HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Ép testben ép túlélő

2012.11.25. 13:43 Martin Blake

sal_img_8856.jpgNéha hajlamosak vagyunk abba a csapdába esni, hogy túl sokat molyolunk a túlélőzsákunkkal, a különböző felszerelések felhalmozásával, miközben elfeledkezünk arról, hogy a túlélés nem csak a megfelelő eszközökön múlik. Alapvetően három dologra van szükségünk egy SHTF-szituáció túléléséhez: hogy felkészültek legyünk mentálisan, fizikailag és felszerelésünket tekintve. Utóbbiról tehát már beszélgettünk viszonylag sokat, a lélekben felkészülést ebben a cikkben pedzegettem, de a testünkről eddig kevés szó esett. Hiába minden, a legjobb felszerelés és az akaraterő, a legalaposabban és legrészletesebben kidolgozott tervek, ha nem tudjuk végrehajtani a szükséges teendőket. Ahhoz, hogy túléljünk egy nem várt helyzetet, még ma formába kell hozni testünket is. Bobunk nyomhat akár 15-20 kilót is, és ha erdőn-mezőn, törmeléken át kell mozogni vele, akkor igencsak megérezni a súlyát. Az összedőlni / leégni/ eláradni szándékozó házunkból kimentenénk a feleségünket, gyerekeinket - de őket is cipelni kell. Még a felkészülés idején is, homokzsákot, méretes ivóvizes edényt vagy mást pakolászni nem éppen egyszerű feladat még a legedzettebeknek sem. A kérdés tehát az, hogy képesek vagyunk-e ilyen mértékű stressznek kitenni testünket bármelyik pillanatban, ha úgy hozná a sors? Ha ebben a percben kellene felkapni a túlélőzsákot és gyors tempóban elérni a város határáig, képesek lennénk-e rá? Elakadt a kocsink a hóviharban, ki kell ásni vagy gyalog elérni a következő települést... Akadozik a gázszolgáltatás és fát kell hasogatnunk mázsaszámra... Kézzel (lábbal) mosni... Ezer olyan apróság van, amit muszáj lesz megcsinálni, ha SHTF helyzetbe kerülnénk, de vajon bírnánk-e szuflával? Néhány egyszerű tanácsról lesz szó a mai posztban, emlékeztetőül, hogy nem csak az egészségünk, de tulajdonképpen a túlélésünk szempontjából is elengedhetetlen, hogy jó kondiban tartsuk magunkat.

Egyszerű, hatékony módszerek

Elöljáróban két dolgot kell megemlítenem: nem vagyok jó véleménnyel a magyar testnevelés-oktatásról (bár vagy 10 éve nem volt hozzá szerencsém, az osztályozott kislabdahajítás és hasonlók szerintem csak megutáltatták legtöbbünkkel a tárgyat), de vannak elemek, melyek mindenképpen fontosak lesznek számunkra, bármennyire rosszak is az emlékeink. ;)

A másik pedig (szintén a testnevelésórákról lehet ismerős), hogy minden gyakorlás előtt melegítsünk be, nyújtsunk, körözzünk kezünkkel, lábunkkal, törzsünkkel, nyakunnkal stb., hogy a sérüléseket elkerüljük. Túlélő szituációban is, a közvetlen életveszély elkerülése után érdemes bemelegíteni, mielőtt nekivágnánk az útnak. Amíg összeszedjük a gondolatainkat, megbeszéjük társainkkal az útvonalat, terveket, addig kihasználhatjuk azt a pár percnyi időt egy kis bemelegítésre. Ha lesérülünk útközben, akkor úgyis megette a fene az egészet - miért ne kerülnénk el egy kis odafigyeléssel?

Visszatérve az alapvető technikákhoz. Nem kell rögtön konditerembe beiratkozni, mindenféle gépet beszerezni az elején (de tanácsos lehet megbeszélni szakemberrel, orvossal a hogyant!). Kezdjük saját magunkkal, ismerjük meg újra saját testünk korlátait, "érezzük a súlyunkat".

Erre az egyik legegyszerűbb megoldás a fekvőtámasz. Igyekeztem egy rövid, lényegretörő videót találni a témában, ami bár nem magyarul van, de azt hiszem a lényeg így is látható. Testünk legyen egyenes (ne görbüljön a hátunk), kezek a vállak alatt legyenek, fejünkkel előre nézzünk, ne a föld felé! Egyenletes tempóban hajlítsuk be a kezünket, majd vissza. Kezdők (0:45) a térdre ereszkedve könnyíthetnek, haladók (0:52) a kézfejeket összeérintve nehezíthetnek. A fekvőtámasszal felsőtestünk izmait mozgathatjuk meg.

Másodikként a felülést említhetjük meg. Itt jegyezném meg, hogy minden gyakorlatra van számos különböző megoldás. Fekvőtámaszt is lehet másféleképpen csinálni, felülést is, mindent... Természetesen a kommentekben megbeszélhetjük, kinek mi jön be inkább, melyik a legjobb megoldás számára. Tehát a (z alap) felülés lényege, hogy hátunkkal egyenesen fekszünk a földön, térdünket 90 fokos szögben behajtjuk. Felegyenesedünk térdünkig, majd vissza. Kezünket - módszertől függően - tehetjük a tarkónk mögé, összezárt könyökökkel vagy széttartott könyökökkel, felnyújtott kézzel vagy a földre tett kézzel stb. Haladók kinyújthatják a lábukat is.

Mindössze ezen két gyakorlat ismételésével egyetlen hónap alatt érezhető változást tapasztalhatunk majd. Következő lépésként, ha már jól megy a fenti két gyakorlat, elkezdhetjük a húzódzkodást például. Szintén számos különböző módszer létezik, de a lényeg nagyjából: a rudat megfoghatjuk kézfejünkkel befelé vagy kifelé, szélesebben vagy szűkebben. Fejünkkel nézzünk előre, ne a rúd felé.

Esett már szó a felsőtestről és a törzsről, végül egy szintén egyszerű, de az alsótestet megmozgató gyakorlat következzék a végére, mégpedig a guggolás. A hát legyen egyenes, előre nézzünk. A lábfejek a vállnál kicsit szélesebben legyenek, fontos, hogy ne a lábujjakra, hanem a sarokra nehezedjünk guggoláskor.

A jó fizikai állóképesség az egyik legfontosabb fegyvere a preppereknek. Én ezen a blogon elsősorban a "mindennapi" vészhelyzetekkel szoktam foglalkozni, mint például a hurrikánnal vagy cunamival. Ez annyit tesz, hogy jóeséllyel (remélhetőleg) nem lesz szükségünk a legújabb Krav Maga ismereteinkre, vagy mestersztinű fegyverhasználatra, de nagyobb valószínűséggel találkozunk majd homokzsákokkal, vagy más, olyan nagyobb fizikai kihívást jelentő dolgokkal, amire érdemes lehet felkészülni.

Egy további egyszerű módszer testünk karbantartására a gyaloglás. Ha van kutyánk, két legyet üthetünk egycsapásra, ha rendszeresen elmegyünk vele sétálni. "Bóklászás" helyett kipróbálhatjuk a powerwalkingot, azaz nem csak gyalogolunk (a lábunkkal), hanem a kezünkkel, testünkkel is mozgunk egyszerre, erősítve, megmozgatva a többi izmot is. Lift helyett kezdjük használni a lépcsőt, lehetőség szerint sétáljunk, biciklizzünk munkába menet. Ezek az apróságok tényleg segítenek, nemcsak a fizikai képességeinket és egészségünket javíthatjuk vele, de mentálisan is jó szolgálatot tesz a rendszeres mozgás, jobb közérzetet eredményez. Tervezzünk hosszabb-rövidebb túrákat a közeli erdőkbe, hegyekbe, teszteljük magunkat, hogy a túlélőzsákunkat mennyi ideig tudnánk cipelni egymagunk, mielőtt teljesen elfáradnánk. Szintén hatékony módszer az úszás, sosem késő elkezdeni magtanulni, ha esetleg még nem menne. A futáshoz sem kell semmilyen különleges felszerelés, csak elkezdeni kell valahogy. ;)

36 komment · 1 trackback

Címkék: fitnesz túlélés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr334924232

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ólmunkás mozgalom 2012.11.26. 07:59:25

Az előző alkalommal ugyan elregéltem, hogyan tettük a földdel egyenlővé az ólak maradványait, de azóta kiderült, hogy életem párja, mint egy haditudósító, testi és lelki épségét nem kímélve, alaposan dokumentálta tevékenységünket. Íme, hát a hiteles tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandras 2012.11.25. 14:33:10

Guggoláshoz annyit tennék hozzá, hogy segít egyenes háttal csinálni ha fal vagy ajtó elé állunk kb. fél lábfej távolságra.

2012.11.25. 15:51:14

Épp most nézek egy Nat Geo sorozatot a világvége várókról. Tonna szám gyűjtik az élemiszert, persze nagyon kövérek mind.
Szerintem egy katasztrófa esetén a túlélés záloga, hogy képes vagy-e 50kmt megtenni egy 15kg os hátizsákkal (már ha van egyáltalán hátizsákod).

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.25. 17:03:45

@Frengi: Éppen most gondolkodom egy cikken ezzel kapcsolatban, mert hogyismondjam, eléggé megdöbbentő néhány prepper "munkássága", ami nem igazán vet jó fényt ránk, az "átlagra". A NatGeo gondolom a nézettség miatt szemelte ki őket, de minden bizonnyal nem ilyen a csendes többség. A második évad új epizódjaiba pillantottam bele most délelőtt és én is tátott szájjal néztem a klasszikus alakot: erősen túlsúlyos férfi, akinek percekig tart beszállni a saját kocsijába, körbevéve tengernyi kutyával és fegyverrel... Hogy mégis hogyan képzeli a túlélést, amikor egy focipályányi távot sem tud lekocogni... Nos, biztosíthatok mindenkit, hogy ezen a felületen mi, az átlag vagyunk többen, nem pedig ezek az extrém alakok. :)
Nem ítélem el, hiszen tőle is (mindenkitől) lehet tanulni ezt-azt, ha más nem, akkor azt, hogy hogyan NE csináljunk dolgokat.

2012.11.25. 18:23:05

Én a neten néztem az első évadot, megmondom az őszintét arra számítottam, hogy esetleg jó ötleteket kapok, de az egy biológus - Cristian Nyergesnek hivták véletlenül - ésegy meg egy zsebkendőnyi telken termelő család kivételével szerintem egyik sem volt egészen normális.

Eszükbe sem jutott, hogy ha a túlélésre bazíroznak akkor érdemes lenne a kertet megművelni, esetleg 1-2 állatot tartni amit később szaporítani lehet.
A biológus az ehető növényeket ismerte, de a mi éghajlatunkon kevés vadon termő gyümölcs van.

Bélabáttya (törölt) 2012.11.25. 22:49:07

A húzódzkodás helyett inkább a futás (akár csak kocogásként, de könnyebb hátizsákkal is) hasznosabbnak tűnik (elég komoly erőnlét, gyakorlat kell hozzá), a felülés ezen módja meg rendesen igénybe veszi a gerincet. Ez utóbbi nem feltétlenül baj, de kezdőnek, rutintalannak, megfelelő izomzattal nem rendelkezőnek kellemetlen lehet.

Mint városban (Budapest, belvárosi rész) élőnek a leggyakoribb túlélési helyzet persze nem a cunami, az árvíz vagy hasonló nyalánkságok, hanem a tényleg mindennapi helyzetek (pláne így karácsony előtt: tolakodás a tömegben (átlátni a szituációt és megfelelő, optimális pozícióba jutva kikerülni belőle); jó reflexekkel kikerülni a járdán a bicajost, motoros futárt, banyatankos nénit; határozottan, lassítás nélkül leépíteni a lejmoló koldust, térítőt, szórólaposztogatót; biztosan talpon maradni tömött buszon, villamoson; mindeközben mégis beleolvadni a tömegbe, ne szúrjon már ki zsebes, vagy kötekedő, de egyben olyan határozott fazonnal bírni, ami kihívás nélkül ugyan, de a könnyebb „zsákmány” felé tereli a potenciális támadót.

Minderre vajon van megfelelő gyakorlat? Bár lehet, hogy írtatok ilyesmikről, csak nem olvastam.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.25. 23:18:48

@Bélabáttya: Életviteli tanácsokkal sajnos nem szolgálhatok. :D

Bélabáttya (törölt) 2012.11.25. 23:34:40

@Martin Blake: Khm. Mennyiben más fizikailag, szellemileg és felszerelésben felkészíteni valakit egy cunamira, lakástűzre, mint egy veszélyes, utcai szituációra? Ha már városi túlélő...
De tulképp - jobban belegondolva - minden ilyesmi inkább életvezetési tanács, mint bármi más... na, mindegy.

shwarcz bácsi 2012.11.25. 23:57:07

@Bélabáttya: a huzodszkodas az egyik legjobb gyakorlat, rengeteg izmot mozgat meg, es erot onbizalmat ad.
nem veletlen hogy pl : us marine corpsnal is teljes menetfelszerelessel ( ez plusz 40kg ) vegezni a gyakorlatot.

sönki (törölt) 2012.11.26. 00:05:43

@Frengi: valóban fontos az edzettség, de nem minden az sem

a termeszthető növények, tenyészthető állatok bizony nem egy-két hónap alatt hoznak eredményt, addig törődést, védelmezést, táplálékot, vizet, , növényvédő szereket, helyet és figyelmet igényelnek és helyhez kötnek téged is, ami hatalmas hátrány

próbálj meg egy kelet-magyarországi faluban növényt termeszteni, állatot tartani
ott, ahol még hivatalosan nincs is SHTF vagy WROL helyzet, csak éppen nincs közbiztonság sem
meg se várják, míg beérik, már el is lopják az Orsós és Kolompár nevű indián törzsek
ez egy WROL szituációban ezerszer durvább lesz

nem véletlen, hogy a hadseregek, kommandók, hegymászók, túrázók, túlélő helyzetben lévők nem termelik meg a maguk kajáját kis kertjükben
nincs rá idő, hely, erőforrás, lehetőség
hosszú távon jó, ha van kerted, állataid, de amíg a termés beérik, akár egy évet is ki kell húzni elraktározott tartós élelmiszerrel

jól lezárva tárolt bab, kukoricadara, rizs, cukor, liszt, olaj, zabpehely, durum tészta, pár ezer vitamintabletta, évekig eltartható proteinporok, szárított hús, zöldség és hús konzervek a megoldás

míg ha nevelsz malacot, csirkét, akkor azt etetni, itatni kell, takarítani, majd levágni, a húst tárolni, hűteni... nem egy jó megoldás

a magyar prepper pedig egy hónapig sem fog túlélni, mert sajnos fegyverek nélkül semmit nem ér az egész műfaj
a magyar prepper majd szépen ki lesz sportolva, aztán az első ellenfél megkéseli
a magyarok által lenézett amerikai meg fegyverrel védheti magát

én tudok futni, megy a fekvőtámasz, felülés, húzódzkodás is, teljesítem a USMC fizikai felvételi tesztjét akármikor, de egy preppernek ez nem hiszem, hogy elsődleges szempont

sönki (törölt) 2012.11.26. 00:12:39

@shwarcz bácsi: bizony, aki nem tudja magát felhúzni 10-szer (legalább a saját testsúlyát, ha nem is menetfelszereléssel), akár nő, akár férfi, az a szememben egy fos ember, nulla, híg szar, gyenge pöcs
mert a húzódzkodás bizony az egyik legjobb gyakorlat

de mindemellett azt mondom, hogy a prepperség nem erről szól
jó, ha van erőnlét, de egy átlag ember is lehet jó prepper
ez inkább a tudásról és a készleteitől függ

amúgy láttam a doomsday preppers showt és bizony kövér embereknek is vannak szuper ötletei: pl. cukorbeteg nő inzulint tartalékol... ehhez nem kell Rambonak lenni és mégis hatalmas előny a többi cukkerhez képest, akik hetek múlva felfordulnak majd

Intizar 2012.11.26. 00:36:16

Ez a pedálosított mosógép fánnntásztikus! Köszike, köszike, köszike!

2012.11.26. 07:01:27

@sönki: magyar viszonylatban teljesen igazad van, persze fegyvet itthon is tarthatsz, de elég macerás.
Én most barátkozom a gondolttal.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 07:24:45

@Bélabáttya: Ne vedd magadra. ;)

Csak azért mondtam, mert itt SHTF helyzetekről beszélgetünk, nem a hétköznapokról. Bár kétségtelenül lehet haszna annak, amit itt olvasol, de nem hiszem, hogy ez ugyanaz a téma.

Minden jót!

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 07:29:25

@sönki: Szerintem ha akkora balhé lenne, ahol már a fegyverek szava számít, ott bizony megjelennek a fegyverek is hamarosan. Lásd a délszláv háborús élménybeszámolót. Bár a Balkán jobban ellátott volt fegyverekkel már a SHTF előtt is, de a háború kitürése után gyakorlatilag mindenkinek lett valamilyen úton-módon fegyvere.

Persze jobb lenne, ha meg lehetne előzni mindenkit, de ez van, ezt kell szeretni és túlélni. Fogd fel inkább kihívásként, mintsem legyints rá. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 07:32:13

@sönki: Igazad van abban, hogy sokminden nem az erőnléten múlik, mert az is csak egy szelete a tortának. Ez a poszt sem arról szól, hogy mindenkinek Rambónak kell lennie, csupán egy emlékeztető, hogy fel tudjuk emelni a hátsónkat, ha futni kellene. Mert ha nem bírjuk el a túlélőzsákunkat és lezavarni vele egy 10 km-es sétát, akkor hiába van benne minden földi jó, úgyse ér semmit az egész.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.26. 07:35:12

@Intizar: Van többféle megoldás is, a GiraDora még nem kapható, de valószínűleg ez lesz a legolcsóbb változat.

www.youtube.com/watch?v=FuCjCGT10FE

sönki (törölt) 2012.11.26. 09:08:28

@Frengi: na attól mentsen meg az isten, hogy egy nőnek fegyvere legyen
ideggyenge, hisztérikus, menstruáló, majd klimaxos lényeknek megtiltanám
különben is, aki gyengének érzi magát fizikailag, és pszichésen, az könnyebben lövöldöz másokra indokolatlanul

tudom miről beszélek, jártam lőtérre a korábbi lakhelyemen, fegyvervizsga megvan, elég jó lövész is vagyok, pár ezer lőszert már kilőttem életemben

nőre és elmebetegekre nem bíznék fegyvert (se)

@Martin Blake: te is tudod, hogy a Balkánon nem volt olyan erős fegyverkorlátozás, mint Magyarországon
még a szoci időkben is szabadabb volt Jugoszláviában a fegyvertartás, mint most Magyarországon
legalábbis vadászfegyvere elég sok embernek volt
és még akkor nem beszéltünk arról, hogy ott nagy hagyománya volt a partizánságnak, a fiatalokat is képezték, tanították erre

Donald R. DeCicco 2012.11.26. 09:58:07

Eszköz nélküli edzésre ajánlanám mindenki figyelmébe ezt a könyvet:

www.amazon.com/Convict-Conditioning-Weakness-Using-Survival-Strength/dp/0938045768

Magyarul Fegyencedzés néven fut (olcsójánosok baypallel is megvehetik ;)). Előnye, hogy csak testsúllyal dolgozik, és gyakorlatilag a 0 erőnléti szintről építi fel a gyakorlatokat, így az "ááh én ehhez kevés vagyok" kifogást nyugodtan el is felejthetjük. Én egy éve kezdtem el, igaz nem prepping céllal, és azt kell mondjam, heti 2-3 edzés már kézzelfogható eredménnyel jár.

rennie 2012.11.26. 10:08:31

@sönki: Tiszta mázli, hogy a világ leszarja, hogy a te szemedben ki minek minősül.

Bartush 2012.11.26. 11:19:03

@sönki: aki ilyen arrogáns kijelenést tesz, arra sem bíznék fegyvert. A szavaid minősítenek.

Intizar 2012.11.26. 12:52:13

@Martin Blake: Ah, óh, köszcsike! Ez máris csak feleannyiba kerül, mint az imént említett.
@sönki: Na, attól mentsen meg az isten, hogy az ilyen alaknak fegyvere legyen, akiből csak úgy fröcsög a frusztráció. Juj. Előbb-utóbb elkezdené irtani azokat a férgeket, akik nem bírnak megfelelő számú húzódzkodást végezni. Végül is minek él az ilyen? Mint pl. anyám.

Nazareus 2012.11.28. 01:21:35

@Donald R. DeCicco: Érdekelne néhány tanácsod a módszerrel kapcsolatban, én viszonylag nemrég kezdtem el (kb. 2 hónapja), de vannak dolgok, amikben bizonytalan vagyok. Ha lenne kedved tanácsot adni, akkor légyszi irj privátban.
Köszi!

Cuba-Libre 2012.11.28. 21:05:47

@Martin Blake: Jó kis post lett gratula. És itt már meg is érkeztünk az önvédelem, önvédelmi fegyverek kategoriához, ami szintén megér egy misét. Ha most békeidőben egyes népcsoport néhány száz forintért agyonszurkál idős embereket, térfigyelő kamerák előtt 3 méterre lopja ki a kocsid kerekét, mi lenne SHTF szituban? Egy egész családot kiírtani 10kg rizsért szerinted mennyire jelentene problémát? Én elgondolkodnék ezen is. Illetve egy ilyen szituban olyan emberek is fosztogatnának a kajáért, akik azelőtt nem is gondolták volna.

Lord Warrior 2013.03.14. 17:56:51

@Cuba-Libre:
"Ha most békeidőben egyes népcsoport néhány száz forintért agyonszurkál idős embereket, térfigyelő kamerák előtt 3 méterre lopja ki a kocsid kerekét, mi lenne SHTF szituban? Egy egész családot kiírtani 10kg rizsért szerinted mennyire jelentene problémát? "
Ott a pont.
Volt egy ismerősöm,kiköltöztették őket egy roma telepre,hogy miért az most mellékes.A lényeg:
Már amikor a bútorszállító,és a rendőrök elmentek,félfüllel hallotta amint az "őslakók" megbeszélték,éjjel "benéznek"hozzájuk,hogy mijük van.Viszont ő sem volt beszari alak,éjjelre kint maradt az előtérben egy baltával,és a megtermett Rottweiler kutyájukkal.hallotta is éjjel hogy feszegetik az ajtót,amit sikerült is beroppantani.Szerencsére a biztonsági lánc kitartott.A felesége közben már hívta is a rendőröket.Eközben az ismerősöm látta amint benyúl egy kéz,és megpróbálja a biztonsági láncot kiakasztani,odavágott a baltával,és szinte levágta a kézfejet.Hallotta az ordíttást,majd mp-ekkel később berugták az ajtót.Addigra odakint már vagy 10 dakota ordított,hogy "most megdöglesz".
Az ismim csak annyit mondott:"Eggyet-kettőt elvisz a kutya,kettővel minimum én végzek,hát csak gyertek." Egyik kokeró sem mert rámozdulni,és szerencsére megérkezett a rendőrség is közben.
A jogos önvédelem pedig megállt miután kiderűlt hogy a "látogatók" késekkel,botokkal,és egy kaszafejjel voltak felszerelve.

Lord Warrior 2013.03.14. 18:01:00

Még csak annyi:én pl az ehhez hasonló események (amiket akár a saját szememmel is láttam/bőrömön tapasztaltam) készülök fel az ilyen típusú szitukra.

Cuba-Libre 2013.03.15. 08:46:24

@Lord Warrior: Pont erről beszéltem. Hiába van vized, fúrott kutad, gyógyszered, ha nem tudod magad megvédeni. Nyilván erdei, sivatagi túlélés esetén ezek vannak első helyen, de egy társadalmi összeomláskor vagy a közrend ideiglenes megroppanásakor az Önvédelem a legfontosabb. Nem tudom eléggé hangsúlyozni. Megbízható emberekkel kell kissebb felfegyverzett közösséget alkotni, mert csak így lehet hatékony önvédelemre berendezkedni. Azt tartsd szem előtt, hogy a rablók soha sem egyedül fognak jönni. Képzelj el 15-20 börtönben kigyúrt éhes, mindenre elszánt "embert", akiknek a vizedre, kajádra, és asszonyaidra fáj a foga. Ők eddigi életüket erőszakban, verekedéssel, és bűnözéssel töltötték ezért gyanítom, hogy némi előnnyel indulnak a becsületes adófizető átlag emberrel szemben. Pont tegnap láttam két egymással csibészkedő orkot a villamos megállóban, akik úgy bunyóztak csak úgy poénból, mintegy villogásképpen, mintha csak Kokót láttam volna címvédő meccsen. Rendesen elgondolkodtam... Egy SHTF szituban ezek bandákba verődve fogják végig rabolni az utcádat, elvisznek mindent ami mozdítható. Ezt mindenki vegye komolyan.

Tblog 2013.03.15. 18:27:27

Sokan mondják hogy az önvédelmi eszköz csak a sokadik legyen a felkészülési listán. Nálam az első volt és mindig az első marad.

Lord Warrior 2013.03.15. 18:58:26

@Tuleloblog: Ha nem is az első,de komoly prioritást élvez néhány más eszközzel szemben.

Cuba-Libre 2013.03.16. 09:55:56

@Tuleloblog: @Lord Warrior: Nálam jelenleg az első helyen áll. Addig, amíg nem volt mit tőlem elszedni, addig nem érdekelt. Most amikor már van mit veszteni, azt a kevéske készletemet és a családomat szeretném minél nagyobb biztonságban tudni. Mindkettőtöknek igaza van, mert a rangsor lakóhely, egyén, készlet és helyzet függő: valahol logikus ezek párhuzamos fejlesztése, ergo 100 mázsa rizst és 1 kamion konzervet ne próbálj egy vajazó késsel bevédeni. A havas topicban írtam, hogy a szülők áram nélkül vannak a hó miatt (immár kb 40 órája) és bizony valakik már mérgezik le a kutyákat, és tűnnek el szerszámok, termények és apróbb házi állatok. Tehát az élelmiszer beosztás, hóeltakarítás mellett ez komoly erőforrást von el.

Lord Warrior 2013.03.16. 14:58:23

Jelenleg ott tartok hogy, nekiálltam egy saját reflexíjat és egy nyílpuskát készíteni.(Szerszám/nyersanyag/alkatrész megvan hozzá,"előtanulmányokat" már végeztem hozzá,a kézügyességem is elég jó,ráadásul a környezetemben többen is vannak akik szakember szinten értenek hozzá,szóval ha megakadok van hová fordulni.)
Ezenkívül folyamatosan készítek a már meglévő nyílpisztolyomhoz komplett vesszőket,valamint acél nyílhegyeket tartaléknak.Amúgy a saját készítésű vesszők némelyike talán még túl is szárnyalja a vásároltak teljesítményét.:)

Lord Warrior 2013.03.16. 15:20:17

@Cuba-Libre:
Sajnálom a szüleid helyzetét,nem is tudom mi lenne a helyzetükre a jó megoldás.Mivel gondolom a falujukban jobbára idősek az úgymond tisztességben megőszültek vannak, a többség pedig valószínűleg olyan akitől tartaniuk kell,így gondolom az önszerveződéses járőr szóba sem jön mint lehetőség.Talán még az lehetne ideiglenes megoldás amit Gyöngyöspatán csináltak amikor ott is elszabadultak a dolgok.
Mielőtt moderálnátok,nem akarok itt politizálni,ezért nem is írtam konkrét dolgokat.Akit érdekel,úgyis rákeres.

Cuba-Libre 2013.03.16. 20:32:43

@Lord Warrior: Tudom miről beszélsz, és nagy gond, hogy a magányos öregek félnek, ezért nem beszélnek róla senkinek. Ki tudja, hogy valójában mennyi idős ember van, akit megfélemlítettek és havonta rendszeresen kifosztanak, levámolják a nyugdíját és senki sem tud róla. Lásd a másik havas topikban: elég ha kicsit megroppan a közrend, a fosztogatás rögtön felerősödik.

Zöld Október 2013.03.17. 15:21:39

@Lord Warrior: Korábban tagja voltam egy középkori katonai hagyományőrző csapatnak, tanultunk szablyázni, egyenes karddal vívni, lándzsa, aki akart annak volt lehetősége láncos buzogányra, baltára, íjra. Sajnos a meló és az egyetem miatt abba kellett hagynom, de most tavasztól újra el akarom kezdeni, ha nem is a hagyományőrzést (mert ebbe sok minden beletartozik: korhű ruhák, fegyverek stb,), de a vívást igen. Egy egyszerű egyenes kard otthon is barkácsolható, mely nem lesz ugyan korhű, nem lesz olyan, mint egy kovácsolt kard, de azért a kokerók ellen igencsak megteszi (amíg nincs jobb). Anno nekem az volt a szerencsém, hogy a keresztvason megcsúszott a kard és, hogy volt rajtam kesztyű, különben a kisujjam könnyes búcsút vett volna a kezemtől. :D Pedig a kardok nem voltak megélezve, de így se voltak játékszerek. Hogy mi a lényeg? Szinte minden városban vannak hagyományőrző csapatok, egyesületek, vívóiskolák. Egy kis időráfordítással az ember megtanulhat valamelyest vívni, egy kis anyagi ráfordítással pedig beszerezhet egy kardot6szablyát, mellyel biztosan megtudja magát védeni még egy szamuRAJ-tól is. (Ez utóbbiak aligha tanultak vívni, s a kokerók által kedvelt szamurájkardok csak díszkardok, az anyaguk kaka).

Lackó555 2013.03.17. 15:37:19

Van egy eledó edzett kardom .Madaras mester által készített , rugóacélból kovácsolt , edzett kard . Kép:
www.ijaszapro.hu/hu/ads/image/1942/1 . Eladás oka másik beszerzése .

Lackó555 2013.03.17. 15:40:42

@Zöld Október: A díszkardokat azért ne nézd le , szúrni lehet vele , simán lehet azzal is egy jó csapással csontot törni ( váll , felkar ..., és nem is fröcsög a vér ...... :-)
süti beállítások módosítása