HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

BOB, a menekülőzsák

2012.02.06. 02:25 Martin Blake

Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal.


Miért van szükségünk menekülőzsákra?
Ebob.jpgTúlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez bármi lehet: a házunk összedőlésétől kezdve helyi erdőtüzeken át egészen a világméretű krízisig gyakorlatilag akármi. A prepperek között általában az a jellemző nézet, hogy mindig a nálunk legvalószínűbb és leginkább pusztító eseményre készüljünk fel: ha tengerparton lakunk, akkor például cunamira, ha a szárazföld belsejében, akkor esetleg földrengésre vagy orkán erejű szélre, árvízre. Ha úgy gondoljuk, megtaláltuk a lakhelyünk környékén legjellemzőbb veszélyforrást, akkor érdemes arra készülni és ennek megfelelő felszerelést választani.

Bármekkora méretű eseményre is készülünk, a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban elhagyhassuk a lakást anélkül, hogy sokat kellene gondolkodnunk rajta, mit is szeretnénk magaddal vinni (erről jut eszembe egy gyakori, hétköznapibb példa: a szülés előtti napokban szokták a kismamák előkészíteni az ő "BOB"-jukat. Ebben egy-két éjszakára elegendő ruhát, tisztálkodószereket, telefont, kulcsokat stb. készítenek össze, hogy ha megindul a szülés egy váratlan pillanatban, akkor csak fel kelljen kapni a táskát és futni a kórházba). Ekkor jön a képbe a preppereknél egy megfelelő menekülőzsák beszerzése.


Sokan kérdezhetik ekkor, hogy "Na de mi a helyzet akkor, ha nem kell elhagynom a házamat - vagy bent kell maradnom, akkor minek nekem a menekülőzsák?". A válasz egyszerű: nem "fáj", ha van egy megfelelően előkészített BOB-unk, legfeljebb nem fogjuk használni. A tartalmát pedig ugyanúgy felhasználhatjuk szükség esetén, ráadásul nem is kell már keresgélni a különböző tárgyakat a lakásban, minden egy helyen lesz. Egy ilyen táska alapvető kellék minden prepper készletében, de tulajdonképpen bárkinek a világon hasznára válhat.
Az amerikai katasztrófavédelem ajánlása szerint minden egyes lakosnak 72 órára elegendő felszereléssel kell rendelkeznie egy esetleges katasztrófa esetén. Ennyi idő alatt már többnyire megoldható a különböző mentőosztagok, katasztrófaelhárítók stb. helyszínre érkezése. Viszont ugyanakkor ez elég hosszú idő lehet ahhoz, hogy pl. egy tikkasztó hőségű nyári időszakban akár teljesen kiszáradjon az ember, így mindenképpem érdemes elgondolkodni egy áthidaló megoldáson. Ez pedig a BOB, ami ezt a bizonyos 72 órányi időtartamot képes fedezni számunkra olyan alapvető dolgokkal, mint pl. víz, élelem vagy száraz ruházat.


Ha felismeri az ember egy ilyen katasztrófahelyzet lehetőségét és megfelelően felkészül rá, akkor nem csak neki lesz könnyebb a 72 órát túlélnie, de megkönnyíti a mentőalakulatok munkáját is, hogy nekik csak az igazán nagy bajban lévőkön kelljen elsősorban segíteniük. Tehát hatalmas terhet vehet le egyúttal az ő vállukról is. Ahogy pedig elkezdi összegyűjtögetni a megfelelő felszerelést, úgy tanul meg egyre többet és többet a túlélésről, a vészhelyzetek kezeléséről, a pánikhangulat elkerüléséről stb.


Kinek ajánlott a menekülőzsák?bug-out-bag-checklist-1.jpg
Véleményem szerint a család minden egyes tagjának érdemes egy saját BOB-ot összeállítani. Nyilván sok olyan tárgy is lesz, amiből több is a rendelkezésre áll majd, de ugye a több jobb, mint a kevesebb, vagy ahogy a túlélők mondják: "a kettő egyet jelent, az egy pedig semennyit". A család minden egyes tagjának előkészített menekülőzsák biztosíthatja őket abban, hogy mindenki számára megfelelő ellátmány áll majd rendelkezésre egy rövidebb vészhelyzet esetén.


Honnan szerezhető be a BOB?
Léteznek előregyártott zsákok, de a leginkább elterjedt (és javasolt) megoldás az egyénileg összeállított készlet. Utóbbival teljesen személyre és eseményre szabható a táska tartalma, míg az általános szettben lehetnek felesleges extrák vagy éppen nélkülözhetetlen tárgyak hiányozhatnak belőle. Az általános megoldás választásával tulajdonképpen egy egyszerűen és olcsón összeállítható zsákért fizetünk valakinek kisebb vagyonokat, ami általában nem a legbölcsebb megoldás. Egy jó BOB-ot magunk is összeállíthatunk viszonylag olcsón, a tartalmát pedig egytől-egyig a saját szükségleteink alapján állíthatjuk össze.


Mikor használjuk a BOB-ot?
Ez az egyik legnehezebb kérdés, amire nem egyszerű jó választ adni. Sok a vita erről prepper körökben, de a végén úgyis a felhasználó az, aki dönt a kérdésben. Leginkább a veszélyhelyzet foka az, ami számottevő lehet: sok esetben hasznosabb az épületben maradni és ott keresni menedéket, míg ritkábban el kell hagyni akár az egész környéket is a katasztrófa túlélése érdekében.


Ha előzőleg felkészültünk többféle eshetőségre, akkor a döntés is könnyebb lesz, ráadásul a stressz csökkentését is szolgálhatja, ha a katasztrófa pillanatában már előre kidolgozott (akár be is gyakorolt) rutin alapján cselekszünk. Például hóvihar esetén már tudjuk előre, hogy otthon fogunk maradni és ott kibekkelni a következő napokat: ebben az esetben még időben értesíthetjük a távolabbi családtagokat, ismerősöket, munkahelyet a tervünkről és a BOB-ot sem kell felhasználni - a kérdés pedig el van döntve.


Ugyanígy dönthetünk a zsák használatáról, ha valaki hajnali kettőkor azzal riaszt fel álmunkból, hogy 5 percen belül el kell hagyni a házunkat bozóttűz miatt. Ha ezekre a lehetőségekre felkészülünk, akkor a BOB használatának szükségességét is könnyebben eldönthetjük. Minél több és részletesebb előzetes terv áll rendelkezésünkre, annál egyszerűbb lesz a stresszt elviselni az amúgy szinte elviselhetetlen szituációkban is.
Vannak azonban olyan pillanatok, amikor másodpercek alatt kell egy-egy döntést meghozni. Íme néhány ötlet, hogy miket lehet érdemes ekkor végiggondolni, ha a BOB használatáról döntünk:

  • A családod otthon vagy máshol van-e nagyobb biztonságban
  • Aggódsz-e amiatt, hogy ez az esemény egyfajta törvényenkívüli, polgárháborús állapotot eredményez majd
  • Mekkora a krízis mérete: saját házad, életed van veszélyben; a közösséged van-e kitéve ennek vagy esetleg az egész város, megye, ország is
  • Mennyi ideig tarthat a vészhelyzet
  • Elég egészségesek és erősek-e családtagjaid, hogy utazzanak
  • Megfelelő-e az időjárás az utazáshoz
  • A tervezett célpontban (helyszínen) sikerül-e túlélned csupán annyi felszerelésből, amennyit magaddal viszel
  • Van-e lehetőség nem csak túlélésre a célpontban, de akár huzamosabb idejű ottartózkodásra is

A menekülőzsák tartalma
bob2.jpgAz interneten rengeteg különböző listát találhatunk a szükséges felszerelésről. Nem ajánlanék egy kifejezett listát ezek közül, hiszen ezt mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, hogy mire lehet szüksége a következő 72 órában. Például egy gyakorlott túrázó, aki az erdei menedékházból indul és oda tér vissza, egészen más BOB-bal rendelkezik, mint egy belvárosi panelházban lakó ember.
Egy rövid lista, ami a legtöbbször használt tárgyakat tartalmazza:

  • Valamilyen, búvóhelyül szolgáló eszköz (többnyire sátrat értünk ezalatt, esetleg ponyva)
  • Ruhák
  • Víz
  • Élelem
  • Tűzgyújtó eszköz
  • Higiéniai termék


Ne felejtsük el, hogy a bolti eladók mindent ránk akarnak majd tukmálni, amikor a menekülőzsákunk tartalmát válogatjuk össze. Próbáljunk a testsúlyunk egyharmadánál nem nehezebb táskát összeállítani, még ha van is rá pénzünk, hogy jól megtömjük azt. Szintén érdemes lehet időnként tesztelni a BOB-ot: menjünk egyet kirándulni vele, sétáljunk (vagy akár kocogjunk) pár kilométert a hátunkon vele, hogy megszokjuk a súlyát és használatkor a tartalmát.


Mi van a te táskádban?

62 komment

Címkék: felszerelés bob hátizsák túlélés menekülőzsák

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr84070732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kadarc 2012.08.30. 16:55:04

Nagyon hasznos: A pokol kézikönyve I.-Hogyan éld túl a társadalmi összeomlást (Duncan Shelley)

Cuba-Libre 2012.08.31. 21:10:33

Honnan lehet beszerezni a Pokol Kézikönyvét? Valahonnan le lehet tölteni?

Bigskorpio 2012.09.02. 00:12:11

Ezt találtam, ha beírod a gugliba, biztosan kiadja: duncan shelley a pokol kézikönyve pdf
(link formában nem tudtam idemásolni)

Asidotus 2012.09.09. 19:52:17

Polifoam, hálózsák (ez utóbbiból ami reálisan használható az, amelyiknek a komfortfokozata 0 fok körüli, ezzel akár -10 fokig is túléled az éjszakát).
Kés, multifunkciós szerszám. Ruhák az évszaknak megfelelően, legalább egy váltás.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:08:28

Bozóttűz?
Hátizsák csakis civil külsejű legyen, minél ártatlanabb holmi, de elég erős ahhoz, hogy szükség esetén nagy súlyokat is elbírjon.
Hálózsák helyett bivakzsák elég a magyar klímára az év nagy részében, télen pedig legyen annyi ruházat kéznél, hogy abban is átvészelhető legyen a hideg.
Ez megéri: SOL Thermal Bivy
www.adventuremedicalkits.com/product.php?product=146&catname=Shelter&prodname=SOL%20Thermal%20Bivvy

AutosVilli 2012.09.09. 22:20:42

Egyébként célszerű ruházat és egyéb felszerelés összeállításánál figyelembe venni,(aki volt katona az tudja) hogy a Honvédség milyen felszerelést adott a bevonulóknak, és milyen mennyiségű élelmiszert adott egy napra egy katonának.Szerintem az a felszerelés teljes mértékben megfelelő egy évre is akár.Tél/nyári ruházat. stb stb

Big-B 2012.09.10. 11:54:49

A normálisan viselt teljes testet takaró ruházathoz nem kell más mint egy soft shell dzseki meg thermo-alsó és felső a zsákba, nameg pár zokni.
Emellett legyen tartalék víz, rádió pótantenna, elemek, lámpa, tartalék lőszer, némi kaja (MRE is jó) meg EÜ és higiéniás csomag.
A többi már csak pluszsúly. Nem évekig, nameg pár napig kell csak kitartania a zsák tartalmának, amíg biztonságos helyre eljutsz gyorsan és felesleges megerőltetés nélkül.

Big-B 2012.09.10. 12:07:09

Hopp, az összehajtható BW polifoam és a könnyű hálózsák kimaradt a listámból. Alig foglalnak helyet (polifoam a zsák viselését is könnyebbé teszi).

spájdernecc 2012.09.10. 12:24:04

@Big-B:
ez a rádió-pótantenna nekem kissé misztikus

knivver 2012.10.14. 11:44:28

Érdekes lenne egy poszt a városi túlélés eszközkészletéről. A "hagyományos" (erdei) túlélés alapfelszerelése a túlélőkés. Úgy tudom, a városi túléléshez inkább kombinált feszítőszerszámokat ajánlanak. (ld: "urban primary tool" - youtube.)

knife1 2012.12.23. 10:11:34

@Bigskorpio: Szia! Engem is érdekelne a teljes anyag, de csak részleteket találtam a neten!Üdv: knife1@freemail.hu

Cuba-Libre 2013.01.28. 21:59:02

A BOB-omat kiegészítettem 2 doboz Trioxánnal (nekem jobban bejön,mint az Esbit), és 1 doboz svájci zselés főzővel. Kaját megfőzni, meleget csinálni, tűzgyújtáshoz tökéletes.

Cuba-Libre 2013.01.30. 18:31:07

@Lex Icon: Azt tudom, hogy hamarabb leég, de azt ne felejtsük el, hogy nagyobb hőfokon ég! Gyakorlati tapasztalat, hogy hamarabb megmelegít egy edény vizet, mint az Esbit. Ami húzós szituban nem mindegy, amikor minden perc számít.

SZL8 2013.03.01. 09:29:21

Sziasztok!

OFF:
Én még új vagyok, a blogon és a készülődésben is, ezért nézzétek el, ha sok butaságot fogok kérdezni... Most ott tartok, hogy felfogtam, hogy előbb-utóbb lesz valami, és hogy a lehetőségeimhez képest nem ártana tenni ellene valamit. Hosszú és valószínűleg rögös út lesz, de próbálok igénybe venni minden segítséget, amit találok, például ezt a blogot (köszi MartinBlake és mindenkinek, aki építő jelleggel hozzászól).

Egy közepes városban lakom, ahol van folyó, csak nem túl tiszta, panelben, gyerek tervben (mivel még elviselhetőek a viszonyok, inkább most hozzuk össze, és kapjon meg minden oltást, rokonoktól tudjuk, hogy 3 éves korukig elég sok van) és a meló rengeteg időt elvisz (szó szerint és átvitt értelemben is az egész napot). Így elmondhatom, hogy se időm, se pénzem (lakáshitel) prepperkedni, szóval lassan haladok előre, de azért legalább próbálkozom.

ON:
Nemrég találtam a neten ezt a videót, van egy ink a leírásban, ami a táska tartalmát összegzi, árakkal együtt (USA), de azért irányadónak jó lehet. Tetszik, hogy el van különítve egy csomó dolog, így nem kell az egész pakkot feltúrni valami apróságért:
videó:
www.youtube.com/watch?v=9E-xDUXXfrg
leírás:
www.youtube.com/redirect?q=http%3A%2F%2Fwww.mediafire.com%2F%3F49vdjl4k03357lp&session_token=OkGTCNxsdHdFl99in_zhXeX1DKV8MTM2MjEzNzQ2MUAxMzYyMTIzMDYx

(Hm... ez a link így most visszanézve érdekesnek tűnik, remélem működni fog...)

Szóval arra gondoltam, hogy először legyen egy hátizsákom gebasz esetére, aztán majd szépen gyűjtögetek mellé mindenféléket.
Ha segítenétek mindenféle gondolatokkal, ötletekkel, tanácsokkal, min változtatnátok a videóban szereplő összeállításhoz képest, azt megköszönném.

További jó felkészülést mindenkinek, igyekszem hasznos tagja lenni a közösségnek!

SZL8 2013.03.01. 12:15:35

Mondjuk még egy kérdés eszembe jutott:
Nem nagyon szoktam látni a felszerelésekben távcsövet. Nincs rá szükség? Felesleges pluszsúly?

Tblog 2013.03.01. 13:01:04

@SZL8: Régen volt egy távcsövem, elég nehéz volt.

knife1 2013.03.01. 14:00:01

@Tuleloblog: ma már vannak nagyon könnyű és használható távcsövek is. Nekem pl. egy 9x40 Steiner Safari-m van, 45 dkg, de létezik sokkal könnyebb, összecsukható sport távcső is.

Tblog 2013.03.01. 14:53:26

@knife1: Nekem is van egy könnyű, csak nem olyan. Googlezd ki:
"UTG Leapers 5th Gen 4X32 Mini CQB Scope"

:)

Lackó555 2013.03.01. 16:33:15

Btc 12*50 monokulár .

knife1 2013.03.01. 22:49:32

@Tuleloblog: OK, ez egy fegyvertávcső, de a nagyítása nem sok (és alacsony a szürkületi értéke is).

Tblog 2013.03.02. 02:53:15

@knife1: Igen, viszont hasznosabb. A régi távcsövem volt vagy 1 kiló. Olyat nem hinném hogy cipelnék magammal bárhová. Városban, erdőben szintén nincs túl haszna, mert nincs nagy, üres tér.

SZL8 2013.03.02. 20:36:20

Mondjuk elég használhatónak tűnik az a btc 12*50, meg hogy időjárásálló sem hátrány. Az a fél kiló meg elviselhető. Szerintem az lesz ha nem találok jobbat.

Locomotiv 2013.03.03. 20:17:09

Szerintem ha menekül az ember az a plusz 0,5-1 kiló amit a távcső jelent inkább előny mint hátrány. Én legalább is úgy vélem főleg egy ismeretlen környéken hasznos ha körül tudsz nézni vele mielőtt előbújsz a fedezékből.

Lord Warrior 2013.03.16. 16:52:32

Mivel én még kezdő felkészülő vagyok,a segítségeteket kérném a felszereléssel kapcsolatban.Alább felsorolom majd mi van jelenleg a zsákban,és mi az ami szerintem még nem árt,de még nincs.A segítségetek abban kérném hogy ha szerintetek felesleges a dolog szóljatok,valamint ha valami kimarad akkor is.
A jelenleg összeállított pakk (túrazsákban):
1;Ruházat:
-Egy MH terepruha (nadrág+zubbony)
-2 váltás alsónemű + póló
-2 pár zokni
-1 kapucnis termo-pulóver
-2 db textilpelenka (kapcának sem utolsó,én preferálom.)
-1 db vízhatlan esőruha (nadrág + kabát)
2;tisztálkodás/higiénia:
-1 db mosószappan
-1 db babaszappan
-1 üvegcse szájvíz (fogkrém helyett,mert 1; nem biztos hogy van idő sikázni,2; víz nélkűl használható)
-1 tekercs WC papir
3;Ellátmány:
-4 l. ivóvíz
-1 cs. házt.keksz
-2 nagy löncskonzerv
-4 zacskó instant leves
-néhány cs. instant kávépor
4;Egyéb:
-1 db öngyújtó (aki találkozott már vele:a normáltól eltérő kb 4x akkora fajta)
-varrókészlet: (tű,cérna,néhány +gomb)
-egy régebbi B-s elsősegély láda komplett tartalma,(kisebb dobozban)
-1 db 1m x 2m-es nejlonlap (akár a hálózsák alá,akár a fejem fölé kifeszíteni ha szükséges,vagy akár a túrazsákra ráerősíteni ha kell.)
-kb 40m. hosszú nejlonzsinór (az egész guriga nincs akkora mint egy kisebb bögre).
-1 darab fémfűrész lap (saját készítésű összecsukható feszítő-kerettel)
-1 balta fej (nyél nélkül,azt lehet csinálni később is,vagy akár egy túrabot is átalakítható hogy rá lehessen tenni szükség esetén)

A zsákon kívül:
-A túrazsákra erősítve egy hálózsák
-ráakasztva MH-s kulacs (heti rendszerességgel ürítve és újra színig töltve) és csajka
-külön erre a célra sk. készített tokban a nyílpisztoly + vesszők
-MH-s gázálarctáska (népszerűbb nevén szimatszatyor) benne:
-térkép
-iránytű
-1 nagy löncskonzerv
-1 zacskó instant leves
-1 cs. instant kávépor
-+ nyílvesszők
-kanálgép (aki volt katona tudja milyen:).)

Ami nincs összekészítve,de kéznél van ha indulni kell:
-kenyér (ez a szimatszatyorba kerülne)
-Vadásztőr (derékszíjra) tokban (ezt még nagyapámtól örököltem,és nagyon bevált,jobb mint az úgynevezett Rambókések.)

Sajnos sátor csak egy nagyon régi fajta van,fémvázas,afféle "Pampalíni" sátor,így az nehéz,és túl nagy terjedelmű.ezt csak akkor tudnám vinni ha autóval kell/lehet közlekedni.
"röviden" ennyi,várom a kommenteket.

F.t. 2013.03.16. 18:24:53

Szia,

szerintem legalább még egy fajta tűzgyújtót mindenképp tegyél be (mondjuk 1-2 csomag gyufa vízhatlanul elcsomagolva).
- egy fenőkő ill. egy sima bicska étkezéshez ( ha más kést használsz evéshez, akkor nem kell vesződnöd a sterilizálással, ha a munka késed koszos lesz )
- esetleg fémbögre? (nem nagy súly de akár főzhetsz is benne - nem kell előbb az egyik konzervet meg enni )
- elemlámpák+ tartalék elemek (esetleg egy dinamós-csak az hangos)
- valami sapka
-és én mindenképp kész baltát tennék be ( az én kísérleteim baltanyél készítésre szánalmasak voltak - inkább vettem egy fémnyelűt )
És nekem úgy tűnik, hogy vagy a kaja kevés, vagy túl sok a szerszám -ha max. 2-3 nap alatt biztonságos helyre jutni - akkor gondolom a cél helyszínen vannak további tartalékok, ami mellett
a szerszámok is elférnek;
ha meg csak neki indulsz akkor jóval több víz és kaja kell.

Lord Warrior 2013.03.16. 19:32:13

Igaz,a világítófelszerelésről és az alternatív tűzgyújtási lehetőségről elfeledkeztem,köszi.
Edény-szerszám:
Bögre nem kell.A honvédségi csajka kiválóan alkalmas kisebb főtt étel készítésére/melegítésre. (Legalábbis mi a bakonyi NATO gyakorlaton remekül boldogultunk vele.) Evésre a kanálgép kése tökéletesen megfelel.
A szerszámokról nem érzem úgy hogy sok lenne,hiszen csak egy fűrész,és egy baltafej van.Ja és a felsorolásból kimaradt egy svájci bicskához hasonló univerzális szerszám, szétnyitva lehet: kombifogó,villáskulcs,csavarhúzó (lapos + csillag), imbuszkulcs,lyukfúró,és persze kés is.Mérete sacc mint a kisebb mobilok (összecsukva a hossza: kb 10cm szélessége kb 4cm a vastagsága pedig 2cm), zsebben simán elfér,derékszíjra fűzhető saját tokja is van.Attól függően hogy mire akarod használni,úgy kell szétnyitni.
Sapka:
Igaz ez is kimaradt,de leginkább azért mert ez szinte mindig rajtam van ha kilépek a lakásból,persze évszaktól függő fajta:Nyáron baseball, télen pedig füles bélelt, vagy honvédségi símaszkos.
Baltanyél:
Mint fentebb olvasható jó a kézügyességem,és szeretek is barkácsolni,úgyhogy nekem nem okozott problémát eddig sem a különböző nyelek készítése.Amire viszont rádöbbentettél,hogy a fejhez való ékről megfeledkeztem,ismét köszönet.
Kaja:
összesen 3 nagy löncshús, 5 zacsi leves, és egy kiló ht. keksz.Szerintem ez egy emberre vetítve minimum 5-6 nap ha jól beosztom.Persze ez csak akkor igaz ha egyszerre csak az egyik fajtából eszem,és csak naponta max 2x.Legalábbis nekem egy löncshús 2 étkezésre elég ha visszafogom magam.
Ez elosztva 6 alkalom, a leves is ha nem eszem meg mindet egyszerre szintén elég 5 alkalomra még akkor is ha egyszerre elfogy 1 zacsi. + ott van még a keksz amit akár útközben is tudok ropogtatni. Úgyhogy minimum 5 napra megoldott a kaja:). De azért elgondolkodtam,kell valami ami még ad egy kis + energiát,úgyhogy a szimat tatyóba még be fogok tárolni 1-2 tábla csokit,meg legalább 2 zacsi szőlőcukrot.
Ha tudnám hogy nem romlik meg, tartanék benne tubusos sűrített tejet is,egy tubussal kihúztam már a Gerecse 50-et is úgy,hogy normális kaját csak este 8 után ettem mikor hazaértem (persze kora reggeltől) .:)
ja és van még egy kis tekercs acél (kötöző) drótom is,ami lehet hogy már túlzás.:D

F.t. 2013.03.16. 20:47:54

a csajka jogos, pedig vissza is néztem, de nem láttam, hogy írtad.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.16. 21:02:54

@Lord Warrior: Fillérekért lehet kapni magnéziumos kovakövet, a vihargyufa/öngyújtó mellett szerintem elengedhetetlen, csak hogy biztosra menj.

Másik ami eszembejutott, hogy a kajával ugyan hetekig is kibírnád, de a vized éppen két napra elég. Esetleg majd beruházhatsz egy kisebb, kézi szűrőre is, hogy utántölthesd a flaskát.

Alkalmi kötélre én paracord karkötőt használok, feltekerve elfér a csuklómon.

Ill. még egy gondolat a kajáról: szerezz be inkább energiaszeletet, több szufla van benne, mint a csokiban vagy hasonlókban és valamivel egészségesebb.

Ja és még egy :D
A szájvizet ma már nem ajánlják egyetemen a "fog szakon", mert állítólag több a kár belőle, mint a haszon. Én maradok a fogkrémnél.

Lord Warrior 2013.03.16. 21:17:57

Hát igen,a gyenge pont a víz.Amit viszont előnynek tartok:A felsoroltakból a kaja volt eddig az egyetlen amire igazából költenem kellett, minden más már megvolt mikor elkezdtem érdeklődni a felkészülés iránt.:)
Van viszont egy komoly hátrányom:
2 pici gyerek is van a családban (4 és 6 évesek, és mindkettő cukorbeteg,méghozzá a rosszabbik típusból de ez nem ide tartozik).
ezzel kapcsolatos:Tud valaki esetleg olyan hátizsákot ami ilyen kicsiknek alkalmas?Legalább az ő ruháiknak?

Lord Warrior 2013.03.16. 21:21:06

@F.t.: @Martin Blake:
Ja és mindkettőtöknek köszi az észrevételeket,pár dologról valóban megfeledkeztem,Még arra kérnék tippeket,hogy tudnám-e esetleg valahogyan a súlyt még jobban lefaragni,tekintettel a gyerekek cuccaira?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.17. 13:43:58

@Lord Warrior: Szerintem sem kell sokat költeni, ha előrelátóan tervez az ember. :)
Kis méretben is lehet ugyan táskát kapni, de szerintem az a legkézenfekvőbb megoldás (ha nem akarsz költeni), ha a gyerek ovis/sulis hátizsákját használod erre a célra. Úgy, hogy hétköznap az eredeti funkcióját látja el, a felszerelést viszont egy sima műanyag zsákban/szatyorban tartod elérhető közelben. Ha gebasz ütne be, akkor csak előkapod ezt a csomagot, beleteszed a hátizsákba, fel a gyerek hátára, és már kész is vagytok.

Ekkora korban már egy kevéske súlyt ők is tudnak cipelni, gondolok itt elsősorban valamilyen játékra. Beszéld meg velük, hogy válasszanak ki egy (!) darab játékot, ami strapabíró, és tegyétek be azt az ő csomagjukba. Mellette elférhet még esőkabát, fehérnemű is. Persze nem érdemes a felnőttekéhez hasonló módon megtömni a kis zsákjukat, mert annál hamarabb fognak nyavalyogni, aztán apunak kell majd még az övékét is cipelni. :D

Egy kicsit viszont segíthet, mert a játékkal elfoglalhatják magukat, neked is több hely marad a sajátodban és így ők is kivehetik a részüket a csapatmunkában, fontosnak érzik majd magukat. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.17. 13:59:02

@Lord Warrior: Talán arra érdemes odafigyelni gyerekkel, hogy hamarabb betegedhetnek meg. Érdemes lehet zsebkendőt (textilt és papírt is) betenni, ha folyna az orruk, de a textilt használhatjátok pl. borogatásra is. Valamilyen nekik méretezett láz- és fájdalomcsillapító is jó szolgálatot tehet (persze ez a te csomagodban legyen mindenképpen!).

Súlyt úgy faraghatsz le első körben, ha asszonyt is bevonod a munkába és megosztjátok a felszerelést (pl. a fűrészből, baltából, hasonlókból nem feltétlenül kell minden zsákba egy). A víz is sokat nyom, ezért is ajánlottam a szűrőt. 4 liter még éppen nem vészes a súlyát tekintve, de négyőtöknek ez egy napra sem elég. Többet vinni felesleges is lenne, akkor már inkább egy jó szűrő, amivel többezer literhez juthattok "akármilyen" vízforrásból.

Lord Warrior 2013.03.17. 16:00:28

@Martin Blake:
Igen,én is hasonlóra gondoltam,mind a gyerekek cuccaival,mind a szerszámokkal kapcsolatban.
Vízszűrő:Hát nem tudom,az teljesen logikus hogy hosszabb távon az az egyetlen megoldás,viszont ahogyan olvastam eléggé drágák az én tárcámhoz.Csak hogy érzékeltessem:
Az úgymond felkészülésre mindössze havi 4-5000 ft-ot tudok ráfordítani,épp ezért igyekszem amit csak lehet a már meglévő értéktárgyaimból alkalmazni.

SZL8 2013.03.17. 21:13:57

Amit én nem láttam, de lehet csak mert sokat olvastam egyszerre és véletlenül kimaradt, azok a következők:
-ragasztószalag (szigetelő vagy ductape) (170-500ft)
-kéztörlő, olyan babaposi-törlő fajta nedves, visszazárható tasakos (200-400ft/64-72db)
-horgászfelszerelés (pár horog meg damil se súlyra se méretre nem foglal sokat) (200-1000ft)
-összecsukható fűrész (hogy ne kelljen nyelet készíteni a baltafejnek, vagy ha mégis, könnyebb legyen (800-4000ft)
-benzines öngyújtó+zippo utántöltő (600-4000ft)
-tájoló + térkép navigáláshoz (1000-4000ft)
-önmagába összecsukható, hajtható műanyag kistáska, ami zsebben elfér összezippzárazva, kinyitva meg nagyobb szatyor vagy hátizsák méret (ennek az árát sajna nem tudom)
-gyertya este világítani, tüzet vinni, stb. (kb 100ft/db, de mécses kijön 20-ból is)
-paracord "kötél"10-30méter (90-150/m)

Hát most így hirtelen ennyi. Én is mostanában kezdtem összeállítani a BOB-omat, főleg az itteniek alapján, asszem ezeket hiányolnám belőle.
Igyekeztem mindennek az árát is odaírni, hogy lásd kijön a keretedből, ha nem a szupermárkás cuccok vannak preferálva. Pl: noname összecsukható fűrész most akciós a metróban 600-ért (persze ma nem volt, pedig direkt kimentem érte...), de láttam neten 10ezerért is...
Remélem hasznodra váltam! Jó gyűjtögetést!

Lord Warrior 2013.03.17. 21:35:04

Köszi,pár hasznos tippet valóban adtál.:)
Úgy mint:
-ragasztószalag (szigetelő vagy ductape) (170-500ft)
-kéztörlő, olyan babaposi-törlő fajta nedves, visszazárható tasakos (200-400ft/64-72db)
-horgászfelszerelés (pár horog meg damil se súlyra se méretre nem foglal sokat) (200-1000ft).

Fűrész van,saját készítésű összecsukható kerettel,írtam is.

-benzines öngyújtó+zippo utántöltő ( ez van is itthon,tehát nem kell rá költenem :).)

-tájoló + térkép navigáláshoz (1000-4000ft) szintén van, írva is.

-önmagába összecsukható, hajtható műanyag kistáska,
Ez viszont egy nagyon jó ötlet.

-gyertya este világítani, tüzet vinni, stb. (kb 100ft/db, de mécses kijön 20-ból is)
Valóban nem árt.

-paracord "kötél"10-30méter (90-150/m)
ezt nem tudom hirtelen melyik fajta,de egy guriga vékony neylonkötelem van.Kb álcaháló erősségű.:)

Apropó álcaháló:
Van itthon egy egész járművet lefedő,azt tervezem hogy a felét elbontom,és abból fonok egy vastagabb kötelet.Szerintetek van értelme?

Lord Warrior 2013.03.17. 21:36:09

@SZL8: egyébként az anyagi megjegyzésem kifejezetten a víztisztítóra vonatkozott.

F.t. 2013.03.17. 21:50:05

Azt hiszem már volt linkelve a pécsi airsoftosok víztisztító tesztje (laborvizsgálattal): az alapján ha simán orvosi szénen átszűröd szinte ugyan ott vagy mint a készen vehető készülékekkel.

Zippo: + könnyen után tölthető, tartalék kő és kanóc kapható (és érdemes is rakni mellé)
- párolog (ez nekem télen nem gond, mert ilyenkor szoktam használni begyújtáshoz, de nyáron pár nap alatt használhatatlanná válik) ; és nem vízhatlan

Lord Warrior 2013.03.17. 23:30:51

@F.t.: "Azt hiszem már volt linkelve a pécsi airsoftosok víztisztító tesztje (laborvizsgálattal): az alapján ha simán orvosi szénen átszűröd szinte ugyan ott vagy mint a készen vehető készülékekkel."
Kösz,ennek utána fogok nézni.
Zippo:"nem vízhatlan"
Nejlonzacsi,és meg van oldva:D

SZL8 2013.03.19. 09:10:19

@Lord Warrior: Igen, bocsi, csak munka után meló, és utána ülök csak le, tényleg csomót írtál már...
+2 dolog: 09.11-én amcsiban a porra panaszkodtak sokan, hogy nehéz volt lélegezni meg látni, tehát egy egyszerű védő/búvárszemüveg + maszk a szájra/orra jól jöhet. Földrengés után, hóviharban nem kell hunyorogni :)
Illetve mivel a kerékpár lehet az egyik legfőbb közlekedési eszköz, most a lidl-ben 1800-ért van "egybeszett" defektjavító, táska, multiszerszám. Én kiegészítettem a régi cuccokkal, és kis helyen elfér, bár súlya van.

knife1 2013.03.19. 19:48:18

@F.t.: a régi Zippo-k még alul le voltak forrasztva, így nem párologtak (mármint a tartály alja) és egy csavar kitekerésével lehetett utántölteni ! Sajna az enyém elveszett kb. 35 évvel ezelőtt és azóta sem kaptam hasonlót!

knife1 2013.03.19. 20:07:17

@Lord Warrior: A Decathlonban elérhető áron van mindenféle zsák és kötél is (ezért nem érdemes szétszedni az álcahálót, inkább add el jó pénzért).

Lord Warrior 2013.03.19. 22:21:49

@knife1:
Zippo:
Nekem is régi típusú van (Szintén nagyapai örökség).
Álcaháló:
Eladni nem szeretném,mert számomra eszmei értéke ( is ) van,és ha ésszel bontom szét még mindíg marad akkora hogy a kocsim letakarjam vele. :)

F.t. 2013.03.19. 23:19:54

@knife1:
Én ilyet vettem: dx.com/p/super-mini-vintage-oil-lighter-3734

Ez inkább tartaléknak való hetekig hordhatom és nem kell aggódnom, hogy hirtelen nem fogom tudni meggyújtani, mert elpárolgott belőle minden. Valószínűleg ha naponta használnám akkor túl kicsi lenne (és túl macerás letekerni a kupakot minden használat előtt).
A normál Zippo-t BOB-ba csak feltöltetlenül, a folyadékot külön mellé csomagolva raknám.

@SZL8
Por ellen háromszögletű kendőm van (használt pamut 600 ft-től az új ilyen-olyan terep mintás max 3000Ft). Az arc elé kötve télen jó a hideg levegő ellen, nyáron meg mind a port , mind az izzadságot megfogja. De ez nekem mindennap hordott , nem csak a menekülőcsomagban van helye. Meg síszemüvegem a téli biciklizéshez.

Zöld Október 2013.03.20. 08:42:13

@F.t.: Senkinél nem olvastam még a szikravetőt. 2500-3000 Ft között lehet venni. Mi a bajotok vele?

prukker 2013.03.20. 12:29:34

@Zöld Október:
Elég nehéz használni (szerintem). Ideális körülmények között (száraz fű és gallyak, ráérősen, kíváncsiságból)
sem volt egyszerű. Szóval azért nem olyan fenékig tejfel ezzel tüzet csiholni, igaz vattába(gyújtósnak) még nem próbáltam szikrát vetni.

albino combino 2013.03.20. 20:15:46

a tűzgyújtáshoz - az miért nem jó ha vesz az ember egy tucat gagyi gyújtót? Minden zsebembe teszek egy 100 forintos gyújtót, csak nem megy tönkre egyszerre az összes. Ha csak arra a napi pár kattintásra kell akkor annyi gyújtóval marha sok ideig ki lehet húzni, plusz cserealapnak se rossz. Lehet nem is egy tucat kéne hanem venni vagy százat :D

F.t. 2013.03.20. 20:36:25

@Zöld Október:
Nekem is hasonló tapasztalatom van vele ideális esetben 4-5 próbálkozásból meg tudtam gyújtani az apróra tépkedett száraz papírzsebkendőt (de legtöbbször percekig tartott ) egyrészt így a rúd is gyorsabban fogy, másrészt azonban elég komoly erőfeszítésbe kerülhet - nem véletlenül ajánlják hogy vigyél magaddal taplót. Azzal együtt már nem is olyan kicsi és könnyű -> annyi helyből és súlyból kijön egy gyújtó + tartalék benzin/gáz (benzin jobb).

Ezenkívül gyújtóval rögtön van láng (akár egy kézzel is), lehet vele világítani, és ha kifogy akkor még mindig használható szikravetőnek.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.20. 22:13:37

@albino combino: "Óh, egy sokkal érdekesebb dolog a tűzzel kapcsolatban: néhány ember kilométereket gyalogolt az éjjel kellős közepén, hogy tüzet találjanak, majd egy égő fadarabbal a kezükben "vitték haza", hogy aztán begyújtsanak vagy főzzenek. Az öngyújtók és gyufák ritkaságszámba mentek és a legtöbb embernek nem volt annyi tüzelőanyaga, hogy folyton éghessen a láng. A legtöbb embernek egy folyamatos keresgélést jelentett az az időszak: élelmiszert, tüzet, fát, lőszert..."

varositulelo.blog.hu/2012/09/23/tulelni_a_delszlav_haborut

:)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.03.20. 22:21:42

@F.t.: Szerintem a gyufa/öngyújtó vs szikravető kérdésben az igénytelenség dönthet leginkább a szikravető javára. Az, ha el is ázik, meg is sérül, gyakorlatilag utána is használható lesz, de hatékonyságban nem éri utol a másik kettőt. Én pluszban ajánlanám, kiegészítőnek, de elsődleges tűzgyújtó eszköznek - legalábbis az esetek nagyrészében - az öngyújtót vagy gyufát mondanám.

albino combino 2013.03.21. 08:04:08

@Martin Blake: ebből úgy veszem ki, hgoy nekem van igazam :)
Akinek van rá pénze az nyilván betárazhat a csili-vili posztap cuccokból, de nekem pl. egyszerűbb ha lemegyek a sarki boltba, veszek 20 öngyújtót azt' csókolom
napi 1-2 kattintással gyakorlatilag évekig kihúzzák. Ha meg olyan sokáig elhúzódó gebasz van, akkor nyilván előbb-utóbb keresgélni kell valami középkori módszert is

imi23 2014.03.03. 18:11:02

Véleményeket kérnék kell e bele még valami.Ez az egyéni menekülő csomagom ha gyalog ha járművel kell menni.

BOB

Táska Tartalma:
- Ruha
- Víz
- Élelem
- Sátor
- Hálózsák
- Higiénia
- Tűzgyújtós
- Túlélő csomag
- Főzőeszközök
- Elsősegélycsomag

Ruha:
Cipő: Katonai vagy túrabakancs vízálló lélegző (Gore-tex)
Zokni : Pamut kényelmes zokni, túrazokni (több darab)
Alsónadrág: Kényelmes (több darab)
Termo aláöltözet
Póló: 3 db
Nadrág 2 db
Nadrágszíj
Zubbony 2 db
Polár pulóver
Gore-tex nadrág és kabát
Shoft-shell kabát
Sapka nyári
Sapka téli pamut
Napszemüveg,+ taktikai repeszálló szemüveg
Álcasál
Kamásli
Símaszk
Kesztyű: 1db taktikai vágásálló, és 1 db téli

Víz:
Camel back 2 L-es
Kulacsok 2 db 1 L-es
Víztisztító tabletták
Vízszűrő

Élelem:

2 db MRE csomag
4 Db nagy étel konzerv (pl. löncs vagy előre főtt ebéd)
4 zacskó instant leves
2 zacskó rizs
Tea
Rágó
Csoki

Sátor:
Iglu sátor
Poncho vagy ponyva

Hálózsák:
Lehetőleg minuszos zsák vízhatlan huzattal
Polifóm
Higiénia:
Szappan
Kézfertőtlenítő
Fogkefe,Fogkrém
Szájvíz
Türülköző
4 tekercs WC papír
Gumikesztyű

Tűzgyújtós:
2 doboz Közepes méretű gyufa
Vihargyújtó
Gyertya
Bicikli belső
Vatta pamacs
Magnézium rúd

Túlélő csomag:
1 db. Tűzgyújtó magnézium
2 doboz Gyufa
1 db. Öngyújtó
50 cm. Gumi (biciklibelső)
2x10m vékony ejtőernyő zsinór
1 db. Varrókészlet
1 db. Univerzális fogó (túlélőfogó)
2 tekercs Szigetelőszalag
2 db. Gyertya
2 db nagy szemeteszsák
2 db. Túlélőzsák (hővisszaverő)
10 dkg. Só
1 db. Összecsukható kisolló
1 db. Csipesz (tüskéket kihúzni, sebet varrni)
Ivóvízfertőtlenítő víztisztító tabletták
1,5 m-es vékony drótkötél (húrkokhoz csapdázni)
1 db. Horgászfelszerelés (zsebpeca)
1 db. Fenőkő (kés élezéséhez)
1 db. Macséta
1 db Kis fejsze
20 m kötél
Elemlámpa
Fejlámpa
Villogó
Kés
1 doboz Esbit kocka
1 konzervmelegítő

Főzőeszközök:
Konzervmelegítő
Konzervmelegítő betét
Csajka
Fém pohár
Kanálgép

Elsősegély Csomag:
Sebtapaszok
Steril Mullapok pólyák
4-5 tekercs géz
Sebfertőtlenítő hintőpor
Tetrán kenőcs
Jód
Bélfertőtlenítő tabletta
Fájdalomcsillapítók
Széles spektrumú antibiotikumok
Görcsoldók
Megfázás elleni szerek
Lázcsillapító
Adventure pólya
Vérzéscsillapító
BCB Emergency Multi Lite

Táskán kívüli felszerelés:
Taktikai mellény:
- Repeszálló szemüveg
- Elemlámpa
- Túlélő csomag
- Kés
- Camel Back
- Tájoló
- Térkép tartó
- Multi fogó

Térdvédő, Könyökvédő
Sisak
Adóvevő
Távcső
Éjjellátó

Egyénileg kialakított önvédelmi felszerelés

ZeroPont 2014.03.03. 23:36:24

@imi23: Hát, impozáns lista, meg kell hagyni. Most, hogy átolvastam így hirtelenjében csak egy apróság jutott eszembe. Az én motyómban a ponyva egy PE zsákba van belecsomagolva, szükség esetén pakolni is lehet bele de nem főleg emiatt. Ha olyan helyen kell menedéket készíteni ahol vizes/nedves a talaj igen hasznos tud lenni. Elvágom, kiterítem és erre kerül a polifoam meg a hálózsák. Nagyban növeli az ember komfortérzetét, ha el tudja szigetelni magát az alulról érkező nedvességtől. Plusz induláskor is könnyebb összerámolni, ha nem kell a polifoamról/hálózsákról gallyat, levelet, sarat pucolgatni, csak elpakolja az ember és mehet. A neylont meg csak lesöpröm, összetűrőm és kész. A zsákot még ki lehet váltani egy 1m*2m-es fóliával is, az még kevesebb helyet foglal. Most így első blikkre ennyi. Viszont egy kérdés! Érdekelne mekkora a súlya a komplett cuccodnak?

imi23 2014.03.04. 08:01:47

Köszi az észrevételt.Még nem mértem le de olyan 25-30 kg lehet körülbelül.

ZeroPont 2014.03.23. 17:16:02

@imi23: Köszönöm az előző válaszod! Újból és újból átolvasom a listádat és be kell látnom roppant alapos, bár nekem egy kicsit túl sok minden van benne. Mivel eléggé megszállottja vagyok a késeknek ezért lenne egy tippem. A machete-t nyugodtan rakd ki a zsákodból, mert csak fölösleges plusz súly. A mi klímánkon nem nő olyan sűrű aljnövényzet az erdőkben amelyen, napokon keresztül utat kéne vágni. Mivel a machete-t főleg bozót irtásra lehet használni (meg zombi aprításra), vajmi kevés létjogosultsága van itt Európában. Az erdőben előforduló feladtok megoldására túl nagy és nehéz. Sokkal jobban jársz egy kisebb méretű fixpengés késsel. Azzal minden napi feladatot el lehet látni, a komolyabb vágási feladatoknál pedig a machete helyett használhatod a kis fejszét. A felszerelésnél egyébként csak annyit írtál, hogy kés. Kíváncsi lennék, hogy konkrétan milyen késre gondoltál és milyen feladatokhoz (túléléshez vagy harchoz)? Valamint roppantul fúrja az oldalamat, hogy mit takar az „Egyénileg kialakított önvédelmi felszerelés.”. Részleteznéd ezt nekem egy kicsit?

Túlélő Szülinap 2015.05.25. 11:56:49

@imi23: Amit kapásból kivennék a csomagodból:
- törölköző (inkább az egyik tartalék pólót használnám erre a célra)
- macsete (ott van a fejsze, az elég kell, hogy legyen)
- Repeszálló szemüveg
- Térdvédő, Könyökvédő
- Sisak
- Adóvevő
- Távcső
- Éjjellátó
Kérdés, hogy mit értesz tűzgyújtó magnézium alatt? A szikravető rudat?
süti beállítások módosítása