HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Műsorajánló: Túlélési praktikák a Nat Geon

2012.09.06. 12:14 Martin Blake

"Természeti katasztrófák… Társadalmi összeomlás… Háborúk… Világméretű járványok… Egyes amerikaiak szerint küszöbön a nyugati civilizáció és a mai világrend vége, ezért eljött a legváltozatosabb, legötletesebb és leggátlástalanabb TÚLÉLÉSI PRAKTIKÁK ideje. De vajon mennyit ér majd a katonai képzettség és a semmiből is főzni tudás, ha valóban bekövetkezik a megjövendölt apokalipszis? A Nat Geo meghökkentő sorozata megszállott túlélőművészeket faggat, s föld alatti rakétasilókba, féllegális lőterekre és önellátó gazdaságokba látogat."

A műsor weboldala itt érhető el.

A találatért köszönet Bigskorpinak!

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr584758772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.06. 12:17:33

Sajnos én nem tudom megnézni a sorozatot, de jónak ígérkezik a leírás alapján.

Tblog 2012.11.27. 00:33:41

Sok rész fent van Youtubeon. Vannak benne érdekes dolgok, de hajmeresztő ostobaságok is. Pl. mikor földrengésre készül egy család és ebből egy országos összeomlásra, félreraktak sok ezer kilónyi ételt, de mindent nagy üvegedényekbe tettek, amiket felpakoltak egy rozoga polcsorra. Még egy gyengébb földrengés közben is leesett és összetört volna az egész. Aztán hiába a 10ezer kilónyi tartós étel, ha az egész üvegszilánkok között van a retkes padlón. Vagy mikor az egyik ellőtte a saját ujját és ráfogta a fegyverére. :D

Tblog 2012.11.27. 00:36:07

Az is humoros rész volt, mikor 22lr-el tesztelték a házuk oldalát, hogy vajon átviszi-e a lövedék a centis acélt. Aztán megnyugodva megállapították hogy nem. :D Ráadásul a NatGeo a lövések alá bevágott valamiféle nagy kaliberű puskalövés hangot. A 22lr-nek puffanó hangja van, a műsorban viszont kész robbanáshangot vágtak alá.

Lex Icon 2012.12.18. 00:11:06

Lehet, hogy a konténer fala csattant akkorát. :)
"centis acél". Sok lesz az. :)

Tblog 2012.12.18. 12:53:55

Centi, fél centi, nem számít túlzottan. Az ólom 22lr nem viszi át. Ha már tesztelni akarták, próbálhatták volna acélmagvas 5.56-ossal keresztüllőni. Azzal talán sikerült volna. :)

Cuba-Libre 2012.12.18. 19:16:18

Nálunk nem hiszem, hogy megvédené egy konténer a békebeli 7,62-es ellen. Egyébként tényleg bénák a jenkik. A sorozatban szereplők közül a fele sem élné túl, amire készül.

Lex Icon 2012.12.18. 23:27:05

@Tuleloblog: Ok-ok, de 3 mm. :D

@Cuba-Libre: Tényleg van pár érdekes emberke. Engem az öreg akasztott ki, aki buszokat ásott be, hogy óvóhely legyen atomtámadás idején.

Viszont a konténerházon elkezdtem agyalni. :D
Amint viszont ledöbbentem, hogy a páromnak mikor előadtam, nem hülyézett le, hanem jó ötletnek tartotta, amit beszéljünk meg.
Remélem, nem úgy gondolta, hogy már olyan stádiumban vagyok, amikor nem biztonságos velem ellenkezni, ezért mindent rám hagy. :D

Cuba-Libre 2012.12.20. 19:51:24

@Lex Icon: Ja, tudom. Vmi pedo öreg akart gyermek óvóhelyet kialakítani. Egyébként ez az amcsi bunker-építési láz eddig nem hatott meg. Elmondaná vki, hogy kis hazánkban van-e értelme? Ma voltam letudni a szokásos heti bevásárlásomat, és kíváncsiságból megnéztem az emberek kosarát. Hát volt 1-2 ember, aki szerintem átlagon felül vett ásványvizet, konzerveket, gyufát, stb. pedig nem volt leárazva. Ha másnak nem is, de eddig a boltoknak kedvez a 12.12.21 :-)

Lex Icon 2012.12.20. 20:11:32

@Cuba-Libre: "Egyébként ez az amcsi bunker-építési láz eddig nem hatott meg. Elmondaná vki, hogy kis hazánkban van-e értelme?"

Attól függ mi ellen építed.
Nálunk inkább az emberek(zombik) ellen kell építeni. Sajnos.
A zombiktól jobban félek, mint bármilyen természeti/globális katasztrófától.

Lackó555 2012.12.21. 19:02:15

Egy kis olvasgatnivaló : www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus

Egyébként szerintem mi a kárpát medencében a természeti katasztrófáktól valamennyire védve vagyunk .
Én inkább a zombiktól félek . Gazdasági válság , elszegényedés , esetleges szállítmányozás leállása , a közművek megszűnése ( mint annó amikor az oroszok elzárták a gázt , leállt az ipar itt nálunk pár napra ... ) hosszabb távon az orkok és zombik bevadulását okozhatják ....

Cuba-Libre 2012.12.27. 17:39:36

@Lackó555: Kemény. A lakóhely elhagyása pontban írnak a "bugoutbag"-ről, csak itt veszélyhelyzeti csomagnak nevezik :-) Felsorolnak pár dolgot, hogy mi legyen benne. Azért az enyém lényegesen komolyabb :-)
Nem kellene komoly dolog ahhoz, hogy az orkok bevaduljanak. Elég, ha csak sejthető, hogy pár napig nem fognak működni a térfigyelő kamerák, riasztók. Lenne chicago! Pl. hosszabb áramszünet...

prukker 2013.01.09. 11:53:45

Megnéztem eddig két részt ("Fegyverbe" és az "Anarchia küszöbén"), ami ebből a két részből feltűnt: Erőse felülreprezentáltak a magyarok, van benne Nyerges, Mester és Dudás nevű.
A másik, hogy ezek a bemutatott prepperek csak ránézésre sem 100asok:)Lásd a 65nm-en macskáival élő csajt vagy a sugárzás miatt maggyűjteményt létrehozó szemüveges fickó. Tiszta zizi mindkettő:)

Lex Icon 2013.01.09. 16:07:05

Viccesen mondhatnám, azt, hogy ki a bolond, attól függ, a rácsnak melyik oldalán állsz!? :D
Nem ész nélkül követendő példának kell ezeket venni, hanem ki kell csipegetni belőle a hasznos infót.
Tényleg van egy két emberke, akivel nagyon elszaladt a ló, de nem muszáj utánuk szaladni. :D
A mai társadalom kicsit(nagyon) bolondnak tartja a preppereket, mert megszokták, hogy minden van és el se tudják képzelni, hogy nem lesz. Ha még se lenne, az csak mással történhet meg.

prukker 2013.01.09. 16:47:27

No várjál, én nem bolondnak tartom a preppereket, hanem csak azt mondtam, a bemutatott fickók közül (két műsor után) többen zizinek látszanak. Nem azért, amit csinálnak, hanem ahogy kinéznek, a fizimiskájuk a szemük, a mimikájuk és beszédük alapján.
Aztán lehet, odaát ez a normális..:)
Az eddigieket összefoglalva: mindenki készleteket halmoz fel több kevesebb átgondolás után. Ez a prepperkedés? Mert raktárra vásárol és nem fogyasztásra? Mert akkor a nagyim is prepper volt:)
Szerintem ennél azért több, bár nem tudom mennyiben és mennyivel...

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.09. 19:37:12

@prukker: Az első felére: szerintem a tévében bemutatott prepperek "válogatott" emberek. Nagy valószínűséggel nem olyanokat fognak bemutatni, mint te vagy én, akik "nem vagyunk zizik" (avagy a magunk módján egy kicsit azok). Azért nem, mert szürkék vagyunk, unalmasak, elkapcsolna rólunk a tévét (reklámot) bámuló emberke. Ezért keresnek inkább olyanokat, akikről lehet vitatkozni, beszélgetni, magyarul színesebbek valamilyen módon. Hogy sokszor pont ilyen "zizi" embereket sikerült találniuk, hááát... Evvan. A klasszikust tudom csak erre mondani: nem kell mindent elhinni a zajládának, hogy minden prepper ilyen.

A második felére pedig igen, a nagyid is és az ő szülei is prepperek voltak - csak akkor még nem volt rá külön szó, hiszen ez volt a természetes. Az öngondoskodás, a felelősségvállalás saját életünkért valahogy az elmúlt pár évtizedben, a motorizáció és logisztika robbanásszerű fejlődésének köszönhető kényelem miatt korcsosult el olyannyira, hogy rengeteg háztartás szinte csak egy-két napra elegendő élelmiszert, és minimális egyéb "felszerelést" tart magánál. Miért? Mert nyitva a szupermarket éjjel-nappal, ha kell valami, akkor csak leugrik az ember érte és kész.

Nagyijainknak ilyen luxus nem volt, ahogy az összes többi felmenőnknek sem. Nekik az volt, amit tartalékoltak, mert aszálykor, járvány idején vagy kemény tél esetén csak magukra számíthattak. Ha beragadtak a faluba hetekre, akkor mégsem maradhattak éhen?!

Mára mi teljesen elszoktunk ettől az előrelátó gondolkodástól, a prepperkedés ezt a "hagyományt" próbálja újra feléleszteni, hiszen ezt a bonyolult ellátórendszert, ami körülvesz minket, igen könnyű megborítani. Ha csak egy-két láncszem kiesik, már érezhető a hatása. Mi lenne, ha részlegesen, vagy teljesen összeomlana az egész valami miatt? Az átlag vidéki afgánt nem érdekli, ha elmegy az áram vagy a vezetékes víz, mert úgysincs neki. Nem fog fázni a gázhiány miatt, mert nem gázzal fűt. Nem lesz gondban, ha el akar utazni valahova a környéken, mert nincs se kocsija, se üzemanyaga, máshogy oldja meg.

De vajon hány magyarnak van saját kútja? Vegyestüzelésű kazánja, hogy ne fagyjon meg gebasz esetén? Tartósabb áramszünetkor kezdene elemlámpát és elemeket keresgélni, amikor várhatóan ezren teszik majd ugyanezt? Én személy szerint szeretem és élvezem a civilizáció minden előnyét, de egy-két apróbb saját tapasztalatból arra a következtetésre jutottam, hogy nem is olyan nehéz ezt az idilli állapotot megtörni. Ha nagyijaink fel tudtak készülni ezekre és túlélték a világháborúkat, járványokat, ilyen-olyan rendszereket, akkor én is szeretném ezt a képességet megtanulni és használni. Hogy legyen kinek majd továbbadni, ne én legyek az utolsó. :)

Cuba-Libre 2013.01.09. 21:10:32

@Martin Blake: Saját példa. Egy ok folytán az a fajta tápszer (legjobb ár/érték arány), ami adunk a baby-nek, először csak abból a boltból tűnt el, ahol vásárolni szoktunk, majd a környékbeliekből. Közben elfogyadoztak a más márkák is, amik adhatóak ilyen korú babynek. Közben szerte az országban élő rokonokat kérdezgettünk, de ők is ugyanazt mondták: NINCS. Egyedül az a fajta maradt elszórva pár boltban, ami kb 3x annyiba kerül, mint amit használunk. Mostanra állt helyre a szitu. És nem volt tornádó, sem árvíz vagy államcsőd. Egyszerűen csak a tápszer gyártás egyik fő összetevője: a tejsavóból volt kissebb ellátási zavar, ezért a gyárak nem tudtak termelni. A fő okot, amiért ilyen sebezhető ez az egész rendszer, én a globalizációt jelölném meg. Az oké, hogy bármerre járok a világban, ugyanazt a mekis műanyagot tolom az arcomba, de ha egyszer "megfázik a bohóc", akkor pár nap alatt eltűnik a világból sajtburger. Ez a kis saját példa ráébresztett arra, hogy igen is komolyan kell venni egy esetleges élelmiszer ellátási zavart.

Bartush 2013.01.09. 21:56:59

@Cuba-Libre: Mit használtok? Meg sem rendelik, ha kéritek? Igaz én patikában veszem recepttel, így a legolcsóbb.

Lex Icon 2013.01.09. 22:58:24

@Bartush: Írta, hogy a gyár nem gyártotta alapanyag hiány miatt.
Így hiába rendeli meg, akkor se szállítanak, mert nincs.

Lex Icon 2013.01.09. 23:01:04

No? Nézte valaki a mostani új részt? Sajna lemaradtam róla, mert eldumáltam az időt, de majd az ismétlést felveszem 2-kor.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.10. 00:37:59

@Lex Icon: Még csak egy részt láttam ebből a sorozatból (S1E8-at), de valamivel földhözragadtabbnak tűntek a szereplők, mint a Doomsday Preppersben. Majd megnézek még pár részt, mert ez valamivel érdekesebbnek tűnik a másiknál.

Lex Icon 2013.01.10. 00:44:25

Ez a Doomsday Preppers. :D

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2013.01.10. 09:17:53

@Lex Icon: Haha, LOL. Akkor sikerült pont NEM megnéznem a nézhetőbb részeket. :D

Lackó555 2013.01.10. 20:30:38

Egyik részben sem láttam még , hogy szóba kerülne a kommunikáció .... Akkor most megy a második évad ?

Lex Icon 2013.01.11. 13:55:08

@Lackó555: Futólag említették, pl. volt egy pasi, akinek már mindene tönkre ment, így rádiózott. Volt több szereplő is, aki EMI-től félt és a PMR rádiókat mentették fém tartályba.
Elvileg megy a 2. évad. Felvettem, de még nem néztem meg, remélem nem keverték el. :)

Cuba-Libre 2013.01.12. 11:54:13

@Bartush: Jól látod. Ha nincs, akkor meg sem lehet rendelni. A DM-nek van saját márkás tápszere. Babylove néven fut. Elég jó mylart használnak, bár a legütősebb mylart a Humana használ. Mostanra mindenhol helyreállt a készlet, de az a pár hét szörnyű volt. Higgyétek el, nem vicc! Ebből kiindulva, ha bármi gebasz van, pillanatok alatt kiürülnek az üzletek.

Cuba-Libre 2013.01.12. 11:55:32

@Lex Icon: Én most szerdán láttam, két öreg volt benne, akik kiköltöztek a sivatagba, mert félnek az olvadás által keltett szökőártól. Kigyót esznek meg ilyenek.

Lex Icon 2013.01.12. 14:58:21

@Cuba-Libre: Összesen 3 család volt benne, nem csak ez az egy.

prukker 2013.01.12. 19:57:02

@Martin Blake:
Ehhez még annyit, hogy megnéztem ma még egy részt. Na most vagy én nézek rossz részeket, vagy tele van a műsor idiótával.
Ugye vannak a nyilvánvalóan, már az első pillanatra is tisztán hülyék, ezt már írtam.
Aztán ami megütötte ismét a fülemet-szememet, hogy a túlélésre hihetetlenül a felkészült fickók közül egyet a családjával együtt kirabolnak, elviszik alóluk az autójukat, a másik hülye meg lelövi a saját ujját, a harmadikat pedig kiviszik a sivatagba, na ő megmenekült, mert valóban felkészült volt, a tárdyalásra vitt magával stukkert.
Ezekkel a "túlélőkkel" valami nem stimmel, azt hiszem azokból lesznek ilyen díszprepperek, akiktől mindenki elvette az uzsonnájukat az iskolában.
Szerencsétlen félnótások, na:)

prukker 2013.01.12. 19:59:31

@prukker:

Már lassan félve várom a következő részeket, pedig elvileg ezek a legfelkészültebbek és legfaszább prepperek, akiket bemutatnak :)
Vagy a műsor célja az, hogy lejárassanak?

Tblog 2013.01.12. 23:03:42

"vagy tele van a műsor idiótával."

Erről van szó! :D Én is ezt írtam a múltkor. haha

Lex Icon 2013.01.13. 19:57:33

Rosszul nézitek a műsort. :D
Ez nem túlélési oktató műsor.
Ebben mutatnak olyanokat, akik felkészülnek. (Jól, rosszul, az mindegy, de felkészülnek.
A hülyeségen lehet mosolyogni, de lehet, hogy látsz pár jó ötletet. Ha semmi újat nem találsz, akkor már szakértő vagy a témában vagy legalábbis a többségnél többet tudsz és akkor nem is kell ilyen műsorokat nézni.
Ez a műsor az átlag embernek szól, aki nem sokat tud a túlélésről és nekik lehet tanácsot adni még ilyen módon is.

Tblog 2013.01.13. 21:48:53

Nem bemutatják, hanem lejáratják. Kiválasztják a legretardáltabb embereket és jól "bemutatják" őket. Érdekes hogy a Youtube tele van nagyon korrekt, okos, jó képességű, normális prepperrel, de róluk nem készül műsor.
Ezzel szemben aki képes ellőni a saját ujját az adásban, közben meg még azt is mondja, hogy a fegyver hibájából történt, ők valamiért műsorra kerülnek. :-P Médiában nem szabad bízni.

Lex Icon 2013.01.14. 13:13:36

@Tuleloblog: Linkelj egy párat ezekből az okos prepperekből, hogy mi is okulhassunk.

prukker 2013.01.15. 09:18:25

@Tuleloblog:
Ezek fegyver imádók nem prepperek. Vagy rosszul látom? :)

prukker 2013.01.15. 09:27:05

@Tuleloblog:
Na ja, ebben egyet értünk. Ezek a műsorban nagyrészt simán csak kretének és nekem is az a véleményem, hogy az elsők között csuklanának össze, ha valami gixer ütne be.
KB olyanok, mint a mindenki által ismert fekete szerkóba öltözött IT kockák, hosszú malaclopó kabátban. Erősebb utcai szemöldökráncolásra elszaladnak Mezőfalvára, de magukban a rettenthetetlen hőst látják, aki simán legyőzte Kvarkot a Mordor-Singer-Alanulf című MMO ban.
Röviden: papírkutyák nagy, de eddig kipróbálatlan egóval.

prukker 2013.01.15. 09:31:49

@prukker:
Persze hangsúlyozom, hogy nem mindenki ilyen ebben a műsorban, csak a nagy része, olyan 80%
Az is igaz, hogy eddig 3 részt láttam, és az is, hogy egy kicsit el is ment a kedvem a többi résztől...

Lackó555 2013.01.15. 19:06:26

Fegyver témához ... Hmm..... Csak én nem láttam eggyik stukkeren , puskán sem lámpát ? Vagy ott a zombik csak nappal járnak ? Pedig az éjszaka eltakar......

knife1 2013.01.15. 20:43:54

Ne kritizáljátok, hanem figyeljetek! A hibákból és hiányosságokból is lehet tanulni! Volt köztük azért pár nagyon profi, de kinek van annyi pénze (arról nem beszélve, nem hiszem,hogy itt eladnák a Taljándörögdi silót. Egyébként a legjobb, ha személyesen kipróbálod az alapvető fogásokat, mert addig elképzelni sem tudod, milyen pl. télen, szélfúvásban, átfagyott kézzel tüzet rakni (nedves fából).

Lackó555 2013.01.15. 21:19:45

@knife1: "télen, átfagyott kézzel tüzet rakni" megvót .. :-))

knife1 2013.01.15. 21:39:45

@Lackó555: OK, menj kaját szerezni csapdával!

Lackó555 2013.01.15. 21:47:56

@knife1: Az is megvolt , párfélét már összeraktam , de Mo.-on illegál a csapdázás , úgyhogy nem lett kinthagyva , igen , menedéket is építetten csak természetes anyagokból , télen -8-ban aludtam benne ... De hálózsákkal ... :-))

Cuba-Libre 2013.01.15. 22:00:11

@Lackó555: Nem lenne hülyeség nyárra szervezni valami csapatépítő/túlélő táborszerűséget. Tapasztalat cserélés, ismeretek, készségek bővítése.

Tblog 2013.01.16. 02:04:35

@prukker: Itt a kettő sokszor fedi egymást. De beszélnek víztisztításról, tárolásról, peresze önvédelemről, patriotnurse pedig egészségügyi oldalról közelíti meg a felkészülést.

Tblog 2013.01.16. 02:05:31

@knife1: Egyszer kihúztam egy telen jóformán fűtés és élelem nélkül. Kemény volt, de úgy gondolok rá vissza hogy legalább tapasztalatot szereztem vele.

Tblog 2013.01.16. 02:07:00

@Lackó555: Ha nem világítasz, téged se látnak. ;-)

knife1 2013.01.16. 08:07:23

@Tuleloblog: kérdés, hogy hol? Jamaikában nem olyan nehéz!

knife1 2013.01.16. 08:08:13

@Lackó555: Az igaz,hogy nem legális, de honnan tudod, hogy működik?

prukker 2013.01.16. 10:04:38

@knife1:
Nekem az a bajom ezzel a műsorral, hogy nem preppereket mutat be, hanem mániákusokat. Ami persze nem kizáró fogalom egy preppernél, de ha alaposabban belegondolsz, miket is csinálnak ezek az emberek: gyűjtögetnek.
Szerintem nem attól lesz prepper valaki(már ha van értelme definiálni), hoigy 2-vel több kutyakonzervet vesz nagybevsárláskor és azt elteszi a garázsban egy polcra és nem is attól, hogy van 50 maroklőfegyvere. Ezek sima, mezei mániákus gyűjtögetések és a műsor ezeket mutatja be, nem kicsit fricskázva a szereplőkön....
A prepper szó szerint felkészült-et jelent, de szerintem(!) a felkészülés csak kis részből áll az anyagi javak felhalmozásából, a nagyobb része a mentális, tudati és ismereti felkészülés. ÉS megkockáztatom, hogy ha valaki csak konzerveket és fegyvereket gyűjt, az hátrányban van ahhoz képest, aki mentálisan készült fel a gyűjtögetés helyett.
Ezek az emberek ész nélkül mértéktelenül halmoznak egy olyan katasztrófától félve, amit Hollywood nyomott a fejükbe nem pedig a saját ismereteik alapján tartanak valamitől.
Szerintem egy hétnél nagyobb tartalék felesleges, viszont ez az egy hét azzal kell teljen, hogy folyamatos informálódás és helyzetelemzés után megoldd a további dolgokat. Akár csak még egy héttel.Majd még eggyel, ezzel is idomulva a kialakult helyzethez, gyorsan reagálva mindenre. Ezek az emberek olyanok, mint a K1ben Bob Sapp: nagy, lomha lények. Ezek a lomhák (de valamiben erősek) bunyóban is leginkább alulmaradnak, és ha jön valami gríz, akkor az analógiám prepper része sem fog tudni megfelelően reagálni, mert ugyan erős(konzervben) de nem tud gyorsan alkalmazkodni a helyzethez.

Ez a vélemény persze vitaindító is lehet:)

Tblog 2013.01.16. 16:12:13

@knife1: Még magyarországi történet volt. De itt is északon lakom és itt sincs túl meleg télen.

Lackó555 2013.01.16. 16:17:19

@knife1: Onnan , hogy egy bottal el lehet működtetni a csapdát ....

Tblog 2013.01.16. 16:31:49

@prukker: Prepperek ezek is, csak némelyik elég problémás este. A média meg szándékosan őket fogja beletenni a műsorába, mert ők az érdekesek. Aki teljesen ésszerű dolgokat mondana és tenne, az unalmas lenne a nézők számára.

Tblog 2013.01.16. 16:32:40

@Tuleloblog: *este = eset
(Kár hogy utólag nem lehet hozzászólást javaítani.) :-P

knife1 2013.01.16. 17:19:08

@prukker: A tartalék mennyisége az esemény jellegétől függ, 1 hét szerintem kevés (ennyi gondolom mindenkinek van otthon alapesetben). 13 éve erdőben lakom, de közel a városhoz, így ha nagy gáz van, gyalog is be tudok menni ellátmányért, viszont ha messzebb laknék, méteres hóban nemigen tudnék legyűrni 20-30 km-t.Már itt is maradtunk áram nélkül 3 napra télen, szerencsére nekem mindenből dupla rendszer van (kivéve az áramellátást). A fűtés, vízellátás mindenesetre működik . Nemrég kezdtem a tartalékolást, így nekem kb. 1 hó-ra való tartalékom van, de elég egysíkú ellátás lenne. A vadászat sem könnyű (még fegyverrel sem, a csapdával még kiszámíthatatlanabb, arról nem beszélve, hogy a megszokott ételeid nagy gebasz esetén elérhetetlenné válnak (pl. kenyér). Nekem van kemencém is, így kenyeret is tudok sütni ha arra kerül sor, ill. van egy kis halastavam (kicsi, de mély, kb. 5 m3), jelenleg Koi van benne, de tervezem Tilápia, vagy egyéb igénytelen jószág betelepítését (Compó, törpeharcsa,...)

knife1 2013.01.16. 17:22:31

@Lackó555: Az OK, de egy kicsit rágós (mármint a bot). Inkább próbáld ki élesben! Ajánlom figyelmetekbe: www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=csapdafelek&ID=89655
(nekem megvan, használható!!!)

knife1 2013.01.16. 17:24:34

@Tuleloblog: de legalább biztonságosabb, mint itt az Alföldön. Régóta keresek egy pofás eladó barlangot a Bükkben, de eddig csak Alsóhámor mellett találtam (de ez nekem túl közel van az úthoz!).

Lackó555 2013.01.16. 18:36:33

@knife1: Ha élesben próbálnám , megbüntetnének ...
A linkelt könyvet olvastam , nekem nem tetszett , a benne lévő csapdák túl bonyolultak a terepen való elkészítéshez ...

knife1 2013.01.16. 19:04:14

@Lackó555: én is kipróbáltam többet és működtek!

Lackó555 2013.01.16. 19:11:32

@knife1: Működnek , nincs is azzal gond , de gyorsabban , kevesebb energiaráfordítással csinálok 4 alkatrészből álló csapdát , mint 8 alkatrészből állót .

knife1 2013.01.16. 19:21:12

@Lackó555: Pl? Melyik a szerinted jól működő és mire?

Lackó555 2013.01.16. 19:29:23

1-es formájú botokból ........
4-es zuhanócsapda .......
Nem fojtatnám egy nyílt oldalon .....

knife1 2013.01.16. 20:43:25

1. Sima hurok nagyvadra is!
2. Rugós hurok
3. Madárra: simán felfűzni fogselyemre kenyeret, vagy szemes terményt (min. 1 m-es darab).
A zuhanócsapdában nem bízok (esetleg lapos kőből apróvadra), a gerenda alól simán kiugrik a nagyvad, disznóra meg se próbálja senki!
Természetesen ez csak elméleti vita (csapdázni jelenleg csak élvefogó csapdával lehet legálisan).
süti beállítások módosítása