HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Élelmiszer tárolása hosszabb távon

2012.10.04. 19:24 Martin Blake

midtermstorage.JPGAz elmúlt hetekben érdekes beszélgetés bontakozott ki az egyik poszt alatt, hogy vajon egy tipikus magyar családnak milyen megoldás lehet az ideális, ha hosszabb távon szeretne valamilyen élelmiszert tárolni? Szintén a sok beszélgetésnek köszönhetően egyre inkább körvonalazódik bennem az, hogy egy SHTF helyzetre átlagosan olyan 3 évre érdemes felkészülni, mint maximum időtartamra. Ha ezidő alatt nem jut a gazdaság, a termelés olyan szintre, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert, stb.-t tudjon termelni a lakosságnak, akkor ott már amúgyis jóval nagyobb gondok vannak. Valaki említette például az amerikai párt, akik egy kisebb hadsereget tudnának élelmiszerrel és egyéb felszereléssel ellátni csaknem 20 éven keresztül... Nos, ez az, amire már talán egyikünk sem szeretne készülni, hiszen ott már régen rossz a szituáció, ha ennyi idő alatt nem tud az élet visszazökkenni a normálisba. De visszatérve a 3 évre, felmerült a kérdés, hogy hogyan lenne érdemes élelmiszert ennyi időre biztonságban tudni? Konzervekkel és más tartós élelmiszerekkel nincs különösebb gond, az ember vásárláskor megnézi a szavatossági időt, ami 2014-15-ig eláll, az mehet a polcra és nagyjából kész is vagyunk. Mi van azonban a különböző gabonákkal, amiből pl. kenyeret süthetünk? Sokan közülünk kisebb-nagyobb városban nőttek fel, a mezőgazdasághoz szakszerűen - meg merem kockáztatni - a magyarok java nem ért. Bár láttuk, hogyan csinálja a mama, talán segítettünk is neki itt-ott az alföldi nyaralás során, sokan talán meg tudjuk különböztetni a kukoricát a búzától (hoppá!) de túléléshez elegendő ismeretekkel aligha rendelkezünk (hozzáteszem, ez elég szomorú, dehát így alakult a civilizáció során). Városi túlélőként azonban elengedhetetlen némi ismeret arra vonatkozóan, hogy legalább egy bizonyos ideig elegendő gabonát tudjunk tárolni, ha beütne a krach.

Elkezdtem tehát nyomozni, de igazság szerint nem voltam nagyon megelégedve az amerikai prepper oldalakon nyomatott mylar zacskós megoldással. Ennek lényege, hogy egy mylar zacskóba (ami egy erős, UV-szűrős anyagból készült, oxigént nem áteresztő anyag) töltjük a rizst, búzát, kukoricát stb., melléteszünk egy oxigénelszívót (abszorbert), kiszívjuk szívószállal a fölös levegőt, majd alaposan leforrasztjuk a zacskó végét. Azért nem voltam boldog ezzel, mert a mylar relatíve drága megoldás és legfeljebb néhány kilónyi portéka fér el benne. Bár meg kell jegyezni, kisebb pakkok összeállításához (pl. egy műanyagvödörbe 2-3 féle gabonát, konzerveket, tésztákat stb.-t helyezve) kiváló, mert így 3 napos "menüket" készíthetünk, és persze elegáns is. Mégis, ehhez elég sok vödör, zacskó, abszorber és persze élelmiszer kell, ami már árnyalja a képet - de végülis járható az út. A beszélgetés során azonban felbukkant egy mentőangyal Dream_walker személyében, aki tapasztalatával rendkívül sok érdekességet osztott meg velünk, amit most szeretnék ebben a posztban megosztani mindenki okulására. Dream_walkernek ezúton is köszönöm a segítségét, a virtuális piros hangszórót már elküldtem! :) Hogyan érdemes tehát városi túlélőként alapvető gabonákat tárolni, mire kell figyelni, hogyan csináljuk? Innentől már övé a szó.

"A tárolást hogyan lehetne szerinted "leskálázni" kisebb volumenre? Magyarul ha mondjuk van egy kisebb család egy tetszőleges településen, akinek nincs művelhető (méretű) földje, tárolói, "hegyekben álló" mennyiségű gabonája minden évben, mert nem vet, szánt, arat stb... Akkor hogyan tudna magának 1-3 évre elegendő gabonát, rizst stb.-t eltárolni?"

Egyszer egy pénzügyi, befektetési dolgokkal foglalkozó könyvben azt olvastam, hogy a legjobb tanács, amit egy befektetési guru adhat egy átlagos befektetőnek, az az, hogy ne legyen átlagos.
Első lépésként irány a környék vagy a net, és keresni kell egy vidéki lakóhelyet. Aprófalvakban, tanyavilágban fillérekért (néhány millió forint, ennyiért városi garzont sem nagyon lehet kapni) lehet komoly méretű telekhez jutni lakható állapotú házzal, gazdasági épületekkel, esetleg hozzá tartozó földterülettel, jellemzően fél és két hektár közötti területtel; összehasonlításként egy ha föld, 10.000 m2 egy 5-6 fős családnak az élelmiszere nagy részét (kb. 90-99%-át) fedezi, a gabona kivételével. Azaz zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, tojás, baromfihús, esetleg sertés, kiskérődző tartható egy-két darab, ez esetben tej, hús, gyapjú, bőr is akár. Emellett tüzelő, gyógynövények, építőanyag, stb. Egy öt fős család éves búzaszükségletét egy hold föld fedezi, ez fél hektár körül van, amin a hazai átlagtermés évjárattól, talajtípustól, termőhelytől függően 2-3 tonna, azaz két-háromezer kg búza termelhető. Ebből jut a kenyérhez, tésztához, süteményekhez. Ha az állatoknak is akar az ember, akkor kicsivel több kell, de nekik nem létszükséglet. Az abrak az intenzív termelés velejárója, igazából egyik állatfajunknak sem természetes tápláléka :) Régen jellemzően pár holdon gazdálkodtak (és éltek meg szűkölködés nélkül) az emberek, a módos gazdák rendelkeztek 5-6 hektárnál nagyobb területtel, ők már béreseket is tartottak, de külön magtárat nem építettek még ők sem. Egy régi, klasszikus parasztudvar nem volt nagyobb egy átlagos mai kertes ház udvaránál, és bőségesen elfértek mindennel. Mondjuk volt pince, padlás, verem, pajta, csűr, kamra is, szóval volt tárolókapacitás. A régi házaknál jellemzően ezek ma is megvannak, lomtárnak, garázsnak, esetleg tényleg valami gazdálkodási célra használják.
Kevés jobb felkészülést tudok mondani egy esetleges kataklizmára, mint egy minél teljesebb önellátást biztosító vidéki lakóhelyet. Ehhez persze kell egy megbízható és összetartó mikroközösség is, hogy az emberek meg tudják egymást védeni, de ha ez megvan, szinte mindent túl lehet élni. Erre szokták mondani, hogy a fenntartható fejlődés terén a régi paraszti kultúra nem egy kockáspapíros, jól hangzó elmélet, hanem egy olyan életforma, ami az elmúlt párezer év során biztosította a túlélést minden körülmények között.
De térjünk vissza a feltett kérdésre, még egy rövid közbevetéssel.
Művelhető méretű föld: 100m2-en (ami még egy városi, lakóparkos zsebkendőtelken is rendelkezésre álló felület) hatalmas mennyiségű zöldséget lehet termelni. Több tíz kg-ot típusonként, összességében a mázsát is bőven meghaladhatja a termés. Ez már számot tevő mennyiség lehet. Szóval ne legyen lebecsülve a kis föld sem. Meg aztán ha gebasz van, úgysem fog senki kerti partit tartani a pázsiton (meg a nagy földek is parlagon lesznek, mert egyrészt valószínűleg nem lesz üzemanyag, de ha az lenne is, senki sem fog kimerészkedni a nyílt mezőre, egy baromi hangos géppel dolgozni). Lakásban ez nem játszik természetesen. De lakásban pl. nem lesz nyílt tüzed sem, amin mondjuk megsütöd a búzából készült lepényt. Vagy ha lesz, akkor meg nem lesz füstelvezetésed. Szóval irány a kertes ház vagy a vidék :) De már tényleg abbahagyom :)

"Pl. ha veszünk néhány 50-100 literes műanyag hordót, ami még elfér a legtöbb lakásban, házban, ezek mennyire felelnek meg a célra? Bolti magokat, rizst stb.-t vásárolva használhatjuk-e ezeket 2-3 éves időtartamban gondolkodva?"

buza.JPGTárolás: ahogy írtam az előzőekben, hordó, hombár, megtölteni, lezárni, esetleg leviaszozni, ha hosszabb távra gondol az ember. 1 évre nem kell, 3-ra meggondolandó. De ha pl. több kisebb hordóban van tárolva, az még jobb. Egyszerre csak egy van nyitva. A gabonákkal ez simán megtehető. Ki kell számolni a fogyasztást, és úgy tervezni. 1 kg kenyérhez 70 deka búza kell, számoljátok ki, hogy x főre naponta mennyi kenyér fogy. Emellé jön a tésztakészítés lisztigénye, bár túlélési helyzetben szerintem elég lesz a sima kenyér, vagy a lepény.
A tárolásnál a kártevők elkerülése a fő cél. A moly és a zsizsik károsíthatja a szemes terményeket, ha ezek bejutását meg tudjuk előzni, akkor nincs gond. Erre jó a viaszozás. Előtte irtáshoz meg a fagyasztás :)

"Kell-e valamilyen előzetes válogatást, rostálást végezni rajta, vagy a zacskóból egyenesen átönthető? Érdemes esetleg ilyen mennyiségnél elfelejteni a bolti árut és termelőtől venni néhány zsákkal inkább?"

Bolti árunál nem kell extra kezelés szerintem. Amúgy étkezési búzát boltban csak úgy nem is kapsz számottevő mennyiségben. Csíráztatáshoz szoktak árulni kicsi zacsikat, bioboltokban, horror áron. Zsákos mennyiséget (amit már érdemes eltenni) szinte kizárólag termelőtől tudsz, átlagosan 10.000-15.000 forintos mázsánként áron. Idén az aszály miatt inkább a 15-höz lesz közelebb. Ennél többet viszont ne fizessen senki érte, mert az meg már lehúzás. Érdemi különbség itt nincsen a bio és a konvencionális között, ha esetleg felmerülne a kérdés :)
Rizst itthon Szarvason termelnek, szerintem a környéken beszerezhető akár hántolatlanul is, de az árát nem tudom (a bolti felére, harmadára tippelem). Esetleg még a nagybanin lehet venni zsákosan, a fővárosban. Száraz hüvelyeseket, kölest, egyéb ilyesmit is ott néznék elsősorban, ha úgy kellene megvásárolni.

 "A feldolgozásra vonatkozóan: felhasználáshoz milyen eszközökre lehet szükség, ha pl. lisztet akarunk készíteni (itt is csak kis mennyiségre gondolok, valamilyen kézi őrlőre pl.)?"

Rosta. Megbontáskor érdemes átrostálni az anyagot a biztonság kedvéért. Emellett ha mégis megtámadja valami kártevő, azzal ki lehet szedni a használhatatlan részeket. A zsizsik és a moly nem teszi amúgy fogyaszthatatlanná a cuccot, csak kicsit undorító lesz, meg csökken a táplálóértéke.
Kézi őrlő is létezik, meg persze mozsár, ezután pedig egy szita kell. Ami átesik rajta, az lisztnek jó, ami nem, az darának, kásának. A keleten igen divatos kuszkusz pl. búzadara, lisztbe forgatva. Értelmét nem látom, de létezik, és rá vannak pörögve :)

"Említettem a répát, milyen más hasonló és népszerű termény van még, amit viszonylag könnyen készíthetünk elő (szeletelhetünk, száríthatunk), hogy aztán sokáig elálljon? Avagy mit lehet érdemes közép-hosszabb távra elraktározni szerinted?"

befottek.jpgBármilyen zöldség és a legtöbb gyümölcs eltárolható, ha megfelelően van elkészítve. Az aszalás, szárítás kézenfekvő, egyszerű. Így lehet répát, zellert, hagymát, tökféléket, paradicsomot, paprikát. Az aszalás témakörével dugig van a digitális háló, nem térnék ki rá jobban. A megfelelően dunsztolt savanyúságok, befőttek, csatnik és lekvárok szintén évekig elállnak a polcon, ha hűvös, sötét helyen lehet tárolni őket.
Emellett ha van telek, lehet csinálni úgynevezett vermet. Ez egy földbe ásott gödör, ahol szalmával, homokkal, földdel borítva van tárolva a termény. Gyökérzöldségeket, krumplit szinte csak így szoktak régen. Szintén a netet kell feltúrni, hogy hogy néz ki, mi kell hozzá.

"Egy átlagembernek, aki nem a mezőgazdaságban él és dolgozik, milyen egyéb lehetőségei vannak arra, hogy alapvető élelmiszereket tároljon?"

Kamra, spájz, padlás. Beépített polcok a hűtő fölött (szellőzéssel, mert a hűtő mögül bizony elég meleg levegő jön ki). Ennél jobbat nem tudok :)

"Úgy veszem ki szavaidból, hogy elsősorban a gabonákban vagy nagyon otthonos, ezekre lennék kíváncsi: milyen és mennyi magot érdemes tárolni per fő, melyik igénytelen és melyikre kell esetleg jobban odafigyelni stb.?"

Ahogy írtam menet közben. A milyen mag kérdésre meg nem tudok válaszolni, az ízlés kérdése :) Én pl. nem szeretem a hajdinát, más meg a lencsétől mászik a falra.
Minél magasabb a feldolgozási fok, annál nehezebb dolgunk van.
A gabonafélék egyszerűek. Ha nem kapnak vizet és nem támadják meg a kártevők, akár az idők végezetéig is elállnak.
A hüvelyesek problémásabbak, mert a zsizsik már a szántóföldön belerakja a petét a magba. Üzemi körülmények között gázosítunk, háznál elég a fagyasztás pár hétig.
Hántolt magoknál (köles, rizs) jöhet a zacskózás, és úgy eltenni nagyobb edénybe.
Olajos magoknál pedig zacsi, vákuum, oxigénabszorber, de úgy sem lehet két-három évnél tovább tervezni vele.
Természetesen a kártevők bejutását minden esetben akadályozni kell, a tárolás legnagyobb ellenségei ezek a víz után.

Utószóként annyit, hogy terményekkel szerintem nem érdemes 1-3 évnél tovább tervezni. Ha akkora balhé van, hogy három év múlva sem tudod így vagy úgy rendezni a táplálék biztosítását, akkor úgyis két lehetőséged marad.
Egy, hogy keresel egy gazdálkodásra alkalmas területet, és egy felfegyverzett közösséggel letelepedtek, és megcsináljátok az önellátást.
Kettő, hogy keresel egy csendes zugot, és szépen megölöd magad. De persze a gazdálkodás szimpatikusabb választás :)

A beszélgetés a 10 fontos teendő című posztban indult, ha valaki kíváncsi rá, ott elolvashat még néhány érdekes részletet. Mégegyszer köszönöm Dream_walkernek a sok hasznos információt, a kommentekben ti is megoszthatjátok gondolataitokat!

127 komment

Címkék: búza tárolás gabona rizs túlélés kukorica élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr74820333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dream_walker 2012.10.04. 19:55:23

Gyors hozzászólás az utolsó bekezdéshez:
Többször hivatkozok a szövegben a linkelt poszt kommentjeinél elhangzottakra, mert azt hittem, hogy onnan is kiveszed a konkrét leírásokat :P
Persze nem baj, hogy nem, csak érdemes az ottani kommenteket is hozzáolvasni a bejegyzéshez :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.10.04. 20:08:23

@Dream_walker: Eegen. Nem akartam túl terjengősre szerkeszteni, mert akkor nem olvassa el senki, ezért inkább belinkeltem a végén a posztot, ahonnan elindult az egész. Ha valaki kíváncsi a többi részletre, ott megtalálja. :)

Jerry Garcia 2012.10.04. 21:34:08

@Dream_walker: @Martin Blake: Kösz srácok, jó kis írás lett megint!

Cuba-Libre 2012.10.04. 22:12:23

@Dream_walker: @Martin Blake: Maximálisan egyetértek a fent leírtakkal, jól átgondolt. Ezen felbuzdulva megosztom veletek a saját "rendszerem". Én azt a bizonyos 3 évet nem úgy venném, hogy addig kell elállnia a tárolt élelmiszernek (szerintem sokkal tovább), hanem hogy 3 évet kell átvészelni (valójában elég 1 évet kihúzni) a raktározott mennyiséggel. Ennek egyszerű oka van: nem tudod mikor üt be az SHTF. Lehet, pont akkor üt be, amikor már éppen lejártak a konzerveid...

A saját "rendszeremet" úgy alakítom ki, hogy mindenféle pótlás nélkül egy 4 tagú család kihúzza vele kb. 1 évig. Egy év alatt a rögtönzött önfenntartó rendszer optimális esetben termést hoz. Ebből lehet fedezni a további élelmezést. Mire teljesen beáll egy ilyen rendszer, kb 3 év lehet. Tehát az első kritikus évet kell kihúzni. Dream Walker megerősíthetsz/cáfolhatsz a hitemben, minden info érdekel. Sajnos nagyvárosiként, és a munkám folytán nem tudok már most "beüzemelni" és működtetni egy ilyen önfenntartó farmot, ezért marad az összeomlás utáni "Farm ahol élünk". Jelenlegi vikend telken és nagyszülők "háztáji"-án minimális átalakítások után elindítani (füves udvar és legelő helyére konyhakert)

Az 1 évnyi kaja tartalék nem kevés, ezért arra kell törekedni, hogy minél tovább elálljon, hiszen amúgy nem kis pénz 4 ember 1 évnyi kajáját 2-3 évente cserélgetni a rövid szav. idő miatt. Ezért eltarthatóság szempontjából 3 időtávra osztottam a készletet.:
Hosszú táv 15-20év<: ide sorolnám a fagyasztva szárított amcsi prepper kajákat, a mylarban eltett szemes terményeket, mézet, stb.
Közép táv 6-14 év: ide tartoznak a befőttek, lekvárok, stb. (pont hétvégén ettem kiváncsiságból egy 2004-es szilva lekvárt, teljesen rendben volt...)
Rövid táv 1-3év: igazából ezt a csoportot kell gyakrabban cserélgetni, ami valljuk be gazdaságosabb, mintha az egész raktárunkat kellene. Ide tartoznak a konzervek, levesporok, stb.
Ezzel a módszerrel rendkívül változatos étrendet biztosíthatunk az egész családnak. Tehát az esetemben a hosszú eltarthatóságnak költséghatékonysági oka van. Az elején relatíve nagy befektetést igényel, de aztán minimális pénzen lejáraton belül tartható. Így bármikor jön az SHTF, készen állsz :-) Az itt leírtak az én körülményeimre vannak szabva, de mindenki úgy variálja kedvére, ahogyan akarja :-)

koxi 2012.10.05. 15:35:02

Sziasztok,
külföldön élek. Eddig 1-1,5 évente kellett új albiba, más városba költöznöm.
Rögtön a "csendes zugban főbelövést" javasoljátok, vagy van valami alternatívám nekem is? második kérdés: mégis mennyi helyet foglal 1 évnyi élelmiszer egy 4 fős családnak? Mert már soxor olvastam itt darabszámot, kilogrammokat, litereket, de mágis mennyi az annyi? Cuba-Libre?
Köszönöm a válaszokat

Dream_walker 2012.10.05. 19:35:12

@Cuba-Libre:
Élelmiszertárolás bolti cuccokkal:
A legtöbb bolti kajánál (mert azok gyakorlatilag nem ételek, hanem élelmiszerhigiéniai szabványoknak megfelelően gyártott élelmiszeripari készítmények) a lejárat egy trükkös dolog.
Alapesetben egy tejtermék optimális eltarthatósági ideje egy hét. Ennyit tud a természetes tej, mint élő anyag. Ehelyett bőven találunk hónapokig jó tartóstejet, vajat, ilyesmit. Azokban már semmi élő nincsen. Vagy a tejpor. Ha nem bontod ki a zacsit, évekig eláll.
A konzerveknél viszont fordított a helyzet. Ott az 1-3 éves lejáratot nyugodtan megduplázhatod, mert a kezelési mód (védőgáz, pasztőrözés, légmentes zárás, ilyenek) miatt elállna sokéig, csak hát a jogszabályok nem engedik ráírni, hogy a májkrém 10 évig jó. Pedig addig jó. A gyümölcs és zöldségkonzervek, savanyúságok is jóval tovább elállnak, mint a hivatalos lejárati idejük.
Szóval azért ezt figyelembe kell venni, azaz inkább érdemes :)

A rögtönzött önfenntartó rendszerrel egyetlen apró baj van. Tudsz termelni zöldséget és gabonát. De gyümölcsöknél minimum 3 év kell ahhoz, hogy egy bokor termőre forduljon. Fánál 5 év, ráadásul 10 év, mire rendes mennyiséget terem.

A te esetedben pl. városiként előtted áll a lehetőség. A víkendtelken, illetve a nagyszülői kertben azonnal elkezdeni a faültetést, bokortelepítést. Évekbe telik, mire termést adnak (amúgy nyugdíj-előtakarékosságnak sem utolsó a dolog), és az elején nem sok a munka vele.
Egy almafa elfoglal cirka 15-20 m2-t. Ekkora darabon nagyjából 10 kg búzát tudsz megtermelni, a fáról meg (10 éves fa) leszedsz 150 kilót. De gyengébb évben is 50-60-at. Persze abból nem tudsz kenyeret sütni, de túlélési helyzetben úgyis a mennyiség számít. Ráadásul a fa alatt el lehet helyezni zöldségágyást is, persze módjával, mert egymás konkurenciái.

A bokrok telepítésével nem kell füvet nyírni, kevés gondozással kapsz igen értékes táplálékot, ráadásul a legtöbb bogyós gyümölcs többhasznosítású. Azaz frissen, szárítva, feldolgozva is tárolható, fogyasztható, gyakorlatilag főzés vagy bármilyen ételkészítési eljárás nélkül.

A magvaknál pedig van egy tényező még. 3 év után esetleg, ha már emberi fogyasztásra nem érzed alkalmasnak, nem kell kidobni. Keresel egy állattartót a környéken (vagy kisállatkereskedést, vagy állatmenhelyt/kórházat, akármit), és jó áron eladod nekik a cuccot. Te is jól jársz, mert nem a kukába kerül a megvásárolt áru, és ők is jól járnak, mert nem az adott év legtöbbször magas árán kell megvenniük a takarmányt.

@koxi:
Természetesen van más alternatíva, mint a főbelövés. Lehet méreggel is, az kevesebb koszt csinál :P
De félre a tréfával, értem, mire gondolsz. A mobilis élet egyik nagy hátránya ebből a szempontból az, hogy különösen sebezhető helyzetben vagy. Egy komplett élelmiszerraktárat nem tudsz betenni egy nagy dobozba, és magaddal vinni költözéskor. Ha túlélésben gondolkodsz, akkor először ezzel kell kezdeni valamit, azaz egy helyet találni, ahol letelepedhetsz. Sajnos enélkül iszonyú nehéz a dolog.

A saját példámat tudom mondani a helyről. Nálunk a zöldségespince az 12 m2. Van benne 2 mélyhűtő (3 m2), egy-két bizbasz (2 m2), a többi polc, és a "közlekedő", középen. Összesen van 6 állvány, mindegyiken 6 polc, 30 cm széles, 1,2 m hosszú, azaz összesen olyan 14 m2 polcfelület. Ezeket a kerti terméssel félig megtöltöttük idén (az aszály miatt kevés volt a termésünk), a negyedén még tavalyi cucc van, a negyedén pedig egyéb dolgok (üres dunsztosüveg, szörpök, gyümölcslevek, ilyenek). Ez a mennyiség nálunk jövő nyárra el fog fogyni (6-an vagyunk), de addig nem kell zöldségre, gyümölcsre költeni. Emellett a földön van zsákosan tárolva krumpli, hagyma, répa, tök, stb. Meg van olyan 4-500 l palackos víz, de ez persze nem elég.
Ha erre mondjuk csak 4-en lennénk, és lenne két 14 év alatti gyerek, a mennyiség másfél-kétszer ennyi időre elég lenne. Jelenleg ez a tárolóhelyiség nekünk kevés. Készül már egy verem (a régi sajna bedőlt, nem volt használva két évig), de az optimális az egy kétszer ekkora pince lenne.
Én azt mondom, hogy úgy becslésképpen 2-3 m2/fő alapterület kell, és az plafonig bepolcozva. Akkor van helyed mindent eltenni egy évre legalább.
Ebben viszont nincsen benn semmilyen felszerelés, csak az élelmiszer. Az egyéb dolgokhoz plusz rakfelület kell, de persze azoknak nem szükséges hideg zöldségespince :)

Bartush 2012.10.07. 07:52:40

@Dream_walker: Írtad, hogy 4-500 l vizet tárolsz otthon. Nem kérdi meg a feleséged, hogy miért? Esetleg megbeszéltétek, hogy mi is az értelme? Nálunk ez a gond.
A kérdés egyébként máshoz is szól. Nyilván nem egyedül élünk, családunk van, hogyan értetitek meg velük a problémát. A párom abszolút nem hajlandó ezzel foglalkozni, egyszerűen ő tényleg csak annyit mond, hogy ilyenkor vagy el tudunk még kocsival menni az országból, vagy marad a főbe lövés (ilyenkor szoktam megjegyezni, hogy de nincs is mivel). Ami még szerencse, hogy hajlandó a "bolondságomra" áldozni, tehát ha nagybevásárláskor plusz konzervek és egyéb kerül a kosárba nincs vita illetve vonza a hétvégiház gondolata, meg is tudjuk venni, de ennyi. Nagyobb együttműködés nincs, pedig előbbre lennénk úgy.

Továbbá ilyen helyzetre felkészítitek valahogy a gyerekeket vagy azt aki még veletek él? Nálam ez most egyszerű, a lányom 8 hónapos, de nem marad ekkora, és a méretével együtt az akarata is nő.

Cuba-Libre 2012.10.07. 15:24:42

@Bartush: Ez nálunk is probléma volt sokáig. Igazából sok sok hónap kellett hozzá, mire meggyőztem. És sokat kellett róla beszélni, millió érvet felhozni a beszélgetések során. Az élet a felkészülésről szól: behozod a ruhát, ha beborult, mert mi van, ha esik. Odakészíted a tűzoltó spray-t a közelbe, mert mi van ha kigyullad a géped,stb. Nálunk az egész úgy indult, hogy "mindig csak itthon ülünk, többet kellene járni túrázni". Ehhez túra felszerelés kell. Így született meg a saját bug-out-bag-em :-) Közben jöttek a "Túlélési praktikák" című sorozathoz hasonló műsorok, zombi filmek. És a "belegondoltál mi lenne, ha..." témájú beszélgetések. Pl. közel van Paks, bármi meglehet. Légi folyosó alatt lakunk, bármi történhet. Jöhet áradás, zavargás, több napos áramszünet stb, Én vagyok a családfő, nekem kell megvédenem titeket, nekem kell gondoskodnom rólatok. "Meg na aztán nem hogy örülnél, hogy a biztonságunkra költöm a pénzt, nem pedig k.vákra vagy cigire, piára." Mára teljesen elfogadta a furcsa "hobbimat", sőt a múltkor ő szólt, hogy a P#nnyben akciós a rizs :-) És jót mosolygott, amikor megtalálta a lányom bug-out-bag-jét, 72 órára elég pelenkával és bébiétellel :-D Szóval elég időt kell adni neki, és rengeteg érvet, hogy ez miért az ő érdeke is. Nem tudjuk le a dolgot egy sima fejlövéssel, hisz ott a kislányotok, akiért akkor is felelősséggel tartoztok, ha feje tetejére áll a világ.

koxi 2012.10.08. 08:01:57

@Dream_walker: Köszi a válaszod. Hétvégén lemértem a pincénket, olyan durván 3,2x3,3, tehát olyan 10nm. De én ennek a túlélősdinek még igen az elején járok. Egyelőre pár apróságom van, dehát uyge valahol el kell kezdeni. Én a víz tárolása helyett a víz tisztítására összpontosítok, mert pár száz méterre van egy hegyi patak. Úgyhogy nekem csak egy heti víz van otthon, helyette vízszűrőt és víztisztító tablettát szwerzek be.

@Bartush: nálunk is én foglalkozom a témával. A feleségem megérti, mert egyre több rosszat hall-lát ő is a TV-ben, a világban. Szerencsére van miből vásárolni, így ha veszek egy ponyvát, kötelet, egyéb túlélő akármiket, egy két plusz konzervet bevásárláskor nem szól. De a felkészülés abszolut nem érdekli,pl egy kis önvédelem tanulás, vagy fizikai erősítés, úgyhogy azt nem erőltetem rá. Sztem tökéletesen felkészülni mindenre úgyis lehetetlen. Amit már soxor sokan írtak, a túlélés leginkább fejben dől el. Úgyhogy ha majd bebaszagebasz, improvizálunk is kicsit.

Dream_walker 2012.10.08. 19:57:58

@Bartush: több dolog is van, pontokba szedem :)

1: Mi ezzel úgy vagyunk a párommal, hogy mi már mindketten belenéztünk a szörnyeteg szemébe, ahogy mondani szoktuk.
Nekünk ez már nem téma, pontosan tudja ő is, én is, hogy mi a helyzet a világban, az emberekkel, meg azzal a rendkívül törékeny civilizációs berendezkedéssel, amiben most élünk.

2: A víz nem elsősorban túlélési célból van, folyamatosan fogyasztjuk, mert egy bizonyos összetételű ásványvíz. Közvetlen a palackozóból hozzuk ismerős révén, és ilyenkor telepakolom a kocsit, nem szarozok 3-4 kartonnal. Emiatt persze van, hogy lecsökken a mennyiség pár tíz literre akár, de ez nem téma a saját udvari kút miatt.

@koxi:

Nálunk ez a túlélősdi alapvetően nem túlélősdi. Ahogy már írtam, egy falusi portán, ahol gazdálkodással foglalkoznak, és kicsit is próbálnak pár régi hagyományt megőrizni, ott teljesen alap, hogy egy évi, vagy nagyobb készlet van egy csomó dologból. Nálunk is így megy. Nem a zombiapokalipszisre ( :) ) készülünk a rengeteg befőttel, ez a normál életvitel szerves része. Nem agyalunk folyamatosan, hogy hogyan legyen a túlélőcsomag, meg ezt vagy azt miért kellene, hanem ez teljesen a része az életnek. A régi paraszti kultúra így működött, és ez nekünk nagyon szimpatikus :)

Bartush 2012.10.08. 21:34:24

Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem nekem kell vele valahogy megértetni, hogy nem biztos, hogy működik a gyors autóval való távozás, muszáj készülni az ilyen helyzetre.

Scaévola 2012.10.09. 13:27:33

Üdv!
Én is gondolkodom a rendszer kialakításán, de még az elején vagyok. Falun élünk egy városhoz közel, évek óta termelek zöldséget-gyümölcsöt, befőzés minden évben van, idén már nyulakat is tartok, így talán ki lehet húzni majd. Vizet nem tárolok, van kutam, kézi víztisztítót akarok majd venni (a vezetékesen már van). Egy korábbi posztban volt a 3-as szabály (nap-hét-hónap-év), ezen elgondolkodva akarom azt a rendszer kialakítani, hogy nagyobb mennyiségű lisztet, cukrot, rizst, tésztát, stb. ("tartós élelmiszert") veszek, és azt bespájzolom, de folyamatosan felhasználom, mindig azt, ami a leghamarabb jár le. Így mindig lesz egy ideig elegendő kaja, de kidobni sem kell. A mélyhűtővel az a bajom, hogy SHTF esetén az áram előbb-utóbb elmegy, így vagy egy aggregátor kell sok üzemanyaggal, vagy dobhatom ki az egészet pár nap múlva. (Az aggregátor is megér egy misét!)
Még egy gondolat arra, hogy a gyümölcsfa alatt nem lehet igazából termeszteni: nem is feltétlenül kell. A falvakban ezt hívták gyümölcsös-kaszálónak. A gyümölcsfa alatti füvet az állatoknak adták, akár tartani is lehet ott az állatot: baromfit, birkát, nyulat, bár figyelni kell mert az állatok a lehullott gyümölcsöt is megeszik, ami nem baj, csak neked nem jut.

Volner Peter (törölt) 2012.10.11. 11:16:43

Egy szót hiányolok a cikkből kedves prepper barátaim: vetőmag.
Anélkül mégis hogyan? Tájfajták, szabad beporzásúak, no és persze a legfontosabb, a tudás, hogy mit kezdjél velük. Annak, aki már maga termel kevéssé kihívás, de a városiaknak esélytelen a nulláról kezdeni, ha baj van, garantált a bebukás.

Volner Peter (törölt) 2012.10.11. 11:23:09

@Bartush: Hasonló cipőben vagyok a feleségemmel, nem érdekli semennyire, hogy gyorsulva haladunk a világtörténelem legnagyobb buktája felé, lőjem fejbe, ha baj van, mert úgy sem akar élni. Bolond beszéd, de erre nem szórom el a lőszert, az biztos :-)
A kislányom viszont már két és fél évesen éles késsel vágja az ennivalót, felismeri az ehető gyümölcsöket, együtt gyűjtögetjük a szamócát, szedret, gombát az erdőben, s boldog, mikor darabokra morzsolhatja az aszalt gombát könyékig a légmentes tárolóban.
Persze van saját kis BOBja is, tekerős kislámpával, lapátkával, ennivalóval, fémpalackkal.
Benne van a reményem, stramm kis túlélő.

Volner Peter (törölt) 2012.10.11. 11:36:41

A tároláshoz pedig: én csak légmentesen zárható fémtárolókat használok, a műanyag sérülékeny.
Pántos fémhordóban vetésre gabonát, nagyobb kiszereléseket, amiket nem mozgatok. Kisebb egységcsomagokra, liszt, tészták, babok, köles, stb. 30 literes ADR festékeskannákat használok, ezt a méretet egy ember is tudja szállítani és élelemből belátható időn belül elfogyasztható a bontott csomag.
www.horpeta.hu/fk.html

Dream_walker 2012.10.11. 20:12:34

@Volner Peter:
Tárolásos cikkből termesztéses fogalmat hiányolni azért fura dolog ám :)

Szó mi szó, a gazdálkodási részébe nem mentem bele jobban, mert hát nem is ez lett volna a cél. Így is a végsőkig feszítettem a témát, ennél többet már talán megvágott volna a bloggazda, hogy rövidítsen :)

Így hát természetesen nem írtam semmit a vetőmagokról, mert nem ide tartoznak, és rövid távú túlélési helyzetben nem is elsődlegesek annyira.

Meg aztán ha valaki nem hibrid növényekkel játszik, néhány évig teremnek a normál bolti zacskós vetőmagok utánvetve is, és annyi idő elég lesz a rendes szaporítóanyag beszerzésére.

Volner Peter (törölt) 2012.10.11. 20:27:08

@Dream_walker: :-) Nem a termesztésen volt a hangsúly, hanem a vetőmag tároláson.
Ha jön a baj, nem fogod tudni beszerezni a magokat, már nincs honnan, mindenhol hibrideket árulnak a boltokban. Még most békeidőben lehetőség van rá, elérhetők még a kis létszámú termesztők, utána esélytelen lesz.
Sőt, elnézve az idei évet, pl. vettem volna tájfajta kukoricákat, sajnos a termelőnek mindenét elvitte az aszály.
1-3 évre tervezve is már fontos a betárolás, néhány katasztrofális év és nem lesz már mit vetni, megy az önellátás a levesbe. A mormonok hét évre tárolnak, az ő modelljük elég életképes.
Szerintem.

Dream_walker 2012.10.11. 20:41:03

@Volner Peter:
Ez közkeletű tévedés, de nem, a boltokban nem csak hibrideket árulnak.
A hibrid magok nagyon drágák, kizárólag a nagyüzemi, intenzív termesztésben használhatóak eredményesen. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy átlag gazdaboltban hány növényfajból árulnak hibrid magot, azok is főleg a "nagy értékűek", dinnyefélék, cukorrépa, ilyenek.
Egy alap paradicsom vetőmag zacskója mondjuk 150 ft, ha ez hibrid lenne, minimum a dupláját, de inkább a háromszorosát lehet számolni. Értelemszerűen ez nem járható út egy gazdaboltban.

A legtöbb növényből fajtamagot árulnak. Ezek többnyire 3-5 évig visszavethetők maguk után, aztán elkezd drasztikusan leromlani az eredmény.

Termesztők elérhetősége: a közvetlen környezetedben is vannak bőven, főleg az öregek közül. Már ha falun, kertes környéken laksz. Szinte minden magból tudsz beszerezni tájfajtát.

A mormonokhoz hasonlóan, akik még nagy májerek a témában, azok az amishok. Egyszer gondoltam rá, hogy elmegyek oda egy évre, csak aztán nem lett belőle semmi. Na mindegy :)
A többiben egyetértünk :)

abaluuuu 2012.10.12. 08:10:03

Műanyag hordóba magot? Öregapám nem tartotta légmentesen a magot. Sőt szerintem inkább átforgatta néha hogy ne punnyadjon be. Na majd megkérdezem hogy ment ez.

Az élelmiszerekkel kapcsolatban szerintem legfontosabb a tudás amit az ember még most összeszedhet egy darabig. Mégpedig hogy kint az erdőn mezőn mit ehető. Télen ugyan gondba lennék de tavasszal, nyáron kirakhatnának egy fogpiszkálóval a puszta közepén akkor sem pusztulnék éhen. Szerintem erre is menjetek rá ne csak a spejzolásra.

Dream_walker 2012.10.12. 15:56:41

@abaluuuu:
Télen sem nagy a gond, a legtöbb bogyó és mag megtalálható télen is, a mókusodúkat is fel lehet kutatni. Apropó mókus, a fehérjéről meg az a hír járja, hogy ami mozog, az ehető télen is, legfeljebb nem olyan omlós, mint a grillezett csirkemell ;)

abaluuuu 2012.10.12. 16:02:12

@Dream_walker: Igazad van. Na ezeket kell megtanulnia annak aki túl akarja élni.

knife1 2012.11.14. 20:52:13

@abaluuuu: Szia!
Műanyag hordót leginkább a következő okok miatt használnak: rágcsálók elleni védelem, nedvesség elleni védelem (persze ehhez megfelelően-10% alatti- kiszárított termény kell), oxidáció elleni védelem, avasodás elkerülése (ez megoldható nem csak vákuummal, de CO2 fejlesztéssel-pl. szárazjég). Nagyapám is gabonahombárban (nagy faláda) tartotta a búzát, sokszor aludtam is rajta (mármint a búzán) és eleink agyag, vagy kőedényekben tartották a gabonát (és tudjuk, hogy több ezer éves magokat találtak csíraképes állapotban). A műanyaghordó ráadásul sokkal mobilabb és olcsóbb, bár én jobban preferálom a kis zacskós kiszerelést és a 60 l-es gurulós kukát tárolóedénynek, azt még az asszony is elhúzza. Egyébként a mormonok szerint egy felnőtt ember havi szükséglete 11,5 kg búza és 2,5 kg bab.

knife1 2012.11.14. 20:58:04

Az asszony meggyőzése nem egyszerű, bár én mindig azzal érvelek, hogy ő szeret pénzt félretenni (persze, ha van miből), ha jön a krach, úgyis kaját akar majd venni, de esetleg nem lesz mit (vagy jön a hiperinfláció, amire volt párszor példa a magyar történelemben is) és a dugipénzét tényleg feldughatja (elnézést). Ha logikusan gondolkodik, elfogadja, ha nem, tartsd meg fehérjetartaléknak!

Cuba-Libre 2012.11.14. 21:57:52

@Dream_walker: @koxi: @Martin Blake: @Jerry Garcia:
Srácok megtaláltam a számomra ideális megoldást a tartósításra. A fény akkor villant be, amikor kibontottam a gyerekem tápszeres dobozát. Hát a tápszert mylar zacsikba csomagolták! Van már azóta összegyűjtve pár darab, sőt rendeltem 100cc-s abszorbereket is, amik tegnap érkeztek meg. Amint lesz egy szabad hétvégém, megkezdem a csomagolást...

Bartush 2012.11.15. 23:09:21

@Cuba-Libre: a tápszer sem áll el benne örökké, amit a lányom eszik kb köv. év tavaszig jó, bár elképzelhető, hogy más ideig lehet tárolni a különböző élelmiszereket benne.
Azért nem rossz ötlet. Honnan szerzed be őket? Nem túl költséges?

Cuba-Libre 2012.11.19. 20:48:16

@Bartush: Jól látod. Különböző élelmiszerek különböző ideig tarthatóak el benne. Én rizst és szárazbabot, lencsét tervezek eltenni ilyen zacsikban. Abszorberrel alkalmazva kb. 15-20 éves fogyaszthatóságra lehet számítani. A bébitápit a DM-ben vesszük, a babylove nevűt. Nagy és jó minőségű a zacsija. Abszorbert sajna nem kapni Mo.-n, ezért nekem az Amcsiból jött. Szállítással kb. 200Ft/db-ra jön ki, ami nem kevés, de még így is olcsóbb, mintha 2-3 évente az egész készletet kellene frissíteni.

szabfer 2012.11.27. 20:08:40

Sziasztok,

"Koca" felkészülőként egyelőre csak boltból halmozok fel tartós élelmiszert (havonta elkülönítettem egy fix keretet amiből konzerveket, tésztát meg egyéb alapvető élelmiszereket veszünk). Igazból a rotálás miatt úgy vagyunk vele, ez nem kidobott pénz, hiszen kb egy évre előre tippelgetjük miből mennyi kell, tehát akkor is felhasználjuk ha nem lesz semmi baj.

Hely van dögivel, családi ház 130m2-nyi pincével - igaz a pince nem 100% száraz, amolyan pince a maga pinceszagával és a szokásos hűvös-nedvességgel. Ez kételyeket ébresztett bennem meg a feleségemben, hogy az itt tárolt rízs, liszt, tészta mennyire van kitéve a penésznek meg effélének.

Ami érdekelne:
- tudna vki abszorber beszerzéshez linket adni? Én 30-60 literes hordókba szánnám (amik csavaros fedővel lezárhatóak), ez vajon elegendő lenne a légmentes/biztonságos tároláshoz?

- itt a cikkben is van egy kép, meg máshol is láttam hogy egyes felkészülők PET palackokba töltik át a lisztet-rízst. Ez ajánlott/működő módszer a légmentes elzáráshoz (pl nálunk a pincében) - földi halandóként légmentesnek gondolnám :)

szabfer 2012.11.27. 20:12:53

@knife1: Nekem viszonylag könnyen ment az asszony meggyőzése, sőt anyósom és szkeptikus apósom sem ágált túlságosan. Egyszerűen csak úgy kell felfogni, előre vásárolsz olyan dolgokat, amiket amúgy is elhasználnál, pusztán csak egy buffer van a rendszerben.

Még kényelmes is - amikor kell valami (liszt, cukor, rízs, tészta) el se kell menni vásárolni, csak lemegy az ember a "bunkerbe", kiveszi a dolgokat mintha bevásárolna. Aztán amikor akció van valahol, megveszi a frisset és berakja az elhasznált helyébe. Még megtakarításnak is felfogható, hiszen árakban mindig 1 évvel le vagyunk maradva :)

Régen sztem ez teljesen normális volt (és faluhelyen most is az) hogy a kamra teli van, nagy tételben egy évre előre vásárolt krumplival, olajjal, zsírral, "disznóságokkal". Csak az új generáció szokott le erről, mert a tescóban minden mindíg van :)

Cuba-Libre 2012.11.28. 20:01:18

@szabfer: A pince teljesen rendben van. Hűvös van és sötét. A nedvesség ellen én úgy védekezek, hogy a mylar (tápszeres) zacsikba töltött kaját az abszorberrel együtt le vasalózom, aztán megy bele a csavaros hordóba. A hordó száját szigetelő szalaggal leragasztom a menetnél. Így a nedvesség nem tud kárt tenni. Ahol nincs kisbaba és nem lehet mylar zacsikat gyűjteni, ott az 1 gallonos mylar zsákokat javaslom 300cc-s abszorberrel. Ezek ebay-ről beszerezhetőek, csak ne az átverős kínaiaktól vedd. És ezekben tedd hordókba. A PE palackokat nem próbáltam (lsd fenti hozzászólások), mert hosszú távon mérgező anyag oldódik ki belőlük. Így eltéve a rizsnél, szárazbabnál, sárgaborsó stb 15-20 éves eltarthatósággal számítok.

Lackó555 2012.12.08. 10:23:30

Üdv . Mylar zacskó , zsák honnan szerezhető be ? A mylart simán lehegesztitek fóliázóval , vagy vákumos fóliázót használtok ? A vákumos fóliázás sima zacskóval meddig bírja ?
Főleg rizst, tarhonyát , magvakat akarnák tárolni benne ...

Cuba-Libre 2012.12.11. 21:43:16

@Lackó555: Hali. Pont tegnap tettem el egy újabb adaggal. Leírom én hogyan csináltam:
1. Mylar zacskókat én nem veszem, hanem a lányom bébitápszeres Mylar zacskóit gyűjtöm össze. Első lépésként a zacskók tetejét és alját egyenesre vágom, megszabadulva a gyári forrasztástól (gyenge, és megragad benne a tápszer)
2. Az így kapott zsákokat, amelyek teteje és alja nyitott, sokkal könnyebb elmosni.
3. Miután kiszáradtak, fogom a feleségem hajkreppelőjét, és mindegyik zsák alját lehegesztem. Tök jó, olyan mint egy kézi fólia hegesztő:-)
4. Ezután beletöltöm a rizst, meg sót (megköti a nedvességet)
5. A zsákok tetejét félig lehegesztem, csak akkora nyílást hagyok, hogy az abszorbert gyorsan be tudjam dobni. 10 zsákot készítek elő egyszerre, mert abszorberből is 10 van 1 csomagban.
6. Ezután gyorsan bedugok mindegyik zsákba 1-1 abszorbert, majd amennyi levegőt csak lehet, kinyomok még a zsákból, és gyorsan lehegesztem. 24 órát megfigyelem, mert az oxigén megkötésével valamennyit vákuumozódik a zacsi.Ha ezt véljük felfedezni, akkor tuti nem lyukas a zacsi. Egy ilyen bébis zacsiba pont belefér 1kg rizs :-) Bármilyen kütyü jó zacsit hegeszteni: vasaló, hajsütő vas, hajkreppelő, szét berhelt kenyérpirító, vagy fólia hegesztő. Nem kell, hogy vákuumos legyen, hisz az abszorber végzi el ezt a feladatot. Ezzel a módszerrel a rizs, bab, durumtészta, köles, stb. örökélet+2év :-) A sima zacsit még nem próbáltam...

szabfer 2012.12.12. 09:03:56

"fogom a feleségem hajkreppelőjét"

Hehe... pont ma gondolkodtam egy fóliahegesztő bevásárlásán, de ilyen hajbirizgáló nálunk is van (mindíg találkozok vele a mozsdón ahol az asszony hűlni hagyja). Kiváncsi vagyok mit szól ha ezzel szeretnék fóliát hegeszteni - lehet több kommentet már nem fogok tudni írni....

Cuba-Libre 2012.12.14. 20:57:25

@Lackó555: Először is: Az ár nem minden. Sajnos nekünk csóri magyaroknak az ár az első. Ha megnézed a kínai vékonyabb. (Physical properties or Thickness) Ha vékonyabb, könnyebben sérül, lyukat olvaszthatsz rá ha kicsitt forróbb a vas, továbbá több fényt is enged át. Ez alapvetően nem is lenne gond, mert úgyis pincébe kerül hordókban. A gond a sárga barátaink mentalitásával van. Állandóan ki akarják játszani az ebay Buyer Shield-jét (vevő védelem). Át linkelnek a gagyi webshopjukra, mondván vegyem meg ott, mert olcsóbb. És tényleg, amikor megnézed (pc-link.biz/catalog/index.php) tényleg olcsóbb. Csak éppen ordít, hogy átverés az egész. Pl:még mindig árulnak 256mb SD kártyát 11 dollárért. Legalább frissítené a kamu webshopját a hülyéje. Na de mindegy, én kínaitól soha semmit. Ha gondolod vedd meg tőle, de csakis ebayen keresztül. Ja, és csak paypal-al fizess! Mindig olvasd el a jellemzéseket. Akiről pl azt írták, hogy 300cc-s abszorber helyett 100cc-st küldött, alapból felejtős. Kicsit elkalandoztam. Szóval a kínai vékonyabb, a másik vastagabb. Ha elég a vékonyabb, vagy csak ennyit szánsz rá, és szereted az izgalmakat, akkor próbáld be szecsuáni barátunkat, aki valamiért ausztrál dollárban adta meg az árat...

Lackó555 2012.12.15. 07:56:47

@Cuba-Libre: Már berendeltem tegnap a cuccot , ezt : www.ebay.com/itm/20-Mylar-Bags-10-x-16-1gal-20-Oxygen-Absorbers-300cc-Food-Storage-Combo-/280880419300?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4165c711e4
Azért nem a kínait , mert idegbajt kapnák , ha az összegyűjtött tartalék azért menne tönkre , mert a zacsi 50 Ft-al olcsóbb volt darabonként ....
"Sajnos nekünk csóri magyaroknak az ár az első." Igen , ez rám is jellemző , de úgy "játszom ki " , hogy először veszek egy egyszerűt , addig is használom , aztán ha összejön a zsé , akkor beruházok a komoly cuccra , a régit meg ha használható , eladom . ... De ez ebben az esetben pont nem működik, . Meg kell venni a jobb zacsit...Ja , ha valakinek kell felszerelés , van eladó bőven :-)) ....

Cuba-Libre 2012.12.15. 19:18:05

@Lackó555: Jó választás. Van amin nem szabad spórolni. Például hosszú távra csakis "A" rizst tettem el, mert nekem "A" rizs még soha nem molyosodott be, nem volt szar penészes utóíze, és mindenféle idegen magvak benne. Ráadásul akcióban vettem 200Ft-ért :-) Tésztánál csakis a durum tészta jöhetett szóba. Nem azért, mert fitness őrült vagyok, hanem mert nincs benne tojás (ezért korlátlan ideig eltartható), és a durum búzának sokkal magasabb a fehérje tartalma, ami krízis helyzetben elengedhetetlen. Milyen felszerelésed van eladó?

Lackó555 2012.12.15. 20:38:47

Ja , én is A rizst vettem most hirtelen , tésztából , tarhonyából meg tojás nélkülit . :-)) Árpát , babot , lencsét ... Csak valahogy fagyasztani kellene 1 hétig , ha bejön a nagy hideg , kirakom az udvarra , hagy fagyjon , mert a ládában nincs hely ...Még vödrök kellenek , a mylarokat abban akarnám tárolni ,leszilózva a tetőt , bár csak műanyagot tudok olcsón beszerezni , csak nem rágja szét az egér ... Felszerelésből eladó : Kershaw mini cyclone 12.000 , nem használt ,edc méret , ki-be kapcsolható nyitásrásegítéssel , de a tárolás során lepolírozható vakrozsda lett egy pici helyen rajta .
Kershaw Nrg 1740 , új , tökéletes edc , hibátlan , 14000 Ft .
Leathermann Sidekick , új , egyszer használt , 14.000 Ft .
Uncle Mikes Mirage pencake tok , 0-ás méret , 6500 Ft .
Bw hátizsák , 50#-os erősségű műgyanta íj + vesszők .Rentgeteg kés , saját készítésűek is .( késmániás vagyok ).Balták .
Most hirtelen ezek jutottak az eszembe , át kellene néznem , mi a szükséges , és mi az ami mehet . :-)) Csak az idő a legkevesebb ....

Locomotiv 2012.12.17. 21:24:36

A gabonatárolás nagyon túl van lihegve. Spec zacsi, oxigén elszívó... A megoldás nagyon egyszerű. Veszel 50-100 literes fedeles műanyghordót. Ezek hermetikusan záródnak és úgy vannak kiképezve hogy akár 4-5 darabot is egymásra pakolhatsz belőlük. Tetszés szerinti gabonával feltöltöd (rizs, búza, bab, kukorica stb...) majd a tetejére széndioxidot szivárogtatsz. A CO2 nehezebb mint a levegő ezért azt kiszorítva megtölti a hordót. Lezárod és akár 4-5 évig is tárolhatod. A CO2 megöli a kártevőket (zsizsik,moly stb...) megakadályozza az avasodást azaz az oxidációt. És ha nem akarsz beruházni CO2 palackra akkor ott a szódásszifon melynek patronjában CO2 van. Olcsó és tökéletes megoldás. És nem csak szemes termény tárolható ilyen formán, hanem akár száraztészta is.

Cuba-Libre 2012.12.17. 21:29:39

Én vagy diszperzites vödörben vagy 30 literes menetes tetejű műanyag hordóban gondolkodok. A hordó 3-4e körül van. Azt szilózni sem kell, mert a tetejében gumi tömítés van. Ha jól rászorítod, egy hangya sem jut át. Gondolkodom fagyasztva szárított kajákon, de sajna azt csak Amcsiból lehet szerezni. Ezek komplett készkaják, csak vizet kell önteni hozzá, kis kavargatás tűz fölött, és máris fogyasztható. Mylar zacskókban és vödörben vannak jellemzően 25 év eltarthatósággal.

PH_fet 2012.12.17. 23:00:41

Biztos, hogy jo a muanyag hordo? Nem jobb a fem?

Locomotiv 2012.12.18. 09:32:13

@PH_fet: Határozottan jobb a fém, de nehezebb beszerezni és jóval drágább is. Alapjában véve a műanyaghordóval sincs semmi baj, de a fém minden körülményekközt tartósabb.

Locomotiv 2012.12.18. 09:57:39

Egy dolgot nem értek, kérem aki tudja rá a választ az ossza meg velem! Minden túlélő oldalon illetve műsorban nagy hangsúlyt helyeznek a víz tárolására felhalmozására. Soha sehol nem esett szó arról hogy a vizet kútból is ki lehet nyerni. Én fúrattam egy kutat, olyan mélyet hogy biztonsággal iható legyen a vize, majd egy hidrofor és némi rézcső segítségével bevezettem a házba. És ne gyertek az áramhiánnyal, van napelemem generátorom, és kézi erővel is feltudom húzni a vizet. Szerintem kertes házban ez a legjobb megoldás a víz biztosításához.

Cuba-Libre 2012.12.18. 19:07:08

@Locomotiv: 1. A hordó témához: tényleg jobb a fém. Ugyanakkor, ha a "Bug-out-Location" közelében szeretnél elásni magadnak némi cuccot vész esetére, vagy csak bérház pincéjében némi kaját beletenni, mint én (amit néha emelgetni, odébb tenni is kell) akkor a műanyag a megoldás.
2. Víz: Nem rossz felvetés. Az én érvem az, hogy a lakópark 4. emeletén max. a padlófűtést tudnám megfúrni:-) Így marad a felhalmozás. Viszont kertes házban én is a kútra szavazok. Nem tudom, hogy az Amcsik a különböző műsorokban és weboldalakon miért az esővizet gyűjtik, amit még szűrni is kell. Ha ismeretlen fogalom számukra a kútfúrás, akkor értem miért lett Jockey milliárdos :-) Esetleg jogi/technikai akadálya van. Gratulálok, te azon kevesek közé tartozol, akik birtokolják a tökéletes megoldást. Ha beüt az SHTF, mehetek hozzátok inni?:-)

Locomotiv 2012.12.19. 09:17:52

@Cuba-Libre: Természetesen minden jó szándékú embert szívesen látok egy fergeteges "víz SHTF after partyra!" :D
Tegnap este egy fontos dolog jutott eszembe. Mégpedig a só! Sok helyen egyáltalán nincs megemlítve. Pedig nagyon fontos. Sokan úgy gondolják, "Ó nekem 1 kg só hónapokig elég!". Alapesetben ez így is van ha csak a főzésről van szó.De ne feledjük sem sóbányánk nincs, sem más természetes sóforrással nem rendelkezik az ország. A só fontos a tartósításnál, könnyen és jól tartósíthatjuk a húsokat ha netán hosszabb áramhiány esetén leolvadnak a fagyasztók. A jódos sótól viszont ÓVVA INTEK mindenkit. Köztudott hogy a jód a pajzsmirigy működéséhez kell, az is köztudott hogy a természetes vizeink és az átlagos táplálkozás is jódszegény hazánkban. Az viszont nem köztudott hogy a szájon át bevitt jódot a szervezet teljes mértékben felhasználja így baromi könnyen túlhajtja a pajzsmirigyet. Ezt sajnos tapasztalatból tudom. Tehát a jódos sót csak fürdővízben feloldva ajánlott alkalmazni. A bőrön keresztül csak annyi jód szívódik fel amennyire a szervezetnek szüksége van. Egy egyszerű tesztet is el lehet végezni az esetleges jódhiány vizsgálatára. Jódtinktúrával egy csíkot kell húzni az alkar bőrére. Ha jódhiányod van 8-10 óra alatt szinte teljesen felszívódik, ha nincs akkor napokig is ott marad míg le nem kopik.

Cuba-Libre 2012.12.19. 10:29:28

@Locomotiv: Ez igaz. Eddig kb. annyira gondoltam a sóra, hogy a mylarban a rizsre tettem pár kanállal, mondván megköti az esetleges nedvességet, meg alapból tartósít. Meg aztán felbontás után amit leszitálok, jó főzéshez. SHTF szituban nagyon fontos lehet a só, főleg ha friss húshoz jut az ember. Ha nagy nehezen elejtek egy kóbor kutyát vagy mókust, nem szeretném, ha só hiány miatt nem tudnám tartósítani eme páratlan ritka csemegéket :-)

Cuba-Libre 2012.12.20. 08:04:23

Mekkora! A szomszéd öreg egy csomagtartónyi tartós élelmiszert és konzervet vett tegnap!

Locomotiv 2012.12.20. 08:49:59

@Cuba-Libre: Ne feledd nyakunkon a 2012 21 21. :D
Komolyra fordítva a szót én nem attól félek hogy világvége lesz, hanem hogy nem lesz semmi és menetelünk tovább egy élhetetlen antiszociális világ felé...

Cuba-Libre 2012.12.20. 13:42:41

@Locomotiv: Nem számítok nagy világvégére holnap, az pont elég, ha néhány 100e ember bepánikol, és feje tetejére állítja az országot. Ez könnyen eredményezheti a szállítás és közlekedés akadozását, és a boltok kiürülését. Ezért én inkább "csak" pár napos enyhe káoszra készülök. Tele a net hibbant Amcsikkal, akik már tegnap leköltöztek a bunkerjeikbe, és nem is szándékoznak 1 hónapig kijönni. :-)

Tblog 2012.12.21. 02:52:24

A legnagyobb prepper oldalon se hisznek a -mellesleg nem is létező- maja jóslatokban.

Viszont most látom mindenütt az amerikai fórumokon, hogy azzal szórakoznak egyesek, hogy fenyegető telefonokkal zaklatják az iskolákat. Emiatt viszont van pánik. Remélem elkapják a tetteseket.

Tblog 2012.12.21. 22:51:11

ar15.com-on írták többen is, hogy a gyerekeik iskoláiban történtek ilyenek.

A Google is kidob egy csomó találatot.
www.nbcsandiego.com
www.mercurynews.com
www.ktvb.com/news

Nagyott tévécsatornák weboldalait.

A "világ vége" dologgal senki se törődik, csak humornak emlegetik, viszont ami a múltkor abban az iskolában történt, annak óriási a visszhangja. És egyesek ezt a félelmet és pánikot használják ki bajkeverésre, telefonon fenyegetnek iskolákat. Valószínűleg unatkozó idióta tizenévesek csinálják, de sose lehet tudni, sok az őrült a világon.

Lackó555 2012.12.22. 10:29:24

@Tuleloblog: Melyik oldal az ? Melyik prepper oldal a legnagyobb ? :-))

Tblog 2012.12.22. 15:13:22

A legnagyobb prepper fórum valószínűleg a www.survivalistboards.com . A magyar részlege elég csendes.

Lackó555 2013.01.02. 16:41:12

Mi is van mylarból , amit hasznosíthatunk ?
Bébitápszeres zacskó .
Complettás zacskó ,
Mexicorn zacskó , kicsi , de pl fűszereknek pont jó ...
Fojtassátok a felsorolást ... :-))

Bloodmagexxx 2013.01.07. 16:58:22

Lenne egy nagyon hülye kérdésem, de miért nem hasznosítjuk az utóbbi ezer év eredményeit? Mondjuk ha rizst akarsz eltenni, miért nem teszed be egy befőttesüvegbe és töltesz rá egyszerűen ecetet? Vagy alkoholt? Aztán amikor megeszed a rizst, eladhatod az alkoholt. Vagy megihatod. Kipróbálta ezt már valaki? Szétázna a rizs? Hántolatlan rizs, vagy búza?

Lackó555 2013.01.07. 17:26:49

@Bloodmagexxx: Kóstoltál bármit , ami hosszabb távon alkoholban ázott ? Be lehet álni tőle rendesen , és a szervezetnek az élelmiszerben lévő alkohol lebontásához is sok vízre van szüksége , ami nem lessz bőven . Ecettel még nem próbáltam .

Bloodmagexxx 2013.01.07. 17:50:55

@Lackó555: Arra gondoltam, hogy a rizst úgyis megfőzzük, az alkohol is kihígul.

Lackó555 2013.01.07. 18:53:55

@Bloodmagexxx: Másfél hete ázik üvegben vízben rizs , nem dagadt meg , annyira felpuhult , hogy körömmel ketté lehet törni , de meg is erjedt ....A búza két nap alatt megdagad , felpuhul , majd a harmadik napon kezd el erjedni ...

Bloodmagexxx 2013.01.07. 19:06:48

@Lackó555: Akkor viszont valószínűleg lesz egy előre nem látott előnye az ecetben/alkoholban eltett rizsnek: Főzés nélkül is fogyasztható. Lehet, az alkoholt töménységét úgy kellene belőni, hogy éppen ne pimpósodjon meg, mondjuk 20-30 % -ra kellene kihígítani, annyival kevesebb alkoholt vennél magadhoz az elfogyasztásakor, de még mindig megakadályozná a mikróbák növekedését.

Sexcomb 2013.01.08. 17:06:55

@Lackó555: Közben eszembe jutott a megoldás: Ha kiteríted a rizst egy tálba, pár óra alatt elpárolog róla az etanol, így alkoholmentesen is fogyasztható.

Cuba-Libre 2013.01.25. 22:11:02

@Szenthomárság: Nekem az amcsi kajacsomag (MRE) jobban bejön. Olcsóbb, és nekem jobbnak tűnik az ízvilága. Meg szerintem lehet benne valami emésztés lassító, mert amikor beverek belőle egy zacsival, kb 2 napig nem tudok kullantani.

Tblog 2013.01.25. 22:36:09

A katonáknak sűrűn vannak emésztési zavaraik az idegességtől. Frontvonalon ilyesmire nincs idő, szóval én elképzelhetőnek tartom hogy tényleg belekevernek valami lassítót. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.26. 00:37:29

@Cuba-Libre: "Their low dietary fiber content could cause constipation in some, so they were also known as "Meals Requiring Enemas","Meals Refusing to Exit",[23] "Meals Refusing to Excrete", or "Massive Rectal Expulsions". While the myth that the gum found in MREs contains a laxative is false (however, they are sweetened with xylitol, which has a mild laxative effect), the crackers in the ration pack do contain a higher than normal vegetable content to facilitate digestion. In December 2006, comedian Al Franken (on his 8th USO tour at the time) joked to troops in Iraq that he had had his fifth MRE so far and "none of them had an exit strategy".[24]"

Tehát tele vannak ballasztanyagokkal (rostokkal), amik megfogják a hasat. A másik "mellékhatása" a ballasztanyagoknak, hogy növelik a telítettségérzetet, és kevésbé lesz éhes az ember (ami a frontvonalon nem egy utolsó dolog pszichológiai és morál szempontból).

en.wikipedia.org/wiki/Meal,_Ready-to-Eat

Tblog 2013.01.26. 00:45:50

"Meals Refusing to Exit" haha :D

Tblog 2013.01.26. 06:44:20

Martin, küldtem facebookon egy üzenetet. :)

Nick Leeson 2013.02.11. 16:03:00

Olvasgatom itt a sok túlélési módszert, elméletet, lehetőséget... Aztán agyalgatok is picit. :)
Arra jutottam, hogy mivel az senki nem tudhatja, mi és milyen jellegű, dolog alakul, amit túl kell élni, így én inkább a sokrétűségre rendezkednék be.
Amerikában tök egyszerű a dolog, csinálnak egy atombunkert a kertben, telerakják 5 évre való kajával, vesznek 4-5 gépkarabélyt, pisztolyokat, teherautónyi lőszerrel. Ők ott szinte tényleg bármit túl tudnak élni. Viszont itthon, ezekre nagyrészt nincs lehetőség. Sem a bunkerre, sem az 5 évnyi kajára, sem a fegyverekre.
Ebből kifolyólag senki nem tudhatja, hogy álladó mozgásban/menekülésben kell élnie egy katasztrófa esetén, vagy épp meg tudja oldani, hogy a hétvégi telken a pincében elvan. (ha oda tud jutni, otthonról). Talán az udvari pincében.

Tehát én nem feltétlenül tartom olyan jó ötletnek egyetlen helyre felhalmozni egy baromi nagy kajakészletet. lehet, hogy épp azt söpri el a katasztrófa és akkor már nullán vagyunk.

Ha én most nagyon bele akarnék fogni a túlélésre való felkészülésre, akkor nagy valószínűség szerint többféle scenárióra felkészülve. Lenne A, B, C, D, terv.
A,B mondjuk le kell lépni a mostani lakóhelyről. "A" terv szerint kocsival. Ehhez nyilván kell pár kanna tartalékbenzin, pótgumi, pótalkatrészek, térképek, stb... ami egy autóhoz kellhet. "B" terv szerint nem lehet autózni, de le kell lépni, tehát lenne otthon mondjuk 4 hadra fogható bicikli (2 felnőtt, 2 gyerek), ehhez passzoló málhás táskák, felszerelések. Ezekben az esetekben a 100 literes hordós gabona storno!

"C" terv szerint túlélünk a pincében.
"D" terv szerint kitelepítenek. Ez is egy spéci scenárió, Ebben az esetben pl. vizet talán adnak, ruhát, személyes dolgokat, már kevésbé. Talán a kajával is gond lehet, de nem hosszú távon. Egészen más dolgokra van mind a 4 esetben szükség, és a cuccolási technikát is ennek megfelelően sokrétűen kell összehozni.

Még elővenném a Vörösiszap katasztrófát. Ott aztán lehetett felhalmozni pincében kaját... Mindent elvitt az iszap, a pince tartalmát is. Éheztek is az emberek... Pedig ott is falu volt, tuti tele volt befőttel, meg kolbásszal a kamra!!!!

Olvastam itt, hogy 50-100 literes hordóba gabonát meg rizst... Ez csak bizonyos esetekre nyújt túlélési lehetőséget... Egy atombunker kellős közepén...

Tblog 2013.02.11. 16:25:55

A pincét légszigetelté kell tenni. Akkor nem jut be se a víz, se a vörös iszap. Valahogy biztosan megoldható. (Bár gondolom hogy nem olcsó dolog.)

knife1 2013.02.25. 19:27:24

@Tuleloblog: Marha jó (azaz disznó)! Már csak a beszerzése és az ára a kérdéses!

astonferi 2013.02.25. 19:38:30

@knife1: vehetsz katonai kaja csomagot is. nem túl finom de laktató és sokáig elvan

knife1 2013.02.25. 20:15:48

Amiket én láttam szintén horror árban vannak, ill. te olcsóbban össze tudod rakni. Egy 40 dekás löncshús 300-500 Ft között mozog minőségtől függően, hasonló tápérték és kalória fagyasztva szárított kajában (hegymászó, vagy katonai csomagban)1500-3000 Ft.

astonferi 2013.02.25. 21:02:38

@knife1: igen de pl. a légios kaja csomag 3200 ft és egész napra elég és benne van a melegítő egység is.

Tblog 2013.02.25. 21:56:47

@knife1: $20 alatt beszerezhető. Az MRE-k árát nézve ez annyira nem rossz ár.

knife1 2013.02.26. 20:30:48

@Tuleloblog: 20$ jelenleg 4400 Ft, ennyiért összerakom négyünknek a napi adagot (2 gyerek 2 felnőtt).

knife1 2013.02.26. 20:38:35

@astonferi: ugyanaz, mint Tuleloblog-nak, 3200 Ft-ért jóllakunk négyen és minek nekem minden csomagba melegítőegység? (Egyébként megnéztem a légiós csomagot és tutira összerakom a feléből, arról nem beszélve,hogy nem szeretem a Currys csirkét meg a zabkását, akkor inkább a szalonnakonzerv, meg a jó kis ruszki sűrített tej.)

trendo+ 2013.02.27. 04:33:55

Löncshús konzerv házilag
1 kg sertésdagadó
30 dkg borjú- vagy csirkemáj
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
2 kiskanál durvára tört fekete (vagy színes) bors fél mokkáskanál édesköménymag
késhegynyi őrölt kömény
1-2 kiskanál só

A húst, hagymát közepes lyukú hagymán ledaráljuk. A fűszereket belekeverjük a masszába, majd az egészet kiforrázott üvegekbe kiadagoljuk. Gyöngyöző vízfürdőbe téve főzzük 2-3 órán át, majd hagyjuk a vízben kihűlni. Egy hónapi állás után kezdjük felhasználni.

trendo+ 2013.02.27. 04:35:26

@knife1: Az a jó kis ruszki sűrített tej megint kapható a pesti Arbat boltok hálózatában. Sajnos, nem a békebeli 6 Ft-os (!) áron, hanem 550.-ért :)

robertokarcsi 2013.02.27. 15:47:35

@trendo+:
"közepes lyukú hagymán ledaráljuk"

és ha kis lyukú hagymán darálom le? :)))

trendo+ 2013.02.27. 16:04:46

@robertokarcsi: akkor még jobban csípi a szemedet a sajtóhiba :)))

SZL8 2013.03.01. 12:22:36

@trendo+:
Kérdés ezzel kapcsolatban: Löncshús konzerv házilag:
Akkor most először üveg, aztán az üvegek mennek a forrásban lévő vízbe? És mikor zárom le? Kihülés után, vagy még vízbe rakás előtt?
(Bocsi, nem vagyok konyhatündér...)

trendo+ 2013.03.01. 13:07:01

Van egy nagy lábosom, abba teszem bele a vízzel telt üvegeket. Felforralom. aztán kiemelem egyenként, a bennük levő vizet visszatöltve a lábasba. Megtöltöm őket és visszahelyezem a gyöngyöző lábasba. Mikor letelt a receptben megadott idő, kiemelem, rálocsolok a tetejükre annyi olajat., hogy ellepje, aztán lezárom. Utána száraz dunsztba teszem. (Nálam ez a franciaágy ki(bélelt alja:)
Készételnél (lecsó, székelykáposzta stb) kevesebb, nyers hús felhasználásánál komolyabb szigorúság indokolt.

knife1 2013.03.01. 14:50:35

@trendo+: Mennyi az eltarthatósága?

trendo+ 2013.03.03. 13:32:29

@knife1: Ezt mindig gombász kirándulásra csinálom, pár nappal előtt és ott elfogy. Ezért nem merek garantált időtartamot mondani. De van olyan, hasonló receptem, ami már kibírt szépen 5-6 hetet.

Locomotiv 2013.03.03. 19:34:03

@trendo+: Én régóta teszek el készétel konzervet, helyesen inkább készétel befőttet. Hosszú évekig eláll. A lecsót például nem dunsztolom, de a hús tartalmút ételeket sütőben 120 C-on 2-3 órán át pasztőrözöm és hagyom a sütőben kihülni. Évekig biztonságban elvan a polcon a pörkölt a székelykáposzta a hagymásbab stb.

knife1 2013.03.04. 08:05:40

@Locomotiv: A sütőben még nyitva van, vagy lezárva?

Locomotiv 2013.03.04. 11:15:26

@knife1: Természetesen ott már zárva, egyrészt nyomás alatt kell, hogy legyen, (így emelhető a hőmérséklet 100 C fölé) másrészt mikor visszahűl vákuum képződik az üvegben.

Locomotiv 2013.03.04. 11:50:38

@knife1: Leírom elejétől hogyan szoktam. Az alap ami mindig ugyan az, hogy az üvegeket és a fedőket ecetes vízben kifőzöm. A készételt vagy főzés után közvetlenül szedem a zubogó ecetes vízből kiszedett üvegbe, vagy palackozás előtt felfőzöm. Így az üveg is és az étel is steril. A húst nem tartalmazó ételt mivel a továbbiakban nem hőkezelem ezeket színültig töltöm, rá a tetőt és berakom egy hűtőtáskába. Ott hagyom lassan kihűlni. A hűtőtáska értelemszerűen nem hűt jelen esetben, hanem hőszigetel a lassú kiülés érdekében. A húst illetve tojást tartalmazó ételekkel is így járok el annyi különbséggel, hogy azokat nem szedem színültig egy-másfél újjnyit elhagyok a peremétől, lezárom majd a sütőben 120 C-on 2-3 órát pasztőrözöm. A sütőben hagyom kihűlni. Én már ettem közel kétéves marhalábszár pörköltet ami így volt eltéve.

knife1 2013.03.04. 12:35:07

@Locomotiv: köszi, kipróbálom, remélem nem robban fel és nem olvad meg a gumitömítés a befőttesüveg tetején!

Locomotiv 2013.03.04. 14:23:38

@knife1: Garantálom, hogy semmi ilyentől nem kell félned. A befőttesüveg kupakja úgy van kialakítva, hogy a nyomást kiengedi, de vissza nem jut a külső levegő. Ezért nehéz felbontani, mert vákuum van benne. Egyre figyelj, a kupak belsejében védőréteg van, ha ez sérült és esetleg már maga a fém látszik akkor ez okozhatja a kaja ízének változását, esetleg meg is romolhat. Ja, még valami! A sütőt úgy állítsd be, hogy ne főjön az étel az üvegben, csak gyöngyözzön. Ez az én sütőmnél a skála 120-as jelzésénél van.

robertokarcsi 2013.03.08. 10:54:30

Igaz nem a reklám helye, de a Spar-ban a hónap végéig akciós a 860 grammos Globus Sólet, illetve a 840 grammos Globus Gulyásleves konzerv. Szerintem jó ár, és vagy 5 évig szól a szavideje. Ráadásul van is nekik, nem csak újságban létezik. Vettem is ma 10 sólet konzervet, meg 3 gulyáslevest. :)

SZL8 2013.03.08. 13:03:10

MartinBlake!
Esetleg Amíg a fórum nincs kész, lehetne egy olyan "poszt", amiben segítünk egymás figyelmét felhívni olyan hasznos dolgokra, amiknek lenne értelme otthon. Olyanokra gondolok, hogy akciók, mint az előbbi, vagy én pl. 189ft-ért vettem kilónként A-rizst, vagy amit linkeltem víztisztítót, mert 2-3 éve használjuk, és már bizonyított. Szóval egy ajánlott termékek vagy éppen futó akciók bejegyzés, ahova mindenki beírhatná ami szerinte aktuálisan olcsó, jó, elérhető, használható, stb. Esetleg némi formai előírással, hogy ne kérdéssel legyen tele, hanem egy hozzászólásból minden kiderüljön. Úgy értem ne csak az legyen, hogy pl: fiúk, akciós a vállról indítható mosolyvető-gép, hanem 2013.03.01-től 03.13-ig a Képzeletbeli boltban a Vidámgyár 007-es vállról indítható mosolyvető 1-et fizet kettőt kap akcióban 2 pusziért meg egy kézfogásért elvihető. (Tehát a bolt, a termék, az ár és az akció ideje is fel lenne tüntetve, és mindenki eldönti, hogy neki annyiért megéri-e, és ha igen, nem csúszik le róla...)

astonferi 2013.03.08. 13:21:08

@SZL8: ha tényleg életképes dolog összejönne mint közösség is akkor érdemes lenne a bécsi metro áruház akcióit figyelni és kimenni vásárolni. sokkal olcsóbb pláne mert elengedi a külföldi metro kártyával vásárlóknak az áfát. egy a hátrány a nagy tétel mert útiköltség van de ez 3 -4 ember vásárlása esetén megtérül. én figyelem szinte mindig. de ha ez messze van van itthon is metro de oda is össze kel fogni hogy értelme legyen.

Tblog 2013.03.08. 15:29:58

MartinBlake, küldtem egy emailt. :)

knife1 2013.03.08. 15:49:24

@robertokarcsi: Hali! Én is láttam, már hirdetik kb. 1 hónapja, de nem mertem venni, mert én sehol nem találtam rajta a szav. időt!

robertokarcsi 2013.03.08. 16:49:34

@knife1: Az alján van, a gyártás idő, illetve alatta a lejárati idő, nap/hónap/év. 2017-ig jó, de ma megettem egyet, mert imádom a sóletet, és finom is konzerv létére :D

(jó, az 1/3-ada megmaradt, mert elég lórúgás adag :))

robertokarcsi 2013.03.08. 16:51:46

@SZL8: Jó ötlet , szerintem is. (Egyébként a sólet/gulyásleves 529 ft, előbb elfelejtettem az árat leírni.)

SZL8 2013.03.09. 18:15:26

@astonferi: Hát speciel én a Dél-Alföldön lakom, nekem annyit kellene üzemanyagköltségre számolni, hogy nem érné meg, de természetesen a határhoz közel lakók összefoghatnak, sőt, igazából kellene is, mert ha lényegesen olcsóbban kijön az ember, akkor mindenki jól jár. Szóval hajrá!

Zöld Október 2013.03.17. 15:50:02

Mindegy, hogy hagyományos fedelű konzervet vesz az ember vagy nyitófüleset? A nyitófüles is ugyanolyan strapabíró vagy könnyebben sérül? Lehet, hogy volt már szó róla korábban, de azért válaszoljatok!

astonferi 2013.03.18. 18:39:48

@Zöld Október: mindegy, egyszerübb kinyitni a fülest.

prukker 2013.03.20. 12:25:38

Gondoltam megosztom:
"Kevesebb alkalommal mennek el a családok vásárolni, mint a megelőző években, leginkább így próbálják ésszerűsíteni kiadásaikat - hangzott el a GfK Hungária piackutató szerdai sajtótájékoztatóján. Leszoktunk arról is, hogy komolyabb élelmiszer-tartalékokat halmozzunk fel, kevesebb van a spájzban, a kamrában. "
Mai forrás www.penzcentrum.hu/vasarlas/ahol_tudnak_trukkoznek_a_magyar_vasarlok.1035853.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox:

prukker 2013.03.20. 12:27:25

@astonferi:
Hol lehet a neten az árakat, akciókat figyelni?

astonferi 2013.03.20. 14:05:52

én a metro.at vagy a metro.hu oldalt figyelem jellemzöen szerdán van akció váltás.

knife1 2013.05.06. 15:23:49

Sziasztok!Valaki felpakolt egy linket korábban 120, vagy 200 literes, új fémhordókkal, igen alacsony áron!Tudtok segíteni? Most lenne rá szükségem!

mengyan 2014.02.18. 18:56:08

A piros paprika a magyar konyha egyik legfontosabb fűszere, igen sok kell belőle. (Minden nap 2 hónapig tudnám megenni a paprikás krumplit, utána váltogatni kellene a pörkölttel :-) ) Ennek a hosszú távú tárolásával kapcsolatban lenne javaslatom. Anyukám úgy tárolja, hogy fog egy jól záródó 5 literes befőttes üveget (igen, nem aprózzuk :-) ), de aki kevesebbet használ, annak jó lehet pl az 1,7 literes is, és fog egy jó erős nyelű merőkanalat. Egy merőkanálnyi paprikát beletesz az üvegbe, majd a merőkanállal jó erősen lenyomkodja. Olyan erősen kell lenyomkodni, hogy csak körömmel lehessen nagy nehezen megkaparni a felületét. Ezt addig csinálja, amíg a tele nem lesz az üveg. Lehetőleg annyira tele kell rakni az üveget, hogy a levegővel a szájnyílása méretű területen érintkezzen. Természetesen hagy jócskán konyhai azonnali használatra is. Ezt egy 9 decis üvegben tartja, és az alját ennek is letömöríti. Ezután ha elfogyott a kis üvegből, és szükség van újabb adag paprikára, akkor egy evőkanállal megkapargatja a felületét, és kiszed valamennyit, a maradékot pedig visszatömöríti. Azért jó ez a megoldás, mert nem, vagy csak nagyon kis részét tudják tönkretenni a kártevők, pl moly, zsizsik, stb. Ugyanis ahol nagyobb mennyiségű gabona és bab, borsó, stb van, ott ezek megjelennek, még ha nem is egy helységben vannak.

vaganygyerek 2015.02.01. 14:53:15

A lisztet , hogy lehet sokáig tárolni?

stg44 2015.02.02. 18:05:12

@vaganygyerek: Szerintem nedvességtől kell védeni, esetleg műanyag hordóba légmentesen lezárod.
Valaki írta egyszer, hogy széndioxiddal kell kiszorítani a levegőt...
Ha jól emlékszem...

stg44 2015.03.30. 20:17:36

Biztos volt már róla szó valahol (?) , de néhány mondatot rászánok:
Húst szerintem legjobb lábon tartani ameddig csak lehet! Mindig annyit vágni le amennyit szükséges. Ez mondjuk nyúl méretig egyszerűbb!!! Annál nagyobbnál a tartósítás sajnos elkerülhetetlen! Bár, ha vagytok annyian.....
A zöldség veremben/pincében sokáig eláll.
Gyümölcs a spejzban a polcon ugyancsak.
A befőzés sem rossz és viszonylag egyszerűbb.
Jó tudom ,,Városi Túlélő", de nem csak panelosok vannak a készülők között, és azok is kapcsolatban lehetnek vidéki/tanyasi emberekkel.
Mostanában olvastam, hogy a honfoglalók szárított és porított húst és zöldséget vittek magukkal (instant leves?) a hosszú hadjáratokra.
Azt tudja valaki, hogy húsport és zöldségport háztájiban lehet-e és hogyan készíteni?
Minden ötletet/jó tanácsot szívesen fogadok!!!

stg44 2015.03.30. 20:24:42

Ja ma láttam az ósenbe,hogy konfitált liba és kacsa comb konzervet árulnak, kb másfél kilós kiszerkóban.
Nem kicsi pénzért!!! Régen Nagymuterék mindig tartottak/vágtak disznót. Náluk voltak ilyen fedeles zsíros bödönökmeg ilyesmik. Manapság árulnak ilyeket valahol? Gondolom ha igen jó drágán....
Minden ötletet/jó tanácsot szívesen fogadok!!!

stg44 2015.03.30. 20:26:12

Jó vadgalamb étel receptje van valakinek?

stg44 2015.04.05. 22:14:13

„Ha levágják a marhát, húsát nagy üstökben megfőzik. Ha már jól meg van főzve és besózva, leválasztják a csontról és kemencében megszárítják, majd finom porrá zúzzák. A hadjáratoknál üstöket visznek magukkal és mindenki visz egy ilyen zacskó húsport. Ezt vízbe dobják, az megdagad, egy-két maréktól megtelik az edény. Nagy a tápláló ereje és így kevés kenyérrel vagy anélkül is erőt ad az embereknek. Nem csoda tehát, hogy nagy sokaságban járnak olyan hosszú ideig, mert porrá tört hússal táplálkoznak.”

Giovanni Villani XIV. századi itáliai történetíró.

stg44 2015.04.05. 22:17:13

Az idézetet a a wikipédiáról vettem.
Manapság árulnak ilyesmit szerintetek?
Gondolom egy egész tehén kellene hozzá....Meg kemence....

Bartush 2015.04.17. 15:16:09

@stg44: mifelénk lesütött húsnak hívják. Könnyen elkészíthető otthon. Disznóölés után mindig csináltak a szüleim és nagyszüleim. Megsütötték a húst, kb akkora darabokat mint normálisan pecsenyének. Ha teljesen kihült, egy nagyobb edénybe pakolták közé zsírt öntöttek. Teljesen ellepte a húst, minden oldalról körbevette a darabokat, majd megszilárdult, és így konzerválta azt. Sokáig eláll és isteni.

stg44 2015.04.19. 15:20:54

@knife1: Köszi szépen!
Nem vagyok egy Ősottó, de a konyha a párocskám birodalma! Egyszóval most hallottam először a fasirtporról! Köszi még1szer! Rád emlékszem olvasásaimból:sokszor írtál itt!!! Hova lettek innen az emberek? Lett új blog, vagy valami? Vagy kialakultak társaságok? Szia! Szép napot kívánok! Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok! Kritikát is!!!
Szia!

knife1 2015.04.19. 18:50:37

Sokan átmentek másik oldalra, de nem írom le a nevét, nehogy kitiltsanak (majd privátban). A fasírtpornál én is jobban preferálom a zsírjában eltett oldalast (vagy pláne libamájat), de nem mindenhol megoldható!

stg44 2015.04.30. 15:24:02

@knife1: Néha úgy érzem, mintha már elközelgett volna az összeomlás mert csak én írogatok ide...
1ébként 1-2 héten belül kész a tyúkól+tyúk udvarom!
Lassan de biztosan, mindig csak egyet lépve....
Knife szerinted lehet 1ütt, 1helyen tartani az udvari kapirgáló tyúkot a fehér előnevelttel?
Köszi előre is!

Protosil · www.vakuumcsomagolo.hu 2017.07.31. 12:11:48

Nem szeretném reklámozni, de mi vákuumozzuk a befőttesüveget is. Ha elteszed az élelmiszert konzervként, jól lezárva légmentesen, akkor a felnyitás után gyorsan el kell fogyasztani. Ha nagyob 4-5 literes üvegeket használsz, akkor az elég unalmas pl 5-6 kg pörköltet megenni 3 nap alatt, amig meg nem romlik. Erre van egy AirZ vákuumcsomagoló pumpa meg szelep, amivel ugyanúgy vissza is lehet zárni az üvegeket, mintha fel sem nyitottad volna.
Szuper és olcsó megoldás !!

Lackó555 2019.05.15. 16:13:57

Lisztet sajnos nem lehet sokáig tárolni , csak búza formályában .

kanári565 2019.06.18. 16:33:12

@Diorella Queen: leviaszolt fahordókba csomagolták a vajat
süti beállítások módosítása