a benzin. Leginkább benzines autókat lehet vele felszerelni. A következő megoldás a HHO generátor, ami az autó elektromos rendszerének segítségével vizet bont oxigénre és hidrogénre, ezt adagolják a benzin mellé, így kevesebbet fogyaszt az autó benzinből, és mellékhatásként tisztítja állítólag a motort is. Érdemes beleásni magunkat ebbe is. Nincs információm, hogy ezt benzin/gáz üzemű autóknál is lehet-e alkalmazni, mert az maga lenne a mámor, de benzineseknél biztosan működik! Legyen jól felszerelve az autód, pótkerék, szerszámok stb. Ha nincs autód és most gondolkodsz vásárláson, akkor én, ha tehetném egy pickup-t vennék. Kényelmesen elfér benne 4-5 ember és ott van a rakodótér is, ráadásul lehet neki még tetőcsomagtartója.  Új autót, úgy tudom, nem alakíthatsz át, vagy legalábbis a garancia elvesztése nélkül biztosan nem! Ha autóval mész én azért felpakolnám a kerékpárokat is!

Menedék, avagy „Alfabázis”: Ez a lényeg, ide akartunk eljutni. Hosszú távon nem élhetsz erdőben az időjárás viszontagságainak kitéve. Ez lehet egy nyaraló távol a várostól, egy pár hektáros tanya, ahol tudsz zöldséget, hüvelyeseket termelni esetleg állatot tartani. Fontos, hogy milyen ingatlan áll rendelkezésedre, vagy ha nincs, milyet vennél és hol? Esetleg a jelenlegi ingatlant lecserélheted egy erre a célra (is) alkalmasabbra. Még mielőtt megvennéd a telked, tanyád, nyaralód érdemes az elhelyezkedést kiválasztani. Tanulmányozd a megyék statisztikáit, hol a legtöbb jelenleg a bűnözés, munkanélküliség, domborzati adottságok, mezőgazdasági adottságok stb. Ez azért fontos, mert ahol most sok a bűnözés, a rendőrség megszűntével még több lesz! Az elhelyezkedésnél még fontos, hogy ne egyedül legyél, legalábbis a legtöbben nem ajánlják az elszigetelődést. Legyen egy micro közösség. Segíthetitek egymást és védekezni is könnyebb. Másik megoldás, ha te építesz ki valamilyen közösséget, pl. baráti társasággal, csak érjenek el ők is a menedékre, különben fennállhat az a helyzet, hogy túl kevesen lesztek. Így olcsóbban is kijöhettek.

Léteznek már Magyarországon ökofalvak, érdemes lehet hozzájuk csatlakozni. Bár ők elvileg direkt kiköltöztek a városból és önfenntartó módon élnek, többé-kevésbé.  Persze lehet egy telked a közelükben, esetleg a szomszédságukban, ha te az eseményig nem akarsz a városi életmódodat leváltani. Ki kell találni mi lenne a jó és a működőképes. Én valami ökofaluval venném fel a kapcsolatot, barátkoznék velük, sokat segíthetnek. Földet művelnek, állatot tartanak, lehet nekik gyapjújuk és tudásuk mellyel segíthetnek. Segíthetnek megtanulni az önfenntartó életet, segíthetnek nagy állatokkal vetni, aratni stb. Biztos te is tudnál segíteni nekik. Az elhelyezkedés után ki kell találni milyen jelegű bázist gondolsz magadnak. A legalkalmasabb valami tanya-féle. A telked méretét illetően kb. 1-2 hektár kell egy 5-6 fős családnak, bőségesen elég kisállat tartással, gabonatermelésre kb. +1-2 hold. Ha kereskedelemre is akarsz termelni, akkor persze több kell, de több munkaerő is több kell hozzá. Fontos megjegyezni, hogy a földműveléshez komoly eszközök is kellenek. Gondolok itt traktorra, bálázógép, aratógép, kombájn stb. Nem biztos, hogy ezek a rendelkezésedre állnak, vagy, mert nincsen neked (miért lenne, városban laksz?), vagy, mert nincs hozzá üzemanyag, vagy, mert ha van is minden, de túl feltűnő és kockázatos használni. Itt jönnek a képbe az igavonó állatok, amihez nem csak állat kell, de hozzá szükséges eszközök is. Elvileg az ökofalvak rendelkezhetnek ilyennel. Bár azért a legtöbbjük nem tagadja meg a gépeket, nem az amishok magyarországi megfelelőjére kell gondolni! Ahogy tapasztaltam, ők is kisállatokat tenyésztenek inkább. Szóval fel kell készülni a földművelésre. A veteményes, zöldséges, hüvelyeseket kézi szerszámokkal is lehet termeszteni, a gabona az, amihez szükségesebbek a gépek. De régen is megoldották, nem igaz?

Szóval tudjuk, hogy hol, és, hogy mekkora. Most már beszélhetünk a felszereltségről. Legyen itt elrejtve ivóvíz, élelem és mindenképpen vetőmagvak! Valamint további egészségügyi és elsősegély ellátmány. Így el tudod kezdeni az önellátást. Állatot idővel majd csak szerzel valahonnan, esetleg vadászol, vagy megszokod a vega étrendet. Ugyanis, ha városból menekültél ide, nem lesz állatod, mivel nem volt ki gondozza. Megoldás lehet egy jó szomszéd, aki némi pénzért gondozza neked, míg el nem jön az esemény, de ezt elég nehezen tudom elképzelni.  Vagy a már említett ökofalvak jelenthetnek esélyt számodra. Ezek eddig az úgymond készletek, amik segítenek téged elindulni. A termesztés nem rögtön megy végbe, időbe telik. Kell, hogy rendelkezzél addig is készletekkel, különben éhen halsz, míg fejlődik a frissen vetett paprikád. A következő a rendelkezésre álló eszközök. Kell, hogy legyen elrejtve eszközök. gondolok itt arra, hogy ne egy üres házba érjél be, legyen bútoraid, mosogatód, esetleg gépek (a működtetésükről pár sorral lejjebb), ruhák (elvileg a csomagodban csak kétnapi ruha van!), edények, szerszámok (láncfűrész, ásó, kapa, szerelési szerszámok stb.) és minden, ami kell.

Jó lenne, ha fel lenne szerelve az épület napelemekkel, napkollektorokkal és szélgenerátorral. A napelemek és szélgenerátorok egymást kiegészítve termelnek elektromosságot számodra, szivattyúk, gépek működtetésére, akár melegvíz előállításra is használhatod (bojler). Ezek elvileg akkumulátorok révén éjjel nappal, télen-nyáron tudnak számodra elegendő energiát termelni, tárolni.  Szélgenerátorokat házilag is lehet készíteni akár autógenerátorokból. Érdemes kitanulni a szakmát. Rendkívül értékes csereárut készíthetsz, és nem a tiédet akarják majd elvenni, vagy ha elvették, készíthetsz másikat! Fontos megjegyezni, hogy itt is szükségesek a töltésvezérlő egységek! Ezekhez hagyományos autóakkumulátorokat szoktak használni, azok sem bírják az össze-visszatöltést. Napkollektor a fűtést és meleg vízellátásban lenne hasznos. Vannak még a hőszivattyús megoldások, ezek az épület alatt a földben helyezkednek el, senki sem tudna róluk. Persze tudom ezek még kimondottan drágák.  Én személy szerint, ha lenne egy ilyen menedékem, természetesen a napelemek, kollektorok és szélgenerátorok, el lennének rejtve, és csak akkor szerelném fel, mikor megérkezem. Persze szükséges egy jó kályha, kandalló is és hozzá tűzifa, melyet akár frissen is beszerezhetünk az erdőből. Ezek az eszközök, tárgyak legyen rejtve lehetőleg, mert, hát mind tudjuk Magyarországon, hogy mennek a dolgok. Nehogy úgy járj, hogy már szétlopják a menedéked még békeidőben! Légy kreatív, és ne legyenek feltűnő biztonsági megoldások! Légy átlagos, rejtegess! Én kialakítanék valami titkos, rejtett pincehelységet és ott dugnám el a készleteket, eszközöket, tárgyakat. Első ránézésre üres legyen a ház, még ha be is törnek, akkor se legyen mit elvinniük.

Most már beszélhetünk a szükségleteinkről, amiket eddig szolgáltatások formájában rendelkezésre állnak. Itt, most olyanra gondolok, mint pl. a víz. Fűtésed, áramod elvileg az előbb említett módokon lesz. A telkeden legyen földbe süllyesztett esővízgyűjtő és fúrt kutak is egyaránt. Ezen túl rád hárulhat a vízellátás problémája! Itt már lehet egy már említett 40-50.000 Ft.-os, vagy még drágább víztisztító készüléked. Rendkívül fontos, hogy a mai vízellátást is áram révén biztosítják. A csövekben lévő nyomást szivattyúk segítségével jön létre, különben csak csordogálna a víz a csövekből! Ezt te házi vízművel tudod pótolni, vagy valami gravitációs megoldással, de ahhoz sok víz kell, mivel az összegyűjtött víz tömege adja a nyomást. A gravitációs megoldás problémásabb, de technikailag egyszerűbb. Szerelj fel egy hordót a zuhany fölé és merd tele meleg vízzel. 5 perc zuhanyzás rengeteg munkáért! Gondoskodnod kell az öntözésről is, erre több módszer is van, akár szélgenerátor segítségével. Én valami csepegtetős rendszert alakítanék ki, kíméli a földet, takarékos, egyszerű. Szolgáltatás, még de nem igazán tudod pótolni az a gázfőzés. Helyette van a villany vagy indukciós főzőlapok, vagy a régi jól bevált sparhelt.

Ezek után beszélhetünk az élelemtermelésről. Nincsenek boltok, piacok. Idővel fog kialakulni valami kereskedelem, de nem lesz olyan szintű, mint most egy hipermarket. Említettem a készletnél, legyenek készültségben vetőmagjaid. Zöldségek, hüvelyesek, gabonák. A telken lehet pár gyümölcsfa, dió, mogyorófa, szőlő stb. Ha már itt tartunk, termessz gyógynövényeket, legyen erről egy-két könyved, melyik mire jó, hogyan kell termeszteni és fogyasztani. A gyógynövények szinte minden betegségre tudnak gyógyírt nyújtani a férgességtől a migrénen át a belső szervi problémákig. Na, jó migrént csak kezelni lehet, gyógyítani nem. De van köztük fájdalomcsillapító és antibiotikus hatású is. Remek csere áru és nagyon hasznos lehet a háznál egy ilyen veteményes, ha már nincsenek gyógyszertárak. 28.jpgFontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. , különben nem tudom, hogyan fogsz kenyeret sütni. Az élelmiszertartósításról is kell rendelkezned tudással, könyvvel és eszközökkel (befőttesüvegek, műanyag tárolók, vödrök). Én személy szerint a vákuumtartósítás híve vagyok, hiszen levegő még a baciknak is kell! Igazán jó és elfogadható árú megoldást nem találtam, kivéve a hegesztő-vákuumozó gépek, amik segítségével levegőmentesen zacskózhatjuk el az ételeket. Babérból is rendelkezzél jó sokkal, mert a zsizsik utálja, a moly meg a levendulát.

Összességében rengeteg eszközzel kell felszerelni egy ilyen házat az önellátó gazdálkodáshoz. Tulajdonképpen egy második otthont kell kialakítanod. Persze egy minimalista otthonra gondolok, nehogy szaladj az IKEA-ba! Sok minden most szolgáltatásként a seggünk alá van tolva, ezekről mind gondoskodnunk kéne. Áram, fűtés, meleg víz, liszt, cukor, alkohol, gyógyszerek, gabona, élelem, élelmiszertartósítás, tiszta ivóvíz, izzók és rengeteg eszköz, mivel a gyártásuk le fog állni.

Fontos, hogy gyakorolj, készülj. Legyen megfelelő kondíciód, eddzél, túrázzál. Gyakorold az eszközök használatát. Tanulj! Tanulj önvédelmet, elsősegélyt, vadászatot, túlélést. Tarts lőgyakorlatokat (szabályokat betartva, nehogy a sitten érjen a világvége). Ismerkedj az alternatív energiaforrásokkal (napelem, kollektor, szélgenerátor), tudd javítani, és amelyiket lehet építeni (szélgenerátor, kollektorok). Jó, ha van az alfabázison ehhez építőelemek, hogy tudj tartalékra, kereskedésre építeni! Képzeld, el mi mindent kaphatsz egy ilyen árucikkért, mikor nem lesz meleg víz vagy áramellátás! Legyen tudás bázisod! Akár megtanulva, akár készenlétbe helyezve könyvek formájában. Fontos témakörök: gazdálkodás-termesztés, élelmiszertartósítás, gyógynövények, öko építészet, elsősegély-gyógyászat stb.

Remélem ez a kis összefoglaló, útmutató sok hasznos tanáccsal lát el téged. Sok mindenre kell gondolni, mert amiket most nem veszel számba, az később már pótolhatatlan lesz! Ki kell gondolnod, mit hogyan fogsz csinálni, mire kell felkészülni, mi mindennek kell, hogy a rendelkezésedre álljon, az élethez, a termeléshez, tároláshoz stb. Nagyon összetett téma ez.  Kaptál egy kis ízelítőt mi mindenünk van! Becsüld meg, légy hálás érte! Kényelmes életet élünk.

Egyes részekhez írtam árakat. Tudom ez összességében sok és drága. Ezek nagy részére a mai életben nincs szükség, mert egy cég vagy szolgáltató végzi vele a munkát pl. gabonaőrlés, ivóvíz ellátás, nem a te gondod. Ha krach van, akkor már a te gondod lesz. Mindenki azokat veszi meg és annyit, amennyit akar vagy tud. Ez az írás csak iránymutatás, javaslatok összessége. Tekintsd ezeket befektetésnek. Kicsit kockázatos, mert lehet, hogy csak paranoia az egész, de ha mégis bekövetkezik, akkor többszörösen fog megtérülni neked a befektetésed! Bizonyos eszközeid értékesebbek lesznek, mint az arany! Lehet, hogy bánni fogod a kiadásaidat, de eljöhet az idő, hogy azt fogod bánni, hogy sajnáltad azt a pár ezer forintot ezekre és akár az életedet is odaadnád, csak, hogy szeretteid, gyermekeid még egy napot élhessenek, vagy ne kínlódjanak! A te döntésed, a te befektetésed!

Ez az írás a teljesség igénye nélkül készült!

Írta: Balogh Ádám

Ha neked is van egy jó sztorid, ötleted, véleményed, amit egy hosszabb-rövidebb írásban megosztanál a többiekkel, küldd el a varosituleloblog@gmail.com címre, vagy a Facebookon privát üzenetben!

49 komment

Címkék: felszerelés túlélés vendégposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr114925129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kockaur 2012.11.26. 11:18:37

Üdv Mindenkinek!

Köszönet az írásért.
Annyit szeretnék hozzáfűzni a leírtakhoz - vagy némileg eltérő véleményt alkotni :-) - hogy elsődleges késnek kerülendőek ezek a mindenféle jóval ellátott csodatúlélő szerszámok. Baj bekövetkeztével nincs mód vagy lehetőség korrigálni, elmenni a boltba venni másikat. Ez pedig sajnos ilyen kés. Nem bír sokat. Érdemes nem egy efféle üreges markolatú kést, hanem egy masszív darabot választani. Legjobb, ha a markolat alatt végig fut a penge anyaga. A többi apróságot pedig egy kis külön dobozkában is tárolhatjuk.
Az ásónak, baltának sem egy többfunkciós szerszámot választottam. Sajnos ezek a 2-3 ezer Ft-os szerszámok nem érnek semmit. (Megint csak nem tudunk elszaladni másikat venni már az első használat után :-) )

A gumilövedékes fegyverek java része úgy tűnik 2013 január 1-től éles fegyvernek fog minősülni jogilag, ezeket mindenképpen kerüljük.

Néhány sorral többet írhatna valaki a lábbelikről. Véleményem szerint egyik legfontosabb tétele a felszerelésnek, mivel véres feltört lábbal sehova nem fogunk tudni menni.

Egyébként hasznos a cikk, mindenképpen gondolatébresztő. (Mind a két irányban)

kockaur 2012.11.26. 11:33:07

Még eszembe jutott pár gondolat a fegyverekről...
Vész esetén ha megteheti a túlélő, ne egy szuper hipermodern fegyvert válasszon a túlélő a fegyvertárból, hanem lehetőleg a legegyszerűbbet. Ami nem kelt feltűnést, lőszer pedig könnyedén beszerezhető hozzá.
Természetesen nem csak a tűzfegyverek jók. Sőtt..
Én az íjat favorizálom vadászathoz. Persze ne előtte 1-2 hónappal kezdjen el a túlélő vele foglalkozni, mert a vége éhkopp lesz :-)

Adó-vevő készüléknek javasolnák picit komolyabb szerkentyűket, amik már viszonylag olcsón hozzáférhetőek. Ezek nagyobb távolságra képesek a "vókitóki" -tól. Lehet variálni is ezeket - egy nagyobb teljesítményű berendezést a "bázisra" telepítünk, a kézit pedig visszük magunkkal. A bázis állomásnak tökéletesen megfelelő egy régi Stalker is, 20e ft körül be is szerezhető. Előnye, hogy autó akkumulátoráról tökéletesen üzemeltethető.

Bony 2012.11.26. 12:32:06

Jo a cikk. Engem erdekel a gumis fegyver lázba hozott:nem halalos,de elrettento+hatasos is egy tamadas kivedesére,aztan menekülni. Én a felvidékről vagyok,ott nem hiszem,hogy tiltani fogjak-bár fogalmam sincs jelenleg mik a lehetosegek.
Bár 1jo csúzli is hatasos lehet,gyerekkoromban igazi "sniper" voltam-csapágygolyoval barmit eltalaltam.
Mint mondottam a cikk jo,csak sajna mindenre nem lehet felkeszulni....

Bony 2012.11.26. 12:37:02

Ja,es vennek gumis fegyvert,ha esetleg valaki....valamit. De vélemenyek-tapasztalat is érdekel.

Gróf Úr 2012.11.26. 14:07:33

Polgári forgalomban kapható gumilövedékesre ne bízd az életed. Akkor inkább csúzli, csapágygolyó.

bandras 2012.11.26. 15:27:49

Víztisztításra mennyivel jobbak a szűrős tisztítók mint mondjuk a neomagnol tabletta? A szűrősek kiszűrik a vegyi anyagokat is a vízből?

Acsád Avar 2012.11.26. 16:35:09

Sziasztok, apró megjegyzés, késsel védekezni igen nehéz, és tanulni kell.
Egy komoly dorong többet ér a gyakorlatlan késhasználónál védekezésre.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 22:14:05

@kockaur: Van benne valami, hogy alapvető dolognál, mint mondjuk a kés, jó dolog az egyszerűségre, megbízhatóságra törekedni. Legyen inkább egy jó kése az embernek, mint egy többfunkciós szerszáma, ami elromolhat. A szimpla kést legfeljebb élezni kell, de elromolni nagyon nem tud (persze vigyázni kell rá).

Aztán ha AZ a kés megvan, akkor azon felül már lehet gondolkodni többfunkciós célszerszámokban, amikkel finomhangolhatjuk a megoldásainkat.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 22:21:33

@Bony: Mindenre tényleg nem lehet. Számos komment érkezett már itt a blogban is, hogy "minek vegyek százféle dolgot, ha pont a 101.-re lesz majd szükségem?". Én csak azt szoktam erre mondani, hogy a prepperkedés egyik lényege az, hogy _te legalább megpróbáltad azt a százat_. Ha tényleg azért lenne vége a mesének, mert a 101. dolog nem jött össze, akkor azzal úgysem lehet mit kezdeni, pech. De ha abban a mesében csak 42 dologra van szükség, akkor még mindig jobban jár a főhős, mint az, aki csak legyintett az elején és alig van valamije (felszerelés, tudás, bármi).

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 22:31:52

@bandras: Ezt a bogyót nem ismerem, de általánosságban elmondható, hogy a szűrők többnyire ivóvíz tisztaságú vizet képesek produkálni - amit végül forralással lehet az esetek 99%-ában biztonságossá varázsolni. A különböző vegyianyagok szűrését minden szűrő másként tudja, vagy nem tudja, ennek utána kell járni vásárlás előtt. Ha nem rikítózöld a kiszemelt víz, akkor egy jó szűrő+forralás kombóval a legtöbb ember boldogulni fog.

Csak tablettára vagy klórra én utolsó lehetőségként tekintek, mivel előfordulhat (persze kis eséllyel), hogy egy nagyobb darab szennyeződésben "megbújik a baci", amit a klór nem tud kipucolni. A szervezetbe kerülve viszont a bomláskor már előbújhat a kis szemétláda. A szűrővel ezek a nagyobb - de nem feltétlenül látható - szennyeződések jobban kivédhetőek.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 22:45:47

Egyébként világhírűek lettünk, a hír24 egyik cikkében első helyen említenek minket, mint magyar prepping blogot. :)

Itt olvasható:
www.hir24.hu/gazdasag/2012/11/20/igy-keszulnek-a-magyarok-a-vilagvegere/

Köszönöm mindenkinek, hogy rendszeresen idekattint, és a mai vendéposztolónak is jár egy nagy köszönet! :)

Tblog 2012.11.26. 23:35:39

@Martin Blake: Én is onnan találtam ide. A cikket meg úgy találtam meg hogy engem is említenek a cikkben mint "fegyvercentrikust". haha :D

Bony 2012.11.27. 06:29:23

Nem vitatatom a felkészülés alaposságának fontossagat,de annyira széleskörű felkészülést igényel,hogy jelenleg én az 5projektemmel nagyon lassan haladok. Elaprózza a figyelmet...

A fegyverek fontossága védelem szempontjábol kikerulhetetlen téma-szerintem iszonyatos pusztitas lesz,ha gáz esetén megszunik a ,,rendfenntartas,, és hordává alakul a nép. Én a tv székház ostromára gondolva-tudom nem ugyanaz a szitu-hasonlo viselkedésre szamitok a civilizalt embertarsaimtol. Lehetne egy bejegyzes az önvédelemrol is.....

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.27. 08:07:53

@Bony: Éppen ezért fontos, hogy az emberek ne higgyék azt, hogy ha megvesznek két raklap élelmiszert meg egy kalasnyikovot negyvenezer lőszerrel, akkor le van tudva a dolog. A prepping nem egy egyszeri felhalmozást jelent, hogy aztán várjuk a "nagy napot", hanem inkább egy olyan szemléletet, ahol az ember felelősséget vállal saját magáért és családjáért, folyamatosan egyfajta buffert képezve felszerelés terén, és állandóan csiszolva a tudását, ismereteit olyan területeken, amik fontosak lehetnek.

Nem kell rögtön mindenből bevásárolni, ez ne riasszon vissza senkit. Szépen apránként érdemes kialakítani a felszerelésünket, miközben utánanézünk dolgoknak, amiben esetleg hiányos a tudásunk. Aztán egyszer el fog érkezni az a nap, amikor elégedett leszel, mert van elegendő tartalékod, túlélőzsákod, ismereted, ha esetleg valami rossz történne. Talán nem lesz meg mindened, sőt, biztosan fognak hiányozni dolgok, amire nem gondoltál - mindig vannak ilyenek. De már eleve a tudat, hogy megpróbáltad, könnyebbé teszi a kínlódást, a felszereléseddel pedig sok egyéb ponton könnytheted meg az életed.

Hass, alkoss, gyarapíts! :)

koxi 2012.11.27. 09:07:48

@Martin Blake: megnéztem ezt a cikket is a hír24-en, azt írják, h Te még a profilfotódon is egy bazi nagy puskával pózolsz :-DD Ez igaz is, de te vagy a fotón? Ha jól látom ez egy amerikaui mesterlövészpuska, amivel már találtak célba 2,4km-ről, tehát tényleg bazinagy, de egy magyar ilyennel nem kerül kapcsolatba. Vagy?

Amúgy jó a blog, lassan telik a pincém és a fejem a szükséges praktikákkal.
Ha valaki esetleg Németországból látogatja a blogot és a környékemen él, szívesen bariznék vele, h családjaink együtt éljék túl a mégnemtommit.

Rox 2012.11.27. 15:14:54

Ez az egyik legjobb magyar nyelvű túlélőblog. A poszthoz: alapvetően jó, de a város elhagyása rész vsz. kicsit túlírt. Magyarország kis ország, ezért ha van előkészített vidéki menekülési célpont, akkor felesleges ásót, többféle gyufát és hasonlókat cipelni. Nem feltűnő túraruha, víz, pár napi hideg élelem, önvédelmi fegyver, kb. ennyi elég. 2-3 napos út esetén még a hálózsák is nélkülözhető, ill. nylonzsákkal valamelyest helyettesíthető, ha kabát, sapka van a menekülőn. Drága túlélőkés helyett egy megfelelő méretű konyhai kés is megteszi, különösen, ha van hozzá tok. A hátizsákkal hasonló a helyzet. A gagyi áruházi is kibírja arra a max. egy hétre, ameddig ki kell bírnia. Csak azt kell megoldani, hogy zippzár helyett (ami először tönkremegy) gombbal/szalagokkal is lehessen zárni és legyen egy nem zörgős nylonzacskó/fólia, amivel le lehet takarni, ha esik az eső. Akár egy pántokkal ellátott zsák is megteszi. Vágja a pántja a vállat? Sebaj, rongydarabokkal prímán kipárnázható. Szerintem lényeges szempont a felkészülés során drága, specifikus túlélőtermékek gyűjtögetése helyett a minél egyszerűbb, olcsóbb, praktikus improvizált megoldások preferálása, mert a szükségmegoldások alkalmazásának képessége létkérdés lesz, ha majd megszűnik az árubőség és a választék.

Rox 2012.11.27. 15:31:18

Ja, még annyit, hogy a kétrészes PVC bevonatú esőruha vagy esőköpeny kerülendő. Nem engedi át az izzadságot, ezért gyorsan csatakosra lehet izzadni alatta. Továbbá a dörzsölődésnek kitett részeken lekopik róla a víztaszító réteg és ezeken a részeken beázik egy idő után.

kockaur 2012.11.27. 18:46:38

@Rox:

Alapvetően hiába tervezünk el valamit, ha közbeszól a valóság. Hiába tervezünk el valamit, hogy kiköltözünk a városból, ha az előre eltervezett hely megközelíthetetlenné válik vagy esetleg más elfoglalja, vagy csak egyszerűen útközbe jön valami. Én úgy gondolom probléma esetén nincs rövid 2 napos út, csak simán út van. Én jómagam helybenmaradásra vagyok rendezkedve - családiasan, de ha menni kell, akkor megyünk.
Nemfeltétlenül a drága termékeket kell keresni. A középutat kell járni vásárlásból is. Én kb 10 éve vásárolt kést használok, eddig minden célra tökéletesen megfelelt. Viszont vásárlásnál 2 fő szempontot tartottam be: Minőség, használhatóság. Nem érdekelt a design, a jónevű cég logója. Persze vastagon dagadó bankkártyával másképp vásárolnék :-)

Igazából lehet elítélik többen, de a kevesebb de jobb minőség gondolatát követem. A jobb ma egy konyhakés mint holnap egy cold steel bushmann elv nálam nem jön be. Igaz, ehhez kell egy optimizmus is, hogy addig nem következik be semmi, de optimizmusban talán nincs hiányom. Egyébként ez kés tökéletesen megfelelő kis pénztárcájú embereknek is.

Ha el kell indulni, akkor ott a sebességre is kell koncentrálni. Karácsonyfaként teletűzdelve mindennel ez nem biztos hogy megoldható. Felesleges olyan dolgot magunkal vinni ami kétes, bizonytalan minőségű, csak az energiánkat fogja elvenni, amiből kevés lenne a silány tápanyagbevitel miatt.

Egyébként minden írásból hiányolom az egyik legfontosabb túlélő eszközt. A bevásárlókocsit. Filmekben mindég ezzel élik túl a világvégét. Tehát 100ft mindenképpen legyen nálunk :-)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.27. 20:14:29

@koxi: Nem, nem, a hír24 "Rambója" Tuleloblog néven ír itt. :D
Őt a következő bekezdésben említik, mint "fegyvercentrikust". :D

Egyébként érdemes beleolvasni az írásaiba, vannak ott jó dolgok ám, például a Sandy hurrikán tanulságaiból érdekes dolgokat tudhatunk meg itt:

tuleloblog.blogspot.hu/2012/11/a-sandy-szupervihar-hurrikan-utan.html

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.27. 20:26:31

@Rox: Köszönöm, igyekszik az ember... :)

És köszönet a gondolatokért is, talán annyiban kötözködnék, hogy a túlélőzsákot én azért jobb minőségű dolgokkal tömném meg. Még ha jól is alakulnak a dolgok és csak 2-3 napot kell kibírnunk, talán pont azért jelenthet nagyobb könnyebbséget, ha nem akkor szakad el az a pár cipő, vagy feslik fel a nadrág. Legyenek (szerintem) olyan dolgok benne, amiket azért nem sajnálunk, ha igénybe lesznek véve rendesen, de azért jó, ha ki is bírják a megérkezésig. Esetleg divatból kimenős, de jó minőségű, leárazott cuccokat válogatni bele. Amit már nem hordanánk hétköznap, mert "ciki", de azért kibírnak egy Kinizsi 100-at, és olcsóbban is megkaphatjuk őket.

Azzal egyetértek, hogy az egyszerűségre érdemes törekedni a készlet összeállításakor.

koxi 2012.11.27. 20:44:36

@Martin Blake: ááá, igazad van. Eltévedtem. Tényleg a Túlélős volt a fegyvercentrikus. Én azt hittem azt a blogot is te viszed.

De nem tudom, ha lenne rá lehetőségem, én is biztos költenék egy jó fegyverre. Nem tudom mért. Lehet én is kicsit zakkant vagyok. De valahogy megnyugtatna, hogy van. Otthon szinte esély sincs rá. Hogy itt németországban milyen a fegyvertörvény, nem tudom, főleg nem, hogy hogy állnak egy külföldihez, aki fegyvert akar :-D
Mindenesetre láttam már itt olyan műsort, hogy egy csávót mutattak be, akinek H&K gépkarabélya volt otthon, legálisan. Hogy csinálta, nemtom.

Én is a minőségi cuccok vásárlásával értek egyet, habár irtózatos öszeget el lehetne költeni, ha mindent meg akarnánk venni. Valaki már írta és igaza van, szép sorjában mindent. A lényeg, h ami fejben van, nem vehetik el. Ha már fejben toppon vagyunk, akkor az már fél siker.

Rox 2012.11.27. 21:44:20

Volt az indexen egy érdekes cikk, amiben összehasonlították a profi európai Himalája mászók és a serpa kísérőik felszerelését. Az európai hegymászókon kb. méregdrága bakancsok, lélegző Goretex hegymászóruhák és titán/magnézium mittudoménmilyen ötvözetű hátizsákvázaik voltak, míg a serpák műszálas pulóverben, dzsekiben, gumicsizmában vígan cipelték utánuk a terheket. :) Ebből csak azt akarom kihozni, hogy vsz. az erőnlét, a felkészültség, a tudás, a képesség a nélkülözés elviselésére és az improvizálásra hosszabb távon hatékonyabb, mint ha valaki csak a készleteire és a minőségi felszerelésére hagyatkozik. Persze kérdés, hogy ki mire, azaz milyen jellegű és időtávú bajokra készül.

Tblog 2012.11.28. 03:18:30

@koxi: Igen, a "fegyvercentrikus" az én vagyok. Nincs .50-es BMG-m (a képen egy színész van a puskával, nem én). Viszont van 2 pisztolyom és két 2 félautomata puskám. Régen az Egyesült Államokban élek, itt pedig a lőfegyvertartás nem tabu, hanem hétköznapi dolog. :)

Tblog 2012.11.28. 03:22:59

@koxi: Itt a fegyvertartás nem téma, ha félautomata puska, sörétes, pisztoly, revolver, akkor a törvényi szabályozással legálisan megvásárolható. Pontról-pontra leírtam a blogomon is, ha érdekel a téma ott megtalálod. :)

Tblog 2012.11.28. 03:25:53

Örömmel látom hogy kezd szaporodni a prepperkedés iránt érdeklődő magyarok száma. Remélem egyszer majd lesz egy komoly magyar prepper fórum is. A külföldi fórumokon ritkán látok magyarokat.

koxi 2012.11.28. 07:24:39

@Tuleloblog: USA? Így már értem, mért hajnal 3kor kommentelsz :-)
Valszeg elolvasom a leírásod a fegyvertartásról, habár itt európában mit sem érek vele. Tegnap a sandys-et olvastam el, az tetszett.

Külföldi oldalakon sztem a nyelvi problémák miatt is látsz kevés magyar kommentelőt. Nekem is pl a német megy csak, angolból csak alapszinten vagyok, azzal meg mit kommenteljek? :-D Amúgy tegnap próbáltam a német fegyvertartásról infókat beszerezni, és rögtön abba a mondatba futottam bele, hogy "a német fegyvertörvény az egyik legszigorúbb a világon" itt abba is hagytam.

Tblog 2012.11.28. 08:44:26

A munkaidőm kötetlen, van hogy éjjel dolgozom, van hogy nappal. :)

A www.survivalistboards.com -on van magyar nyelvű rész, de szinte senki nem ír oda.

koxi 2012.11.28. 09:15:37

@Tuleloblog: köszi a tippet. Regeltem. Olyan témákat olvashatok ami érdekel, közben az angolom is fejlődik. Adott esetben bármi hasznos lehet.

lápi póc 2012.11.28. 23:18:52

@koxi: A legszigorúbb a magyar és a brit fegyvertörvény! :) egyébként mi most a német törvény részeit vettük át több kevesebb sikerrel.
Azért itthon is lehet legálisan puskád, pisztolyod...

ZeroPont 2012.12.15. 01:34:29

Sziasztok!

Csak néhány apró észrevétel a cikkel kapcsolatban. Elsőként is én somogyi vagyok és mint ilyen született késbuzi. Úgyhogy rögtön a két alternatívaként felajánlott tankhámozó pengével kezdeném. Elsőként is (nem csak túlélési szituációban) fontos, hogy a késünk megbízható és használható társunk legyen. Nagyon leegyszerűsítve, ha késed van mindened van. A két bemutatott kés bár nagyon zorall de nomád körülmények közötti használatra teljesen alkalmatlanok. Mint arra már egy másik kommentelő is felhívta a figyelmet az üreges nyelű kncepciók rettentő gyengék, az első komolyabb feszítésnél vagy meglazul a penge a markolatban vagy egész egyszerűen kitörik. A pengék ráadásul mint láthatóak fűrészfogakkal is el vannak látva ez pedig rögtön 3 problémát is von maga után. Elsőként is a fogak kialakításánál ki van gyengítve a penge anyaga ezért az hajlamos a törésre, másodszor a kés tábori használatánál sok esetben rá kell fogni a penge hátoldalára (és finoman szólva is kellemetlen amikor az embernek fűrészfogak mélyednek a tenyerébe), harmadszor pedig ezek a késpengén kialakított fűrészek nem érnek fabatkát sem használhatóság szempontjából (saját tapasztalat). Az egyik korábbi kommentben említett Cold Steel Bushman jó alternatíva „ezek” helyett de csak akkor ha még sikerül a régi amerikai szériából szerezni, mert a jelenlegieket már Kínában gyártják és már elnézést de szarok. A nagy kés mellé pedig valóban célszerű beszerezni egy kicsit is a finomabb munkákra de itt is jobb választás a fix pengés a bicskák helyett. Pár szóban meg lett említve a kés, mint önvédelmi fegyver. Erről az elgondolásról mindenkit szívből lebeszélnék. Önvédelemre olyan fegyver való amelynek nagy a STOPP hatása, ez magyarra lefordítva annyit tesz hogy olyan fájdalmat okoz az ellenfélnek amivel azt harcképtelenné teszi. Bármilyen meglepő a késnek ilyen szinte egyáltalán nincs, például nem egy verekedésben az adrenalintól túlpörgetett delikvensek addig észre sem vették, hogy megvágták/megszúrták őket amíg a mentősök el nem kezdték bekötözni a sérüléseiket. Késharcba bocsátkozni pedig kellő jártasság hiányában igen nagy botorság. Mert a kés önvédelemre nem alkalmas de könnyen megölhetnek vele minket és ami ennél is rosszabb kellő képzetség hiányában mi is könnyen megölhetünk vele valakit. Ezzel együtt élni pedig nem kis lelki teher. Ha már önvédelem akkor válassza inkább az ember a sokat köpködött viperát. Végtagokra támadva vele tuti, hogy legalább 1 csontot eltörsz az pedig még a legelszántabb támadót is jobb belátásra bírja, ráadásul stresszhelyzetben (amilyen egy támadás) az ember ösztönösen könnyebben használja az ütő fegyvereket mint a szúró-vágó eszközöket. És inkább hagyd az út szélén a támadódat törött lábbal, mint egy véletlen artériaszúrás után elvérezve. Meg lett említve még a dobókés is mint lehetőség. Bár ez a filmekben nagyon jól mutat én mégsem ajánlanám önvédelemre. Nagyon sok gyakorlás, itt több ezer dobásról beszélek, kell ahhoz hogy az ember 80-90% eredménnyel tudjon készség szinten kést dobni (saját tapasztalat). Én is megtanultam mert érdekelt de közben rájöttem, hogy közelharcban használhatatlan. Gondoljuk csak végig, stresszhelyzetben kell felmérned a támadód mozgását, sebességét, távolságát a megfelelő dobáshoz már ez sem egyszerű, főleg ha ráadásul többen vannak. De mondjuk tél van és szürkület, rosszak a látási viszonyok ez nagyban nehezíti a célzást, a sok ruha téged akadályoz a dobásban de a támadódat védi, aztán vajon ugyanolyan biztosan dobod a kést a hidegtől elgémberedett kézzel, pláne kesztyűben. És mindezek fényében a gyakorlás során elért 80-90%-os találati arány, éles helyzetben erősen közelít a nullához. Fegyvereknél meg lett említve a Home Defender II gumilövedékes puska. Bár biztos roppant hatékony de nem véletlenül hívják „házőrzőnek”. Mint a cikkben is említik úgy tudjuk elkerülni a legtöbb atrocitást, ha nem keltünk feltűnést. Nos, itt Magyarországon, szerintem kevesebb feltűnő dolgot tudok elképzelni mint, hogy valaki egy bazinagy puskával flangál az utcán. Önvédelemre tökéletesen megfelel egy gáz- vagy gumilövedékes revolver is. Kicsi, rejthető és ugyanolyan hatékony. Aztán ahogy végigolvastam a cikkíró listáját még azon tűnődtem, vajon belepakolta ő már ezeket a cuccokat abba a Molle rendszerű hátizsákba? Van egy olyan érzésem, hogy a fele sem fog beleférni. Érdemes lenne csinálni egy próbát és az alapján kicsit egyszerűsíteni és ésszerűsíteni a listát. Az írást mindezek ellenére alaposnak és gondolatébresztőnek tartom.

Üdv!

Bloodmagexxx 2013.01.07. 14:49:35

Tényleg nem akarok piszkálódni, de úgyis fogok.

Az "alfabázis" dolog nagyon szép, de teljesen fölösleges pénzkidobás. Lehet, hogy az USÁban elvan egy kis rönkház a hegyekben, de itt nálunk egy tanyaépületet hetek alatt lecsupaszítanak, szó szerint a cserepeket, tetőt is elhordják róla. Békében. Semmilyen értéket sem érdemes ilyen helyen hagyni őrizetlenül, mert mire használni akarod már rég lába kelt. Gondolkozhatsz rajta, hova érdemes rejteni, de ha kiderül, hogy a szomszédod mégiscsak okosabb nálad, ráfaragsz. Olyan helyen érdemes házat venni, ahol a szomszédok megbízhatóak és tudnak rá figyelni, rendezettebb falvakban, ahol ismered a szomszédaidat. Nyilván ez csak úgy lehet, ha rendszeresen kijársz oda, de akkor már egyszerűbb eleve oda költözni. Célszerű városok szélén alvóvárosokban, családi házakkal teli lakóparkokban érdemes házat venni, vagy lakást egy társasházban, ahol folyamatosan laksz is. Célszerű telep széli házat választani, ennek előnye, hogy egy árkon, esetleg fasoron túl már szántóföldek kezdődnek, akár vehetsz is egy kisebb telket a házad mellett, vagy ha igazán nagy a balhé, úgysem érdekel senkit, ha vetsz pár sor kukoricát. Az sem elhanyagolható szempont, hogy szabadon menekülhetsz akármerre. Tudom, hogy ez kicsit szembemegy a meneküléssel, mint megoldással, de valójában egy ilyen városszéli/falusi házban, ismerősökkel körülvéve SZVSZ könnyebben túl lehet élni valami vészhelyzetet, mint az erdőben sátorozva.

A késekről már szóltak, a dobókésnél nagyobb marhaságot még nem hallottam, komoly sebet szinte lehetlen vele ejteni, éles helyzetben észre sem veszi a támadód. Az ásó+balta+fűrész összeállítás nagyon hasznos tud lenni, ha elbírod a hátadon még ezt is, de a láncfűrész teljesen fölösleges, dög nehéz és úgysem lesz hozzá nafta, viszont nyilván lesz időd a kézi fűrésszel is dolgozni.

A cigifilter egyébként acetilált cellulóz, nem igazán hiszem, hogy különösebben alkalmas lenne vízszűrésre. Pipákhoz gyártanak aktív szenes filtereket, de nem igazán hiszem, hogy a pár milliméteres kis henger annyi aktív szenet tartalmazna, ami komoly mennyiségű víz szűrésére alkalmas lenne. Egészen egyszerűen összeállítható homokból készült vízszűrők is léteznek: thewaterproject.org/biosand_water_filtration.asp, szükség esetén valami hasonlót kellene inkább barkácsolni. Ha pedig tényleg komoly szűrés szükséges ezerszer jobban jársz a LifeStraw nevű csodával, ami ezer liter vízre elég és kb. három dollárba kerül, ráadásul olyan kicsi, hogy a nyakadban is hordhatod. ( en.wikipedia.org/wiki/LifeStraw ) Kár, hogy ezt még sehol sem láttam itthon, de ahogy látom, az USÁban már kapható, és az ára több, mint baráti, 6-700 forint egy évnyi szükséglet. Gondolom, ha pár készülődő összeáll, rendelhetnének a cégtől vagy ötszáz darabot, amivel kb. egész életükre megoldhatják az ivóvíz gondját.

A kocsi gáztartályát nyugodtan elfelejtheted, ha benzin nem lesz, palackos gáz még úgy sem. Inkább dízel meghajtású kocsit ajánlanék, az bármilyen olajszármazékkal elmegy, például használt étolajjal is, de alapvetően több hasznát veszed, ha a használt olajaddal egy kutyát hizlalsz fel. A kerékpár sokkal jobb ötlet, rengeteg alkatrész hozzáférhető, könnyen szerelhető kézi szerszámokkal is, ráadásul csendes. No meg nem kevesebben fogják elirigyelni tőled, mint a működő kocsidat. Viszont gumibelsőből érdemes legalább egy tucatot tartani magadnál, mert ezek a kínai vackok folyton kilukadnak. Nem túl nehéz, nem nagy helyet foglal és gyorsabb, mint ragasztgatni a gumit.

A vetőmagvakra csak egy fél mondat maradt, pedig a legfontosabbak. Egyáltalán az élelmezés. Ha van valamilyen kerted, ott érdemes valamit termelni is. Az elképzelhető legjobb a diófa, nincs kártevője, nem kell permetezni (egyelőre, majd lassan ideér a dióburok-fúrólégy), a termése eláll egy évig, a hosszú téli estéken meg úgyis lesz időd diót törni. Legalább ilyen jó a mogyoró. A gyümölcsfák jók, de csak egy-két hétig teremnek. A vetőmagokat érdemes nagyon megnézni, például soha ne vegyél hibrid vetőmagot! Jól terem, ellenálló, valóban, de a probléma az vele, hogy a termést elvetve az utódok a szülőktől teljesen eltérő tulajdonságokat mutatnak majd, így az első év után nem tudsz majd félretenni a termésből vetőmagnak valót. Kukoricából például szinte csak hibrid vetőmag kapható, viszont a bab, a borsó, a búza mind elvethető. Ha a gazdaboltban körbekérdezel, biztosan tudnak felvilágosítást adni. Vagy ha nem egyszerűen ne vegyél olyan magot, amire azt írta a gyártó, hogy "hibrid".

Az itt állítottakkal ellentétben "a baciknak" nem feltétlenül kell levegő, egy csomó baktérium oxigén mellett és nélkül is vígan elél, sőt, vannak olyanok, amelyeknek egyenesen mérgező az oxigén, csak oxigénmentes környzetben képesek szaporodni, vagy éppen a légkörinél jóval kisebb oxigénmennyiséget szeretnek. A vákumfóliázás nem különösebben jó tárolási módszer, attól nyugodtan megromlik a cucc, hogy nem kap levegőt. Javasolnám inkább a sózást, a szárítást és a füstölést, amit hagyományosan, minden különleges felszerelés nélkül is el tudsz végezni otthon.

A napelem meg a napkollektor önmagában szép, de ritka, mint ilyen a napelemes ház kilóg a többi közül, könnyebben válik célponttá.

Egyébként érdemes átnézni, mit ajánlanak a harmadik világnak a segélyszervezetek, mert kb. ugyanezekre a gondokra adnak filléres megoldásokat.

astonferi 2013.01.16. 08:28:56

csak pár gondolat:
víz tisztító tabletta kapható ( talán nálunk is) military boltban. 10 db / 2500-3000 ft.nagyobb kiszerelés olcsóbb. beledobod a pocsojából mert vízbe feloldod vársz 15 percet és ihatod is. 1 liter vizet tisztit meg.
aktív szenes szűrőt csinálhatsz a légtisztitok, légkondi, szűrőjéből.
németországban láttam egy öko kiállításon hogy egy lépcsőzetes rendszert. lényege hogy nagyobb majd egyre kisebb kavicsikon folyik keresztül a víz és a végén egy aktív szenes tálcán. meg is lehetett kóstolni.
nagyon jók a menekülési ötletek DE:
alapvetően mindenki az egyedül menekül verziót említi.
nekem pl. vinnem kell a gyereket és egy 4 éves gyerekkel nem ugyan azok a lehetőségek tehát aki ilyen helyzetben van marad a bázis megoldás.
ezért én csak bázis és közösségi lehetőségekben tudok gondolkodni.

knife1 2013.01.16. 17:50:50

Neomagnol patikában: 10db: 890 Ft
Hyperol, 100 db: 1600 Ft
20 db: 530 Ft

knife1 2013.01.16. 17:52:05

Vagy Hypo, 1l 200 Ft, csak az adagolásra kell vigyázni!

Zöld Október 2013.03.31. 23:28:07

@ZeroPont: Én még most kezdek ismerkedni a preppinggel, így lenne néhány kérdésem a késekről, mert úgy látom, hogy értesz hozzá. Azt írtad, hogy fix pengés kést ajánlanál a bicska helyett. Miért?
Én pont most készülök venni egy Victorinox Camper-t. A Victorinox ugye jó márka, a Camper pedig nem esik át a ló túloldalára, nincs rajta űrálomásszerelőherkentyű vagy kávédaráló, de van rajta fűrész, ami ugye kiváltja a külön fűrészt. Persze tudom, hogy nem fogok vele egy 30-40 éves tölgyet kivágni, de egy nagyobb fűrésszel sem, meg egyébként is ott a balta elméletileg, az alfabázison meg talán van egy normális fűrész, legalábbis szerintem lennie kéne. Aztán a késen van még konzervnyitó és üvegbontó. Persze ki lehet bontani bármilyen késsel egy konzervet, de azért nem amortizálnám egy kés pengéjét sem a fém konzerves doboz tetejével. Aztán van még rajta dugóhúzó, bőrlyukasztó, valamint fogvájó és csipesz, bár a fogvájó megoldható egy kis gally kihegyezésével, a csipesz meg.. na, nem a kozmetika az elsődleges egy SHTF szituban, bár persze kullancsot kiszedni előnyös. Ezért kérdem, hogy mi a baj a bicskával?

A második kérdésem: ugye említettem, hogy csak most kezdtem erre az útra lépni (bár már hosszabb ideje tisztában vagyok vele, hogy lesz "valami", elnézve a politikai háttérhatalom ténykedését, lásd Szíria-de a politikába ne menjünk bele), ráadásul mivel még egyetemen tanulok, így fix keresetem sincs, így szegény ember vízzel főz alapon a fix pengés késnek egy olyan késre gondoltam, amelyet bátyám hozott Svédországból. Ezt a kést az ottani munkások, halászok stb. használják.
A márkája Lindbloms Knivar - Sweden.
Tudsz valamit erről a márkáról, ezekről a késekről?
Erről a késről lenne szó:
lavr.dp.ua/i/200809121128086.jpg

Azon logika alapján választottam, hogy olcsó (mivel megvan :D ) és mivel munkás kés, így talán bírja a strapát.

Később egy Mora 911-et vennék, mert úgy hallottam, hogy ár-érték arányban nagyon jó.

Zöld Október 2013.03.31. 23:53:35

Még néhány dolog, ami eszembe jutott a felszerelést illetően.
Nem tudom, hogy vannak-e köztetek szemüvegesek, de én biz' az vagyok, ráadásul nem is kicsit rosszak a szemeim, az egyik 3,75-ös, a másik 4,25-ös, magyarul szemüveg nélkül semmit se látok jószerivel, csak árnyakat.
A szemüvegre vigyázni elég macerás, de más lehetőség nem igen van. A kontaktlencsét nem igazán bírja a szemem, pontosabban nem bírja, meg egy SHTF szituációban kissé körülményesnek is tűnik: nagy a fertőzésveszély, ha valami belekerül a lencsébe, ha véletlen elejted, akkor meg kell mosni, stb. Tehát vigyél magaddal tisztító folyadékot, bár abból se tudsz litereket magaddal hurcolni, s max 1 hónap alatt elfogy a 60 ml-es folyadék, a nagyobbat, mely tovább tart meg nem lehet hurcolászni. Anno az optikus azt mondta, hogy a nagyobb mennyiség hűtőben tartandó, ami meg megint nem tartozéka senki BOB-jának se. :D Aztán a berakáshoz tiszta kéz kell, mely megint nem túl valószínű, hogy az lesz pl egy erdőben, meg mit csinál az ember ha elejti a lencsét az avarban? Én anno a szőnyegen ejtettem el, aztán egy órán át kerestem... Szóval a kontaktlencse szerintem egyáltalán nem reális ilyen helyzetben. Marad tehát a szemüveg, de arra úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére, mert az is! Érdemes tehát betárazni belőle. Nem feltétlenül kell rohanni optikushoz és csináltatni vagy hármat, hanem ha van régebbi szemüveg, akkor az is tökéletes. Nekem van vagy 2-3 régi szemüvegem, aminek a lecserélésének az oka az, hogy viszonylag kicsit romlott a szemem (a régi szemüegben mind a két lencse 3,75-ös), illetve, hogy koncerten pogó közben leverték, aztán ráléptek, ebből lett egy kis csete-paté is, na de ez lényegtelen, szóval ebbe a szemüvegbe lett lencse tetetve, csak a keret kicsit el van ferdülve, így nem a legjobb, de szükség törvényt bont. Aztán beszereznék még egy szemüveg-madzagot. Jah, tudom csúnya, dedósok hordanak olyat, de a nyakadba akasztva nem esik le a földre, ha valamilyen okból kifolyólag a fejről le is esne.
Szóval a szemüveg témával kapcsolatban erre gondoltam.

Aztán a másik: a bakancs! Ezt már más is felvetette. Nem a legideálisabb, de még most is eléggé jó állapotban van az ifjúkoromban vásárolt Martens betétes bakancsom. Az acél hűt, de két vastag zoknival elviselhető télen. Most volt alkalmam kipróbálni esőben és hóban is. A kertben ötven centis hóban rohangálva állta a strapát, egyáltalán nem ázott be. Eső esetén, vizes fűben, a talp gumi részének tetejéig bírja a csapadékot is. Belementem direkt nagyobb tócsákba, aminél a lábfejem teljesen víz alá került, na ott úgy befolyt a víz, hogy csak na. :D Nem túrára kitalált bakancs, de nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban. Nem tudom, hogy új korában is beázott volna, de most, így 10 évesen már alaposan ki van repedezve a betét végén és oldalt, de ezt egy jó suszter 2-3 ezerért megoldja, plusz jó vastag zsír vagy valami impregnálószer, s talán a tócsa is kint marad, vagy ki tudja. Kellene még bele egy jó talpbetét (kb 2000), s egész jó kis bakancs lehetne a Doktor Úr. :)
Erről van valami véleményetek? Amúgy nem lesz egy poszt a cipőkről, bakancsokról?

SZL8 2013.04.01. 23:23:04

@Zöld Október: Hali! Kések szempontjából a késportálon nézz szét, vannak jó leírások, tesztek.
Amúgy az a legjobb, ha a penge anyaga végigfut a markolaton, "egyben van" az egész. Ilyenkor a legmasszívabb, nem fog kitörni a markolatból egy komolyabb igénybevétel alkalmával. Ha esetleg a teljes markolat leválna, akkor is tudod használni. Érdemes min. 2,5-2,8mm vastagságú, egyenes pengéjű acélt választani. (Egyenes alatt nem tantót, azaz szögben törőt értek, egy hajlítás lehet benne, így élezni is könnyebb, és bizonyos műveletek -faragás - elvégzése is egyszerűbb.) Szerintem ne legyen fogazott, többet árt mint használ, a háta pedig ne fűrészfogas legyen, hacsak nem tudsz kb 80.000.et rákölteni (alatta nem biztos hogy használható lesz, és ráfogni se tudsz, ha szükség lenne rá.) És jó ha van egy 12-16cm-es pengéjű munkakés, meg külön egy kajálósabb, 8-9cm-es. Tisztítás meg evés szempontjából jó ha így van.
A machete meg külön fejezet, azoknak én se néztem alaposan utána, egyszerűbbek 5-8, komolyabbak 35-40-ért már vannak.

Nekem személy szerint ez a kedvencem:
kesportal.hu/2011/08/28/esee-junglas-bozotharcos-szteroidokon/

SZL8 2013.04.01. 23:50:50

@Zöld Október: A szemüveg extra szívás, nézz utána a szemtornának, meg a kis lyukas szemüvegeknek, amikkel lehet javítani a látást. Esetleg ha van rá pénzed lézeres szemműtét.

Ami a bakancsokat illeti én munkavédelmi acélbetkósokat szoktam nézni, jelenleg egy beta márkájú van, típust nem tudok. 10.000-be fájt, de boka fölé ér, acélbetéte, olaj és vízálló, relatív kényelmes. 3 téli szezont símán kibírnak, ha egész évben használom, akkor 2-3 évente cserélni kell. (Ez évi háromezer, tehát bőven megtérül... Ha be tud az ember spájzolni otthon belőle, akkor meg főleg!)

Egy ismi 25-öt költött Caterpillar bakancsra, nem acélozott, de merevített orrú, nagyon jó anyagból, és iszonyat kényelmes. Tavalyi, nem tudom mennyit bír, de elviselném én is. Hát kinek mennyit enged a pénztárcája...

Zöld Október 2013.04.02. 00:33:53

@SZL8: Sajnos a szemüveg nem kiváltható esetemben szemtornával és hasonlókkal, mert tényleg pocsék a szemem. A műtét meg eléggé költséges és azt sem mondják 100%-osnak. Kíváncsi lennék, hogy a seregben hogy oldják meg ezt a problémát. Van valami speckó erős szemüvegük?

Bakancs: látom, hogy nem csak én használok erre a célra acélbetétest. :) Én is gondoltam rá, hogy a munkavédelmi bakancsok árban elég jók, de gondoltam már magyar vagy német surranóra is - persze csak, ha a mostani olyan állapotba kerül. Nézegettem a mindenféle gore-tex membrános bakancsokat, de azt hiszem, hogy a közel- és távoli jövőben nem lesz ilyenre pénzem. :D
Én úgy vagyok vele, hogy egy jó bőrbakancs, ami kényelmes is az valószínűleg megteszi, főleg ha egy talpbetétre is szánunk pénzt, meg egy-két erősebb, kényelmesebb zoknira.

ZeroPont 2013.04.02. 11:09:15

@Zöld Október:

Szia, Zöld Október!

A fix pengés kések előnyeit és kiválasztási szempontjait jól összefoglalta SZL8. Használhatóság és terhelhetőség szempontjából igen lényeges, hogy a markolattüske, azaz a penge markolatba illeszkedő része milyen hosszú. Minél hosszabba markolattüske annál strapabíróbb a kés. A legideálisabb a markolat teljes hosszán vagy azon hátrafelé is túlnyúló markolattüskés, úgynevezett „Full tang”, kések. Ezek a kések általában elég drágák de egy kis kompromisszummal találhatunk magunknak megfelelő kést. Ha a markolattüske a nyél legalább feléig vagy 2/3-ig ér, akkor az már elég erős ahhoz, hogy tartós használatnál is megbízható társunk legyen. A legtöbb outdoor és munkakés általában ilyen, így elég széles palettáról válogathatunk. A penge anyaga sem utolsó szempont a választásnál. Két fő típust különböztetünk meg, a rozsdamentesacél és a szénacél pengék. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. A szénacél pengék nagyon jól és könnyen élezhetőek, ám hajlamosak a korrózióra, vagyis folyamatos törődést igényelnek. A rozsdamentes pengék nehezebben élezhetőek, viszont nem érzékenyek a nedvességre. Én a késeket általában Bushcraft-os szemmel nézem, ezért nem szimpatizálok a bicskákkal. Félreértés ne essék, a bicskák kiváló eszközök mindennapi használatra, nekem is van egy Wengerem. De túlélési szituációban nem szívesen bíznám rá az életem. A bicskák achilles sarka a penge és a nyél egymáshoz rögzítésében rejlik. Még a legdrágább és legmárkásabb bicska is ki fog lazulni a folyamatos használattól és egy erőteljesebb oldalirányú feszítésnél vagy csavarásnál (ami faragásnál elkerülhetetlen) nagy valószínűséggel el fog törni. A penge hátát kaparásra használva komoly erőhatások érhetik a bicska zárszerkezetét és ezt nem mindegyik bírja és nem csak túlélési helyzetben lehet roppant kellemetlen ha az embernek a saját kése csukódik az ujjaira és vág el belőle kapásból kettőt-hármat. Ilyen esetet a saját szememmel láttam, sőt az én egyik bicskám zárja egy kisebb ág átvágása közben oldott ki és vágta el majdnem az ujjaimat, pedig rendeltetés szerűen használtam. Az általad említett Victorinox-ok fűrésze bitang jó, csak sajnos rövid. Egy pár ezer forintos összecsukható fűrésszel sokkal jobban jársz és ezzel még a baltát is kiválthatod. Én személy szerint inkább fűrész, mint balta párti vagyok mivel a balta sok esetben kellemetlenül hangos. Összegezve szerintem a bicskák képességei inkább városi környezetben használhatóak ki jobban, ám erdőre-mezőre-dudvába inkább ne.
Az általad belinkelt kést (Lindbloms Knivar) sajnos nem ismerem közelebbről. De nagyon hasonlít az én egyik késemre a Hultafors RFR GH-ra. Mivel mindkettő svéd kés, nem hinném, hogy túl nagy különbség lehet a kettő között. És a Hultafors-al szerzett tapasztalataim alapján szerintem, kiváló eszköz lehet. Azt javaslom szánj rá egy napot és vidd ki terepre. Próbálj meg vele ágat vágni/hasítani, cöveket vagy bármit faragni, ha esetleg van szikravetőd azzal is kipróbálni. Faragásnál több fogásmódot is kipróbálni, hogy mindegyiknél kényelmes-e a markolat. Ha beválik és bírja majd a strapát, akkor szerintem ennél jobb „túlélőkésre” nem is lesz szükséged. A következő linken megnézheted én milyen teszteknek vetettem alá a Hultafors-ot, talán segít:

indafoto.hu/ZeroPont/hultafors_craftsmans_knife_rfr

A Mora-k között is igen nagy a szórás ár/érték arányban, sokat fog segíteni a választásnál ha már tudni fogod, hogy konkrétan milyen feladatra keresel kést. A 911-es jó kés csak több odafigyelést igényel a szénacél penge miatt. Belinkelek még egy Mora-t ami érdekes lehet. Az egyik barátom akar most ilyet venni, mert jónak tűnik.

www.mountex.hu/termek/10702-093-0/light_my_fire_fireknife_kes_tuzgyujtoval

Üdv: ZeroPont

bandras 2013.04.02. 12:59:18

@Zöld Október:

Szerintem is egy jó bőr bakancs sokkal kényelmesebb, mint akármelyik acélbetétes munkavédelmi. Nekem pl. ilyen van: www.katonaiwebaruhaz.hu/components/com_virtuemart/shop_image/product/BW_Bakancs__Harc_4e3695437c7e8.jpg
Használtan katonai vásárokban 5-6000ért szokták árulni az valószínű eredeti német. Újonnan 18-20 körül van de sokan azt mondják, hogy azok csak utángyártottak, ki tudja mi az igazság. Szerintem nagyon jó bakancs csak nyáron meleg a bélés miatt.

knife1 2013.04.05. 21:28:41

@ZeroPont: remélem a 911-en már javítottak, én egy 511-et vettem (pont a szénacél penge miatt), de egy nyúl alatt 2-3X kell újraélezni! Nekem nagy csalódás volt, még szerencse, hogy csak 2600 Ft-ot adtam érte!

ZeroPont 2013.04.05. 22:30:21

@knife1:
Szia!

Lehet, hogy egy kicsit félre érthető voltam. Nem úgy gondoltam, hogy konkrétan a Mora 911-es jó kés, hiszen személyes tapasztalatom nincs vele. Hanem hogy a Mora-k általában. Persze az árkategóriájukhoz képest (bár amióta észrevették, hogy „divatba jöttek” ők is kezdik felverni az árakat). A probléma amit említettél, pontosan a szénacél penge egyik előnyéből következik, bár ez ellentmondásnak tűnik. Mint említettem a szénacél pengék viszonylag könnyen élezhetőek, mivel „puhábbak” a rozsdamentes acélnál. Ebből következik, hogy aktív igénybevételnél korántsem olyan éltartók, ergó többször szükséges élezni őket. Bár itt is vannak különbségek. Nekem van egy régi, amerikai Cold Steel Bushman-om és egy osztrák Glock 81-em is. Mindkettő szénacél, a Bushman-t mégis ritkábban kell élezni a Glock-hoz képest (bár az én tapasztalatim szerint ez minden késnél egyedi és csak használat közben derül ki). Az éltartás nagyban függ az anyagösszetételtől, a gyártási technológiától és az élkiképzéstől is. De nagy általánosságban elmondható, hogy a rozsdamentes acél pengéket ritkábban kell élezni a szénacéloknál ugyanolyan igénybevétel mellett, ám a rozsdamentes pengéket viszonylag nehezebb is keményebb anyagösszetételükből adódóan. Mindkét acélfajtának van előnye és hátránya is. Az már a „Felhasználótól” és a felhasználás várható módjától függ, hogy a késválasztásnál melyik tulajdonságokat részesíti előnyben.

Üdv: ZeroPont

knife1 2013.04.06. 09:04:03

@ZeroPont: Köszi a választ, bár ismereteim szerint ennek pont az ellenkezője igaz, a magas széntartalmú acélok sokkal keményebbek és éltartóbbak, mint a rozsdamentesek. Egy idézet"Tippek séfkés vásárlásához
Susánszky Iván|2012. 04. 27., 6:00|Utolsó módosítás:2012. 04. 27., 15:27|
15 komment
Címkék:technológia, kés, séfkés
Ez a cikk 343 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy egy hatékonyan működő konyhához elengedhetetlen egy jó séfkés. De mitől jó egy séfkés? És mennyit érdemes feltétlenül rááldozni?

Forrás: Táfelspicc

Mivel a konyha egyik legfontosabb eszköze a séfkés, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen, hol és hogyan vesszük. A legtöbb ezzel foglalkozó helyen fölhívják a figyelmet, hogy bár a netes rendelés jóval olcsóbb szokott lenni, érdemes inkább személyesen megoldani a beszerzést. Ennek igen egyszerű oka van: a séfkést minden esetben ki kell próbálni, kézbe kell fogni, mielőtt döntünk.

Meg kell nézni a súlyozását, mennyire kényelmes a fogása, hogy áll a kézben. Ezt neten nem tudjuk megoldani, és hiába néztünk ki egy nagyon frankó kis darabot, ha kézhez kapva kiderül, hogy nem kényelmes, nem elég magas a pengéje a kezünkhöz, nyűg vele dolgozni. (Persze az is egy megoldás lehet, hogy boltban kinézzünk, kipróbáljuk a kést, megjegyezzük a pontos márkát, modellszámot, majd neten megrendeljük.)

Szénacél vagy rozsdamentes?

Az acélpengéjű kések alapvetően három alapcsoportba oszthatóak, szénacél, rozsdamentes és laminált. Előbbinek széntartalma minden esetben nagyobb a fél százaléknál, és tulajdonképpen sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik a rozsdamentesnél, egyet leszámítva: könnyebben korrodálódik, mint amaz. Utóbbihoz a gyártás során krómot tesznek, hogy növeljék az ellenálló képességét, ami viszont rontja az acél éltartását: minél több krómot tartalmaz az adott penge, annál könnyebben csorbul. A Stainless Steel megnevezés egyébként a minimum 10,5% krómot tartalmazó acélra használatos.

A rozsdamentes pengék általában gyengébb minőségűek, mint a szenesek, de van egy-két japán gyártó, amelyik olyan csúcsminőségű rozsdamentesekből készíti a késeit, amik a legjobb szenes pengékkel is versenyben maradnak, már ami az éltartást és élességet illeti."
Itt is van bővebb info: kalandorbazar.hu/spg/337724/A_keseknel_hasznalt_anyagok
Itt meg már egyetemi szinten:www.kesblog.hu/?page_id=459

knife1 2013.04.06. 09:05:26

bocsi, kicsit többet jelöltem ki az idézetnél!

ZeroPont 2013.04.06. 20:08:58

@knife1:
Szia!

Hát lehet, hogy én tudom rosszul de azért utána néztem. És ezt találtam a Vickers-féle keménységi táblázatban:

Szénacél 55-120HV
Rozsdamentes acél 140-180HV

Tehát ez alapján a rozsdamentes acél keménysége jóval magasabb a szénacélnál. De inkább belinkelek egy videót a szénacél Cold Steel Bushman-ról, többet mond minden szónál. 1.00-tól – 1.12-ig tart a lényegi rész.

www.youtube.com/watch?v=Xq1EFWVV3C0

Ilyen rugalmasságot rozsdamentes késpengénél még nem tapasztaltam, mivel azok sokkal keményebbek/merevebbek. Bár természetesen mindig akadnak kivételek, de ezek is inkább csak erősítik a szabályt (és főleg horribilis az áruk).

Üdv: ZeroPont

knife1 2013.04.07. 12:29:13

@ZeroPont: a széntartalom növelésével nő az acél merevsége, ill. ridegsége (nem véletlen, hogy a csapágyakat magas széntartalmú acélokból készítik, ami kiengedés előtt rendkívül rideg és úgy törik, mint az üveg) a rozsdaállóság és a rugalmasság nem csak a széntartalom, hanem az egyéb ötvözőanyagok és az edzési módszer függvénye. Egyébként nekem is van Cold steel Bushmanom,rugalmas, de éltartó , úgy, mint a machetéim).
A Wiki-n egész jó leírás van: hu.wikipedia.org/wiki/Ac%C3%A9l

pirított tücsök 2021.02.24. 16:22:51

"Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. , különben nem tudom, hogyan fogsz kenyeret sütni."

Tudom, hogy ez egy nagyon régi poszt, mégsem tudom megállni, hogy szó nélkül menjek el mellette. Erre való tekintettel, csak egyet ragadtam ki a sok közül.

Kedves Balogh Ádám!
A kenyérsütés, az bizony egy amolyan jó békebeli foglalatosság.
SHTF esetén, nem hiszem, hogy egy magányos menekülőnek erre lenne szüksége. Még egy "alfa bázison" is - ahol elméletileg volna rá lehetőség, - annyi tenni és figyelni való akad, amit egy - két fős "csapat" meg sem tud oldani, ezért kénytelenek más áthidaló megoldásokra.

Szóval, nem hinném, hogy ilyen körülmények közt a kenyérsütés lenne a legégetőbb problémám.
süti beállítások módosítása