HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Fűtés vész esetén

2012.09.12. 18:18 Martin Blake

A 2000-es évek elején Ukrajna és Oroszország között elszámolási vita alakult ki az Európába tartó tranzitvezetékeken át szállított földgáz árát illetően. Az ukrán fél az árat sokallotta, míg az oroszok a vezetékek megcsapolásával vádolták a másik felet. Néhány kisebb leállást követően 2009 januárjában alakult ki a legsúlyosabb helyzet, amikor gyakorlatilag teljesen megszűnt a gázszállítás, ellátási gondokat okozva számos európai országban.

A leállás hatása Magyarországon és más közép-európai országokban

bulgariababy.jpgA Magyarországra küldött gáz szállítása január 6-án állt le, de már napokkal előtte is alacsonyabb nyomásról és kevesebb mennyiségről számoltak be a gázcégek. Még aznap este elrendelték az I., majd másnap már a II. kategóriájú gázkorlátozást, amely a nagy ipari fogyasztókat érintette, számos nagyüzem állt le kényszerből. A bajt tetézte, hogy Közép-Európában ekkor igen zord tél tombolt, akár -20 fokos hőmérséklettel. Január 8-ára már jelentősebb mennyiségű gáz érkezett Németországból Ausztrián át, ill. a stratégiai készletből is feloldottak némi tartalékot, amivel olyannyira sikerült mérsékelni a zavart, hogy még aznap eltörölték a II. kategóriájú korlátozást. A január 11-én aláírt megállapodás után Ukrajna és Oroszország rendezte a vitát, de a szállítás csaknem egy héttel később, 17-én indult csupán újra. A gázkorlátozás hatására számos nagyvállalat szüntette be ideiglenesen tevékenységét, köztük az esztergomi Suzuki vagy a gyulai Húskombinát is felfüggesztette a gyártást. Számos hőerőművet átállítottak a valamivel drágább olajalapú tüzelésre, hogy így termeljenek elektromos energiát.

Számos országban akadtak ellátási problémák amiatt, hogy nagymértékben (néhány helyen 100%-ban) függtek az orosz gáztól. A helyzet különösen rossz volt Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Szlovákiában és Szerbiában is. Utóbbinak Magyarország biztosított valamennyi gázt, de Bosznia-Hercegovinában is lakások tízezrei maradtak fűtés nélkül tulajdonképpen néhány óra alatt. Szlovákiában újraindították az egy évvel korábban átmenetileg bezárt Buhunicei atomerőművet a megugró áramfelhasználás miatt. Az érintett országokban ellepték az emberek a bevásárlóközpontokat és órákon belül felvásárolták az összes alternatív fűtési megoldást, elsősorban az elektromos hősugárzókat, olajradiátorokat stb.-t.

Megoldások a hideg ellen

A legfontosabb lépésként először gondoskodjunk a saját testhőmérsékletünk állandó szintjének biztosításáról! Öltözzünk fel vastagon, melegen, szükség esetén bújjunk takaró alá - a lényeg, hogy megakadályozzuk a test kihűlését, azaz a hipotermiát. A hőleadás szempontjából kritikus testrészek a fej, nyak, hónalj és ágyék, mert ezek közvetlenül a maghőmérsékletet, azaz a test belső hőmérsékletét befolyásolják. Ezek betakarására fordítsunk külön figyelmet! Még vészhelyzet nélkül is minden évben számos ember meghal a saját otthonában kihűlés, gáz- és füstmérgezés miatt a tél folyamán. Ettől szélsőségesebb esetben, krízis idején a szám minden bizonnyal jelentősen emelkedne, így minden túlélő számára fontos a megfelelő ismeretek elsajátítása szükség esetére és elkezdeni az előkészületeket még időben.

Miután megbizonyosodtunk a testhőmérséklet biztosításáról (természetesen nem csak magunkra gondolva), öt lépésben foglalható össze a további teendők listája:

  • Fűtőalkalmatosság beszerzése, vagy improvizálása
  • Tüzelőanyag, fűtőanyag beszerzése
  • Fűteni kívánt helyiség kiválasztása
  • Veszélyelhárító rendszerek kialakítása, tesztelése és működtetése
  • A fűtéskimaradás miatti további problémák kezelése

 

Az alternatív fűtés kiválasztása

stove.JPGMilyen fűtési rendszer áll rendelkezésedre, ami fával, szénnel, gázzal, olajjal, árammal működik? Talán akad valahol egy tartalék hősugárzó, egy kisebb kályha? Van esetleg kempingfőződ, ami megfelelne a célra? Ha van tüzelőanyag, a sütőt kinyitva is megfelelő "hősugárzót" improvizálhatunk belőle.

A kályhákat célszerű kéményhez csatlakoztatni. Sok régi épületben elzárták a kéményt más fűtési megoldások bevezetésekor, érdemes utánanézni otthonunkban mi a helyzet, szükség esetén megtisztítani a kéményt, hogy újra funkcionálhasson. Kályhacső segítségével magunk is csatlakoztathatjuk a sütőt a kéményhez, alkalmi kemencét varázsolva belőle. Már itt megemlíteném, hogy különösen fontos a tűz számára megfelelő szellőzést biztosítani, ill. a visszaszivárgó gázokra tekintettel lenni!

  • A vészhelyzet során kialakított kályhánk esetén vegyük számításba a füstelvezető cső felmelegedését! Jobb híján ezen csövek kivezetését az ablakon át végzik el az emberek, de az ablakkeretben található fa, műanyag a hő miatt könnyen lángra kaphat. Távolítsunk el minden éghető anyagot a kályha közeléből, ha kell, vegyük le a függönyt, redőnyt is.
  • Gázfűtésre kialakított kémények a legtöbb esetben nem megfelelőek hagyományos kályhák által keletkezett füst elvezetésére.
  • A legtöbb gázfűtésű kazán nem alkalmas arra, hogy fát, szenet, papírt égessünk benne. Egy vegyestüzelésű kazánnal szükség esetén többlábon állhatunk.

A legkevésbé kívánatos az, ha alkalmi kályhát/tűzhelyet kell barkácsolnunk vagy más, nem kifejezetten fűtés céljára tervezett eszközzel hőt csiholnunk (pl. kempingfőzővel, grillsütővel stb.). Ha mégis erre lenne szükség, győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiségű oxigént kap az eszköz és jól szellőző helyiségben üzemeltetjük azt. Az időjárás keménységétől függően más megoldások is lehetségesek, pl. kempingfűtővel (gáz vagy olaj alapú fűtőtest, ami nyílt láng nélkül melegít), ami egy szobát elviselhető hőmérsékleten tarthat. Egy lakóautó is menedéket nyújthat néhány ember számára, ha van benne valamilyen fűtőtest (ill. a széllel, csapadékkal szemben is jó megoldás lehet). Akár több család is átvészelhet kemény fagyokat a relatíve melegebb istállókban az állatok között. Utolsó lehetőségként az autó is megoldás lehet, bár a kis tér miatt nehezebb a szellőztetése, így veszélyes is lehet tűzgyújtáskor.

Rövidebb időszakra az ágy is megfelelő választás lehet. Használjunk bőven takarókat, pokrócokat a testhő csapdában tartására, két vagy több ember pedig az ágyat megosztva a hőmérséklet fenntartását segítheti elő. Különösen jól jöhet ez a megoldás kisgyermekek esetében, akik hamarabb kihűlnek a felnőtteknél.

Szintén érdemes megemlíteni a napfényt, ami megfelelő időjárási körülmények között valamelyest felmelegítheti a helyiséget.

Tüzelőanyagok beszerzése

Szinte minden éghető dolog felhasználható tüzelőanyagként: szén, kerozin, gázolaj, szalma, különböző faszármazékok, alkohol, faszén brikettek, ruhák, textilek, rongyok, papír stb. Tároljuk ezeket kézenfekvő helyen, de ne túl közel a tűzhöz! Különösen igaz ez a lobbanékony anyagokra, benzinre például. Kritikus helyzetben sok éghető anyagra tehetünk szert, ha feláldozzuk bútorainkat, a parkettát stb.

Melyik helyiséget érdemes fűteni?

Alapvetően a kandalló, tűzhely vagy a kéménynyílás fogja eldönteni a kérdést, tehát hogy hol tudunk majd konkrétan fűteni. Néhány másik szempont, amit figyelembevehetünk:

  • Lehetőleg kisebb helyiséget válasszunk, mert könnyebben felfűthető. Kevesebb tüzelőanyagra lesz szükségünk így.
  • Próbáljunk déli tájolású helyiségbe berendezkedni, amit a nap felmelegíthet valamelyest. Kerüljük a szeles oldalt! Lehetőség szerint kerüljük a túl nagy ablakkal, ajtóval ellátott helyiséget és azt, ami nincs, vagy kevésbé van szigetelve. Pl. egy belső fürdőszoba, kevés ablakfelülettel, kéménynyílással ideális megoldás lehet. Kemény hideg esetén a pincében valamivel melegebb lehet a föld hője miatt.
  • A fűtött helyiséget különítsük el a ház több részétől: zárjuk az ajtókat, ablakokat, szükség esetén kartonpapírból, farostlemezből építsünk alkalmi falakat, a réseken befúvó huzatot pedig rongyokkal tömködjük be!
    (inkább leírom itt mégegyszer: ne felejtsük el, hogy a tűzhelyünknek megfelelő szellőzés szükségeltetik - néhány centis rést áldozzunk be a friss levegő érdekében, mintsem megfulladjunk!)
  • Különösen éjszaka lehet fontos, hogy az ablakokat, ajtókat letakarjuk pokrócokkal, törölközőkkel, ágyneművel, zuhanyfüggönnyel stb.-vel.

Biztonság mindenekelőtt

szenmonoxidriaszto.jpgMiután sikerült a közvetlen veszélyt elhárítani és biztosítani a saját testhőmérsékletünk szinten tartását, majd beüzemeltük az alkalmi fűtésünket, megfelelően szigeteltük lakóhelyünket a huzattól, álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el a lehetséges veszélyforrásokon! Ha bármilyen okból kifolyólag veszélyes lenne az alkalmi fűtésünk (különös tekintettel a tűzveszélyre), azonnal cselekedjünk és találjunk alternatív megoldást! Az elektromos kivételével minden más fűtőtestnek szüksége van megfelelő mennyiségű oxigénre a működéshez. Az égés során keletkező füstöt, gázokat biztonságosan el kell vezetni.

A fulladásos halál rendkívül könnyen bekövetkezhet egy nem megfelelően szellőztetett tűzhely alkalmazásakor, ami oxigénhiányhoz és a mérgező gázok felhalmozódásához vezethet. Nincs általános érvényű szabály ennek mértékéről (alkalmi fűtés esetére), de ha nem vagyunk biztosak a megfelelő szellőzésről, akkor inkább hagyjunk nyitva résnyire egy ablakot, ajtót - inkább legyen kicsit hidegebb, mint megfulladjunk...

"Hagyományos védelmi eszköz" lehet egy ember állandó jelenléte a tűznél, aki figyeli a lángot és szükség esetén értesíti a többieket, esetleg közbeavatkozik. A szénmonoxid felgyülemlésének jele a hirtelen álmosság, bágyadtság. Ha a tűz őrzője észleli magán a tüneteket, azonnal szellőztetni kell, ideiglenesen pedig el kell hagyni a helyiséget.

Ettől modernebb megoldás a füstérzékelők ill. szénmonoxid-riasztók beszerzése, melyek hangos sípolással jelzik a pirítós elkészültét a veszélyt. Ne felejtsünk el megfelelő mennyiségű elemet tartalékolni ezekhez (általában 9 voltos elemmel működnek). Szükségünk lehet még tűzoltókészülékre (pl. porraloltóra) tűz eloltásához, de megfelelhet a homok, só is a célra. Nagyobb méretű, vastag pokróccal csapkodva a tüzet is olthatunk. A helyi tűzoltóságon bővebb tájékoztatást is kaphatunk szakemberektől a megfelelő védelmi eszközök beszerzéséhez, és a tudnivalókról. Jegyezzük le a telefonszámukat szükség esetére! Végül pedig beszéljük meg a családunkkal, szomszédainkkal (különösen társasház esetén) a tűzvédelmi teendőket, szükség esetén készítsünk terveket - persze szakember segítségével.

Te mivel fűtesz most, milyen megoldásod van vész esetére?

forrás: wiki, Missouri Egyetem

14 komment

Címkék: gáz vészhelyzet fűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr384772716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerry Garcia 2012.09.14. 13:11:14

Hali,

először is engedd meg, h gratuláljak a blogodhoz, ebben a témában ez egy igazi kincs itt nálunk. Természetesen külföldi oldalak tömkelege foglalkozik ezzel, de itthon sajnos nagyon kevés.

Én már jó ideje elkezdtem a magam kis preppingjét és BOB-om is lassan elkészül ( bár teljesen sose lesz kész, mindig van vmi amit beletudnék zsúfolni ) , de a két legfontosabb témánál megakadtam, étel és víz tárolása hosszú időre. Maga az ételeknél a konzerv hús, zöldség, gyümölcs az alap, sokat nem is kell vele foglalkozni, hosszú évekig elállnak és rotációban lehet fogyasztani/újratölteni a készletet. Engem pl a szemes gabonák hosszú időre tárolása érdekelne, állítólag évekig elállnak fémhordókban, csak az nem tiszta és nem részletezik, h mi a menete ennek, simán belerakom a hordóba a kukoricát és lezárom? Nem hinném,h így évekig elállna..
A víznél meg természetesen leglényegesebb, h ihatóvá tegyük azt, de erről is össze-vissza lehet olvasni, vki azt mondja,h 10 perc forralás után már iható akár az eső vagy bármilyen átszűrt, de szennyezett viz is, vhol meg írják, h a forralás sem elég.. Katadyn vízszűröket dicsérik, h akár egy betéttel 50ezer liter vizet lehet megtisztítani, de az sem végleges megoldás.. Klórtabletta? Egyéb?

Örülnék ha ezeket 1-2 posztban megtudnánk beszélni, ötletet adni egymásnak.

Köszi Jerry

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.14. 14:44:38

@Jerry Garcia: A vízről majd írok, szerintem a követekző napokban (de lehet, hogy még ma belefér), az egy állandóan visszatérő kérdés és még mindig adós vagyok vele. Sokféle megoldás létezik, sokat is vitáznak róla az emberek... majd tehát leírok néhány megoldást én is.

A másik dolog, a szemes gabonák tárolása. Érdekes kérdés, nekem személyes tapasztalatom egyelőre nincs ezzel kapcsolatban. Külföldi oldalakat böngészve a következő megoldást találtam leginkább: ún. mylar zacskókba (ezek jól záródó, erős anyagból készült termékek) teszik az amúgyis hosszan elálló gabonát, "oxigénelszívót" tesznek mellé, majd légmentesen lezárva a zacskót egy nagyobb kannába helyezik azt. Néhány prepper 15-20 évre is el tudta így tenni a gabonát anélkül, hogy megromlott volna.

Egy viszonylag részletes leírást találtam itt:
urbansurvivalsite.com/how-to-store-food-in-mylar-bags/

Jerry Garcia 2012.09.14. 15:59:36

@Martin Blake: közben én is keresgéltem tovább és valóban oxigénadszorber kell mellé

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.09.15. 18:52:58

Gabonánál fontos, hogy légszáraz legyen, ez kb 14%-os nedvességtartalmat jelent. A szárazabb persze jobb, de tűzön, sütőben senki ne álljon neki szárítani, mert abból vetőmag már nem lesz.

Egy száraz őszön a hosszan kint hagyott kukorica akár magától is leszárad ilyen szintre, ugyanígy nyáron a gabona.

A nagyüzemi gabonatárolás során egyszerű halmokba rakják a terményt, esetleg silókba. A halom belsejében viszonylag állandó körülmények uralkodnak majd, a szélének változik a hőmérséklete, nedvessége, stb. A romlást leggyakrabban a víz okozza pl. télen a födémen kicsapódik a pára, ez lecsepeg néhány helyen, ott a megázott gabona egyrészt életre kel (elkezd kicsírázni, tehát feléli a tárolt tápanyagokat, és a csíra miatt innentől elvetni sem lehet), másrészt a nedvességben egyből megjelenik a penész, a rothadás, a rothadásban a meleg, a melegben az egyéb rovarkártevők.

Szóval oxigén mellett a víz, ami nagyon fontos. És az, hogy a tárolni kívánt termény is egészséges, kártevőktől mentes legyen.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.09.15. 18:56:39

Ja, fűtés.

Ha otthon vagyunk, a hideg nem csikorgó (tehát nem vad mínuszokról van szó), akkor a tüzelőanyag-takarékosság érdekében a szobában is felállíthatjuk a sátrat, vagy épp kartondobozból, deszkából rögtönözhetünk egy szűkebb alvóhelyet, amit akár egyedül, akár a család be tud lehelni.

Egyetem idején voltam három napig januárban egy fűtetlen kollégiumban, emeletes ágyak voltak, nem is volt bent mindenki, úgyhogy a felesleges ágyneműket felhasználva csináltunk magunknak viszonylag könnyen hálófülkéket, sátrakat. Már ez is rengeteget jelentett.

szfenikus (törölt) 2012.09.28. 22:37:59

Célszerű azt a helyiséget fűteni ahol főzünk, ez a konyha. A szerkezet neve: sparhelt. A füstcsövet a kéménybe vezetjük, ha nincs ilyen, akkor a falon keresztül a szabadba, a kémény kitorkollása a tűztértől legalább öt méterrel magasabban legyen. A lakásnak legalább 3 helyiségének az ablakából ki kell szedni a gumitömítést. Garantáltan befűt 60-70 m2-es téglaépületet.
Száraz tüzifát kell hozzá szerezni, ezt tárolhatjuk a pincében vagy ahol akarjuk.

Gabonát csak szárítva (levegőn, padlón, padláson) érdemes tárolni. Szárítás után mehet a zsákokba.

Locomotiv 2012.12.14. 13:01:16

Gabonatárolása a legegyszerűbb. Hermetikusan zárható műanyaghordóba teszed a gabonát (kukorica, búza, rizs..) majd széndioxiddal mintegy feltöltöd a hordót. A széndioxid nehezebb a levegőnél, ezért teli edénynél is működik, hogy a gabona tetejére szivárogtatod a CO2-t. A gáz szépen kiszorítja a levegőt,ezután lezárod az edényt és kész.A széndioxid megöli az esetleges kártevőket (moly, zsizsik...) illetve megakadályozza az oxidációt az avasodást. Vannak akik CO2 helyett argont használnak ugyan erre a célra ugyan így.

Liba Tóni 2013.01.01. 19:37:13

"Gázfűtésre kialakított kémények a legtöbb esetben nem megfelelőek hagyományos kályhák által keletkezett füst elvezetésére."

A gázfűtésre kialakított kémények NEM MEGFELELŐEK hagyományos kályhák által keletkezett füst elvezetésére. Külön kémény kell nekik! Ma már lehet venni épített kéményt is, ami kintről gyorsan csatlakoztatható a lakáshoz, de mindenképpen szakember szerelje be és CO-mérő és füstérzékelő szükséges lesz a lakásba.

Liba Tóni 2013.01.01. 20:09:38

Már fűtéstakarékosság miatt is sokat gondolkoztam egy jó hálózsákon, ami 10 fok külső hőmérséklet alatt is komfortérzetet biztosít. Találtam néhány külföldit, ami ráadásul össze is cipzárazható, vagyis asszonykával össze lehet kapcsolni :)

Én itt nézegettem körbe: www.mountex.hu/segedlet/tippek/halozsak
Csak azt nem tudom, hogy komfortérzetben mit jelent egy hagyományos takaróval szemben.

Amúgy mi rétegezzük a takarókat, így a takarók közötti légrétegek is szigetelnek, így viszonylag kellemes alatta.

De a jó libatollas dunyha is elég meleget ad, de macerás a használata :D

Lex Icon 2013.01.01. 21:19:03

Panelban elég nehéz megoldani a kémény kivezetést.
Ami jó megoldást találtam, az a rakéta kályha, ami egyszerű felépítése és elkészíthetősége ellenére nagyon jó hatékonysággal égeti el a fát, mivel faelgázosító fokozata is van, ezen felül a kémény rész akár 10 m-es vízszintes szakasza is felhasználható a helyiség fűtésére, így a szabadba nem megy el a meleg nagy része és szinte csak vizet és széndioxidot bocsát ki. Jó megépítés esetén a széndioxid mérgezés és égéstermék visszaáramlás esélye is kisebb a működési elvéből adódóan. Mivel a kilépő égéstermék már alacsony hőmérsékletű, ezért át lehet vezetni (kis szigeteléssel) pl. az erkély műanyag/fa oldalfalán tűzveszély nélkül. A fűtéshez is töredék mennyiségű fa kell, a hagyományoshoz képest, valamint a tetején főzni, melegíteni lehet. A kimenő csöveket hőtároló anyaggal beburkolva további hőt juttathatunk vissza a helyiségbe.

LS74 2013.07.24. 14:57:19

Tételezzük fel, hogy valamilyen okból leáll a fűtés a lakótelepen pár napra pl. csőtörés. Pár óra leállást még talán mindenki észre se venne, de fél nap után sorra előkerülnének a hősugárzók, légmelegítők, olajradiátorok, hajszárítók. A villamos fogyasztás felugrik lakásonként 2-3 kW-ra ami egy 30 lakásos panelt feltételezve elérheti az épület olvadóbiztosítékának értékét, esetleg a trafóház fog leoldani ami az egész környéket érinteni fogja.
A lakók egy része elmegy a panelből rokonokhoz, így a lakás üresen marad, esélye se lesz, hogy a szerelőket beengedje valaki a radiátorok víztelenítéséhez. Pár nap múlva ahogy az épület kihűl és a hőmérséklet egyes helyeken fagypont alá esik, befagy a cső így ha még sikerülne is elhárítani a fűtés hibáját a keringetés nem tud megindulni. A befagyott radiátorok egy hőmérséklet alatt szétfagynak, ha fel is olvad elárasztja az egész házat a víz ami szintén a fűtés lezárását eredményezi. Ez gyakorlatilag megtörtént az oroszoknál a gázhiány idejében.
Felmerül, milyen megoldásokkal lehetne áthidalni a fűtéskiesést. Fa kizárva, hacsak nem tudod a kéményedet a tetőszint felé vinni pl ha a legfelső szinten laksz, különben visszanyomhatja a füstöt a huzat, és meghaltál. A palackos gázzal és a sütővel való melegítésnek is az a baja hogy a helység levegőjét használja és az égéstermék is ott marad, ha meg szellőztetsz akkor a meleg is kimegy.
Egy volt munkahelyemen mikor a gőzkazán leállt palackos gázos hőlégbefúvókat vettek, hogy a termelés le ne álljon. Vagy fáztunk mikor friss levegőt engedtünk be, vagy a fejünk fájt, ráadásul állandóan csöpögött a lecsapódott pára a nyakunkba és minden átázott miatta. A palackokat forró vízbe kellett állítani amit persze csak villannyal tudtunk felmelegíteni.
Egy másik munkahelyemen mikor a téli ünnepek alatt úgy akartak spórolni a fűtés költségekkel, hogy leállították a gőzkazánt, az év eleji indulásnál az első hét azzal telt, hogy a befagyott kondenzvízvezetékeket melegítettük ki hegesztőpisztollyal és cseréltük a szétfagyott bosh szelepeket. Gyakorlatilag a megspórolt fűtés költségének 50 szeresébe került a hibaelhárítás és a kiesett termelés.
Így csak egy zárt égésterű, lehetőleg nem kormozó, és nem szagos égésterméket kibocsájtó fűtés jöhet szóba pl konvektor rendszerű kályha, vagy aggregátor ami még áramot is termel a hő mellett. Erre alkalmas lehet a tehergépkocsik, buszok kazánja. A panellakások konyháiban rendszerint 2 db szellőző áttörés van a szabadba ezeket fel lehet használni égéstermék elvezetésére.

Gyarmati István 2013.09.13. 18:49:04

@Liba Tóni: a horgász boltokba nézz körül,garantált minőség,olcsón,nekem egy extrém időjáráshoz gyártott van 13290,-,nagyon jó,vízálló..bár nehéz és terjedelmes

www.halfanatik.hu/?l1=webstore&l2=plug_webstore_product&l3=main&cid=50&mid=61

Adani 2017.01.01. 15:51:21

Fűtéshiánynál a megfagyást el lehet még kerülni egy elektromos ágymelegítővel is, ham ás nincs. Nem termel mérgező gázt, és nem is csinál hatalmas a számlát, az alig 100W-os fogyasztással. Ágyban betakarózva nem fogsz megfagyni, csak a lakásban fogsz fázni nagyon. Panelokban is működik, napközben ha nem vagy otthon ( dolgozol) akkor nem baj ha csak 5-8 fok van, ha hazaérsz meg átmeneti megoldásként mehet az ,hogy több pulóver, póló, kabát stb. este meg mikor alszol az ágymelegítő.

Gázsütővel fűtés, CO mérgezés gyanús, egyéb vegyes tüzelésű kályha megint nem jó megoldás. Általánydíjas gáznál lehet vizet melegíteni gázon meg húsgombócot sütni órákig és ott melegedni de CO mérgezés veszélyes.
süti beállítások módosítása