HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Tippek csomagoláshoz

2012.08.18. 11:12 Martin Blake

rucksack2.jpgAhhoz, hogy felszerelésünket biztonságban tudjuk, érdemes megfelelően becsomagolni azt a hátizsákba. A precízen bepakolt hátizsákban egyrészt könnyebb eligazodni kinyitáskor, másrészt helyet is spórolhatunk, ha ügyesen osztjuk be a helyet. A következőben néhány tippet olvashattok a csomagoláshoz.

  1. A nehéz, masszív dolgokat érdemes a hátizsák aljába tenni. Ezzel egy stabil alapot alakíthatunk ki, ami meggátolja, hogy a zsák felboruljon, elmozduljon. Biztonságosabb felemelni egy így bepakolt hátizsákot. Mivel a súlypont a vállaink alatt fog elhelyezkedni, így az egyensúlyt is könnyebb megtartani haladás közben (a vállunk vonala fölé pakolt nehezebb tárgyak kibillenthetik az embert menet közben).

  2. Középre tegyük a ruhákat, egyéb felszereléseket. Minden ruhát hajtogassunk össze mielőtt feltekernénk, hogy helyet spóroljunk. Persze nem kell a tökéletességre törekedni, nem kiállításra visszük BOB-unkat. Használjunk befőttesgumit, gumiszalagot, madzagot, hogy a ruháinkat összefogjuk egy-egy kötegbe. Érdemes megfontolni, hogy vízhatlan tasakba tegyük őket. Még ha maga a hátizsák vízálló is, esős, párás, havas időben beszivároghat némi víz, amit elkerülhetünk könnyedén zacskók, táskák használatával.

  3. Sampont, tusfürdőt, krémeket, folyadékokat szintén tegyük vízhatlan tasakba. Menet közben ugyanis ezek hajlamosak kiszakadni, felnyílni, elárasztva mindent ragadós folyadékkal. Ha alaposan kinyomjuk a levegőt mellőlük a tasakból, szintén segíthetünk az esetleges szivárgás visszaszorításában. Igény szerint megfontolandó lehet, hogy a hátizsák tetejébe (vagy más, könnyen elérhető helyre) tegyük a legfontosabb tisztálkodási szereket.

  4. Használjunk ki minden helyet! A legtöbb túlélőzsák túrazsákokból vagy katonai hátizsákokból kerül ki, melyek tartós, ellenálló anyagból készülnek és nagy űrtartalommal rendelkeznek. A nagyobb hátizsákok tipikusan 30L körüli csomagnak elegendő helyet tudnak biztosítani. A kisebb tárgyakkal, zoknikkal, kötelekkel stb.-vel kitömhetjük az üres helyeket és egyben extra kényelmet is adnak (az én hátizsákomba egy-két pólót a hátoldali részre szoktam betenni, hogy kevésbé nyomjon menet közben). Dugjunk apróbb tárgyakat a cipő, bakancs, pohár stb. belsejébe, "ne cipeljünk levegőt" magunkkal.

  5. Az élelmiszert, vizet, dokumentumainkat érdemes könnyen elérhető helyre tenni. Az a szelet csoki mindig jól jön út közben, ha nem kell érte kipakolni a fél hátizsákot. Ha az időjárás változékonynak ígérkezik, pakoljuk az esőkabátot a csomag tetejére, esetleg egy melegebb ruhát, váltózoknit is. Fontos tehát, hogy azokat a tárgyakat, melyek az út közben szükségesek lehetnek, tegyük a zsák felső részébe, a külső zsebekbe, hogy ne kelljen egy apróság miatt állandóan megállni és ki-be pakolgatni a teljes felszerelést.

rucksack.jpgA már említett túrazsákok általában lehetőséget biztosítanak arra, hogy a sátrat, hálózsákot a zsákon kívülre erősítsük fel. Érdemes a nehezebb sátrat az aljára, a könnyebb hálózsákot a tetejére rögzíteni - de a zsáktól és egyéntől függően persze kinek melyik a kényelmesebb, jobb megoldás, azt használja.
Nézzünk rá legalább hetente-kéthetene a már bekészített túlélőzsákunkra: az adott évszaknak megfelelő ruhákat (pl. télen meleg pulóver), vizet (nyáron több) pakoljunk be. Időnként ellenőrizzük a bekészített ételek szavatossági idejét és frissítsük a készletet szükség esetén.

11 komment

Címkék: felszerelés bob tárolás hátizsák túlélés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr584718479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bigskorpio 2012.09.05. 10:55:56

1-2 dolog, ami felmerült bennem:
„… a ruháinkat összefogjuk egy-egy kötegbe. Érdemes megfontolni, hogy vízhatlan tasakba tegyük őket.”
A ruhákat semmiképpen nem tenném tasakba. Befülled, büdösödik, nedvesebb helyen penészedhet is. Persze huzamosabb idő után, és akkor, ha nem tökéletes a csomagolás. (Az egyháztól pedig megtanultuk, hogy a tökéletesség nem emberi tulajdonság.  )
„Sampont, tusfürdőt, krémeket…”
Tusfürdőt nem vinnék. A nevében is szerepel: tus kell hozzá. A víz pedig ilyen esetben kincs. Egy hagyományos szappan megteszi. Sampon minek? A BOB 72 órás használatot feltételez, de 1-2 hetet is túlélsz hajmosás nélkül. Egyébként hajat mosni szappannal is lehet! Milyen krém kellene? Nap ellen sapkával védekezel, nem napozásról szól a menekülés. A krémek szerintem hamar megromlanak a felhasználásig történő tárolás alatt. Fogkrémből egy negyed tubus elég (felcsavarva a hely miatt), ezt mindig lehet cserélni az aktuálisan használt utolsó negyedére.
Víz használata nélkül is tisztító gélt elvinnék. Kis flakonban árulják (10-15dkg), nem tökéletes fertőtlenítő, de a semminél sokkal jobb.
„…vizet (nyáron több) pakoljunk be…”
A vízzel várnék. Kulacsot, flakont odakészítenék, de vizet nem. Amikor a BOB-ot használni kellene, nagy valószínűséggel nem leszel otthon. (Ha a kocsidban magadnál tartod, az más, akkor víz is kell.) Ha otthon vagy és indulni kell, lesz lehetőséged feltölteni. (Ha annyi időd sem marad, akkor mindegy. Ha 5 perc késlekedés miatt otthon ragadsz, akkor a késlekedés nélkül 300m-rel arrébb, az utcán fogsz meghalni.) Esetleg jöhet még a csapból, de ha nem, el lehet használni az otthon levő ásványvizet – csak azt kell figyelni, hogy 2 palack/fő mennyiségnél (4 liter) mindig több legyen otthon. felhasználhatod a 7-10 napos otthoni tartalékot is, ha van olyanod. Hibrid megoldás: katasztrófa esetén az otthoni tartalékon élsz, és az utolsó 3 napi adaggal indulsz el.
Összegezve: csak egy polcon, vagy ládában, de nem teljesen összepakolva tartanám BOB-ot (HACSAK nem aktívan használod: 2-3 hetente túrázol vele.)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.06. 01:08:50

@Bigskorpio: Jogos. Nekem egy sima reklamszatyorban vannak a ruhaim, de nincs megcsomózva, hadd szellőzzön. Talán jobb, ha cseppállónak mondjuk... vagy csak egyszerűen beteszünk néhány extra tasakot, hogy szükség esetén be tudjuk csomagolni a ruhákat.

Az én piperecuccaim is kimerülnek egy szappanban, utazófogkrémben stb. (ezek mind kis kiszerelésben, súlyt, helyet spórolva).

Inkább csak azért soroltam fel többfélét, mert mindannyian mások vagyunk és kinek a pap, kinek a paplan, ahogy szokták mondani. Pl. egy ismerős nyáron napkrémet tart a BOB-jában, mert könnyen leég a napon. Így ha esetleg menetelnie kell napközben, akkor nem kell aggódnia legalább a leégés miatt. Vagy idevehetjük még a gyógykrémeket, kenőcsöket is - ilyeneket meg én használok, sajnos. Kisgyerekeseknek is szükség lehet ilyenekre, baba fenekét kenni vagy nem tudom. :)

Az az antibakteriális gél viszont jó ötlet, majd veszek is egy-két flakonnal valamelyik nap.

Vízből szerintem jobb, ha van bepakolva (ásványvíz, vagy sima asztali víz). Ezeknek a gyári szavatossága több hónap, bőven kibírják. Ha fel kell kapni a tatyót és futni, akkor nem hiszem, hogy jó megoldás lenne még víz után kutatni. Persze, 12 liter vízzel nem érdemes megpakolni a táskát a súly miatt, talán jobb a 4-6 liter ásványvíz és valamilyen víztisztító tabletta, szűrős kulacs stb. kombója.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:24:22

Tusfürdő öngyilkosság hideg vízben, csak babaszappan. Jó a fogkrém, de a borotválkozási szettet érdemes megfontolni. A túlzott ápoltság, frissen borotvált arc kilógó célpont.
Ha mégis akarsz borotválkozni csakis borotvakrém (Figaró), ebből borsónyival is le tudsz borotválkozni egy alkalommal és egy hárompengés tesco eldobhatós akár fél éven keresztül jó vele.
Krém kell, zsíros körömvirág jött be legjobban, leégett bőrre, ajakra,hidegben kirepedt bőrre, hámsérülésre is jó.
Csak a narancs kupakos Fáma.
plaza.unas.hu/plaza_artdet.php?art=7277,unas_952583,Fama_koromvirag_salbe_krem
Kis flakonos széles hatásspektrumú kézfertőtlenítő fontos, a legtöbb halál a nem megfelelő higiénia miatt következik be, ha gond van.
Ha hozzá tudsz jutni Bactroban kenőcshöz, nagyon jó, az MRSA baktériumokat is stoppolja, tapasztalat.
Víz rozsdamentes flakonban, Klean Kanteen.
www.kleankanteen.com/
Ez az egyetlen záródik rendesen és robosztus, szükség esetén lehet benne vizet forralni és nem marja meg a savas folyadék, mint a SIGG vagy bármelyik alupalackot.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.09. 21:35:22

Ha sok vizet akarsz cipelni magadon, MSR 3 literes camelback, hálistennek én még feketét vettem.
cascadedesigns.com/msr/water-treatment-and-hydration/basecamp-water-treatment-and-hydration/hydromedary-hydration-system/product
Többet nem érdemes, a komplett csomag nem lehet től nehéz.
Mellette svájci katonai Katadyn Pocket, ez fehér színű és olcsóbban hozzá lehet jutni.
Amit írok ezek a használható megoldások, amelyek nem hagynak cserben.
Lehet venni mást és olcsóbbat, de gondolj arra, szeretnél-e ott állni hallucinálva egy mocskos vízfolyás mellett egy repedt műanyag víztisztítóval.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.09. 23:37:36

@Egyasokkozul: Köszönöm a kommentjeidet, sok hasznos dolgot osztottál meg velünk! :)

Lex Icon 2012.12.15. 15:42:31

@Egyasokkozul: "svájci katonai Katadyn Pocket, ez fehér színű és olcsóbban hozzá lehet jutni."

Légy oly kedves és áruld el, hol lehet ezt a fajtát beszerezni és mennyiért?
Köszi.

Lex Icon 2012.12.17. 00:32:19

@Lackó555: Kösz, de ezt ismerem, meg a tesztet is, de nem ez érdekel, hanem Katadyn Pocket olcsón.

koxi 2012.12.17. 08:27:49

@Lex Icon: az a baj, h olyan, h Katady Pocket olcsón nincsen. Ez egy fullos és ennek megfelelően drága cucc. Mondj egy dolgot, 99%, h itt németországban olcsóbban be tudom szerezni. Ennek ellenére egy katadyn pocket itt is olyan 250€ körül van. (otthon 110.000!!!) Vettem egy michelin hóhálót a kocsira. 100€ volt. Otthon: 50.000Ft. Lehet valami vegyeskereskedést kéne nyitnom, és köztes áron árulni, h mindenkinek megérje. Ja, alternatív megoldás: nemrég a vatera-n árultam a katadyn camp-et. Hasonló mint a pocket, csak nem pumpás. 26ért árultam. Boltban 36. Nem kellett senkinek. Szerintem a pocket helyett simán beválik és sokkal olcsóbb.

Lex Icon 2012.12.17. 10:08:26

@koxi: Egyasokkozul ezt írta 2012.09.09. 21:35:22-kor:
"Mellette svájci katonai Katadyn Pocket, ez fehér színű és olcsóbban hozzá lehet jutni."

Erre kérdeztem, hogy hol lehet hozzájutni és mennyiért. Mi ezzel a probléma? Tisztában vagyok a vízszűrők tulajdonságaival és áraival is kis hazánkban és külföldön is. Ti írogattok másról, aminek semmi köze a kérdéshez. Örülök, hogy segíteni akartok, de a kérdésemre szerettem volna választ kapni Egyasokkozul-től.
Egyébként a Pocket 50 eFt környékén beszerezhető néha külföldről csak figyelni kell.

koxi 2012.12.17. 10:29:23

@Lex Icon: többet nem tudok. Megírtam itt mennyiért lehet, első kommentedben nem írtad, h neked mi az olcsó. Még alternatívát is adtam, árban 250€ 110.00HUF helyett és változatban is, camp. Mostmár tudom, h 50ért keresel. Én is keresek, így ha akkor (átszámolva) olyan 175€ért látok, majd írok mektek itt.
süti beállítások módosítása