HTML

Városi túlélő

Túlélési tippek, ötletek gyűjteménye városlakóknak, ha beütne a krach. Prepping - avagy felkészülten várni szokatlan helyzeteket.

A túlélők

Friss topikok

  • Irbisz: @Cuba-Libre: no igen, de ez csak stabil környezetben, "békeidőben" működőképes. A Covid és hatása... (2022.06.01. 14:33) Eközben az Auchanban...
  • katzor: kommunistanáci??? gondolkozz mielőbb leírsz valamit! hülyegyerek az egész családod az! (2022.05.01. 22:21) Prepperek, ti őrültek!
  • Almandin: Eléggé elsüllyedt ez a blog, de ma olvastam, hogy Ausztriában, Németországban milyen helyzet kezd ... (2021.11.07. 20:32) A legfontosabb túlélési technikák
  • Grego76: @prukker: nem bunker az, hanem u.n. tűztorony. Ebből figyelték a városi tűzeseteket. Szemben, a ge... (2021.04.20. 10:41) A kaméleon
  • pirított tücsök: "Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. ,... (2021.02.24. 16:22) Vendégposzt: A felszerelésről

Víz tárolása

2012.05.23. 21:38 Martin Blake

ivoviz(1)_1.jpgMint mindannyian tudjuk, a víz az életet jelenti az ember számára. Túlélni nélküle képtelenség. Mint városi túlélőnek tehát, nekünk is fel kell készülnünk erre és vizet raktározni szükség esetére. Ha beütne a krach és a csapból nem folyna az ivóvíz, ha a megszűnő áramszolgáltatás miatt a pumpa is bemondaná az unalmast a kútban, akkor könnyen életveszélynek tehetjük ki magunkat - szükségtelenül. Ebben a cikkben néhány, a víz tárolásával kapcsolatos témát boncolgatok.

Ha nincs elég víz

A dehidratáció (kiszáradás) nagy mennyiségű víz elvesztését, hiányát jelenti az emberi testből. A hiányzó víz mennyiségétől függően egyre súlyosbodó tüneteket tapasztalhatunk (a % a testben található összes folyadék mennyiségét jelenti).

  • 1% folyadékhiánynál a test hőháztartásában keletkeznek problémák. Szomjasnak érzi magát az ember.
  • 2%-nál a szomj tovább nő. Rossz közérzet, étvágytalanság.
  • 3% hiánynál az előbbiek mellett a száj is kiszárad.
  • 4% esetén a munkabírás 20-30%-kal csökken.
  • 5%-nál koncentrációs zavarok, fejfájás és alvászavar lép fel.
  • 6%-nál a fül sípolni kezd, kellemetlen bizsergés lép fel és az érzékeléssel is gondok támadnak.
  • 7%-nál a legtöbb ember már elájul.
  • 10% folyadékhiány pedig már az életet veszélyezteti.

izraelkatonak.jpg1959-ig az izraeli hadseregben sem fordítottak különösebb figyelmet a problémára. Egy katonaorvos, bizonyos Ezra Sohar mutatott rá először és egy kisebb csoporttal kutatásba kezdett. Az év legmelegebb hónapjában, augusztusban azt a feladatot adta egy csapat katonának, hogy Izrael legészakibb pontjától sétáljanak le a legdélebbiig. Naponta 17 km-t tettek meg, egy orvoscsoport pedig óránként megvizsgálta őket. Számításaik alapján egyetlen nap alatt egy átlagos katona 20 liter (!) izzadtságot produkált. Az ekkor érvényben lévő fejadag mindössze napi 1 liter per katona volt. Sohar javaslata alapján a fejadagot megemelték, ekkortól kezdve minden izraeli katona napi 20 liter vizet ihatott, óránként egyet lehajtva, melyet szigorúan betartattak. Csendesebb napokon napi 5-6 litert kellett meginniuk, meneteléskor, bevetés közben viszont 20-at. A megkérdezett katonák szerint 20 liter folyadékot fogyasztva meg sem kottyant nekik az egész napi menetelés, akár hetekig sétálgattak volna a sivatagban teljes menetfelszerelésben. Alig néhány évvel később ez a felfedezés és szigorú szabályozás rendkívüli előnyhöz juttatta Izraelt a Hat napos háború során: az ellenséges egyiptomi csapatokból 20 ezren haltak meg pusztán a kiszáradás miatt, míg az izraeli sereg vesztesége alig néhány fő volt ugyanezen ok miatt.

Mennyi vízre van szükségünk?

Igen nehéz meghatározni a pontos mennyiséget, hiszen számos tényező befolyásolja azt, elsősorban a testhőmérséklet, ami elpárologtatja azt izzadtság útján. A testhőmérséklet pedig alapvetően a környezet hőmérsékletétől függ, valamint a végzett munka mennyiségétől és intenzitásától. Egy kellemes hűvösben ücsörgő ember vízfogyasztása kevesebb lesz egy melegben dolgozóétól. Ennek ellenére mondhatjuk azt, hogy egy átlagos ember számára, átlagos körülmények között napi mintegy 2 liter folyadékra lesz szükség az életbenmaradáshoz, míg kb. 4 liter folyadékkal érdemes számolni, mint városi túlélőnek. Ez fedezni fogja a szükséges folyadékot szervezetünk számára, ill. valamennyit felhasználhatunk tisztálkodásra, mosakodásra is.

Víz begyűjtése

A legegyszerűbb, szinte mindenki számára könnyen hozzáférhető vízforrás a csapvíz. Győződjünk meg róla, hogy környékünkön a csapvíz megfelel-e az előírásoknak, mielőtt nagyobb mennyiséget tennénk félre magunknak szükség esetére. Előfordul, hogy karbantartás, szennyezés miatt átmenetileg nem felel meg a csapvíz minősége, kár lenne gyenge minőségű vízzel megtölteni palackjainkat. Melegebb időben érdemes lehet folyatni a csapot, amíg a "hűvösebb", friss víz megérkezik, míg trópusi, melegebb éghajlaton nem javallott a fogyasztása - így a raktározása sem ivóvíz céljából.

lake.jpegTermészetes vízlelőhelyekről származó vízzel rendkívül óvatosan kell bánni, ezzel egy későbbi cikkben foglalkozom majd részletesebben. Most csak annyit, hogy ha a természetből nyerünk vizet, általában igaz az, hogy a folyóvíz tisztább, míg az állóvíz a szennyezettebb, tehát előbbi lesz a potenciális vízforrás. Persze mindkettőből rengeteg dolgot kell kiszűrni fogyasztás előtt, de egyelőre maradjunk ennyiben. Egy másik természetes vízforrásról, mégpedig a hóról is ejtenék néhány szót. Tévhit, hogy a hó megfelelően fedezné vízigényünket. A hó felmelegítéséhez ugyanis testhőre van szükség, ami a szervezet hőháztartását felbillentheti. Rosszabb esetben akár hipotermiához is vezethet a hófogyasztás. Ha a hó túl sok ideje van a földön, jelentős mennyiségű szennyeződés, baktériumok stb. is megtelepedhet rajta, amit elfogyasztva hamar betegek lehetünk. A havat tehát legalább ugyanannyira körültekintően kell kezelni fogyasztás előtt, mintha mondjuk egy hegyi forrásból nyernénk a vizet. Nem hagyhatom ki a klasszikust sem: a sátor mögötti sárga hóból pedig nem eszünk!

Hogyan tároljuk a vizet?

Ha eddig nem volt otthon megfelelő mennyiségben víz félretéve szükség esetére, akkor még most álljunk neki az előkészületeknek! Baj esetén, ha nem jön a víz a csapból, hamar megüthetjük a bokánkat. Ne felejtsük el amit a japánoktól tanultunk: egy katasztrófa esetén akár napokig eltarthat, amíg valamilyen módon vízhez juthatunk. Naponta tehát 4 liter vízzel számoljunk a család minden egyes tagjára. Egy négytagú családnak így 4 x 4 x 3, azaz 48 liter vízre lesz szüksége az első 72 órában. Ez elég jelentős mennyiség, ráadásul csak az életbenmaradáshoz, egyszerű mosakodáshoz lesz elég. Tervezzünk tehát körültekintően, igényeinknek megfelelően és lehetőségeinkhez képest.

Az első kézenfekvő megoldás víz begyűjtésére a vásárlás. A legközelebbi bevásárláskor vegyünk néhány palacknyi, 2 literes vizet. Érdemes egyszerű, palackozott ivóvizet venni, ami a legolcsóbb és legsokoldalúbb vízforrás. A szénsavas víz vagy ásványvíz az ízek, buborékok miatt több kellemetlenséget okozhat, mint amennyi előnnyel járhat - persze néhány palackkal tárolhatunk ezekből is. Ásványi anyagokat megfelelően összeállított étrenddel vagy patikában kapható tablettákkal is vihetünk be a szervezetbe szükség esetén. Egy fő esetén tehát 3 x 2 db 2 literes palackra lesz szükség 72 órányi túléléshez, ami általában egy fólia vizet jelent (6 palack egy csomagban).

A másik megoldás, ha nem szeretnénk pluszpénzt költeni arra, amit mi is megtehetünk otthon: feltölteni a palackjainkat. Üres ásványvizes palackok, üditőitalok, gyümölcslevek palackjai jól kimosva mind megfelelnek a célra. Célszerű olyan palackot használni, amiben vizet tároltunk korábban is. Alapos mosás után (ne felejtsük el a kupakot is kimosni!) tehát egyszerűen töltsük fel csapvízzel a palackot és tegyük egy fénytől, hőtől jól védett helyre. Az így tárolt víz akár fél évig minden gond nélkül eláll. Időnként azonban érdemes megnézni, hogy rendben vannak-e a palackok, nincs-e jele algásodásnak például. Szintén érdemes tudni, hogy a PET-palackok egy idő után enyhén mérgező anyagot kezdenek el ereszteni. Ennek egészségügyi hatása jelentéktelen, de a biztonság kedvéért fél év után friss vízzel töltsük újra, majd 2-3 év elteltével cseréljük a palackot is.

waterinbottles.jpgNagyobb mennyiségű vizet pedig értelemszerűen nagyobb kannákban, hordókban tárolhatunk. 5-10-25 literes kézikannákban, vagy akár egy köbméteres méretűekben is viszonylag könnyen tárolható a víz, kinek-kinek az igényei és lehetőségei függvényében. Édesanyámnál például egy 1 m3-es tartályban van könnyen ivóvízzé alakítható kútvíz félretéve, nekem ettől kisebb megoldás után kellett néznem a lakásomban. Fontos megjegyezni, hogy a palack/kanna megfelelő besorolású legyen, hiszen nem mindegyik műanyag alkalmas ivóvíz tárolására, mivel méraganyagokat szivárogtathatnak a vízbe akár már rövidtávon. Itt említhetjük meg az üvegpalackot is, amit súlya és kényessége miatt (azaz könnyen törik) nem ajánlanak prepperek víztárolásra, még ha hajszálnyival egészségesebb is benne tárolni.

Ebben a cikkben elsősorban a rövidtávú tárolási megoldásokat vettem végig. Ha 72 óránál tovább maradnánk ivóvíz nélkül, akkor már a víz utánpótlásáról is gondoskodni kell. Gyűjthetünk pl. esővizet, vagy tisztíthatunk a közeli patakból/folyóból is vizet. Egy másik cikkben még lesz erről, a víztisztításról és egyebekről is szó.

Addig is, ha megosztanád tapasztalataidat, ötleteidet, bátran kommenteld a posztot!

24 komment

Címkék: tárolás víz túlélés

A bejegyzés trackback címe:

https://varositulelo.blog.hu/api/trackback/id/tr114542257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 17:33:08

PET palackban én nem tárolnék, rossz a helykihasználása, szállíthatósága és nem is egészséges tárolásra.
Palackos vizet venni meg eléggé pénzkidobás, bár tudom, nem mindenhol a legjobb az íze, de a hálózati víz iható és biztonságos.
Tárolásra, ha van fix hely, akkor IBC, az édesanyád 1 m3-es tartálya, kis lakásba 22 literes, saját csappal ellátott PE kannák, ezt könnyen szállítja az ember és kényelmes tölteni belőle.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.09.10. 17:41:01

@Egyasokkozul: Köszönöm, ismét hasznos ötletek! :)
A PET palack valóban kezdő megoldásnak felelhet meg a legjobban. A kiürült palackot után lehet tölteni vízzel és egyszerűen félretenni, majd az idő múlásával komolyabb tartályokat és felszerelést beszerezni. Valahol el kell kezdeni, amihez elfogadható megoldás a PET. (csak ugye figyelni kell a rendszeres vízcserére, mert nem egészséges, ha hosszabb ideig áll benne, aztán 2-3 év múlva ki is kell dobni a palackot)

Egyasokkozul (törölt) 2012.09.10. 20:38:48

Számoljunk:
Egy 2o literes PE kanna kiöntős kupakkal kb. 25oo Ft, a víz bele kb. 1 forint. (1 m3 ivóvíz kb. 2oo Ft, 1 liter o.o2 Ft.). Egyszerre két kannát is el lehet vinni, hatékony.
Egy elég rossz ízű, olcsó ásványvízből 2o liter kb. 9oo Ft, ami az állás során tovább romlik a palackízzel. A palackokat szintén vesződséges szállítani, egyesével nem praktikus, gyűjtő szétszakadhat könnyen, összesen 2x6 palackot tudsz szállítani két kézben, amíg nincs felbontva a gyűjtő. Utántöltésre már ez sem működik.
Nem tudom megéri-e a matatást az árkülönbség.

szfenikus (törölt) 2012.09.28. 22:21:08

Hosszú távon vizet tárolni föld alatt betontartályban lehetséges. Otthon fahordóban vagy demizsonban.
A pet-palackot el kell felejteni. A sima csapvíz a legjobb megoldás.
Egyébként meg ha van kút, csak annyi vizet kell a lakásban tartani, ami a főzéshez, mosdáshoz szükséges.

Tblog 2012.11.25. 08:20:02

Egy Youtube-ozó prepper csinált egy tesztet és vele kell hogy egyet értsek. Azt mondta hogy az orvosok szerint a napi 4 liter víz a megfelelő. Viszont ő azt mondta hogy neki a napi kettő is bőven elég. Mondta hogy próbált 4-et inni és már kezdett rosszul lenni. Az igazat megvallva én se iszom túl sok vizet, talán másfél-2 litert egy nap, attól függően hogy tél van-e vagy nyár. Ha üzleti úton vagyok, akkor általában napi fél literrel is beérem.

Úgyhogy kinek mennyi a vízigénye, az változó. Van akinek 1-2 liter kell, van aki 6-ot vagy még annál is többet megiszik. :)

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.11.25. 09:23:04

@Tuleloblog: Üdv!

A 4-et azért szoktuk megemlíteni, mert iváson kívül mosakodásra, főzésre, mosásra stb.-re is jó, ha van valamennyi víz. Tehát 2-vel érdemes számolni (átlagos időjárási körülményeket tekintve) ivásra, míg a maradék kettőt egyéb célokra lehet felhasználni.
Köszöntelek a blog olvasói között! :)

Flash24 2012.12.02. 22:15:33

Én kondizok minden heti ötször, napi egy-másfél órát, mellé futok minden nap vagy egyszer vagy kétszer tíz percet, s így iszok meg naponta 4-6 litert (hozzá kell tenni, hogy nem mindig tiszta vizet, hiszen néha fel szoktam turbózni pld. egy teafilterrel, de nem ezen van a hangsúly...;-)

Lackó555 2012.12.08. 10:39:00

Szerintem felesleges sok vizet tárolni . Inkább vízszűrőre ruházok be .

Lex Icon 2012.12.15. 01:04:50

Valaki mesélje már el, hogy konkrétan mi oldódik ki a PET palackból, mert szerintem csak a szokásos torzult netes infókból jött ez ki, mivel a PVC, PC-ben lévő BpA-t keverik össze, ami viszont nincs a PET palackban.
hu.wikipedia.org/wiki/Biszfenol_A

Nick Leeson 2013.02.11. 13:40:06

Szerintem meg igenis praktikus ha valaki PET palackos vízből spájzol. Rá kell írni a dátumot, aztán időnként meginni, és venni helyette másikat.

A 20, meg 100, meg 1000 literes tárolással, csak annyi a gond, hogy ha menni kell, akkor bukta az egész!!!
Ugyanis gyalog cipelni a 20 literes kannát elég kellemetlen! A nagyobbakról nem is beszélve. A palackokból, meg mindenki visz amennyit bír. Ráadásul vész esetén a kiürült palack nagyon sok mindenre jó, azon kívül, hogy újra vizet teszünk bele. Más folyadékok (vagy por alakú anyagok) is léteznek amit célszerű lehet bennük tárolni!

Péter Kádas 2013.02.12. 11:35:52

Tehát célszerű lehet kombinálni. Otthonra nagyobb tartályba szűrt vizet néhány csepp plusz klórral konzerválni. Nem baj ha büdös a klórtól, fogyasztás előtt aktivszenes szűréssel megoldható. Ha menni kell, vinni némi palackos vizet, és útközben a vizszűrőt használni a talált vizek kezelésére / patak, esőviz stb. /

F.t. 2013.03.03. 18:38:19

sziasztok,

itt találtam leírást a különböző műanyagokról:

tulelniatermeszetben.blog.hu/2012/02/12/viztarolas_es_szallitas_3

SZL8 2013.03.04. 15:29:51

@F.t.:
Ez nagyon jó kis cikk, de megörültem neki!
Én speciel vateráról rendeltem 1x használt kannákat (20db 10literes volt szállítással 6000, tehát nem vészes). Mindet jó alaposan kimostam, aztán hagytam kiszáradni, majd kiöblítettem, hagytam kiszáradni, utána citromsavval (kb 2dkg minden kannába) meg immáron szűrt vízzel felengedtem, és fél napra fejre állítottam, meg fél napot rendesen a talpán, hogy mindenhol tudjon oldódni, aminek kell, és eltűnjön a szaga. (Gyümölcslé volt bennük, bodzaszaguk volt, a kezelés után enyhe citromlé lett, tehát tette a dolgát.) Ecettel nem mertem nekiesni, fogalmam sincs hogy reagálna rá. Mikor kijött a citromos víz, kiöblítettem, hagytam kiszáradni, majd megint öblítés, és végül szűrt vízzel feltöltés, de nem tele, kis helyet hagyva a tetején.
Biztos egyszerűbb lett volna eleve új kannákat venni, de akkor 20.000+postaköltség alatt tuti nem úszom meg, és így megvan annak is az öröme, hogy tettem valamit saját ellátásom érdekében. (Olyan ez, mint amikor nem felhasogatva kéri az ember a tüzifát, hanem saját kezével aprítja...)
Végezetül mindegyik kannára felragasztottam egy matricát, hogy mikor raktam el. Remélem nem lövök vele nagy bakot, és ha kell, iható lesz. (Jelenleg az a terv, hogy kb 3 hónap múlva kinyitok egyet kíváncsiságból, és megkóstolom.
Ti hogy raktok el vizet?

astonferi 2013.03.04. 15:37:10

@SZL8: szerintem tele kéne önteni hogy ne maradjon benne levegő, amúgy tuti ötlet kiváncsi vagyok az első tesztekre

knife1 2013.03.04. 16:48:03

@Lex Icon: www.italipar.hu/archivum/2007_2/19_20.pdf

Itt egy elég megbízható tanulmány (csak 2 oldal).
Semmi érdemleges nem oldódhat ki!
És ha valakinek több ideje van:

www.asvanyvizek.hu/js/tinymce/plugins/filemanager/files/2013/Tenyek_a_PET-rl.pdf

lapaleves 2014.11.09. 16:11:27

bocs, látom már ezer éves poszt, de tán hasznos: nemrég volt a balhé egyes palackozott ásványvizek kapcsán. akkor néztem egy kissé marketingbehatásos filmet, ami a szentkirályi palackozását mutatja be.

x 10 ezer éve a földben lévő, steril vizet steril palackokba, vákuumban palackoznak. nem részletezték, de feltételezem a víz feletti levegő ugyanígy steril vagy védőgáz. ahogy említik ilyen szempontból a gyártástechnológia jelentős különbséget jelent az olcsó vizekkel hasonlítva.

ekkor vettem 160 vagy mennyi litert (10e pénz volt), napfénytől védett hűvös helyre be, és boldogan fogom kibontani x év múlva is, ha szükséges. otthoni körülmények közti használt flaskával pancsolás szerintem nagyságrendekkel rosszabb. főleg ha nem 2-3 nap távlatában kell inni, hanem 20-30 nap után kell inni. hozzáteszem a víz levert, egyrészt mire behordtam, másrészt hogy eddig csak az akarat hiányzott, és az egész család víztartalék nélkül dekkolt. 10e forint nem hiányozhat erre szerintem.

2-2 ujjal amúgy elbír az ember 2+2 zsugort rövid távon - ebből a normális minőségű ragszalagosból.

minden másra ott az uv fertőtlenítés >= 35 pénzért, meg a lifestraw, ami nagy királyság, de vírusokat az se szűr, szóval ahhoz is kell valamiféle normálisabb vízforrás a dunapartnál.

stg44 2014.11.14. 20:27:28

1, 10e forint sok lehet ám, ha olyan helyzetben van az ember!

2, Ha úgy van célszerű kutat fúratni is! Kicsi (viszonylag) befektetés de életet menthet ez is!
Ráadásul nem kell a tárolással bíbelődni!

LS74 2015.01.05. 01:52:21

Én meglepődtem mikor rendszeresen gázos fóliázón dolgoztam nyáron, 1 műszak alatt számoltam átlag 10 liter ásványvíz átment rajtam. A bőrömön virágzott a só. Azóta mindig oda figyelek az örök törvényre "igyál mielőtt megszomjazol". A csapvízben nincs nagy bizodalmam eltarthatóságilag, gondolom mindenki látott már WC-tertályt belülről, de egy utólagos szűrést követően+ palackozás után UV-sterilezés és sötétben tárolás jó lehet. Nem árt némi ízesítőt is tartani otthon pl italporok, citromsav, cukor, tea. A szürke víz tárolása is hasznos lehet pl WC-öblítésre. Erre jó az esővíz is de ha napokig tároljuk érdemes hozzá pl hipót vagy inkább klórtablettát használni.

stg44 2015.01.09. 12:10:44

@LS74: Igen! Sokan benézik, hogy ,,4 liter vized legyen naponta" és jó idő! Csak, hogy terhelés alatt, extrém melegben, stb, bizony megnő a szükséglet.
Ezért írtam múltkor, hogy megoldást jelenthet egy saját kút, ha majd borul a bili. Három pozitívuma is van:
1: sok vized lesz kéznél
2: nem kell a tárolással bíbelődni
3: csere alapot képezhet

Az ital por jó ötletnek tűnik, mert szerintem sokáig eláll A tea nem tudom, nem-e veszti el az ízét ha kibontod a dobozt? Víztisztítóra is megéri (megérné) beruházni, amíg még nincs nagyobb baj! Cukor szerintem aranyáron lenne egy balhé esetén. Jobbnak tűnik a méz szerintem. Azt háztájiban is lehet termelni, így valószínűleg lesz baj esetén is, még ha kevesebb és drágább is.
Víztisztító tablettáknak van szavatossági ideje? Ha igen, mennyi?

Adani 2017.01.08. 23:33:23

Vizet a legtöbb háztartásban lehet találni külön előkészület nélkül is. Ha a csapvíz iható, akkor alapból van belőle a wc tartályban, ha tartályos bojler van abban elég sok ( 80, 120, 200 literes Hajdú gáz vagy villanybojler), szükség esetén abból is nyerhető ivóvíz. Pár napra elég lehet pl. egy 200 literes Hajdú bojlerben lévő víz is,

stg44 2017.01.25. 19:31:43

@Adani: Szia! Én a pincében tárolok kb 100 liter vizet 5literes kannákban. Most tervezem egy 1m3-es tartány beszerzését, de nem biztos, hogy lefér az ajtón. Más nem a kazánházba betenném.
Szerintem legalapabb, hogy vészesetén teleengedem a kádat, meg lavort,teknőt,stb....
Van egy ásott kutam. most tervezem a rendbe tételét, csak pénz kellene, mert az mindíg a legkevesebb....
Egyszóval tárolni tudsz egy időre, de valami állandó megoldás kell: kút, vagy patak/egyéb víznyerő hely legyen a közelben!

Szia!

Adani 2017.01.26. 21:57:56

@stg44:

Vidéken jellemzően pl. temetőkben szokott vert kút lenni, ahonnan pumpálással lehet vizet venni, ill. az alföldön szokás fúratni is kutat, öntözésre, otthon nekünk is van. Nem ivóvíz nyilván, ahogy a tanyasi gémes meg kerekes kutak vize sem ,de a semminél jobb vész esetén.

Sokan meg legyintenek csak ,hogy ha nem lesz víz majd megyek az utcában lévő kék kúthoz. Na ja, csak épp az is a vízvezetékre kapcsolódik, ha otthon nálad nem jön víz a csapból, abból se fog.
süti beállítások módosítása