HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Elsőre nem is gondolnál rá...

2012.02.05. 18:58 Martin Blake

...hogy mi minden változik meg egycsapásra, ha beüt a krach? Elképzelted már, milyen lehet egyik pillanatról a másikra víz, áram, gáz nélkül élni? Amikor egy gazdasági válság repíti csődbe az országodat, ahol élsz vagy egy polgárháború dönti romba az addig idillinek tűnő világképet körülötted? Ha hóvihar, tornádó, árvíz lepne meg álmodban, vajon elég felkészült lennél-e, hogy túléld a helyzetet, akár napokon-heteken keresztül, amíg a segítség megérkezik?

Mit tennél ebben a kellemetlen - és egyben életveszélyes helyzetben? Megrohamoznád a közeli bevásárlóközpontot, hogy élelmet és vizet szerezz be? De mi van, ha rajtad kívül a többmillió másik városlakó is így gondolkodik, s mire odaérsz már csak üres polcok fogadnak? Mit ennél aznap este? Mit innál, ha nem folyna többé a csapból a friss, iható víz? Hogyan jutnál haza a munkahelyedről, ha összeomlana a tömegközlekedési rendszer, ha elfogyna a kutakról a benzin? Mennyi ideig tartana ez?

Ebben a blogban ilyen és hasonló kérdésekre próbálok meg választ találni. Egy-egy téma körüljárása rengeteg új ismeretet adhat, olyan nézőpontokat ismertethet meg, amire addig talán nem is gondoltam. A kommentelési lehetőségnek hála pedig mindannyian megoszthatjuk a tapasztalatainkat, ötleteinket, gondolatainkat, hogy túlélhessünk rizikós helyzeteket akkor, amikor a világ összedőlni készül körülöttünk.

Hasonló témával foglalkozó külföldi bloggal elég sokkal találkoztam, ezek remek forrást fognak szolgáltatni cikkeimhez. Részben ugyanez az oka a blog születésének, mivel magyar nyelven írt cikkeket nemigen találok a témában. A legtöbb helyen a hagyományos, "erdei túlélésről" esik szó, hogy miként cselekedjünk, ha eltévednénk egy-egy túra alkalmával, hogyan gyújtsunk tüzet stb.

Ez a blog viszont inkább azoknak a hozzám hasonló kis- és nagyvárosi embereknek szól elsősorban, akik ritkábban járnak kirándulni, de sokszor még kertjük sincs, hogy "paradicsomot ültetve, disznót tartva" tudjanak önfenntartó életet élni. Nagyon sok ember jár ugyanebben a cipőben és csak egy törpe minoritás az, aki ténylegesen képes lenne akár egész életét külső segítség nélkül leélni. Ugyanakkor én is - és sok más hasonszőrű ember - természetesen szeretném túlélni a helyzetet, ha összedőlne a pénzügyi rendszerünk, polgárháború törne ki, ha tornádó vagy árvíz miatt elérhetetlenné válnának olyan alapvetőnek tűnő dolgok, mint pl. az élelmiszer és víz a boltok polcain.

Igyekszem minden témát alaposan körbejárni, megvizsgálni különböző lehetőségeket és tanácsokkal, ötletekkel szolgálni minden kedves olvasómnak, hogy mindannyian felkészülhessünk "a helyzetre" még idejében. Mikről lesz szó elsősorban?

 - milyen és mekkora mennyiségű élelmiszerre lesz szükségünk, hogy akár hetekig kitartson a készletünk?

 - hogyan oldjuk meg a folyamatos víz utánpótlást, hogyan tisztítsunk és tároljunk vizet?

 - milyen további eszközökre lesz szükségünk?

 - milyen új képességeket kell esetleg megtanulnunk?

 - ill. minden más, az alapvető túléléshez szükséges témát próbálok majd felölelni.

Remélem sokan velem tartotok majd, ötleteiteket és kommentjeiteket pedig szívesen fogadom!

Jó olvasást!

 

kép innen

14 komment

Címkék: túlélés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr54068458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cuba-Libre 2012.04.29. 16:20:04

Először is azt kell végig gondolni, hogy minek van a legnagyobb valószínűsége, hogy bekövetkezik. Talán egy árvíz, egy durva vihar túrázás közben, esetleg államcsőd vagy polgár háború még mindig esélyesebb egy aszteroida becsapódásnál, vagy UFO megszállásnál. A felszerelést az esemény(ek)hez kell igazítani. Kicsit olyan, mint amikor a kocsi hátuljában mindig van elemlámpa és pokróc... Támogatom az ötleted, ezzel foglalkozó magyar blogot még nem láttam.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.05.10. 21:11:47

@Cuba-Libre: Köszönöm a bíztató szavakat! :)

Valóban, a BOB-bal foglalkozó cikkben említettem is, hogy mindenkinek érdemes a legvalószínűbb eseményekre felkészülni. Pl. nagymamám alföldi, élete során 4-5-ször köszöntött be hozzá ár- vagy belvíz. Ő például ezekre volt/van leginkább felkészülve, nem pedig a kis szürke (zöld?) élőlények inváziójára :D

Dr P(r)epper 2012.09.10. 11:27:40

Szánalmas koppintás az egész blogod.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 12:41:50

@Dr P(r)epper: Már ne haragudj, de nem koppintottam senkiről semmit, magam kezdtem el a dolgot. Nem értem, mire fel a gyűlölet, talán csak te írhatsz a témában? Egyébként az elmúlt hétvégén akadtam a blogodra először, jó írásaid vannak.

Dr P(r)epper 2012.09.10. 13:08:53

Most akkor elkezdődik az a játék, hogy ha egy mondatban megváltoztatok két szót, akkor az nem koppintás??? Hagyjuk már ezt! Kímélj meg attól, hogy elkezdjem bemásolgatni ugyanazokat a mondatokat. Egyébként azt csinálsz, amit akarsz. Szabad országban élünk, ami a neten van, ugye az meg mindenkié...

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:21:00

@Dr P(r)epper: Csaknem ugyanazokat a külföldi blogokat fordítod, amit én is olvasok? :)
Ha pedig te is fordítasz, akkor eredetiségről beszélned okafogyott. Én úgy csinálom, hogy ha találok egy érdekes témát, akkor lefordítom az érdekesebb részeket, kiegészítem némi saját gyűjtéssel és ez kerül bele a blogba.

Egy megjegyzés a margóra: amikor pár napja rábukkantam a blogodra, akartam írni egy mailt, hogy egyesítsük erőinket és egy pörgősebb blogot hozhatnánk létre kettő szétaprózott helyett. Mindenki jól járt volna, mert több cikk születhetett volna egy helyen, nekünk is több sikerélményünk lehetett volna. Alpári stílusod miatt viszont egycsapásra megváltozott a véleményem, inkább örülök annak, hogy nem küldtem még el azt a levelet (aminek az az egyetlen oka, hogy tegnap kitették a ketrecbe a blogot és sok komment érkezett, így nem volt energiám még neked is írni).

A jövőben megkímélhetnél a kocsmastílustól engem és az olvasókat is, normális, pozitív hangnemben természetesen várom az építő jellegű kommentjeidet.

Dr P(r)epper 2012.09.10. 13:28:57

Én tavaly év végén kiszálltam ebből a dologból, keresd meg a blog mostani gazdáját, szerintem nem lesz ellenére.

Dr P(r)epper 2012.09.10. 13:33:54

@Martin Blake: Írj neki nyugodtan, ő rendes, becsületes, hívő ember, reneszánsz kultúrán nevelkedett, nem akkora tahó, mint én :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:37:51

@Dr P(r)epper: Nem kell magadra venni, de hidd el, "stricinek" lenni sem jobb érzés. Majd meglátjuk mi lesz, egyelőre elvetted a kedvem, az biztos.

Dr P(r)epper 2012.09.10. 13:47:29

Komolyan, ennyitől kiakadtál? Mi lesz ha majd tényleg jönnek a zombik?

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 13:58:42

@Dr P(r)epper: Idejössz lestricizni engem, elhordasz mindenféle csalónak, teleszemetelsz minden posztot... Igen, egy kicsit kiakadtam ezen, de nem több, túlélem. Részemről lezártam a diskurzust, örültem a szerencsének.

SZL8 2013.05.15. 15:08:40

Bevallom, gondolkoznom kellett, hol lehetne jó helyen ez a link, de nem tudtam jobbat kitalálni... (Végül is innen indult, és ez is jó kezdő löket lehet.)

Az oldalon sok érdekes cikk van, ami a jelen világban segíti a "túlélést" vagy legalábbis segít egészségesebbnek maradni.
Érdemes szétnézni a cikkekben, egy részük talán már ismerős is lehet, de inkább kétszer olvasson ilyet az ember, mint egyszer sem. Le nem bomló kaják, rákkeltő adalékok és oltások, mikró káros hatásai, stb...

naturahirek.hu/az-emberiseg-selejtezese-elkezdodott-on-tuleli/

Bartush 2013.05.19. 17:51:44

@SZL8: onnantól kezdve hogy a cikk többször is a kötelező védőoltásokat, mint a meddőség egyik okát számba veszi, ez egy dilettáns butaság. Attól, hogy a gyerekedet nem oltatod be, nem lesz egészséges, sőt. Aztán ha 2 évesen meghal szamárköhögésben, akkor lehet sírni.
süti beállítások módosítása